- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
válasz
kpityu2 #41544 üzenetére
Érdemben én nem vettem észre eltérést sebességben, de az LXDE sokkal fapadabb. Ennek ellenére az USB bootos Debilt LXDE-vel raktam össze. Néha macera, de ennek ugye az ólajtón is futnia kell, mindenből a legkevesebbet
-
-
válasz
kpityu2 #41540 üzenetére
Hát, én több topicban is ezt látom, és szerintem próbálgatni jobb virtuálisan, mint fizikai gépen. Persze amikor oda kerül a sor, hogy akkor ez jó lesz, akkor már érdemes live CD, backup az addigi rendszerről (ha van értelme), stb.
"Egyebként az XFCE nemigen használ kevesebb erőforrást mint mondjuk a Mate vagy a TDE vagy az LXDE. "
Ez inkább az LX** -nek baj. Vna mindegyikből, a MATE és az XFCE tök jóra megcsinálható, szegény LX** cuccok meg fapadosak is, meg nem is kérnek kevesebbet
Viszont, a KDE az kér gépet, szóval ott igaz, hogy jó, ha van alatta hardver (főleg Wayland-en), viszont ott van tudás is. (A napi használatú T430-amon, meg azon a gépen amit melóhelyen Linuxszal használok, KDE van.) -
válasz
kpityu2 #41537 üzenetére
Nyilván, de hogy a desktop tetszik neki, azt el tudja dönteni.
Amúgy nem egyszer volt már olyan cumi, hogy a live rendszerrel ment valami, a telepítettel meg nemBár ez inkább bug :S
@PociAti : "VirtualBoxon belül miként osztoznak meg az erőforrással,"
Nyilván nem egy 2GB-os gépen kell, valószínűsítem, hogy akad neki erősebb is.
Ha nem, akkor nyilván nem virtuálozni kell.Viszont bármi olyan esetben, ahol nem az adott konkrét hardver a kérdés, érdemesebb próbálgatáshoz virtuális gépet használni. Azért szoktam mindig leírni, mert alapból a legtöbben önfeledten szívatják magukat azzal, hogy az éles, napi használatú gépükön próbálgatnak új disztrókat.
-
Nemtom, nekem szinte sosem működött jól a plusz felület, amit rátettem bármire.
Viszont.
Utoljára akkor kellett, amikor még nem volt divat a ****ubuntu-desktop metacsomag. Márpedig ha minden igaz, az nem pont azt csinálja, mint amikor az adott kiadást telepíted, mindent belő hozzá? -
-
válasz
tordaitibi #41529 üzenetére
Át lehet alakítani a Gnome3-at is jóra, legalább kevés RAM-ot eszik, ha X van alatta
-
-
Ubuntu és Ubuntu között inkább az asztali környezet miatt lesz eltérés, az XFCE javasoltabb inkább, mert az LXDE/LXQT borzalmas fapad. A Wayland is nagyon eszi a procit, így jobb X-es verziót feltenni.
Amivel viszont nagyot lehet gurítani, az az Alpine Linux, mert annak tényleg sokkal kisebb a gépigénye (hasonló Core2 gépen 60% egy böngészős FullhD videó, ami Ubuntuval/Debiannal ugyanazon éppen hogy elmegy...), de azt nulláról kell összerakni, szóval elég hardcore.
-
-
dd if=/dev/sda of=/dev/sdc bs=32M status=progress
(Ha az sda az eredeti boot winyó... ez leklónozza a sda-t a sdc-re, bitről bitre. Ezzel bootolni fog...Ha kell, utána átméretezed a partíciókat. )
"* kapott a host egy új diszket (sdc)
* lett rajta GPT partíciós tábla (parted mklabel)
* lett rajta 3 partíció, majdnem mint az eredetin"
És boot flag-et is állítottál-e a sdc megfelelő partíciójára?Amúgy a GPT érdekes állat, nemrég én is akartam ilyet, hogy majd átteszem a bootszektort, mint MBR-en, az első 1MB dd-vel, aztán a partíciókat külön dd-zni, így nem kell, csak azt az egyet, amit akarok.
Nem indult.
A GPT felépítése más, így ez nem megy (csak még nem volt időm tesztelni, hogy hogyan megy). Viszont te megpróbálhatnád, hogy dd-vel áttolod az első pár megát, és utána a többi, mert akkor legalábbis a bootloader ott lesz. -
-
-
válasz
User_2 #41503 üzenetére
Megoldható, csak akkor ami a pitonra épül, az se fog frissülni gondolom.
Legegyszerűbb, hogy fogsz egy grafikus csomagkezelőt (KDE-n Muon, Gnome-on teszel fel pl. Synaptic-ot), kikeresed a megfelelő Python csomagot, és mind a kettő tud verziót zárolni. Amíg valami nem követel frissebbet, addig nem lesz baja.
De érdeme sutánaguglizni, mert vannak trükkök arra, hogy többféle Python is legyen fent, korábban itt is tárgyaltuk. -
válasz
tordaitibi #41500 üzenetére
20-asra, az nálam is elég kelletlen volt, de nem azért, mert annyival nagyobb a gépigénye. Valami ott nagyon el volt kefélve. Valószínű a Wayland integráció. A 22 minden tekintetben olyan szint, mint a 18.
Nincs olyan, hogy átugrasz verziót. 18->20->22
-
-
-
-
válasz
vilmaboy #41485 üzenetére
Nem lesz elég, felül kell írnod a GRUB-ot a windóz boot managerével, mielőtt törlöd a Linux partícióit.
Valahogy így talán, de nem 100%, hogy ez jó lesz. Mindenesetre legyen kéznél Win10 települő, ha esetleg nem indul el, arról ki tudod javítani. (Meg talán az se mindegy, hogy EFI vagy BIOS telepítés.)
Érdemesebb ezt Windows topicokban megkérdezni, mert igazából annyi, hogy kell egy új loader, de ott jobban tudják, mi arra a tuti módszer. A dualboot mindig szívás -
válasz
balpis #41483 üzenetére
Nekem is volt ilyen bajom, de nem emléxem, mit csináltam vele.
Ez esetleg segíthet elindulniEsetleg workaroundnek ez, ha asztali gép, és nem különösebben mozgatod, beírod neki a 8.8.8.8-at + a HGW-t, és jóidő.
-
válasz
scream #41474 üzenetére
PPA-ból is jöhet több csomag, az nem gond. Általában az egymástól függő cuccokat szokták felvenni.
Pl. itt vannak újabbak, de hogy a Tesla-hoz mi kell, azt meg én nem tudom
Ez se hülyeség (Nvidia hivatalos PPA...?)
De ezek csak tippek, hogy mit érdemes keresni... -
-
válasz
inf3rno #41469 üzenetére
Más problémák vannak vele
De ja, bizonyos esetekben marha jó, de nyilván nem szabad mindenre rátolni. Olyan cucc nincs, ami mindenre is jó.
Nekem is kényelmes lenne és biztonságos pl. a home szerveren a Nextcloud meg a Guacamole Dockeren, csak erőforrásilag meg nem olyan kényelmes, nem beszélve a Docker-es Nextcloud és az SSL viszonyáról -
-
-
válasz
urandom0 #41459 üzenetére
Nálunk valami 1000EUR per user évente... Mondjuk ez fullextra, licencekkel mindennel.
@RoryBreaker : "De a network reachable, merthogy tudok pingelni, nem?"
Elég furcsa, hogy mégis ezt mondja. Az a gép is elérhető, amit kiír, hogy nem? A wget-nek ott kéne lennie alapból, vagy a curl-nek, azzal is ki lehet próbálni, hogy tud-e róla letölteni. Plusz amit korábban írtam -
válasz
urandom0 #41450 üzenetére
" a beadandókat meg a házit is abban kérik. "
Ja, így felesleges. De azt kell látni, hogy ennek az oka az, hogy esély nincs alternatívára, mert nem is gondol már senki arra, hogy PS-től eltérő képszerkesztő, meg Windowstól eltérő OS. Ez viszont pont a felhasználóknak nem jó. Jelenleg egyféle cég egyféle cuccának a felhasználása lehetséges, pontosan azokon a módokon, ahogyan az működik."Az AVD, Citrix és a hasonló SaaS-ok jó cuccok, szerintem sok cég jobban járna azzal, mint dolgozónként egy Windows-os gép,"
Jaja. Nézd meg egy AD account díját... (Per user és per gép...) -
Nem ugyanazt szívod, mint Inf3rno?
Vagy ezt?Illetve a hangkimenetnél be van állítva, hogy min szóljanak az alkalmazások? Nekem régebben csinálta, hogy magától nem váltott át a default eszköz ( bár itt KDE van, nem tudom, releváns-e másra) - és ez nem bug volt, hanem valaki így találta ki
Csak ilyenkor a hangszóró szólt vígan tovább a bedugott USB-s hangeszköz mellett
-
válasz
inf3rno #41443 üzenetére
Nem PS, de a RT helyett ez tök jó lehet.
Nem próbálom ki, mert fizetős, de ez már közel lehet egy Lightroomhoz. -
válasz
inf3rno #41443 üzenetére
Nincs, de nem ismerem a terület mélységében. Amúgy tuti van, ha Maya szintű 3D szoftverek fejlesztési platformja nem Windows... Ezért emeltem ki amúgy, hogy amatőr fotósként, mert nyilván professzionális felhasználásra muszáj Adobe cuccokat.
Azért pár dologban mondták már, hogy sok mindent előbb tudott a Gimp, mint a PS, csak utóbbira van csilliárdos fejlesztési keret...Amúgy az Adobe-al is elég sokaknak tele van már, ahogyan olvasom, és ott is egy iparág esett ugyanabba a csapdába, mint az oprendszerek a Microsofttal, csak nem olyan mélyre
Szóval azért ha valahol megszűnik a verseny, ott előbb-utóbb a user szívja.
@tordaitibi : "de Linux alatt elhasal az active-x telepítés mert nem tiszta Windows környezet, "
Virtuálgép, akár WinXP? Pm me -
válasz
urandom0 #41441 üzenetére
Igen, ez egy ördögi kör, de
- Ha valaki FPGA fejlesztő, akkor igencsak jobb, ha Linuxot használ
- Ugyanez igaz beágyazot rendszerek fejlesztése esetén is
- Videoszerkesztés, képfeldolgozás simán nem csak Photosopot (azaz Adobe-t) tud jelenteni, pl. a Davinci elvan Linuxon, Maya szintén - mindenki az Adobe-t ismeri, ezért mindenki azt használ, amíg nem értesül mások létezéséről (Windowsra is ez a helyzet, a userek 99%-a hallott a Paintről meg a Photoshopról, mást el se tud képzelni). BTW amatőr fotósként én elvagyok a Rawtherapee + Gimp-pel
- CAD sem, és egy rakás ipari terület is bőven megy Linuxon
- WSL ide vagy oda, ha Unix admin vagy, akkor inkább ne Windowsról
- Android fejlesztésre is jobb szerintem Linuxon készülni (nem meglepő)
- Geoinformatika, bioinformatika területeken is elég sokszor megesik, hogy olyasmibe futsz, ami nem Windows
De ez megint olyan, hogy azért fejleszt mindenki Windowsra, mert mindenki WIndowsra fejleszt. Viszont mostanában kezd izzadni a MS, mert kezdenek jönni az igények, hogy a userek Macbookkal akarnak villogni, meg Android tableten akarnak céges erőforrásokat elérni, és erre sokszor nincs megoldás MS rendszereken."Ha valaki MS Office formátumokkal dolgozik, akkor is KELL a Windows...."
Melóban pont ez az előnyöm, hogy én nem nagyon mentek Excelekre, csak a többiekét olvasomShared drive-okat látom, távoli gépeket látom, más meg nem szokott kelleni. Így már nem annyira a Windows az érdekes irodai melóban, hanem az Office, hiszen a kliens kiléte kb. mindegy, a kérdés, hogy a céges doksikat hogy kezeli.
És persze van AVD. Azaz a MS újra feltalálta az X forwardingot (vagy a Citrixet, ami mondjuk szintén az X forwarding újrafeltalálása, ha úgy nézzük), így egy Azure-os gépen futó dolgokat érünk el, ami ugye ott fut, de a helyi gépen látszik. Na itt is teljesen mindegy, mi van a helyi gépen(Legrosszabb esetben böngészőből elmegy.)
Persze nyilván kényelmesebb egy full Windows cégnél Windowst használni, de azért ezen ne lepődjünk meg"ezért nagyon sok eset van, amikor kénytelen az ember Windowst használni, otthon is."
Ezért van egy virtuál Win10-em, hogy ha valamit nagyon kell. De egyre ritkább. Samsung telefonok flashelésére évek óta van pl. Heimdall, ami pont ugyanazt tudja, mint az Odin. -
-
válasz
RoryBreaker #41433 üzenetére
OK, és másikat? Ha wget-tel akarod megtámadni a magyar tükröt, akkor mit mond?
Illetve : volt egy bizonyos apt verziónál olyan gond, hogy nem talált meg semmilyen szervert. Kézzel fel kellett venni egy repot, abból feltenni az apt-t, és utána már ment minden.BTW azt mondja, hogy network is not reachable...
-
válasz
RoryBreaker #41429 üzenetére
Mi a libaüzenet...?
-
Nemide
-
-
-
válasz
I02S3F #41415 üzenetére
Tizedakkora cég, mint a MS.
A Wine meg az "örülj, ha működik valami" kategória. Szóval azért messze van egymástól az, hogy valamit hivatalosan valaki supportál, meg reszelget, meg hogy valamit valakik visszafejtenek, amennyire tudnak, és az majd valahogyan a te valahogyan összerakott cuccodon menni fog
Steam OS-en annyival lehetsz előrébb, hogy azt legalább a saját cuccaik alá összefaraghatja a Valve.
Illetve virtuálgép a barátod -
válasz
urandom0 #41404 üzenetére
"1) a rendszer frissít, és utána határozottan közli a felhasználóval, hogy légy szíves indítsd újra a géped, különben előfordulhat, hogy ez meg az nem működik"
Ubuntun szokott jönni a rendszerüzenet, hogy reboot pls. De nem kötelező, mint Winen.
Mondjuk ilyen eszközhalálokat sem szokott nyomni az utóbbi 15 évben menet közben.@Lionhearted : "LTS az, csak az új HWE-vel,"
Oje... Erre mondtam, hogy reboot az eggyel régebbi kernellel. -
-
válasz
inf3rno #41397 üzenetére
Ja hogy LTS! Csak a 22-t láttam.
Nem tudom, nekem a 22 gyorsabb lett, mint a 20, egy hiba szokott lenni, hogy néha meghal az ablakkezelő, és olyankor kb. a sddm restartja segít :S De ez több gépen is van.Különben nem bugok, hanem általános OS-fejlődés miatt akarok majd Debianra váltani; elég elavult itthon minden, és kezd nehéz lenni a KDE-s Ubi. Debianon ugyanaz a KDE gyorsabb, csak fapadosabb az egész; a T400-ra nemrég került Alpine, ott kb. az történt, hogy ami FHD videó éppenhogy ment x64 Debianon, az x64 Alpine-on 60% körül prociterheléssel megy
-
-
válasz
inf3rno #41392 üzenetére
lspci mit mond, mi van a gépben?
Az Intel HD audio az alaplapi kártya. Viszont az Alsamixerben kéne tudnod váltani kártyát is.
Egy dmesg kimenet érdekes lenne.
AMD driver rendben? Zárt vagy nyílt...?Az OS LTS amúgy? Simának nem érdemes nekiállni, az LTS használható általában.
-
-
válasz
gyulank #41375 üzenetére
És nincs mentésed, ha elhal a háttértár
De ha ott marad minden, akkor az újrarakás mit csinál? Mert akkor egy működő rendszer van felültelepítve
BTW nem egy nagy macera összeszedni, mit szoktál módosítani, egy scriptbe letenni pár cp parancsot, hogy másolja ki egy megadott helyre, ahol megvan. És minimális helyet foglalnak a konfigok. -
-
válasz
gyulank #41371 üzenetére
A /boot-ban megtartott korábbi kernelek száma állítható
BTW milyen gyakran rakod újra azt a cuccot?Amúgy nagyon kevés dolognak kell a /etc -n kívüli konfig, de igazából meg ezeket le is lehet scriptelni, hogy mentse, és lefuttatod újrarakás előtt.
Vagy újratelepítés előtt egy rsync csak a rendszerről, és akkor megvan mindened. -
-
válasz
gyulank #41367 üzenetére
Mivel a telepítő nem tudja, mi van ott
(Esetleg kiírhatná a partiton labelt, de passz. Amúgy átváltasz másik terminálra, és megnézed.)
Vagy csinálsz magadnak telepítőscriptet, azzal is megoldható, hogy mindig ugyanazt használja.Amúgy egyszer kéne átállni arra, hogy nem külön vannak a rendszerkönyvtárak (ha csak nincs valami különösebb oka) és utána egyszerűbb.
-
válasz
arcoskönyv #41365 üzenetére
Egy új shellben nem biztos, hogy mind megvan... gondolom arra van a kapcsoló, hogy ha valami kókány miatt nem lennének meg, akkor meglegyenek
Fura.
-
válasz
arcoskönyv #41363 üzenetére
-
válasz
gyulank #41360 üzenetére
Mentsd ki a /home-od, és válaszd az egész lemez felhasználását telepítéskor... (mert igen, gyalulja) komolyabb környezeteken van értelme külön /boot, /var, stb-nek, meg ha LVM-ed van, otthon nem sok.
Otthonra tök elég, ha egy partíciót kijelölsz /-nek, ha nem az egész diszket adod oda.
Ha Windows mellé telepíted, akkor meg inkább külön meghajtóra, de ha valamelyiket ritkán használod, akkor még inkább virtuális gépre tedd azt, amelyik kevésbé szokott kelleni (meg azt, amelyiken kevésbé gépigényes dolgok mennek). Sokkal kényelmesebb. -
Ha minden igaz, akkor gnome-tweak-tool, és abban
A Gnome-tweak tool "Finomhangoló" néven van az alkalmazások között, ha magyar felületed van. -
válasz
Dell XPS #41342 üzenetére
Meg lehet próbálni azt is
Windows alatt a Windows USB DVD downloadizével tudsz Windows telepítőt írni pendrive-raAnnak mindegy, hogy min fut, mert a telepítőnek is mindegy.
@Arcoskönyv : Extended Support Maintenance.
-
válasz
Dell XPS #41339 üzenetére
"UEFI -ben volt telepítve Win10, így nem ment a Win7 32bit készítése."
Mármint mellé telepítve?
Mindenképpen jobban jársz egy virtuálgéppel. (Win10 alatt is ment volna úgy egy Win7 futtatása.)
Tegyél fel egy Vmware Playert (vagy egy KVM+Qemu+VirtManager hármast), és hozz létre neki egy gépet, annak simán be tudod adagolni az ISO-t, és onnan telepíteni.
Ez mindenhogyan kevesebb macera, mint amit egy dualboottal lehet cumizni. -
válasz
Dell XPS #41337 üzenetére
Milyen alkalmazásba?
Mit mond...?Unetbootin-t is érdemes kipróbálni, bár annak a telepítése egyre kevésbé triviális.
Amúgy mire tennéd azt a Windowst? Mert ha ugyanazon a gépen lenne, akkor nem érdemes dualbootolni, egy virtuális gép sokkal jobb, annak is át tudod adni a (valószínűleg USB-s) eszközt.
-
válasz
arcoskönyv #41334 üzenetére
Sokfélével, de kb. bármi nem ment simán kiDD-zve. Persze főleg régebbi gépeken, mert régebben régebbi gépeket használtam
(Ja, most is... csak nem annyira
) DD image gyártás meg megy, ment is.
Gondolom a BIOS oldal is érdekes, hogy mi mit tud felbootolni.
Mondjuk mióta van itthon PXE, tök nem érdekes, amiben van elég RAM, az települ hálóról. -
-
-
-
-
-
-
válasz
urandom0 #41318 üzenetére
Ja, így már igen. De amúgy még korábban is lett volna értelme
Illetve nem csak azt lehetett volna, hogy egy szerverre teszed, leteszel egy még támogatott vasat, arra teszed virtuálisan az XP. Helyben van, csak egy normális gépen fut, költöztethető HW-ek között, ha kell. -
-
-
válasz
tordaitibi #41304 üzenetére
Nem, nem azt mondom, hogy magától. A Python verziók ismert gondja, azt írják. Nyilván attól jött elő, hogy verziót váltottál. A csomag, amikor feltelepül, nyilván megoldja ezt.
-
-
válasz
tordaitibi #41297 üzenetére
Az az __init__.py mi? Rakd a helyére.
Bár ha az egész át van symlinkelve, akkor kéne működnie. -
-
válasz
urandom0 #41289 üzenetére
Ja, mert a S/360-on kezdődött az egész prociemuláció, virtuálgép móka
"Tudod, mit szoktak erre írni külföldi fórumokon? Hogy a tárhely olcsó, $0.5/GB..."
Sejtem, de attól még na. Favágó megoldás." Ez egyrészt jó biztonsági szempontból is, másrészt azért,"
Igen, vannak előnyei, de hogy megéri-e adott helyzetben, az más kérdés.Amúgy ez a baj az egész Buguntuval, hogy elég kényelmes, de ilyen bosszantó dolgok vannak. Előző melóhelyen kereskedelmi kiadású Linuxokat adminoltunk, és ott több száz gépes környezetek mentek úgy, hogy kb. tesztelni se kellett az updateket.
10-15 éve még hatalmas selling point volt Linuxon, hogy betonstabil, és ilyen elkefélések nem nagyon voltak.Viszont @tordaitinbinek az a baja, hogy eléggé régi az Ubi, 18-as. Gondolom oda lassabban megy ki már az aktuális Python.
Van az update-alternatives segít neki, vagy pl. ha fejlesztés, akkor van virtualenv, és hasonló verzióváltogató okosságok. -
válasz
urandom0 #41287 üzenetére
"Ha kell, leszeded
Igen, meg annak a függőségeit, meg annak a függőségeit, meg azoknak a függőségeit is...
Jó móka lesz"
Hát, ezért kellene, hogy az újabb csomagok mindenben kompatibilisek legyenek a régiekkel." hanem először egy emulációs programot kell betöltenie a kezelőnek,"
Arra gondolsz, hogy egy virtuális gépen lefuttatják a régebbi Z/OS-t?"idővel MINDEN változik, és ha azt akarod, hogy a változásokhoz alkalmazkodjon a szoftvered, akkor karban kell tartanod. "
Nehéz kenyér, na"Azt megteheted, hogy /lib64/libgtk-4.so.1-ra csinálsz egy symlinket /lib64/libgtk-3.so.1 néven, ez sok esetben működik, van amikor nem (főverziók között szinte biztos, hogy nem fog működni)."
Erre viszont valami egyéb megoldás kéne, nem az a jó, hogy elkezdjük szórni a helyet snap-re meg flatpakre. -
-
-
válasz
lionhearted #41275 üzenetére
Nyilván
@urandom0 : "Persze, az archive-ban benne van, csak hát azzal mire megyünk."
Ha kell, leszeded" Nézegetheted a terminálban a hibaüzenetet, hogy "cannot find shared library..."."
Nem ilyenkor van az, hogy az újabb library-nek is kéne mennie vele? Meg hát erre van a csomagkészítés."De változik, és ez szerintem valahol érthető is."
Valahol nem. Az egész arról szólt, hogy azért egy tradicionálisabb Unix elég rendesen át volt gondolva, és az a mai napig alapvetően használatos dolgokból áll. Ha új cucc kerül be, akkor az onnantól értelmezett, de ami korábban megvolt, annak a működése nem kéne, hogy változzon.
A VMS meg a Z/OS pl. élő példák erre, a Z ugye alapvetően úgy van kitalálva, hogy amit egyszer arra a S/360 mainframe-re megírtak, annak az össze skésőbbi OS és HW verzión mennie kéne. (Kell mókolni, azt mondják, de alapvetően igaz.)OK, nem ördögtől való, hogy valami deprecated lesz, de nem mindegy, hogy valami olyan framework, ami minden alá dolgozik, vagy valami olyan, amit egyszerűbb kiváltani. Szerintem ez nagyon a fejlesztői oldalon múlik, hogy hogyan tartja karban a saját kódját.
-
válasz
urandom0 #41270 üzenetére
Annyira régiekkel mondjuk ne sokat akarj kezdeni (ha feltelepíted, akkor valószínű összedől csomó minden). Viszont ha http-n megnézed a repószervert, ott van az összes régi verzió.
"De, normál esetben pont ezt jelenti. Pontosabban ez úgy nézne ki, hogy fent vannak mondjuk a GTK 43 devel libjei, és te behúzod a GTK 3.24-es headerjeit, és akkor arra fog dependelni a programod. "
Magam részéről még mindig OS szinten néztem; másrészt amennyire tudom, a C egyszerűbb dolog; tehát nem a headerben mondod meg, hogy mi lesz a függőség, hanem attól függ, milyen kódot írsz. Nem csinál meg helyetted semmit.
Ha egy régebbi cuccal akarsz kompatibilis lenni, akkor annak a hívásait kell használni.
Visszafele kompatibilitást én mindig úgy tudtam, hogy a régebbi dolgok mennek az újabb OS, HW, stb. verzióval is. HW szinten még OK is, hogy az újabbak régiekkel, de szoftver szinten nekem ez sosem volt meg így kőbe vésve, hogy adott library használata mellett régebbi verziókkal is kell működni a programnak.
BTW szerintem Androidon sem a SDK régebbi verzióját használja, egyszerűen csak régebbi verzióhoz fordítja, ha azt mondod, hogy az az app menjen 7.x-en.
Ahogy @lionhearted mondja."De ha a kedves framework fejlesztő azt mondja, hogy mától nincs GtkButtonBox, GtkBox van helyette, használd azt, akkor mit csinálsz?"
Ott kezdődik, hogy ilyen szinten nem kéne össze-vissza változnia mindennek. A "hogy hívják ezen a héten a print parancsot" időszak már vagy 40 éve elmúlt Unix alapú dolgoknál(BTW néztem egyszer egy ilyet, hogy a Unix v1 kernelt előtúrta valaki, és elindította egy PDP emulátoron. Ugyanazok a ls, find, cat, stb parancsok, mint amik most Unix/Linuxon...)
-
válasz
urandom0 #41265 üzenetére
"Szerintem egyszerűbb lenne, ha a repókban ott lennének a régebbi verziók is, és a program arra dependel, amelyikre akar."
Ott is vannak. De alapvetően az egész csomaglogika az, hogy ami a korábbival ment, az az újabbal menni fog. Nagyjából az összes csomag alapú *nix így kéne működjön.
Amúgy a visszafele kompatibilitás az sehol nem az, hogy az újabb verzióra fejlesztesz, és menni fog a régivelTehát a GTK korábbi verziójára kell fejlesztened, ha azt akarod, hogy azokon és az újabbakon is menjen.
Hogy mire dependel, azt úgy szokás megadni, hogy csomag>xx.xx , ha újabb van, akkor az OK. ...nak kéne lennie."Linuxban ilyet nem csinálhatsz meg, mert ha az Ubuntu 22.04-ben mondjuk GTK 3.24-van, akkor te hiába írod meg a programod GTK 4-re, nem fog az elindulni."
Mondjuk ez máshol sem lesz, ha egy .net 4. -re írsz, akkor 3.5-ön nem indul el
Fordítva viszont mennie kéne, a régebbi keretrendszeren írt cuccoknak mennie kéne az újabbon."A Gnome más tészta, az egy külön állatfaj. Ők félévente megtörik a kompatibilitást, de ez náluk így van kitalálva."
-
válasz
tordaitibi #41258 üzenetére
Akkor a "python" parancs hív meg rosszat. Path-on mi van...?
Meg akkor az /usr/bin/python mire mutat? -
válasz
tordaitibi #41253 üzenetére
Kipurgálod, és nulláról? Már ha ki lehet purge-olni a Python-t, vagy esetleg force-olod a 3.7 telepítését...
Meg which python ? És megnézni, hogy van-e ott 3.7-es könyvtár is?
-
válasz
urandom0 #41248 üzenetére
"Jó, persze, túl könnyű lenne az úgy élet, ha minden kompatibilis lenne visszafelé
"
De kéne neki.
Pont ez a lényege az egésznek. csomag ugrik .1 -et, a régebbit kereső cuccoknak mennie kéne vele. Akkor nem megy, ha valaki idiótán írta be a függőségeket, de az egyre ritkább."nem beszélve mondjuk egy Xorg -> Wayland átállásnál"
Azt még sehol nem láttam normálisan megcsinálva. Felteszek egy OS-t, update, hülyén működik. Mi a franc.
Utána tűnt fel másból, hogy Wayland-re váltott. Semelyik nem bírta kinyögni az update (vagy sysupdate) folyamat közben, hogy ja, ez már Wayland lesz (KDE Neon, Kubuntu, Debian+KDE).
Pedig tök jó a Wayland, rakás feature van, csak borzalmas RAM zabálás is, és nem minden gépemben van elég.
Viszont : azért egy komplett grafikus alrendszer váltás persze, hogy nem zökkenőmentes. (Ahhoz képest a fentieken minden működött, szóval hibák nem nagyon voltak, csak a váltás ténye volt nem jól kommunikálva.)
Gnome-on meg X-Wayland váltás nélkül is rendszeresen estek ki kiegészítők egy-egy Gnome verzió ugrás után, mert a készítőnek követnie kellett a változásokatPedig előző melóhelyen egész jól elvoltam a Gnome-os OS-en. A RAM fogyasztása is tök alacsony tudott lenni.
-
válasz
urandom0 #41242 üzenetére
"Egyébként vicces, de a Debian megalapításánál épp az volt az egyik cél, hogy legyen egy olyan disztró, ami mindig friss szoftvereket szállít
"
Az unstable pl. ezt teszi." hogy egy csomagnak több verziója is telepíthető, akár egymás mellé is."
Rendesen kéne kódolni, és akkor csak egy kell, mert az visszafele kompatibilis.
Az más kérdés, hogy fejlesztőknek kellhet a régebbi is, de ők meg meg tudják kókányolni..."sokkal egyszerűbb nyitni egy terminált, és beírni vagy bemásolni egy mentett doksiból azt, hogy"
Nem is szokták érteni -
válasz
urandom0 #41234 üzenetére
"Persze, akinek friss szoftver kell, " az vegye fel annak a tárolóját
A konténerezés hátránya meg az erőforrás-zabálás is.
Illetve a tárolós macera meg azért érdekes, mert ott pl. a Launchpad-en ellenőrzött szoftverek vannak." Egy Debian testing+egy Ubuntus háttérkép+iconpack meg egy-két patch, ennyi."
Annál azért több, sokkal kényelmesebb, azért használom még.A Core meg... hát mostanában melóban jött pár Core alapú cuccra ticket, valami borzalom.
"Velemenyem hogy nem baj az ha egy app intezi a sajat naprakeszen tartasat. Mivel igy nem kell orrbaszajba ppa-t felvenni."
Viszont nem is derül ki, ha az az app hirtelen rosszindulatú lesz. -
-
-
-
-
válasz
tordaitibi #41214 üzenetére
Főnököd se tud olvasni?
Amúgy Samsung account az önszívatás magas foka, mert az appokat gyak. nem használod, a jelszót elfelejted, és amikor kell (telefon resetelése. mert eladtad, akkor nincs meg, és nehezebb leütni, mint a Google-t). És ha bejelentkeztél a Samsung fiókkal, akkor jönnek ezekAz egy jó dolog, hogy távolról lehet vele törölni a telefont, ha ellopták.
@inf3rno : Metoo. Rohadtul nem veszem észre
A saját appjaim is ezért reklámmentesek. Magam rühellem őket, nem fogok az appba tenni. -
válasz
tordaitibi #41212 üzenetére
"De még mindig jobb mint a Samu, Xiaomi meg a MIUI, azok orrba-szájba tolják a Guglin kívül asaját törölhetetlen kéretlen ajánlataikat."
Az érdekes, a céges, gyári ROM-os Samsungjaink nem csinálnak ilyet. -
válasz
inf3rno #41208 üzenetére
A cián szűnt meg, mert bedőlt a cég, a Line annak a közösségi ága, ami ment tovább, csak ugye erőforrás híján nagyon kevés eszközt tudnak támaogatni fullban (ez az official).
Az unofficial Lineage csak kicsit jobb, mint akármilyen home ROM.Meg aztán amire van Postmarket, arra az is érdekes lehet.
-
válasz
arcoskönyv #41205 üzenetére
Hát, amit privátoltál, az alapján nem
@inf3rno : A Lineage?
Az official ág szépen heti/havi updaten van... Sajnos kevés eszközre.
https://download.lineageos.org/
S3 talán a legrégebbi karbantartott Samu, újabb kevesebb van, de akad.
Ilyen bajok vannak, hogy a T appja azt hiszi, hogy rootolt, az EESZT behisztizik a trippelt Knox-tól, de ezek a legnagyobb problémákMondjuk banki cuccokat helyből nem teszek telefonra, a Simple meg megy.
@PociAti : Ott kezdve, hogy reklám, már nálam is a baromság kategóriájában van
Megerősítéssel is elmehet az egész reklámszakma a ****** ****** ********* ******** -
válasz
inf3rno #41202 üzenetére
A franc tudja, akkor selejtes oltásokat kaptam, nem volt bennük chip?!
A Ghostery lesz a lényeg szerintem, mert a telefonokon nincs Fb bejelentkezve, a Ghostery meg pont a Fb kémkedést akadályozza (meg az e-on bejelentkezést)
A profilom meg full zárt, semmi publik adat. -
-
válasz
arcoskönyv #41192 üzenetére
Van 1 céges droidos mobilom, gyári szoftverrel. Meg egy saját, amin Lineage van. Mindkettőn a gúgli fiókom.
Tök mindegy, mit beszélek mellettük, nem jön semmi reklámban.
A Facebook pl. be van tanítva, hogy mit dobjon fel -
válasz
tordaitibi #41185 üzenetére
Adblock a barátod
Meg Ghostery.
Illetve mondom, az algoritmusok buták -
válasz
arcoskönyv #41180 üzenetére
"pusztán azért, mert egyetlen alkalommal rákerestem csillagászati témára úgy, hogy be voltam jelentkezve a google-n. "
De, ezért
A Google algoritmusa nagyon buta, azokat a termékeket ajánlgatja, amit keresel.
Én rendszeresen keresek úgy, hogy be vagyok jelentkezve, pl. hogy hogyan kell szétszedni valamit. És azt akarja eladni nekem.
Nyilván azért akarnám szétszedni, mert nincs -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elektromos autók - motorok
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Építő/felújító topik
- Tesla topik
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest