- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Prohardver app (nem hivatalos)
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Aethelstone #13999 üzenetére
Nem, hogy feltelepítse.
De ha ez működik, az se rossz. -
válasz
Aethelstone #13997 üzenetére
Ha elég hozzá a vas...
-
-
-
-
válasz
lionhearted #13956 üzenetére
Kubunturól van szó, nem használok Nyunyityt
Tervezem hogy beleásom magam, de idő + helyhiány virtuális gépnek
-
válasz
lionhearted #13954 üzenetére
Nekem nem a lassúság volt a bajom, hanem az hogy kezdett összevissza lenni, kezdtek instabilak lenni a dolgok, és ez azóta csak rosszabb lett. A 10.04-ig nem volt "belső hiba"' üzenetem. Egyik gépen sem.
A 12.04 ugyanazokon szórja. -
válasz
lionhearted #13949 üzenetére
Hát nekem volt egy 10.04 után 11.10, sikítva menekültem a 12.04-re... Ami majdnem olyan gáz...
-
válasz
megema #13944 üzenetére
"Továbbra is úgy gondolom, hogy a Linuxok (vagy csak az Ubuntu?) még nem versenyképesek a Windows-zal és az OSX-szel, legalábbis notebookokon."
Nemtom, én pár notin már használtam mindenféle Linuxot, és windózt, de pl. Ubi ilyen hibákat, mint nálad, nem produkált. Amúgy új cuccokon mindig több a gond, Ubuntu esetén meg az új verziókban rengeteg a bug, mert nem csinálják meg rendesen..."ez azért egy eredetileg Ubuntuval érkező gép (Dell Vostro 3460) esetén ciki. "
Ez azért annyira nem az Ubuntu Linuxnak ciki, hanem a Döllnek... Ha már azzal adja a gépet, igazán megcsinálhatná a driverezést.A 331-es Nv driver nekem asztalin is katasztrófa, bár vsync van...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
FoxiestFox #13884 üzenetére
Kijelentkezel, elvileg a bejelentkező kép-ernőn tudsz váltani környezet.
-
-
válasz
voyager4.4 #13856 üzenetére
rendszermonitor, feladatkezelő, mikor hogy hivják... Lehet feltenni olyat is, amit úgy hívnak
Stopperosnál a pont, keresztpróba. -
válasz
voyager4.4 #13853 üzenetére
A RAM nem olyan, hogy külön meg kell mutatni az OS-nek. Másrészt a Pappermint is Linux kernel alapú, a Hw kezelés meg inkább attól függ. Memtestet nyomj a gépen, ha kernelpánikok vannak, meg God Vazzeg megoldása sem hülyeség... mennyi a RAM, hány bites az OS?
Amúgy rendszrmonitor mit mond RAM mennyiségre?
-
-
-
válasz
Aethelstone #13813 üzenetére
A másik partíció a winyóján, amin adatokat tárol, gondolom. Nálam is D és E a két adatpartíció, nem változtattam rajta.
-
-
-
-
válasz
Remekelek28 #13735 üzenetére
Nyilván nem lett gyorsabb, főleg nem a böngészés. Egy 9 éves vason annak kell örülni, hogy megy
Nekem megy 14 évesen is... Ja, és hogy frissül, meg hogy biztonságos és támogatott cuc van rajta.
Szőnyegszerkesztőt nem kell linkelni, keresd meg a csomagkezelőt vagy a szoftverközpontot, és pötyögd be, hogy libreoffice, felteszi neked az oprendszer.
-
-
válasz
Dontorrent #13680 üzenetére
A terminálba csak a sudo kezdetű soroknál kéri. A sudo azt jelenti, hogy rendszergazdaként hajtod végre azt a parancsot.
Nem hülyeség ám. Én amikor egyszer hálózatról futó linuxot alkottam, aminek a szervere az asztali gépem, simán kiadtam egy sudo chmod +777 -t az asztali gép /etc -jében (azt hittem, a hálózatos OS könyvtárában vagyok) , és utána vakartam a fejem, hogy miért nem működik egy csomó minden...
-
válasz
Dontorrent #13678 üzenetére
Nem véletlenül kéri. Biztonság. Ritán telepítesz, ritkán nyúlsz beállításkohoz, nyugi, meg fogod szokni, hogy beírd. És igen, azt kéri, amit telepítéskor megadtál.
-
válasz
Dontorrent #13675 üzenetére
Milyen (felületű) Mint az? Mert a téma nem szoftver, hanem téma következésképpen másképp is kell telepíteni, hogy hogyan, az az ablakkezelőtől függ.
-
válasz
Remekelek28 #13666 üzenetére
Szerinted a frissítések miért vannak egy oprendszerhez?
Viccből?
Gyökér filerendszer : itt megtalálod, mi az
De ha XP-t akarsz rá amúgy, akkor minek teszel rá Lubuntut?
-
válasz
Remekelek28 #13663 üzenetére
Ne tedd vissza az XP-t, annak tavasszal lejár a támogatása.
Linuxra ott a Libreoffice, Word, Excelt nyit (xlsx, docx-et is), de a nagyon durva tábláztokat (makrók, stb) nem szereti. De azt néha maga az Excel sem. -
válasz
Dontorrent #13660 üzenetére
Ez nem winnyóz... Nem kell külön telepítgetni. Fogod a csomagkezelőt, vagy a Szoftverközpontot, beírod, mit szeretnél, és kidobja, katt atelepítésen, és csókolom.
Nem kell külön letöltögetni, letölti helyetted.
Külön leszedni akkor kell, amikor nincs fent a tárolóban az acucc, amit akarsz, de az ritka.
Vagy a csomagkezelő nem működik?Parancssorból amúg még egyszerűbb telepíteni :
sudo apt-get install programneveamitakarsz
Ezt beírod, és felteszi amit szeertnél. Több progit is oda lehet írni.@Remekelek28 : Most mit si akarsz
A Mini XP-t én csak Hiren's Bottcd-ről használom, azt is írtam, hogy olyat szedj leAzt fel tudod tenni pendrive-ra és szépen megy róla.
Minek a %-a indult el?
-
válasz
Remekelek28 #13654 üzenetére
Igen, az megfelelne neked. Hogy miért nem megy fel, azt így hirtelen nem tudom, de szedd le az alternate telepítőt, és próbáld azzal. Az általában felmegy, ha a sima nem. Hálóra kell dugni a gépet telepítés alatt.
Az USB rack az olyan winyókeret, aminek USB csatija van, és rá tudod dugni egy gépre. Így nem kell beszerelni a másikba. Ezeket meg tudod tenni otthon is, ha van valami fogalmad. De ha nincs, inkább ne nyúlj hozzá.
-
válasz
Remekelek28 #13650 üzenetére
Mit old meg a Linux, ha nem tudsz belépni a zikszpébe?
Miért dobhatnád ki?
Fogj egy nomrálisan felírt pendrive-t, vagy egy Hiren's Bootcd-t, azon van MIni XP, és máris át tudod írni a boot.ini-t.
Vagy cserélj optikai meghajtót. Vagy vedd ki a winyót, és másik gépben, vagy USB-s rackben írd vissza a boot.ini -t olyanra ahogy volt. -
-
válasz
gtasystem #13641 üzenetére
Nézd csak meg, mikori cucc az XP, akkor milyen hardverek voltak, és mit tud. Aztán nézd meg, mit tud az Ubi, ami egy friss cucc... (Nem az a kérdés, mennyire megy rajta ugyanaz a szoftver, hanem hogy úgy biztonság, szolgátatások, csicsa... Tegyél rá egy 2D felületet, mondjuk LXDE, és nézd meg úgy a sebességét...)
Nekem azonos gépen (azonos winyón volt a kettő) a 7 és a 8 is lassabb volt, mint a Kubuntu. Igaz, nem sokkal. Most a 8 egy IDE winyón van, az szenvedés.Mondjuk a winnyóz annyiban simább működésű, hogy a Linux esetében a másolás jobban lefglalja a rendszerbuszt.
-
-
-
-
-
válasz
atoka1 #13621 üzenetére
Nem kell a gyári amd-t kézzel telepíteni. Van a További Illesztőprogramok nevű kis cucc, azzal kell, az rendesen felteszi.
A vízszintes tördelést a Vsync okozza, kapcsold be. Esetleg (nem tudom milyen felületen vagy) ha lehet olyat, hogy a teljes képernyős ablakokat ne 3D renderelje, azt is érdemes benyomni.
-
válasz
Aethelstone #13614 üzenetére
Nem fullosat keresett, hanem kicsit
Az bizony kompromisszum keményen!
A Midori meg az xxxterm elmegy a Slitaz-on is, ami a K6/500-as gépemen van, 128Mb RAM-mal -
-
-
Megjött a frissülés a múltkori Nvidia driver parára... A További illesztőprogramoknak volt egy frissítése, feltettem vele a 331-es drivert. Most nagyjából jó a Nvidia X Server Settings GUI, legalábbis felbontást vált.
-
válasz
Giovanny #13569 üzenetére
Ilyen cccra, előbb tedd fel virtuális gépre, és próbálgasd
Én levelezésre Kmailt használok (Outlook PST import 10000% tesztelve), de az inkább a KDE környezethet frankó. Meg van a Thunderbird, Evolution, amik Exchange szerverrel is működnek elvileg (vagy a kettőből az egyik... franc emlékszik már)
-
-
válasz
Giovanny #13561 üzenetére
Word kompatibilis a Libreoffice-al, illetve bizonyos nagyon durva formázások esetén nem mindig (de azt meg néha maga a Wödör se érti).
Drivereket nem nagyon kell telepíteni. A Linux kernel nagyjából mindent tartalmaz, kivéve ha valami nagyon új cuccod van. Ha van diszkrét VGA-d, akkor ahhoz kellhet driver, amire van egy külön kis progi, ami felteszi neked.
-
-
-
válasz
Aethelstone #13514 üzenetére
Ha egy winyó van abban a gépben, akkor az szokott lenni
Meg hát ezért írtam hogy nem 100% hogy menni fog.
-
-
-
Nekem azóta sem vált, de az xorg.conf -ba bedrótoztam a második monitor felbontását, és csók.
Ahhoz is csak azért volt erre szükség, mert egy jó minőségű, ámde EDID tüsik nélküli VGA kábel vezet oda (amikor éppen van két monitorom, de általában csak egy - amelyiken normális kábel van, azon alapból jó a felbontás).Nem jöttem rá, mi a megoldás, izél működni a GUI-s cuccuk.
Nekem nem a frissítés tette tökre amúgy, attól még ment, csak a második monitoron nem lehetett felbontást váltani.
Emiatt tettem vissza a régebbi drivert, attól nem lett kép. Neked nem volt kép a frissítés után? -
12.04 +Nvidia userek! Másnak is megdöglött a Nvidia-Settings a legutóbbi driverfrissítés után, vagy csak nekem?
Frissült a driver, a azóta Nvidia kezelőpult felbontásváltásra kilépett. DobTaM FEL A Jockey-jal másik drivert, rebott, karakteres felület.
Nvidia driver leszed, akkor már volt GUI, de azóta sem tudok semmit csinálni a GUI Nvidia settings-sel, mert az Apply gombra öszeomlik...Parancssorból ekkor "ERROR: Error querying target relations
The program 'nvidia-settings' received an X Window System error.
This probably reflects a bug in the program.
The error was 'BadValue (integer parameter out of range for operation)'." -
-
-
válasz
gtasystem #13483 üzenetére
Itt
Igaz, nem konkrétan hogy az XP, de nyilván az XP még butább esetleg, és felkínál mondjuk mindent, ha nem tudja, mit kéne beállítani. Nyilván nem biztos, hogy ettől volt, de erre tudok tippelni.@joecontra : Ja, javasoltam már többször kábelnézést, de pl. ha tudja, hoy 15 tűs kábele van, akkor nem jöttünk volna rá, hogy mi a baj, mert az elgörbült tű szoftveresen nem feltűnő
-
válasz
gtasystem #13481 üzenetére
Tizenötnek kell benne lennie. Ha mind a három sorban van sok tüsi akkor jó. A hiányosakból az alján hiányzik pár tüske.
Az előbb leírtam, miért lehet az, hogy az XP "felismeri"
Nyilván ez csak egy lehetőség, lehet hogy normális, 15 tűs kábeled van, és más a baj. De egy nézést megér. -
válasz
gtasystem #13479 üzenetére
Nézd meg a kábelt. Ugyanis VGA drivertől függ, mit tesz, ha nem tudja lekérdezni a monitort. Olyankor egy alap felbontáskészletet kéne feldobnia, de nem biztos, hogy ebben benne van minden, amit a kártya ismer.
Uugyanez Linuxon is. Van olyan xorg.conf-om, amivel a legtöbb esetben megjelenik minden felbontás, de az nvidia driverhez... Mondjuk csak a driver nevét kell átírni elvileg. -
válasz
gtasystem #13477 üzenetére
Mégegyszer, monitorkábel jó? Úgy értve, minden tű benne van? VAn ugye az a verzsön, amiben nincs benne minden tüske. Azzal nem feltétlen lesz 1440.
Amúgy ha winydóz, akkor a megjelenítés tulajdonságainál vedd ki a pipát a "A monitor által meg nem jeleníthető üzemmódok elrejtése" elől.Win7 hibaelhárítás? Sosem működött.
-
válasz
atesss #13461 üzenetére
Dátum kérdésére google for "how to put date in a filename from script" pl.
A filetörlésre nincs más, nyomni kell a kamerán. Gondolom windózon is kéne.
A gphoto2 meg sudo apt-get install gphoto2Ezt bemásolod a parancssorba és csók. Persze mehet csomagkezelőből is, csak az macerásabb.
-
-
válasz
atesss #13457 üzenetére
- Kamera : vagy kártyaolvasó, vagy írsz neki egy scriptet, aminek csinálsz egy ikont az asztalra. Ebben annyi kell legyen, hogy a megfelelő könyvtárból másoljon a megfelelő helyre. Ahonnan másol , az az legyen, ahova bedugáskor mountolódik a kamera.
De a gphoto2 is jó lehet, annak van parancssoros módja. Az én scriptem, ami ezzel letölti a képeket a fényképezőgépemről, ennyi :#!/bin/sh
cd /
cd /home/USERNEVEM
cd 'Uj kepek'
mkdir new
cd new
gphoto2 --get-all-filesKönnyen megoldható, hogy a dátumot is beletegye.
-
válasz
#68216320 #13451 üzenetére
Nekem ritka a belső hiba, igaz, Kubuntu 12.04. Inkább a Pidgin, meg a Rawtherapee szokott összedőlni, de az már inkább a programok libája lehet.
@atesss : Nekem egy HP 1018 csinálja ugyanezt, nem megy ki a nyomtatás. Javításon van nálam a dög, szóval nem zavar, de érdekes a jelenség. Lubuntun ugyanez.
-
-
-
válasz
walanr #13443 üzenetére
A win instabilitása miben áll? Mert lehet, hogy ugyanaz okozza a két dolgot.
Az az Ati kártya nem olyan biztos, hogy jól megy a nyílt driverrel... De én más különösebb cuccot nem látok benne...
LiveCD-ként működött minden rendesen? (Kubuntu és Mint esetén.)
Kubuntu esetén, ha elindul, és CTRL-ALT-F1 -et nyomsz, mi történik?
Ha meg már bejusz a Kubuntuba, nyomj le szépen egy szoftverfrissítést, valamint a "Sartmenü"-Alkalmazások-Rendszer-További illesztőprogramok alkalmazással teepíttesd fel a megfelelő ATi drivert. -
-
-
-
-
-
válasz
lionhearted #13427 üzenetére
Gondolom nem jókedvéből nem visz erőművet magával
-
válasz
lionhearted #13425 üzenetére
Ja, persze, nem flashre gondoltam. Az egy gépzabáló rohadás... Ezektől a prociktól xvidet kell elvárni, semmi mást. nem írta, mit akar nézni
A P3-as laposon jópár sorozatrészt megnéztem, mondjuk 640x480-ban, de az se egy erőgép... -
-
válasz
gtasystem #13420 üzenetére
Senki nem mondta, hogy az újabbakon nem megy
MEgy ez nagyjából mindenen, csak az ilyen gyártókkal van baj, akik nem adnak normális supportot. Érdekes, az Intel cuccaira általában jó az az 1db nyílt driver, ami van rájuk. Az Nvidiákhoz is szinte mindig volt használható driver.
Mondjuk az intel ugyanilyen gyalázatos lenne, ha a mostani gyakorlatuk Linuxra is begyűrűzne, miszerint talán 2 évig supportálják friss VGA driverekkel a cucaikat?(Most volt nálam egy Compaq lapos, amit gyárilag Suse-vel adtak ki. 2 éves hardver, mobiil Athlon II procival... )
-
válasz
gtasystem #13416 üzenetére
Úgy igen, az régi. Amúgy azon megy is... Mert ahhoz kiforrott driverek vannak... 12.04 van a Pentium M 1.7 -es laposomon, azon frankón működik minden (A Mobile P3/700MHz-en is megy a 12.04 Lubuntu 256Mb RAM-mal
) . Az ATi és Nvidia kártyákkal az az egy baj van, hogy a gyártó nem adja ki a driver forrását, így nem lehet igazán hozzáfaragni a kernelt, meg nem lehet igazán frankó nyílt drivert csinálni, hiszen a nyílt driver fejlesztőinek úgy kell visszafejteniük a gyárit... Viszont a Nvidia kicsit jobban áll hozzá, ez a mákom...
A DVD telepítővel sem jársz jobban, frissítés után ugyanaz a rendszer az eredmény (pl. az alternate telepítő olyan, hogy csak a hálózatot állítja be, aztán az egész oprendszert onnan húzza le...)
-
-
válasz
gtasystem #13408 üzenetére
Nem, az csak a felület, amit látsz. A driver és a kernel teszi lehetővé, hogy kezelje a VGA-t. Illetve, ne csak itt kérdezz, van pl. askubuntu.com, Ubuntuforums is, hátha ott tudnak segíteni. Valószínűleg nem az van, hogy a HD3200 -at egyáltalán nem kezeli ez a dög (azért akkor botrány lenne), csak mi nem tudunk valami apróságot. Egy nagyobb közösségben jó eséllyel valaki már látta ezt a problémát.
-
-
-
-
-
Ezt nem lehet kihagyni
Tartós rendszergazdai jogok, ha bekened magad -
válasz
gtasystem #13349 üzenetére
Hm, esetleg még ebből a PPA-ból lehetne feltenni drivert
sudo add-apt-repository ppa:makson96/fglrx
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fglrx-legacy
Ezt a 4 sort kell becopyznod terminálba (CTRL-SHIFT-V elvileg a beillesztés oda)
-
-
válasz
God Vazzeg #13344 üzenetére
Az OK, de a nyílt miért nem megy fel neki? Mert annak a 100 éves cuccokat is vinnie kéne...
-
-
-
-
válasz
gtasystem #13336 üzenetére
Ja, nekem pl. nem gáz gépelni.
Amúgy ctrl-c, v...(Illetve a legjobb az a programtelepítés. Letöltögetni, nextnextnext helyett beírom, hogy sudo apt-get install program1 program2 program3 program4......... - aztán ott hagyom a gépet telepíteni, szó nélkül feltesz mindent)
-
-
-
válasz
gtasystem #13330 üzenetére
Van egy drivetelepítő alkalmazás, azt kell használni. A winnyózon megszokott drivertelepítés itt nem jó.
Másik, a monitorkábeledben benne az összes tű? Mert azzal nagyon meg lehet szívni, ha a fent levő nyílt driver nem képes lekérdezni a monitorról az EDID-etA parancssorba írkálás meg elég messze van a programozástól
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Okos Otthon / Smart Home
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Háztartási gépek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPhone 7 Plus 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest