- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Az AI átformálja a Peugeot modelljeit is
- Áll néma csend, repülő szárnya kint
- Állítólag összeolvadt a OnePlus és a Realme
- Android szakmai topik
- Jön a Motorola legújabb Swarovski kristályos kollekciója
- Idő előtt felbukkant a Motorola Razr 70: képek, specifikációk és ár is van
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hydra SR
addikt
Nem találom, melyik topicban esett szó nemrég az infraszűrőkről, de szerintem ide illik leginkább.
Naszóval, kiderítettük, hogy 2 fajta infra szűrő létezik. Az egyiknek kicsit becsapós a neve, mert nem az infrát szűri hanem minden mást, ezt infra fényképezőgépeknél használják, katonai hírszerzésnél, kémkedésnél. A másik pedig szűri az infra tartományt és többnyire egybe van építve egy UV szűrővel is, ami egy másik rétegen van feltehetőleg (legalábbis a világítástechnika tanárom szerint ez a valószínű). Az infra tartomány szűrése elég macerás dolog, ahogy korábban is kifejtettem. Az egyik lehetséges módja az úgynevezett hidegtükrös eljárás, ez azonban fizikai kialakítása és méretei miatt nemigen alkalmas arra, hogy egy fényképezőgép szűrőmenetére rátekerjük. Többnyire nem fényérzékelők hanem fényforrások elé szokták helyezni, ezáltal csökkentve a fényforrás hősugárzását úgy, hogy a látható fényből ne vegyen el érzékelhető mennyiséget. A másik módszer ennél is bonyolultabb, nagyon drága, és a kifejezetten ilyesmikkel foglalkozó világítástechnika tanárom is csak tippelgetni tudott, hogy hogyan készülhet. Valami lambda-negyedes rétegelésről beszélt, és ennél az eljárásnál a szűrt hullámhossz szűrési aránya erősen függ a belépési szögtől. Gondolom, ez lesz a megoldás mivel annál az infraszűrőnél amit katalógusban találtam szintén oda van írva, hogy minél közelebb van a belépő fény a merőlegeshez, annál jobban szűri. Piszok drága technológia, a gyártók féltve őrzik a terveket és valószínűleg sehol nem lehet a neten megtalálni a működés pontos elvét. Szakemberek persze tippelgethetnek, de egy biztos: házilag ilyet gyártani nem lehet.
Azt viszont még mindig nem tudom én sem, hogy fotózásban mire jó az infra tartomány szűrése. Én arra tippelnék, hogy a hőelnyelésben van szerepe és magát a gépet illetve a CCD-t óvja, növeli az élettartamát.
Közben egy apró tévhitet is szeretnék eloszlatni: sem az infra, sem az UV tartomány szűrése nem lehet hatással a kép minőségére, fényerejére, színeire. Az, hogy mégis beleszólnak a szűrők ebbe egy picit, annak az az egyszerű oka van, hogy a technológiából adódóan ezek nem csak az UV ill. infra tartományba szűrnek, hanem egy picit belelógnak a láthatóba is. Nyilvánvalóan a hordozó fólia is visszaver valamennyi látható fényt különben maga a fólia nem is látszana.
Még egy megjegyzés: a diszkókban (és szoláriumokban) oly közkedvelt ''UV'' fénycsövek, amiktől szinte világítani látszik minden ami fehér, azok sem csak az UV tartományban sugároznak. Az UV tartomány érzékelésére az emberi szem egyszerűen nem képes, legfeljebb úgy, hogy azt veszed észre hogy megvakultál (ha túl nagy intenzitású UV éri a retinádat). A magas frekvenciának nagyobb az energiatartalma, ezért kell szűrni, mivel károsító hatása is lehet az objektívlencsére vagy a CCD-re.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Diablo IV
- E-book olvasók
- Battlefield 6
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Robotporszívók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hyundai, Kia topik
- További aktív témák...
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 NIKON full szett, szép állapot + extrák
- Új - Canon EOS R8 milc fényképezőgép - 0 expó
- Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 + álcázó + UV szűrő ( Canon )
- GOPRO MAX 360 szett + 2 akku + duplatöltő + tartozékok
- Eladó Nikon AF VR-NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6D ED stabilizátoros (VR) objektív.
- Microsoft Surface Laptop 4 i7 / 16GB / Prémium ultrabook Jó áron! Érintőkijelző
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z370A i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Adata 600W
- HP 430 G5 Intel CEL 3865U laptop (kijelző hibás)
- 237 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest