-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Konyika #34412 üzenetére
Most még nincs mit!
De mindenképp jelezz vissza, hogy ha minden OK lett, akkor is!
Ennél a képnél nem Logikai-t választasz, hanem elsődlegest, mivel EUFI-nél már GPT sémára van particionálva a meghajtó, azon meg csak Elsődleges particiók vannak:
GPT-re van particionálva remélem!
Ha nem tudod, akkor a Gparted-ben így meg tudod nézni:
A Particiós tábla :
msdos
helyett náladGPT
kell legyen! -
válasz
Konyika #34410 üzenetére
Valami ott nem OK, ez a /target nem szép. Válaszd a valami más opciót a telepítés során és a kézi particionálással a /target helyett csak a / jelet jelöld be. Az EFI partició az jó, ha UEFI-ben telepítesz!
és itt add meg a csatolási pontot:
még erre figyelj oda, a rendszerbetöltő mindenképpen az /dev/sda-ra kerüljön, ahogy a képen is látod az alsó csíkban:
Ha így telepíted fel a rendszert, reboot után már rendesen indulni fog.
-
válasz
God Vazzeg #34408 üzenetére
Az tuti, hogy a GRUB nincs ott, ahol kéne neki lenni boot-kor, ezért is érdeklődöm, csak kicsit messzebbről közelítünk, hogy a kolléga is lássa, hol lesz a hiba és mit nem kéne úgy csinálnia, ahogy tette. Ha ez a gond.....
Ha csak annyit mondok, hogy nem meghajtóra rajtad a GRUB-ot.....
😉 -
válasz
Konyika #34406 üzenetére
Azért nem úszod meg ezzel a next next módszerrel!
Az SSD vadi új ezek szerint?
Live módban fut a Xubuntu gondolom, akkor live-ban kéne pár terminal kimenet:
sudo fdisk -l
sudo parted -l
inxi - FxxxAz se lenne rossz, ha a Gparted-ről csinálnál egy screenshot-ot, természetesen az SSD legyen beolvasva rajta!
A telepítésnél milyen módot választasz? Teljes meghajtóra telepítést vagy a valami más, kézi particionálást?
Legacy vagy UEFI módban telepítesz?
Telepítettél már bármilyen Linux disztrót ezelőtt? -
válasz
Konyika #34404 üzenetére
Szia!
Elég sok infó hiányzik ahhoz, hogy ki lehessen találni, mi a gond!
Ezt a két írást nézd át, az egyik Legacy a másik UEFI módban történő telepítést ír le, feltételezve, hogy Windows mellé telepítesz:Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel
Képregény - Windows mellé UbuntuEzek alapján jobban le tudod írni, milyen telepítést és hogyan próbáltad!
-
Anno én is psensort próbáltam, de még Conky-ban vannak hasonló megoldások vagy panel applet-ben. Viszont mindegyiknél lényeges, hogy először teminalban el kell végezned a detektálást! Aztán csak nyomogasd neki az y-t, míg nem végez, elméletileg így mutat helyes értéket. Ha.....
terminalban a sensors parancs lecsekkolja neked, ezt használja a psensor is.ubyegon@Mint19C:~$ sudo sensors-detect
[sudo] ubyegon jelszava:
# sensors-detect revision 6284 (2015-05-31 14:00:33 +0200)
# Board: ASUSTeK COMPUTER INC. F2A85-M
# Kernel: 4.15.0-36-generic x86_64
# Processor: AMD A10-5800K APU with Radeon(tm) HD Graphics (21/16/1)
This program will help you determine which kernel modules you need
to load to use lm_sensors most effectively. It is generally safe
and recommended to accept the default answers to all questions,
unless you know what you're doing.
Some south bridges, CPUs or memory controllers contain embedded sensors.
Do you want to scan for them? This is totally safe. (YES/no): yNéha elég sok percig eltart a detektálás, ha lassú a gép!
A végén ezt írja ki: Mindig elfelejtem ezt, rendszergazdaként le kell futtatnod ezt a parancsot, amit ír:
Monitoring programs won't work until the needed modules are
loaded. You may want to run '/etc/init.d/kmod start'
to load them. -
válasz
ubyegon2 #34391 üzenetére
Közben átnéztem ezt a linket és nem úgy van, mint az előző verzióknál, ott a hibernálást tiltotta le egy hasonló parancssor, de itt már azt írják, a hibernálás alapból tiltva van, ez a
suspend to ram
-ot tiltja. SSD esetén meg a hibernálás az , ami nem kívánatos, de nálkad a lassú boot miatt célszerű úgy hagyni most már, ahogy van. Viszont annyit kiderítettünk, hogy nem fog gondot okozni anoresume
opció! -
Most olvasom éppen, ez nem veszi figyelembe a hibernálást, bár azt nem értem alapból miért készül fel a rendszer a hibernálásra. Eszembe jutott, így lehet kikapcsolni a hibernálást, ekkor a kikapcsolási panelen meg sem jelenik a lehetőség.
Megvan!
Itt a módszer, hogyan lehet kikapcsolni a hibernálást teljesen Ubuntu/Mint-en:
Erre azért nem is gyanakodtam, mert nálam laptopon SSD-n nem vettem észre emiatt késlekedést.........bár lehet, hogy mégiscsak volt valami! No meg is nézem.....
(jó is, hogy felhoztad ezt a dolgot megint) -
No ez jó hír! A
systemd analyze
parancsot nem írtam volna még az elején?Nálam ugyanazt mutatja, mint a time-mal megtoldva!ubyegon@Mint19C:~$ systemd-analyze time
Startup finished in 6.033s (kernel) + 5.982s (userspace) = 12.015s
graphical.target reached after 3.473s in userspace
ubyegon@Mint19C:~$ systemd-analyze
Startup finished in 6.033s (kernel) + 5.982s (userspace) = 12.015s
graphical.target reached after 3.473s in userspaceErről a
noresume
opcióról még nem is hallottam vagy elkerülte a figyelmem.
Amúgy ez is ugyanazt éri el szerintem, mint amiről beszéltünk, hogy kikapcsolsz szolgáltatásokat, amiket asystemd analyze blame
mutat, bár ez egyszerűbben megoldja.Cserébe viszont lehet, hogy olyan service sem indul el, amire esetleg szükséged lehet, mert ez semmit nem vesz figyelembe boot-kor. De ezt lehet nem is fogod észrevenni.Alapvetően nem véletlen vannak ezek a services-re várakozások a kernel folyamatban, én még mindig azt mondom, célszerűbb kikapcsolni a nem szükséges szolgáltatásokat az itt leírt módon:Linux Default Services Which Are Enabled at Boot
Amúgy a resume nekem a suspend ill hibernation-t juttatja eszembe.
Vagy a swap-ot....át is húztam a fenti részt.
-
-
válasz
#40553216 #34378 üzenetére
Mondom, hogy így indul nálam is a grub-install. Szerintem a GRUB csak 32bites, EFI van 64 bites is külön.
A helyfoglalásokat azért csak csekkold le. 🙃
Device.map bejegyzéseket nézted?
Amúgy lehet, hogy manuálisan kéne megpróbálni telepíteni újra a GRUB - ot, ha nem megy akkor live-ból. -
válasz
#40553216 #34375 üzenetére
Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
Szerintem minden GRUB telepítés így kezdődik. Ezzel nem kell foglalkoznod, fura, hogy nem meghajtóra akarja telepíteni/frissíteni, de valami miatt nem fér hozzá, nem talál elég helyet. (utóbbi mondjuk elég érdekes)
A /boot nincs tele?
-
-
Azért a gonosz szolgáltatók a NAT-tal, jó sokat tesznek a mögötte lévő 1ség sugarú userek védelméért.
Qrvára semmi köze nincs ehhez a dolognak, de ezt szerintem te is tudod. Egyszerűen annyira fogynak az IPv4-es címek, hogy mindenkit átraknak a privát IP-ből NAT-ba.
Lehet kérni, hogy rakjanak vissza, ha az egyszerű user egyáltalán rájön, miért nem éri el a napi használatú weboldalakat.
(annyit elárulok, hogy a legtöbb felhasználónak fogalma sincs a NAT mibenlétéről, igaz persze, hogy a legtöbb felhasználónál nem is okoz problémát a NAT-olás) -
válasz
Frawly #34330 üzenetére
A szolgáltatói NAT-olást nagyrészt már értem, sejtettem, hogy a local NAT is hasonló lehet. No de, mitől lenne például az én routerem NAT-olt? Vagy másé, honnan tudom én ezt?
Ami majd ezt az egyszerű képet össze fogja zavarni, az az IPv6 lesz.
Én ezt nem bánom, mert akkor a rühdisznó szolgáltató nem rak át sunyiban NAT-ba, ami miatt ugyan csak kevesen szopnak, de azok nagyon.
Elfogytak az IPv4 címek, mert már egy qrva robotporszívó meg kávéfőző meg minden csak úgy jó, ha wifis. (bár lehet, hogy ezeknek nem kell külön IP, de sok eszköznek meg kell.
-
#enable or disable services
Én alapból kikapcsoltam a Mint-en a Frissítéskezelőt (rendes ember amúgy is terminalból frissíti a rendszert, amikor eszébe jut), remélem ez a két szolgáltatás azzal függ össze (főle),de ha nálam nincs galiba, te is nyugodtan kilőheted mindkettőt. Ha nem találod meg a Rendszerbeállításokban, akkor marad a terminalos kikapcs, de mivel ismerkedni, gyakorolni akarsz, így ezeket nézd át előtte, egyébként itt a kikapcsolás módja is le van írva:
How to enable or disable services?
How to Manage Systemd Services on a Linux System
How To Use Systemctl to Manage Systemd Services and Unitsitt a két lekérdezés minta kimenet:
ubyegon@Mint19C:~$ systemctl status apt-daily-upgrade.service
● apt-daily-upgrade.service - Daily apt upgrade and clean activities
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/apt-daily-upgrade.service; static; vendor preset: enabled)
Active: inactive (dead) since Wed 2018-10-03 06:08:14 CEST; 13h ago
Docs: man:apt(8)
Process: 4534 ExecStart=/usr/lib/apt/apt.systemd.daily install (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 4534 (code=exited, status=0/SUCCESS)
okt 03 06:08:13 Mint19C systemd[1]: Starting Daily apt upgrade and clean activities...
okt 03 06:08:14 Mint19C systemd[1]: Started Daily apt upgrade and clean activities.
ubyegon@Mint19C:~$ systemctl status apt-daily.service
● apt-daily.service - Daily apt download activities
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/apt-daily.service; static; vendor preset: enabled)
Active: inactive (dead) since Wed 2018-10-03 17:09:14 CEST; 2h 8min ago
Docs: man:apt(8)
Process: 17547 ExecStart=/usr/lib/apt/apt.systemd.daily update (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 17539 ExecStartPre=/usr/lib/apt/apt-helper wait-online (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 17547 (code=exited, status=0/SUCCESS)
okt 03 17:09:13 Mint19C systemd[1]: Starting Daily apt download activities...
okt 03 17:09:14 Mint19C systemd[1]: Started Daily apt download activities.Ez sem maradhat ki, hiába Ubuntu topik:
-
Nincs gond. Ez van, ha valami service még dolgozik a boot-folyamatban, ilyenkor kicsit várj és nyomkodd újra a parancsot. Nekem minap percekig nem írta ki a bootidőt, mert épp az fstrim-et futtatta le a rendszer. A terminalban célszerű az előző parancsot a
fel
nyíllal előhívni, így csak a nyilat és azEnter
-t kell nyomogatnod, amíg ki nem dobja az ereményt.A
systemd-analyze
eredménye után már dobja asystemd-analyze blame
eredményt is.upd.
Látom csak megvan az eredmény. Valóban elég lassúnak néz ki.Az első két sorból az egyik vagy mindkettő egy ismert bug, fura, hogy még nincs kijavítva, de ezt megnézheted, mit tudnál kezdeni vele.
Azt gondolom feleslegesen kérdezem, hogy frissítetted-e a rendszert a telepítés után!?
-
válasz
#20749568 #34314 üzenetére
Egy 250 GB-os merevlemezre tennék Xubuntut
Ilyen határozottan indult a kérdéssor, amíg ki nem derül valami, ezt célszerű volt hagyni. Xubuntu-nak volt csak esélye Ubi vonalon amúgy.
(#34315) kutga
Ha elfogadható a sebessége, az már majnem kimaxolta a lehetőségeket azon a hw-en. A lassú indulásnak elég sok oka lehet, megnézhetjük milyen service indul boot-kor:
Ilyen sort kapsz, de bőven elég beraknod a ms értékek feletti részt:
ubyegon@Mint19C:~$ systemd-analyze blame
1.401s systemd-udev-settle.service
1.291s udisks2.service
748ms apt-daily.service
693ms apt-daily-upgrade.service
626ms systemd-journal-flush.service
416ms dev-sda5.device
332ms NetworkManager.servicesystemd-analyze
kimenet is jöhet. -
-
#Gufw - tűzfal
Elméletileg az Ubuntu deratívákban alapból fenn van az ufw és a GUI-s frontendje is, viszont be kell kapcsolnod! Ha nincs fenn, akkor telepíted a
sudo apt install gufw
paranccsal.Bekapcsolása egyszerű. Mezei usernek más dolga nincs ezzel.
Ellenőrizni is egyszerű, hogy aktív-e.
Annyira nem létkérdés, hogy a mostani fő disztrómnál hónapok óta most néztem meg először, be is kapcsoltam, ha már.....
Virusírtóra rá se kérdezz, nem kell. Akkor szokták használni, ha van átjárás innen Wines gépre.
-
1500 pénz.....gavallér voltál! Akkor viszont marad az, hogy egy másik gépben rá kell olvasni. Akár live Linux-szal is megnézheted, ha nincs rajta HDS.
smartmontols v
GSmartControl (az előbbi GUI-s frontendje)Lehet aztán veszek alá egy ssd-t.
Ez egyébként egy jó ötlet! A HDD meg jó lesz tárolásra. (nem adat, hanem virágcserép, ilyesmi....)
Az Apróról Intel 520-at keres, ha használtat akarsz, az 120 és 180 GB-os szokott lenni, ezek még gyakorlatilag megölhetetlenek.
-
Innen van az apróról egyébként, pont tegnap vettem.
Fasza....a 100/100-at akkor te mérted vagy az eladó?
(lehet, hogy kezdheted betárazni az AK-t)
250 GB-os merevlemez, használtan....ha az 100/100-as, akkor egyszerűen az inaktivitásba lett kampeca. Mondjuk 500 ft-ot kibírsz.
(csak hardveres megoldás kell, először kalapács a HDD-nek, utána jöhet az eladó, ha nincs AK-d jó más is)
-
Eléggé erre utal amit írsz, a W7 is döcögött, lehet, hogy egy kiadós telepítéstől megadta magát óvatosan. Anno régi BIOS-os gépemnél a hibás HDD-t úgy tudom a BIOS-ban beolvastatva is ki lehetett szűrni. Ott már az volt, hogy lassan találta meg vagy sehogy.....
Szóval nézz körül a BIOS-ban! -
Ebben az esetben szokták javasolni hozzáértők a
nomodeset
opció-t.Itt kicsit részletesebben írják.
Lehet, hogy csak a nomodeset is elég. [link]
Ha olyan a kezdőképernyőd, mint ez, akkor az F billentyűkkel is választani lehet az opciót.
[link]A HDD legyalulását egyébként live futtatásával is meg tudnád oldani Gparted-del.
-
Továbbá jól gondolom hogy a root lesz az elsődleges, a többi logikai?
Linuxnál nem számít, a root is elvan logikain, a swap meg ezektől függetlenül particionálja magát.
A felosztás is tök mindegy, ha csak
/root
lesz, akkor automatikusan csinál magának/home
-ot. A swap sem lényeges, mert ha nem csinálsz, a rendszer csinál swapfile-t magának.Anno egyébként a swap-or a lemez elejére javasolták.
Egyszóval, ha a telepítésnél a particionáló ablakban a 2. opciót választod, az is megfelelő:
Ha variálni akarsz, akkor az alsó opciót választod.
A fizikai memória mennyi a gépben? 2GB-tól már megfontolandó a 64bites rendszer felrakása.
-
válasz
stopperos #34241 üzenetére
stopperos - bocsi, véletlenül nyomtam a válaszra!
Megjött az Űrtintahal, az Ubuntu 18.10 beta kiadása az 5 hivatalos flavourban.
fő friss összetevők:
kernel: linux-image-generic 4.18.0.7.8
xorg: 1.20.1
mesa: 18.2.1teljes lista a csomagokról
(ez egy letölthető szöveges fájl)
Itt is megnézhetitek. -
válasz
DEJVID #34227 üzenetére
Ezt a szöveget láttad a topikban felül?
Ubuntu Linux ÖsszefoglalóAmennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
********************************************************************ez is elég részletes, de lehetne bővíteni kicsit még:
Van egy laptopom, win10 alatt tökéletes a hang.....
(régebben állítólag voltak látóasszonyok a topiknál, de már nem nagyon vannak)
Ha ismered a
pastebin
használatát, szólj és néhány parancsot leírok, aminek a kimenetét pastebinnel be tudod ide rakni. -
válasz
halhatatlan #34213 üzenetére
Linux Mind YT csatornán megnézed az utolsó Ubuntus videót, de a többi Linuxos videó sem fog ártani.
Először ezt kell mindenképpen megnézned!
Linux Mind #08 - Hogyan kérdezz, alapvető hibaelhárítás
(#34214) Tutu7030
Neki az alap verzió lehet (csak találgatás persze), ott az úgy le van butítva, hogy ezt sem egyszerű megoldani.
-
válasz
halhatatlan #34202 üzenetére
Hamár ssd-t vennék bele, akkor wint raknám rá.
Ez úgy hangzik, mint ha nem lehetne egymás mellett a két rendszer, akár több példányban is.....
-
válasz
halhatatlan #34195 üzenetére
sata2-160gb helyett akár egy olcsó SSD is sokat dobna rajta, ha már 8GB memória van a gépben!
-
válasz
lev258 #34168 üzenetére
Ha van ppa-d, ami ilyeneket tartalmaz, akkor azt is megjeleníti.
Ezt tényleg nem tudtam, igaz nem is volt dedikált VGA-s gépem vagy 10 éve, ez az nvidia quattro 1000 VGA-s 8560w csak egy hétig volt nálam.
Az tényleg hivatalos ppa, a Canonical sajátja.
Ezt meg nem értem, legfeljebb sejtésem van, miért nem hivatalos repoba kerültek.
Köszi az infókat!
-
válasz
lev258 #34161 üzenetére
Bocsi, igazad van, a Pop76 téma miatt fel kellett tennem a repoját.
Furcsállottam is, hogy itt nem találok ilyen repot!
Bár ez a desktop, a 8560w-n csak totál érintetlen Mint 19 volt és nvidia VGA van benne, az tuti, hogy a Rendszerbeállítások/ Illesztőprogram-Kezelővel raktam fel a 390-est (nem 100% ez sem, de már azt a gépet nem tudom lecsekkolni)
Végül a udevd processzor pörgetési problémák miatt 18.3-at raktam fel a 8560w-re és mint ha ott is lett volna 390-es driver......
Egyébként az normális, hogy egy PPA-s driver elérhető az Illesztőprogram-Kezelővel?
hivatalos graphics ppa -ezt viccnek vettem, bocsi!
A 390-es egyébként hivatalos repoban van (fenti link), a 396-os nincs abban.
-
Nem tudom milyen tároló az az 0ubuntu1-pop1, de a Mint Tara-n innen van fenn a 396-os driver is. Egy hete a GUI-s illesztőprogramok telepítőnél csak 390-es volt fenn.
(#34159) Tutu7030
Nekem sincs sem a HP8570p-ben sem a desktopban, múlt héten volt egy 8560w nálam nvidia quadro 1000-es VGA-val.....kifejezetten örülök, hogy dedikált VGA nélküli notit akartam csak venni!
-
válasz
Core2duo6600 #34143 üzenetére
A szerveren nincs gui
El sem bírja a kis atom, ezért kinlódok a terminallal.Tudom, hogy azért kell így csinálnod.
(csak poen volt, hogy ha ezt akarod...)
FSTAB-ot cli-ben a nano-val tudod szerkeszteni Editing Ubuntu's filesystem table
-
válasz
Core2duo6600 #34141 üzenetére
Particionálásra még nem használtam terminalt(csak GUI-s módszereket ismerek), de ha ezt akarod, akkor a parted a te embered!
Talán itt kicsit érthetőbb a dolog. How To Manage Disk Partitions Using Parted CommandA mount-olás az egyszerűbb, Using Linux Mount Command
-
válasz
Core2duo6600 #34136 üzenetére
Linux tippek, magyarázatok, kezdőknek
Alias - avagy a parancsok rövidítése, álneve fejezetét érdemes lenne átfutnod. Van egy gyanúm, hogy valamit kihagytál a folyamatból.
-
Ahogy nézem türelmes kollégánk a Win10-zel sincs mindig ennyire megelégedve! Most itt kihagyott 3 hónapot, de fogjuk még látni a topikban.
(#76542) futpalika
"Újból feltettem a w10-et. Két dolog, amit már majdnem el is felejtettem, meglepett. Az egyik, hogy milyen nagy az alap-helyfoglalása. A másik, hogy mennyi butaság van a programok menüjében. Most kezdhetem egyesével leszedni őket, vagy javasoltok valamiféle egyszerű tisztítóprogramot?"(#78108) futpalika
"Frissült a w10, jogtiszta 64bit, 16GB RAM, SSD, stb. Kb másfél óráig csinálta, majd fekete képerrnyő. Ezt hagytam fél óráig. Resetet nyomtam. Azt mondta javítja magát, de nem tudta. Ha nem lenne linuxom, illetve androidom ide sem tudnék írni. Tényleg 2018-ast írunk emberek?Most ilyenkor mit kell csinálni? Telepítsem újra? Vagy van mód, hogy mégis valahogyan megjavítsa magát? Bár kedvem lenne egyáltalán nem használni."
Javaslatom az alábbi problémamentes eszköz:
-
válasz
#61392896 #34062 üzenetére
"Légyszíves ajánljatok nekem egy egyszerű kezelésű winchester wipe funkcióval rendelkező programot."
"egyszerű kezelésű, szakértelmet nem igénylő linuxe-rendszer tisztító programot tudtok ajánlani?"
Neked se ártana figyelned arra, mit akarsz kifejezni, mert egyszer ezt írod, másszor teljesen mást.
Gondolom tudod, hogy a két alkalommal leírt kérésed teljesen más megoldást kívánna.Ha Nautilus-t használsz, ahhoz egyébként van egy kiegészítő bionic-ra is:
Az újabb kérdésedre a BleachBit lehetne a válasz.
Már csak el kell döntened, hogy meghajtó adattörlést vagy rendszer tisztítást akarsz-e!
-
válasz
#61392896 #34050 üzenetére
Mivel már ismerem mennyire barátságosan állsz a segítő válaszokhoz, így meg sem próbálok nem egyszerű kezelésű programot ajánlani, sajna csak ilyet találni.....
A neten fellelhető és valóban ajánlott egyedüli megbízható HDD wipe módszer az a következő, fúrógéppel a lehető legtöbb helyen át kell fúrni az adattányért. (ez nem vicc)
Vagy itt egy cikk.
-
Szakmai vitákra egyébként nagyon is szükség van (még ha laikusok is részt vesznek ebben), már csak amiatt is, mert sok esetben innen tudjuk meg azokat a részleteket, amik máskor csak tényként vannak leírva.
Elnyújtani persze nem jó ezeket a vitákat, mert akkor valaki beesik a végére és ez félreviheti a dolgot, mint esetünkben is! (az elnyújtásban való tevőleges szerepemért kiszabok magamra valami penitenciát majd)
Nagy szerencse, hogy Tg híján a nagybetűsök vigyázó szemeiket időnként ránk is vetik!
(ez most nem szarkazmus volt)
-
Értem én a szempontjaidat, érveidet, no meg az iróniát is, ha már....
Ez nem kezdő Ubuntu-s topik, a szándék a /boot ellen mégis őket védené, mert sok esetben egyetlen meghajtóra felrakják az Ubuntut és csinálnak /boot-ot is, mert talán félreértésből fakadóan azt hiszik, hogy kell.
Aki haladó szinten Ubuntuzik több meghajtót használva, annak nem fog gondot okozni az alkalmazása. Ettől még azt mondom, hogy így sem kell /boot, én is elvagyok nélküle, pedig SSD mellett vannak HDD-k is a gépben.
Egyszóval nem kekeckedés akar ez lenni, így, hogy leírod, mely esetekben érdemes használni a /boot-ot, semmi gond nincs vele.
-
A kérdésben érzek némi iróniát.
Minimális lehet csak, mert valóban csak a hátrányát ismerjük. Amiket leírtál, nehezen lehet előnynek beállítani. Kivéve ezt:
#4 - mert én így szeretem
viszont:
a #2-t nem értem pontosan, miben változás ez.
#3 - a további szeparálással elérhető, hogy ha elfogy a hely akkor is el tud indulni a rendszer
A hely eddig kizárólag abban az esetben tudott elfogyni a felhasználóknál, ha volt külön
/boot
. Mint tudjuk azext4
fájlrendszer elég nagy helyet lefoglal particionáláskor, megakadályozandó, hogy elfogyjon a hely a rendszer alól.Még mindig ott tartunk, hogy kezdő usereknek minimum értelmetlen külön
/boot
létrehozása. Ha nem figyel oda, néhány kernel felrakása már problémát fog okozni. Az rendben van, hogy ismerjen meg minél több dolgot, aki Linuxot kezd használni, talán emiatt is láttam már olyat, hogy mindenre külön particiót csinált a felhasználó.....amikre maga a rendszer automatikusan létrehozná egyébként.Legyen a kezdő nyitott a tanulásra, kísérletezésre, de épp emiatt kell megismertetni egyes megoldások előnyeivel/hátrányaival. Most ezt tesszük a /boot particióról való polemizálással.
-
Kezdő is vagyok home is vagyok
Én azokra a kezdőkre gondoltam, akik még nem írnak ilyen blogokat (egy disztróról 5 részes cikksorozat, ha nem tudná valaki).
Az előnye az hogy nincs hátránya.
Tehát előnye nincs, a hátrányáról meg esett szó. Te tudod, hogyan kontrollálhatod, a valódi kezdők viszont nem biztos.
-
Teljesen megértelek, bármit használhat kezdő is, legfeljebb saját magának célszerű particionálni, ami itt a topikokban is állandóan elhangzik.
Nem szándékosan, csak így alakult.
Még mindig adós vagy azzal, mik az előnyei, mert az nem előny, hogy a Fedora így oldja meg alapból.
-
válasz
growler #34022 üzenetére
Felújított PC-hez, SSD dukál !
Minimum! Én is vettem az alaplap után egy Intel 520 12GB-os SSD-t, az nagyon kell, igaz a WD 1003FZEX sem volt lassú a HDD-k között.
Most nem drágák a SSD-k, nemrég vettem 8 eft-ért 120GB-os Kiongston UV400-ast a HO 8570p-be, teljesen jó az is. (nemrég a pendrive-ot vettem ennyiért)Olvastam pár napja én is a super árakról, de 3000 ft lesz egy 120GB-os SSD?
(jó, mondjuk ekkorában már ne gondolkodjunk)
-
-
válasz
growler #34017 üzenetére
És a jelenleg kapható alaplapok már UEFI-sek.
Teljesen érthető, pár éve hasonló cipőben jártam a desktoppal. Az én alaplapom is UEFI-s amúgy, de nem zavar annyira.
Úgy érted, hogy a most kapható alaplapok már nem is használhatók Legacy módban? Ezt azért elég nehéz elképzelni, választható opcióban ott kell lennie!
-
Persze, hogy nem állítottad, csak azért írtalak be a válaszba, mert Te írtad, milyen gépeid vannak! Nem akartam félreérthető lenni, bocs.
Ma már egyre inkább nem csak régi gépeken Linuxoznak, viszont én még azt is megkockáztatnám, hogy országosan sem mindenkinek a legújabb gépei, notebookjai vannak, ezért gondoltam, hogy akkor ez Linuxnál is érvényes. (meglepne, ha nekem lennének csak ilyen elavult gépeim - a látens réteg is ott van még)
-
válasz
Frawly #33994 üzenetére
Mint a kérdező esetéből is látjuk, ő is úgy véli, hogy a 64bit már UEFI-t akar.
Én nem vagyok UEFI ellenes alapból, de ha valami nem működik minden esetben, akkor hajlamos vagyok a megszokott működő módszernél maradni. Azért is írtam, hogy a 8470p-nél Mint-et akartam felrakni, bár ha jól emlékszem már a telepítés előtt komoly akadályokba ütköztem bios szinten.Most a 8570p-re nem próbáltam ráerőltetni UEFI-t, amire használom ezt és a desktopot, gyakorlatilag nincs jelentősége, hogy UEFI vagy Legacy. Újabb gépem meg nem lesz, a desktopot én legózóm, ha valami kidöglik belőle, a 8570p-t meg most vettem HA-n, home user célokra, böngészőből dolgozva hülye lettem volna venni egy új consumer notebookot 3x ennyiért.
&Dave
Azért én még mindig gyanítom, hogy nem mindenkinek 7, 8 generációs gépe van, így még ne temessük a Legacy-t sem. Tudván mennyivel jobb az UEFI!5) induláskor gyorsabban inicalizálhatja a lemezeket
Ez nagyon tetszik! Kb 2-3 éve az öreg desktop Debian 3,12 sec, az Antergos 2,7 sec alatt állította fel a rendszert, jó lenne már valami gyorsabb inicializálásra áttérni!
-
L
De egyébként meg itt az az obstruálás, ha nem akarok foglalkozni más problémájával, de látom, hogy valaki okoskodik, no annak jól megmondom, hogy marhaságot beszél. (a kérdező meg csak pislog, mert innentől kezdve a kérdése quasi el van takarva)
Ezért nem szoktam én obstruálni. Soha! (talán kivételt képez, ha valaki nem a Mint, Cinnamon ill. a Debian kulcsszavak köré építi a pozitív mondandóját)
Nincs dógod az Arch topikban, hogy már megint itt obstruálsz?
-
válasz
ubyegon2 #33983 üzenetére
(ha tanulni akarsz és nem a géped használni, akkor bocs, hogy belavauztam)
Én kb ennyit tudtam segíteni a kérdezőnek. Egyszer kipróbáltam, nem ment, mindenki tudja, hogy produkál az UEFI egyes disztrókon és hardvereken fura jelenségeket.
Attól, hogy engem mindig elküldtök a fenébe, ha ezt előhozom, még nem kap segítséget az, aki mégis UEFI/GPT-t akar használni.
Itt a lehetőség, a problémára fókuszálva segítsetek a kollégának megoldani a gondját, nekem hiába írjátok le 1000x, hogy az UEFI a jövő, én is tudom.
Egy piciny gond van, a kérdező nem a jövőben akarja használni a gépét az általa kiválasztott Linux disztróval!
Én is figyelem a segítő válaszokat, hátha tanulok belőlük.
(az obstruktív válaszokkal már tele van a padlás)
-
-
válasz
qwertly #33978 üzenetére
Hány PB-os meghajtód van amúgy?
Sok esetben érzem erőltetettnek és feleslegesnek ezt az UEFI-s dolgot, kár erőltetni, ha valami miatt gond van vele. Már nem csak úgy mondom, mint régebben, tettem egy próbát én is pár hónapja, mire nagy nehezen rendbehoztam mindent és békésen fel tudtam rakni legacy-val a Linuxot a HP8470p-re..... Soha, még ha tízen biztatnak se! Számomra nincs előnyem mert tudom, mi lehet a hátránya a legacy/MBR-nek! A 4 elsődleges partició és ennyi, erre oda kell figyelni és időben csinálni kiterjesztett/logikai particiókat.
Szerinted fogsz érzékelni különbséget a GPT és a MPR partíció séma között? Ha valaki azt mondja, hogy ő érzett, az valami nagyon mást érezhetett.....
(ha tanulni akarsz és nem a géped használni, akkor bocs, hogy belavauztam)
-
-
válasz
gyulank #33967 üzenetére
most firefoxban nyílik meg, és nem tud írni az egyik HDD-re, amin van hely.
Ez akkor egyszerűbb, nem kell gksu sem pkexec, mert itt a Firefox-nál kell beállítani, hová mentse a fájlokat. Ha külön HDD-re mentést állítasz be, akkor azt fel kell csatolnod, hogy hozzáférjen, az FSTAB-ban ezt meg tudod tenni.
-
Most esett le, hogy a nagyAcrhúaknak ezt érdemes elmagyarázni!
Ezek szerint a Debian is azért elavult, mert 25 éves!
Vannak persze mindig újabb verziók, az Ubuntu új Gnome-ja sem 7 éves szerintem. Majd legközelebb a kedvedért utána nézek a verziószámnak is, hogy ne kelljen belekötnöd (nem friss beton ez).
-
válasz
Frawly #33945 üzenetére
Szerintem lev258 csak amiatt ajánlott Arch-ot, mert a Ryzen miatt a legfrissebb csomagokat használó rollinggal esélyesebb a működés. Én csak megemlítettem az elavult-nak mondott Debiant, aminek frissebbek a csomagjai a legújabb Ubuntu/Mint páros csomagjainál. Hátha így elkerüli a kolléga az archoskodást!
(#33946) Frawly
Ahogy olvasni, ez az új Gnome felület még rosszabbra sikeredett, mint a már kialakuló félben lévő Unity.
-
válasz
Dhampir #33942 üzenetére
Szerintem nézegesd a Phoronix tesztjeit a Ryzen-ről és ha nem akarsz Arch-ot felrakni, próbáld ki Debian Buster-rel, az jóval frissebb alap dolgokban, mint az Ubuntu/Mint:
csak érdeksségképpen:
ubyegon@debiancinnamon-9:~$ inxi -Gxxx
Graphics: Card-1: AMD Trinity [Radeon HD 7660D] vendor: ASUSTeK driver: radeon v: kernel
bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9901
Display: x11 server: X.Org 1.20.0 driver: ati,radeon unloaded: fbdev,modesetting,vesa
resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.17.0-1-amd64 LLVM 6.0.1)
v: 4.3 Mesa 18.1.6 compat-v: 3.1 direct render: Yes
ubyegon@Mint19C:~$ inxi -Gxxx
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1002:9901
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.15.0-32-generic, LLVM 6.0.0)
version: 4.3 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes -
Értelek, ha nem lenne ez a külső panelfűtés nálunk, ez leesett volna a linkelt oldalról is.
Ezt amúgy csak tényként említettem, de most már tiszta, köszi az egyszerű magyarázatot. Amit inkább furcsállok, az ez :Mint 19-nél eddig azért nem tűnt ez fel, mert ezt a hwe kernelt nem látni sem a frissítéskezelőben, sem a terminalos frissítéskor.
Annyira le vagyok lassulva most a Mint-tel kapcsolatban, hogy még a szokott FSTAB beállításokat sem csináltam meg, pedig már egy hete a 19-et használom, rájöttem, hogy jobban tűri a hw-hibát, ami jelentkezik az öreg desktopon. Nem tudom még mi a gond, de az Asus bios már letiltotta párszor a futást.
-
-
válasz
Frawly #33931 üzenetére
Sorry, mobilról írtam, így se forrás, se bizonyosság.
Már közben jöttek válaszok. Ami miatt még bizonytalan voltam, az az, hogy ebben a Mint eltér az Ubuntutól, HWE például.DOS is volt, bocsi, sokat az sem igazol az Ubi frissítési/támogatási metodikájával kapcsolatban.
-
válasz
Frawly #33927 üzenetére
Windows-t most hiába hozod fel példaként.🙂
Erős a gyanúm, hogy rosszul tudod ezt a támogatás dolgot Ubuntu és erre alapuló disztróknál. Nincs semmilyen kényszer az 5 éves támogatáshoz, a frissítéseket szerintem megkapja az alapverzió is, nem csak akkor, ha frissítesz alverziókra.
Vagy én tudom rosszul, de majd tisztázza valaki a helyzetet ez ügyben, remélem. -
válasz
Tutu7030 #33880 üzenetére
Ez a rész kimaradt.
Biztos lesznek még ilyen kimaradt részek! Én is rendszeresen találok rácsodálkozni való dolgokat, bár mostanában már nem annyira, mert csak használom a rendszert, nem kíváncsiskodom annyit. Emiatt sokak örömére jóval kevesebbet okoskodom ide a topikba is!
Na de ott a nautilus-script mappa, azt adsz hozzá, amit akarsz.
Ja, meg akár írhatsz is scripteket ha gondolod. Az út végén majd ott vár rád az LFS.....
-
válasz
lev258 #33877 üzenetére
Azért a lightdm-re váltás se ment nekik könnyen
Valóban nem, én a kezdetekkor nem is értettem, miért csinálnak mindenből valami átalakítottat, ha az egy alapdolog és jól működik. Persze sok kivétel van, mikor enyhén jobbá tették, például Nautilus - Nemo.
(Debian Cinnamonnal már alapból lightdm-et használtam.....)Nem jobbak ők sem, mint az Ubisok.
Én meg vidám Mint Cinnamon felhasználó vagyok. (Ubiból viszont szerintem is a Mate a legkezelhetőbb)
(#33879) growler
Ja, ez épp egybevág azzal, amit előbb írtam.
(igaz ez nem default Nemo jobbgombos menü a képeden)
A Caja is egész használható lett egyébként. (ha már Mate....) -
válasz
growler #33872 üzenetére
Ahogy olvasgatom jó ideje, a Gnome lebutítása elég sikeresen zajlik, fene se érti, miért vesznek ki sok megszokott és hasznos funkciót.
(#33874) tomtyi
Nekem az alap
lightdm
normálisan kezeli a lecsukást, kinyitást Mint 18.3 és 19 Cinnamonnal. Igaz semmit nem állítgattam, ami bekavarhat.(#33875) Tutu7030
Nem olvasgatsz ilyeneket az Összefoglalóból?
Linux tippek, magyarázatok, kezdőknek
fejezet
sudo, gksu, kdesu, beesu, gnomesu , na de mikor-melyiket?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gyermek PC játékok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged