- Milyen okostelefont vegyek?
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
SztiviVander
addikt
haliho. nem tudja valaki véletlen hogy az mwan3 működik-e (már) azonos subnet-beli wan-okkal? pár éve még az volt a mondás (és ha jól emlékszem már erre, nem a multiwan csomagra) hogy nem, de most nem találok rá wikiben (se) utalást hogy feltétel-e még mindig hogy különbözőek legyenek a wan-ok gw-i. mert ha van rá esély akkor lehet befogom a c5-öt nlb routernek, de ha esélytelen akkor inkább nem kotrom elő a pincéből. köszi.
-
SztiviVander
addikt
rogyásig van a gugli azzal hogy ez a nyomtató egyszercsak nem hajlandó kapcsolódni a wifire úgyhogy nem a router hibája lesz ez. pláne hogy a sagecom-ra se csatlakozott. de tele van öteletekkel a net csak keresni kéne, pl reset-eld le a nyomtatót vagy állíts be neki fix ip-t.
-
SztiviVander
addikt
pedig egyszeru. router allapotlapjan a wan ip egyezik-e azzal amit a whatismyip.com mutat. ha nem, akkor biztos natolt.
mostaban egyre tobbmindenkit allitanak at szo nelkul, aztan akinek kell a kulso ugyis szol. akinek meg nem ott nyernek kb 10bol 8 publikus ip-t. fogy az mar regota, nem csoda ha elkezdenek lassan sporolni vele... -
SztiviVander
addikt
csatornat tedd fixre 1-11 koze. milyen wifi szabvanyt ismer az a nyomtato (b/g/n)? 2.4 -re akarod kapcsolni? a routeren a 2.4 es az 5g ssid-je ugye kulonbozo? elso korben ezeket nezd at.
a masik kerdesed nem vilagos hogy mi nem lat mit. rejtett ssid azett rejtett hogy ne latszodjon, olyankor kezzel kell beirni azt is nem csak jelszot. -
SztiviVander
addikt
válasz
Nofear19 #1609 üzenetére
Első körben csináld meg azt amit woodworm írt
A másik hogy kapcsold ki a routeren a forwardokat és tedd bele dmz-be egy rövid próba erejéig a géped (amin a plex meg a torrent fut) ip-jét. Ha így se éred el pl a plex portját akkor szinte biztos hogy nem a routerrel van a gond. Akkor van az hogy vagy átállítottak nat-olt ip-re (ami sanszos is, mert a plex is dupla nat-ra tippel, de ezt ugye leellenőrzöd rendesen), vagy pedig a gépeden nem oké valami.
Azt meg nem is értem hogy miért csodálkozol azon hogy ha nem fut a plex akkor zárva a 32400-as port. Mitől lenne nyitva? A port nem a routeren nyitódik, az csak továbbítja. Azért "port forward" a neve nem "port open". Ha a belső oldalon nem hallgatózik senki ezen a porton akkor az zártnak fog látszani kívülről is, meg belülről is. Mellesleg a belső hálózaton is ki lehet próbálni hogy valóban nyitva vannak-e a célgépen ezek a portok, egy másik gépről egy cmd ablakba beírod: telnet célgépIP port
Ha nincs telepítve a telnet akkor vagy felrakod ezt a windows komponenst vagy putty-ot használsz erre a célra.
Ha fekete ablak lesz a válasz villogó kurzorral (netán valami választ vissza is böffent a plex) akkor nyitott a port, de ha rögtön visszadobja hogy nem lehet csatlakozni akkor viszont a célgépen van a gond és akkor nem csoda ha kintről se lehet elérni. -
SztiviVander
addikt
-
SztiviVander
addikt
válasz
adler741 #1586 üzenetére
Gondolom 100Mbit-es routered van, azokon igen 90-95 a max ami átmegy. Ha mind a 120 kell akkor venned kell egy gigabitest. Ha a wifi sem most sem később nem szempont akkor a legolcsóbb megoldás egy 1043ND. Aztán innen lehet persze felfelé menni árban és tudásban az 5Ghz wifis és az AC-s routerek felé, csak ugye minek pl AC-s archer c5 ha pont kikapcsolod rajta azt a tulajdonságát (wifi) amiért drágább...
-
SztiviVander
addikt
válasz
farkas-j #1582 üzenetére
nem tudom milyen kameraid vannak, nekem 5db van 4 kulonbozo fajta (2 vstarcam, 1 qqzm es ket istentudja mianeve tipusu) de a kozos bennuk hogy egyikben sem lehet az onvif funkciot kikapcsolni. mivel az az alap funkciojuk, a webes felulet (van amelyiknek nincs is olyanja) es az rtsp pedig csak adalek. vpn-t pedig ingyen lehet csinalni az otthoni routeren, vagy mert eleve be van epitve a vpn szerver mint az asus-okban vagy az ujabb tplink-ekben vagy regebbi routereken openwrt-vel kb ezer eve...
-
SztiviVander
addikt
válasz
farkas-j #1575 üzenetére
én nem kínai ddns-ról beszéltem. hanem arról hogy ha ki tud menni bárhova ddns-ezni akkor mindenhova ki tud menni. és gondolom onvif-et is tudnak (van hozzá pl androidos kliens ami mindenféle ddns nélkül megtalálja a kamerádat mert a drága kamera feljelentkezik valami "szuperbiztonságos" kínai médiaszerverre, a kliens pedig azon keresztül csatlakozik a kamerához a net felől) és ez az ami veszélyes. az hogy a webes felületét vagy az rtsp-t milyen portra teszed és hogy azt a portot beforwardolod-e a routeren, meg a mac szűrés, a wifi jelszó és a klienseken a víruskereső teljesen mellékes abból a szempontból amire céloztam. használni meg lehet biztonságosan úgy ahogy sokan tesszük, nevesen kamerák fix ip-n, azok az ip-k a routerben kifelé tiltva, vpn szervert beüzemel, arra csatlakozni kliensekről vpn klienssel és a kemrák belső IP-it használni rtsp-vel vagy a webfelületét. na de mindegy, ez itt eléggé off.
-
SztiviVander
addikt
válasz
bigdady #1568 üzenetére
asus + gyárilag beépített openvpn
az archer korszakban egy ideig (amíg nagyon vacak volt az openwrt AC-je és inkább a gyári fw-el használtam a c5-öt) addig be volt fogva a régi wr841 is ami csak erre volt használva, és amin openwrt + openconnect futott (ami kisebb, egyszerűbb mint az openvpn, van windóz és android kliens is hozzá és a célnak pont megfelelt), aztán mikor kijött a CC akkor már az archeren ment az openconnect szerver. de az újabbakban (C1200 és talán a C5v2 meg C7v4) amiknek az admin felülete már világoskék, azokban azt hiszem benne is van az openvpn a gyári fw-ben. -
SztiviVander
addikt
-
SztiviVander
addikt
válasz
electro91 #1513 üzenetére
openwrt.org, rákattintasz a supported devices linkre aztán megnézed mi az ami támogatott és olyat veszel.
mellesleg openwrt által csak az Archer C5 AC1200 v1.2 ami támogatott, az új lede már felmegy az Archer C5 AC1200 v2 -re is. Az Archer C1200 (aminek a nevében már nincs "C5") nevű csodát viszont egyelőre egyik projekt sem támogatja. -
SztiviVander
addikt
válasz
szigpet8283 #1455 üzenetére
Gondolom azért mert 150Mbit a kapcsolat sebessége, ennek kb a felét tudja átvitelben ezért 60-70 a végeredmény. Bár az nem derült ki mennyit kellene tudnia, de feltételezem ennél gyorsabb a neted. Hogy miért 150? Ha fix 40Mhz-re van állítva a csatorna sávszélesség akkor a kliens nem tud többet (vagy pc/notebook esetén rosszul van beállítva, esetleg nem tökéletes a driver). Ha a csatorna sávszélesség 20-ra van állítva akkor az az ok. Ha auto-ra akkor pedig 20-on megy mert az csak akkor áll auto módban 40-re ha nincs a közelben olyan wifi amivel átfedésben lenne a bővítő csatorna. Tehát ha azt akarod hogy 300Mbit legyen a kapcsolati sebesség (és ezt a kliensed is tudja) és így átmenjen olyan 120-150Mbit akkor:
-fix 40Mhz
-fix wifi csatorna (1-11között hogy biztos minden eszköz lássa az AP-t)
-wpa2-psk + aes titkosítás -
SztiviVander
addikt
válasz
szigpet8283 #1453 üzenetére
Attól természetesen nem veszik el a garancia.
-
SztiviVander
addikt
-
SztiviVander
addikt
válasz
spider23 #1435 üzenetére
és miért nem próbálod ki hogy lesz-e változás?
nem bonyolult és nem mérgező módszer: speedtest.net, megméred a sebességet bekapcsolt nat-boost -al, aztán letiltod és megméred úgy is. máris meglátod lassul-e vagy sem. mint említettem nekem nincs sokszáz megás netem, se v2-es c5-öm, úgyhogy ha akarnám se tudnám tesztelgetni.
-
SztiviVander
addikt
1. fat32 és ntfs biztos, esetleg mivel ez újabb router talán már az exfat-ot is. ki kell próbálni.
2. a más csatorna akkor számít ha 2-3 AP van egymás vételkörzetében és jóóó messze rakon, azaz azok az 1-3-on vannak a tiéd meg a 11-en. egyébként a csatorna átfedések miatt bizony zavar(hat) a többi rendesen. vagy valaki bekapcsolt a közelben egy bazi nagy mikrosütőt -
SztiviVander
addikt
a 3 antennás Archer C1200 -ra (C5 nélkül a nevében) tudtommal nincs cfw. de mindegy is mert cfw-vel sokkal lassabb lenne mivel azokban nincs támogatás a hw nat-hoz, szóval 2-300Mbit lenne a vége.
*szerk: ja ezt közbe leírta Suste is. nem baj hátha így jobben elhiszedez meg ennyit tud, fogadd el. de ahoz képest hogy milyen hw van a dobozban ez szerintem egy baromi jó eredmény. a géped meg persze hogy gyorsabb, egyrészt neki nem kell nat-olni, másrészt abban gondolom nem egy 1 magos 7-800Mhz-es cpu van. plusz ha jól sejtem ppoe neted van ami szintén lassabbá teszi a végeredményt, legalábbis a C5 v1.2 dhcp-s wan kapcsolattal tud kb 930-at, ppoe-vel meg "csak" 860-at.
-
SztiviVander
addikt
válasz
ChuckyCheese #1413 üzenetére
az a baj hogy amit újan tudsz venni c5 az régóta a v2, ami viszont broadcom soc-al szerelt, arra meg nincs se openwrt se semmi más fw csak a gyári. ez a topik meg inkább arról szólt hogy mit tud openwrt-vel vagy lede-vel. szóval az új v2 tulajok nem nagyon jönnek ide mert kb nincs is nekik miért.
a wifit is nehéz lenne úgy hasonlítgatni hogy a 1043-nak 3db külső 2.4-es antennája van, a c5 v1.x-nek 3db külső 5G + 3db belső 2.4 antennája, a c5 v2-nek meg 2db külső dual antennája. az antenna meg elég fontos tényező a wifi teljesítményben.
ha meg a hw nat a lényeg akkor mindkettő (1043, c5 v2) átviszi a közel gigabitet lan-wan irányban a gyári fw-el úgyhogy ebben nincs igazán különbség. de nem is értem, van egy AC-routered akkor mi a kérdés? vegyél 1043-at, a 2.4G-jét már csak az antennák miatt is jobbra tippelem mint a duál antennás c5 v2-nek, ha meg kell AC akkor ott az asus, bekötöd kábelen a 1043-ba (AP módban, mert a 1043 lesz a net felé nat-oló router ha jól értettem) és akkor AC-n is jön a full sebesség ha az kell. -
SztiviVander
addikt
válasz
woodworm #1410 üzenetére
de ő v2-t kérdezett mivel 1.x-et használtan se nagyon kap. a c5 v2 meg broadcom, szóval nincs semmilyen azonos tő a 1043-al.
esetleg c7 v2-t kap még itt ott használtan (ami azonos soc a c5 1.x és a 1043-al), de újan már az is v4-nél jár és abban már szintén újabb soc van ami nem egyezik a két másikkal. szóval akkor mit hasonlítsunk mivel? ezért nem értettem a kérdést. most már értem, csak épp így nincs értelme. -
SztiviVander
addikt
válasz
woodworm #1408 üzenetére
oké, majd ha legközelebb leírja és nem azt várja hogy gondolatot olvassak akkor nyilván nem küldöm oda (vissza). azt nem tudom mit értesz azon hogy "egy tőröl fakad". az egyik egy 2.4N a másik meg egy AC-s router. mi ezekben az egy tő? hogy mindkettő tplink vagy hogy mindkettő wifis router?
-
SztiviVander
addikt
válasz
ChuckyCheese #1406 üzenetére
Azt tudom hogy a TPLINK nem tudja az AC-t és az 5G-t
rosszul tudod, ez itt egy AC-s router topikja. de ha writeonly módot kikapcsolod és írás előtt elolvastad volna az utolsó hsz-t (a tiéd felett) abban ott a link hogy hol kell ilyet kérdezni... mellesleg meg két tök különböző routert akarsz összehasonlítani, ez kb a melyik a jobb az alma vagy a körte esete. -
SztiviVander
addikt
válasz
sludgeboyx #1404 üzenetére
ebben a topikban olvasd el az összefoglalót, szerintem ott találsz olyat ami ajánlott, megfelel az igényeidnek is meg a pénztárcádnak is.
-
SztiviVander
addikt
válasz
woodworm #1402 üzenetére
nem bizalmatlanság, csak az egyszerű tények. volt egy jól bevált v1.2, ami túl jó is volt, csináltak hát belőle egy kombinált antennás verziót, egy olyan soc-al amire nincs semmi -legalábbis normális biztos- cfw és aminek ha szoftveres hibája van akkor az kb úgy is marad. ismerve hogy a tplink mennyire támogatja az alsó szegmenst, 1-2-3 fw az első évben, azokban is semmi komoly javítás aztán meg a nagy semmi. és mindezt úgy marketingelték mintha ez az 1.2 utódja lenne, pedig csak abban egyeznek meg hogy mindkettő háza fekete... én nem vennék ilyet, de nekem valószínűleg nem is ugyanazok az igényeim mint másnak.
-
SztiviVander
addikt
válasz
sludgeboyx #1398 üzenetére
szia. egész pontosan van a c5 1200 alias c5 v2.x meg van a c1200. előbbi a c5 1.2 utóda, ismertető jele hogy két antennája van. a c1200 (amit ac1200-nak is neveznek a webshopok) pedig a c5 vonalnak az utóda és 3 antennás. viszont az asus ac1200g -ben ugyanez a hw van és sok jót nem olvastam még róla. mindemellett van a cégnél wifis cuccok tesztelésére egy ilyen c1200, kb 1 éve megy folyamatosan. bár az igaz hogy nincs agyonhajtva és az se tűnik fel senkinek ha esetleg éjszaka/hétvégén magától újraindul
-
SztiviVander
addikt
válasz
torrente777 #1397 üzenetére
melyik c5? v1.2 vagy v2? előbbinél én ilyet sose tapasztaltam, utóbbim meg nincs de annál nem is lepne meg.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Multibit #1381 üzenetére
"Természetesen lehet kísérletezni, de egy routerrel ez mission impossible!"
én azért nem írnék ilyesmit, mert honnan tudjuk hogy milyen födémje van annak a két szintnek? nem minden ház monolit vasbeton födémmel készült. pl szüleimnél családi házban a kefni/betongerenda kombón úgy megy át a jel mintha ott se lenne. egy szinttel a router fölött -45dbm-et tud a tplink841. -
SztiviVander
addikt
nézz körül illetve kérdezz körbe a "milyen routert" topikban, ott sokkal több típusról tudnak véleményt mondani. de azt hogy nálad mi hogy fog működni senki meg nem mondja előre (vagy megmondja, de az csak jóslat lesz). ezért jó ha neten veszed, mert azt kipróbálod nálad és ha nem jó akkor meg 14 napon belül visszaküldöd (visszaviszed), veszel másikat, kipróbálod, stb... előbb utóbb meglesz az ami nálad jól működik
én speciel az asus ac68u-t ajánlanám (ha kell a dual band mellé az AC tudás is), az minden téren tökéletes, de az nem 30e hanem inkább a 46-50e kategória. viszont ha nem kell AC-s akkor biztos van olcsóbban is jó, de én sajna nem vagyok router nagykereskedő, szóval korlátozott számú típussal van csak tapasztalatomd-link dir860l -em volt még, térerő szempontjából az se rossz, kicsit talán jobb is volt mint a c5 (2.4-n és 5g-n is), de az is belső antennás, viszont csak 15-18e ft. abból talán még kettőt is kijön 30-ból
mondjuk én semmi hátrányát nem láttam a belső antennáknak a külsőhöz képest.
-
SztiviVander
addikt
c5 v1: igen, pontosan ahogy írod
c5 v2: igen kétsávosak, ami azt jelenti hogy egyszerre megy rajta mindkét sáv
de nem biztos hogy a kombinált külső antenna jobb lesz mint a csak 2-4-re méretezett belső. csak egy példa, a wdr3600-nak 3 kombinált külső antennája van, de mégis lényegesen gyengébb volt nálam a 2.4 is meg az 5ghz is mint a c5 v1-el. viszont c5 v1-et meg már újan nem kapsz, c7 v2 van még itt-ott (ami hw kialakításban ugyanaz mint a c5 v1) de az meg elég drága ahoz képest amit tud. -
SztiviVander
addikt
sajnos (szerencsére) nincs epöl telefonom úgyhogy tapasztalattal nem segíthetek. de ez a sebesség amit mértél a 433Mbit kapcsolati sebességre jellemző, és ott ez egy jó eredmény. az epöl által említett mimo támogatás szerintem sima 1x1-et jelent, amivel ugyan elérheted a 866-ot (elméletben), de csak úgy hogy 433 le + 433 fel egy időben. ahoz hogy önmagában a letöltés 866Mbit legyen 2x2 mimo kellene. ilyet viszont nem láttam a specifikációban, de ha tudná szerintem biztos hogy kihangsúlyozná az alma.
-
SztiviVander
addikt
szia. gondolom a beállításokkal minden oké, azaz különböző nevűek a 2.4 és 5g AP-k (tehát biztos hogy az 5-ösre csatlakoznak a kliensek), a titkosítás wp2-psk + aes, a szabványok pedig 2.4-en "N", 5G-n "N/AC". A sávszélesség akkor jó auto módban ha nulla darab másik AP van érzékelhető közelségben. Ez mindkét sávra igaz. Amint van másik AP is, a tiéd az auto mód miatt rögtön visszavált a legkisebb sávszélességre (2.4-en 20mhz, 5g-n 40mhz) hoyg elkerülje az átfedést. Így viszont mindkét sávon irdatlan lassú lesz. A csatorna maradhat auto-n (főleg 5g-n mert ugy használni tudja a magasabb dfs csatornákat is) de a sávszélességet manuálisan állítsd be 5G-n 80mhz-re 2.4-en 40-re (bár ha ezt nem használod akkor ez maradhat auto-n, hadd örüljenek a szomszédok).
-
SztiviVander
addikt
válasz
Jocikablack #1362 üzenetére
arra gondoltam hogy ha valamiért nem ismeri fel hogy gigabites portba van dugva, vagy mert pl valamiért fix "100Mb/full duplex"-re van állítva "auto" helyett. de első körben nézd meg mennyivel csatlakozik, ha 1Gbps akkor ott valószínűleg nincs egyéb teendő se beállítással se driverrel.
ja hogy slim, bár olyanom sincsde mindegy is, az 1/1 (de még a 15/5 is) mindenhogy sovány. nem ismerem a digit, se a cuccait, ha a bridge mód együtt jár a wifi kikapcsolásával akkor jó. de ha nem is férsz hozzá (nem tudom) a zte router admin felületéhez, a telefonon wifi analyzer-el látod ha mégis megy rajta a wifi fölöslegesen.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Jocikablack #1358 üzenetére
Az a marvell gigabites, ha csak 100-at tud akkor első körben nézd meg gigabiten csatlakozik-e a routerhez. Ha nem akkor kábel, driver, beállítás hiba. Kb ebben a sorrendben.
Ha a mobik ugyanott tud 80/80-at (bár az kérdés hogy a mobil a 2.4-es AP-re csatalkozik-e vagy az 5Ghz-re mert a ps4 az csak a 2.4-et ismeri) akkor nem a jel erősséggel lesz ott a baj, tehét az extender az szerintem fölösleges, azzal csak még lassabb lesz. De az biztos hogy az 1/1Mbit még az még a ps4-hez képest is kevés. Bár azt nem tudom hogy az hogyan mér.
A zte-n kikapcsoltad a wifit ugye? Csak hogy fölöslegesen ne zavarják egymást. És ugye rendesen be van állítva az AC-s routeren a wifi? Csatorna fix? Csatorna szélesség 40mhz? Wpa2+aes a titkosítás? Wmm engedélyezve? Plusz ha nincs nagyon régi, csak a b/g -s wifi szabványt ismerő eszköz akkor érdemes a 2.4-et N-only -ra állítani. -
SztiviVander
addikt
válasz
Pinocchio23 #1345 üzenetére
ki a másik szolgáltató a Telekom mellett a multiwan-nál? és mit pingeltetsz vele ami nem válaszol?
Sun May 14 15:59:08 2017 user.info mwan3track: Lost 24 ping(s) on interface wan (pppoe-wan) -
SztiviVander
addikt
szia.
Nincs ilyen funkciója hogy időzített újraindulás, tehát ez biztos hogy nem egy üzemszerű dolog. Ha garanciális még akkor én lehet hogy visszavinném, főleg hogy openwrt-t sem lehet rárakni tehát a hibakeresés az kb a végtelen türelmes próbálkozást jelentené. Persze ilyenkor az előny ha nem havonta indul 1x újra mert akkor a szervíz esetleg nem tudja reprodukálni (ott nem fogják heteken át járatni és figyelni mikor indul újra) és visszadobják hogy nincs is semmi baja. És hogy miért csinálja? Hát az nagyon jó kérdésMivel a gyári fw-nek a logolása egy nulla, így kb csak próbálgatni lehet hogy sw bug vagy valami hw hiba miatt csinálja. Előbbi esetben egyesével kikapcsolgatnám a funkciókat (vpn, wifi 5g, wifi 2g, stb) aztán hátha meglenne az ok. Esetleg ha van rádugva USB-re valami akkor kipróbálnám hogy ha nincs semmi bedugva akkor is újraindul-e. Nem tartom kizártnak hogy egy esetleg lefagyó/túlmegeledő pendrive miatt is akár újrainduljon a router.
-
SztiviVander
addikt
válasz
#09819904 #1296 üzenetére
mit értesz az alatt hogy optimális? beállítod igényed szerint (azt meg én nem tudom hogy neked mire van igényed) ami kell aztán használod. gyári fw-en kívül a tiédre más opció nincs is. amire figyelni kell hogy a wifik (2.4 és 5G is) legyenek fix csatornán, országot állítsd hungary-ra hogy ne jelenjenek meg olyan csatornák amiket kiválasztva a mobil nem fogja látni a routert, titkosítás wpa2-psk + aes legyen és ennyi. de ez meg nem is fw vagy gyártó függő beállítás.
-
SztiviVander
addikt
válasz
markussandor #1297 üzenetére
nem hiszem hogy az openwrt kompatibilis v1.2 -t (ez a 3 antennás) lehet még kapni. dunaplaza mediamarktban úgy fél éve még volt vagy 5db a polcon (írtam is itt anno, 27e körül volt talán) de már ott sincs. csak c7 v2 van még (ami kvázi ugyanaz mint a c5 v1.2) valami 37e-ért
azért az nemkicsit túlzás érte.
-
SztiviVander
addikt
azért egy okostelefonon már rég nem csak arra jó a wifi hogy a böngészőben megnézd a lottószámokat vagy hogy mit írt valaki messengeren
mióta megvan az arcsi (lassan 3éve) azóta pl a g2-m nem volt összekötve kábellel a géppel. N-en régen egy pár perces hd videot felmásolni a gépre (onnan meg a raspira) kínszenvedés volt, most AC-n meg szinte gyorsabb mint az usb kábellel. ja és közvetlen a banánra másolok (más meg pl nas-ra), gépet be se kell kapcsolni és nem kell ott ülni előtte.
-
SztiviVander
addikt
amiket írsz azoknak mind egy oka van -> nincs net
jól sejtem hogy ez az 5G-n fordul elő nálad is? ha igen és nagyon zavar akkor használd a 2.4G-et, azon én nem tapasztaltam ilyesmit. ahogy előzőleg írtam az openwrt-s 5Ghz driver-ben (bár én csak AC-n vettem ezt észre) még mindig van valami bug. nálam is ez van, néha egyszerűen megszűnik a net, telefon próbálkozik, küldi küldi a kéréseket de válasz nem jön neki semmi. ilyenkor wifi telefonon ki-be és akkor megint jó egy darabig. ez van, semmi se tökéletes. gyári fw (wpa2-aes titkosítás, fix csatorna) alatt viszont nem tapasztaltam vele ilyesmit (a c5 és a c7 gyárival is jó volt), csak az alatt meg ugye nincs vpn... -
SztiviVander
addikt
-
SztiviVander
addikt
ami nem EU-s jelzésű és aminél nem írja azt a tp-link piros betűkkel hogy nem lehet régebbire visszatérni. nem olyan bonyolult elolvasni ami oda van írva. semmivel nem lesz jobb, kivéve ha... (lásd KisApámnak írt választ lentebb).
-
(#1157) KisApám
leginkább azok. meg azért biztos vannak negatívok is. akkor éri meg ha 3x3:3 mimo-s AC vagy N kliensed van. azok elvileg gyorsabbak tudnak lenni egy c7-el (vagy c7 fw-es c5-el). -
SztiviVander
addikt
feltöltöd a vágott (tehát boot rész nélküli) archer c7 fw-t mondjuk tplink.bin néven winscp-vel a /tmp-be, majd ssh konzolba ezt (force-olva nem ellenőrzi a verziót, bár gondolom mtd-vel is működik de azt még nem próbáltam):
sysupgrade -F /tmp/tplink.bin
vársz türelmesen, miután újraindul máris c7 lesz belőle, lehet rárakni újabb c7 fw-t már a webfelületről. ennyi. -
SztiviVander
addikt
nem tudom a v2-es kombinált antennáival mit sikerült összehozni a tp-link -nek, de nekem nincsenek jó tapasztalataim az ilyen megoldásokkal. volt wdr3600-am meg asus rt-n66u is, mindkettő kombi antennás volt. a c5 v1.2-es a 6 db antennájával bőven lepipálja mindkettőt 2.4 és 5g-n is. ha újban gondolkodnék akkor c1200, bár arra nem tudom felmegy-e openwrt.
-
SztiviVander
addikt
válasz
farkas-j #1122 üzenetére
érdekes ötlet, meg lehet próbálni. de benne van a pakliban hogy tft-pnél is (ahogy webes felületnél is) megnézi hogy a hw-hez való-e a letöltött fw, és mivel a c7 fw az nem c5-re való hw verzió ezért nem is fogja felrakni magára. de ennyire én nem ismerem a lelkivilágát. azért ha fogadni kellene akkor 50-50%-ot adnék arra hogy felmegy és c7 lesz belőle meg hogy látszólag letölti a fw-t de reboot után ugyanúgy c5 lesz a router. openwrt alatt azért nagyobb a szabadság, azzal biztos megy.
-
SztiviVander
addikt
gyorsan elkapkodták emagon a 18e-es archer c7 -et
-
apropo, bekonfigurált 15.05.1 cc-t lehet simán upgradelni trunk-al? -
SztiviVander
addikt
de c5-nél is csak openwrt-vel szar az 5g, gyárival teljesen jó. nekem jó volt itt a 841 is, sőt az asus se volt rossz, csak a hülye kombinált antennái miatt (pont ahogy a 3600-as is) mégis gyengébb volt mint a c5. na de sok sikert a d-hez
ha netán lesz valahol feketepénteki akcióban c9 30 körül akkor majd lehet hogy lesz egy eladó c5 (akár c7-ként
). de erre kicsi az esély, 40-et meg nem adok érte. az két 860-as ára
-
SztiviVander
addikt
az nem rossz, de nekem a wifi rész sokkal fontosabb. nas-ra/torrentre/ftp-re/dlna-ra itt a banán, az azért nem csiga
usb3-as cuccom sincs (nem is lesz), e-sata -s hdd rack-em viszont van. nincsenek előítéleteim, csak azt nézem hogy nekem mi a fontos. ezért sem azt mondtam hogy de nagy hülyeséget csináltál, hanem hogy nekem az a router nem lenne opció. akkor már inkább egy c9...
felraktam a c5-re kíváncsiságból ezt az új eu-s c7 fw-t (egyelőre rajta is hagyom), jópofa hogy belerakták az usb 3g/4g stickek támogatását. -
SztiviVander
addikt
ha v1.2-est keresel olyat ritkán találsz eladót. mégpedig azért mert akinek van és jól működik (mint én) az nem fogja eladni 16-18e-ért, pláne hogy én valami 25e körül vettem. 16ezrekért milyen normális AC-s dupla usb-s routert lehet kapni? pláne olyat amire akár openwrt (vagy más cfw) is felmegy. arról nem is beszélve hogy az új v2-es c5-ök is 28-30e Ft körül vannak és azok ugyanzt tudják mint a v1.2 kivéve hogy semmi cfw nem megy fel rájuk.
-
SztiviVander
addikt
openwrt alatt ennyi a max és ez valószínűleg a közeljövőben nem is fog változni. a szaki meg maradjon inkább a roppant nagy szakértelmet igénylő csatlakozócserénél
összeomlik persze... az a synology router meg a nas is amúgy nagyon jó cuccok, csak az a fránya darabonkénti 56e ft-os áruk, az nem annyira szimpatikus. de valami rózsadombi villába laksz hogy ilyen olcsóságokat ajánlgatott a szaki vagy csak nincs tisztában az árakkal? amúgy a gyári c5/c7 fw-el is lehet fájlokat megosztani (ftp, smb) meg még hálózati médialejátszó (dlna) is van benne és a gyári fw-en átmegy kb ugyanannyi mint amit közvetlenül a gépeddel mértél. attól függ mi a fontos, ha a gigabit net akkor csak a gyári fw, de ha a sokkal több lehetőség (amiket nem tudom kihasználsz-e) meg a jobb testreszabhatóság akkor meg openwrt. de az biztos hogy ha HÁrpi, RTóni vagy AndyV anyagi helyzetében lennék akkor én se tp-linket használnék
-
SztiviVander
addikt
mint látod Alex szerint nyomhatod folyamatosan a reset-et. Openwrt leírásban (amit mellesleg te linkeltél) meg az van hogy wps led kigyulladásáig kell nyomni a reset-et. a videon a bal szélső led az. vagy kezdj el gugli segítségével összebarátkozni a wireshark-al és abban látni fogod mi történik. vagy mi nem.
a fájl nevek szintén az openwrt-s leírásban vannak, de wireshark-al ezt is ki lehet deríteni.
amúgy neked most mid is van? c5 v1.2 amire c7 v2 fw lett rakva, vagy valódi c7-ed? merthogy eddig nekem itt ez se derült ki. -
SztiviVander
addikt
válasz
vargalex #1055 üzenetére
Hiszek neked, de én openwrt-éktől vettem anno az infot akik meg ezt írják:
"To activate TFTP Recovery press and hold WPS/Reset Button during powering on until WPS LED turns on"
Én nekik is elhittem hogy így kellDe nekem se szokott elsőre összejönni, csak kb úgy a 3. ki-bekapcsolásnál sikerült úgy elkapni hogy bekonnektált a tftp-re a router, de onnantól viszont mindig rögtön letöltötte és felrakta magára a fw-t. Ha nyomtam folyamatosan akkor előbb utóbb jött a reset, ha nem jókor engedtem el akkor meg bebootolt (volna, ha ezek nem tégla állapotok lettek volna). A wireshark meg biztos hogy biztos.
-
SztiviVander
addikt
elvileg jónak látszik. mindhárom névvel próbáltad? de ha a név nem is jó, a tftp szerverben kellene látsszon egy pillantra hogy becsatlakozik a router. ha meg jó a név akkor azt ahogy letölti a fw-t, onnantól viszont nem szabad piszkálni. a másik hogy ki kell kapcoslni a routert, nyomni a reset gombot, bekapcsolni és ahogy felvillan a wps lámpa elengedni a reset-et. nem egyszerű eltalálni, mert ha előbb elengeded mint kellene akkor nem lép be a tftp recovery-be, ha meg sokáig nyomod (pláne 30mp-ig) akkor meg reset-nek veszi. az ha összevissza nevezed el a fájloknak az szintén nem fog előrébb vinni
vagy ha gondolod jöhet az Alex által ajánlott wireshark. ja és én első körben egy régebbi gyári c7 fw-t próbálnék meg felrakni tftp-vel (aztán abból webes felületen openwrt-t majd abból a gyári c5 fw-t, már ha ez a cél) nem rögtön openwrt-t. mert elvileg ugyan az is felmegy, de én azt sose próbáltam. gyárira viszont mindig vissza tudtam eddig állítani tftp-vel, akkor is ha full téglának látszott. ja gondolom a gépeden víruskereső/tűzfal ki van kapcsolva, vagy 100% biztos vagy benne hogy nem blokkkol semmit. az avg-t pl kapásból tiltani kell ilyenkor mert szerinte a tftp szerver egy roppant veszélyes kártevő
-
SztiviVander
addikt
válasz
vargalex #1049 üzenetére
igen az a legpontosabb megoldás, de leginkább annak aki ismeri és tudja használni. vagy ha nincs info arrol hogy milyen nevű fájlt keres a router. de pl aki nem tudja használni a ws-t annak szerintem egyszerűbb és sokkal gyorsabb míg kipróbál 3 ismert fájlnevet (az ip meg hogy jó-e az látszik a tftp szerver ablakában hogy akar-e rá csatlakozni a router).
-
SztiviVander
addikt
én raktam vissza c5-re többször is tftp-vel fw-t, szóval c5 fw-ekben biztos hogy működik. ebben az új c7-ben passz. meg valami olyasmit olvastam hogy van olyan c7 fw ami archerC7v1_tp_recovery.bin -t keres, van ami már v2-t meg van olyan is ami már v3-at. meg ugye a régebbiek még 192.168.1.66 -on keresik a tftp szervert, az újabbak meg 0.66-on. de hogy melyik számít réginek és melyik újnak az megint nem egy agyondokumentált dolog. próbálkozni kell
-
SztiviVander
addikt
na mondjuk a cfw-k felrakása eddig se volt támogatott
ezt írják openwrt-ék az US locked fw-ek kapcsán a c7-re:
"If these instructions don't work: Recent versions (late 2015 and newer) of TP-Link routers sold in the United States will not upgrade firmware through the OEM firmware web interface unless the header includes the US region code.
As of r49217 trunk now includes the necessary US region header in the v2 firmware file, currently other regions accept this firmware as only the US region firmware is locked. Once trunk is installed you can install any firmware, be aware of the new gd25q128 flash chip (see below). You can also flash any firmware image using the TFTP Recovery method to install OpenWrt."Tehát egyrészt ott a tftp és a tp-link nyaljon nyulat a szabályozásával. Másrészt ha az EU locked gyári fw nem is fogadja el az US header-es trunk openwrt-t, akkor valszeg ahogy az US-t bele tudták rakni úgy majd az EU header is bele fog kerülni valamelyik újabb snapshotba.
-
SztiviVander
addikt
Mármint Sinisi? Mert olyat nem láttam tőle hogy openwrt-t próbált volna rárakni és az ne sikerült volna. A többit pedig amit írt (a -gondolom- privátban/másik topikban folytatott beszélgetések hiányában) nem igazán tudtam értelmezni ilyen openwrt letiltás szempontból. De amúgy ha a gyári webfelületről nem is, de tftp-n akkor is felmegy az openwrt, az alól meg már gyak bármelyik régebbi gyárit fel lehet rakni. szóval hol a probléma? a szopacs az lenne ha a tftp is megszűnne meg a soros portot is beszántanák. de szerintem ezen veszélyek egyike sem áll fenn.
-
SztiviVander
addikt
válasz
szaboi6512 #1000 üzenetére
ja hát ezt az apróságot eddig még nem említetted
akkor viszont a beállításaid valószínűleg jók. meg valószínűleg a router-é is. marad az hogy esetleg gyenge a kártya vagy az antennái ennyit tudnak. de nálam 1-2 szobával odébb azért nem esik ilyen drasztikusan az 5G teljesítménye még telefonon se és ugye annak a wifi antennája a vicc kategóriát súrolja. de az is lehet hogy ez a kártya direkt vesz vissza a sebességből hogy stabilabb legyen az átvitel. amennyire emlékszem (nincs nálam a noti hogy megnézzem) szokott is ilyesmire hajazó beállítás lenni (valami távolság optimális beállítása vagy mi) a kártyák advanced részénél.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Headless #997 üzenetére
most nem igazán értem miről beszélsz. hol van 330? ja hogy azt mondta. igen, csak épp 390-es kapcsolatot mutat a kép, azon meg 330Mb valós sebesség sose lesz. a speedtest képen a 210/158 na az a valós... és szerintem az a 210 elég közel van az én 170-emhez amit 5G-s N-en 300Mb kapcsolat mellett elérek. vagy tévedek?
és miért ne várnánk 867Mb-es kapcsolatsebességet? kártya tudja? tudja. c5 tudja? tudja. tehát a jelenlegi 433-al (vagy 390-el) pont fele sebességen működik neki a cucc mint amit tudnia kellene.
mellesleg nekem az N-es kapcsolati sebesség is 300Mbit 2.4-en és 5G-n is (neked nem?), nem a valós átviteli sebességről volt szó. az nyilván nem ennyi, hanem annyi amennyit fentebb írtam (de az is csak 5G-n, 2.4-en csak kb 80-90). de neki az elérhető 867-es AC-s kapcsolatnál kb 4-500Mbit valós sebesség elérhető lenne. -
SztiviVander
addikt
lásd fentebb, a kollegának bár jól megy csak annyira azért mégse
épp csak egy picivel jobb így a 7260Ac-s kártya mint az én sima N-esem 5Ghz-en (az 150-170Mbit között tud stabilan oda-vissza).
keress rá gugliban hogy intel 7260 AC slow speeds... aztán keress rá arra a kártyára is amit még kinéztél. amire kevesebb panaszt találni én azt venném. bár a T4U-t (meg úgy általában usb-s AC adaptert) csak akkor vennék ha lenne usb3-as portom, mert egyébként a régi usb2-es port lesz a szűk keresztmetszet. -
SztiviVander
addikt
válasz
szaboi6512 #986 üzenetére
na igen, ez a gond. itt kellene elérni hogy olyan 867 körüli (térerő függvényében valamivel kevesebb) értéket mutasson.
csak sajnos nincs AC-s kártyám úgyhogy pontos infoval nem tudok szolgálni. esetleg ha nem a legfrissebb intel-es driver van fent (ha valami win-be épített microsoft gyártmányú driver volt eddig akkor pláne) akkor töltsd le és tedd fel azt. illetve nézd át a kártya advanced beállításainál (a képen bal lent "tulajdonságok" gomb, majd a megjelenő ablakban jobb fent "beállítás" gomb, a kártya tulajdonságlapján pedig az "advanced" fül) a HT mode-ot hogy VHT-re van-e állítva.
routeren még azt lehet esetleg ellenőrizni hogy az 5Ghz (meg a 2.4-nél sem árt, de AC-t használva az nem érdekes) wireless advanced -nél a wmm és a short gi ki legyen pipálva. csatornának meg gondolom valami fix 36 vagy 40 van beállítva és ugye nem auto.
-
ja és ha menne normálisan a kártyád akkor se tudna többet c7 fw-el, de így meg pláne hogy a c5-nek is csak a fele képességét tudja kihasználni -
SztiviVander
addikt
válasz
szaboi6512 #983 üzenetére
mivel az openwrt szoftveresen nat-ol (max kb 200-250Mb, a gyári fw hw-es nat-ja meg olyan 8-900Mb-ot tud) így a net felé sehogy se tudna többet.
viszont ez így elég karcsúnak tűnik, az intel 7260-nak 867Mb-el kellene kapcsolódnia a routerhez és úgy majdnem duplája kellene legyen a mért sebesség is. legalábbis letöltésben, de helyi hálón a feltöltésben is. ami a képen van annyit tud a telefonom is (igaz csak a helyi hálón mert a netem ennél jóval szerényebb) ami pedig csak 433Mb-el kapcsolódik a c5-höz... -
SztiviVander
addikt
nálam is kb 40ap látszik 2.4-en a társasházas teraszon, bent már csak kb 15. az ablak szerencsére befelé is árnyékol
de most már 5g-n is van vagy 4-5, pedig ott jó sokáig egyedül voltam. aztán elkezdte a T osztogatni az 5g-s routereket, defaultba bekapcsolt 5g-n szórással (szerintem legtöbb ember akinél bekapcsolják azt se tudja hogy mi az).
ettől függetlenül az ha a szomszédos csatornákon (1-2 csatorna lefelé és felfelé) sok ap van az jobban ront(hat)ja a sebességet mintha azon a csatornán vannak sokan amire beállítod. ezért érdemes kipróbálni ilyen full telitett környezetben hogy mégis inkább pl az 1-es csatornát használni (főleg hogy annak alul nincs szomszédos csatonája csak felfelé) egy 4-es helyett. -
SztiviVander
addikt
olyan nincs hogy N-es sugárzás, N szabvány van, amit ez a router tud 2.4 és 5Ghz-en is sugározni.
a 40Mhz-ből és a 4-es csatornából gondolom a 2.4Ghz-et használod. igen, jól gondolod, a thermo üveg -mivel fémbevonatos- nem a rádiójel barátja. ha a telefonod ismeri az 5Ghz-et akkor azon jobbak lennének az esélyeid, de ha az AC-t is akkor meg mégjobbak. ha egyiket sem akkor meg ez van. akkor esetleg zsúfoltságtól függetlenül próbáld ki az 1-es, 3-as, 11-es csatornákon is, lehet hogy valamelyiken jobb sebességet tudsz elérni még akkor is ha azokon többen vannak. de a telefonok -kivéve talán az újabb drágábbakat- általában se mimo-t nem tudnak se a 40Mhz-et nem tudják kihasználni, tehát eleve az van hogy a router által kínált max 300Mb-ből a mimo hiánya miatt (a telefonnak csak 1 antennája van) lesz 150Mb, ebből a valóban elérhető átviteli sebesség kb 60-80Mb, de ha a 40Mhz-et sem ismeri vagy nem hajlandó használni (mint az én LG G2-m pl) akkor meg eleve 70Mb körüli a kapcsolat sebesség amiből a valós olyan 30-40 lesz. És ezek router közelében elérhető értékek, fal, thermoüveg ezeken mind csak ront. De hát ilyen ez a popszakma. -
SztiviVander
addikt
válasz
gixxer-tomee #963 üzenetére
esetleg olvasd el az összefoglalót meg kb 2 oldalt visszafelé és szólj ha valamelyik kérdésedre nincs ott ,eg a válasz.
-
SztiviVander
addikt
válasz
szaboi6512 #962 üzenetére
ahogy suste írta, először openwrt-t kell rátenni, az alól lehet felrakni a c7 fw-t ssh-ból (a luci felületről nem lehet), itt le van írva hogy kell. fordíttasd le guglival angolra ha a német "kínai"
az pedig alap hogy openwrt -ből nem szabad "boot" -ot is tartalmazó fw-t feltenni. a gyári rá való c5-ösnél detto (ott az ArcherC5v1_en_3_13_34_140424_cut_webrevert.bin -t szoktam használni és aztán ezt frissítem a legutolsó gyárira).egyébként ezt raktam rá a c5-re openwrt-ből első körben: ArcherC7v2_en_3_13_34_131217_cut_webrevert.bin
aztán ezt frissítettem a legutolsó verzióra: ArcherC7v2_en_3_14_3_up_boot(150427).bin -
SztiviVander
addikt
igen én raktam már a c5 v1.2 -re c7v2 fw-t. nem fogsz érzékelni semmi különös változást a c5 fw-hez képest, kivéve ha van olyan kliensed ami szintén tudja a mimo 3:3:3 -at. nekem nincs ilyenem, csak kíváncsi voltam működik-e a dolog. de amugy minden más tök ugyanaz, hw nat, szolgáltatások, stb.
-
SztiviVander
addikt
mondjuk ezekbe egyikbe se dug be egyszerre 2 usb eszközt. de amugy igen, lehet hogy a helyében az Archer C5 árából vennék inkább egy 842-t (vagy egy 1043at ha mégis szempont a gigabit) meg egy raspi2-t és inkább abba dugdosnám az usb eszközöket
nem mellesleg az úgy kb mindenben (kivéve persze a lan portok számát és a wifi képességet) megeszi reggelire a c5-öt, hátha később mégis szempont lenne a torrentezés meg a filmek dlna-val a tv-nek/pc-nek/tabletnek megosztása.
-
SztiviVander
addikt
-
SztiviVander
addikt
sajna nem, az eth1 (vlan2) -ben off-olva volt a wan port (port1), a wan interfész pedig az eth1. szerintem inkább pont az lehetett a baja hogy nem tartozott a wan/eth1 interfészhez semmilyen port, viszont a wan(eth1)-lan(eth0)-wifik közti bridge-ek megmaradtak. és hiába raktam az addigi dhcp-ről "nem kezelt" -re a wan interfész protokollját. nagyon nem nyomozgattam -mert nem volt szükség a wan interfészre-, de amennyire emlékszem logokban nemigen találtam semmi hasznosat, egyszer kétszer elkaptam hogy a hostapd nyomta fel huzamosabb ideig 1,5-2 -re a load-ot pedig nem volt a wifin semmi extra mozgás. mindegy, csak mint érdekesség írtam nem azért hogy derítsük ki pontosan mi is volt az ok
-
SztiviVander
addikt
én is így használom egy ideje és úgy oldottam meg ahogy Alex is írta. a 2-es vlan-t nem töröltem mert az nem zavar senkit. viszont a wan interfészt igen, mert hiába tiltottam le, valami ami ezzel összefüggésben van ordas nagy load-okat okozott. mióta nincs interfész azóta minden oké.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- Apple asztali gépek
- Metal topik
- Építő/felújító topik
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
- HP EliteDesk 800 G2 DM Mini PC, I5-6500T CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- HP EliteDesk 800 G3 DM Mini PC, I5-6500T CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, Win 11, Számla, 2 év garanci
- HP ProDesk 600 G3 SFF PC, I5-7500 CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, DVD RW, Win 11, Számla, 2 év garanc
- HP ProDesk 400 G4 SFF PC, I5-7500 CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, DVD RW, Win 11, Számla, 2 év garancia
- Dell Optiplex 3050 PC, I5-7500 CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest