- Fotók, videók mobillal
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
GD
őstag
ne írjatok ennyit napközben, nem tudok annyit lógni munkában hogy mindent elolvassak
-
GD
őstag
óóóó igeeeeen
az általad linkelt leírás első módszere teljesen működőképes
mplayer xv kimenettel, ahogy szeretem, teljes képernyőn 16%proci terhelés
ha a notimon megoldódna a hang problem, lef@snám a bokám örömömben
triviális kérdésem: az asztalra a rendszer által auto ''kimountol'' meghajtókat hogy lehet eltüntetni? ezek csak ''ikonok'' persze, user-ként nem engedi.. lépjek be root-ként grafikusan?
a mountolás még oké, de ne lökje ki az asztalra, jó az ott a /mnt agy a /media-ban is -
GD
őstag
kérdés, hogy most béta állapotban még foltozható rendszerként mennyire nézik a hivatalos ubuntu fórumon felmerülő problémákat a fejlesztők? van esély rá hogy ami most még nem megy, a final-nál már jó lesz?
gondolok itt önző módon a saját ati chipset-es bajomra..
vagy, mi a módja hogy ''kérést'' küldjön az ember fia az ubuntu felé? volt ilyen whis-list, nem tudom még van e, meg hogy azzal foglalkoznak e?
a breazy-ben volt vmi olyan is hogy a hw-en végigment és lehetett kometezni hogy működik vagy sem, végül küldött egy riport-ot az ubuntunak, ezt mintha nem látnám a drapper-ban most
[Szerkesztve] -
GD
őstag
mi van a magyar ubuntu oldallal? mi az hogy frissítsem az engine-t? legújabb firefox-al nézném.. tegnap még működött
-
GD
őstag
-
GD
őstag
aki drapper-on van már:
a wiki szerinti nvidia telepítésnél sudo nvidia-glx-config enable parancsra azt mondja hogy nincs.. ilyenkor mivan?
ha kézzel írom bele az xorg-ba nv helyett hogy nvidia, az x behal -
GD
őstag
legújabb frissítés után nagyon csecse lett a drapper, bejön a design
már mindenki várja a véglegest mint a messisást -
GD
őstag
üdv!
ötlet kellene: asus laptop ati rs480 chipsettel ati isx ac97 hangkártyával
ubuntu drapper flight 6 legújabb frissítésekkel
hangkártyát felismeri jól, modult betölti (ráadásul azt amit a chipset problémáira egy magyar wiki oldal javasol) gyári kernelben alapból benne is van
sem oss, sem alsa módban nem ad gnome hangokat, xmms egyik verzióval sem,
némítva biztos nincs..
audio, mp3 -al próbálva
ilyenkor mivan? -
GD
őstag
wlan-ra connect-elni gnome alól hálózatok beállításból milyen extrákat igényel?
titkosítás, mac azonosítás nincs, dhcp-n oszt a wlan router -
GD
őstag
na igen.. ott van a előző jól bekonfigolt verzió időspórolással a dist-módszer
hátránya ha nincs mentés egy elborított csomag akár az egész rendszered alávágja
vs.
csupasz telepítés és legózás, színes szagos újrakonfigolós móka ami arra emlékeztet mikor lebontottam a műanyag katonák ''várát'' és újra kezdem a beköltözést és az olyan nagyon ász érzés
hátránya hogy időigényes és néha a már megoldott problémák előjönnek és persze a megoldásra már nem pontosen emlékszem és szívok megint mire beugrik meg kiguglizódik -
GD
őstag
flight 6/ u.6.06
hm, gyorsabb a kicsike, érezhető olyan 15%-os javulás
nvidia szépen felment, glxgears fogaskerekek pörögnek
azonban ahogy az 5.10-ben simán, itt nem tudtam rávenni a lame-et a fordulásra
sem pedig az mplayer-t hogy xv-vel és mindenféle ügyes codec-el forduljon..
az új notira asszem még az 5.10-et fogom felrakni -
GD
őstag
GD válasza Sianis (#1655) üzenetére
''nálad hogy néz ki a drapper source.list-je?''
egy az egyben átraktad a breazy-t?
lényeg hogy ami a wiki-ben benne van felmenjen, pl nvidia csomag, satöbbiek
most kíváncsi lennék a flight 6-os sebességére desktopként azért nyaggatlak -
GD
őstag
válasz
emitter #1732 üzenetére
pont azok amiket a 2 részben írtál.. 7 ok lehetséges ha jól számolom,ugye nem akarod hogy kiszótárazzuk neked..
ez a vmi nincs csomagban hogy fordítani kell?
/usr/bin/install: cannot create regular file `/usr/local/lib/libSDL_mixer-1.2.so.0.2.3': Permission denied
ez meg vmi jogosultság, root jogú vagy ki akivel csinálod?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
7es xorg..jeah.. erre voltam kíváncsi.. sztem ettől gyors a Fedora5 most, +2.14 gnome,+2.6.16 kernel.. ezt a sebességet szeretném látni Ubuntu-ban is..
-
GD
őstag
hol tudom olvasni hogy az aktuális drapper-ben milyen csomagok vannak?
pl xorg, stb.. kernel, mifenék
szal ilyen what is in dolog, búvárkodtam a weblapon de csak pár képes és mutatós dolgot láttam, de listát nem -
GD
őstag
valamiért lassú a desktop, proci és ram idle bőven van pedig..
mikor ablakokat szedek fel és teszek le, szaggatottan megy, néha az előző ablak látszik a régiben egy ideig.. valami ötlet?
a gnome csak egy egyszerű témával lett variálva, 2-3 ikon az asztalon + egy wallpaper
főleg a böngészőknél jelentkezik a dolog, firefox, opera..stb..
nem örülök neki hogy a drappert így elhúzták, nagyon kellene már az a 2.14-es gnome meg vmi 2.6.16.-os kernel
(talán akkor ne ígérjenek be 6 havonta kiadást ha nem bírják tartani.. hmm) -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #1696 üzenetére
viszont user-nek meg elég sok joga van, pl hálózatot állíthat át stb.. titkárnőnek desktop-ra valami korlátozottabb integrált user kellene..
home mappa, openoffice, net, mail, kész
játékok,stb.. de semmi install meg rendszerátállítás
netán van is csak én nem tudok róla?
(persze jogosultságokkal mindent lehet állítani de az nem valami kényelmes ha sietne az ember) -
GD
őstag
a gnomebaker meg a k3b is csak 2x-en ír, help!
az író típust felismerik, a nyersanyag 16x -R Verbatim, firmware jó, win alól ír 8x-an
nagyobb speedet lehet állítani, 8X-ra rakom, az író 16X tud..
nagyonnemjóóó -
GD
őstag
az alap szoftverek frissülnek? de gondolom pl egy nvidia vagy egy xmms már csak ha letöltöm a csomagot valahonnét?
kiszedtem a kometezett dolgokat a source.list-ben , sokkot kapott az apt..
nálad hogy néz ki a drapper list-je?
nemtom mi az új fedora titka hogy olyan kurvagyors a desktop, talán a 2.14-es gnome, de nem bánnám ha az ubuntu-m is így menne..
eldobnám a fedórát ha elérné ezt a sebességet az ubuntu, mert a redhat elég sok dolgot megkavar, nem ott és úgy van mint más disztribekben,
pl ugyan az a smb.conf jól megy ubuntu-val, de fedora alatt nem..
pedig ugyan úgy a smbpasswd-ből autentikál meg ugyan az a guid, uid.. -
GD
őstag
most húztam le és rakom fel a drapper drake fly4-et, kérdésem hogy milyen backportokon érdemes használni?
sürgefontos mert épp in action progress
a kíváncsiság... -
GD
őstag
hm, gondolom az mplayer-t újra kell forgatnom ha ESD-t akarok, mert nem ajánlja fel a gui-n az ESD lehetőséget..
xmms-nél meg Alsa,eSound,Oss, meg diskwriter kimenetek vannak..
pedig nekem is feltünt már hogy 1xre csak egyféle program ad hangot és jó lenne ha nem így lenne..
szal akkor xmms, mplayer újrafelrak?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
az az xgl dolog engem is érdekelne, mivel csöppet lassúnak tartom az ablak műveleteket..
(tálcára rak, felvesz, beolvas, stb..)
szóval, mi is ez és mire jó?
ez az ami berak egy 3D-s kockát amin az asztalok vannak?
[link]
ennyit találtam róla, szóval ez lecseréli a gnome-t vagy az xorg-ot vagy mivan?
majd egyszer belebocsátkoznék egy 5.1 hangcucc vásárlásba,kérdés hogy ubuntu alatt mennyire nehéz összehozni? pl egy mplayer vagy xine vagy xmms 5.1-re bírása?
tnx
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
T. Almeida #1525 üzenetére
vegyük rá az ms-t hogy használjon utf8-at
elvileg az ilyen problémák leváltására találták ki ha jól tudom
én beérném kevesebb betűtípussal, nem vagyok egy design megszállott ember, európai nyelvekben meg nincs olyan sok rettenetes +extra karakter, max ha 100-al növelné a szükséges kódtáblát
hozzánemértő kis agyamban én elképzelnék egy olyan kódtáblát amiben benne van minden latin betűs európai nyelv, és a rendszerben meg kiválasztom hogy épp milyen bill-vel nyomulok, a többit elrakja félre és jóccakát
lenne 5 betűtípus, akinek az nem elég az meg küszködjön..
ŝŠŤŴŘĹ szegény cseh és szlovák linuxos-ok ... -
GD
őstag
válasz
meoindil #1523 üzenetére
a fat32-őt vfat -nak hívja a linux, ahol az alap rendszer az fstab-ba ext3-at ír, ott te a saját sorodban írj vfat-ot
ntfs-nél ugyan ez a helyzet
a mount és fstab kulcsszavakra számtalan magyar doksi is van a neten, wiki oldalak, miegymás
ékezetnél a karakterkódolást iocharset=8859-2 vagy utf8 ra kell opcióként állítani, a 8859-es kezeli leginkább a hosszú ékezeteket
ajánlom hogy ne írj dvd-t ékezetes file-okkal, ha nem sok munka, tedd meg hogy átírod, így átjárható lesz több OS-ben és beállításban továbbá a nyelvi verziók között is..
egyébként default-ként a mount parancs fstba szerkesztés nélkül is használható ''röptében''
pl : mount -t vfat /dev/hda1 /mnt/win
-t a filerendszer kapcsolója, -t ntfs stb.. -
GD
őstag
hiba nélkül felment a vmware, azonban elindulni semilyen módon nem megy, ötlet, tapasztalat?
parancssorból, futtatásból, kis nagybetűk satöbbi
rpm-ből rakva fedora alatt van ikon, ha tar-ból rakom fel, nincs..
alap könyvtárait létrehozza -
GD
őstag
nos igen az az a probléma amivel én több napot töltöttem el
mivel sokféle megoldást olvastam de nem igazán mind volt szükséges vagy működő képes
apt-get install msttcorefonts (ubuntu wiki ajánlott extra repo-k szükségesek)
a home-odba csinálhatsz egy ./font mappát amibe a win-ből lenyúlhatod a ttf betűket is
aztán ''hogyan vehetek fel extra betűket''
dpkg-reconfigure locales --> 8859-2-es hu tábla pipálása
ok és végén a ''hu'' értelmezés választása
esetleg érdemes az fstab-ba betenni hogy iocharset=8859-2 az opciók közé a meghajtókhoz
ablakozó újraindítása
és elvileg mindenki magához tér
legjobb ha alapból kerülöd a hosszú ékezeteket..
végül a betűkészletek válogatásánál látni fogod hogy kinek van 8859-2-es verziója, és az
''árvíztűrő tükörfúrógép'' és szépen kell látszódjon, tehát az ő és ű a betű típus style-jában kell megjelenjen
5.10 alatt így működik nekem, de mivel kb 3 hónapja raktam újra, csak emlékekből írom.. -
GD
őstag
ne kikapcsold hanem tedd be second boot-nak...asszem nálad alapfogalmak hiányoznak informatika téren, így elég küzdős lesz a linux..
cd pedig akkor fog indulni ha a lemez képet (iso) kiírod, de nem úgy hogy adatként rámásolod a lemezre..hanem nyisd meg pl nero ( megnyitás)->lemezkép megnyitása-- iso,nrg,cue-bin, stb lemezképeket (image-t) így lehet boot és rendszertelepítőként kiírni..
a linux auto kidobja a lemez ha kész az install, onnantól megy a vinyóról az indítás, kivéve ha pl nem telepítettél rendszerbetöltőt (grub) vagy rosszul állítottad be, netán felülírtad egy xp-vel a master boot-ot
nem fölényeskedésből, de mindenkép javasolnám először a linux kezdőknek topic-ot itt a Ph-n -
GD
őstag
válasz
Jester01 #1373 üzenetére
sok küzdelem és vér árán:
én elsőnek a 3D-t lövöm be (alap fordítók, xlibs-dev stb felrakása)
ubuntu alól 'hálisten kb 3 parancs, így lesz xv kimenet, ami sztem egyik legjobb mplayer-hez, fullscreen-en se eszik több mint 10-20% procit nálam, a vga is hagy dolgozzon ha már 1x kifizettem
mplayer-t mindíg magam fordítom úgy hogy a ./configure --enable-xv kapcsolót bedobom
biztos vannak még más jó megoldások is, nekem ez eddig bejött
amivel szívtam hogy a gui-s módon nem eszi meg a ttf betűket felírathoz.. -
GD
őstag
ezek a share ram-os laptop vga-ak képesek openGL-re illetve 3D-re?
vagy az összes 200-300E közötti laptop ilyen share izé?
csak akkor tudom összehozni vele a 3D-t ha nvidia vagy ati? (ati-t mégy úgy sem..)
bocs az off-ért, a cél oprendszerek egyike ubuntu lenne majdan.. -
GD
őstag
-
GD
őstag
laptop és ubuntu tapasztalatok érdekelnének:
milyen chipset-re
vga-ra ment fel jól
netán 3D támogatást sikerült e összehozni..
tnx
[Szerkesztve] -
GD
őstag
annyi a bajom vele hogy nem elég éles és kiugró a betű..
lehet az alap fontom túl kicsi és a konfig file-ban megadott méretezés miatt halovány..
te mekkora betűvel nyomulsz?
nincs vmi példasor a betű élességére konfigba?
viszont a furcsa hogy volt már olyan guis mpl ami meg elfogadta.. -
GD
őstag
olyan bajom van most hogy a gui-s mplayer nem eszi meg a TTF fontot amit megadok neki..
nem gui-s már működött, a config-ba beírtam a betű elérését és béke..
font=elérés.. akármi.ttf, persze olvasás futtatás jog van
lehet vmi csomag hiányzik?
msttcorefont van, meg winből átnyúlt fontkészlet is
ötlet? -
GD
őstag
mount -t ntfs /dev/hd* /media/ntfs például
avagy fstab-ba a sor
/dev/sdb6 /media/Firstlady_ntfs ntfs ro,user,umask=0,dmask=0222,fmask=0333 0 0 -
GD
őstag
Linux ubuntu 2.6.12-10-386 kernelhez forrást hol találok?
milyen backportot kell felvennem hogy leszedje?
az fsn.hu backportokon csak egy előző kernelhez van forrás, nekem meg kellene az új nvidia driver felrakása miatt.. -
GD
őstag
linux alatt is felraktam a vmware-t
a problémám az hogy az eddigi virtuális gépek ntfs-en voltak, persze 2 gigánál nagyobb file-ban tárolódnak már (szépen híznak)
mivel ugye linux alól a változtatások a vmware-ben nem írhatóak ntfs-re, át akartam másolni ext3-as prtícióra.. ami nem megy, hibát ír, 0-ás file-ok jönnek létre..
mi az oka?
megoldás, daraboljam fel a file-t? nem szivesen szutykolnék ilyesmivel, vmi ötlet? -
GD
őstag
válasz
Vilmoskorte #1153 üzenetére
sun java oldalán fentvan a leírása a java fordításnak de rpm csomag is van esetleg alien-el lehet deb-et csinálni
[link]
amelyik könyvtárba lefordítja, onnét link az általad írt helyre..
chat.hu, otp.hu általam ismer java oldalak mennek így
évente 1x ha csinálom, de mindíg elfelejtem hányadik bugyorba kell megtalálni a file-t és linkelni hová..
persze rá lehet keresni a file-ra csak tudni kell a nevét kb..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
esetleg próbáld ki az mbr teljes törlését és egy live-ról vagy rescue-ról felcsatolva a rendszert a grub újrahúzását
gondolom a rendszer már fentvan csak nembír indulni
ha végképp csak szuttyogás van esetleg lilo-val érdemes megnézni hogy mit lép rá
meg van pár bootloader program ami ilyen ''oprendszerfüggetlen'' nemtudok rá jobb szót
ha hw gyanus is én egy memtest-el indítanék
továbbá lehet vmi bizarr chipset, stb nemteccik a linuxnak.. nézz utána nincs e tipikus probléma az adott lappal
(csak tippek, nem a tudomány mai állása szerint..) -
GD
őstag
hm, nemsemmi, magyar ubuntu oldal..wow
a 6.04-ben milyen újítások várhatóak még az openoffice2 magyar és a 1.5 firefoxon kívül?
esetleg bővül valamivel az alap csomag? gondolok itt pl olyanra hogy mc-t alapból felrak vagy mplayert ...
esetleg a 64 bites vonalat mennyire akarják erősíteni? pl mplayer, java stb támogatás ami problémás volt eddig..
kit mit olvasott ezügyekben? -
GD
őstag
Ubuntu 5.10 (Breezy Badger) ??
egyszer leszedi a telepítéskor a nyelvi csomagot.. nemtom mennyi, hamar kész..
azán pár frissítés...100mb alatt.. de lehet jóval kevesebb, sose néztem, hamar kész
végül: amiket magad raksz fel a backportokról, az mind a csomag nagyságától függ
én csináltam magamnak egy ubuntu-new szöveges file-t amibe az ubuntu wiki oldalról minden nekem szükséges program apt-get utasítása soronként fel van sorolva szépen
magyarul: a telepítés és a backportok beállítása után csak copyzni kell..
lustaság rulez -
GD
őstag
azt olvastam hogy nincs már jelentős különbség a gnome és a kde erőforrás igény között..
inkább az a kérdés hogy az adott disztribedhez grafikus felülettel mi az ami már használható..
szvsz: (nem mérvadó csak vélemény,esetleg tapasztalat)
ram 256 alatt nem igazán jó
proci: 1Ghz
vga: mivel nincs 3D alapesetben, inkább a videonézés minimális feltételeit kell teljesteni ha van rá igény.. gef2mx400~
hdd: ata100, min 5400rpm de inkább 7200, ram X 2=swap hely, rendszernek meg attól függ miket teszel fel
többi meg csak extra ha van -
GD
őstag
továbbra is rejtély hogy miért nem működik az automount cd-dvd berakásakor mezei user-ként, javaslatokat kérek
(fstab-ban az ngabor-nál működő sor van használatban nálam) lásd régebbi hsz-ét -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #718 üzenetére
ablak kezelő? az már van, nemde? a gnome önmaga lenne..
nos, igen, ha ilyesmire kell szövegszerkesztő, tényleg hasznos lehet a gvim
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #716 üzenetére
mi a szentsz@r ez a program?
a lapjukon, readme-be stb doksiba elkéne olvasni milyen függőségeket kér és előbb azokat felrakni...
deb-ből telepíted vagy te fordítod le?
valami hibát csak ír...
olyan nincs hogy ''elvileg'' feltelepül, felmegy de nem működik, függőség vagy konfigolás baja lehet..
gvim, ha több ilyen van akkor annak más a neve, mint a vnc-nél is pl..
pontosan azt kell beírni amit a lehetőségek között felsorol, válaszd ki a neked szimpatikus nevét és azt add meg az apt-get nek
ez valami editor?
gnome alól: gedit
konzolban: joe
más szvsz fölös.. bár megszokás kérdése.. -
GD
őstag
szal azért a linux is szereti ha új hw-hez újra van húzva, érezhetően gyorsabb lett az újradobott ubuntu athlon64-en, gyorsabb mint a athlon-xp -ről örökölt rendszer állapot
érdekesség: a cvs-ből fordított mplayer ugyan lefordul gcc4-el is, de vagy nem lát xv video kimenetet, vagy nem ad képet.. többszöri próbálkozás sem, maradt a pre2 ami athlonxp procinak látja a 64es venice-t,segáz.. megy..
cd automount a desktopra, ezzel megint bajom van... -
GD
őstag
[link]
nvidia telepítés
most akkor ez méris nemjó neki? elég egyszerű szvsz
[Szerkesztve] -
GD
őstag
ubuntu 64 biccs x86
első körben nyűgjeim:
- nem sikerült az lcd monitort 75 hz-re állítani, nem ismeri fel a rendszer, 32bites ubuntu-val nvidia driver után simán ment
gondolom az xorg.conf-ba kellene szerkeszteni, de mit.. 1280X1024-en kellene a 75 hz
valami webes generátort találtam ami ha beírom az adatokat megcsinálja az a sort ami nekem kell, csak nem tudom biztosra hová kell rakni a conf-on belül..
- mplayer cvs fordítás után nem ad képet, holott van xv kimenet, (mplayer -vo látja) fordításkor dob egy sort hogy nincs engedélyezve...
itt mit lehet tenni? --enable akármi?
ha indítok egy avit, hang van és a ps aux látja az mplayer folyamatot -
GD
őstag
csak röviden van most időm:
gedit szerkesztő program nincs fent nálad, ezért
keress rá google: joe's editor, szedd le a deb filet, sudo dpkg -i joexxxxakármi.deb
és gedit helyett a parancsba használd a joe parancsot
ha mégis a gedit kell, sudo apt-get install gedit
(már ha az alap backport-on fentvan a gedit)
codec: az mplayer hivatalos oldalán találsz leírást mit hová kell tenni..mit kell letölteni
magyar nyelven..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
Sianis
a kalauzban leírt rész a dvd:rip indító ikonhoz sztem rossz.. ugyanis futtatásból elindul a progi, amúgy meg a lentebb írt hibát dobja, akárhogy cifrázom.. -
GD
őstag
a Kalauz által megadott dvd:rip install után:
''Nem lehet elindítani a menüelemet
Részletek: Nem sikerült a gyermekfolyamat (''Tomoriti'') végrehajtása (Nincs ilyen fájl vagy könyvtár)''
help
Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest