- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
-
Mobilarena
Tomato firmware
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Teasüti #9467 üzenetére
Bocs, kicsit elvesztem... Rcloneról van szó?
Egyszerű, mint a faék. Beírod
rclone config
, végigvezet az interaktív konfigon. Kell Neked egy új remote. Típus: FTP, címet, felh. nevet, jelszavat megadod neki. Ha kérdezi, hogy TLS legyen-e, mondj igent (FTPS miatt). Passzív módot amikor kérdezi, az advanced settings turkálását tudod állítani talán.Aztán ha 'kiskutya' lett a megosztás neve,
rclone mount kiskutya: /valami/létező/üres/mappa/a/csatolási/pontnak & disown
Háttérben fut az
& disown
miatt. Ha panaszkodik a fuse-ra, tedd fel. Nem tudom, hogy lerántja-e az entware csomagkezelő, de a csatoláshoz kell.Lecsatolni pedig
umount /valami/létező/üres/mappa/a/csatolási/pontnak
-tal tudod root user alól, vagy ha telepítve van a libfuse,fusermount -u /valami/létező/üres/mappa/a/csatolási/pontnak
dettó jó. A lecsatolással együtt az rclone is lelövődik. -
válasz
Teasüti #9463 üzenetére
Ha kell konfig, hozd létre. Alapból nincs neki talán, kódba vannak égetve a default értékek. Hozd létre kézzel, ha kell a
~/.lftprc
, vagy /opt/etc/lftp.conf fájlt. De minek?Amúgy legközelebb
killall lftp
.Rclone kapcsán meg bocs, nem olvastam vissza. Ez ami most van a routereden, már elméletileg nem nagyon lesz karbantartva. Ha legközelebb telepítesz, járj el eszerint: [link]
Most annyit tudsz tenni, hogy leszeded, kézzel telepíted:
wget https://pkg.entware.net/binaries/armv7/rclone_1.37-1_armv7soft.ipk /tmp/rclone_1.37-1_armv7soft.ipk
opkg install /tmp/rclone_1.37-1_armv7soft.ipk
rm /tmp/rclone_1.37-1_armv7soft.ipk
Vagy leszeded kézzel csak a binárist:
cd /tmp
wget https://downloads.rclone.org/v1.48.0/rclone-v1.48.0-linux-arm.zip
opkg install unzip
unzip rclone-v1.48.0-linux-arm.zip
mv /tmp/rclone-v1.48.0-linux-arm/rclone /opt/bin/rclone
chmod 755 /opt/bin/rclone
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Teasüti #9443 üzenetére
Akkor Midnight Commanderben nyisd meg szerkesztésre (F4 bill.) az /opt/etc/profile file-t, és a tartalmát cseréld ki erre. SHIFT+jobb klikk a vágólap tartalmának beillesztése.
#!/bin/sh
# Please note it's not a system-wide settings, it's only for a current
# terminal session. Point your f\w (if necessery) to execute /opt/etc/profile
# at console logon.
export PATH=/bin:/usr/bin:/sbin:/usr/sbin:/home/root:/opt/sbin:/opt/bin:/opt/usr/sbin:/opt/usr/bin:/opt/etc/init.d:
export COLORTERM=1
export TERM=xterm
export TEMP=/tmp
export TMP=/tmp
export TERMINFO=/opt/share/terminfo
export EXINIT="set noai"
export LANG="en_US.UTF-8"
export LC_ALL="en_US.UTF-8"
alias mc="mc -c / /"
Ezután újra belépve PuTTY-ba az MC-nek már jól kell kinéznie:
FTP szerverhez csatlakozás:
MC-ben nyisd meg a Left vagy a Right menüt, majd azon belül FTP Link...
A megjelenő címsorba pedig másold be mondjuk vágólapról (SHIFT+jobb klikk) az előre, editorban megírt címet. De be is pötyögheted, ha ez megy.
felhasznalonev:jelszo@ftpserver.hu
Ja igen, és ha úgy szeretnéd használni, hogy közben kilépsz PuTTY-ból és kikapcsolod a gépet, akkor így indítsd:
screen -S mc
Ezzel elindítasz egy screen sessiont, majd indíthatod az mc-t.
mc
Itt a fentebbiek szerint belépsz FTP-re, elindítod a kívánt másolást, és kiléphetsz a screen-ből.
CTRL+A majd ezt felengeded, és D
Bezárhatod a PuTTY-ot, leállíthatod a gépet, a másolás megy tovább.
Visszalépéshez újra belépsz PuTTY-ba, és...
screen -r mc
-
válasz
Teasüti #9441 üzenetére
Nem kell hozzá specifikus Linux tudás, a formázás a webes felületen történik, aztán néhány parancs másolás, beillesztés.
Formázáshoz a webes admin felületen kövesd az alábbi lépéseket:
Administration -> JFFS -> Enable -> Save -> Format / Erase -> Save
Formázás után nagy valószínűséggel hibát fog jelezni, ez kezdettől fogva jelen van RT-N18U-nál, de nem kell vele foglalkozni, ettől még működik. Ha sikerült, akkor mentés - esetleg egy újraindítás - után a "Loaded" állapot lesz látható.
Ha eddig OK, akkor jelentkezz be SSH-n a routerre.
Ezután futtasd le az alábbi parancsot:
mkdir -p /jffs/opt
Aztán ahogy a képen is van, a webes admin felületen az Administration -> JFFS -> Execute When Mounted részbe illeszd be az alábbi sort:
mount -o bind /jffs/opt /opt
Majd ugyanezt a parancsot futtasd le PuTTY-ban is a routeren.
mount -o bind /jffs/opt /opt
Aztán mehet az entware telepítés:
cd /opt
wget http://qnapware.zyxmon.org/binaries-armv7/installer/entware_install_arm.sh
sh ./entware_install_arm.sh
opkg update
opkg install screen
opkg install mc
Ezután használható is a Midnight Commander, ezt majd később még leírom, ha eddig eljutottál.
-
-
-
válasz
Teasüti #9435 üzenetére
Üdv!
Ha van telepített optware / entware rendszer, akkor biztosan. Anno Midnight Commanderrel próbáltam én is ezt, ha screen-ben indítod, akkor a PuTTY-ot is bezárhatod és a PC-t is leállíthatod, nem szakad meg a futása, és későbbi SSH csatlakozáskor vissza tudsz hozzá térni.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #9089 üzenetére
Várjunk csak! Mégis csak felmegy a FW. Két helyen látok verziószámot. Van egy ún. base verzió a Tomato-ból, meg úgy látszik van egy mod verzió. Ez elég zavaró.
szerk: megvan a hiba. Mint kiderült nem is a router volt a hibás. A cfos viccelt meg, újra kellett kalibrálni a kapcsolatot.
-
válasz
Teasüti #5092 üzenetére
Így van a root könyvtár a ROM-ban van, még pedig read only módban csatolva, vagyis ott semmit sem tudsz módosítani.
Vannak mappák amik a /tmpfs-ben vannak, vagy oda vannak linkelve, így azokban tudsz módosítani dolgokat, amik aztán az első reboot-ig megmaradnak, aztán elvesznek.
És végül vannak ahova HDD-t szokás csatolni, ilyen az /opt és a /nas, utóbbin főként adatokat tárolunk, előbbire pedig az optware-t telepítetted. Ezek tartalma nem vész el semmilyen firmware cserétől.
-
-
válasz
Teasüti #5088 üzenetére
Szia!
Nem, elvileg nem kerül vissza semmi alapra, de mint mindenhol, néha itt is előfordulhatnak bakik, tehát jobb előtte csinálni egy mentést a konfigurációról, hogy szükség esetén legyen mit visszaállítani.
Az Administration -> Configuration -> Backup arra terjed ki, amit a webes admin felületen állítottál be! Ha vannak file-ok a JFFS-ben, akkor azokat érdemes menteni addig a HDD-re, mert ha eltérő az fw mérete a jelenleg fent lévőtől, akkor formázni kell a JFFS-t, és aztán tudod majd visszamásolni a mentett tartalmat.
A HDD-hez nem nyúl a firmware frissítés.
-
-
-
-
válasz
Teasüti #4602 üzenetére
Arra épp tegnap tegnap dobtam össze egy kis telepítő scriptet, ami felteszi az rtorrent-et, ám az a gond, hogy a rendelkezésre álló optware csomagok ARM platformra meglehetősen régiek, és már nem is nagyon frissítik is azt!
Ha bátrabb vagy, akkor talán meg lehet próbálkozni a r0by által leírt Debian Wheezy telepítés átültetésével Tomato-ra, és ha az sikerült, akkor arra már lehet tenni friss rtorrent-et is!
A MIPS alapú routerekre van entware, abban elérhetőek a friss ipk csomagok, így ott egyszerűbb a dolog...
-
-
-
válasz
Teasüti #4468 üzenetére
Te miről beszélsz, mint őskövületről? Az 1 és 2 hónapos firmware-ekről? Ajánlom figyelmedbe Shibby ezen hsz-ét is elolvasni!
-
válasz
Teasüti #4450 üzenetére
"akkor mitől függ, hogy a "High" az nem csak a nevében high?"
Semmitől, mert az csak a nevében High, át is lehet írni tetszőlegesen!
"Illetve akkor nem az határozza meg a prioritást"
Nincs semmilyen prioritás, sebességhatár tartományok vannak, és ennyi! Amikor beérkezik egy csomag, elkezdi fentről lefelé átvizsgálni a Classification oldalon lévő szabályokat, és amelyik először ráillik a csomagra, abba sorolja be, és nem vizsgálja tovább!
"Vagy ha van két hasonló kategóriám, mondjuk 10-20% és 9-20%. Minek a függvénye, hogy e két kategória csomagjai közül melyiket rakja előrébb a pufferben?"
Annak, hogy az első ráilleszkedő szabály mellett, a két hasonló kategória közül, melyik van megadva a Classification oldalon!
-
válasz
Teasüti #4448 üzenetére
A korlátok meghatározásának sorrendje mindegy, viszont a Classification oldalon már valóban nem mindegy a sorrend, ezért is vannak fel/le mozgató nyilak a szabályok mellett, ugyanis egy csomag priorizálása során az első illeszkedő szabályt fogja alkalmazni rá, és onnantól nem vizsgálja a további szabályokat!
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #4420 üzenetére
Nem tudom működésre bírni.
Ez alapján próbáltam feltenni.
Az adblock.sh futtatásakor ezt kapom:
ADBLOCK: Setting up pixelserv on 192.168.3.254
/jffs/adblock/pixelserv: line 1: syntax error: unexpected "(" -
törölt tag
válasz
Teasüti #4409 üzenetére
Nem nagyon értem, hogy mit szeretnél. Ha egy kliens sávszélességét szeretnéd biztosítani, akkor adj neki fix IP -t és ne tartománynak, hanem annak a konkrét IP -nek adj magasabb prioritást! Akkor mindegy, hogy egy másik eszközhöz milyen IP -t rendelsz, vagy rendel a router.
-
törölt tag
válasz
Teasüti #4402 üzenetére
Én is próbálnám, de nálam nem megy, mert meg kéne adni neki az össz sávszélességet, ami nálam nem definiálható, mert 0 és 3mb/s között bármi lehet. Nem értem, hogy ahhoz, amit szeretnék, miért kell neki az össz sávszélesség és ha kell, akkor miért nem tudja kideríteni magának? Minden bit a routeren megy át.
-
válasz
Teasüti #4395 üzenetére
Az init script tartalma itt megtalálható, ha konzolból akarod indítgatni, akkor lehet ez kellene hozzá!
http://mybookworld.wikidot.com/transmission
Persze hozzáigazítva a Te rendszeredhez...
Egyébként meg ha visszakeresed a tegnapi ps kimenetet, ott megtalálod a transmission-t is benne, azzal a paranccsal lehet próbálkozni! Valami ilyesmi lesz az...
/opt/bin/transmission-daemon -g /nas/transmission/torrents/.config/transmission-daemon
-
-
-
-
lehella
senior tag
válasz
Teasüti #4381 üzenetére
Szia! Bubble tudom hogy szerver, de elsőre letöltöttem és tudtam nézni vele a videókat, de már telepítem a MediaHouset
Total Commander LAN pluginnal is elérem a vidiket, de az mindig le akarja tölteni lejátszás előtt a telefonra. Mást nem ismerek, nem vagyok jártas az ilyen médiamegosztásban.Szerk: MediaHouse tetszik
-
-
válasz
Teasüti #4374 üzenetére
Akkor a PuTTY-ot is át kell állítanod még UTF-8 megjelenítésre, és lehetőleg így menteni a sessiont, hogy ne kelljen ezt minden login előtt eljátszani!
Jajj, bakker az első url-ből kimaradt a kettőspont! Sorry!
src/gz nslu2-arm-repo http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/mbwe-bluering/cross/stable
src/gz shibby-arm-repo http://tomato.groov.pl/repo-arm
dest root / -
-
-
-
válasz
Teasüti #4365 üzenetére
Nem kell semmit navigálni sehova, ezt most már intézi magának, a parancsokat bárhol kiadhatod!
A "baj" viszont az, amit fentebb említettem, hogy a használt repo-ban közel két éves csomagok vannak, és bár a tranmission csak egy éves, abból nem ártana még frissebbet keresni! Shibby-nél van is...
http://tomato.groov.pl/repo-arm/
Na most van két lehetőséged...
1. Felveszed ezt is az ipkg.conf file-ba!
2. Telepíted direkt elérési úttal!ipkg install http://tomato.groov.pl/repo-arm/transmission_2.84-1_arm.ipk
-
válasz
Teasüti #4364 üzenetére
Swap szerintem sem kell, /opt meg attól függ, hogy mennyit fogsz telepítgetni rá! Nekem régebben amíg optware-t használtam, közel 200MB volt a rendszerem, ez most entware-el lényegesen kisebb, nagyjából az 1/4-e!
MC valóban jó dolog, kényelmesebbé teszi a konzolt! A képe nem össze-vissza karakterekből áll össze, "normális", mint ezen a képen?
-
válasz
Teasüti #4362 üzenetére
Nem, azok azért még nincsenek fent, de elvileg van egy működő ipkg csomagkezelőd, és van egy midnight commander-ed is! Most már tudsz csomagokat telepíteni a fentebbi repo-ból, és könnyebben tudsz konfigokat szerkeszteni, fileokat másolni, kezelni!
Nem hiszem, hogy az ipkg update bármit is törölne, az elvileg csak a konfigban szereplő feed url-ről letölti az aktuális csomaglistát! De ezt le is ellenőrizheted...
cat /opt/etc/ipkg.conf
ipkg update
cat /opt/etc/ipkg.conf -
-
-
válasz
Teasüti #4357 üzenetére
Megnéztem az /opt/etc/ipkg.conf file tartalmát, és az a baj, hogy az egész ki van kommentelve, azért nem találja a szükséges csomagokat!
Az említett file tartalmát le kellene cserélni erre...
src/gz arm-repo http//ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/mbwe-bluering/cross/stable
dest root /...aztán mehetsz tovább!
ipkg update
ipkg -force-reinstall install ipkg-opt uclibc-opt
ipkg install busybox busybox-base busybox-links
ipkg -force-reinstall install busybox busybox-base busybox-links
ipkg install mc -
-
válasz
Teasüti #4352 üzenetére
Esetleg próbáld meg ezeket sorban bemásolni...
cd /tmp
wget http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/mbwe-bluering/cross/stable/ipkg-opt_0.99.163-10_arm.ipk
wget http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/mbwe-bluering/cross/stable/uclibc-opt_0.9.28-1_arm.ipk
tar -xvzf /tmp/ipkg-opt_0.99.163-10_arm.ipk
cd ..
tar -xvzf /tmp/data.tar.gz
cd /tmp
rm control.tar.gz data.tar.gz debian-binary ipkg-opt_0.99.163-10_arm.ipk
tar -xvzf /tmp/uclibc-opt_0.9.28-1_arm.ipk
cd ..
tar -xvzf /tmp/data.tar.gz
ipkg update
ipkg -force-reinstall install ipkg-opt uclibc-opt
ipkg install busybox busybox-base busybox-links
ipkg -force-reinstall install busybox busybox-base busybox-links
ipkg install mc -
válasz
Teasüti #4352 üzenetére
Na, hát itt is van azért választék telepíthető dolgokban, bár kicsit keserű ízt a dolognak, hogy lassan három éves csomagok vannak fenn...
http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/mbwe-bluering/cross/stable/ -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Teasüti #4327 üzenetére
Az nem jó!
http://itcafe.hu/tema/re_600_mbps-os_tempot_iger_2_4_ghz-en_az_asus_rt/hsz_36-36.html
Hát nekem nem ARM routerem van (RT-N66U), itt jól működik mind az optware, mind az entware repo, én jelenleg utóbbit használom, mert az sokkal frissebb!
root@INT-ROUTER:/tmp/home/root# opkg update
Downloading http://entware.wl500g.info/binaries/entware/Packages.gz.
Updated list of available packages in /opt/var/opkg-lists/entware. -
-
válasz
Teasüti #4323 üzenetére
Hát lemezkezelő az éppen van, de az ütemezés nem lesz egyszerű, ugyanis a futtatáshoz le kell csatolni a partíciót, és ha hibát talál ellenőrzéskor, sokszor olyan futtatási módot kér, ahol minden javítási beavatkozást jóvá kell hagyni! Ezt nem tudom, hogy mi a francért nem tudták megcsinálni, hogy automatikusan javítson, de hát ez van! A parancs az e2fsck, és ezt lehet paraméterezni!
szerk.:
Mondjuk nem NTFS-hez van, ahhoz szerintem a routeren nincsen karbantartó eszköz, mivel nem Linux filerendszer... -
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #4321 üzenetére
Beraktam PC-be, Sentinel szerint tökéletes az állapota (elvégre tegnap vettem), viszont meglepetésemre gépben sem tudtam rá másolni. Korrupt volt a lemez, kapott egy chkdsk-et és máris lehet írni.
Viszont mi fogja garantálni a Tomato-ban, hogy ez nem fordul elő többet, ha egyszer rádugom és úgy is hagyom majd a lemezt? Elvégre az első fagyásnál korrupttá válhat.
Van vmi lemezkezelő, amit esetleg tudok ütemezni is? Jó lenne, ha nem kéne emiatt mindig beszerelni a pc-be. Amúgy se ártana néha egy defrag egy NAS-hoz.(#4322) Intruder2k5
NTFS partíció van rajta.
Viszont én már széttárom ott a karjaim, hogy Optware leírások szerint többfelé kellene partícionálni.
Bár én most a JFFS-ben hoztam létre az "/opt"-ot, meg swap sincs, szóval gondolom nem kell szanaszét partícionálnom semmit. -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Teasüti #4295 üzenetére
Szia!
- Hova csatolta fel a HDD-t?
- A Transmission beállításaiban a megfelelő csatolási pontot adtad meg?
- DLNA-ban ugyanez kell majd...Vannak olyan saját energiatakarékossági rendszerrel rendelkező HDD-k, amik önmaguktól is kikapcsolnak, függetlenül attól a rendszertől, amire rá vannak kötve! Ezzel sokat nem tudsz tenni, legfeljebb telerakni majd torrenttel, hogy mindig legyen lemez aktivitás! Persze ha normálisan működik a lemez, akkor el is kellene induljon amikor szükség van rá...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Műszaki rajz készítés
- Műszaki rajzok készítését vállalom (autocad, inventor, solid edge)
- Synology NAS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Óra topik
- Építő/felújító topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged