Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Teasüti

nagyúr

válasz Garsza #43433 üzenetére

Core temp, csakis.
    Amúgy a 74 az a max üzemi volna? Van még egy Tj max hőmérséklet is, ahol már lekapcsol a cpu, ez is ilyen 80-90 fok környékén szokott lenni.

• Teasüti

nagyúr

válasz windlord #43423 üzenetére

A memóriák rendre 1066 és 1150 mhz-esek (4 modul), így azokkal nem lehet gond.

Hosszas kísérletezés után találtam egy beállítást ami rövid tesztelésnél hibátlan; viszont most azon rugózok (egy másik setup, általános felhasználásra), hogy ha csak az FSB-t növelem (szorzó és Vcore és minden más is a Ram-ok órajelét és feszültségét kivéve default/auto), vmint az összes Intel tech bekapcsolva (Speedstepp, C1E, C-state, stb) és vmiért nincs feszültség szabályzásom. :F
    CPU-Z szerint fix feszültségen jár a proci az összes szorzó mellett terheléstől függetlenül. :F
    Ezt így most hogy? Miért nem veszi vissza idle módban? Melyik opció felelős a Vcore szabályozásért?

• Teasüti

nagyúr

Sziasztok!
    Segítséget szeretnék kérni az Asus P5Q lapomhoz! Van két oldalnyi BIOS beállításom és a feléről sem tudom, hogy micsoda és miért felel egészen pontosan. :F
    GTL referenciákról olvasgattam cikkeket, de nemigen értem a működését. Épp csak azt nem írja egyik cikk sem, hogy úgy egyébként mi a funkciója. :U
    Keresgéltem, de csak a legkézenfekvőbb opciókról találtam infót, Asus specifikus megnevezésekről semmi használhatót.

Pl. az is rejtély még nekem, hogy az ún. "VTT" feszültséget az Asus hogy hívja és melyik opció volna ez? FSB termination voltage?

A cél az volna, hogy stabilizálni tudjam a processzort a jelenlegi tuninggal, mert össze csak nagyon ritkán omlik a rendszer (eddig talán egyszer indult újra), de Intel Burn Test-ben hibás eredményeket ad (mondjuk az előző processzorom is instabil volt a szintetikus tesztek szerint, mégis így ment a gép napi használatban gond nélkül).

Ez a jelenlegi bios:
    [link]
    [link]

Az órajel és a feszültség éppen a határokon mozog és a hőmérséklet is még megállapodik 70°C körül terhelés teszt alatt, szóval normál körülmények közt megfelelő.
    Van egy rakás trükk még a bios-ban, amiket nem ismerek, szóval miken állítsak, hogy lehetőleg még többet ki tudjak facsarni a CPU-ból Vcore fesz emelés nélkül?

Köszönöm! :R

• Teasüti

nagyúr

válasz darál0w #15440 üzenetére

Zalman kenceficét.

Hírtelen felindulásból tegnap elkezdtem foglalkozni kicsit a termodinamikával... :DDD
    Hát már majdnem eljutottam odáig, h felfogjam, hogyan tudom kiszámolni a fenti példára a paramétereket... :))

• Teasüti

nagyúr

válasz darál0w #15437 üzenetére

De basszus, itt nem hiszem, h csak a léghűtés lenne kevés. :)
    Mikor látom, h kezd belassulni az a lobogó tűz, akkor van olyan 76° körül a proci.
    Stoppolom, erre visszaesik egyből 32°-ra. Sosem láttam még olyat, h ekkora különbség legyen a terhelt proci magja és a hűtő felülete között.

Nos ebből én azt látom, h még át se melegedett még a hűtő talpa sem...
    Ebben az esetben meg félve, de kimerem jelenteni, h ezt a hőt nincs olyan ismert szilárd anyag, ami elvezeti a felületről ennyi idő alatt. :C A réz ide kevés. :)

Javítsatok ki, ha orbitális faszságot írok! :DDD

• Teasüti

nagyúr

Mi a p.csa?!?
    Még nem láttam ezt a procit ezzel a hűtővel 60 fokon felűl (azt is prime alatt)... :Y
    IBT-vel meg kb abban a 20 másodpercben eléri a mobo szernzor szerinti 75 fokot, ahol kékhalált kapok (intel szenzor nyolcvanegynéhány fok körül lehetett).
    Bakker nem győzök megdöbbenni! :Y
    Mi ez, vmi kazán üzemmód?!

Nincs léghűtés, ami egységnyi idő alatt ennyi hőt szállítana!! :W
    Sztem b.szhatom én a heatpipe-os anyám kínját, ezt nem fogom hűvösen tartani IBT alatt. :C
    (Lehet ki kéne kötni az ellenállást - most fix 5V-on van a venti -, de az is csak 2-3 fokot jelent kb :U )

szerk: Standard 1024 MB-s tesztet követtem el az imént, de nagyon hamar felugrik a hőfok. :(
    Na, ideje megint neki ugrani. :)) Újra kell indítani a gépet... ;]

• Teasüti

nagyúr

válasz darál0w #15431 üzenetére

Most néztem a bios-t, ha minden igaz, akkor ez az LLC arra lenne jó, h gyakorlatban is akkora feszt állítson be a lap, mint amit megadok neki és ne essen vissza terhelésre.
    Nem nincs bekapcsolva, vagyis jobban mondva auto-n hagytam. CPU-Z szerint nincs 1,4V, hanem olyan 1,384.

Arra értem, amit írtam, h van-e átfedés a két teszt között. Hogy ha pl IBT hibás eredményt ad, akkor 100%, h a proci a ludas? illetve memtest-nél 100%, h a ram? Nincs átfedés a kettő között? Mert most látom, h IBT-ben max stress-re felhasználja az összes szabad ram-omat.
    Így hogy lehetek biztos benne, h nem a memórián áll vagy bukik a teszt? Vica versa...

szerk: jólvan, bíztató. Kb 20s után kékhalált kaptam IBT indítása után. Kemény, h még beleférek a post szerkesztésébe... :C

• Teasüti

nagyúr

válasz darál0w #15403 üzenetére

Áh, új eszköz. IntelBurnTest. Látom ez hasznosabb, mint a prime95...
    Mi az az LLC? Google nem ad választ.
    Minden auton hagytam, kivéve a cpu spread spectrum, vcore, szorzó és fsb freki, vmi cpu PLL voltage (ezt nemtom micsoda, csak olvastam, h jó, ha manuális - én minimumon hagytam, 1,5V), jah és a ramok, ami még manuális. Minden egyéb finomságot amiről nemtom micsoda, auton ill. defaulton használok.

Windows féle Memory diag tool az nem elég pontos? Muszáj lesz beszereznem egy példányt ebből a memtest-ből... :)

A két eljárás totál el van választva egymástól? Nincs átfedés egyáltalán, ami bizonytalanná tehetné a végkövetkeztetést? Proci vagy ram hiba?

Ha kiderülne, h mégiscsak a proci hibázna, akkor az mitől lehet? Hogy fél évig beton stabil volt, most meg hibázna hírtelen?

Köszönöm a választ! :R

• Teasüti

nagyúr

Sziasztok!
    Van egy kis gondom, ezért hozzáértő segítség kellene.
    Itt kezdődtek a problémák.

Azóta más ügyben - tuning - beszéltem priviben egy taggal, akitől tanultam vmi újat. Méghozzá, h a CPU állítólag degradálódnak az idő múlásával. :F
    Jah meg azt is mondta, h az 1,4V volt túl sok a procimnak. Tavaly júniusban vettem ezt a konfigot, és használtan bele a processzort. Úgy vettem, h prime stabil 4ghz-en.
    Na én nem álltam meg ennyinél. Olvastam vhol, h az E8500-nak 1,4V adható maximálisan, így én fölraktam a maximumra és ehhez a feszültséghez kerestem a frekvenciát.
    Az abszolút csúcsot nem kerestem (nincs nekem türelmem ehhez), de 9,5x460-on hagytam a rendszert. És most jöttek a problémák. A tag aszonta, h 1,4V-al kb fél éve lehet a procinak.

Na most ez igen kellemetlen, ha tényleg igaza van, bár én skeptikus vagyok ezzel, hiszen se nem melegszik (60 fok fölé nem megy prime alatt se) és idáig stabilnak bizonyult ennyin.

Na de most jön a csavar.

Elkezdtem megint kísérletezni az fsb tuninggal - sokra nem megyek, hiszen elvileg hibáznak a ramjaim -, most éppen le van véve a ramokon kívül minden alapra (auto és default értékek).
    És a lényeg, h most nem jelez hibát sem a prime95 (azt hittem mivel ez használ ramot is, ezért rendben van a dolog), se pedig a dosos "windows memory diag. tool". :Y

Ebből én azt vontam le, h akkor lehet a ramokkal nincs is semmi baj?!? Még mindig 2,2V-on és 1150 mhz körül mennek (csak minden más lett visszaállítva), de most nincs hiba. :W

Van vmi ötletetek, h miként tudom azonosítani a hibát?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés