-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35027 üzenetére
Én azóta se értem, hogy az élesség hogy módosíthatta a gammát, de módosította. És tényleg D-SUB-on 75%-élességgel is jó, HDMI-vel meg 0% élességgel volt olvasható úgy, hogy rossz volt a gamma beállítás. Mert ha az jó volt, akkor hiába volt 0% az élesség, a betű nem volt jó.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35017 üzenetére
Én nem azt mondom, hogy az icm-en babrál, hanem a végeredményen talán. Mostanában olvasgattam Freesync-ről, és abba írtak ilyeneket. Ha abba beleszól, akkor nem kizárt, hogy nem egyforma a végeredmény a Linuxéval. Bár nekem nincs olyan emlékem, hogy bármi is változott volna miután telepítettem a színprofilt, úgyhogy sokmindent nem befolyásol. Régen, mikor még nem volt eldugva a control, akkor is benne volt, szóval Windows 7-ben szinte biztos. Előtte nem biztos, nekem is rémlik még régen volt egy fasza 32MB-os NVIDIA kártyám, amihez a driverben volt tán görbe is. Ezek a Windowsok már jobban szeretik uralni a dolgokat, van olyan HDD-m amivel együtt nem hajlandó betölteni, le kell húzni. Ha beállítok valamit alapértelmezett alkalmazásnak, akkor egy idő múlva félóráig kolompol, hogy ezt is visszaállította az alapértelmezettre meg azt is. Nehogy már én döntsem el mondjuk, hogy mivel akarok böngészni, vagy mivel akarok megnyitni egy fájlt!
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35015 üzenetére
Rosszul tudod. A kártyát meg feladtam. A gyári icm mellett meg nem tudom értelmezni amit kiírt... Azóta meg kártya nélkül felszabadultan újra 2 meghajtóhoz hozzáférve visszatettem a stúdiót. A lényeg, hogy még nem is próbáltam itt színprofilt beállítani az általad mondott módszerrel, meg lehet, hogy a Windows még babrál rajta, és Linuxon kicsit más, meg nem árt tudni ilyet, ha mondjuk nincs Windows.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #35009 üzenetére
Amióta az Ubuntut telepítettem, még nem csináltam vele semmit. Azért mondom, hogy ez nem az a file, hanem magától írta ki a monitor típusa nevű színprofilt, meg amit hozzátett. Amúgy az a helyzet, hogy a driver csak egy probléma volt, a többit a videókártya topikjában részleteztem, de nem nagyon tudom, hogy hol mondanák meg, hogy a kártya a rossz, vagy a monitor, vagy a monitorbeállítások. Bár én a kártyára gyanakodtam eddig is, hisz csak azt cseréltem, és csak HDMI-n ilyen, plusz ma több centis vízszintes sötétebb-világosabb sávok vándoroltak lefelé miközben Windowsban kalibrálni akartam. Linuxon nem is tudom, mivel lehet kalibrálni a monitort.
-
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #34998 üzenetére
Biztos nem hagytam ki, de futtattam megint.
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ sudo apt-get update
[sudo] gyulank jelszava:
Találat:1 http://ppa.launchpad.net/teejee2008/ppa/ubuntu disco InRelease
Találat:2 http://security.ubuntu.com/ubuntu disco-security InRelease
Találat:3 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu disco InRelease
Találat:4 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu disco-updates InRelease
Találat:5 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu disco-backports InRelease
Csomaglisták olvasása... Kész
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ sudo apt-get install ukuu
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: ukuu
gyulank@gyulank-G31M-ES2C:~$ -
gyulank
addikt
Közben telepítettem a 19.04-et, hátha 5.0, de 4.18.0-11-lowlatency. De legalább betölt.
-
gyulank
addikt
Ugyanaz a helyzet, ezt telepíteni nem lehet, nem segít a fix broken install, a függőségeket se lehet mert ugyanazt írja ki.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #34989 üzenetére
Én már közben telepítettem az újat, most ez mégjobb lett, már speciális menüben is csak a kurzor villog amint belépne, csak nagyobb kurzor. Újraindítottam, speciális, hálózat engedélyezése, majd parancssor, és beírtam az uninstallt, de függőségek miatt nem lehet, meg a fix broken akármi sem javította meg. De akkor most beírom ezeket, hátha.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #34986 üzenetére
Ez van a linken. A legalsó a Windowsos telepítő, abban van két mappában is. A többi kézikönyv, plusz egy firmware frissítő, ahogy mondtad.
Oké, hogy 2019 van, de ha az van ott, azt találtam. 4.18.0-13 lowlatency van rendszerinfó szerint.
A csomaggal az volt a baj, hogy nem csinált semmit, mert a blender ugyanazt írta ki, mint mikor feltettem ezzel kapcsolatban az első kérdést. Viszont még mielőtt telepítettem, meg töröltem ezeket, működött a Google Earth, most meg már csak országhatárok vannak a feketeségbe, és ezt sem tudom, mi okozza. -
gyulank
addikt
Már a Google Earth is csak vonalakat mutat.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #34976 üzenetére
A Windowsos önkitömörítős dolognak mi köze a videókártya driverhez? Azt mondtad nincs a linken, pedig harmadjára írtam le pontosan azt, hogy a linken az önkitömörítőben van az icm profil. A videókártyát meg azzal kezdtem, hogy a blender írja ezt ki, sőt, pontosan idéztem, hogy mit írt ki. Én csak egy verziót találtam Ubuntuhoz, gondoltam több köze van a stúdióhoz mint a másik kettőnek, ezért azt. Van olyan, hogy további illesztőprogramok. Azt elindítom, kiírja, hogy keresés, majd közli, hogy nincsenek elérhető zárt illesztőprogramok.
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #34959 üzenetére
Az egyeb a windowsos telepítő is ami egy önkitömörítő exe, amiben kétszer is benne van. Azóta kétszer telepítettem és töröltem bootnál speciális, meg helyreállítás indításával. Most akkor hogy telepítsem? simán sudo apt-get install opencl-mesa, nem ez a csomag nem található. Találtam egy ilyet is, de ugye így csak kurzor villog.
-
gyulank
addikt
Van egy RX580-as videókártyám. Windowsban a blender azt is, és a processzort is felismerte, mint használható eszköz. Linuxban azt írj(t)a, hogy No compatible GPUs find. Letöltöttem az AMD oldaláról a drivert, kitömörítettem, futtattás terminálban, majd igen, majd kilépett a terminálból. Elindítottam a blendert, de rózsaszín zajos kép jött be, újraindítottam, azóta induláskor villog a kurzor, és ennyi. Hogy lehetne telepíteni a GPU-t és CPU-t?
-
gyulank
addikt
válasz
Frawly #34952 üzenetére
2 potential busses found: 0 6
Will scan through until the first EDID is found.
Pass a bus number as an option to this program to go only for that one.
Bus 0 doesn't really have an EDID...
256-byte EDID successfully retrieved from i2c bus 6
������L-J�5x
TL�&PT��qO��@�����:�q8-@X,E+!:��r8-@,E�+!�K�Q
�SMFX2490HD
��K� !"# g
�-��r ,%�+!��q X,%+!�rQ� n(U+!�
А @1
@U+!�
Looks like i2c was successful. Have a good day.
Amúgy akármit is jelent ez, az összes monitorhoz ezt adják, és windows-on telepíthető. -
gyulank
addikt
A monitorhoz tartozó ICM profilt hogy lehet telepíteni? A színprofil megjelenítő hibát ír ki, másolás nem sikerült.
-
gyulank
addikt
Azt meg lehet nézni valahol, hogy milyen programok, és milyen verziók vannak, és lesznek mondjuk Ubuntu stúdió 18.10, meg 19.04-ben?
-
gyulank
addikt
Amióta telepítettem az lxqt-t 10 percenként elsötétül a monitor, akármit állítok be. Próbáltam törölni az lxqt-s energiakezelőt, de akkor is. Már napok óta kínlódok vele, már feltelepítettem a Lubuntut alap lxqt-vel, de hiába, most is elsötétedik kb. 10 percenként, hiába kapcsolom ki, vagy állítok be mondjuk 60 percet.
-
gyulank
addikt
Nincs gksu, és telepíteni se lehet. Viszont amit el akarok indítani, az simán nem tud írni bárhova. Akkor jó sima sudoval is? Nem jó, mert nem indul úgy el.
-
gyulank
addikt
Telepítettem a lubuntu 18.04-et, hogy kipróbáljam a lxqt-t, de mikor kiválasztom, és úgy lépek be, azt írja, hogy unable to launch '/usr/bin/startlxqt" X session --- "/usr/bin/startlxqt" not found; falling back to default session. Pedig mindenhol azt olvastam, hogy már kész van.
-
gyulank
addikt
Pár hete a grubban nem működik a billentyűzet, tehát nem választhatok ki semmit, letelik a visszaszámlálás elindul a linux, és akkor már beírhatom a jelszót. Ezzel mit lehet csinálni?
-
gyulank
addikt
Csinálni akartam egy megosztást, mobilon látom a mappanevet, de ha rámegyek Felhasználónév-jelszó párost kér. Ja, és nem szeretném, hogy kérjen. De el se fogadja. Hiába van benne security = share; browsable = yes; guest ok = yes; read only = no; create mask = 0755
-
gyulank
addikt
Nem csinál semmit, mégis egész nap zörög a HDD, meg villog a LED. Mitől lehet?
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32511 üzenetére
Át lehet valahogy írni sdx2-ről 1-re?
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32509 üzenetére
Értem, hogy gpartedben nem meglepő, mert így szokta csinálni, és semmit sem lehet beállítani. De nem lehet megcsinálni mással se, meg terminálból se úgy? Ennél már mindegy, ezt már elkezdte, de azért, máskor, ha ilyen szitu van, nem így szeretném megoldani. És akkor mondjuk nem gparteddel csinálnám.
-
gyulank
addikt
válasz
#40553216 #32507 üzenetére
Még mindig gyorsabb átírni a fájlok helyét, vagy a fájlokat áthelyezni. Most nem a fájlokat helyezi át. Nem is tudom mit, és hogy csinál. Sorba kiírja, hogy mit csinál, azzal kezdte, hogy átméretezte a partíciót, tehát azt már nem helyezhetné át, mert a partíció eleje a lemez elejére került. Csak nem egyszerűbb, és gyorsabb 3TB-ot áthelyezni 500MB-al arrébb, mint frissíteni a fájlok elérését! Pláne, hogy minden fájl elérése ugyanannyival tolódik el.
-
gyulank
addikt
válasz
#61392896 #32503 üzenetére
Én magyarázok bonyolult dolgokat? Az a bonyolult, hogy van 2 partíció, az egyiket törlöm, a másikat kiterjesztem az egész szabad helyre? Rendszerpartíción volt olyan, hogy bootszektorba kellett bizonyos fájlokat másolni, de már van külön bootpartíció a Windowsnak, meg lehet csinálni Linuxnak is, szóval lehet, hogy rendszerpartícióknál sincs már ilyen. De ez nem is rendszerpartíció. Miért bonyolult az, hogy ez nem rendszerpartíció? Volt 500MB partíció, meg volt a többi. Az 500MB-osat töröltem, a másik partíció kezdetét a lemez elejére akartam tenni. Ettől még a fájlok maradhatnak ott ahol vannak. Elférnek 500MB-al a lemez kezdete után is, majd a következő fájlokat, amiket másolok rá, elkezdi az elejére írni, nem maradna üresen akkor se, ha nem helyezné balra az egészet 500MB-nyival. Hót felesleges, és rizikós.
-
gyulank
addikt
válasz
#61392896 #32501 üzenetére
De ez nem rendszerpartíció, attól, hogy a Windows csinált rá boot partíciót, azért is töröltem, mert a grub is kiírja. Nem partícionáltam az ssd-t telepítéskor, a boot partíciót meghagytam, nem tudom, miért nem írta felül, inkább csinált egyet ezen is. Akkor még tán üres volt. Eddig nem is néztem, már áttettem rá egy csomó mindent. Most pedig csak meg kellett volna növelni a méretét. Ami egy pillanat kéne, hogy legyen, mert semminek semmi szüksége nincs arra, hogy az elejére helyezze át. Lehetett volna az eleje üres, aztán legközelebb oda kezd írni valamit. Vagy töredezettségmentesítek, az is gyorsabb, mert 1/3-ig van.
-
gyulank
addikt
Átméretezni nem lehet áthelyezés nélkül? A windows csinált egy kb. 500MB-os partíciót az új lemezem elejére, letöröltem, a másik partíciót megnöveltem, erre elkezdte áthelyezni balra a 3TB-ot. Mi történik, ha rányomok a mégse gombra, vagy áramszünet lép fel? Hajnal 3-tól megy, ha a mégsére megyek elkezdi visszahelyezni jobbra? A megmaradt partíció sdb2. Ezt át lehet nevezni sdb1-re?
-
gyulank
addikt
Próbáltam frissíteni 17.10-re, hátha abban újabb van, de Failed to fetch http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/g/gtkspell3/libgtkspell3-3-0_3.0.9-1_amd64.deb 403 Forbidden miatt megszakad.
-
gyulank
addikt
Bolond ez is. Kísérlet adatmentésre: 1.:ntfs, nézet meghiúsult, de amúgy mindenhol máshol ext4-nek írja.
-
gyulank
addikt
gpartedben van egy javítás opció, e2fsck -f -y -v -C 0 /dev/sdb1 nem támogatott jellemzőkkel rendelkezik: metadata_csum e2fsck: Szerezze be az e2fsck újabb verzióját!
-
gyulank
addikt
2 IDE HDD-met beraktam, hogy áthelyezzem a fájlokat, de egyiket nem mountolja. ext4 van mindkettőn. exited with non-zero exit status 32: mount: /dev/sdb1: can't read superblock Mit lehet ezzel csinálni?
-
gyulank
addikt
válasz
#40553216 #32486 üzenetére
De át is lehet helyezni? Mert nálam a /-partíció elejéből kellett elfoglalni a helyet, ami rejtélyes módon fogy.
Úgy döntöttem, hogy nem kapcsolom ki a Thunderbirdbe az üzenetek letöltését. Így lett Thunar szerint 0B, gparted szerint 500MB szabad hely a /home-on, ami miatt minden azt írta ki, hogy nincs hely. Megnéztem a gmail oldalamon, hogy mennyit foglal, azt írta ki, hogy ingyenesen 15GB tárhelyen osztozik 3 szolgáltatás, ebből kb. 5,3GB levél, vagy annyi van összesen felhasználva. Biztonság kedvéért csináltam 20GB /home partíciót, amiben a .thunderbird 11,8GB-nál tart, és még nem végzett. -
gyulank
addikt
Olyan jó, hogy szinte semmilyen programról nem lehet tudni, hogy micsoda. A Nautilus is Fájlok, a Thunar is, a Megjelenítés nem tudom mi, pedig talán, ha gksu-val nyitnám meg mindenre vonatkozna.
-
gyulank
addikt
Hogy állíthatok be úgy egy témát, hogy a roottal induló ablakokra is vonatkozzon?
-
gyulank
addikt
Legutóbb csináltam /boot /home /opt / és swap partíciókat. Rájöttem, hogy a home túl kicsi, gondoltam a fájlokat átmásolom egy mappába, majd partícionálok, aztán vissza, de sok fájlnál azt írja ki, hogy hibás argumentum. Hogy növeljem a /home-ot, arrébb kell tennem a /opt-ot, és el kell vennem a /-ből. Újra kell telepítenem? /Amúgy azóta többször felugrott Windowsban egy ablak, hogy klónozás error, pedig el se indítottam a programot./
-
gyulank
addikt
Így is egy hete kínlódok vele, formázgatom, és nem tudom, hogy baja van-e, majd most elkezdek még egy hétig másolgatni rá, hogy próbálgassam. Meg én közben kínlódok vele. Mert Windowson felraktam az ext2fs-t de RAW-nak jelzi, míg az sda-kat kiírja. Akkor megint feladtam az ext4-et, windowsban megint leformáztam ntfs-re diskparttal inode beállítás nélkül, total commanderrel elkezdtem áthelyezni egy mappát, de lassan ment, kiléptem, folytatni akartam intézőből, de ismeretlen hiba miatt nem másolhatom. Múltkor vissza nem engedte ugyanazzal a hibával. Most linux alól folytatom, de itt is csak 40MB/s-al megy, míg mikor ext4-re formáztam, ment kb. 160MB/s-al. Múltkor le kellett formáznom, hogy ne írja ki a hibát, az újraindítás nem segített. De szerencsére legalább linuxban lehet. De ha megint elindítom a windowst, akkor megint nem lehet, és akkor azon kívül, hogy lassabban másol, és ha valami gyíkja van a windowsnak, akkor linux alól be se tudom olvasni, nem sokat érek az ntfs-el se. A klónozás meg hibaüzenet nélkül sikerült, kétszer próbáltam.
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
Telepítettem Macrum Reflectet, kb. 7,5 óra alatt végbement. Azt írta komplett. Most az intéző ugyanannyi foglalt, és szabad bájtot ír mindkettőn. Hol az egy mega? Meg akkor ez azt jelenti, hogy jó a lemez, csak semmivel se lehet másolni?
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32435 üzenetére
Leformáztam megint, így működik. De Azt írja, hogy 267/333,303 és 10,659.7M/1,417,164.4M Miközben 21,7GB szabad hely van a forráson.
-
gyulank
addikt
válasz
TC-al még a mappát sem tudom letörölni. Letöröltem már 5x, és ott van. Hű, de még intézővel se.
-
gyulank
addikt
válasz
Telepítés előtt oda mentettem. Az azért volt annyi. A hibát akkor írta, mikor egy 506,7GB-os mappát akartam átmásolni. Amikor az egészet, ugyanúgy eltűnt, mint az újabbon. Azóta már 16.04-em van, az meg ugyanúgy hiányolja a 100GB-ot.
-
gyulank
addikt
A Windows nem változott... Tudok ugyanúgy fájlokat másolni, de ha mindet kijelölöm, elszámol párszáz gigáig, és eltűnik.
-
gyulank
addikt
Újrarakom a régebbi Windowst, meg a régebbi Linuxot, aztán újrapróbálom. A Linux partíciókra 120 GB-os SSD fele van. Milyen, és mekkora partíciókat csináljak? Eddig mindig csak /-t, meg SWAP-ot csináltam, mert így nem volt olyan, hogy aminek nem kell, van hely, aminek kell, nincs. Valamikor láttam olyat is a telepítőben, hogy tán később is változtatható. LVM vagy mi.
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32431 üzenetére
De attól, hogy a Windows bugos, még tudjuk, hogy linuxon se megy, a 16.04 meg csak nem bugos. A csatlakozással milyen probléma lenne? Másol, formáz, lejátszik. "Csak" a mérettel van baja. Úgy gondolom, hogy ha normális windowsom lenne, és működne a másolás, attól még linuxon is működnie kéne.
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32424 üzenetére
Nem így, de egyszer már megpróbáltam mappánként átmásolni, és úgy se ment. Írtam, hogy próbáltam cp-vel is, és nem fért rá. Viszont ki tudja mennyi idő után meg biztos, hogy nem cserélik ki. Valamire jutni kéne vele. Ha attól jobb lesz, letesztelem ha több órás is, de akkor add már meg a pontos parancsot, hogy egyszer teszteljem jól, ne próbálgassam a parancsokat!
Ez is 3,1TB szabad helyt ír a forráson.
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32421 üzenetére
Ha nem lehet átmásolni, akkor felejtős a RAID is, pedig azért vettem 3TB-ot, hogy esetleg azt is lehessen.
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32421 üzenetére
De mit teszteljek? El se kezdi a másolást, már akkor tudja, hogy nem fér rá. Mit tudok meg a milyen tesztből? Azt teszt nélkül is tudom, hogy nem tudom átmásolni. Az érdekel, hogy ez a lemez hibája, kicserélik-e, és másik 3TB-osra át lehet-e majd másolni? Mert már itt van Szerdától, és azóta se tudom átmásolni.
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32419 üzenetére
Vagyis? Mit csináljak mondjuk a Disks-ben?
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32417 üzenetére
De akkor 512-re, vagy 4096-ra kell formázni? Nem oldja meg a problémát, de azért érdekel. És ami fontosabb, hogy a lemez rossz? Visszaküldjem? Kicserélik? Másik jó lenne?
-
gyulank
addikt
sudo mkfs.ntfs -s 512 -Q /dev/sdb1
Cluster size has been automatically set to 4096 bytes.
Creating NTFS volume structures.
mkntfs completed successfully. Have a nice day.
Nem fér.
sudo mkfs.ntfs -s 512 -c 512 -Q /dev/sdb1
Number of clusters exceeds 32 bits. Please try again with a larger
cluster size or leave the cluster size unspecified and the smallest possible cluster size for the size of the device will be used.
Akkor ez se lehet az oka. Akkor hibás a lemez? -
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32410 üzenetére
De miért nem lehet? Múltkor kipróbáltam, hogy kijelöltem a tömörítést, hátha jó lesz, de nem volt. De mikor kijelöltem a jelölés ott is maradt, a forráson pedig nincs kipipálva. Most tényleg nem tudom, a lemez rossz, vagy mi? Rég volt már a forrás partícionálva, annyira nem emlékszek. Mindenesetre lehet, hogy más blokkméretet állítottam be. Ugyanis mindkettő AF 512e. Szóval lehet, hogy az 512-re van, ez meg 4k-ra formázza alapból?
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32406 üzenetére
Ubuntu Studio 16.04.3 telepítő kipróbálás telepítés nélkül módban sem csinálja másképp.
-
gyulank
addikt
válasz
Na, diskpartoltam. Sajnos a helyzet változatlan.
-
gyulank
addikt
válasz
Mondjuk, ha nem 0B-ot írna mindenhova, akkor is el tudnám dönteni. Az meg, hogy más program milyen sorrendet ír, arra megint nem bízom. Inkább majd kihúzom addig, csak a hozzáférés meg a fények limitáltak. De egyébként te mennyi esélyt látsz arra, hogy az a módszer annyival másabb, mint az összes többi, hogy ettől 100GB-al több hely lesz? Lehet, hogy a Windows is, meg a Linux is hülye. Lehet felrakom a 16.04-et, hátha azon jó. Windowson tegnap is próbáltam, számol aztán kész, eltűnik, befejezte. Vagy gondolom, ha jó vele akkor már telepítőről is jó, ha nem, akkor felesleges telepíteni.
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32404 üzenetére
Az tart vissza, hogy nem tudom megállapítani, hogy melyik, ha meg nem az üreset törlöm, mindkettő üres lesz.
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32402 üzenetére
Látod a képet. Szerinted ez alapján kiválasztom valamelyiket? Persze megoldaná a problémát, ha mindkettő üressé válna, de nem úgy szeretném.
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32400 üzenetére
De nekem egyiken se működik. Viszont szerintem nyilván működnie kéne a gparteddel csinált partíciónak is, meg a windows lemezkezelősnek, meg intézősnek is. A windows meg szenved ezen a gépen. Nemrég frissült, azóta 4:3-as kisfelbontású, A hang időnként beberreg.
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32398 üzenetére
Én csak azt mondom, hogy a 0,1TB plusz egyenlő a 100GB minusszal.
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32396 üzenetére
De azt látod, hogy nem a célmeghajtó kicsi, hanem a forrás nagyobb... Mert az a baj, hogy 3,1TB-nak számolja a forrást, miközben alatta kiírja, hogy a 3-on. A képen.
-
gyulank
addikt
válasz
stopperos #32394 üzenetére
De attól, hogy lesz egy másik gépem, nem tudom átmásolni a fájlokat, nem fér rá a másik ugyanakkora lemezre, vagyis, 100GB hiányom megmarad, meg nem formázhatom ugyanúgy semmire, mert akármire formázom, hiányzik 100GB, ami nekem számít. Amikor a fájlrendszerekről volt szó, nem volt meg a lemez, és nem volt az a probléma, amiről most szó van. Életembe sose találkoztam olyannal, hogy x bitet nem tudok ugyanannyi helyre átmásolni. Sose találkoztam olyan 2dl-es pohárral, amibe egyszerre volt 2dl, meg 2,06dl, és emiatt nem fért bele a másik 2dl-es pohárba, amibe nem fér, mert csak.
-
gyulank
addikt
De zavar. És első sorban az zavar, hogy nem tudom, miért nem fér rá. Azt akarom, hogy 3TB ráférjen 3TB-ra. Ha ext4, ha ntfs. Miért írja 3,1TB-nak? És ha azon a 3TB-on elfér 3,1TB, akkor a másikon miért nem? Agyamra megy. Nehogy már fájlrendszeren múljon! Ha lenne olyan fájlrendszer, amitől 6TB lenne a 3TB, nehogy már 3TB férjen rá!
-
gyulank
addikt
Megint leformáztam ntfs-re, és kipipáltam a tömörítést, bár a másikon nincs kipipálva, de kipróbáltam. 97,2GB kell még így is.
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
Talán mégis tömörítve van? ext4-en hogy lehet bekapcsolni?
-
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32378 üzenetére
Ha érteném, mi baja van, nem kérdezném. De megjött, beraktam, beállítottam rajta a GPT-t, létrehoztam egy partíciót, ami az egészet lefoglalja. Akármivel formázom le a partíciót, nem méretezi át. De ha átméretezné valami, kiírná. Én is úgy gondoltam, hogy ha full tele lenne is át kéne tudni másolni. De hogy a forráson 22GB híja van, ezen meg 100GB kell még, hát már lassan kételkedek, hogy ez a valóság, és laposföldhívőnek állok.
De azt se tudom, hogy mi az az 1,97GiB lefoglalt terület, még ha nem is számottevő. 432009 elem van a forráson. -
gyulank
addikt
válasz
King Unique #32376 üzenetére
Amúgy nem, ott beolvasta az adatokat, majd eltűnt az ablak. De mindegy, mert mi a nem normális partícionálás az egész lemez formázásával? Amúgy bármi nem lenne normális, a forráson is lemezkezelőbe csatoltam, aztán ott, vagy intézőbe formáztam. Egyedül a tömörítésbe nem vagyok biztos, de nincs kipipálva.
És az ntfs-t végső elkeseredésemben próbáltam, és azért windowson, mert tudomásom szerint azon a biztos, meg a másik is azon lett. De tényleg, mi nem volt rendesen partícionálva, ha a partíció lefoglalja az egész helyet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged