- iPhone topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
válasz
ubyegon2 #17374 üzenetére
De nem is kell terás SSD-t venni. Bőven elég a 120 gigás, vagy kicsit nagyobb, hiszen a rendszer és a leggyakrabban használt, sebességkritikus programok ráférnek arra is. Adattárnak (képek, filmek, sorozatok, zene, játék, tömörített állományok teszi ki egy átlag felhasználó adatainak nagyját) meg bőven lehetnek egy hagyományos HDD-n.
-
N0zer0
senior tag
Jó, de neked ilyen gyurma SSD-d van, amiért csak gyurmavalutát adtál, és olcsóbbra kijöttél
Egyébként meg nekem nincs SSD-m, de amint lesz gépbővítésre zsém, azt fogok venni, mert sokkal jobban megdobja a gép mindennapos használati sebességét, mint akármi más (erősebb proci, több RAM, erősebb videokártya, nagyobb HDD több cache-sel). Egy HDD ma már soha nem jobb vétel az SSD-nél.
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
Dave-11 #17304 üzenetére
Egy nagyon kicsit gyengébb lesz a teljesítménye (még 5%-os lassulásnak sem mondanám, kb. annyival lesz lassabb, mintha titkosítva lenne a cucc, ez a kevés lassulás is amiatt van, mert NTFS partíción lévő fájlba dolgozik), de olyannyira csekély módon lassít (csak a lemezműveleteket érinti arra a partícióra, amelyikre feltetted), hogy nyugodtan használhatod így, amíg nem vagy nagyobb linuxer. Sokkal gyorsabban fut, mint virtuális gépen. Eltávolítani is egyszerűbb. Kezdőknek sokkal inkább ajánlom a WUBI-t, mert legalább particionálási bénaságból nem bukják az adataikat, mégis, teljes értékű, igazi hardveren futó Linuxot kapnak, ráadásul a Windows bootolhatóságát sem bántja a GRUB.
A WUBI-nak csak az az egy baja van, ha nem indul el egyes gépeken, akkor azon nem lehet segíteni (nem nyújt nagy mozgásteret a WUBI-s telepítő), de ha működik, akkor teljesen jó. Aztán, ha tetszik, akkor később bármikor eltávolíthatod a WUBI-s változatot, előtte kimentheted róla a linuxos adataid, és feltelepítheted rendes partícióra, normál telepítővel.
-
N0zer0
senior tag
válasz
_Dumber_ #17276 üzenetére
@jonnyjoker01
Akkor ott nálad valami nem jó. Hányas Ubuntu? Mert a támogatott Ubuntukban alapból benne van az NTFS-3G. Az ntfsprogs talán nincs, de arra meg kiadod a sudo apt-get install ntfsprogs parancsot, és lesz.Nekem Ubuntu alatt simán ment gparteddel NTFS-es partíció bolygatása, mindenféle adatvesztés nélkül.
@_Dumber_
Ha csak NTFS partícióról van szó, akkor arra ugyanolyan biztonságos a linuxos megoldás is. Viszont ha rendszerpartícióról van szó, azt tényleg Windows alól kéne csinálni. -
N0zer0
senior tag
válasz
#35202114 #17266 üzenetére
Én 4GB swapot adnék meg, vagy nem is adnék swapot, hanem később, ha szükség van rá, akkor swapfájlt hoznék létre utólag, azt lehet akármikor csinálni, telepítés után is.
Mondjuk tény, hogy 4GB RAM-nál és felette nem nagyon nyúl otthoni felhasználásnál a Linux a swaphoz, hacsak nem vágsz nagyméretű képeket, meg nem virtuálgépezel, nem adatbányázol. A Linux kulturált, nem nyúl orrba-szájba a swaphoz, mint a Windows, nem kezd magánakcióba, nem lapozgat ész nélkül, vadul, és ez nagyon kellemes használat közben, mert nem kerregeti a HDD-t, mint a Windows, nem lassul be miatta. Plusz a linuxos modern fájlrendszerek is nagyon faszák, nem töredeznek, nem kerreg miattuk a lemez, sok kis fájllal is sokkal gördülékenyebben és hangtalanul boldogulnak, míg a Windows buzi, elavult NTFS-sel erőlködik, belassul, darál, kerreg mint az állat. Mióta linuxozok, már el is szoktam tőle, hogy darál a HDD, a sok hónap alatt talán csak 3x fordult elő, hogy elfogyott a 2GB RAM fizikai memória, és komolyabban kellett nyúlni a rendszernek a swaphoz, és akkor sajnos ellégé darált is, de ez nem fordul elő túl gyakran. Az idő nagy részében a swap kihasználatlanul áll 2GB RAM mellett is, vagy használatban van ugyan, de csak 1-2%-ban.
-
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #17140 üzenetére
Próbáld meg a VMware Playert feltenni, az egy sokkal jobb és stabilabb virtuális gép. Persze nem garantálja, hogy azzal menni fognak az USB-s meghajtók, de egy próbát megér.
-
N0zer0
senior tag
válasz
gyulank #17125 üzenetére
http://www.wikihow.com/Install-Oracle-Java-on-Ubuntu-Linux
Itt le van írva minden, az eredeti Oracle Java telepítése Ubuntu alá, és a böngészők alá is. Bár szerintem kicsit bonyolultan írja, én egyszerűbben oldom meg (és meg is felel így, működik). A lényeg, hogy a megfelelő architektúrájú libnpjp2.so fájlhoz (oda, ahová kitömörítetted az egész cuccost) kell linket csinálni a böngésző plugin könyvtárába.
-
N0zer0
senior tag
válasz
nobiand #17104 üzenetére
Elvileg semmi különleges nem kell, csak telepíted az Elementaryt, a telepítőjében kiválasztod, hogy a Windows mellé települjön fel, vagy ha nincs ilyen opció, akkor a nem wines partíciót adod meg telepítési helynek, a GRUB-nak meg /dev/sda-szerűséget, szám nélkül. Egy helyen lehet szopó, ha UEFI-s géped van, hogy az a secure bootos nyomorékság be van rajta kapcsolva.
-
N0zer0
senior tag
válasz
leviske #17062 üzenetére
Ezen az Amilo Pa-n normálisan mennie kéne akármelyik Linuxnak. Nekem is hasonlóan gyenge gépem van, épp úgy 2GB RAM-mal, csak kétmagos celeronos, és azon még a 64 bites KDE is egész jól megy (minden effekt be van rajta kapcsolva maximumra ráadásul), nem hogy a Mate. Egyedül a programok első indítása komótos egy kicsit KDE alatt, de ha betöltöttek, akkor gördülékenyen futnak, sehol egy lag, sehol egy akadás, nincs HDD darálás. Sokkal simábban és jobban fut a KDE, mint az XP futott, pedig az XP sem volt rajta lassú.
Szerintem valami más baj van ott, mondjuk videokártya gond, de próbáld meg Lubuntuval vagy Xubuntuval.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #17078 üzenetére
Nem áskálódok, csak rámutattam, hogy nem úgy van, ahogy először írtad, mert még a végén valami kezdőt megvezetsz vele. Így árnyalva már stimmt.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #17060 üzenetére
Nem számozza át, hanem a be nem kapcsolt eszközről nem tud, az nem kap semmilyen sorszámot, ha meg bekapcsolom, akkor meg olyan számot tud neki adni, amilyen soron következik. Attól is függ, hogy miről bootolok. Csak írtam, hogy téves az elméleted.
Az viszont igaz, hogy a GRUB-ot, meg úgy általában a linuxokat rohadtul nem érdekli, hogy ki mit állított a BIOS-ban.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #17027 üzenetére
Igen, ez szép elmélet, de nálam hol a külső HDD, hol a SATA2 belső HDD az sda. Szerintem inkább attól függ, hogy melyik eszközt csatlakoztatták előbb.
-
N0zer0
senior tag
Ilyen Windows 7 alatt nekem is volt, épp online henteltem egy fps game-mel, erre egyszer csak újraindult a gép, és az addigi fasza statjaim jól elvesztek. Mikor töltötte be a bejelentkező képernyőt a Windows ott írta, hogy a frissítések telepítése történik. Valóban, pont akkor cikkezett erről a hwsw is, hogy az új Win update újraindítja a gépet. Jó gyorsan összeemlegettem bizonyos női felmenőiket egy bizonyos ősi mesterség űzésével is. Ilyen egy baromságot kitalálni. Még jó, hogy nem értékesebb adatok vesztek el.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lordjancso #16949 üzenetére
Semmi különös nem kell hozzá. Először a Win7-et telepítsd, aztán a Win8-at, majd végül a Linuxot. A sorrend számít.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lordjancso #16928 üzenetére
De, pedig ennyire egyszerű. Csak véletlenül magyarul írtam neked, elfelejtettem, hogy angol a rendszered. Mindegy, angolul System Settings - Text Entry, ahogy már mások is írták. A plusz jelet látod ezen a képernyőmentésen:
http://itsfoss.itsfoss.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/11/Keyboard-Applet-indicator.jpeg
A zöld téglalap bal felső sarkánál láthatod a + jelű gombot, ott tudsz magyar kiosztást hozzáadni, és alapértelmezettnek megadni. Mondom, tényleg ennyire egyszerű, semmit nem kell hozzá konzolból vagy terminálból sámánkodni.Illetve telepítéskor minden Ubuntu megkérdezte és megkérdezi a legelején a nyelvet és a billentyűzetkiosztást, ki sem lehet kerülni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lordjancso #16925 üzenetére
Rendszerbeállítások → Szövegbevitel → + gombbal hozzáadod a Magyar-t, vagy ha laptop, akkor talán lehet lesznek modellszámosak is a magyaron belül, nem tudom, nincs előttem Ubuntu, sem Unity.
Egyébként telepítéskor ez az első dolog, amit megkérdez a rendszer, nyelv és kiosztás.
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #16890 üzenetére
Majd ránézek. Igazából nincs fent semmi különleges, csak frissítések (gondolom a régi fájlokat is megtartja), meg egy rakat program, közöttük néhány nem túl nagy játék is (Quake1, 2, ilyesmi, persze adatfájlok nélkül, mert azok más elérési úton vannak), meg persze ezeknek a csomagfüggőségei. Egyébként én pont ezt utálom a csomagkezelőben, hogy mindent a root partícióra, a /usr-be tol, ha a fene fenét eszik, akkor is, az nem érdekli, hogy adott esetben egy másik partíciót 100x annyi hely van. Pedig nyugodtan csinálhatná, és én adom meg neki, az /usr-be meg csak és kizárólag linkeket csinál, így azok a programok is megtalálnák, amelyek ott keresnék.
Egy anomália van csak nálam, fent van a TeXlive DVD változatban és a texlive-full csomagból is, ez a kettő kapásból együtt 6-7GB, majd a DVD-set leveszem. Amúgy lenne fent helyette más, mert sok programot telepítek, próbálgatok, van fent bőven minden, és a legtöbb bizony kell is. Így is van pár program és játék, amit portable módban használok, egy saját mappából, legfeljebb újratelepítéskor a home mappa mentéséből a konfigfájlaikat visszamásolom.
Azt is hozzá kell venni, hogy a 64 bites rendszer foglalása nagyobb, mert néha ugyanannak a csomagnak a 32 bites és 64 bites verziója is kell.
-
N0zer0
senior tag
Nem, épp ellenkezőleg, inkább azoknál, akiknek tetszik az avatarja. Én is csak egyszer cseréltem le, de ez sem tetszik, jobb viszont még nincs.
Méretezés ügyben pedig a ráhagyás híve leszek mindig is. Azt is vegyétek figyelembe, hogy egy Ubuntu/Mint és ahhoz hasonló disztrónak mindig is több hely kellett, mint egy Arch/Gentoo típusú minimállegónak, amire tényleg csak azt teszel fel, amit te akarsz, nem lesz mellette sallang. Sokkal rosszabb véglet az, hogy ha 0 a helypocsékolás, de mégis túlzottan megtelik a root. Mindegy, 30GB elég lehet elsőre, csak gondoltam leírom a másik szemszöget is.
-
-
N0zer0
senior tag
Nem, Gyurmafigura kivételes misztikum, ő még kéz nélkül is linuxozik, sőt Archozik, és 3,5TB-os tárat úgy tölt meg, hogy a jogvédőktől sem fél (mikor én 1,6TB-nál meg fosok a torrentezés miatt). Én úgy általában mondtam, és talán rosszul fogalmaztam. Nem a felhasználó komolyságát minősíti, hanem inkább ha komolyan GONDOLJA, kizárólagos rendszernek tervezi használni, és biztosra akar menni, akkor nem árthat az 50GB sem, mert azért a root partíció is hízhat, egy csomó minden települ a /bin-be és főleg a /usr-be, aztán a 30GB gyorsabban betelhet, mint az 50. Nem azt mondom, hogy garantáltan mindenkinél be fog telni, de nem szabad úgy járni, ahogy Kapus Vili bácsi a 640KB-tal.
Most őszintén, a kérdezőnek 1TB-os HDD-n most mit számítana a 30 vs 50GB? Mondjuk a 100GB tényleg elég brutális, amit eredetileg neki szánt, de szerintem még az sem olyan lehetetlenül nagy pocsékolás ekkora lemezméretnél. Az az +50GB a gyakorlatban meg sem érződik, ekkora lemeznél nem áll elő az a helyzet, mikor a végén hiányozni fog az adatpartíciót, mert annyira betelik. Főleg, hogy egy kezdő az első rendszerére sokkal több mindent fel fog telepíteni a kísérletezés miatt, mert még nem állt össze neki az alkalmazáspalettája, sok mindent kénytelen bepróbálni.
Tudom, én a szigorúan néző avataros kolléga jóvoltában be lettem állítva hozzá nem értő hülyének, de pl. most nálam a root hozzávetőlegesen 25GB-tot foglal (tényleg nagyon hozzávetőleges commanderös mérés, mert vészmegoldás miatt minden egyben van, a root, a home és az egyéb adatok, meg 5%-ot elrejt a rendszer is), és az előző rendszeremen volt 40 közelében is, mikor sok szar volt telepítve, igaz egyik sem Arch volt. Kalkulálni kell azzal is, hogy nem árt, ha 20% szabad hely marad, úgy kevésbé töredezik a történet (a te 30GB-os korlátod mellett nekem most már csak 16,6% maradna, ami még mindig bőven elmenne, de még hízni fog nálam a történet, és könnyen neccessé válhat). Ma már végleg vége azoknak az időknek, mikor ilyen 10GB-os tételeken összeszorított fogakkal kellett spórolni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Teasüti #16817 üzenetére
Az, hogy CD olvasó van benne, és nem DVD, az nem kellő alap, hogy feltételezd, hogy nem tud USB-ről bootolni. Ki kell próbálni, nem szabad feltételezgetni. Az a gép, ami nem tud USB-ről bootolni, az már kb. 10 éve elektronikai hulladéknak minősíthető, már az 1999-2000-től gyártott gépek mindegyike tudja, legfeljebb egyes korai gépek háklisak, és nem minden pendrive-ről bootolnak (mert csak, mert 1-2 USB eszköz nem tetszik nekik), de a 2003-2004-től gyártott gépek meg akármiről bootolnak. Esetleg beletesztek, ha más nem átmenetileg, egy DVD olvasót. Egy ilyen gépre én sem tennék Ubuntut, max Lubuntut, mert ennél lényegesen erősebb kategóriájú gépeket is megfog az Ubuntu Unityje.
Szóval én kidobnék olyan gépet, amire vagy nem lehet XP-t telepíteni (jó, tudom, Linux topik, de ha XP nem megy rajta, valami korlát miatt, akkor modern Linux sem, népszerű disztró fog, XP-t már én sem nagyon tennék semmire), nem megy bele legalább 512MB RAM, vagy nincs USB, vagy nincs USB-boot, nincs DVD boot, nincs LAN boot, vagy nem tehető bele 3D gyorsító. Egyszerűen egy ilyen ócskavas ma már nem éri meg a szenvedést, elég, ha csak az egyik feltétel teljesül. Sőt, ma már az a gép is elég gáz, amelyik legalább nem 2 magos/nem HTT-s, órajel nem éri el az 1GHz-et, nem tehető bele legalább 1GB RAM, nem támogatja a 64 bitet, nincs benne legalább USB2, akkor sem nagyon éri meg használni mindennapi desktop gépnek, legfeljebb spéci vékonykliensnek, meg letöltőgépnek, ilyesminek. Most sokan felhördülhetnek, hogy micsoda, pl. minek egy 1GB RAM-os gépbe 64 bites támogatás. Pl. azért, ha valaki 64 bites szervertelepítővel szeretne kísérletezni, mondjuk ilyesmit tanulna/gyakorolna rajta, és mivel az ilyen régi gépek procija nem támogatja a virtualizációt, így virtuális gép alatt sem futtatható 64 bites OS.
Ma már az 1.5GHz-es proci, 2GB RAM is elég sovány, szerintem ajánlott ennél sokkal erősebb, legalább C2D vagy ennek megfelelő AMD (és lehetőleg virtualis extensiont támogató proci), min. 4GB RAM, tisztességes 3D gyorsító (hardveres decoderrel pl. a HD videókhoz) ahhoz, hogy normálisan, kompromisszumok nélkül lehessen használni a gépet átlag/home desktop felhasználásra. Aztán még egy ilyen gép sem számít ma már újnak, erősnek. Viszont egy ilyen gépen bármilyen OS elszaladgál, akár virtuálisan is.
Persze, aki nagy guru, meg sok elcseszni való ideje van, az valami minimáldisztróval, extra lightweight DE-ve, spéci disztrókkal tutujgatni tud ennél lényegesen gyengébb gépeket is, de ez esetben is megkérdőjelezhető, hogy megéri-e. Átlag felhasználó viszont ezeknél gyengébb géppel nem fog tudni mit kezdeni, mivel nincs meg a szaktudása, hogy minimálrendszereket toljon rá, meg ilyen bootolási ügyben kerülőutakat keresgéljen. Utóbbi felhasználói típusnak az kell, hogy beteszi egy modern OS grafikus telepítőjét, és onnantól fogva mindenféle trükközés és kikapcsolgatás nélkül fusson a kóceráj, teljesen felhasználóbarát módon.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #16802 üzenetére
Akkor azt elég rosszul gondolja, mert a Unitytől gyengébb PC-k is belassulnak, nem hogy telefon meg tv, és tablet. Ráadásul ez volt a Microsofttal is, izmoztak, hogy egy felület mindenre, aztán jól be is fürödtek vele.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #16799 üzenetére
Nem fejtek ki semmit ennél jobban, így is írtam egy csomót. Látszik, hogy csak kötekedsz, és bármi megfelelne neked, csak bele tudj kötni, a vitában az igazadat a másik lejáratásával demonstrálva. Az Ubuntu igenis a kezdők Linuxa akar lenni, egész más irányt is követ emiatt, mint egy Arch vagy egy Gentoo. Nem titkoltan a Mint is erre pályázik, és mostanában nagyobb sikerrel, nem véletlenül. Egyelőre még az Ubuntu-disztrókat használják többen, a distrowatch.org-on csak azért szorult vissza a második helyre, mert külön számolják a Kubuntu, Gubuntu, Xubuntu, Lubuntu variánsokat, míg Mintnél mindent egyben számolnak, de azért szépen látszik, hogy a Mint mennyire népszerű lett, idővel tényleg az abszolút első helyre tör. Mondjuk ebben az is közrejátszott, hogy a Unityvel nagyon sok felhasználót vesztettek, de azért mindezeken elgondolkodnék a Canonical helyében.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #16797 üzenetére
Nem, nem flame-eltem. Ez a jobban össze van rakva sem jelenti azt, hogy rosszabb lenne az Ubuntu, de nem valósítják meg azt az alap célkitűzésüket, hogy a kezdő felhasználónak a legnagyobb kényelmet biztosítsák. Ezt a Mint inkább hozza, pedig az ubuntusok is megcsinálhatnák ilyenre. Bizony egy teljesen kezdő számára a linuxos élet sokkal problémamentesebb Minten, mert minden úgy van összekészítve, hogy sokkal kisebb eséllyel lesz problémája a usernek. Nyilván, egy Debiannál ezt már nem rónám fel, mert az eleve nem is kezdőknek készült, nem célja, hogy maximális kényelemmel, és 1 kattintással szolgálja ki a kezdőket.
Nem próbálom azt mondani, hogy a Kubuntu és az Ubuntu annyira különbözik, csak óvatosan jelentettem ki dolgokat, mielőtt abba belekötsz, mivel nincs előttem Ubuntu. Annyiban a Kubuntu igenis más, hogy sok minden másképp van beleválogatva, lévén, hogy KDE-s. Egyébként Ubuntura is fel lehet tenni KDE-t, csak kérdés, hogy mennyivel van több értelme, mint a Kubuntu telepítésének.
Illetve akármit is írsz, Minten az upgrade nem támogatott. Pont. Lehetséges, meg lehet próbálni, járhatsz szerencsével, de nem támogatott, szimplán hazardírozás. Persze ezt megint csak nem rónám fel hibának, mert már láttam Ubuntut is disztrófrissítés után megfeküdni elég sokszor, nem csak nálam. Azt sem állítottam, hogy Ubuntu nélkül lenne Mint, azt sem, hogy nem lenne nagyon hasonló a kettő, vagy az egyiket menőbb lenne használni, meg próbb. Csak azt akarom mondani, hogy a különbség sem kevés, főleg kezdő felhasználóknál nagyon jelentősek tudnak ezek is lenni, nem szabad alábecsülni. Néha csak hajszálon függ, ha egy disztró nem tud megnyerni magának egy kezdő, Windowsról jött felhasználót. Tényleg, sokszor csak bosszantó, kényelmi apróságokon múlik, amit a haladók hajlamosak kőkeményen lenézni. Ahhoz el kell érni egy tapasztalati-hozzáértési szintet, hogy mindegy legyen, hogy melyik disztrót használod.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #16792 üzenetére
Én azt látom, hogy te vagy elfogult az Ubuntu felé, meg véded teljesen feleslegesen, kelted a flame-et, mikor nem támadta senki. Nem állítottam, hogy az Ubuntu rossz, csak azt, hogy a Mint úgy össze tudja rakni még jobban, hogy egyszeri felhasználónak kevesebb vele a baja. Egyébként az Ubuntunak is megvannak az előnyei (több felhasználó, nagyobb fórumrendszer, hamarabb kapsz segítséget, ilyesmik).
Ubuntun pl. hiába is pipálod be a codeceket, pl. nem rak fel egy csomó Gstreamer plugint, ami kell netes rádiók hallgatásához, már nem egy ember futott bele az itteni topikokban. Másrészt pont a Wine esetén tapasztaltam, hogy a Linux Mint alig tett fel hozzá függőségi csomagot, a Kubuntu meg vagy 10x annyit, szóval hiába azonos csomagtárolóból dolgozik, mégsem kezeli az függőségeket egyformán. Minten pl. a VLC-nek függősége a LibreOffice is, akármilyen morbid, ha csak úgy simán eltávolítod, megy vele az is. Kubuntu alatt a timidity automatikusan felrakja a freepats csomagot is, Mint alatt nem. Eleve más a grafikus frissítéskezelő is a két rendszeren, legalábbis Mint KDE és Kubuntu alatt különbözik, az Ubuntuéra nem emlékszem.
Minten igenis nincs upgrade, oda is van írva a hivatalos dokumentációban, hogy technikailag kivitelezhető, van akiknek korrekten sikerül, de kockázatos, nincs rá támogatás, és nem is lesz, helyette a rendszer újrarakását ajánlják.
Nekem az Ubuntuval csak egy bajom van, ami miatt nem használom: ez pedig az Unity. Ráadásul én KDE-s felhasználó vagyok, de ha Ubuntura utólag teszem fel a kubuntu desktop vagy a kde-full csomagot, akkor elég érdekes lesz az eredmény, lesz egy csomó Gtk-s programom, meg sok program Gts ikonokkal fog megjelenni (bár ehhez írt valaki megoldást), szóval sokkal nagyobb szopó, mint eleve KDE-s disztrót feltenni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
fradi81 #16789 üzenetére
Nem, én nem vagyok Mintes, most is Kubuntut használok. Csak úgy megjegyeztem egy hozzászólás kapcsán.
Egyébként meg hülyeségnek tartom, hogy miden disztrónak külön topikja van. Sokkal jobban nyomon lehetne követni egy szakmai meg egy OFF topikot, és annyira sok hsz nincs, hogy egymástól nem férnének el.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lionhearted #16783 üzenetére
Ebben nincs igazad. A Mint nem csak egy témában más. Egész más progik vannak beleválogatva a Mint KDE-ben, mint Ubuntu+utólag telepített KDE vagy Kubuntuban. Máshogy kezeli a függőségeket, és a rendszerindulás is más, sok mindent máshogy old meg a háttérben. A Mint jobban össze van rakva. Tudom mit beszélek, mert próbáltam mindkettőt. Nem flame kérdése. Tény, hogy az ubuntusok nem végeznek kellően alapos munkát, ezért is van igény a Mintre. Ha az Ubuntu mindjárt jól jönne ki, akkor nem kéne senkinek a Mint, hanem Ubuntut használnának a Mintesek is, csak legfeljebb felraknának rá másik ablakkezelőt. Kicsit pocsékolás is ez így, hogy kiadnak valamit Ubuntuként, aztán még egy másik csapatnak kell rendbetenni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
ubyegon2 #16776 üzenetére
Én már raktam fel Ubuntura sikerrel KDE-t, apt-get install kde-full, más nem kellett. A VLC-t is nyugodtan elindíthatod, nem lesz belőle baj.
KTorrent alatt meg Beállítások → Alkalmazás → Egyéb → Több torrent megnyitása csendben és → Összes torrent megnyitása a háttérben. Sajnos olyat nem tud, hogy egy speciális könyvtárból behúzza automatikusan az összes .torrent fájlt.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bodiiren #16734 üzenetére
64 bites Kubuntu 14.04 alatt sem jelentkezik a probléma. A 32 bites rendszer sem más ebben a tekintetben. Ez nem olyan, mint a Windows, hogy a 64 bites driverek esetleg szarabbak.
Pontosan milyen géped van, és pontosan milyen hangkártya van benne? Az írtad, hogy integrált, de ez így még nem elég konkrét. A neten kereséshez konkrétumok kellenek.
Egyébként meg sokan szidják, de nekem még nem nagyon volt bajom a Pulseaudióval. A Skype-on nem hallottak a partnerek tökéletesen, de csak azért volt, mert a 4.2-es Skype-ot rossz ikonról indítottam (nem a gyáriról), hiányzott az env PULSE_LATENCY_MSEC=60 paraméter. Másodszor meg beszivatott, hogy lehalt a pulseaudio folyamat, én meg épp mplayert fordítottam, teszteltem, és nem volt hangja, én pedig azt hittem, hogy a fordításkor szúrtam el valamit, 3 órán át kínlódtam vele, mire kiderült, hogy jól fordítottam le, csak a Pulseaudiót kellett újraindítani
Amúgy ment eddig minden disztróval rendesen a Pulseaudio, Linux Mint alatt is, mindennek volt hangja, nincsenek anomáliák, recsegés, kimaradás, pedig elég hulladék alaplapi recsegőm van nekem is a laposomban (Realtek ALC268).
Amúgy, ha meg már ide terelődött a téma: tervezek venni külső, USB-s hangkártyát. Azokat hogyan kezeli a Linux, mire érdemes figyelni?
-
N0zer0
senior tag
válasz
bodiiren #16727 üzenetére
Próbálj ilyenkor kijelentkezni, majd újra bejelentkezni. Ha akkor sem jó, nincs hang, akkor a terminálban add ki:
/etc/init.d/pulseaudio restartA rendszerbeállításoknál milyen kimenetek vannak megadva a hangnak? Két hangkártya van a gépben? Más alkalmazásnak van hangja?
-
N0zer0
senior tag
válasz
bodiiren #16724 üzenetére
Akkor nem kell megnézni. Ha ugrál a csík (ezek szerint az alkalmazás kiküldi az audiojelet), de nincs hang, akkor a Pulseaudióval lesz probléma, bár az meg ellentmond neki, hogy csak HD-s videónál szórakozik, mert SD-sel is kéne.
Esetleg nézd meg a beállításoknál (vezérlőpultszerűség), hogy a hangkimenetek hogyan vannak beállítva, hány csatornásra, hangszóróra, vagy más kimenetre.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bodiiren #16721 üzenetére
Nem, nem arra gondolok. Meg kell nézni, hogy az alkalmazás próbál-e hanginformációt leadni, ha lead, akkor ugrálni fog a csík, de mégse lesz hang. Hiba kiszűrésére jó.
Nagyon gyanús, hogy csak HD videóknál van, de nem tudom az okát. Talán a több csatornával van baja (a HD-s videók általában ilyenek), de ez is csak tényleg kósza tipp. Codechiba sem lehet, mert az mplayer a sajátjaival dolgozik.
-
N0zer0
senior tag
De, pontosan ez derül ki:
(#16688) N0zer0: „Mert ha véletlenül számot is írsz utána, akkor nem fog működni. A lemezképet eszközre írod, nem partícióra.”Te meg ezt írtad:
(#16695) sonar: „a különbség az sdb és az sdb1 között annyi, hogy az sdb maga az eszköz, az sdb1 pedig az első partició” -
N0zer0
senior tag
Nekem eddig a dd is mindig rendesen megcsinálta.
dd if=/elérési/út/lemezkép.iso of=/dev/eszköznév-szám-nélkül bs=4M
A bs-es rész nem feltétlenül kell bele, de a legtöbb pendrive esetén gyorsabb lehet, ha nagyobb blokkonként írod. Eleinte én azt szúrtam el, hogy az eszköznév után írtam számot, pl. /dev/sdb1, és az nem volt jó, hanem /dev/sdb kellett. Azóta már több pendrive-ot is írtam ezzel a módszerrel, és mindegyik jó lett, bootol róla a lemezkép. Nem kell hozzá semmilyen speciális program, csak Windows alatt. -
N0zer0
senior tag
válasz
betyarr #16653 üzenetére
Nem olyan bizonytalan a TRIM Linuxon, de nem támogatott minden SSD-nél (Windowson sem támogatja mindegyik, de az többet kezel). Ezen a linken minden le van írva, van benne egy doksi is listával, aszerint az ADATA AS599S-128GM-C, AS599S-256GM-C modellek támogatottak (bár elképzelhető, hogy van még, amit nem teszteltek, ezekről tudnak). Tudom, betyárság, meg nem olyan egyszerű, de ez van.
Amúgy nem is olyan bonyolult. Rendesen ugyanúgy kell telepíteni SSD-re is Linuxot, mint HDD-re. Vagy Ext4-gyel kell használni (én ezzel tenném rá a Linuxot), vagy F2fs-sel, ez utóbbi kifejezetten az SSD-khez készült, de vitatott, hogy mennyivel. Defrag és prefetch nincs Linux alatt, azt csak Windowsnál kell lekapcsolni. Az /etc/fstab fájlban az SSD-s partícióhoz oda kell biggyeszteni a discard kulcsszót, ez a link is elég átfogó írást tartalmaz. Ez a discardos dolog még nem a TRIM, de addig gondoskodik a törlésről, míg a TRIM le nem fut. A TRIM pedig külön utasításként fut le (fstrim), és a CRON futtatja le hetenként (gyakoribbá tehető, ez olyasmi, mint Windowson a Feladatütemező). Könnyen megtudod működik-e, elindítod az fstrim-et, ha végigmegy rajta a folyamat, akkor támogatja, esetleg megtudhatod az hdparm -I /dev/sda | grep TRIM parancsokkal is. Ha a hdparm szerint támogatja, és az fstrim is lefut, de a meghajtó mégis elkezd belassulni, szórakozni, akkor viszont mégse támogatja a gyakorlatban, ezt csak akkor fogod meglátni.
Ubuntu 14.04 alatt csak Intel és Samsung SSD-knél aktiválódik automatikus a TRIM.
-
N0zer0
senior tag
Nem, akkor nem lenne, de azért tesznek közötte különbséget, mert elvileg nem kéne átkerülnie a bugnak. Megint más, hogy a gyakorlatban mégis bele szokott kerülni. Ez a hosszú í-s incidens már nem az első. Pl. volt egy olyan bug is, hogy bizonyos oldalakon chrashelt a Chrome, na az is benne volt az akkori stable verzióban.
Már 3-4 éve használok Firefox alfát és majd 2 éve Chrome bétát, és semmi gond nincs velük a végleges verzióhoz képest. Ami kevés baj volt velük (pl. hibás frissítés FF alfánál), annyi volt a stable verzióval is (pl. Firefox stable-ből is jött ki hibás frissítés, amit vissza is vontak). Nem kell félni attól, hogy ha egy program nem végleges verzió, főleg, ha böngészőről, vagy lejátszóról van szó. A bugmentességre úgyse garancia a verzió milyensége.
-
N0zer0
senior tag
Pulseaudio EQ-nak mit érdemes feltenni. Ezt találtam. Van ennél jobb?
-
N0zer0
senior tag
Akkor kézzel kell neki ikont csinálni. Sajnos nálam sem csinált ikon a rendszer a Double Commandernek, sem Debian, sem Mint KDE, sem Kubuntu alatt.
Amúgy a legjobb Total Commander pótlék Linuxra (és a második legjobb Windowsra), egy kicsit nehéz beállítani, de utána nagyon kényelmes használni. Egy komoly hiányossága van, hogy nem tud FTP-zni, de ezt úgy oldom meg, hogy asztali ikonról indított curlftpfs-sel felcsatolom a kérdéses FTP-t a helyi fájlrendszerbe, és azt használom Double Commanderrel. Egy másik nagyon apró hiányossága, ám annál bosszantóbb, ha egyet kattintasz a fájlnévre, akkor nem ad lehetőséget az átnevezésre (mint a többi fájlkezelő), úgy kellett ezért az eszköztárba erre külön ikont kitennem.
Illetve a 0.5.10 előtti verziók nem nyitották meg a rar fájlokat a rar plugin bugja miatt, de ezt a 0.5.10-ben javították. Megéri mindig a legfrissebb verziót használni.
Két dolog lenne jó még, ami a Total Commanderben benne van, és ebben nincs. Az egyik, ha egy művelet meghalad előre beállított X másodpercet, akkor adjon előre beállított hangjelzést, ha végzett vele. A másik, hogy ha egy sok fájlos könyvtárat másol/mozgat, akkor előreveszi a problémátlan fájlokat, és legutoljára hagyja azokat, amikkel kapcsolatban kérdeznie kell (felülírja?, nem törölhető!, hiba!, stb.).
-
N0zer0
senior tag
Nyugodtan töltsd a rendes Ubuntut, arra utólag fel lehet tenni a Gnome 3-at. Csomagkezelőből is, és esetleg így is (működik 14.04-en is, bár nem ajánlom a csomagkezelőn kívüli gányolást):
http://www.filiwiese.com/installing-gnome-on-ubuntu-12-04-precise-pangolin/Nem fogják zavarni egymást a Unityvel, mert mindkettő Gtk-s. Én viszont megszoptam most tegnap, hogy Mint 17 Cinnamonre (Gtk-s) feltettem a KDE-t (apt-get install kde-full), ami meg Qt-s, és ugyan működött, de nem rendesen (pár funkció hiányzott), hányadékul nézett ki, fele alkalmazás Gtk-s volt, aminek Qt-snek kellett volna lennie. Sajnos felültem a hülye netes dumáknak, több fórumon is bujtottak, hogy fel lehet azt tenni utólag is, meg így meg úgy. Most lett elegem, tettem fel helyette ideiglenesen Kubuntu 14.04 x64-et, míg a Mint 17 KDE ki nem jön, vagy az Arch LUKS LVM telepítését ki nem tapasztalom virtuális gépen. Esetleg még a Manjarón vagy a Chackrán töröm még a fejem, bár azt sem tudom, hogy ebből a kettőből melyik a jobb.
-
N0zer0
senior tag
Ezen bármelyik Linux elmegy sovány ablakkezelővel (LXDE, Xfce), vagy még inkább Openboxszal. Ajánlom ezt a leírást.
-
N0zer0
senior tag
válasz
jimmy399 #16548 üzenetére
Elhiszem nektek, hogy ilyen előfordul, de tényleg furcsa. Soha nem futottam bele ilyenbe. Pedig telepítettem már nem egy gépre Windowst, amin előtte linuxos vagy elcsesződött partíció volt, és eddig mindig meg tudtam csinálni a Windows Telepítővel, eltávolítottam a kívánt partíciókat, létrehoztam az újakat, akkor már aktív lett a formázás gomb is, meg anélkül is formázza, ha tovább lépsz a telepítővel. XP-nél érdemes gyorsformázást választani, a Vista/7/8 telepítője már alapból gyorsformáz. Win 7/8-nál még azt is meg szoktam lépni, hogy törlöm a második partíciót, és a 100MB-os indítópartíciót méretezem át, így nem fog ott éktelenkedni a HDD elején a 100 megás szarjuk.
-
N0zer0
senior tag
válasz
vicces #16546 üzenetére
Szerintem is megcsinálta volna a Windows telepítője, de váltig állította, hogy valami olyan volt rajta, amivel nem boldogult. Innen messziről nem lehet rá mit mondani, meg ez Linux-topik, így ezzel oldottuk meg, de azért írtam én is, hogy ez így gáz. Ha BSD topikról lett volna szó, akkor azzal nyomattuk volna.
-
N0zer0
senior tag
válasz
TechArtist #16543 üzenetére
Mikor elindul a CD, akkor még csak Live rendszer fut. Szerintem már azon is kéne lennie GParted-nek vagy hasonlónak, de legalább fdisk-nek, ha nem fel lehet tenni. Viszont ha a Telepítés ikonjára kattintasz, akkor mikor a telepítő a nyelvválasztás után a particionálásnál tart, akkor kézit kell választani, és lehet is beadagolni a partíciókat, meg be kell jelölni, hogy NTFS legyen. Ezután továbbmegy addig a pontig, ahol a változásokat véglegesíti a telepítő a HDD-n, majd ezt is nyugtázva megszakíthatod a telepítést, és ott lesznek a Windows telepítésére alkalmas NTFS partícióid, de a Linux sem mászik fel a gépedre, és a GRUB-ot sem teszi fel.
Persze csak Ballmer meg ne tudja, kitér a hitéből, hogy Linuxszal készíted elő a Windows telepítését, egész este próbálja majd letusolni magáról a szégyen és megalázás szagát
-
N0zer0
senior tag
válasz
TechArtist #16540 üzenetére
A Pingvinux (akár Live rendszer, akár telepített) tud partíciót NTFS-re is formázni. Az meg már jó a Picipuha Nyílászáróknak.
-
N0zer0
senior tag
válasz
TechArtist #16536 üzenetére
Olyan nincs, hogy nem lehet valamit NTFS-re formázni. Ha más nem az Ubuntu Live CD-vel, vagy a telepítőjével. Szerintem a Windowsnak a SATA driver hiányzott, azt kéne neki beadagolni (vagy ha mazohista vagy, és XP-zel, akkor nLite-tal beleintegrálni). Nem mintha baj lenne, hogy linuxozol, jó az, senkit nem vitt még el miatta a mentő
-
N0zer0
senior tag
válasz
#40553216 #16517 üzenetére
Szívesen! Akkor happy end lett a vége. Mondjuk én már Windowsra sem tudtam feltenni pont emiatt, de én nem szenvedtem vele, nem hozott lázba. Csak ajánlották, meg akartam próbálni, aztán hagytam a fenébe. Jó nekem a Skype, mondjuk Linuxon elég hulladék, de azért lehet használni.
Pedig okostelóm is van, de még ősi Windows Mobile 6.5-tel, és arra nem volt Viber-kliens, legalábbis akkor, azóta nem néztem.
-
N0zer0
senior tag
Nem csináltam még ilyet, de itt van róla egy jónak tűnő leírás. Egy másik leírás ugyanezt írta Fedorához.
A lényege az, hogy hagyományosan kell telepíteni, de kell hozzá két plusz lépés. Az egyik, hogy ki kell kapcsolni a Fast boot-ot.
A másik, hogy az UEFI boot beállításaiba kell belépni, és ott a secure bootot letiltani, ámbár azt is írják, hogy ma már ez a második lépés nem mindig kell.Szerk.: látom megelőztek, már te is tudod a lényeget.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Kendek #16490 üzenetére
Miért az 512 meg az MBR hogy jön ide? Szerintem gyorsabban ír, ha nagyobb blokkokkal dolgozik, nem véletlen, hogy nagy linuxos oldalakon is bs=4M-mel mutatják be a pendrive-ra lemezkép kiírását.
Ráadásul ha nincs baj a HDD-vel, meg nem kell a törölt adatot elrejteni, én nem írnám tele dd-vel, időpocsékolás. Nagy merevlemeznél elég sok óra, mire /dev/zero-san végigmegy rajta. Sima újraparticionálás bőven elég, majd úgyis felülíródik adattal használat közben.
-
N0zer0
senior tag
Már pedig a GRUB-ot másképp nem pucolod le, csak ezzel a fixmbr fixboot megoldással. Vagy rajtahagyod a GRUB-ot, és beállítod, hogy az XP legyen alapértelmezett, így a GRUB ugyan marad, de elindítja az XP-t és sok vizet nem fog zavarni, legfeljebb esztétikailag nem szép, de a gép használható marad vele.
Azt a vinyát, amiről meg semmi nem kell, minden törlődhet róla, azt meg valamivel újraparticionálod (XP alól, vagy Windows install CD/DVD-vel, vagy Live Linuxszal), az új igények szerint (gondolom elsődleges NTFS partíció/k megy/mennek rá). Külön dd-vel nem muszáj ledúrni, csak ha szakértők elől akarod elrejteni, hogy mi volt rajta. Ha új partíciók vannak a HDD-n, akkor nem látszik a laikus szem számára, hogy mi volt rajta előtte, üres partíciónak/meghajtónak fog tűnni.
-
N0zer0
senior tag
De hogy érted, hogy ratyi a HDD? Bármivel át lehet másolni.
Kinyitsz két fájlkezelőt (intézőszerűség, ott lesz a felső vagy alsó tálcán vagy a „start” menüben), egyikben kijelölöd a cuccost, áthúzod a másikba a cél helyére. Nem tudom, hogy Lubuntuban milyen lehetőségek vannak még beépítve, de vagy előveszed a Midnight Commandert (mc), vagy teszel fel a szoftverközpontból GNOME Commandert, vagy Krusadert, vagy Double Commandert vagy Tux Commandert, vagy ami szimpatikus, mindegy, csak kétpaneles fájlkezelő legyen.
-
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #16445 üzenetére
És ott a panelen minden más gomb meg működik? Cairo Dockot vagy más ilyen ablakkezelős tweaket tettél fel mostanában?
-
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #16432 üzenetére
Hogy érted, hogy nem működik? Eltűntek ezek a gombok, vagy megvannak, de rájuk sem lehet kattintani? Vagy rájuk lehet, de nem csinálnak semmit? Hibaüzenet van?
-
N0zer0
senior tag
A legújabb, 36.0.1985.32-es béta Chrome-ot tegyed fel. Abban már javították az í-s bugot, és általánosságban sem instabilabb semmivel sem a béta Chrome, mint a végleges verzió, az újdonságok is gyorsabban érkeznek bele.
FF-ból is már évek óta alfát használok, és ugyanolyan stabil, mint a végleges verziók.
-
N0zer0
senior tag
válasz
God Vazzeg #16408 üzenetére
Most frissített nálam a Frissítéskezelő a legújabb Chrome bétára (36.0.1985.32), és ezzel jó a hosszú í! Érdemes feltenni!
-
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #16414 üzenetére
Ha nem akarsz Nautilussal szerencsétlenkedni (nagy rakás hulladék), akkor ajánlani tudom a Double Commandert. A csomagkezelőből is elérhető, de ott csak régebbi verzió van, a legfrissebb, javított változat (0.5.10) ezen a weboldalon van. A portable packagesből érdemes tölteni, úgy emlékszek, hogy az x86_x64-es, gtk2-es csomag kell neked, mert 64 bites Ubuntud van Unityvel. Függősége nincs, szóval nem kell csomagokkal szívni, csak ki kell bontani valahová, és elindítani. Kicsit nehézkes beállítani, de ha megvan, akkor majdnem olyan fasza, mint a Total Commander, szinte mindent tud, amit az (még plugineket is fogad), kivéve az FTP-funkciókat és a fájlnévre kattintásos átnevezést (de ez utóbbira ki lehet tenni ikont az eszköztárra). Az FTP-kezelést meg úgy oldottam meg, hogy feltettem a curlftpfs-t, asztalon lévő ikonnal felcsatolom helyi fájlrendszerbe (/home/felhasználónevem/ftpdir) azt az FTP-t, ami nekem kell (külön ikont csináltam minden FTP-kiszolgálónak), és onnan úgy tudok FTP-zni, akár Double Commanderrel, akár mással, mintha a helyi fájlrendszer része lenne.
Mindenre ezt használom, meg mellette a Midnight Commandert (mc), de azt csak rootos feladatokhoz, terminálozás és konzolozás közben. Fent van még a Krusader is, de csak pótléknak, hátha egyszer valamit csak azzal lehet megoldani, de nem használom. Esetleg a GNOME Commandert megpróbálhatod csomagkezelőből feltenni, bár nekem nem nyerte el a tetszésem, ámbár nem is használhatatlan, a Nautilust az is veri keresztbe-hosszába.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Atti575 #16403 üzenetére
Azért még teszteld egy kicsit. Nem kizárt, hogy Debian vagy Ubuntu bug lesz, és azért nem jön elő SÜSÜ alatt, nem a kernel érintett.
Mondjuk én a Mintről egyelőre nem váltok (vagyis majd váltok, de akkor is Mint 17-re), mert amúgy minden téren meg vagyok elégedve vele, minden megy benne out of the box. Egyedül a MIDI lejátszással szoptam, de csak azért, mert nem tudtam, hogy a freepats csomag hiányzik a timiditynek, nem írta az a szar, itt segítettek.
-
N0zer0
senior tag
válasz
#40553216 #16400 üzenetére
Ja, ezt már mi is megfejtettük, hogy minden Chrome érintett. Még a 36-os verzióra sem javították ki, pedig tudnak a hibáról. Aki í-t akar, az magyar kiosztásnál AltGr+J-t nyom, ha meg Í-t, akkor AltGr+I billentyűkombót. Vagy nem kell Chrome-ot használni. Én mégis barátkozok vele, mert a FF-ot kezdik elcseszni, és hosszú távon már látom előre, hogy előbb-utóbb át kell majd álljak. Pedig világ életemben „tűzzelrókáztam”.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Atti575 #16372 üzenetére
Egy kicsivel igen, de nem szörnyű, alig pár fps-sel fog lassabban futni, szinte észrevehetetlen, pláne ha egy kicsit is normálisabb géped van. Megkockáztatom, hogy egyes játékok problémamentesebben futnak Wine alatt, mint natívan Windows alatt.
Sőt, mivel a Win8 valami wrapperel oldja meg a régi DirectX-es játékok futtatását, ezért van, aki Win8 alatt is Wine-t tol, és ott is jobban megy, mint a gyári megoldás.
-
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #16366 üzenetére
Ja, valóban. Az, amit én mondok, a Pepper Flash. Majd tesztelem egy kicsit.
-
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #16356 üzenetére
Nekem sem megy, FF 31-gyel próbáltam.
-
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #16352 üzenetére
Akkor az tényleg full fagyás, nem tudok mit mondani rá, neked nem fog segíteni ez a kapcsolgatás. Milyen gép ez amúgy? Márka, típus?
-
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #16349 üzenetére
Biztos, hogy az egész rendszer fagy? Mert a touchpad nálam is szórakozik, boot után nem működik sem a touchpad, sem a billentyűzet. De olyankor nyomok neki egy hw-es touchpad ki/be/kikapcsolást (mint már írtam, nálam Fn+F6), és egyből jó minden. Korábban, míg erre a trükkre nem jöttem rá, néha 6-7x is újraindítottam, ki/bekapcsoltam a gépet, mire jó lett.
Bár néha még mindig beszívat, hogy a touchpad ki/be/kikapcsolomon, de erre az első bellentyűnyomás beragad a rendszerben, akkor tényleg újra kell indítanom a gépet, de ez 20 bekapcsolásból egyszer ha van, mondjuk akkor rettenet idegesítő.
-
N0zer0
senior tag
válasz
God Vazzeg #16347 üzenetére
Ja, akkor bocs, figyelmetlenül olvastam.
Itt van egy jó leírás, könyvjelzőket, előzményeket, sütiket át lehet vinni:
http://techlogon.com/2011/12/02/how-to-import-google-chrome-data-into-firefox/A Chrome-jelszavakat meg sehogy nem lehet automatán importálni Firefoxba. Csakis kézzel lehet, egyenként, a linken írják az okát. Szar ügy, de ez van.
-
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #16345 üzenetére
A Chrome jelszavakat úgy érte volna meg átmenteni, hogy a régi Chrome-ban újratelepítés előtt beszinkronizáltad volna a Google-höz, most meg a mostani Chrome-ban onnan szinkronizálnád. Próbáld azért meg, mert a Chrome néha automatán szinkronizál, próbáld meg a Beállításoknál a bejelentkezést, hátha vissza lehet hozni a régi beállításokat (benne a jelszavakat).
-
N0zer0
senior tag
Akkor meg is van a baj, mert a Linuxok alapból nem szeretik az UEFI-t. A modern disztrók támogatják 3-as kernellel, de nem mindegyik. Lehet a Mint és az ElementaryOS nem támogatja, bár ezt olyan tudná megmondani, aki használt már UEFI-s gépet vele. Itt egy leírás, hogy hogyan lehet működésre bírni, még nem csináltam ilyet:
http://community.linuxmint.com/tutorial/view/858 -
N0zer0
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #16295 üzenetére
Ha van legalább 2GB memóriád és egyik eszközöd sem kényes a 64 bites driverekre (nem valószínű), akkor érdemes érdemes mindig a 64 biteset feltenni. Azzal nem kell foglalkozni, hogy AMD van elé írva. Nem véletlen, hogy Intel64-es nincs. 4GB memóriánál meg egyenesen kötelező a 64 bit, bár viszi a 32 bites is PAE-vel.
Igaz a 64 bites disztró azzal is jár, hogy több csomagot tölt le a tárolóból, mert vannak programok, amik csak 32 bitesek, és azoknak a 32 bites csomagok kellenek, nem a 64 bitesek. Ennek eredményeként lesz majd több olyan csomag, aminek az i386-os és amd64-es változata is meglesz a gépen, de nem vészes. Csak meg kell szokni, hogy majd néhány előre fordított progi rinyál (nekem legutóbb az Adobe Reader 9), hogy nincs ilyen meg amolyan csomag fent, aztán fent lesz az, de csak a 64 bites, és külön telepíteni kell a 32-eset. Pikk-pakk hozzá lehet szokni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Path of Exile (ARPG)
- Elite: Dangerous
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Futás, futópályák
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Milyen TV-t vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Egyedi ékszerdobozka
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3033, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest