Aktív témák
-
harry
veterán
válasz
sh4d0w #21288 üzenetére
Ez fennáll pendriveokra is? Tehát ha mondjuk a ~2-3 gigás szerveremet szeretném egy pen-re rakni, akkor milyen filerendszert használjak? Ext2? Ebből milyen hátrány/előny származhat? Van a gépben egy vinyó is (illetve most azon van minden), arra csatoljak át valamit, pl. /var vagy /tmp? Vagy fölösleges foglalkozni az egésszel?
Igazából csak úgy kíváncsiságképp gondoltam megvalósítani, meg akkor lenne 1TB az adatoknak, nem kéne a vinyót particionálgatni. -
-
harry
veterán
válasz
_tori_ #21261 üzenetére
Szükség van a partíció UUID számára, valamint egy mappára, ahova felcsatolod. Terminálban az UUID-hoz:
sudo blkid (Nézd meg, melyik kell neked)
Szintén terminálban mappa létrehozás:
sudo mkdir /media/mappanev
Erre lehet rakni olvasás és megnyitás jogot mindenkinek:
sudo chmod a+rx /media/mappanevMajd természetesen fstab-ban beállítod a megfelelő dolgokat:
sudo gedit /etc/fstab
Majd a végére biggyesztesz egy ilyen sort:
UUID=000000000000 /media/mappanev ntfs-3g defaults 0 0
Ahol az UUID az, amit fentebb megnéztél.
Ezek után egy
sudo mount -a
felcsatolja az fstab-ban lévő partíciókat/eszközöket, és elvileg látszik is.Javítsatok ki, ha tévedek, én szerintem csak ennyit csináltam, nem szórakoztam az ntfs-configgal.
-
harry
veterán
válasz
78zolika #21201 üzenetére
Az nem sajnos, hanem jó, a gond a linuxszal van
Megnézhetem a 9.10et is, de kétlem, hogy arról volna szó, hogy adott notebook-ra kéne speciális beállításokat találni, itt szerintem sokkal egységesebb dolgokról van szó, mint lemezkezelés, proci energiahasználat (bár tudom, ez változtatható), meg nem tudom még mik, sok apróság inkább...
-
harry
veterán
Arról van esetleg valami teszt / saját tapasztalat, hogy melyik *ubuntu változattal lehetne notinál leghosszabb üzemidőt elérni? 8.10 és 9.04 ubuntuval a 2.5 óra igen vicc mondjuk egy win7hez viszonyítva.
-
harry
veterán
válasz
FixY67 #21166 üzenetére
Valamilyen szinten szerintem is elvárható, pl. régebben volt az Atom alaplapnál, hogy az ubuntu repos (avagy igazából bármelyik) driver nem kezelte az s-video kimenetet, és igen sokat kellett várni a javításra, de végül kijött. Azt hiszem, 9.04 alatt nem is kellett már ezzel játszani, az alapból az újabban tartalmazta, amivel ment - de mondjuk a korábbi verziók (pl. 8.10 vagy 8.04) talán elvárható, hogy a beépített bugos drivert a kiadott újra cseréljék, és ne kelljen nekem külön letölteni, vagy újabb repókat hozzáadni, egyszerűen csak egy frissítés keretében lássam az újat is. (Nem kizárt, hogy így is volt, arra nem emlékszem, csak példaképp írtam).
-
harry
veterán
válasz
gyurman #21119 üzenetére
Miért nem? Lévén, hogy bár egy fizikai gépen lennének, a két gép virtuális lenne, tehát lényegében egymástól elkülönítve, saját filerendszerrel, ám a kernel közös (a fizikai géppel, és így egymással is), bár nem hiszem, hogy ez általában gondot jelentene.
Itt nagyon sok infó fent van, leírások, tutorial, videók, stb: [link] -
harry
veterán
válasz
gyurman #21115 üzenetére
Válaszolnál a többi kérdésemre is?
Így azért elég nehéz segíteni, hogy próbáljam meg kitalálni, mi-miért és hogyan van a gépparkotokban...
Akkor leginkább úgy lenne jó, hogy a win asztali gépet hagyod arra, amire az ki van találva: munkaállomás, user ott dolgozik - és fogsz egy vasat, ami már amúgy van a centos-nek, erre meg felhúzol egy proxmox-ot, megy rá egy centos virtuális gép webnek, meg egy másik, ami a fileszerver. Ezzel mi a gond? -
harry
veterán
válasz
gyurman #21113 üzenetére
Na hogy van ez, van egy win asztali gép (xp?) és ezen fut egy virtuális gépen egy linux, ami a fileszerver, és emellett van egy centos-es gép webnek?
Senki sem mondta, hogy vegyetek win szervert (eleve, mert a célra minek, másrészt, meg mert most írtad, hogy ezen felhasználói programok futnak, nem?), csak nem értem, hogy ha van egy linuxos gépetek szerver funkciókkal, akkor miért nem azon van a fileszerver is, és miért egy asztali win-es gépen fut virtuálisan? -
harry
veterán
válasz
gyurman #21109 üzenetére
Ha száműzöd a desktop és windows-os részt (ez utóbbi továbbra sem világos), akkor az openvz mehet, mert ahhoz nem szükséges hardveres virtualizáció támogatás.
Illetve ha nem proxmox-szal csinálod, akkor egy gui-s gépen is lehet olyan kernelt felrakni, amiben van openvz támogatás, és akkor maradhat asztali gép is grafikus felülettel, és mehetnek a háttérben virtuális gépek is. -
harry
veterán
válasz
gyurman #21105 üzenetére
Proxmox -nak nézz után szerintem. Debian alapú OS, módosított kernellel, ami támogatja a KVM és OpenVZ virtualizációt, és ad egy webes felületet is, ahonnan az egészet kezelheted (vagy akár persze parancssorból). Neten vannak leírások, videók is. Ja és persze ingyenes.
Így akkor csinálhatsz két gépet, egyik lehet egy OpenVZ CentOS gép - valahogy meg lehet csinálni, hogy a mostani gépet, úgy ahogy van becsomagolod, átalakítod egy virtuális gép template-té, és átrakod az egészet virtuálisra (végül nem volt rá szükségünk, így ezt nem csináltuk meg, de annyira nem tűnt vészesnek, persze ennél kicsit bonyolultabb).
És csinálhatsz egy KVM gépet, amire meg lehet Win-t telepíteni, bár én nagyon nem ragaszkodnék ehhez a megoldáshoz.Mindezt egy fizikai gépen, mely így természetesen egy szerver lesz, tehát asztali gépként biztos nem tudnád használni, bár az előzményeket nem láttam, nem tudom, pontosan mire is keresel megoldást.
-
harry
veterán
válasz
ecaddict #21089 üzenetére
Bár nem néztem honnan indult a vita, de mint virtualizáció remek dolog lehet pl. szerverszinten. Sokkal jobb egy erős vason futtatni több virtuális gépet, sokkal jobban kezelhetők, backupolható, költöztethető, tesztelhető, szeparálható minden. Ráadásul itt is van mindenféle, paravirtualizáció, kernel szintű, stb.
Én eddig szerverszinten OpenVZ-t használtam, amire nekünk kellett, arra teljesen jó volt, érdemes volt emellett dönteni. Asztali szinten meg virtuális gépek teszt céllal (lemodellezni valami bonyolultabb műveletet, akár saját gépparkot építeni, tesztelni, gyakorolni). Ráadásul ahogy nézem egyre többen mozdulnak ebbe az irányba. Én mindenképp a virtualizáció mellett vagyok. Oktatási célkora meg végképp. -
harry
veterán
válasz
#16820480 #20971 üzenetére
Most elvileg egy /data könyvtár, az adatokkal, külön partíción van, tehát lényegében el van különítve a rendszertől... jó hát végül is nem lehet nagy baj, csak akkor, ha particionálgatom a lemezt, no de az meg nem túl valószínű.
Bár most azon gondolkodom, hogy mennyi helyet hagytam a rendszernek, azt hiszem jóval többet, és nem kell neki annyi, lehet át kéne méretezni mindkettőt... ugyanakkor 1TB vinyóról van szó, szóval az a pár GB annyira nem jelentős -
harry
veterán
válasz
Major Major #20965 üzenetére
Kisebbre
Akkor pont, hogy kisebb lett - kivéve a böngészőben.
-
harry
veterán
válasz
szaszayanou #20963 üzenetére
Nem kell, hogy hordozható legyen, csak gondoltam a rendszert (ami most komoly 2.5gb, kapna egy 4 vagy 8gb pen-t) elkülöníteném az adatoktól. Van olyan terület, ahogy gyakran írkál? pl /tmp és /var? Ezeket lehet a vinyón hagynám...
Igazából csak azért, hogy ha megdöglik a rendszer, és újratelepítem, vagy bármit variálok vele, akkor le tudjam csatolni a vinyót, és az adatok így biztonságban lennének. Erről vélemény, ez így jó lenne, nem?Amúgy az SSD nem hasonló elven működik? Mégis hány ciklusról van szó? Vagy láttatok már olyat, hogy valakinek bedöglött a pendrive-ja rendszeres használattól? Tudom, hogy elvileg így van, csak érdekelne a gyakorlatban is.
-
harry
veterán
Szeretnék egy olyan pendriveot, melyre telepíthetnék oprendszert (egy ubuntu home-server / media gép volna). Milyen szempontok volnának fontosak? Mekkora legyen a minimális írási/olvasási sebesség? Mennyivel lenne lassabb egy vinyónál? Mármint a tényleges használat alatt, nyilván olv/írásban lassabb egy pen, de ez mennyire érezhető pl. torrent, hálózati másolgatás, ftp, filmezés, stb esetén? Fontos, hogy csak az oprendszer lenne a pendriveon, van mellette egy vinyó is, ott van minden adat.
sheratan - rendben, megnézem.
-
harry
veterán
válasz
body007 #20955 üzenetére
Azt hiszem próbáltam már azt is állítgatni, de böngészőben a betűméret nem változott
De ha nagyobb is lenne, ott van, amit írtam, hogy bár a betű nagyobb, de a "helye" nem, így a szöveg kilóg, átcsúszik új sorba, nem látszik teljesen, stb... Ezért marad a felbontás visszavétele (ami semmiképp sem megfelelő), vagy a teljes nagyítás.
-
harry
veterán
Betűméret: nekem is az a gondom, hogy bár 19" crt és 1280 felbontás, de egyszerűen kicsik a betűk - firefoxban állítottam a méretét, na de ez meg nem megoldás, mert bár a betű nagyobb, a neki szánt hely nem. Tehát két sorból csak 1 látszik, félig kilógnak a betűk a "szövegdobozokból", pl. a prohardver oldalán, akár a bal oldali topiclistánál, fent a társoldalak betekintőinél, stb.
Ez így nem túl jó. A "nagyítás" azért jó, mert nagyít mindent - ennek hátránya viszont, hogy azt hiszem minden domain (avagy oldalnál) az alapértelmezett méret számít, avagy mindig át kell állítanom. Ráadásul a képméret növelése annak minőségromlásával jár... -
harry
veterán
válasz
#16820480 #20865 üzenetére
Köszi a tippeket, de tuti nem dock hiba, ezt csinálta nautilusnál (mármint akkor nem jelent meg semmi, egyszerűen csak nem tudtam rajta kattintani), firefoxnál (nem tudtam az oldalon kattintani semmire, vag görgetni, csak, miután jobb gombbal ráklikkeltem adott tabra, de utána ment...). De egy X restart után nincs ilyen gond
Megnéztem, de be van kapcsolva, Mouse Pol Interval meg 40 (most X restart "után" vagyok, tehát nem jelentkeznek a hibák, de gyanítom ez előtte is be volt állítva). Hát, mondjuk kikapcsolom, aztán megnézem egy teljes reboot után.mod - reboot megvolt, de elfelejtettem kivenni a pipát
Ugyanakkor most nincs gond... fogalmam sincs, mitől lehet.
-
harry
veterán
válasz
Takhanto #20857 üzenetére
Megállló, felraktál egy ubuntut egy win7-et tartalmazó vinyóra, majd telepítés után nem kérted a boot menu (grub) telepítését, vagy hogy jött ez össze? Ezt azért még működésre lehet bírni, csak a /boot/grub/menu.lst -t kell módosítani (sudo, meg valami szerkesztővel), és akkor ha minden igaz utána rendben lesz. Vagy más a probléma? Grub-ot is újra lehet telepíteni, ha azzal van gond, de először a menu.lst-t nézném meg.
-
harry
veterán
Továbbra is fennáll ez a fókuszálási hiba... pl alul van egy cairo dock-om, megnyitom a böngészőt, majd kattintok valahova - és a dockról nyitja meg azt a progit, ami a kurzor alatt van, jobb gombra dock menü jön be... meg amiket már korábban írtam.
Érdekesség, hogy egy ctrl-alt-backspace es restart után (amit amúgy utólag állítottam be xorg.conf-ban - ubi 9.04), nem jön elő ez a probléma. Néztem több nv driverrel is, de az nem változtatott.
Miért jön elő ez a hiba egyáltalán, és egy gdm restart után miért múlik el?
-
harry
veterán
válasz
Major Major #20784 üzenetére
Miután írtam, gondoltam rákeresek az x restartos bill kombóra, és módosítottam az xorg-ot, majd teszteltem (műküdik, azt alt-ctrl-backspace restart), nos azóta nem tapasztaltam... nem tudom, mi közük lehet egymáshoz. Így jelenleg most azt a tippet nem tudom megnézni. Bár azért elég gáz lenne, ha mindig ablak mozgatás kombóval kéne a fókuszt helyezgetni. Mondjuk ahogy beleolvastam, ott talán az xinerama okozhat gondot... Amúgy ezt raktam az xorg.conf-ba:
Section "ServerFlags"
Option "DontZap" "false"
EndSection -
harry
veterán
Sziasztok, volna egy problémám: Ubuntu 9.04 32bit gnome, nvidia vga
Az a gond, hogy egérnél, mintha teljesen máshol lenne a fókusz, mint ahol a mutató van amikor kattintanék bal gombbal, és így akár nautilus, vagy böngésző, vagy bármi, nem reagál, hisz úgy látja, nem 'azon' kattintok. Az látszik megoldásnak, hogy pl. böngészőnél az adott tab-on kattintok jobb gombbal (akkor bejön a "jobb gombos" kis menü) és utána tudok kattintgatni az oldalon is... de billentyűzettel nincs ilyen gondom.
Mi lehet a hiba, mire keressek rá, tapasztalt már valaki ilyesmit? Nem tudom, hogy keressek rá erre a hibajelenségre... egér meghajtókkal volna gond? Friss telepítés után mintha nem lett volna, egy ideje viszont már egyből indulás után.
-
harry
veterán
válasz
grabber #19218 üzenetére
Mi a pontos hibaüzenet?
Lehet parancssorból is futtatni, talán nvidia-setting, vagy valami ilyesmi, sudo-val, hátha úgy megy, avagy legalább több hibaüzenetet ad.Reset: nem tudom, nekem csak az rémlik, hogy ha a kikapcs gombot megnyomom, akkor megjelenik egy menü, ahol lehetne válogatni, hogy reset/shutd/stb, és a kikapcs a default, ami 60sec után végre is hajtódik. Nem valami hasonló a helyzet? Kiír valami visszaszámlálást, vagy hogy érted, hogy restartnál 60 sec-et vár?
-
harry
veterán
válasz
kw3v865 #19141 üzenetére
Amarok 1.4 (?) tudom ajánlani, lehet használni úgy, hogy csak a playlist van + shortcutok (ahogy én szeretem), de be lehet nyitni mellé borítót, dalszöveget, wiki oldalt, meg mindenféle hülyeséget is. Ebből van amúgy 2 is, talán Ubuntu 9.04től, de az nekem nem tetszett, de ezekre is fel lehet rakni a régebbit, csak kell egy másik repót hozzáadni. Neten van leírás, 1-2 perces művelet.
-
harry
veterán
válasz
Auratech #18595 üzenetére
Nálam szerencsére nvidiával nem volt gond, driverek közül kiválasztottam, restart, és megy jól.
Ellenben volt nálam egy ati pár hétig, ugyan ezt a sort eljátszottam, és... hát, az ati szar drivert ír linux alá. Belassult az egész rendszer, bár végül is ment. Mármint,nem fagyott le, vagy ilyesmi, de használhatatlan volt. Gondoltam megnézem forásból fordított driverrel, aztán inkább hagytam a fenébe, aztán úgyis visszakerült az nvidia kártya (nem emiatt). -
harry
veterán
Az /etc/modules-ban már nem szerepel az fglrx modul, és lsmod-nál sem látom. Elvileg letöröltem két xorg fglrx drivert, nem tudom, maradt-e még fent valami...
Benéztem a logba, egy ilyen sort látok:(EE) Failed to initialize GLX extension (Compatible NVIDIA X driver not found)
Pedig telepítés után biztos, hogy azt írta a logban, hogy felkerült, nem volt probléma.
-
harry
veterán
Sziasztok, sikerült kinyírnom az X-emet...
nVidia kártya volt, nvidia gyártói driverrel (ennek ellenére amúgy nem látszódott a zárt meghajtók között...), ezzel nem is volt gond.
Be akartam konfigolni az alaplapon lévő Ati integrált vga-t, de sehogy sem sikerült... végül gondoltam visszarakom az nVidiát: xorg.conf-ok letörlése, gdm stop, parancssorból feltelepítem, gdm start, majd több X restart után is ment rendesen. A baj újraindításnál van, mert akkor viszont nem megy sehogy sem.
Én arra tudok gondolni, hogy fent maradt valamilyen Ati modul, amit indításnál betölt, és valamit megkavar... vagy nem tudom.
Szóval miért lehet, hogy reboot után nem megy, de ha beállítom menet közben, akkor működik? -
harry
veterán
Csak azért kételkedem, mert több helyen is voltastam, hogy az volt a gond, hogy az ubi egyáltalán nem látta a kártyát, a beépített driverrel/modullal voltak gondok. Nálam viszont net, ssh, stb. gond nélkül ment, 8.04 és 9.04 alatt is.
Gond akkor jelentkezett, ha elkezdtem átmásolni, vagy onnan futtatni valami nagyobb méretű dolgot, és akkor 1-2 percre nem volt elérhető. -
harry
veterán
Régebben 8.04es ubuntu volt rajta, nem tudom melyik kernel, most pedig 9.04 Mythbuntu, xmbc frontenddel (ez nem tudom, használ-e/milyen ablakkezelőt) és ... sajnos nem tudom megnézni melyik kernel, távolról próbálok be shh-zni, de nem megy. De vélhetően a Jaunty legújabb, vagy előtte 1-2 verzióval.
Az új modul megoldhatja? Ha igen, akkor elszöszölök vele, csak nem akartam esetleg feleslegesen belevágni, de úgy látom, eddig ez tűnik járható útnak.
De a belső hálós, kábeles 1mbitet sehogy sem értem (ráadásul egy gigabites hálózaton)... de, ez egyelőre több mindentől lehet, körülnézek még. -
harry
veterán
Háát, elvileg nem egészen:
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
RTL8111/8168B
De feltételezem ugyanazt a modult használja. Illetve az is érdekes, mert lsmod szerint az r8169 modul van betöltve. Vagy ez kell minden realtekhez (nem pedig 8168-as?)?lsmod | grep r8169
r8169 40836 0
mii 13312 1 r8169 -
harry
veterán
Igen, atomos intel (d945gclf2), és realtek. Sőt, mostmár a másik asztali gépemen is ilyen chip van, de ezt még nem volt időm tesztelni. Illetve egy olyat nzétem, hogy helyi hálón másoltam valamit, és 1mb/s
Na szóval ennek még utánajárok.
Keressek akkor új drivert és tegyem fel forrásból?
ACPI-t megnézem akkor valamikor...
-
harry
veterán
Valami hasonló lehet a gond, mint nálam is, itt: [link]
Na de ahogy átfutottam, nem láttam választ... Rakjak fel új drivert/modult? Mit kéne akkor az acpi-vel csinálni? Ha tényleg az okoz fagyást...
Regeltem HUP-ra, de az még egy hét, mire érvényesítik... Valaki meg tudná nézni a fenti post tulajdonosának mail címét? Megkérdezném tőle, hogy talált-e megoldást, csak ugye így nem látom az adatlapját. -
harry
veterán
Tapasztalt már valaki olyat, hogy távoli gépről nagy adatmozgatásnál az ideig elérhetetlenné válik? Másolok a másik gépről (néztem azt hiszem nfs-t és samba-t is), és idővel megáll, nem válaszol pingre sem, majd ~ perc múlva ismét elérhető. Csinálta ezt már 8.04 ubuntuval és most 9.04Mythbuntuval is. Valamilyen realtek alaplapi gigabites csoda. Mivel lehet gond?
Másik gondom, szintén ez a gép, megy éjjel-nappal, de egyszer csak azt látom, nem elérhető. Rá van kötve egy TV, XBMC felülettel (lévén ez egy htpc és home-server gép), és azt látom, hogy lefagyott, nem reagál semmire, az alul futó szöveg is megállt. Ezt mi okozhatja? Megpróbálom átfésülni a logokat, na de a géphez nem is nyúltam, csk azt vettem észre egyszer, hogy nem elérhető. Nem hinném, hogy túlmelegszik, vagy hasonló, mert reset után jól megy, meg akkor gondolom lekapcsolna.
-
harry
veterán
válasz
#40553216 #16858 üzenetére
Vagy htop.
Néha nálam is vannak amúgy ilyen lassulások, amiket nem tudok mire vélni
Ha fut vmware, akkor végképp, akkor azt hiszem a mount.ntfs -sel van valami gáz (egy ntfs lemezen vannak a virt gépek). Néha a firefox dönt úgy, hogy ő megeszik 200mb ramot, kill és restore után, tehát ugyan olyan állapotban meg csak 80at...
-
harry
veterán
válasz
eldiablo #16819 üzenetére
Tehát van egy linuxos géped voda nettel, és ezt szeretnéd továbbosztani más gépek felé, tehát lényegében a linux lesz az átjáró?
Akkor lesz egy ppp0 eszköz, ami a mobilnet, meg egy eth0, ami a vezetékes, előbbi IP-t kapa szolgáltatótól, másikat neked kell beállítani, mittomén 192.168.1.10, netmask 255.255.255.0, és átjárót nem kell megadni. Ezután kell egy iptables szabály, ami elvégzi a bentre menő/jövő forgalom mszkolását:sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
Valamint engedélyezni kell, hogy továbbítja a forgalmat az interfészek között:
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
Ezt állítsd be itt is, hogy rendszerindulásnál is megmaradjon:sudo gedit /etc/sysctl.conf
net.ipv4.ip_forward=1Az iptables parancs hálózat újraindításnál törlődik, ezért miután kiadtad, célszerű lementeni (sudo iptables-save > filename), majd indításnál visszarakni (sudo iptables-restore < filename), ezt berakhatod a hálókártya beállításokhoz, vagy a hálózatért felelős scriptekhez, vagy hasonló, fejből nem tudom pontosan hogyan.
Kliensgépen meg mondjuk 192.168.1.20 a cím, maszk ugyanaz, átjáró 192.168.1.10. DNS-t meg meg kell nézni a szolgáltató mit ad.
-
harry
veterán
Újabb problémám, most már nfs. Felcsatoltam a mythubuntus gép egy mappáját, és elkezdtem rsync-kel áttolni a dolgaimat, de néha megáll, néztem pinggel, és nem is elérhető a myth gép
Pár perc múlva megy nfs, ping, ssh, stb. de egy idő után rsync közben olyan, mintha lekapcsolná magát a hálózatról.
-
harry
veterán
Az lesz... a lircd.conf, avagy a gombok megvannak. Még azt kéne összehozni, hogy minden alkalmazáshoz meglegyen a megfelelő kiosztás. Pontosabban míthtv és mplayer, első körben. Azt hiszem, ez ilyen szöszölős... de megnézem, hátha vannak kész lircrc fileok ehhez a távirányítóhoz (amúgy volt ehhez egy kész lircd.conf file is, csak más értékekkel - ezért csináltam sajátot, de ugyanazokkal az elnevezéssekkel, ezért remélem, hogy találok neten lircrc-t, mivel ott úgyis csak a név a fontos, az meg egyezni fog).
-
harry
veterán
Sikerült megcsinálnom a lircet
A saját házi gyártású infra vevőmmel. A másikkal nem, de nem is érdekel. A gond az volt, hogy bár tsop1738 infrát kértem, egy másikat kaptam (4838), ami elvileg ugyanaz, az utódja, de ennek nem néztem jobban utána... ugyanis nem ugyanaz a lábkiosztás, a 1738-nál domború felülettel felfelé "- + data", ennél pedig."data - +". Apró kis különbség... amúgy ezen leírás alapján készült: [link], és ez a post is segített [link], na meg még sokan mások
-
-
harry
veterán
Hmm azt nézem, hogy ami alapján csináltam a vevőt, ott azt írják a 1738-as vevőhöz, hogy a lábak balról jobbra (domború résszel felfelé) így alakulnak: - + data
Míg az enyémhez előbb linkelt pdfben ilyesmit látok: Pin1: Output voltage, Pin3: Supply voltage, vagyis gondolom itt a sorrend - data +. Így hát próbaképp meg is cseréltem a + és data lábat, de nem történt változás... -
harry
veterán
Az a baj, hogy az egyik vevőmről ne is tudom, hogy jó-e. Winlirccel sem ment. Szerintem esetleg az lehet a gond, hogy tsop 1738-as infrát már nem igazán lehet kapni... amit kaptam helyette, az elvileg ennek az utódja, de nem tudom, miben térhet el, de gondolnám, nem sok mindenben. A lirc honlapján konkrétan ezt írják, estleg a 1838-at, amit itt lehet is kapni [link] Az enyém nem is így néz ki, hanem egy félgömb alakú a feje, ez meg ilyen hosszúkás. Mondjuk kicsit drága, Lomexben megvettem az egész pakkot ~350ft körül, itt meg csak ez 450, na mindegy, lehet veszek egyet, és csak ezt kicserélem, hátha.
Nekem elvileg 4838 van: [link]
Nem tudom, mi a különbség... -
harry
veterán
Amit lirc telepítésnél tudok választani, hogy melyik távirányítóm van (el elvileg egy gomb kiosztás, meg a harware.conf-ba firkál drivert, modult, stb - na de az meg a tv tunerhez tartozik szerintem, honnan tudná, hogy én most milyen vevővel használam, hacsak nem azzal, amihez alapból adják a tunert), meg transmittert lehet beállítani, de ez ugye csak egy vevő.
Azt hogy lehetne kideríteni, hogy egyáltalán érzékeli-e a vevőt? lsinput-ban nem látom, és így persze a proc bus input devices alatt sem... Mondjuk nekem ilyen ablak meg sem jelenik, mint amit másodszor linkeltél (persze az első sem ilyen ablakban, mivel terminálból telepítem, de van menü).
-
harry
veterán
A logout új, az ubuntusat olvastam, de a fordításnál hibák voltak, akár csak most, de azt hiszem akkor ezt már tudom hogy kezeljem, a másikba beleolvastam, de ott azt hiszem egy jóval régebbi lirc van (0.6.6) és valami nem stimmelt (amúgy alapján csináltam a saját infrámat, az előtte lévő leírásból), a másik kettő új.
Szóval köszönöm a linkeket, majd átrágom magam rajtuk, valamit csak sikerül összehozni... -
harry
veterán
Nem
Futtattam, persze.
Kezdem megunni, szerintem keresek valakit, aki összehozza ezt nekem pár sörért...Olvastam már mindent, fordítsak, ezt a verziót, ezzel a kernellel nem is ment valakinek, próbáljam ilyen-olyan driverrel, ráadásul két érzékelőm is van, egyik egy saját infra, ezt nem sikerült win alatt sem beizzítani (pedig amúgy elvileg a lirc-es soros port készítés tutorial alapján készült), a másik egy tavir wuir, ez elvileg soros, de van rajta usb is (bár ez azt hiszem más funkciókat lát el), win alatt valahogy ment, bár ott is voltak gondok... ezen amúgy van egy kis led, ami villan, ha jeleket észlel, ha nyomkodom a távirányítót, villog is rendesen. Ami furcsább, hogy folyamatosan villog, de csak halványan, ez eddig fel sem tűnt.
De mindegy, mára ennyi, majd megnézem később. Szerintem az lesz a vége, hogy felgyújtom mindkét infrát, és keresek valami kész megoldást, vagy én nem tudom...
-
harry
veterán
Ezt a leírást követtem [link]
Itt nincs megadott driver, így gondoltam 'all' mindent lefordítok, és így nem volt jó, helyette a serial-t választottam, így már lefordult, és ment a make is, de maga a lirc nem igazán... Megpróbáltam úgy, hogy letöröltem mindent, dpkg-val, a mappákat is (pl. /etc/lirc), kerner forrást, azt újra kifejtettem, make oldconfig, prepare, modules (a scriptekig), így ment a lirc make, de pl. nem hozott létre az /etc alatt lirc mappátNa mindegy, mára hagyom azt hiszem... köszönöm a sok segítséget, holnap, vagy valamikor nekiállok ismét, újra átgondolva a dolgokat.
-
harry
veterán
Tovább lépett, a hiba:
/bin/sh: scripts/mod/modpost: not found
Így hát hagytam tovább futni a 'make modulest', és ezután a lirc make is hosszabb ideig ment, míg nem másik hiba:/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_gpio/lirc_gpio.c: In function ‘get_queue’:
/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_gpio/lirc_gpio.c:405: error: implicit declaration of function ‘bttv_get_gpio_queue’
/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_gpio/lirc_gpio.c:405: warning: return makes pointer from integer without a cast
/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_gpio/lirc_gpio.c: In function ‘init_module’:
/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_gpio/lirc_gpio.c:518: error: implicit declaration of function ‘bttv_get_cardinfo’Így hát hagyom lefutni a make modulest, hátha.
Nkboy - köszi, megnézem, csak most már megpróbálom ezt felküzdeni... sajnos nem tudom pontosan mit keresek, a lircet próbálom belőni valahogy, akárhogy, de eddig nem igazán sikerült, így gondoltam megpróbálom ezen leírás alapján, ahol forrást hasznátak... Már játszok vele jópár napja, de nem nagyon akaródzik működnie.
-
harry
veterán
/drivers/lirc_dev# ls
lirc_dev.c lirc_dev.h Makefile Makefile.am Makefile.automake Makefile.inTehát nincs "Module*.symvers", nem tudom mennyire gond, utána mint írtad is, ignorálja, bár ez pontosan nem tudom mit jelent.
Amúgy azért néztem konkrétan ezt a verziót, mert itt valaki azt írta, hogy neki ezzel sikerült lircet beüzemelnie: [link]:
"Gentoo alatt a is 0.8.5 volt a repóban, de le sem fordult, aztán elkezdtem próbálgatni 0.8.2-től a verziókat, és csak a 0.8.4a jutott túl a ./configure -n. A make símán ment, és működik rendesen."A másik, hogy igen, megpróbáltam a linux-headers-aktuális headerek könyvtárban futtatni a make oldconfig-ot és a make preparet, ennek eredménye:
root@mythubuntu:/usr/src/linux-headers-2.6.28-14-generic# make oldconfig && make prepare
scripts/kconfig/conf -o arch/x86/Kconfig
#
# configuration written to .config
#
scripts/kconfig/conf -s arch/x86/Kconfig
CHK include/linux/version.h
CHK include/linux/utsrelease.h
SYMLINK include/asm -> include/asm-x86
make[1]: *** No rule to make target `kernel/bounds.c', needed by `kernel/bounds.s'. Stop.
make: *** [prepare0] Error 2 -
harry
veterán
Lirc: az egyik mythbuntus program függ tőle, és azt írja, hogy broken depedencies, talán, és apt-get -f install, vagy mivel helyre lehet rakni - ami azt jelenti, hogy visszateszi a lirc-et - különben nem hajlandó telepíteni. Esetleg valamilyen kapcsolóvan, vagy dpkg-val talán lehetne.
Ez hosszú lesz... de így néz ki a make:
cd . \
&& CONFIG_FILES= CONFIG_HEADERS=config.h \
/bin/bash ./config.status
config.status: creating config.h
config.status: config.h is unchanged
config.status: executing default-1 commands
make all-recursive
make[1]: Entering directory `/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a'
Making all in drivers
make[2]: Entering directory `/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers'
Making all in lirc_dev
make[3]: Entering directory `/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev'
cp ./../lirc_dev/Module*.symvers .
cp: cannot stat `./../lirc_dev/Module*.symvers': No such file or directory
make[3]: [lirc_dev.o] Error 1 (ignored)
mv Makefile Makefile.automake
cp ./../Makefile.kernel Makefile
CPPFLAGS="" CFLAGS="" LDFLAGS="" \
make -C /usr/src/linux-source-2.6.28/ SUBDIRS=/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev modules \
KBUILD_VERBOSE=1
make[4]: Entering directory `/usr/src/linux-source-2.6.28'
test -e include/linux/autoconf.h -a -e include/config/auto.conf || ( \
echo; \
echo " ERROR: Kernel configuration is invalid."; \
echo " include/linux/autoconf.h or include/config/auto.conf are missing."; \
echo " Run 'make oldconfig && make prepare' on kernel src to fix it."; \
echo; \
/bin/false)
mkdir -p /home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev/.tmp_versions ; rm -f /home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev/.tmp_versions/*
WARNING: Symbol version dump /usr/src/linux-source-2.6.28/Module.symvers
is missing; modules will have no dependencies and modversions.
make -f scripts/Makefile.build obj=/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev
gcc -Wp,-MD,/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev/.lirc_dev.o.d -nostdinc -isystem /usr/lib/gcc/i486-linux-gnu/4.3.3/include -D__KERNEL__ -Iinclude -I/usr/src/linux-source-2.6.28/arch/x86/include -include include/linux/autoconf.h -Iubuntu/include -Wall -Wundef -Wstrict-prototypes -Wno-trigraphs -fno-strict-aliasing -fno-common -Werror-implicit-function-declaration -fno-delete-null-pointer-checks -O2 -m32 -msoft-float -mregparm=3 -freg-struct-return -mpreferred-stack-boundary=2 -march=i586 -mtune=generic -Wa,-mtune=generic32 -ffreestanding -pipe -Wno-sign-compare -fno-asynchronous-unwind-tables -mno-sse -mno-mmx -mno-sse2 -mno-3dnow -Iarch/x86/include/asm/mach-default -fno-stack-protector -fno-omit-frame-pointer -fno-optimize-sibling-calls -g -Wdeclaration-after-statement -Wno-pointer-sign -fwrapv -DIRCTL_DEV_MAJOR=61 -DEXPORT_SYMTAB -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I../.. -I/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev/. -I/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev/ -I/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev/../.. -I/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev/../.. -I/usr/src/linux-source-2.6.28//include/ -I/usr/src/linux-source-2.6.28//drivers/media/video/ -DMODULE -D"KBUILD_STR(s)=#s" -D"KBUILD_BASENAME=KBUILD_STR(lirc_dev)" -D"KBUILD_MODNAME=KBUILD_STR(lirc_dev)" -c -o /home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev/.tmp_lirc_dev.o /home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev/lirc_dev.c
/bin/sh: scripts/genksyms/genksyms: not found
make[5]: *** [/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev/lirc_dev.o] Error 127
make[4]: *** [_module_/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev] Error 2
make[4]: Leaving directory `/usr/src/linux-source-2.6.28'
make[3]: *** [lirc_dev.o] Error 2
make[3]: Leaving directory `/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers/lirc_dev'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a/drivers'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/pwusr/Desktop/lirc-0.8.4a'
make: *** [all] Error 2 -
harry
veterán
Pontosabban a source-on lefut a make prepare, de ha utána lirc-en megint futtatom a configurett és a make-t, ugyanaz a hiba.
Ja, még annyi, hogy amikor apt-gettel leszedtem a source-t, reklamált, hogy a lirc csomag nincs fent, függősgi hiba, stb...
Szóval kénytelen voltam felrakni megint. Ez így nem lesz jó a későbbiekben, ha a saját fordítottat akarom használni, ezért leveszem a csomagot, de ha bármit fel akarok rakni, ezt is kell...
-
harry
veterán
Van helyette másik problémám
lirc configure lefut, make után hiba:make[4]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.28-14-generic'
test -e include/linux/autoconf.h -a -e include/config/auto.conf || ( \
echo; \
echo " ERROR: Kernel configuration is invalid."; \
echo " include/linux/autoconf.h or include/config/auto.conf are missing."; \
echo " Run 'make oldconfig && make prepare' on kernel src to fix it."; \
echo; \
/bin/false)A 'make oldconfig' lefut, 'make prepare' hiba:
make[1]: *** No rule to make target `kernel/bounds.c', needed by `kernel/bounds.s'. Stop.
make: *** [prepare0] Error 2Mi ilyenkor a teendő
Próbáltam felrakni a linux source 2.6.28-t is, és lirc fordításnál ezt megadni --with-kerneldir kapcsolóval (persze mután kifejtettem a tömörített kernel file), de így sem igazán lett jobb... -
harry
veterán
Nem, ez egy 9.04es mythbuntu, és egyáltalán nem érthető, mivel nekem most egy forrásból kéne felrakni egyet, és nem kell a telepített változat. Igen, hasznos a lirc egy htpc-ben, sőt, kell is, de akkor is le lehessen szedni, mivel semmi sem indokolja, hogy ha lekapom, magával rántson mást is egy egyszerű 'apt-get remove'-val.
-
harry
veterán
válasz
Fooler89 #16682 üzenetére
Én inkább mellőzném a wubit, nem voltak vele jó tapasztalataim, ha csak megnézéd, akkor vmware virtuálisan, ha komolyabban érdekel, új partíciót alá.
Szerintem nyugodtan tegyél rá Ubuntut (gnome/gdm), szebb, és ez is elég keveset kajál, nem ismerem ezt a notit, de egy atom kategóriás vas is gond nélkül viszi. -
harry
veterán
-
harry
veterán
Nem látja... a lényeg:
I: Bus=0017 Vendor=0001 Product=0001 Version=0100
N: Name="Macintosh mouse button emulation"
S: Sysfs=/devices/virtual/input/input0
I: Bus=0003 Vendor=046d Product=c505 Version=0110
N: Name="Logitech USB Receiver"
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb1/1-1/1-1:1.0/input/input1
I: Bus=0003 Vendor=046d Product=c505 Version=0110
N: Name="Logitech USB Receiver"
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb1/1-1/1-1:1.1/input/input2
I: Bus=0010 Vendor=001f Product=0001 Version=0100
N: Name="PC Speaker"
S: Sysfs=/devices/platform/pcspkr/input/input3
I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0002 Version=0000
N: Name="Power Button (FF)"
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input4
I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0003 Version=0000
N: Name="Sleep Button (CM)"
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0E:00/input/input5Ha soros, akkor mondjuk feltételezem a lirc_serial kell, és dev tttyS0 kéne, hogy legyen.
-
harry
veterán
Ha nyomkodom a gombot, a vevőn egy led villog, így tehát elvileg veszi a jeleket. Ez a megoldás viszont nálam nem jó, mivel nem látszik a dev alatt event-ként. A billentyűzet és egér ott van, de csak ezek.
Win alatt néztem, ott valahogy nehezen sikerült összehozni, hogy megfelelő driverrel érzékelje a jeleket, de linux alatt nem nagyon... -
harry
veterán
Sziasztok, lirc-et szeretném összehozni egy Tavir-Wuir (lényegében soros port) vevővel, és egy Leadtek távirányítóval (winfast, Y0400052). Lényegében fogalmam sincs hogyan, de már pár napja szórakozok itt ezzel... a hardware.conf-ban transmitter-hez kell bármi is? Milyen remove module/driver/device szükséges jelen helyzetben? Config-ból elvileg a PVR2000, legalábbis annak az elején ez a távirányító típus szerepel, de az most mindegy is.
Mindegy 9.04 mythbuntu alatt.Próbáltam dpkg-reconfigure lirc-el állítgatni, majd 'llircd --nodaemon'-nal indítani, de amint elindítom másik terminálon az irw-t, ezt kapom:
lircd-0.8.4a[9441]: accepted new client on /dev/lircd
lircd-0.8.4a[9441]: could not get file information for /dev/lirc
lircd-0.8.4a[9441]: default_init(): No such file or directory
lircd-0.8.4a[9441]: Failed to initialize hardwareNéztem már mindenféle 'távirányító'val, lirc_serial modullal, stb., de nem ment. Az irw amúgy azt hiszem alapból a /dev/lircd-t használni, pedig a configban vagy lirc0, ttyS0, vagy lirc van, ha viszont így indítanám, akkor nem megy...
Sikerült már ezt valakinek összehozni?
-
harry
veterán
-
-
harry
veterán
válasz
#40553216 #16568 üzenetére
Minek tart fenn? Rootnak? Olvastad amiket eddig írtam? [link] [link]
Nem, ha akkorára formázza, akkor az akkora és kész. Amire te gondolsz, az az, ami a -m kapcsoló nélkül volt, és írtam is az első hozzászolásomban, hogy bár 925-re fomrázta, csatolásnál 878 volt elérhető, de ez már megoldódott.
-m reserved-blocks-percentage
Specify the percentage of the filesystem blocks reserved for the
super-user. This avoids fragmentation, and allows root-owned
daemons, such as syslogd(8), to continue to function correctly
after non-privileged processes are prevented from writing to the
filesystem. The default percentage is 5%. -
harry
veterán
Van egy 1TB-os vinyóm, cfdiskkel létrehoztam rajta egy maximális partíciót, megformáztam ext3-ra, majd mikor felcsatolom, ezt látom:
/dev/sda1 925G 200M 878G 1% /media/tera
A 925Giga tárhely úgy rendben, na de mi a bánat foglal rajta 200MB, és mi van a maradék 47GB-tal, miért csak 878 a szabad hely?
Ugyanez NFTS-re formázva 'df':
/dev/sda1 932G 94M 932G 1% /media/teraLegyen akkor ext4, vagy mi a gond? Vagy mit állítsak formázásnál?
Mod - ja lehet a root-nak fentartott hely, megnézem '-m 0' -val. -
harry
veterán
Még annyit tudok hozzátenni, hogy az xorg.confban ez áll:
Section "Device"
Identifier "Card0"
#Identifier "Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller"
Driver "intel"
BusID "PCI:0:2:0"
Option "monitor-VGA" "VGA"
Option "monitor-TV" "TV"
Option "monitor-LVCD" "LVCD"
EndSectionBusID "PCI:0:2:0"
Erre rá lehetne keresni valahogy? -
harry
veterán
Szeretnék egy openvz virtuális gépnek átadni egy eszközt a fizikai géptől, konkrétan az s-video kimenetet. Az openvz doksiban ezt láttam:
"It is possible to grant a Virtual Private Server read, write, or read/write access to a character or block device."
vzctl set 101 --devices b:8:16:rw --devices b:8:17:rw --devices b:8:18:rw --save
This command sets the read/write permissions for block devices with major number 8 and minor numbers 16, 17 and 18 (corresponding to /dev/sdb, /dev/sdb1, and /dev/sdb2).
If you are not sure which major and minor numbers correspond to the necessary block devices, you may issue the following command:ls -l /dev/sdb{,1,2}
Egy s-video kimenet milyen eszköz, karakteres vagy blokk? Hogy nézne ki a parancs?
-
harry
veterán
Használ valaki proxmox-ot/openzv virtualizációt?
Egy 2 magos Atom gépre felraktam a prox-ot, és szeretnék rá egy virtuális gépet rakni, amin mythubuntu menne. Elvileg lehet a virtuális gépen X-et használni: [link], és olvastam másokat, hogy a fizikai gép tv-tunerjét hozzáadták a virtuális géphez, és így csináltak ilyen média központot. Esetemben egy s-video kimenetet szeretnék használni. Ez egy sima ubuntu 8.10 telepítéssel megy is (mármint fizikai gépen, megfelelő driverrel, xorg.conf-fal, és deb csomaggal), ám a proxmoxon nincs x szerver.Mik a teendők? A fizikai gépre kéne xservert rakni, hogy tudjam használni a kimenetet, vagy elér virtuálisan? Hogyan 'csatolhatom' fel a virtgépre a tvkimenetet? A virtuális gépen miket kell elvégezni, szintén x szerver telepítés, meg valamilyen ablakkezelő? Ilyen minimal install van alapból.
-
harry
veterán
válasz
Badman 4ever #16239 üzenetére
Rendszerkonfig. módosításokhoz nincs is, a 'sudo' parancsot illik használni, ahogy mondták is, így pedig ott kell lennie. Az X11-et nagy X-szel írtad?
-
harry
veterán
válasz
Badman 4ever #16227 üzenetére
Linux alatt nem sok bajod lehet. Az persze előfordulhat, hogy leszedsz valami trójait, ami bár linux alatt nem aktív, de win alatt tehet károkat. Hát, ezért nem kell a win
Illetve akkor nem feltétlenül az ubuntura kell a védelem.
-
harry
veterán
-
harry
veterán
válasz
Major Major #15896 üzenetére
Én ezt úgy csináltam, hogy az xorg-ban talán vesa drivert kellett megadni, így nem reklamált, hogy miért nincs monitor - illetve egy auto logint használtam, így a vnc szerver is egyből elindult. A grafikus részt végül is javarészt torrent miatt használom, de ezt is csak azért, mert még lusta voltam keresni egy parancssoros klienst. Bár, a legjobb egy olyan lenne, amihez van valamilyen webes kezelőfelület. Deluge-nak van WebUI-ja, de ott nem találtam, hogy lehet a célkönyvtárat kiválasztani letöltésnél. Illetve az elmúlt napokban volt vele olyan gondom, hogy indítás után nemsokkal lekapcsol, de azzal meg még nem volt időm foglalkozni...
-
harry
veterán
válasz
hoffman_ #15879 üzenetére
Nem nevezném ajnározottnak. Van, aki szereti, és van, aki nem. Más, mint a vindóz, ezt is meg kell tanulni használni. Ha úgy állsz hozzá, hogy 'csak működjön', akkor szerintem nem fog tetszeni. Ha nem zavar, hogy néha parancssorban kell matatni, olvasni, keresni a megoldást, akkor nagy meglepetés nem érhet (negatív értelemben). Ha van rá lehetőséged, szerintem próbáld ki.
-
harry
veterán
Üdv, az volna a gondom, hogy 64 bites 8.10 ubuntu és 3-as ffra nem sikerül Java-t felrakni... Kerestem neten, többen is panaszkodtak erre, láttam is egy-két megoldást, de nem akarnak működni. Pl az icedtea javas cucca szürke téglalapot eredményez, a sun letölthető bin verziója látszólag nem csinált semmit (? még megnézem...), szóval jó lenne egy működő megoldás végre. Olvastam, hogy fel lehetne tenni valahogy 32 bites ffoxot is, de ez elég suta megoldásnak tűnik, első körben mást szeretnék.
Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Macbook White 13" unibody
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest