Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• modder

aktív tag

Hali,

Most vitatkoztunk egyik ismerősömmel a következőről: Van egy tábla, aminek van egy típus és egy státusz oszlopa, amik eredetileg numerikus típusúak voltak, mondván az nem foglal sok helyet és "gyorsabb". Én pedig mondtam, hogy legyen pl. egy max. 20 hosszú karakter típusú, mert ha nekem az adatbázisban kell kotorásznom, nem fogom fejben visszafejtegetnem, hogy melyik numerikus azonosító mit jelent. A rekordszám nem sok, legyen mondjuk max 10 000, és a rekordok sem nagyon, összesen kb 50 byte pár mezővel.

Én arra gondoltam, hogy tárhelyben alig van különbség a két megoldás között, mivel kevés rekordról van szó. Ha pedig indexeket teszünk a mezőkre, akkor is mindegy, mert nem használunk intervallum keresést, így a hash indexelés a jobb mindkét mezőre, annál pedig megint csak nem számít, hogy egy számot hashelünk vagy egy 20 karaktert.

Ha nem indexelünk, hogy matchelni akarunk az értékekre, akkor sem fog sokat számítani, mert a lemezműveletek jóval többet lassítanak, mint a már egyébként is betöltött rekordokon string matchelés.

Mi a véleményetek?

Új hozzászólás Aktív témák