Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Neil Watts #5556 üzenetére

    Üdv itt!

    Hogy a kérdésekre válaszoljak:
    Igen, az Ubuntu telepítője elintéz mindent. Akár automatikusan letudja "vágni" magának a részt, akár kézzel megcsinálhatod. (akár az egész wint is formatálhatod :D óvatosan) Szerencsére jól ellátták figyelmeztetéssel is.
    Nemtudom, hogy az SSD-t egyből felismeri-e, vagy kézzel kell finomhangolni, de erre van egy részletes leírás: [link] (by ViZion) Az ext4 megfelelő lesz, hiszen támogatja a trim funkcióját az ssdnek. A naplózás nem gyilkolja túlságosan, de paranoidoknak van lehetősége ezt csökkenteni, esetleg megszűntetni (persze az adatvesztés lehetősége ezzel arányos).

    Ez a probléma már nem olyan egyértelmű. Alapesetben egy 10gigás partíció is több, mint elegendő a legtöbb programhoz. A csomagkezelő viszont csak a megfelelő könyvtárakba tud telepíteni, nem saját elképzelés alapján. Ez két dolgot eredményez: van lehetőség ezen könyvtár áthelyezésére másik partícióra, ekkor azonban elvész az SSD előnye, másrészről LVM használata mellett bármikor kiterjesztethető másik partícióra akár az egész rootpartíció. (Ezt egyre egyszerűbb megtenni, tudtommal a 12.10 desktop telepítője is már felkínálja, régen csak a szerver/alternatecd része volt).
    Másfelől a nem csomagkezelő által kezelt programok elhelyezése saját döntés alapján megy, így ha azt a HDDn tárolod, akkor ott van. Milyen nagyobb programot szeretnél használni? (Jó, persze Steam..de az is home-ba pakol.)

    És végezetül, ajánlom átgondolásra az eggyel régebbi, de hosszan támogatott kiadás (12.04) lehetőségét is, ezáltal nem szorulsz a folyamatosan rendszertelepítésekre, persze ez épp úgy hátrány is lehet. Persze ez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy nem a legfrissebb csomagok érhetőek el (biztonsági frissítés van, feature nincs, ami azt is jelenti, hogy pl firefoxból a legújabb van, hiszen az biztonsági frissítés is, de pl LibreOfficeból a 3.5ös széria, nem a 3.6os, hiszen ott nem biztonsági frissítésről van szó), ennek elérésében PPAk segítenek, de nem minden esetben maximálisan (késések és kiamradások lehetségesek, mégiscsak emberek csinálják).
    Ugyanakkor, ha magad akarsz a frissítésekről gondoskodni, akkor a gyártó weboldaláról letöltött csomagfájllal (.deb) elintézheted a gondot, tárolók nélkül is.

    És persze végső esetben, ha se .deb, se tárolóban/PPAban nincs, akkor marad a manuális megoldás, forrásfájl esetén a kézzel fordítás, bináris esetén csak a megfelelő környezetről kell gondoskodni (esetleges plusz csomagok meglétéről). Ilyentől azért nem kell tartani, csak a lehetőséget vetem fel, hiszen van erre is.

    Tegnap még működött...

Új hozzászólás Aktív témák