- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skynet258
veterán
válasz
Devid_81 #1608 üzenetére
Az FSB-re adott plussz a fölösleges. A proci 1.4 az nem sok (nekem pl. hónapok óta 1.5V).
Nagy valószínűség szerint fog menni a proci ezen az értéken anélkül is, hogy emelnéd az fsb feszt.1,45 ön az everest azt mondja 1.39v a vcore
Ezt meg úgy hívják, hogy vdrop. Nem egyenletesen kapja a feszt a proci/terhelés alatt lecsökken az érték. Nem kell vele foglalkoznod
-
Skynet258
veterán
válasz
pok.tom #1281 üzenetére
Azért személyeskedésbe ennyire ne menjünk már át ha megkérhetlek... Nincsenek saját tapasztalataim? Összes procim túlfeszelve ment/megy, és semmi bajuk, ezenkívül nem csak a PH-n tájékozódhat az ember ilyen dolgokról, úgyhogy ezt a nagyember dumát is lelőhetnéd végre.
Ha meg ilyen kedvesen ajánlgatod, hogy jusson ki nekem is a "jóból", akkor téged meg b*sszon agyon a géped. De csak mert olyan kiba** okoska vagy. -
Skynet258
veterán
válasz
pok.tom #1278 üzenetére
Ember, nem érted, hogy ehhez nem kell teszt?? A körülötted lévő dolgok megtapasztalása nem elég? Nem azt mondtam, hogy kösd rá egy góliát elemre, de ésszel miért ne lehetne egy kis plusz feszt adni... De biztos nem értek hozzá, szerencse, hogy te megjöttél közénk, és terjeszted az igét. Itt le is zártam
-
Skynet258
veterán
válasz
pok.tom #1270 üzenetére
Őööö....ha nem haragszol, tőled tapasztaltabbak is ezen a véleményen vannak, és valahogy inkább bennük bízok (sok sok év tuningjával a hátuk mögött).
Mellesleg egyszerű matek: hány embert hallottál, aki tuningolja prociját? Sokat. És hányat hallottál, akinek bedöglött a procija (nem a tuningtól, úgy egyáltalán)? Na, én egyet se...
Az elfüstöléseket nem számítom, azok szélsőséges esetek (és azonnaliak)...
Meg nem értem, most te mégis milyen teszte akarsz tőlem? Linkeljek egy oldalt, ahol napi szinten jelentést tesznek egy prociról, amit túlfeszeltek?
Első nap: a proci feszültsége megemelve, semmi gond.
Második nap: még mindíg semmi gond
Harmadik nap: na hagyjuk...Szóval mielőtt elkezdesz visítozni, gondolkodjál már egy kicsit...
-
Skynet258
veterán
válasz
ferenc0414 #1248 üzenetére
Az Everest-ed valószínüleg régi, 22 fokos proci nem létezik, kivéve ha nem léggel hűtöd, vagy eszkimó vagy. A core temp értéke reális lehet, ez egyébként a magok hőmérséklete.
-
Skynet258
veterán
válasz
redraven85 #1200 üzenetére
"tudod a ram csak akkor kell ha példul betölt egy játékot a gép vagy egy programot...,tömörít..ilyenek.De nem fogja vissza a géped akkor sem ha nembírja a tuningot."
Ez akkor most így szó szerint véve nem igaz...
Szerinted a win működéséhez nem kell ram?? Ha nem bírja a tuningot, mi történik? Kékhalál általában. Szal ez így ebben a formában tényleg nem állja meg a helyét.
-
Skynet258
veterán
A C1E azért jutott eszembe, merthogy az leveheti a feszt, és akkor lehet az a gond.
De őszintén szólva itt megállt a "tudományom", viszont azt sem bírom elképzelni, hogy ne vigye a 3Ghz-et ez a proci. Körül is nézek a topikjában rögvest, mi az átlagTaláltam is egy jó kis írást, ez még segíthet talán. A kolléga 3.2-re tolta fel, részletes beállításokat is írt.
..apa..: ugye a memóriát mindíg figyeled, hogy manualon legyen? Mert ha nem sikerült a tuning, akkor restart után auto-n van, és teljesen más beállítást használ a gép (időzítések és szorzó is változik!). Ha ez alapján se megy, akkor nem tudok többet mondani hirtelen...
-
Skynet258
veterán
válasz
..apa.. #1151 üzenetére
Én személy szerint meglepődnék, mert a lap és a proci is jó cumó...
Tégy egy próbát 1.4V-al, az én prockóm is zabálja (a 3060Mhz-hez 1.5V-ot kellett neki adnom) a feszt. Nem mondom azt, hogy a gyári hűtéssel ezen használd folyamatosan, de a próbát biztosan kibírja, meg egyébként se durrannak ezek a procik már olyan könnyen (ehh...azok a régi szép idők...).
Ha meg megy, akkor 4k-ért veszel egy Hyper TX2-őt, azt meg is van oldva a dolog, mehet 1.4-en folyamatosan... -
Skynet258
veterán
-
Skynet258
veterán
Ez is igaz, és egyet is értek ebben. A lényeg pedig az utolsó (modósítás utáni
) mondat.
Sok mindent én is másképp csinálnék, mert gyakorlottabb vagyok/ismerem a lehetőségeket. De itt ezt másképp érdemes megközelíteni, hisz sok "első tuningos" is van itt, akik nem biztos, hogy egy adott jelből tudnak megfelelően következtetni. Szájbarágós egy hely ez, de én szeretek segíteni, mégiscsak el kell kezdeni valaholredraven85: ne is kelljen ekkora fesz, mert oda már víz is kelleni fog
-
Skynet258
veterán
Halkan jegyezném meg, hogy az a 1.45-ös proci fesz sokszor feleslegesen sok, főleg gyári hűtővel (asszem ..apa..-nak ilyen van). Én inkább annak a híve vagyok, hogy alapfeszről kezdünk, és ha nem elég az így kisajtolt teljesítmény, akkor emelhetünk feszt (bár ebben a topikban ezt is félve tanácsolnám, na nem azért, mert tele vagyunk hülyékkel, csak a cím miatt: kezdőknek, szájbarágósan...).
Ezen kívül már párszor bebizonyosodott, hogy az MCH és az északi híd feszültségének emelése nem feltétlenül jár azzal, hogy a procit/memóriát tovább tudjuk húzni. A hőmérsékletre viszont annál inkább negatív hatást gyakorol.
Nem kioktatás, csak észrevétel volt (a többi része természetesen rendben van).
-
Skynet258
veterán
válasz
Saca0311 #1071 üzenetére
De, csak néha viccelődünk is azé
Vista vs Xp: Személy szerint nem szeretnék itt is elindítani egy vitát erről az egészről, van már erre pár topik
Annyit tennék hozzá csak, hogy valaki írta, hogy Xp nem szereti a tuningot... na ez hülyeség, Vista előtt is volt tuning, nem is kevés ugyebár
Az azonban lehetséges (sőt, a Vista megjelenésekor volt is rá precedens), hogy Vista alatt jobban kijön, ha instabil a rendszer. Sokaknak volt olyan, hogy azt a beállítást, amin ment XP alatt a cumó, azt a Vista kékhalállal hálálta meg (mint mondtátok, más a memóriakezelés, meg még egy csomó minden, érzékenyebb a drága, na). Sőt, emlékeztek, még videókareszt sem lehetett egy csomó ideig húzni alatta, mert nem volt megfelelő program, ami helyesen működött volna... Szerencsére ez már elmúlt, sőt, én bátran ki merem jelenteni, hogy Vista alatt sem rosszabb az élet, nekem legalábbis fél éve biztos az van, és pár bosszankodáson kívül nem volt gondom se tuningal, se magával a rendszerrel.
Magyarul nem mérvadó, hogy milyen rendszer van fent a gépen, a tuning a hardver elemektől fog függeni.
-
Skynet258
veterán
válasz
..apa.. #1055 üzenetére
Látom tetszik a dolog
Voltokat egyelőre hagyjuk békén, játszhatod azt, hogy emelgeted az Fsb-t mondjuk tizesével (tehát bios, emelés 10-el, win indít. Ha oké, akkor restart, bios, win indít...).
Amikor a rendszer nem tud már bootolni, vagy restartol (ilyenkor visszarak mindent majd alapra, de ne ijedj meg ettől, nem lesz semmi baja), akkor az utsó próbálkozásból vegyél le mondjuk 5 Fsb-t, ha van boot, és minden okénak tűnik, akkor eressz rá minimum két óra Orthost (ez egy tesztprogram, innen tudod leszedni például). Ezt beállítod 9-es prioritásra, azt hadd menjen. Ha minden okés, és nem hibázik az Orthos sem, akkor megtaláltad a maximumot, amit ki lehet hozni a prociból (fesz emelése nélkül).
Ezzel elleszel egy ideig, ha tovább akarsz lépni, akkor szóljFontos: a semmi mást ne húzz még a procin kívül, a memóriát tartsd 800 közelében (alatta lehet bármennyi, felette minél kevesebb). Ezt azért kell így csinálnod, mert ha mindent nekiállunk tuningolni, és hibázik a rendszer, nehezebb kiszűrni, hogy mit tuningoltunk túlzottan. Persze ha gyakorlott leszel, akkor ki lehet szűrni, de egyelőre csináld az egyszerűbb módszerrel
Sok sikert!
-
Skynet258
veterán
válasz
..apa.. #1051 üzenetére
7x400-at lőjj be (2800 Mhz), ennyit simán vinni fog. A ramokra ugye figyeltél, hogy 800 Mhz körül legyenek (például 2-es szorzó, és meg is van)?
Közben rájöttem, mi a gond: szerintem ez csak az EIST lesz (visszaveszi a szorzót, ha nincs terhelés alatt a proci, energiatakarékossági funkció). Terheld le a procit, és úgy nézd, mennyit mutat a Cpu-z, fel fog ugrani 7-esre a szorzó. Másik lehetőség pedig, hogy kilövöd biosban az EIST-et, és akkor folyamatosan annyin megy a procc, mint amit beállítottál.
-
Skynet258
veterán
Nem kaptál ajándékot vagy mi van? Kritika? Én sehol sem látok kritikát. Észérveket mondtam, és jótanácsot, de természetesen te tudod, mit akarsz csinálni...
A videókártya húzása szoftveresen pedig kissé más feladat, mint egy procié (vagy akár egy egész rendszeré), de biztos vagyok benne, hogy ehhez is jobban értesz. Ezt veheted kritikának, ha már annyira az kell.
thaiboxer: EIST-et kapcsold ki biosban (energiatakarékossággal kapcsolatos folyamat).
-
Skynet258
veterán
Az az igazság, ha új játékok miatt szeretnéd tuningolni a rendszert, akkor én bele se fognék... Egyszerűen ezt már nem érdemes.
Szerintem annak legalábbis nincs sok értelme, hogy 8 fps helyett 10 legyen. Főleg hogy a szoftveres tuning abszolót nem ugyanaz, mint bios alól, legalábbis én még épkézláb, használható tuning progival nem nagyon találkoztam (igaz nem is kerestem).
Ha komolyabban igénybe akarod venni a gépet, akkor sajnos lassan csereéretté válik...
-
Skynet258
veterán
Eist-et ha akarod kikapcsolod, ha akarod nem. Sok vizet nem szokott zavarni...
OC-nál vegyem vissza 5-5-5-15-re vagy nem lényeges és a fesz.-e az maradjon-e 2.1V vagy tegyem az alap 1.8V-ra (ezen 5-5-5-18-on megy).
Attól függ mekkora húzást eszközölsz. A fesz maradjon 2.1 minimum (miért akarod lejjebb venni a feszt, főleg tuningnál? Ott emelni szoktunk
), hisz ez a gyári érték.
-
Skynet258
veterán
-
Skynet258
veterán
"...de ezt az 566-os fsb-t nem nagyon értem...meg, hogy akkor hogy mennének 1066-on a ramjaid... mert kettővel szorozzák az fsb-t? akkor ezek DDR (pl. pc3200)"
Ez alapján mondtam, mert nem értettem, hogy vontad le azt a következtetést, hogyha "kettővel szorozzák az fsb-t? akkor ezek DDR" ramok.
Ennek a mondatnak nincs alapja igazából...
-
Skynet258
veterán
A kolléga gondolom 1:1-ben akarja hajtani a ramokat a procival, és ezért mondta az 533-as fsb-1066mhz memória értékeket... Amúgy kissé kevered itt a dolgokat, a memória szorzója szabadon állítható (többnyire), és nincs beosztva 2-re, meg 4-re... Nekem például 2.5-ös a szorzóm, mégse ddr 2.5-öm van, hanem ddr2
A 4x-es fsb, ahogy te fogalmaztál, köszönő viszonyban nincs a ddr2-vel, ez a felszorzás a procira vonatkozik (intelnél ez a Quad Pumped Bus). Javaslok egy kis olvasgatást, mert keversz rendesen, jönnek az újoncok, és azt hiszik ez a valóság -
Skynet258
veterán
válasz
Sk8erPeter #820 üzenetére
Arra gondoltam, hogy lehet, hogy kiöregszik lassan a szerkezet, fárad az anyag, magyarul elromlik (ami mint tudjuk, mindennel megtörténhet). Persze 6 év nem kéne, hogy olyan sok legyen, de valamitől mégiscsak elromlanak ezek a cuccok (van hogy sokkal előbb is...). Télleg, másik cpu-val próbáltad már? Kíváncsi lennék, vajon akkor is kiirja-e...
-
Skynet258
veterán
wikipedia alapján, HPET
Egy momentumot kiemelnék:The following operating systems are known not to be able to use HPET: Windows XP, Windows Server 2003, and earlier Windows versions. Older Linux.
The following operating systems are known to be able to use HPET: Windows Vista, newer Linux -
Skynet258
veterán
Te most komolyan ezért akarsz kiadni egy gépért 20k-t, hogy megtanulj tuningolni? Ez elég erős, ugye érzed te is...
Ott a rendes géped, itt a sok segítség, mi baj lehet még? Azok az idők elmúltak, amikor füstöltek a procik... a mai cuccok hamarabb fognak lekapcsolni (vagy másképpen jelezni, hogy nem jó valami, pl. újraindulgatással), minthogy füstöljenek... Persze meg lehet tenni, leveszed a hűtőt, a feszt feldobod 3V-ra, és máris tüzijáték... De ez szélsőséges elmebaj lenne, szal elég ritka.
A te ötleted is elég nonszensz, de persze ez csak egy reális jótanács volt, a saját pénzével mindenki azt tesz, amit jónak lát -
Skynet258
veterán
válasz
zolee0307 #776 üzenetére
Erre konkrét választ nem fogsz kapni, mert nincs két egyforma konfig, a procik is különböznek, hogy mi mennyit bír... Na meg te már tuningoltál, nem vagy kezdő, szal hess innen
Sztem nézz be a quad topikba, mennyi fesszel hajtják a cumót, abból már le tudsz szűrni sok mindent. A memónak olyan 2.3V fölött már nem tanácsos adni, de hosszútávon legyen inkább max 2.2V. Ha azon nem viszi a 900-at cl4-ben, akkor magasabb feszen sem biztos, hogy fogja.
A másik dolog meg: mi a frásznak akarod mégjobban megtuningolni a quadot, tán valamelyik játéknak nem elég?Bár ha listára gyúrsz, vagy 3D Mark-ra akkor nem szóltam, olyankor semmi sem szent...
-
Skynet258
veterán
válasz
Sk8erPeter #770 üzenetére
Lehet, hogy már halódik az egész cucc, és köze nincs a tuninghoz... Végtére is nem mai darab (2001 körüli talán).
-
Skynet258
veterán
válasz
McCartman #759 üzenetére
Jó kérdés, fejből meg nem mondom, EIST, C1 néven keresd valahol a biosban.
dave93: Hasznos, de néha bezavar tuningnál. Ha működik, és nem okoz semmi galibát, nyugodtan lehet hagyni
Sk8erPeter:Ezt mindíg is kiirta, vagy csak mostanság (esetleg cseréltél procit, vagy biost)? -
Skynet258
veterán
-
Skynet258
veterán
Adj a ramoknak még egyet, a honlapjuk szerint 2.0V-2.1V ami kell nekik. Az 5-5-5-15 maradjon, azt vinnie kell (én megpróbálnám a 4-4-4-12-őt is). A procit told feljebb mondjuk két egységgel a biosban. Persze ezeket külön csináld, hátha kijön, melyiknek kell még fesz. Már ha ez a baja, de én erre tippelek így elsőre.
-
Skynet258
veterán
Hát, akkor valami mégsem atomstabil, vedd hozzá, hogy az Orthos olyan módon terheli le a gépet, ami a többi programra nem jellemző (ezért is tesztelünk azon, ami ott megy, az mindenhol megy
). A ramoknak érzéseim szerint ezt a mhz-et simán bírniuk kell, a nekik adott feszt viszont nem írtad. A proci fesz viszont feltűnően kevés, az alap fesz a core2duo-nál 1.35V, és ezt még húztad is. Tehát első tippem, hogy adj egy kis feszt a procinak, és nézd meg úgy.
-
Skynet258
veterán
válasz
webdeejay #730 üzenetére
Nálam a Giga neve egy ideje egyenlő a jó tuningoptenciállal, ez egy 945-ös lap (nem a legújabb, de lehet jó attol még), S3 series, sztem nem lesz vele gond. Persze lehet, hogy egy P35-DS3-ban (vagy akár egy 965-ös lapban) jobban menne, de gondolom az ár a döntő tényező. Mondjuk az integrált videóvezérlő lehet problémás... Igazság szerint teszteket se találok róla a neten. Javaslom, ha tuningolni szeretnél, és biztosra akarsz menni, nézz körül egy kicsit feljebb
-
Skynet258
veterán
Ha az általam írt értékeket állítod be, akkor még a gyári érték alatt is leszel a memóval (750Mhz)
Valamit be kell állítanod hozzá, a memó értéke az Fsb-ből szorzódik fel. Hogy down vagy upgradeled, az már a te döntésed
Ha egy proci mondjuk bírja a 400-as Fsb-t, akkor lehet szinkronba hajtani a ramot (400x2=800Mhz).
Biga123: Aláírásod optimizmusra vall...
Ja, és ne szoftveresen tuningolj, az kaki. Bios a menő, hidd el
-
Skynet258
veterán
Biosba be, nyomsz egy Ctrl+F1-et. Fsb állítását megkeresed, 333 lesz ott alapból. Mivel a szorzód 8, így belövöd 375-re (375x8=3000 Mhz). Ehhez belövöd a ram szorzóját 2-re (ez lesz így 750Mhz), ha azt is akarod húzni, akkor 2.4 legyen a szorzó (mert 375x2.4=900Mhz).
Ez az alapfelállás, na meg válasz a kérdésedreEzek alapján tudsz még finomítani, ha tovább szeretnél menni. Sok sikert, kevés füstöt!
-
Skynet258
veterán
válasz
Casanova* #662 üzenetére
Részletesen nem tudom neked leírni, mert nem tudom milyen cuccaid vannak... Az alapok nagyrészt le vannak írva ebben a topikban nagyon sok helyen, az Fsb-vel kell operálni (növelni), azt szorozza fel a proci szorzód, ebből lesz a végleges órajel (xxxx Mhz). Ehhez be kell lőni a memóriákat arra, amit még bírnak, mivel kezdő tuningos vagy, ez legyen egyelőre a gyári Mhz körüli szám... Ha valami nem bírja a megadott értékeket, lehet neki plusz feszt adni, de nem ész nélkül, erre is megvannak a szabályok. Nagyon elrontani nem tudsz semmit, csak ha sok feszt adsz, akkor füst lehet a vége
Illetve érdemes benézni a procid topikjába, hogy kinek mennyin ment a cuccos, és milyen beállításokkal. Hirtelen ennyi, ha beírod a konfigod az adataidhoz, biztos előrébb jutunk.
-
Skynet258
veterán
Nem feltétlenül azért húzunk procit, mert a Vga-t akarjuk kihajtani. Gyorsulhat az egész rendszer, de például ékes példa a Test Drive Unlimited, ahol a saját Vga-m biztosan ki volt hajtva, azonban gyorsabb proci után jelentősen nőtt az fps-ek száma (mondjuk ez a játék elég érzékeny a procira is, erősen használja). A 3Dmark 06 szintén növekedhet, mert külön méri a proci teljesítményét is, ami aztán a végén beleszámít a kapott pontszámba. Szal húzzátok, amíg nem füstöl
alPi_: Sajnos az Intel lapok valóban nem támogatják a tuningot, cserébe viszont betonstabilak. Nem tudom, érdemes-e win alól tuningolni, ha el is érsz valamit, az töredéke lesz annak, amit bios alól el lehet érni egy másik (nem gyári Intel) lappal. Ha nagyon tuningolni akarsz, jobb a lapcsere. De ez az én véleményem
-
Skynet258
veterán
válasz
Danyell86 #607 üzenetére
Ennek szerintem nem sok köze van a tuninghoz, próbáld itt, biztos tudnak segíteni
-
Skynet258
veterán
A memória nálad így alakul: FSB*(itt egy szám van, a memória szorzó)=Memória órajele.
A memória szorzót azért nem írtam oda, mert nem tudom, a lapodban milyen lehetőségek vannak. De itt egy példa az én rendszeremmel: 340*2.5=850Mhz.
Ez alapján tudod majd te is állítani a dolgot. A Pci-express freki buzergálása 100-ra is kellhet, de csak akkor, ha tuning közben automatikusan emeli a rendszer (nekem pölö nem kellett).A hőmérséklet viszont szerintem elég magas, gondolom gyári hűtőd van...bár még úgyis. Ellenőrizd, rendesen rajta van-e a hűtő, nem-e jött ki valamelyik pöcök.
Fontos, hogy az Everest legutolsó verziójával mérd az értékeket, van amelyik rossz adatokat közöl. Tesztelésre pedig az Orthos legutóbbi verzióját ajánlom. -
Skynet258
veterán
-
Skynet258
veterán
Ezt az írást ugye most nem gondoltad komolyan? Vessző alig, de pont az abszolút nincs, egy mondat az egész hsz... Ha már segítséged kérsz, tisztelj meg bennünket annyival, hogy normálisan, érthetően írsz, mert így nem sokan fognak segíteni (én a hsz felénél hagytam abba, hogy megpróbáljam értelmezni a mondandód...). Köszönöm!
-
Skynet258
veterán
Ha tuning, akkor felejtsd el a performance, turbo, meg egyéb hülyeségeket, csak bekavar. De egyébként sem érnek semmit, tapasztalat (egyik emelt vagy 200 Mhz-et, a másiknál el se indult a gép
)
A procit nem ismerem különösebben, hogy mit mmilyen fesszel bír, a core2duo tuning topikban nagyobb eéllyel meg tudják mondani, hogy mi az átlagNeszójábe: én most "beszólnék"
Ezt a kérdést inkább itt: Link
-
Skynet258
veterán
Az ideális, ha megy amennyit bír és még a cl-ek is a lehető legkisebbek
Ha pedig a ram túl sok lenne, akkor egyeszerűen visszaosztod a megfelelő szorzó megválasztásával, és ennyi. Hőfoknál a magok hőmérsékelete a fontosabb, 70-nél lehetőleg ne legyen több (terhelve természetesen). Amíg nem emelsz feszt, ez az érték nem fog számottevően emelkedni, bár kissé nő csak szimpla Fsb emelés után is (ezt egyébként el tudja valaki mondani, miért van?
Gondolom a működési frekvencia növekedése miatt termel több hőt, de nem vagyok fizikus, hogy pontosan vágjam
). Röviden asszem ennyi.
-
Skynet258
veterán
Ne félj mán!
Nem lesz baj, megy az, csak finomítani kell. Nah, lássuk. A memó megkapta a +0.3-at ugye? Az időzítés is biza ott van a biosban, csak nyomni kell egy Ctrl+F1-et, amikor belépsz. A ki-be-ki-be-ki effekt nem gáz, így jelezte a lap, hogy nem tud indulni az adott értékeken. A tápot ilyenkor nem kell bántani
Hagyd, hadd csinálja amit akar, össze van rakva ez a lap jól, a fél Ph közösségnek ilyen van (köztük nekem is
).
Tehát hajrá, menni fog az, csak csinálj mindent pontosan (fsb, memó szorzó, memó feszültség, memó időzítése 4-4-4-12-re, de minden előtt biosba be, és Ctrl+F1.) Na hajrá! -
Skynet258
veterán
A többiek lényegében leírták, de akkor összefoglalom, mit tegyél: FSB-t felrakod 333-ra, a ramnak adj +0.3-at (így lesz 2.1V, az a gyári értéke a ramnak. Nyugi, nem lesz baja, nekem is ilyen ramom van
). A ram szorzója lehet 2 (666Mhz) vagy mondjuk 2.4 (799 Mhz ez a gyári majdnem) vagy akár 2.5 (832Mhz), utóbbit is vinni fogja, enyém többen megy.
Az időzítések: 4-4-4-12Nagyjából ennyi, ha bírja a proci, akkor ez menni fog.
-
Skynet258
veterán
Azért jó fej vagy, sztem senki sem oltott le téged, erre megsértődsz
Ha meg azt akarod, hogy ne válaszoljunk neked, ne tedd be óránként a kérdésed, amire ráadásul nincs is korrekt válasz. Esetleg ha megpróbálod a Core2duo tuning topikot, nagyobb lesz a sikerélmény.
-
Skynet258
veterán
válasz
Kristof86 #516 üzenetére
Szia!
Sztem dícséretes, hogy meg akarod tanulni, de ha nem mersz belefogni, az a legjobb, ha keresel valami havert, aki már csinált ilyet, és ellesed mit hogyan kell (ha meg elcseszi, lesz ki kifizesse
). Sztem így konkrét leírás nem nagyon van, bár de, a francba mégis: az alaplapod kézikönyve!
-
Skynet258
veterán
Ennyi idő alatt már rég kiderült volna nem?
Te is tudod jól, hogy proci és proci között is mekkora szórás van. Lehet valaki a 3.4 Ghz-et döngeti, te meg ha megsütöd, akkor se lesz 3Ghz. Szerintem próbáld ki, és kiderül
Közben Thrawn bácsi módosított, ugyanerre jutott ő is amint látom
-
Skynet258
veterán
válasz
Shrike7973 #502 üzenetére
Hogy muszály-e? Nem, semmiképpen sem muszály. A tuningot szerintem, ha valaki csinálja, akkor azért, mert ő akarja csinálni. így el lehet csúsztatni, hogy az ember jobb cuccokat vegyen, el lehet érni egy erősebb proci teljesítményét egy olcsóbbal... Ez kb. erről szól.
Az alapvető dolgokat leírtam/leírtuk itt már a topikban, az alapján el lehet indulni. Feszöltséget, amíg nem értesz hozzá annyira, inkább ne babráld (függ például a hűtőtöl is, a gyári kevésbé hűt, mint egy nevesebb darab), akkor nem lesz baj. A gép úgyis jelzi, ha nem tetszik neki valami
Azt pedig, hogy mennyivel növekedne az fps... nincs ember, aki erre neked egy számot tud mondani. Annyit tudok erre neked reagálni, hogy biztosan nőne. Nem rengeteget, de nőne. A játéknak az a része, amit a proci számol, az biztosan (és ugyebár ez is beleszámít az fps-be), ezenkívül lehet a videókártya is jobban ki lenne hajtva.
Tuningolj, aztán kiderül!
-
Skynet258
veterán
válasz
Shrike7973 #489 üzenetére
Igazság szerint le tudok neked írni számokat, azt megpróbálhatod belőni. Ezek tutira biztonságosak, nem száll el semmi, de igazság szerint magadnak tudod a legjobban megnézni a cumó végét. Egy a lényeg: Amíg nem emelsz drasztikusan feszt, addig nem füstöl el semmi! A mai procik hamarabb kapcsolják le magukat, minthogy elfüstöljenek
Tehát:Procid gyári órajele 1.86 Ghz, ezt úgy éri el, hogy 266 az FSB, és a szorzó 7.
Átállítod az Fsb-t 371-re, ezáltal kijön a 2597 Mhz. Memória szorzója legyen 2, ezt biztosan viszi, hisza gyári érték alatt maradunk (371*2=742Mhz)Lényegében ennyi... Azonban megjegyzem, hogy ez csak egy gyorstuning, te látod a legjobban majd, mit bír a rendszer! Ha van egy boot-képes beállításod, akkor még nincs vége, Orthos nevű programmal Blend tesztet futtass 9-es prioritáson, pár órán keresztül... Ha nem jelez hibát, akkor kész is vagy
-
Skynet258
veterán
válasz
qw78er89 #482 üzenetére
1. Proci 9 x 300 (2700Mhz) + Ram 3.33 x 300 (999Mhz)
2. Proci 9 x 266 (2394Mhz) + Ram 4 X 266 (1064Mhz)Szerintem az első a jobb, mivel itt csak 65Mhz-el kevesebb a memó, viszont a másikhoz képest 306Mhz-el több a proci... Persze nem szabad mindíg általánosítani, hogy ha valaminél több a Mhz akkor az mindíg jobb... De ebben az esetben jobbnak tűnik.
Esetleg lehetnek még olyan szempontok, hogy a kisebb proci órajelet bírhatja kevesebb fesszel (nem melegszik annyira), és akkor az a jobb.
De ha végképp meg akarsz zavarodni, akkor javaslom, hogy ne szinkronba hajtsd a cuccot, hanem mondjuk így:
Proci 9*300 / Ram 3.5*300 (asszem legalábbis van 3.5-ös szorzó is...
)
Ez így mindenképpen jobb sztem.
-
Skynet258
veterán
válasz
DeltaPower #430 üzenetére
Hát igen, aki ujonc a számtechben, meg kell birkóznia pár névvel és rövidítéssel, amik erősen hasonlítanak, de totál mást jelentenek
-
Skynet258
veterán
Ez azt jelenti, hogy 405 Mhz az eddig elért max, ami még stabil. Az E2160-nak 9-es a szorzója, tehát: 405*9=3645Mhz. Ennyit szerintem nem fog menni, szóval elég ez a lap is, ha csak a tuning alapján döntenél. Az "fsp" pedig helyesen FSB (Front Side Bus)
Az Fsp nevet is megjegyezheted, jó tápokat gyárt
Ennél a procinál egyébként nem a lap fogja megszabni a max tuningot (hanem maga a proci).
-
Skynet258
veterán
750-nél nem kell emelni a feszt semmiképpen. Használd a gyéri feszen. Ha az fsb-t húzod, de a ramot a gyári érték (esetünkben 800Mhz) közelében tartod, akkor nem kell +fesz a memónak. Akkor szoktunk emelni, ha mondjuk a 800-as ramot felhúzod 1000-re (ez csak példa, van ram ahol kell, van ahol nem, és a memón lévő chip is megszabhatja), tehát emeljük a frekvenciát.
A másik ha csökkentjük az időzítését a ramnak (pl: 5-5-5-12-ről 4-4-4-12-re), mert lehet, hogy a gyári feszen ezt nem bírja, de kicsit megemelve igen.
Más esetekben nem emelünk feszt, sőt, én a minimális feszemelés híve vagyok (főleg mert nem vízzel hűtök). Ha +0.3-at adsz neki, az 2.1V-ot jelent (magyarul 1.8V a bios szerinti alap). Nekem pl. nem kellett emelni a 850Mhz-es értékhez, mert 2.1 a Geil Ultra alap feszültsége. A Kingmaxét nem tudom (bár sejtem, hogy annak is).
-
Skynet258
veterán
Az Fsb 340, a procifesz 1.4 vagy 1.5, (ezt nem tudom biztosra, mert mostr nem otthon vagyok), a memó szorzója 2.5 (2.1 V-on, bár nem tudom, a te ramodnak mennyi kell).
Nagyjából ennyi, ha kell valami infó még, akkor szólj, megpróbálok válaszolni
Mod: a proci szorzó természetesen 9 (340*9= 3060 Mhz)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Autós topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Gitáros topic
- PlayStation 5
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest