- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csoszogi
tag
válasz
vizslakutya #72614 üzenetére
kösz, mondjuk ezt nem értem mi logika van benne
habar akinek ket autoja van az mar moooooooocskos gazdag lehet
lehet szivatni. Es ha az elso autojanak elveszik a rendszama, es ujat igenyel? Vagy ha azt eladja, es a kettes szamu auto lesz az egyes akkor az atmegy automatikusan B10-be? Megannyi erdekfeszito kerdes, gond ami nelkul unalmas lenne az elet
Viszont a jogsit gyorsan megcsinaltak. Csutortokon voltam a kormanyablaknal, ma meg atvettem.. -
csoszogi
tag
Ez tényleg így van? Valahol olvastam, ezt a hulyeseget meg regebben. Szoval, ha ket-harom-ot evente autot cserelek, akkor mindig A0-bol indulok?
Vezetes: hetvegen valami szornyu Szeged... akkor veszik elo a "bevasarlasi autot", mivel sokan nem is hasznaljak hetkozben. En is bicoval jarok. Sot lehet itt valakinek en is ba**tam mar fel az agyvizet..
. No ha kicsit esik, vagy sotet van...betyar dolog..
Ha valaki adrenalinra vagyik csak uljon autoba akkortajt..
Es mind B10-ben van mert regota megvan a kocsi...
-
csoszogi
tag
-
csoszogi
tag
válasz
martonx #72508 üzenetére
igen tudom, csak belefutottam gondoltam beirom, hogy nalunk is terjedoben van ez a szemleletmod, de ami a legrosszabb, hogy penzert az orvosok mit csinalnak.
Errol tanultak, tudjak mit jelent ha nincs megfelelo atoltottsag, az mivel jar a kesobbiekben. Nem hogy lebeszelnek rola az embereket...aztan terjed szajrol szajra, lattunk mar ra peldat mit tud okozni egy-egy ilyen dolog..
Ez nem egy oke, akkor megkapod a rokkantkartyat ha fizetsz kategoria... -
csoszogi
tag
válasz
Doggy dog #72503 üzenetére
nézd csak egy újabb gyöngyszem,oltással kapcsolatban:
valaki mondta, a történelem ismétli önmagát. Néhány év, és előjönnek újra a rég eltűntnek hitt járványok meg az azzal járó minden egyéb, nem csak szórványosan, mint napjainkban, hanem globálisan a "fejlett, öntudatos" nyugati világban...de jó is lesz az
-
csoszogi
tag
válasz
Vesztor87 #72477 üzenetére
A nyaron a szomszed hasonlkeppen tankolhatott aztan hazajott, kocsi a napra. Azt viszont elfelejthette, hogy a nagy melegben a föld alatt levő hideg üzemanyag a tankba kerülve, ott elkezd tágulni/párologni. Eredmény: a benzin folyt ki a kocsi betöltő nyílásán, mintha egy csap lett volna ott..
soha nem láttam ilyet. A tulaj kicsit szívbajt kapott mikor meglátta...
-
csoszogi
tag
válasz
martonx #72450 üzenetére
Rosszul tudod. Egy betegség lefolyása, illetve a megfelelő immunválasz kialakulása két különálló dolog. Az előbbi abból adódik, hogy szaporodik a vírus, baci stb. és ettől vagy szarul, bedurran mandulád, vízzal telik a tüdőd, aztán ha peches vagy akkor meghalsz, vagy valami maradandó bajod lesz, nemhogy erősödne az immunrendszered, hanem inkább gyöngül. Míg a másik egy fehérvérsejtszintű folyamat, ami antigénekre reagál, kialakítva a végleges immunitást. Elsődleges-másodlagos immunválasz, ha jól emlékszem még
.
Ez a baci vírus egy fehérjedarabkája, vagy valami egyéb darabja. Ezt nagyon leegyszerűsítve írtam, de kb ennyi. Keress rá mi megy mostanaában tőlünk mind keletebbre nyugatabbra, hogy az oltásokon való spórolás (rég nem volt ez a betegség, minek oltani ellene), meg a "tudatosabb" vásárló effektus miatt milyen régóta nem látott betegségek ütik fel a fejüket. Olvasd el a wikipedia nyájimmunitás szócikkét, miért is kell megfelelő mennyiségű átoltottság egy populációban.
Másrészt napjainkban sokkal több a nagy sűrűségű hely,egy-egy ember megfordul, mint teszem azt 20-30 éve volt, fokozottab a kontinensek közötti utazás stb. ami kedvez a betegségek terjedésének.
Nem a bárányhimlő a fő probléma, hanem az övsömör. Ugyanaz a vírus okozza, mert ha túl vagy egy fertőzésen, a vírus nem tűnik el a szervezetbő, hanem megbújik és övsömör formájában előjön később. Keress képeket milyen fasza az övsömör. Ugyanez a HPV-re is, ha rákot okoz akkor már késő azt mondani, basszus oltatni kellett volna.
-
csoszogi
tag
az oltásokról: valóban mi nem kaptunk, de tabletünk se volt.
Pont az a lényege a tudomány fejlődésének, hogy egyre több kórokozó ellen van oltás.
Ezek elölt kórokozók, vagyis szaporodni nem de immunválaszt képesek kiváltani. Mostanában a HPV oltás is ingyenes a lányoknak, mert ezzel csökkenteni lehet a méhnyakrák egyik formájának kialakulását. Szerinted ez jó, vagy nem?Most olvastam és nem röhögni:[link].
És itt még lehetne írni igen sokat a különféle oltási szokások megváltozásáról Ny-Európában. Ez minket is érint, hiába jó nálunk az átoltottság bizonyos betegségekre, ha nincs Ny-Európában nyájimmunitás akkor szopóroller van
martonx: miért is gyengül az immunrendszer egy elölt kórokozótól? Ez nekem új.
Másrészt megkérdezel tiz embert, biztos lesz egy aki érzékeny az Aspirinre. Mérlegelni kell, mennyi az előny/hátrány. E szempont szerint a védőoltások messze több előnnyel járnak mint hátránnyal.
-
csoszogi
tag
válasz
Doggy dog #72420 üzenetére
mi beadadtuk mindket gyerkocnek.
Miert: ad1: ne vakarozzon (egyenyi erzkenysegtol fuggoen, igen csunyan el tudjak kaparni a gyerekek, szajban is kialakulhat akkor igen fajdalmas), ad2: a felnottkori kesobbi övsömör elkerulese vegett.Az egyik gyerek mindkettot megkapta: nem lett baranyhimlos, a masik gyerkoc csak egy oltast kapott, a masik valami miatt kimaradt, neki nagyon enyhe lefolyasu volt a betegseg, mikor elkapta az ovodaban. Par potty kis viszketes. Ismeroseim is beoltottak a gyerkocoket pont ebbol az okokbol kifolyolag. Mellekhatasra nem emlekszem, esetleg a szokasos kis laz.
-
csoszogi
tag
Én is sütöttem, van is a hűtőben a Metro-ba vettem par eve. Ott is vannak jo cuccok.
Nem is merek kimenni, csak ritkan...
A tokehal nekem szetesett, mintha tul vizes lett volna..A csalad jobban szereti az edesvizi halakat, inkabb azt eszunk.
Ha valaki utana akar menni a szegedi viz milyensegenek itt van minden: [link]
Amugy nem a vizzel van baj, hanem a regi eloregedett lekoszolodott csovekkel.
Egy regi hazban barmi elofordulhat. Ezzel nincs egyedul, sok ember nem birja inni a szegedi vizet, raadasul varosreszenkent mas az ize egyesek szerint, ami pont ebbol adodhat. Aki nem bírja vagy szűrőt tesz fel, vagy ásványvizet iszik. Anyosómék, tősgyökeres szegediek, mégis ásványvizet isznak, de csapvízzel főznek..Ha Csongrádon jár valamelyikőtök, itt van egy kút ártézi nem tudom mióta de már 30-40 éve biztos folyik belőle a víz. A mellékelt térképrészleten is folyik. Na annak van aztán szuper íze:
[link]
A Körös-torokhoz közel van. -
csoszogi
tag
Majd meglátjuk, igen követtem a párbeszédet. Összeszedek pár dolgot, nem nagy idő, és mazsolázgathat belőle. Összerakva pár dolgot, nekem inkább egy étkezési zavarnak tűnik ez az egész, megspékelve valami túlérzékenységgel, szóval inkább egy dieatatikus/pszichomókus kombó kellene, de én egyik se vagyok...
-
csoszogi
tag
válasz
kovaccss #72396 üzenetére
oke, osszeirok parat, napokon belul elkuldom. A szervezetbe fokepp a kajaval kerulnek be az ionok. Nezz meg par asvanyvizet, alig van bennuk mas mint hco3, plusz egy kis Ca Mg Na,. A magyar asvanyvizek kozul soknak tok alacsony a teljes oldott asvanyianyag tartalma. Azt probaltad, hogy felforralod az asvanyvizet, de par percig forrjon, lehutod es utana hasznalod fel? En fozeskent deszt/ioncserelt vizben erre gondoltam: kave, tea, krumpli, teszta, tojas,
-
csoszogi
tag
válasz
Ted_Beneky #72393 üzenetére
Belet? Soha nem mostuk mosógépben, habár nem rossz ötlet, végül is, csak kicsit bizarr..
Az Energomat szervizelese se volt draga, meg el se romlott az is igaz. Anyukamek nagyon sokaig hasznaltak, meg megvan a sufniban, mukodokepes... -
csoszogi
tag
válasz
proper #72392 üzenetére
Igazabol csak koltoi kerdesnek szantam, meg arra felhivni a figyelmet, hogy mennyire fura a magyar, legalabbi szerintem. Anyukam 64 eves, es mar o is vagy 30 eve lecserelte ezt a tipusu gepet. Akkor ki? A 70-80-as korosztaly
mondjuk jobb ha hallgatok a 20 eves Opelemmel, es en is azert nem cserelem le, mert minek mikor jo meg, habar ha bedoglene vegleg nem 20 evest vennek.
-
-
csoszogi
tag
no meg egy mara:
szoktuk itt minositeni a magyar tarsadalmat, embereket, hogy miert olyanok amilyenek, miert vagyunk annyira masok mint a "haldoklo nyugat", miert vesszuk esszuk tesszuk ami erthetetlen. Szeretnelek megkerni benneteket, hogy segitsetek mert nem ertem.
Nezeggettem az akcios Praktiker ujsagot:
Hajdu keverotarcsas mosogep(36e), Hajdu centrifuga(34e). Zarojel: arak. Tudom mik ezek gyerekkent anyukam nagyi hasznalta, kb 30 eve. Egy mezei mosogep, kb ennyibe van.
Kerdesem: miert akar valaki ilyet venni? Maskor is lattam mar akcios ujsagokban ezt a kombot, de most megkerdezem, legyszi segitsetek.
Lehet tul foldhozragadt vagyok. Mire kellhet vaalkinek? A munkasruha nem jatszik, apukam ketkezi munkas volt, foldet is turt olajos is volt, megis jo volt az Energomat.
-
csoszogi
tag
"A paradicsom bent a szobában honnan tudja, hogy kint tél van? Sehonnan."
de tudja, a nappalok hosszabol. Hiaba vilagitasz otthon estenkent (az keves is), ha csak nem szabalyozottan (pl.: uveghaz), de a noveny erzekeli, hogy most hoszunappalrol megyunk rovidnappal fele, mig tavasszal pont forditva, van noveny aminel az elso irany(paradicsom), es van ahol a masik(dohany) stimulalja a viragzast. Van avokado novenyem. Egesz nyaron nem hozott uj levelet, most osszel meg megtaltosodott, tobb levelet hozott egy honap alatt mint eddig.
De nyaron semmi gond a paradicsommal, lathattad erkelyen en is termesztettem balkonladaban
-
csoszogi
tag
válasz
azbest #72385 üzenetére
"Amúgy egy vicc, hogy az éppen aktuális divat szerint mire mondják, hogy egészséges és egészségtelen."
Ez pontosan igy van, sorozat is keszult ebbol, lattam is, teged is emlegettek benne
mar a korai 1920-30-as evekben publikaltak a veszelyessegedet, de tobb volt az elonyod meg a profitod aztan meg most is betegednek meg emberek ettol a szuper anyagtol. Egy kicsit en is dolgoztam vele, remelem nem lesz bajom, mert hosszu a lappangasi ido...
Vagyis alapvetoen a "xyzlobbi" (barmi behelyettesitheto) ami meghatarozza mi is jo jelenleg nekunk
Az olajpalma ultetvenyek iszonyatos termeszeti karokat okoznak, mert kegyetlenul irtjak a termoteruletek miatt az esoerdotA Vadasparkban is van egy figyelemfelhivo tabla a tevek kornyeken errol, de nagy szakirodalma is van.
En nem sult hus sutesre hasznalom a kokuszzsirt, nekunk arra jo az etolaj is, hanem minden mashoz, ahova inkabb zsir kellene.
-
csoszogi
tag
válasz
stopperos #72381 üzenetére
Habar meg kell majd kuzdjek az asszonnyal aki szaritot akar a teraszra...
Nekunk keleti fekvesu az erkely, reggeltol 11-12-ig kapja az intenziv napfenyt. Most a poloskainvazio alatt megszurkaltak a paradicsomokat a szemet poloskak, par tonkre is ment... Meg annyit, hogy kell a mesterseges beporzas, mert ide mar (3. em) keves rovar jon, es kevesbe is fuj a szello egy zart teraszon. Lehet neked is azert volt keves termes. Beporzas: 11-es ecset, mikor kinyiltak viragok, naponta megsimogatni mindegyiket kicsit kocogtatva, reggel vagy delutan. Lehetett latni, mikor nyaralni voltunk es nem poroztak, hogy azon a viragemeleten joval kevesebb volt a termes. En ezt a tapoldatot hasznaltam: [link] Megeri, mert sok tapsoban nincs is benne amit rairnak, lasd NEBIH oldalak.
Ez a kajalas attol fugg kinek hogy jo, de en is ugy tudom a tobbszor kevesebb az ajanlott. -
csoszogi
tag
válasz
Ted_Beneky #72380 üzenetére
nem az árukra mondom, csak hogy oda viszik ki. En is jartam többször Nemetorszagban, irtam is itt mar, hogy mivel kevesebb az AFA, meg amugy is sokszor olcsobb ugyanaz a termek( valami Lidl/Aldi-val kapcsolatos dolog volt).
Ezt a tojasos dolgot a TV-ben hallottam, de nem a napokban volt. Azt hogy tobbet kap erte az lehet, meg hogy a nemetek inkabb azt keresik. Gondolom ok az s/m meretu tojasokat viszik a tojasporgyarba, nem teszik ki a polcra, mert az tul "kicsi" nem mutatos. Bevallom nem neztem van-e ott is s/m/l meretezes a tojasokanal. A buzarol olvastam meg hasonlot, meg en is szedtem anno nemet exportra hatalmas szilvakat, a kisebbek meg mentek Magyarorszagra...
-
csoszogi
tag
válasz
proper #72378 üzenetére
azt is irtam lehet valahol van 1-2 rossz vezetk a hazban, az okozza a problemat. Marmint az otthoni vizest. Erre is volt tobb otlet, mit lehetne csinalni. Mondjuk ami a legegyszerubb, kulonbozo helyeken inni csapvizet: ha azoktol nincs baj, akkor csak a hazban levo vezetekekben lesz valami gebasz...
Egy vállalkozó a minel nagyobb haszon remenyeben a legolcsobb cuccokkal dolgozik, nagy cegnel se dobjak kia lejart cuccost, bedaraljak, vagy egy kis ecetes viz csodakra kepes...Persze nem mindenki, de angy atlag szerintem igen...
Szakember kell ide az nem vitas. De kell lenni egy akaratnak is, hogy akarja a valtozast, hogy ebbol kilepjen.
Mas: a kokuszzsirt en is hasznalok, szerintem is okes.
En sokat sutok otthon mostanaban, kulonflele liszteket hasznalok, de nagy elterest nem tapasztaltam. Ami viszont igaz: minosegibb termekeket nyugateuropaba viszik, mert tobbet lehet kapni erte ott. En is ugy csinalnam. Egyszer egy tojasos ember nyilatkozott, mikor kerdeztek, miert van sok S-M meretu tojas itthon? Azt mondta ez kell ez fogy, a minosegibb tojasert a magyar nem fizetde nem gond, Nemetorszagba meg kell.
-
csoszogi
tag
válasz
azbest #72373 üzenetére
Ha belegondolunk, most is azt irja, hogy nem lehet főzni csapvízzel. Ugyanakkor minden etel amit megeszik valahol, csapvizzel keszul, ami elparolog belole az is csak tiszta viz, a szenny meg ott marad. Kb 500 gramm liszthez kell 250ml viz, hogy kenyer legyen belole.
Mashoz is kb enyyi kell (pizza, kalacs, zsemle stb). Valaki/valakik itt emlitettek, hogy igazabol ennek lelki hattere lehet. Az biztos, ha itt vegeznenk egy mini felmerest, kiderulne, igen sokan emlekszunk azokra az etelekre, amitol rosszul voltunk, hanytunk nem esett jol stb. Ennek evolucios oka van. Volt etkezesi zavaros ismersom, ahogy itt a kollega leirta milyen kedves volt a mama egyaltalan nem kizart ez sem, hogy ez a problema. Sok ilyen "nagy termeszetu" embert ismertem, oszt csodalkozott mikor problemas lesz a gyermeke. Raadasul ha valaki erzekenyebb lelkuletu, akkor jobban megviseli az ilyen dolog. Lehet a testvereire semmi nem hatott, tok normalisak. Igy meg nehezebb. Parhuzamos gondolatsor a nemi eroszak is: van aki tobbet ra se tud gondolni a himnemre, masok frigidek, megint masok felnottfilmes karrierbe kezdenek, de nyom nelkul keves ember lep tul rajta.
Tenyleg hadd kerdezzem mar meg, ilyen pszichomokus szakembernel jartal mar? Erre nincs lehetoseg, ismerve allapotod, hogy "felirjak" receptre, hivatalbol?ja amugy nem neked ment azbest...
teged veszellyes hulladeklerakoba vinnelek...
-
csoszogi
tag
Nos. Nekem volt hét tő paradicsom a harmadik emleten az erkélyen, két darab standard műanyag balkonládában (39X17x15cm). Mivel folyton növő volt, azért azok a madzagok fölfelé. Ez a kép[link] egy korai időpontban készült, magasra nőttek, le is kellett engedni őket egy idő után. Ez egy olyan folyton termő-fürtös paradicsom volt, amit a Tescoban kapni(Sándorfalvi a termelő, csomagolt), finom volt eltettem a magját. Hogy mennyi paradicsom lett rajta nem tudom, mindig kijártak a gyerkőcök "lopkodni", annyit tudok mikor most felszámoltam a "kertet" volt rajta 3kg zöld paradicsom. Abból meg savanyúség lett. Az egy tévhit, hogy nagy föld kell a növényeknek, inkább tápanyagutánpótlás, víz kell...a föld csak közvetítő közeg. Költségeket nem írok, mert minek. Mag,föld,láda,tápsó,madzag,meg amire felkotoztem. Mennyi lehetett 5-6ezer forint. A ládát,madzagot, felkotozo jovore is jo. Tapso talan 2000...Chilit is terveztem, de a macskak kizabaltak a palantakat...
-
csoszogi
tag
válasz
azbest #72322 üzenetére
na akkor majd megprobalom. Ahogy olvasom, a goole talalti listait, igen regota megvan mar ez a problema kulonbozo verziokkal. Nekem most jott elo. A beallitasi opciok valoban jol el vannak dugva.
Hogy kell-e virusirto? Amit irtal amiatt pont kell. Masreszt meg nalunk volt mar olyan, ismert cimrol level, csatolt file Mac-rol kuldve, Win-t meg kinyirta.. -
csoszogi
tag
válasz
johnny82 #72316 üzenetére
Nekem nem enged betolteni bizonyos oldalakat az Avast. Teljesen random, altalanos oldalakat, es nem valami hude hiper titkos, mocskos stb oldalakat. Például: emiatt nem ment a ceges web levelezom se. Pedig regebben tok jo volt. Nem tudom mi a problema, de tobben mas forumokon is irtak ezt. Pedig regota hasznalom, valami mostani frissitessel johetett valami.
-
csoszogi
tag
válasz
kovaccss #72255 üzenetére
én nem akadok ki, tudom milyen szagok vannak ilyen helyeken, mint irtam is laktam is ilyen helyen kb fel-egy evig. Inkabb a masik reszere koncentralj: lehet nem a fal a ludas, hanem egy rossz vizvezetek/csatorna/eresz a baj okozoja. Annak pedig utana lehet jarni. Edesapam vizvezetekszerelo, mikor neki segitettem lattam erdekes dolgokat, kokany munkakat meg olyan megoldasokat, hogy eldobnad az agyad.
Es pont eleg egy regi szetcsuszott, megrpedet lefolyo, hogy, nedves legyen a fal, kibirhatatlan a levego. Ha altalanos lenne a te problemad(lakas dohossagara, saletromossogara ertem most) az ilyen koru elhelyezkedesu hazakban, tobbet hallnanak errol, mert igen sok ilyen tipusu haz leledzik Szegeden.
Ezert is irtam az olomcsoves dolgot is, hiaba cserletetted te ki a sajatodat, a hazban van nehany regi cso, az boven eleg neked aki erzekenyebb. A tobbit is amit leirtam a peneszgombaval kapcsolatban, kicsit jarj utana, kerdezz szakembert milyen problemakat okozhat. Nem csak a lathato helyeken lehet. -
csoszogi
tag
Most hogy mondod, eszembe jutott, hogy voltam egy haz pincejeben tobbszor is ev minden szakaban, a Deak Ferenc utcaban, joval az utcaszint alatt van, Tiszahoz kozel..
Nem volt betonozva az allja, joval az utcaszint alatt, porzott a fold, nem volt nyirkos, valamennyire dohos szag volt, mint pinceben altalaban de semmikeppen nem nedves saletromos. Az is egy regi epitesu polgari haz, 6m-es belmagassaggal, nem tudom mikori epitesu, de ha vizesedne akkor vizes lenne az alljzat is szerintem es nem porozna.
En is arra gondolok, hogy egy rossz regi nyomocso, vagy lefolyo esetleg egy rosszul bekotott ereszcsatorna is okozhatja a problemat. -
csoszogi
tag
válasz
Gergello #72230 üzenetére
A: kimész az Auchanba, ott van a nagy tömb Parmezán középen, szerintem abból vágják. A többi sajt esetében is ott a tömb, elolvashatod kézbeveheted ha akarod_én volt, hogy megcsináltam semmit nem szóltak.
B: csak a hülye keleteurópában divat a műanyag ilyen mértékű felhasználása, mi meg külön kiemelkedünk: azért nincs sárga zacskó a tízemletesekhez, mert túl sok műanyag gyűlne fel, nem tudnának vele mit kezdeni...vagy valami hasonlót olvastam, agyam eldobom...Igaz a szemétszigeteket legalább ürítik..
Németországban szinte eltűntek a műanyag palackok, akár csak a fém dobozos sörök. Oké még van, de már 15 éve is feltűnt, hogy sokkal több mindent palackoznak "egyutas" vékony üveg palacka, az ásványvizet meg mosható üvegbe. Féltem is, hogy koc és összetört a vékony üveg. Emlékszel még, hogy régebben mennyire elterjedt volt a nagy üveges üditő? Vagy a visszaváltható üdítősüveg? Mostmár itt nincs, németeknél még mindig van...Ott megéri nekik, ugye mosogatni itt meg nem, vicc.
Németeknél, sokkal nagyobb a környezettudatosság. A plastic "üveg", alu sörösdoboz betétdíja majdnem annyi mint maga a termék. Egy termék csomagolását a bolt határozza meg, amelyik forgalmazza. Ha ide a Tetrapack is jo, neki meg olcsobb akkor igy keri. Könnyebb göngyöleg, stb.. -
csoszogi
tag
válasz
kovaccss #72178 üzenetére
Én is csak azt tudom mondani, mint a többiek, apránként lépésben lehet elérni valamit, ha szűkös a keret.
Mi például úgy csinaáltuk, hogy minden hónapban félretettün bizonyos összeget, és mikor meglett a kívánt összeg akkor vágtunk bele a kérdéses dologba. Mikor megjött a fizu, egyből ment a dobozba az adott összeg.
Mint ítram én is laktam ilyen helyen, az ágyneműm könyveim jegyzeteim mind szaglottak egy idő után.
Melegvíz: bojler készíti hidegből, vagy hőközpont biztosítja? Mert ha az utóbbi, akkor abba szoktak keverni termálvizet is. Nálunk a tízesben is van, hogy tök "büdös" kénes szagú a melegvíz.Írtad:
Már 2-3 hónap után undorító vastag barna mocsok rakódik le, és ez nem a rólam lemosott kosz, vagy nem vízkő, hanem ez van a vízben, rozsda, mocsokEz nem az, nem mocsok, ezek az úgynevezett vas/kén baktériumok telepei (biofilm nagyrésze poliszacharid). Ha megnézed a vízöblítéses WC tartályát, ott egy igen szép mező van kialakulva. Ez természetes dolog, az emberi egészségre nem ártalmas. Sok vegyszerrel nem kezelhetik a vizet, mert az túl drága lenne, van a klór, meg a vastalanítás és kész annyi. Anyosomék se tudják meginni a szegedi vizet, és az ásványvizek között is válogatnak..
A saját magad készített étel szerintem klasszisokkal jobb, meg legalább tudod mi van benne. Gyerekkoromban még divat volt a halliszt, mint fehérjeforrás a haszonállatoknak. Akkor valami betyár tengerihal szagúk voltak a húsok.
Említetted valahol a velőt szereted rántva. Én is imádom. Nekem vannak munkatársaim akik a helyi menzán nem tudnak enni, hasonló okból, mert utána jön a szapora. De ez nem az étel miatt van, hanem a túlhasznált sütőolaj miatt, erre jutottunk.
Mi szoktunk otthon kenyeret,kenyérszerű dolgokat sütni (kenyér, kifli, rudacska stb.), nem kell hozzá kenyérsütőgép, csak egy mixer dagasztó feltéttel, tál illetve egy-két szögletes forma, tepsi. Abban tudom mi van benne, és finom is.
Én is szoktam számolgatni a kiadásaimat, és arra jutok amire Rick4 a 72195-os hozzaszolasaban. Négyen vagyunk egy háztartásban, nem lehet sokat ugrabugrálni.
Ráadásul mikor egyedül voltam, megfőztem/sütöttem egy adag ételt és ettem három napon keresztül..
A főzés meg nem egy nagy ördöngősség.
Méreg: valóban körülvesz minket, de az is igaz amit már más is írt itt. Egy kiskertből származó termék sokkal károsabb is tud lenni_semmi kontrol, pedig elvileg "bio" meg háztáji, mint egy nagyüzemi (kötelezően előírt kontrol szinte mindenre), mert felszíni 15-30m-es fúrt/ásott kútból locsolnak. Az meg tele van mindenféle szarral, van hogy szószerint is.
-
csoszogi
tag
válasz
kovaccss #72134 üzenetére
Köszönöm, így tényleg nem egyszerű. Mindensetre én utánanéznék ennek a gomba/penész dolognak, mert sok baj forrása és az megszüntethető ha nem is egyszerűen. A Jyskben meg érdeklődni kell többször is, velünk kedvesek voltak, előjegyeztek az akciós termékre, és felhívtak mikor megjött, de attól függetlenül, hogy már vége volt az akciónak mi az akciós áron kaptuk meg. Ez többször is előfordult. Én ebbe a kaja dologba azóta kételkedem, mikor volt az a Findus lasagna botrány. Amiről kiderül, hogy román lóhús volt benne...
A hús meg megjárta Románia-Legyelország-Franciaország-Svédország-Anglia útvonalat, ha jól emlékszem. Szerintem nem tudjuk igazából mit is eszunk..errol nagyon sokat lehetne irni, ki mit tapasztalt. Miért is veszélyes a kiskertek locsolására használt 15-30m-es fúrt kút? Én épp a mars téri piacon vett karalábétól lettem igencsak rosszul.
Ahogy én láttam, a Lidl/Aldi termékeket ugyanúgy megkapom Németországban is, ugyanabban a csomagolásban. Sokszor rajta a magyar útmutató is. Főképp a magas hústartalmú készítményekre igaz ez. Azokban csak kis foszfát van meg fűszer. Meg sűrítőanyag, amik növényi kivonatok.Esetleg nem lehet valahol pályázni, lakásfelújítás címén, valami egészségjavító alapítványnál, vagy semmi ilyen irányú eus vagy állami szervnél, hivatkozva az állapotodra, lakás állapotára?
Jut eszembe. Mi használtunk légtisztító berendezést, szoba levegőjének szűrésére, elég jól működött. Igaz kicsit borsos az áruk, de tisztább a levegő..Lehet kell cserélni ezekben a víz/levegő tisztítókban a filtert, vagy regenerálni, de szerintem hosszabb távon megéri. Lehet, ha pár problémát megold, ott felszabadul a keret, lesz újabb filterre zseton, vagy valami más egyébre.
Svédoszágban nagyon tiszta a levegő, főleg északon, saját tapasztalat. De már Mo.-n a hegyekben is sokkal jobb.
-
csoszogi
tag
válasz
kovaccss #72129 üzenetére
ez nem poratka, ez peneszgomba. Kepes megtelpedni a legyengult immunrendszeru ember belso szoveteiben is akar. Nem akarlak riogatni, tavol alljon tolem. Laktam ilyen helyen egyetemistakent. Lehet meg olom csovek is vannak a hazban, tudom milyen a feelingje...
. Plusz hozza rezcso azt meg ki tudja milyen forraszanyaggal rogzitettek egymashoz es hogy. Lehet egy rossz illesztes ami miatt magasabb a nehezfem a vizben. Ha foleg erzekenyebb a szervezeted, akkor ez megmagyarahatja a tuneteket. Nem tudom irtad-e, de hogy tudod elviselni a fem cuccokat magadon? Egy ilyen lakas kiszaritasa, felujitasa is sokba kerul. A vizes porszivo tenyleg jo, a tobbi hepa ide vagy oda de kopi a port. A paramentesitok viszonylag nem dragak, hasznosak. Tesomeknal peneszedest szuntetett meg.
Amugy Dömösön voltam tavaly es iden nyaron is, meglepoen sok csaladi hazat hirdettek. Pest annyira nincs messze, csodas hely egyebkent.
-
csoszogi
tag
válasz
kovaccss #72115 üzenetére
szia
igy tenyleg bonyolult az elet, de eleg sok embernek van hellyel kozzel hasonlo problemaja, meg ha nem is annyira komplex mint a tied, szerintem tobben tudnak itt majd ajanlani valamit. A mososzerhez: a szilardakban finomra orolt zeolit van, nem megfeleleo lejtesu lefolyoba be is tud kovesedni. A csaladban tobbunknek is van borproblema hellyel kozzel, nekunk a folyekony mososzer+mososzoda, extra oblites majd a vegen ecetes oblites jott be. A mosogep pont arra jo, hogy minden kis finom port/szennyezodest kepes legyen kimosni a ruhabol, mert sokaig kevergeti, ahogy elottem is irtak. Masreszt a hazi por nagy resze pedig a sajat elhalt borunk. Ha reggelente ugy ebredsz, lehet nem is az agynemu baj, hanem a lakas.
En is es a fiam is fokepp reggelente fujtuk az orrunkat, be volt dugulva, ami megszunt a lakasfelujitas utan (10 emeletes panel): volt egy peneszes resz, regi szonyegpadlo (alola a beton, regi porlo ragaszto telinyomta porral a lakast) , sok novenynek a neha szaraz foldje porzott. Mi ezekre gondolotunk. Nalad nem lehet ez?
Mivel szervezetunk immunrendszerenek fo alkotoja a belben talalhato "reteg" igen fontos mennyire allergizal az adott taplalek vagy annak kombinacioja. Ezt a beltraktust megfelelo dietaval/etrenddel rendbeteve, megszunhetnek az egyeb problemak is. A csapviznel az nem lehet, hogy a csovezetekek oregsegebol adodik az, hogy a borod viszket, nem vagy jol a viztol? Itt regebben ecseteltek ezt paran, es pont ezert hasznalnak kulonfele viztisztito keszulekeket.
Nem tudom eddig milyen kivizsgalasokon voltal problemnaddal, de ha gondolod megkerdezem az egyik munkatarsamat, akinek nagyon sulyos borproblemai voltak, ami allergias/tulerzekeny eredetu volt de vegul megtalaltak neki a megoldast. Ha erdekel jelezz vissza privatban.
Szinten gyogyszertari az Ungentum Stearini (glicerin+sztearinsav), testapolokent hasznaltuk/hasznaljuk a gyerkocoknek. Kerdezz ra az osszetetelre, mert ami a neten van az sokminden csak az nem ami valojaban. Mi itt kevertettuk [link]
Ez jo volt ekcemas allergias(oblito volt a ludas!!) szaraz borre.
A poros munkat en se birom, szem, orr es a torok bedurran, de ezert hasznalok maszkot. Sokfele kaphato, akar egesz arcos is. A szemedet nem irritalja a por? Az fura lenne.... En allergias vagyok valami pollenre, evenkent valtozik mikor tavasszal, nyaron vagy osszel, de van hogy vegig, es akkor olyan mintha belefujtam volna egy orolt borssal teli talba es alallnek nyitott szemmel/szajjalGyogyszerektol elalszok, ami bejott mellkehatas nelkul az Allergodyl csepp spray.
-
csoszogi
tag
válasz
kovaccss #72105 üzenetére
Akkor csak nem marad mas, mint a sajatkezu kivitelezes. A szivacs porladas joval 5-10 ev felett kezdoddik, ha egyaltalan van ilyen. A regi ulogarniturak meg garantaltan sima szivacsbol voltak. A gyerkocok szivacsmatraca is megvan mar joideje megse porlik. Kar ettol felni. Ha jol tudom, a szivacsokbol is van kulonbozo kemenysegu. Csak igy elsore: [link]
A suru szovesu zsak/vaszonanyag/regi farmer/sotetito fuggony stb. lesz szamodra a jarhato ut, aztan ugy alakitod ki a kemenyseget ahogy neked megfelelo. Ra meg a normalis parnahuzat. Kicsit melos de hosszabb tavon megeri. A neten is vannak jo leirasok. A kezi varras se ordongosseg...
Sajat magam is tapasztaltam, ha valami az atlagostol eltero kell, akkor vagy megoldod magad, vagy kurva sokat fizetsz erte..
Talan erdemes meg megnezni egy ket butorboltot is. A MAkkoshazi krt-n az OMV mogotti boltokban is lattam parnakat, de az lehet csak diszparna... -
csoszogi
tag
válasz
kovaccss #72095 üzenetére
Auchanba van busz, voltam már bicajjal is Tarjánból. Egy bicajon vittem haza a feleségemmel egy 160x200 rugós matracot a Csongrádi sugárútról, végig a Rózsafa utcán a Csillag térig...
A pedálra tettem a matracot.
Szivacsmatracban nem gondolkozol? Abból lehet sokmindent "faragni"... vagy a másik, a polisztirol töltet (nekünk ilyen volt a gyerkőcnek [link], csak azért írom mert tökre formázható volt és tartott is) esetleg az aprított szivacs. Az is könnyen formázható.Igaz ezeket nem tudom hol lehet beszerezni, de vásárolhatók,láttam régebben Szegeden is. Egy próbát még megér a Cserepes is akár, ott rég voltam de emlékszem sokféle pléd/párna volt pár éve. Van olyan anyagból párnahuzat, ami nagyon sűrű szövésű, azon por nem csak a pára tud átmenni. Vastag zsákvászonnak hívják azt hiszem. Nagyim liszteszsákból csinálta a párnacihákat
Tartós volt 10-15 évig használtam. Kézzel is meg lehet ezeket varrni, nagyi is úgy csinálta, megfelelő zsákból, bele pedig annyi töltet ami pont kell, és ha pöpec akkor véglegesre megvarrni.
-
csoszogi
tag
válasz
Ted_Beneky #72094 üzenetére
csak most ültem géphez. Az igazat megvallva még most is nyomják...
Jó kitartóak.. Amúgy Tarján, közel a töltéshez . Végül is nem túl zavaró, vannak jó számok is..
meg ritkán van, de pont ma gondoltam szunnyadok egyet...
Végül is helyette Móra Múzeum lett.
-
csoszogi
tag
A poloskainvázió után itt a katicainvázió. Jelentem nálunk is hasonló, igaz nem ilyen durva, de az erkélyen van vagy 100-150 katicabogár, és nem a hétpettyes.. előtte meg ugyanennyi poloska volt..
[link] -
csoszogi
tag
válasz
kovaccss #72090 üzenetére
az Auchanban vettunk_par honapja, illetve par hete lattam a Napfenyparki Jysk-ban ilyen memoriahabos parnat, ami a specialis link alatt van. Gyerkocok hasznaljak, dupla huzata van, az moshato, tetszik nekik. Masreszt ha nem lattad a Jysk-ban de tudod a termek nevet, ma kimesz, erdeklodsz hetfore keddre itt van. Mi ki is mossuk neha a parnakat, de csakis ilyen zippzaros mosozacskoban, mert egyszer szetment egy parna es minden toltetes lett..
(fellettunk beindult a lakodalmas...epp most akartam leheveredni...
)
-
csoszogi
tag
Nálam dettó ez van, pont ugyanezek vannak, és már félig tele is a kocsipecó
. Amit lehet elajándákoztam, eladtam. Kocsi meg csillaggarázsban.
Valaki azt írta egyszer azért jobb a szabad ég, igaz jobban ki van téve a kocsi az elemeknek, de ha mondjuk esősen/havasan állsz be a garázsba, jobban korrodál az autó, mert nem olyan mértékű a légáramlás a garázsban ( főleg a panelgarázs igen szűk), nehezebben szárad a kocsi, a beton, magasabb is a páratartalom, mindez hosszabb időn keresztül éri a kocsit, mintha egy szeles idő ami pár óra alatt felszárítja a kinti területet, kocsit. Szüleimnél is a garázsban olvadozott a hó a kocsiról, jó sokáig, de kint meg továbbra is fagyott hó volt mindenfelé...Láttam olyat, aki lecspatta a kocsit télen is melegvizes(!) slaggal, hogy ne sós/havas kocsival álljon be a garázsba.. -
csoszogi
tag
A magyar gyűjtögető fajta, meg jó lesz az még valamire, nemszeret pocsékolni, minek kidobni lehet jó lesz még valamire. Főképp ha családod van, exponenciálisan nőnek az ilyesmi dolgok. Egy lakótelepi lakásnak meg adottak a paraméterei.Én is ilyenben lakom, tudom. 4 fő az 4 kerékpár, már csak ez is, ha beteszem félig tele a garázs.
Annó lehet megvették, mert volt pénzük. Ha kiadnák még több pénzük lenne belőle, de akkor hova tennék a "kincseket" ? Igaz ha nagyrészét kidobnák, lehet fel se tűnne. Családban volt kertes ház, hagyaték átnézés stb. Hát hogy ott mi volt, pedig már évek óta ment apránként a szanálás....egy nagy konténer "kincs" de csak most. Az meg majdnem több mint egy garázs, nem? -
csoszogi
tag
válasz
DarkByte #71887 üzenetére
mi a [link] a Dorozsmai uton, vettunk alu profilos sinbe(ket pici csavarral lehet felfogatni a konyhapult aljara) csusztathato led csikot (jobb szellozes, a csik alatt felett), tobbfele volt nekik tobbfele meretben, de kettot en is osszeforrasztottam, mert olyan hosszu kellett. Tapegyseg a konyhapult tetejere, igy csak a kisfeszultsegu vezetek jon le, a 220-as a kapcsoloba kotve. Ott szellozik
senkit nem zavar, elfer. Nem volt draga, tobbfele profilbol, tipusbol(hideg/meleg/teljesitmeny) lehett valasztani. Segitokeszek voltak, ott elottunk osszeraktak a rendszert, hogy megnezzuk. Akkor derult ki, hogy hosszabb egyseghez nagyobb teljesitmenyu tapegyseg kell. Azt hozza kell tennem ket eve volt, azota nem tudom mennyit valtozott a kinalat. Akkor azt mondtak, helyi beszallito csinalta ezeket a dolgokat...egy probat meger. -
csoszogi
tag
válasz
DarkByte #71531 üzenetére
en hevederzarhoz, mivel speci volt, csak a Torok zaruzletben kaptam masik betetet, ami a Mars ter mellett van, a templomnal. De ok is azt mondtak, kell a zarbetet, hogy megfelelot tudjanak adni.. kb 5000 forint volt. A heten masoltatttam kulcsot, eleg draga mulatsag lett 700-1000 forint kulcstol fuggoen. Hevederzarba meg 2000
-
csoszogi
tag
válasz
lorcsi #71429 üzenetére
A Makkosházi krt-n levo OMV mogott van par butorbolt,egy ceg a ketto. Mi ott jo arban vettunk eloszobaszekrenyeket, kanapet (kinyithato, agykent is hasznalhato), valamint beepitett gardrobot. A gardrobba az OBI-ban vagattam plusz polcokat ugyhogy kiraly lett. Nagy valasztek volt mindenbol, kedvesek segitokeszek voltak. Nem azonnal elviheto, meg kellet rendelni,de mindenhol ez volt, ahol Szegeden nezelodtunk, ja es van sajat hazhozszallitasuk azt elfelejtettem. Hogy az ingyenes-e nem tudom, de semmi gondunk nem volt veluk, felhoztak a cuccot a harmadikra. Nekunk megerte nagyon. A Jysk-ben is vettunk par dolgot: iroasztalt, szekeket, agyat, szekrenyt,
A gyerkocoknek agyat ami kettetort. Garanciaba csereltek, utan megerositettem, azota okes.
Vagy az Ikea..no de az Pesten van. Onnan ha van ismerosod akinek van, vagy lehetoseged akkor utanfutoval/kisteherrel eleg sokmindent le lehet hozni.
-
csoszogi
tag
válasz
totya694 #71385 üzenetére
szerintem a takarékosság. Képzeljétek el, 10 gramm öntvény/autó 1 millió autóval számolva már 10millió gramm ami 1 tonna.... hogy abból hány motorblokk kijön, bele se merek gondolni....
És az mind-mind bónuszt termel valakinek...
Ennél jobb, ha valamit műanyagra cserélnek fém helyett mert olcsóbb 10centtel, ugyanenzt mondják, de rövidebb lesz az élettartam.. -
csoszogi
tag
No ez nem teljesen igaz..20- környékén túráztunk a Pilisben és mindenki köszönt még pár szót váltottunk is vadidegen magyar emberekkel. És ugyanez volt a campingben is. Volt melletünk egy fiatal pár, pár dolgot nem hozott, a körülötte lévő campingesek amint látták a tétovázást, egyből segítettek. A külföldi is köszönt, mind a hegyen mind a campingben. Néha én éreztem magam parasztnak, mert bambuláztam és csak hallok valami köszönésfélét...Egészségügyben is hasonlót tapasztaltak szüleim, ami meglepő ismerve a helyzetet de mégis valahogy azért nem reménytelen. Lehet ha lenne jobb/szebb jövőkép, lehet többet, önfeledten mosolyognánk..
-
csoszogi
tag
válasz
martonx #71269 üzenetére
A fiaimat az őszinteségre igyekszem nevelni, de ebből kifolyólag adódnak érdekes pillanatok...néha nem értik miért kellene satuba rakni a szájukat...no de majd megtanulják végül is azért gyerekek. A munkahelyemen vannak mind keleti mind nyugati kultúrkörből valók...mindenféle van köztük, de talán a keletire jellemzőbb, hogy vigyorog ha lebaszod és akkor is ha dícséred főleg ha van fokozatbeli különbség (főnök/beosztott)
Ettől meg szetvet az ideg...
Másrészt egyrégebbi posztra reagálva hogy nem használja ki a város az adottságait: termál víz olajkeresésből. Kiskunmajsa: gyerekként csak folyt ki a víz...most meg, Egerszalók szintén, van olyan fotóm ahol csak a mésztufa alatt volt ásva egy medence, és abban pihizünk..no de mi lett belőle. Vagy Cserkeszőlő, Lakitelek,.. és most nézzétek meg KKfházát...nagy semmi pedig ott is van gyógyvíz nem is rossz. De nagy nulla, basztak ráfeküdni.
-
csoszogi
tag
Voltam Németországban, Horvátországban Lidl-ben. Más a kínálat, amit a helyi/nemzeti sajátosságok alakítanak ki. Én sehol se láttam még 10% hústartalmú "párizsi/virsli" jellegű cuccot, kivéve Magyarország...
Szerintem itt is ez lehet, amire igény van az van. Legalábbis ha kereskedő lennék, én így gondolnám. Lehet látni mennyiben alakult át az egyes boltok kínálata az elmúlt években. A nagy tetyo a ruházatra-háztartási cuccok meg a kajára tette a hangsúlyt, ha jobban megnézed a más típusú termékekből szinte alig van, holott régebben sokkal színesebb volt. Kivéve az idénytermékek, de már az se a régi. Ebből a szempontból az Auchan sokkal színesebb. Igaz ez a Lidl-re is, meg gondolom a többire is.
Amiről Rick4 ír, az már szembetűnő volt 20 éve is. Mintha egy időkapszulába léptünk voln, a Tiszántúlon, Miskolc környékén, ráadásul bicajjal voltunk többet is láttunk ebből mintha csak autóval átzúgtunk volna..Gondolom azóta se sokat változott a helyzet.. sőt csak romolhatott az elvándorlás munkanélküliség miatt.
Arra, hogy miért megy el egy multi, szerintem összetetebb, nem egyszerűen elintézhető. A BAumax jó volt, de jó a Praktiker meg az Obi is. Hasonló termékpaletta, hasonló árak én mindháromban vásároltam az elmúlt években a felújítás során ezt-azt, mégis az Obi még fejlődni is tudott, új üzlet bővülő termékpaletta. De nem vagyok kereskedő nem értek én ehhez.. -
csoszogi
tag
talan a hatar kozelsege es atjarogatnak az emberek? Mondjuk ebben az evben barmikor mentem, barmilyen boltba, nemigazan ereztem azt a tomegnyomort mint mondjuk ugy 5-10 eve... meg unnepek kozeledtevel sem..Egyedul a Mars teri piacon, tobbszor is, na az durva volt. Szegeden az EuroFamily-hez hasonlo boltokbol is tobb-tobbfele van szetszorva a varosban foleg a kozpontban. Lehet azert nem eri meg nagyobbat-tobbet uzemeltetni. Olyan ez mint a gyumolcsfa: sok termes de kisebb meret, vagy kevesebb de nagyobb...
Tobben irnak itt a forumon is elkeserito viszonyokat kiskereskedelem/szolgaltatas/szakipar teren, amit en sem igazan ertek. Majd 200 ezres varos, de valahogy en se latom az eloremutatao fejlodes nyomait. -
csoszogi
tag
válasz
kraftxld #71232 üzenetére
passz, nem tudom csak feltűntek a gépek, meg a hatalmas földhalmok....ekkora halmokat utoljára Svédorszagban láttam, csak hóból
akkor is rémísztő volt..
bb0t : igen van benne igazsag. Butorbolt viszont tenyleg igen sok van Szegeden elszortan, igaz a legtobb kis termekpalettaval specializalva, de van valasztek. Az elmult evekben nezelodtunk tobbfele fajta butort, sikerult is megtalalni, igaz idobe telt. Ja meg varni kellett mire legyartjak..
4-6 het..Kecskemeten van ilyen bolt, aki jart ott az Ikeahoz hasonlitotta, kinalatban.
Ma lattam, hogy a Reno lehuzta a rolot a Napfeny parkban, a Jysk helyere se megy semmi, no meg az a Tesco.... multkor: az iskolacuccok, csak lazan kidobalva, mintha epp szezon vege lenne, pakolnanak ossze...aztan mikor kesobb visszamegyunk, par het mulva, ugyanaz, igaz lehet a tisztelt vasarlok turtak bontottak ki jo magyar szokas szerint.
DE: ebbe az uzletbe kerulnek a learazott, kifuto cuccok, igen ertekes dolgokat, foleg ruhanemut, kifuto szezonalis termekeket, stb. iskolataskat (20000 helyett 8800 ft) lehet kifogni, tobbszor tapasztaltuk, emiatt erdemes neha benezni.
A zoldseg/gyumolcs resszel egyetertek, ma se volt szinte semmi csak par dolog mutatoba. Viszont ami jo, az az Euro Family, a Napfenyparkban, tisztalkodasi termekek igen kedvezo aron, kb fele aron vanank.Masreszt az van, amit par hozaszolassal ezelott irtam: erre van igeny, ez kell nekunk. Lasd: Szilleri sgt vege volt Plus ami Spar most meg Hada mint hasznaltruhabolt...pedig szembe is van egy. Igaz nyitas elott ott mindig sor van, 10-20 ember...de tenyleg minden nap...
-
csoszogi
tag
Ma láttam, hogy megkezdték a földmunkákat [link]
-
csoszogi
tag
válasz
Gergello #71129 üzenetére
minőséigény: párizsi 10% hússal...van mert megveszik
autó: csak 90000km-es legyen....
kínai egyszerhasználatos tetszőleges termék...van? igen..
az a rengeteg használtruhabolt...van mert van rá igény (én is járok ilyenbe, akárcsak kínaiba is)
ez így volt 30 éve is: apám munkatársa kókler volt, sokszor apám javította ki amit ő elbaszott...volt munkája? igen... éhenhalt? megverték? nem....
Volt gáz-villany-víz-kőműves-burkoló ebben a pakliban hasonló...
Ha nem értesz hozzá, még át is basznak, ha okoskodsz még meg is szívatnak... -
csoszogi
tag
Nálunk volt teljes körű lakásfelújítás több körben, de akik csinálták, profik voltak, semmi gebasz. Egy volt, de azt a főnök lerendezte az illetővel (bevállalt egy párhuzamos melót..) de kis fejmosás és oké. Az igaz: ha január/február-ban nem beszélsz velük, már késő arra az évre..
A jó szakember azért ritka, mert elkapkodják, láthatatlanokaz átlag usernek..
Édesapám nyugdíjas, szakmunkás volt, na ő tudna mesélni mindkét oldalról, én is láttam/hallottam pár igen meredek dolgot.
No amit viszont nem értek: ügyintéző, attól függ kivel beszélsz más-más a válasz/megoldás ugyanarra a problémára bank-hivatal-posta-telefon. Nem írom le mert fárasztó. De számomra ez felfoghatatlan. És ha többen intézzük ugyanazt más-más ügymenet szerint ugyanazzal az eredménnyel.....
Elvileg van hivatalos eljárási rend, vagy az mit se számít?A: két tanú kell, két példányban mert iktatni kell stb..
B: alá akarja írni, hogy átvette?A: hozzon A-B-C igazolást, írassa alá, két tanú, két példány, pecsét
B: tessék írd alá viheted....A: jé gyere Mancika ilyet még nem láttam, hogy kell megoldani...hű én se tudom szóljunk a főnöknek....ó-ó hívni kell a központot... posta... de az nem létezhet... pár éve volt, tankönyv fizetés valami csekkes/Erzsébet utalványos dologgal, nem igaz nem kaptak eligazítást...
Egészségügy: tüszős mandula. Ügyelet: ő csak torokig nézi, menjünk a gégészeti ügyeletre....gégészet: hát ez a gége felett van....menjünk vissza a sima ügyeletre.... mindezt egy lázas pár éves gyerekkel, aki igen szarul volt...visszamenve mintha a saját májaból kértem volna egy darabot kedvvel megnézte... Máskor meg semmi flottul ment az ügyelet. El kell mondjam, ez a gyakoribb. Bármit lehet mondani az egészségügyről, azért tele van még jóakaró/tenni akaró önzetlen orvossal, ápolóval.
-
csoszogi
tag
ha már garázs: Háló utcában, az alábbi linken
a legbelso kocsin tul van egy garazsor, ott lenne egy eladó/kiadó garázs.
Én csak közvetítő lennék, ha valakit erdekelne, keressen meg privatban, akkor felveszem a kapcsolatot a tulajjal.
Meg annyit: Az epület(felepitmeny) maga magantulajdon, a telek IKV tulajdon. Ez pontosan mit von maga utan nem tudom.
-
csoszogi
tag
válasz
Gergello #70845 üzenetére
nem volt semmi előítélet, csak annyit írtam, hogy ez hamis biztonságérzetet nyújt, vagy nyújthat. Sehol sem említetted, milyen autót akarsz venni, vagy hogy milyened van, csak kb annyit, hogy számít a biztonság.
Ha ezért érezted megszólítva magad "Vagy ha nem neked akkor a vétlennek" akkor nem neked szántam, csak úgy általánosítva.Ha megnézed amit Rick4 által linkelt videón van, pont erre akartam célozni a hamis biztonságérzettel: a román bízik a kocsijában, gyors, még befér, szarik a világra meg stb. Lehetsz te bármilyen kocsiban, ebben az esetben nem igazán úszod meg épen, ha pont úgy jön ki a lépés.
Nekem soha nem lesz olyan autóm, amit írtál, mert nincs rá keret. Van egy 20 éves Opel Astránk amit hajtunk a felségemmel, családdal és igen néha én is parázok mi lesz ha valami történik.És most idemásolom Rick4 válaszát:
"Ha ezek megvannak, már csak egészségesen kellene élni, kerülni a stresszt, félévente orvoshoz járni mindenféle kontrollra, és akkor is "talán", "hátha", "esetleg" sikerül tovább élni, mint egyébként."
Többen meghaltak az ismerőseim (család, barátok, kollégák, szomszéd, stb) közül rákban, egyéb kórságban, mint amennyien komolyabb balesetet szenvedtek az elmúlt 30 év alatt autóval.
Kérdés: melyik szappan a jobb: a sima, vagy az antibakteriális, melyik hatékonyabb? Elárulom: egyformák, mégis elhitették az emberekkel meg kell venni az újabbat, antibakteriálisat, mert az jobb. Hol van több veszélyes kórokozó? WC ülőke, vagy mosogatószivacs/vágódeszka/konyharuha? megoldás az utóbbiakban jóval több, de mégis mindenféle WC tisztító reklám megy ezerrel, nem az hogy egy-két naponta tedd be a mosogatószivacsot a mikróba 1-1 percre és az fertőtleníti. És mennyi ilyen van.....
-
csoszogi
tag
válasz
Gergello #70840 üzenetére
szerintem pont ezt hívják hamis biztonságérzetnek: "nekem jó az autóm, van sok légzsák ABS, szuper fedélzeti ketyerék, nyugodtan csapathatom, akár a fizika törvényeivel is szembemenve, úgysem lehet sok bajom" pedig de. Vagy ha nem neked akkor a vétlennek. Azzal a tudattal együttélni, nem lehet könnyű...
Ami szinte biztos is, hogy egy régebbi autóban ülőnek rosszabbak az esélyei, erre láttunk már számtalan példát, de ha megnézzük a magyar utakat igen sok régi 15-20 éves autó szaladgál még. De ehhez tudni kellene a statisztikákat. Városon belül meg (én keveset vezetek viszonylag), de szörnyű a közlekedési morál. Főleg hétvégén lehet látni, aki csak bevásárlásra használja az autót, hogy menniyre rutintalan...
Meg igazából azon kellene elgondolkodni, miért is ilyen öreg a magyar autópark? Miért éri meg behozni a nem kicsit hanem nagyon leharcolt 92000km-tfutott 15-20 éves romokat, miért nem tud venni aki akar, vagy kell jobb autót? De ez már messze vinne....
-
csoszogi
tag
Garancia nem vonatkozik erre? Két hónap? Én visszamennék, az biztos, rákérdeznék abból baj nem lehet.. Igaz nekünk is volt olyan, egy töltéssel bírta 1 évig, máskor meg tovább. A szerelő akkor azt mondta, régi az autó (1996) már elöregedhetett benne ez meg az. Én ősszel télen is járatom, néha-néha, azt ajánlották, főképp ha esős idő van faszán leszedi a párát...
Hogy milyen levegő jön ki? Volt hogy úgy tűnt melegebb, elvittem szerelőhöz volt,hogy kellet bele kis mennyiségű gáz, máskor meg nem...
Az biztos idő kell neki mire teljesen hideg levegőt fúj, igaz a mi autónk régi darab, megbocsátható neki -
csoszogi
tag
válasz
ShadowX #70358 üzenetére
én egy hasonló kaliberű csávót vittem oda, a grill ételek ott helyben készülnek, egyszer itt írtam róla, szóval kicsit füstös is lehet a kerthelyiség de elviselhető, néha még étvágygerjesztő is lehet egy-egy kis grill illat...20-30dkg azt hiszem a grill mennyisége, plusz hozzá köret: friss káposztasaláta, krumplisaláta stb. Én merem ajánlani. Kiszolgálás gyors volt. Nincsenek sokan, az elmúlt hónapban kétszer is voltam dél körül, illetve este. Étlap: [link]
Hogy mire hasonlít nem tudom, de a Gőry-ben nagy mennyiséget adtak mikor ott voltam kb 10 éve..mivel írtad az is szempont...
-
csoszogi
tag
válasz
Krogoth #70352 üzenetére
én csak azt írtam " ha kiszámolom" de mindent összevetve, én is jobb szeretem a sajátot. Én is azért vettem meg, mert tudom bármikor kellhet. Most is kell 4 likat fúrni...Az Obiban vettem a fúrószárakat is, jól bírják.
Tipliből a fishert ajánlom. Lehet drágább de nem megy félre benne a csavar, mint a sima csak hosszában egyeesen bevágott tiplinél. És védőszemüveg! -
csoszogi
tag
válasz
Krogoth #70335 üzenetére
én ilyet vettem pár éve:
[link]azóta fúrtam egy csomó lyukat panelbetonba (30-50), polc karnis, stb. 6-8-10-es méretben, különböző mélységben, nem panaszkodhatom, vitte mint a vajat. Akkor még olcsóbb volt 24ezer körül. Ami bezavart néha az a betonvas.
Erre van kábel/vaskeresőm ez: [link]
egész jól el tudtam vele kerülni a vasbetont/kábelt.És igen alkalmi, évente 1-2-szer kell az igaz, de akkor jó ha ott van. Ha kiszámolom, lehet olcsóbb a szerszámkölcsönzés, mert ha kész a kecó, olyan sok dolgot már nem furkál fel az ember....de sose lehet tudni hogy mi jut eszébe az asszonykának...
Plusz ajánlok mindenképpen valami védőszemüveget. Akár a legolcsóbbat. Nekem már mentette meg a rendes szemüvegemet lepattanó betondarabtól!!!
-
csoszogi
tag
Igen, világos ez érthető. Ugyanakkor pont azért volt jó, hogy egy autó egy rendszám, mert néha meglátta a régi tulaj a rommá tört autót, mint újszerű egy eladási oldalon. Pont Szeged környékén volt, hogy a vonat elvitte a kocsi elejét a szélvédőig, az autó eladva mint roncs és feltámadt...
No meg is lett [link]
-
csoszogi
tag
Most nézegettem kicsit a linkel oldalt.
Kérdeznék, csak kiváncsiságból: miért van egy csomó régi autón N-es rendszám?
Tudtommal a mostani új autók kapnak N kezdetű rendszámokat, nem? Akörül jár az ABC.... -
csoszogi
tag
válasz
Vesztor87 #70107 üzenetére
Lehet hülyeség, de én már itt vettem dolgokat, nem bántam meg. [link]
Be lehet állítani, hogy csak magánszemély meg minden egyebet, a fenti linken 500-1millio koze állítottam, meg Csongrád megye. Egy próbát megér, sokat nem vesztesz vele.
Amúgy meg tapasztalatom szerint minden olyan, mint az Aspirin: megkérdezel tíz embert, tízféle választ kapsz, egyiknek mindenre jó másiknak semmire harmadiknak fáj a gyomra tőle negyedik kiütsés lesz meg sorolhatnám. Ez igaz autóra, hűtőre, mosógépre, de még a nőre is
-
csoszogi
tag
válasz
quailstorm #69953 üzenetére
nem volt rajta fontos adat. Vettunk egy laptopot, kicsereltuk benne a HDD-t SSD-re, aztan azt tettuk egy keretbe. Pontosan nem tudom mi van rajta, de fokepp filmek. Ami munka es fontos, az mashol van tobb vinyon. Ott egyszer volt ilyen hogy nem tudtam levalasztani az egyik kulso vinyot, es vegul megfagyott a gep. Akkor is valami hasonlo tortent, de vegul visszalliatottam mindent. Ha lesz erom leirom mire jutottam. Lehet ha sikerul kinyerni a file listat es megnezve semmi fontos formazom oszt kesz.
-
csoszogi
tag
válasz
quailstorm #69943 üzenetére
kosz, a masik dolgot nem felejtettem el, holnap estefele jelentkezem,
masreszt meg volt egyszer ilyenem evekkel ezelott, akkor reggelre megoldottam valahogy, semmi sem veszett el,csak nem tom hogy.
de a chkds se akar menni rajta..
Leirtam egy fuzetbe, de az szerintem az enyeszete lett....
"The disk check could not performed because windows cannot access the disk "de faradt vagyok alszok inkabb....
-
csoszogi
tag
adva van egy külső winyo-eredetileg belso laptop winchester 500GB, amit egy LC-Power feliratu hazba raktunk- , amin filmeket nezunk, gyujtunk, meg meg par dolgot. A multkor valami szarakodas volt a TV-vel, nem akart kikapcsolni, es a vinyo be volt dugva. Nem voltam itthon, megoldottak azota viszont a vinyot formazni akarja a ket laptop amihez csatlakoztatom. A TV sem ismeri fel. Meg ezt is kiirja: "not accessible data error cyclic redundancy check"
utana nezek, ha viszont van instant otlet, orulnek.
-
csoszogi
tag
nekem sajna a harmadikrol kiesett macsek ugyan tulelte, hatso laba kificamodott, de egy honap mulva belso verzesben meghalt, a kieses miatt. Azert azt az agoniat, mig meghalt...nem volt jo latni, ahogy a szemunk elott mult ki, hanyt, gorcsosen rangatozoztt, megkemnyedett a gyomor koruli resz (a lepe elrepedt, es a burok engedett 1 honap mulva, a doki szerint) Ekkor dontottunk ugy, komolyan vesszuk..
A csirkehalo plusz szunyoghalo jo kombonak bizonyult.
-
csoszogi
tag
Például, ha pont kettő évvel ezelőtt ment volna ez az üzenetváltás, pont lett volna egy Hauser mikróm ingyen elvihető...
Két éve július 01-én adtam oda valakinek..
Erről jut eszembe: ha már itt adok-veszek van. Van három darab lakótelepi ablakról (régi típusú, a kisebbik nyitható szárny) leszerelt fa keretes fém/üvegszálas csirkehálós
macskabiztos szúnyogháló ingyen elvihető. Nem túl esztétikus, de megfelelő rögzítéssel a macskák fel le járkáltak rajtuk és nem estek ki
Illetve van fenyőfa keretes(nem festett) régi típusú erkélyajtóra szerelhető valami ilyesmi [link] szintén macskabiztos szúnyogháló, csirkehálóval, kicsit viseltes a háló, de a keret ép. A képnek megfelelő nyílású. Az erkélyajtót pár ezer forintért tervezem adni, én 5000Ft-t vettem pár éve. Persze képet küldök, ha van érdeklődés.
HA már belejöttünk: Hauser 14" bicikli, mankókerékkel(?) [link]
A jobb oldali típus, igény esetén képet tudok küldeni, ár legyen mivel kicsinek lesz, 5000Ft mondjuk igy elsore.
Két fiam nyúzta, régóta nem használtuk.no akkor ennyike.
-
csoszogi
tag
válasz
azbest #69863 üzenetére
csak az egyetemes dologra reagáltam, tucsok 69858 hozzászólás de lehet tökre félre ment, lehet nem is a szegedire gondolt, de épp itt voltam épp netközelben épp nagyon szét voltam csúszva és csak ezért. Ártani nme ártott. Amúgy elég ramaty a netünk azzal a szerverrel, de amugy most egy ajánlott szerverrel egesz jo : 73.6/50.12
-
csoszogi
tag
Nem ram gondoltal, de ez is egyetem, marmint a szegedi
. Ott tobb Christchurch volt, en a CallPlus-t valsztottam. Tessek:
de amugy semmi gond a nettel, hasznalhato, igaz nincs szuksegem orias fileok mozgatasara, habar ha meggondolom, otthon biz dolgok gyorsabbnak tunnek....
-
csoszogi
tag
válasz
martonx #69850 üzenetére
nem konrétan erre, hanem a kábelezésre. Nálunk kábelcsatornás szegőlécet használtak, ott futnak a kábelek, valami ilyesmi: [link], illetve falra ragasztható/fúrható lapos kábelsín van. Ezek helyzete könnyen változtatható.
Az utóbbi nem esztétikus, de nem vészes, a falszínére festhető. -
csoszogi
tag
Blues Kert étterem? Frissen keszult grill ételek (emiatt néha a füstöt kapja a vendég), kiülős terasz, szerintem jó ár Újszegeden a Móra Kollégiummal szemben, Fő fasor. Többször voltunk, nem csalódtunk. Ha valami könnyedebb nyárias nem tipikusan nehéz magyaros ételre gondolunk, én bátran ajánlom.
-
csoszogi
tag
válasz
quailstorm #69639 üzenetére
oké, majd én megyek
-
csoszogi
tag
válasz
Vesztor87 #69602 üzenetére
én azt csinálmám a helyedben, hogy mint valami mérleg, bal oldalra a panel jobbra a ház, pro kontra stb. No meg az igényeket is, mert sokszor abból egyszerűbb engedni, mint amit a piac kínál. Nekem is volt ismerősőm, hihetetlen igényekkel...aztán lentebb adott előbb utóbb..A felújításban meg az a jó, lehet drabolni, nem kell minden egyszerre. Mi is három körben újítottuk fel a panellakást, most meg jön a negyedik, az ablakcsere, plusz a külső hőszigetelés...
. Vagyis három éve nyaranta pár hétig valaki flexel/fúr/kopácsol a lakásunkban...
Abban igaza van Rick-nek, hogy panelban túl közel vannak a szomszédok (panelos vagyok tudom
volt hogy egy hétig nem ment ki a fejemből a "kilenc kis gólya leszállt a tóra..."
), de több munkatársam és én is tapasztaltuk a kertes házi léttel járó rossz szomszédi viszonyt is. Ami sokszor nem volt megoldható normális emberi módon, akár csak a paneles sem....
Volt aki Kistelekről járt be, ahogy kiszámolta olcsóbb autópályán, hosszabb távon is, mint Szegeden házat venni. Deszkről is sokan járnak be, Sándorfalva is egyre jobb, Domaszék, Újszentiván igencsak fejlődik, meg Algyő. Bordányból, Sziksósról több munkatársam is van, különböző pozicióban lévők...meg van egy Félegyházi is, naponta jár be...
Ezek összeségiben közel vannak, mégis nyugi van, olcsóbban lehet házat találni. Az utazás pénzbe/időbe van, de pl a helyi bérlettel el tudsz jutni Sziksósig. De az összes helyről van olyan munkatársam is aki busszal jár be, kocsi hiányában, gyereket is meg a bevásárlást is megoldva.
Ha van gyerkőc és iskolás/kamasz akkor lehet gond a nem szegedi lakás, mert ha be akar jönni, vagy délután hazamenni és este moziba a haverokkal, akkor szervezkedni kell. Itt bejön képbe a jó szomszédi viszony, osztálytárs stb. hasonló korú gyerekkel, hogy egyszer te máskor én hurcolászom. Nyilván Szegeden ha csak annyit mondasz neki itt a bérlet, szálj fel a 10-es trolira és a központban szálj le, egyszerűbb.
Én, körbejárnám autóval/bicajjal ezeket a településeket, személyesen nézném meg egyáltalán bejön-e az adott hely? Van ahol érezni a sertés/marha/csirke szagot, amit nem írnak bele a hirdetésekbe. Tömegközlekedésnek is utána lehet nézni. Óvoda iskola van a legtöbb helyen, este 5-ig nyitva.
Nagy okosságokat lehet itt mondani, tanácsokat adni. Én kertes házból mentem panelba, már megszoktam habár most nagyon meleg van a harmadikon.... a klímában mi is gondolkozunk, de majd talán jövőre, nem a dömping időszakban.
-
csoszogi
tag
válasz
quailstorm #69606 üzenetére
hali
pár napja írtam egy számítógéppel kapcsolatban, hogy megkérdezném az illetőt. Azt mondta az ismeretek birtokában, hogy igen érdekli, pont most ment ki az egyik ilyen gép. Megvan még? És mennyibe fájna ez nekünk, mivel az árra nemigen emlékszem....
-
csoszogi
tag
válasz
quailstorm #69495 üzenetére
oke, holnap megkerdezem az illetot. Mint irtam, nem ertek hozza, csak az alaplap neve ismerosen csengett, mert az elozo gep amit szereztem neki, hasonlo nevu volt, win3.1 futott rajta...
Neki csak alaplap kell, a tobbi van hozza.
-
csoszogi
tag
válasz
quailstorm #69473 üzenetére
hali
ilyen foglalat van benne:
ISA kartya csatlakozo
nem nekem kellene(azt se tudom mi az..
), de ha van benne, akkor megkerdeznem az illetot, hogy kellene-e neki. Szinten egy gep vezerlesehez kell.
-
csoszogi
tag
válasz
LordVader80 #69351 üzenetére
Oket nezted mar: [link] itt a Csillag ternel. Meg ha jol emlekszem az Arkadban is van Lego bolt, ott is lehet azt hiszem elmet venni. De gondolom ezeket ismered.
-
csoszogi
tag
válasz
martonx #69296 üzenetére
Hali
Köszi a a tanácsot, igen erre én is gondoltam, de külön grafikus kártyám van, Geforce310M cuda 512M (a matrica szerint) ami jelez, ha új driver van, fel is rakom. Mivel nem vagyok nagy számítógépzseni, lehet hülyeséget írok, de ha jól tudom akkor ezen esetekben ezt a grafikus kártyát használja az IE explorer, meg minden más is, ha ki nem kapcsolom. A mellékelt linket megnéztem, betettem/kivettem a pipát, semmi nem változott. De mint mondtam, nem igazán fontos amire kell az jól működik, a szórakozás meg ha kell akkor ott a chrome.
Majd ha sok időm lesz, akkor megnézem mit lehetne állítani. -
csoszogi
tag
Ja az lehet ritkan latogatjak, latszik is a beirasok gyakorisagan...
Lehet azert, mert ha valami jol mukodik, nincs is kerdes, teszi a dolgat
Igazabol nem dol ossze a vilag, megvagyok en Youtube nelkul, csak fura volt, hogy nem ment.... van par honlap erdekes rendelesi,belepesi, felulettel, ami valami miatt nem akar menni chrome alatt, meg a ceges levelezonk is IE alatt jobban megy, ezert erre azt hasznalom.
A gepem igen regi, akksija is mar haldoklik....2010-05 Asus laptop, de azert mukodik..
Most megneztem, chrome alatt is HTML5 lejatszot hasznal.
-
csoszogi
tag
Hali
Kérdeztem már az Internet explorer topicban, de senki nem válaszolt:
"Sziasztok
Lenne egy kérdésem. Eddig Chromot használtam főképp, bizonyos esetekben kellett csak az IE. Automatikus frissites be van allitva azert, jelenleg 11-es verzio van a gepen, win7 32 bit. No a napokban raalltam az IE-re, es meglepve tapasztaltam, hogy a Youtube videokat nem jatsza le, csak teker, fekete hatter. Chrome lejatsza minden gond nelkul. Tobb videot is megneztem, egyiket sem jatsza le. HTML5 lejatszo kompatbilitas elvileg okes.
Valaki valami otlet?"Meg annyit, ha a kurzort mozgatom a lejatszasi csik (ami feketebol pirosba megy at ahogy halad a video lejatszasa) akkor latom, hogy ott a tartalom.
koszi
-
csoszogi
tag
válasz
DarkByte #69166 üzenetére
Hali
A csipesz neve: bindercsipesz, többféle méretben kapható, párszáz forint, papírboltokban van. A youtubon van más bindercsipeszes, ötletes telefontartó, valami ilyesmi neveken futnak, többféle dolgokat lehet ezek között találni: 10 LIFE HACKS WHICH SIMPLIFY YOUR LIFE
üdv
-
-
csoszogi
tag
Köszönöm a válaszokat!
Sajnos nem fér be a lakásba, az elmúlt években újítottuk fel, több részletben (amúgy marha jó lett), és beépített konyhapultunk lett, mosógéppel meg mosogatógéppel. Oda nem fér már be. A kinti megoldáson azért gondolkoztam, mert nemigazán voltak hidegek az elmúlt telek, a kinnt tartott/felejtett vizes cuccok, sütőtök papírban, sem fagytak meg. A dobozba rakás meg szigeteléssel már majdnem olyan mint egy nyárikonyha. Másrészt meg jóval gyorsabban száradnának a ruhák, főleg a téli/átmeneti időszakban. Nálunk sincs hideg telente a fő fűtési szezonban, de ha jobbak lesznek a nyílászárók, nem biztos hogy eszükbe jut bukóra hagyni, főleg éjszakára. Tudom nem penészedik jobban a beburkolt fal, de azt is tudjuk nagymértékben függ az elvégzett munka minőségétől,anyaghasználattól is....Ráadásul az egyik szoba harom fala közül kettő folyosó, 1 külső homokzat felé néz, ami miatt az a leghidegebb szoba, és volt ott már penészedési probléma. Habár a mostani fa ablakok, igen jól "szelelenek"
. Másrészt meg mikor utaztam tíz napi cucc(alsónemű zokni poló), farmer nagy fürőlepedő, mellény 1.5-2 óra alatt száraz volt szárítógépben, és azért egy négytagú család termel szennyest(plusz iskola/edző cuccok), majd 2 naponta mosunk.
-
csoszogi
tag
sziasztok
Lenne egy kérdésem. Tervezik a házat ahol lakunk (10 emeletes panel) szigetelni, nyilászáró csere meg minden ami kell. Ahogy mostanában látom, meg én is tapasztaltam otthon (írtam is ide) a penész képes megjelenni a "jól szigetelt" lakásban is attól függően milyen munkát végeztek a mesteremberek. Mivel sokat mosunk(4 fő) a terigetés jó időben az erkély szar időben a lakás. Kérdésem az lenne, hogy szerintetek ha vennék szárítógépet, azt ki lehetne-e tenni az erkélyre? Az erkély nem zárt teljesen nyitott. Gondolom műszaki eszköznek nem tesz jót a hosszabb kinntlét, korrózió meg pára a belső alkatrészeken, nem is arra tervezték... esetleg lenne ötlet, hogy lehetne ezt megoldani? Venni/csinálni egy fadobozt/szekrényt az erkélyen, és abba betenni, kvázi "beépített"-ként? Esetleg egyéb ötlet, tapasztalat? A lakásba nem fér be, nem megoldató.
-
csoszogi
tag
Hali
Ha már penészvirágról van szó: szüleimnél volt az egyik szobában egy sarok ami mindig penészedett (ház 1970-ben épült tégla) Valami betonkoszorú (?) volt ott. Akármit prábáltak csak penészedett. A végső megoldás csak a kőművesmunka volt, pontosan nem tudom mi de azóta semmi. Vályogházban én akkor láttam penészt, mikor diszperzittel kenték le, mert tudtommal annak a falnak a lényege a "lélegzés" Ha meg az alapozásnál voltak gondok, az alsóbb sarokokban volt penész. Sokan nem tettek kátránypapírt vagy mi a szöszt az alapra, és ott rendesen tud a viz mászkálni. Én véstem vályogfalat...mit mondjak szürke port köptem napokig, olyan száraz finom port még nem láttam...
Hajam is szürke lett..
Náluunk panelben a fürdőben jelenik meg penész, a plafonon, pedig csak fürdés idejére van csukva az ajtó. Ott meg az az ok, hogy kicsit lentebb van a szellőző nem pont a plafontól indul, így ott képes megülni a vízgőz a plafon alatt kb 5-7 cm vastagon. Hiába a penészölő festék. De van valami kurva büdös penészölő spray azt hiszem a Lidl-ből és azzal befújva megoldja a problémát egy jó időre.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HP ProDesk 400 G5 DM Mini PC, Intel Core i5-9500T Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD Win 11, Számla, 2
- HP Z240 PC, Intel Core i7-6700 Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V51 - i5-14400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- Dell Precision 5540, Workstation, mobil munkaállomás, 15,6" FHD IPS , Xeon E-2276M , 16GB DDR4, 256G
- HP Pavilion 14-dv0xxx, 14 FHD IPS, I5-1135G7 CPU, 20GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, Számla, 1 év garanci
- Samsung Galaxy S21 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i7 9700 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2070 Super 8GB NZXT H510 ADATA 600W
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest