Hirdetés
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
válasz
band1103
üzenetére
Az angol lapon sincs 1.1-es, és guglin "GA-MA78G-DS3H (rev. 1.1)"-re rákeresve sem bújik elő.

Nos ha az angol lapon ott van a logo az 1.0-ásnál, akkor mi akadályozza meg, hogy te itt M.o.-on igénybe vedd?
Szerintem nyilvánvalóan a magyar oldalt lassabban/hanyagabban frissítik (általános jelenség sajnos a legtöbb gyártónál).Most már csak az a kérdés, hogy ezek a lapok valóban a néhány hónap múlva jövő AM3-as procikat is támogatják-e majd (bár szinte biztos), vagy csak a 2 új AM2+-os 45nm-est (jelenleg ez a helyzet)?
Gyuri27: Stimt!

Elvileg majd 2010-ben (2 év múlva...) jöhet olyan proci, ami talán már csak AM3 lapban működik (DDR3 memóriával). -
dezz
nagyúr
válasz
band1103
üzenetére
Ehhez annyit tudok hozzátenni, hogy a 2.0-ás CPU support listájában sincsenek AM3 procik, pedig az általad linkelt AM3 support listában szerepel, már az első FA kódú BIOS-szal. Illetve, ez "AMD® AM3 /AM2+ 45nm CPU Motherboard Support List", hogy pontosak legyünk... Lehet, hogy a 2.0 sem támogatja (egyelőre) az AM3-asokat, csak a 2 45nm-es AM2+-osat, ami a CPU support listában is szerepel -- mellesleg ezek az 1.0-ás CPU support listájában is ott vannak! Ja, én nem látok 1.1 verziójút a lapból; nem lehet, hogy csak elírták az AM3/45nm AM2+ support listán?
Gyuri27: No, hát én is sírok, mert én meg azt mondom, hogy miért kellene kizárni az AM2 és AM2+ tulajokat az AM3 foglalat használatával, amikor helyette AM2+ is lehet azon a lapon, és akkor AM2, AM2+, és AM3 procik egyaránt mehetnek bele? (Csak AM2 és AM2+ procival nem használhatók rajta a DDR3 slotok.)
-
dezz
nagyúr
válasz
band1103
üzenetére
Akkor most olvasd el a #11843-ast (előtted eggyel...). Ja, és ne csak az első mondatot.

Amúgy volt, aki a jelenről beszélt, legalábbis nem úgy tűnt, hogy fél-egy éveket akar várni, hanem max. az első AM3-as lapokat. Na de ez az, hogy csak azért, hogy AM3-as procit használjon, azok nem feltétlenül szükségesek. Főleg ha DDR2 ramja is van, amit nem akar lecserélni. Vagy ha nem is volt, akkor is itt van az árkülönbözet, ramnál is és a lapnál is.
(#11846) Gyuri27: "Ami értelme lenne az am3 lap ddr2 párositásnak a következő. Van az usernek, 800 cl3-s, 1066 cl4, 1150-1200 cl5-s ramja. Nem feltétlen éri meg 1333 ddr3 cl7 (jó esetben, rossz esetben cl8-9-re) váltani, ha még oly olcsó is lesz mint állitod."
Ez világos, nem tudom, miért írod le mégegyszer. Csak én arról beszélek, hogy akkor megteheti, hogy nem egy AM3, hanem egy AM2+ lapot vesz (jelenleg, és még egy jó darabig ugyanaz a chipset). Ezesetben, ha már volt egy AM2 v. AM2+ procija, azt sem kell kapásból lecserélnie. Aztán akármikor beszerezhet egy AM3 procit is hozzá, és beleteheti.
Továbbá neked is ajánlom a #11843-ast a 2. bekezdéstől.
"Amúgy meg ha am2-höz lehetett anno agp-t társitani, meg 690-re is van am3 bios bármi elöfordulhat."
Csak az fordulhat elő, ami technikailag kivitelezhető.
Ezeknek nem volt akadálya."Az amd még mindig nem zárkózhat el (és nem is szabad) egy esetleges am3 ddr3-ddr2 kombó lap kiadásától. Az asus-asrock azért nem kis cég, hogy neki nemet mondjanak."
Na, ennek már valamivel több az értelme, mint pusztán kizárólag az AM3 procit kizárólag DDR2 rammal párosítani kívánó ügyfelek részére kihozni egy lapot. De még több értelme van az AM3 foglalat helyett egy AM2+ foglalatot rátenni, és akkor az AM2 és AM2+ procik tulajai is hasznát vehetik.
Erről beszélek. -
dezz
nagyúr
válasz
Gyuri27
üzenetére
Ezért írtam, hogy jelenleg, és még legalább fél évig a középkategóriában, és majd' egy évig a felsőben.
A következő tényezők csökkentik az esélyét AM3 + DDR2 lapok kijövetelének:
1. Az új chipset-család megjelenéséig eleve értelmetlen.
2. Akkorra meg már valószínű olcsóbb lesz a DDR3.
3. Az AMD is DDR3 platformként kezeli az AM3 platformot, így nem biztos, hogy hozzájárul a DDR2-vel való párosításhoz.
4. Az AM3 foglalatba nem mennek bele az AM2 és AM2+ tokos provik. (Tehát, hiába működnének a DDR2 memória miatt, nem lehet beletenni. Így a vevők köre lecsökkenne az AM3 tokos procik tulajaira.)Nos, akkor már sokkal ésszerűbb lesz kihozni egy AM2+ lapot az új chipsettel, nem gondolod? (Ami nem zárja ki eleve az AM2 és AM2+ procik használatát.)
ps. csak a tényszerűség kedvéért, ezt az ábrát én propagáltam már hónapokkal ezelőtt. (Még vitáztunk is rajta Olival, mert nem hitte el.
) -
dezz
nagyúr
Mármint AM2+ vs. AM3-ra gondolsz, pontosabban a DDR2 és DDR3 közötti különbségre? Az majd akkor derül ki pontosan, ha le lesz tesztelve...
De valószínű nem lesz túl sok különbség teljesítményben, így inkább csak akkor lesz érdemes erre váltani (egyébként miről váltasz?), ha olcsóbb, vagy legalábbis ugyanannyi lesz az ára a DDR3-nak, mint a DDR2-nek. Vagy ha majd kijön az új chipset generáció (minimum fél év), és mondjuk csak AM3-as lapok lesznek vele.diablo1984: Nincs itt semmi kötekedés, csak arról van szó, hogy olyasmit erőltetsz, ami (jelenleg, és még jó darabig) értelmetlen, és nem akarod megérteni, amit szeretnék veled megértetni...
Gyuri27: A következőket próbálom megértetni veletek:
1. Az AM3 foglalat kiképzése olyan, hogy fizikailag sem megy bele AM2 és AM2+ tokos proci.
2. Ez azért van, mert az AM3 az az AMD által meghatározottan DDR3-as platform, amit nem is tudnak kezelni az AM2 és AM2+ tokos procik. (Mivel itt a prociban van a memóriavezérő, a procitól főgg, nem a chipsettől.)
3. Ezzel szemben az AM3 tokos procik működnek (ha BIOS támogatás is van) AM2 és AM2+-os lapokban is, mivel kezelik a DDR2 ramokat is! Tehát, hogy AM3 tokos procit használj, nem feltétlenül kell AM3-as lap. (Főleg, ha nem akarod lecserélni a meglévő DDR2 ramodat.)
4. Jelenleg ugyanazt a chipset-családot használják az újabb AM2+-os és AM3-as lapok. Középkategóriában min. fél év múlva várható újabb chipset, felsőben meg nagyjából egy év múlva, amit talán már csak AM3-as lapokra tesznek majd rá.
5. Tehát, jelen esetben lényegében "AM3 + DDR2" = AM2+ (+ DDR2)...Na, talán ebből érthetőbbé válik:

-
dezz
nagyúr
válasz
diablo1984
üzenetére
De mi a fenéért akarna AM2+-ról AM3-ra váltani, amikor úgyis DDR2 rammal akarja használni, amíg a chipset is ugyanaz? (A válasz előtt gondold már át egy kicsit!)
-
dezz
nagyúr
válasz
diablo1984
üzenetére
Akkor újra: ennek mi értelme lenne, amikor ugyanezt megkapod egy AM2+ lap képében? Az AM3 platform legfőbb lényege a DDR3 memória! Emellett nem tudok más különbségről, mint az eddigi egyszerű diódás hőmérsékletmérést váltó Thermal Sense Interface-ről.
Ja, és nem a chipkészlettől függ, hogy DDR2 vagy DDR3, mert AMD prociknál "ősidőktől" a prociban van a memóriavezérlő.
-
dezz
nagyúr
válasz
diablo1984
üzenetére
És? Ez most mire volt válasz?
-
dezz
nagyúr
válasz
Gyuri27
üzenetére
Csak akkor lenne igazán értelme, ha a DDR3 slotok mellett vannak.
(Legalábbis amíg ki nem jön az úgy chipset generáció -- feltéve, hogy azokkal már nem építenek AM2+-os lapokat.) Ha AM3-as procit (*) akarsz használni DDR2 ramokkal, semmi akadálya: végy egy AM2+-os lapot, és tedd bele.
* legalábbis Phenom II v. majd a 45nm-es Athlonok -- lehet, hogy a majdani Bulldozer már csak a DDR3-at fogja támogatni (egy proci-láb hozzáadásával el tudják érni, hogy csak AM3 foglalatba lehessen belerakni).
-
dezz
nagyúr
válasz
üzenetére
Kellett vagy nem kellett, te úgy tűnik, hallottál róla, én speciel nem.

38-as hivatkozás: http://www.digitimes.com/news/a20071231PD208.html
Azt gondoltam, csak bizonyos esetekben jön elő valamilyen hiba. De ha simán le van tiltva, akkor mindegy. -
dezz
nagyúr
Itt már Hybrid CrossFire X.
Két PCIE x8-cal.
Kérdés, mi értelme ennek alacsony kategóriás kártyákkal...
Bár talán két nagyobb is mehet benne, sima CF-ben.BTW, erről hallottatok valamit?
SB750
All features of SB700
[...]
SB700 internal clock generator malfunction fix
[...] [link]
(A hivatkozott cikk már csak előfizetőknek elérhető.) -
dezz
nagyúr
válasz
band1103
üzenetére
Nem, azért nincs túl nagy hírértéke, mert nem a chipsettől függ, hogy AM2+ v. AM3, és DDR2 v. DDR3. Így elvileg akár a mostani chipsettel is lehetne AM3/DDR3 lapot csinálni. Egy későbbi chipsettől meg egyensen el is várható ez.
Szóval Fuad megint csak lódított, hogy ezt meg azt látott, közben csak megtippelte a valószínűt.

ps. Southbridge-dzsel

-
dezz
nagyúr
DTS Connect: This is a real-time encoding technology for interactive media available on the computer platform only. It converts any audio signals on a PC into the 5.1-channel DTS format and transports it via a single S/PDIF cable. It is found on soundcards with CMedia CMI8788/CMI8770 Soundcontroller and onboard audio with Realtek ALC883DTS/ALC889A/ALC888DD-GR and SoundMAX AD1988 chip. [link]
-
dezz
nagyúr
válasz
TomBoy1986
üzenetére
Aham, közben néztem a másik topikot, és láttam, hogy ezek végülis már elhangzottak.
-
dezz
nagyúr
válasz
TomBoy1986
üzenetére
Van azért egy jelentős különbség: GA-MA790X-DS4-en 4+1-fázisú a CPU táp, a másikon meg csak 3+1, és írják is, hogy nem viszi a Phenom 9850-et és a 6400+-t (illetve az ezeknek megfelelően meghúzott procikat).
Kevésbé fontos, hogy az előbbin dual BIOS van.Ugyanakkor, a MA78G-DS3H BIOS-ában több fontos dolog állítható, ami a másikban nem (leglábbis a manualok alapján). Igaz, a DS4-nél meg nagyobb sávban állíthatók a feszek.
MA78G-DS3H:
- HT Link Frequency
(- VGA Core Clock)
- CPU Clock Ratio
- Memory Controller Freq. (= CPU NB)
- CPU Frequency ("FSB")
- PCIE Clock
- Memory Clock
- DCTs Mode
- DDR2 Voltage Control (+0.1V ~ +0.7V)
- NorthBridge Volt Control (+0.1V ~ +0.3V)
- SouthBridge Volt Control (+0.1V ~ +0.3V)
- CPU NB VID Control
- CPU Voltage ControlGA-MA790X-DS4:
- HT Link Frequency
- PCIE Clock
- Memory Clock
- CPU Clock Ratio
- CPU Frequency
- CPU Voltage Control
- DDR2 Voltage Control (+0.025V ~ +0.375V)
- NorthBridge Volt Control (+0.025V ~ +0.375V)
- SouthBridge Volt Control (+0.025V ~ +0.375V)Azt nem tudom, hogy az újabb BIOS-okkal mi változott a DS4-en.
-
dezz
nagyúr
válasz
TomBoy1986
üzenetére
Izé, mielőtt te is félreértesz: mármint az összes 780/790-es Giga lap manualjában.
-
dezz
nagyúr
válasz
TomBoy1986
üzenetére
"Az FX-es Giga lapok is ezt csinálják, azaz a BIOS-reset csak CMOS clear-rel érhető el, de szerintem te is olvastad a Phenom topicban."
Ezt találtam ezzel kapcsolatban a manualban (összes 780/790-es lap):
Note: If your system fails to boot after overclocking, please wait for 20 seconds to
allow for automated system reboot, or clear the CMOS values to reset the board to default values."de azt a nyomorék NB szorzót nem lehet állítani, ami nem-BE Phenomnál viszont gond"
A 780G alapú Gigáknál már lehet, Memory Controller Freq. címszó alatt. Csodálkoznék, ha előbb-utóbb nem kerülne be a 790-es lapjaik BIOS-ába is.
-
dezz
nagyúr
válasz
belaazallat
üzenetére
Nem lelem (a PH!-s kereső nincs a helyzet magaslatán, de egyenként nézegetve sem láttam). Vagy udira gondolsz, ahol 19.8, és valószínűleg csak előrendelni lehet?
(#9094) Gyuri27: Igen, itt több fázis van a CPU-hoz, de érdekes módon az alaplapi cuccok számára itt is csak kettő van (ha ebben az esetben egy kisebb és egy nagyobb tekercs/induktor tartozik egy fázishoz), miközben a Giga lapokon 3 (hasonlóan párosával számolva).
-
dezz
nagyúr
válasz
synthmaster
üzenetére
Vajon van is, vagy itt is csak lesz? Az Új termékeink május hónapban lapon nem szerepel. Akkor talán csak júniusban lesz.
(#9090) Chaser: A kicsiben a kicsiséget kell megfizetni.
Egyébként észrevettétek, hogy ezeken a Gigabyte lapokon összesen több FET és induktor van, mint a többi 780G lapon (és az induktorok olyan típusúak, mint a CPU tápellátásában lévők, nem ilyen nagy tekercsek)? Szóval úgy tűnik, táposabb a tápja a chipsetnek és talán a ramnak is.
-
dezz
nagyúr
A letölthető kézikönyv jobb, bár a szövegezése elég érdekes. Nem sokat tudott angolul, aki írta. Néha egyes szavak írásmódját sem nézte meg a szótárban.

Ezt is nagyon fontos volt beletenni/bennehagyni ebben(n) custom made BIOS-ba(n):
"Palette Snooping
This item informs the PCI devices that an ISA graphics device is installed in the system so the card will function correctly."
A 8 tűs tápcsati teljesen felesleges volt erre a lapra, nem is támogatottak a 125W-os procik. Mint már más is írta, a 4 tűs bedugható a megfelelő helyre (alsó részre).
Ettől függetlenül persze lehet jó a lap.
(#9088) Chaser: Ha megnézed a kiosztást, az a +4 ér itt is 1-1 plusz ér a meglévő tápvezetékekhez (+3.3V, +5V, +12V, GND). Keveset fogyasztó laphoz ez is felesleges.
-
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda
üzenetére
(Én inkább úgy mondanám, az IMC az integrált NB része, de mindegy.)
Ezek a Gigabyte 780G-s lapjai.
Most megnéztem a 790X és FX-es lapjait is, és ott hiányzik ez, miközben többféle feszt lehet állítani. Érdekes, valahogy megfeledkeztek róla. Talán a frissebb BIOS-okban már benne van, bár ezt nem emelik ki külön.
Az is elég érdekes, hogy a "CPU NB VID Control"-t is csak a DS3H-n lehet állítani, pedig ez is elég fontos... De talán hasonlóan újabb BIOS-okba (majd) belekerül(t) a nagyoknál is.
A SouthBridge fesz mennyit számít? (Ez is csak DS3H-tól van.)
Btw, S2H-n az F4-es BIOS-ban már 2 GHz-ig állítható a IGP.

(#9014) leviske: Nem natív, hanem effektív.
DDR = Double Data Rate = az órajel 2x-esével küldi az adatokat. -
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda
üzenetére
Phenomnál az integrált NB és az IMC frekije nem ugyanaz, mármint nem közös a szorzójuk? Mert ha igen, akkor az MA78GM-S2H-n és MA78G-DS3H-n is állítható (a többit nem néztem), "Memory Controller Freq." címke alatt.
band1103: Tényleg nem érzed, hogy most már épp ideje lenne befejezned az ezen való offolást, és nem azért, mert újonc vagy, hanem mert egyszerűen értelmetlen. Kizárólag a te viselkedésen látszott itt fronthatás, vagy talán valami késdobálóhoz vagy szokva, ahol bármi kiigazítás beszólásnak számít, és már áll is a kés a hátban. Itt nem ez a pálya. Ebből a szempontból mindegy, hogy ki milyen tag, ebbéli megjegyzésem arra vonatkozott, hogy ezt a stílust talán itt ne erőltesd.
-
dezz
nagyúr
válasz
band1103
üzenetére
"egy 800 fsb-s cpu"
Izé, a 800 és az FSB így együtt 2x-esen is hibás.
Mert az egy dolog, hogy az alapból 200 MHz-es rendszerórajelet (más neveken is emlegetik) sokszor FSB-nek hívják még, noha nem sok köze van már hozzá (az egy elavult buszrendszer, ami már csak Intelnél van, itt ez csak egy órajel), viszont ami 800, 1000, illetve AM2+ prociknál 2600 lehet, az a HT (HyperTransport) busz. Ami bár (jelen esetben) szintén a proci és a North Bridge között van, de főleg senki sem hívja FSB-nek (vagyis egyesek mégis - de talán nem nekünk kellene átvenni a rossz gyakorlatot, hanem fordítva). -
dezz
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Ha még szoftveres (procis) SRC-t használna... DSP-ből csinálja, de maximálisan spórolósan megvalósítva. Az Audigyé már jobb, de az sem éppen a csúcs (az jóval nagyobb erőforrásokat igényelne). De az igazi az SRC teljes hiánya. De persze egyéb szempontból sem valami nagy számok ezek a kártyák (kiv. Eax játékokhoz).
Mondjuk a dolog nem csak ezeken múlik, hanem a körítésen is, mint megfelelő táp és előerősítő fokozat. Ezeket meg az alaplapokon nem viszik túlzásba.
-
dezz
nagyúr
válasz
LALA_kiraly
üzenetére
Akinek érzékeny a füle, az dehogy vesz Live-ot!

CD-s zenére még Audigy-t sem. -
dezz
nagyúr
válasz
diablo1984
üzenetére
Akkor nem valószínű, hogy akár a DVI-I digitális részén független kép jön ott ki.
(#7487) ftc: Boltban nem igazán, de rendelős helyekről lehet. Nézz körül pl. itt.
Amúgy a rendeltetésszerű használat a hátsó lemezhez való csavarozás.

De nem egészen értem, mi is tört el, mi maradt a kezedben? A csati eleje? -
dezz
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nono! A kártyákon lévő DVI-I-n kijön a kép analógban is és digitálisban is, így egy kis adapterrel ott lesz a D-Subod. D-Sub-on viszont már csak analógban jön ki, abból nem lesz (egyszerűen) DVI-I/-D.
(#7481) diablo1984: És mi a probléma?
DVI-I-ből is "kinyerhető" a D-Sub. -
dezz
nagyúr
válasz
TomBoy1986
üzenetére
Nem kéne lejjebb venni azt a HT szorzót?
-
dezz
nagyúr
válasz
katt777
üzenetére
"HT sebességnél 1234-ig. Utóbbival a 6000+-szal az 1269 MHz sem okozott gondott, másnál, más procival 1300MHz felett is ment."
És mi értelme ennyire kihajtani a HT-t? Mi lesz tőle jobb?"A kisebb procikkal viszon az újabb bios-oknál elvész a memória teljesítménye a tesztek szerint, hiába mennek amúgy a megszokott órajelen."
Ugye tudod, hogy a proci órajele is erősen befolyásolja a memóriahozzáférési sávszélt? Mivel az adatmozgató utasítások révén valósul meg, amik számát adott időintervallum alatt az órajel maximálja...
Új hozzászólás Aktív témák
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 Fe
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3910
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B150M i5 6402P 8GB DDR4 500GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Apple iPhone X Space Gray Ikonikus dizájn, Face ID, OLED kijelző 64 GB Használt, megkímélt ,100%
- Lenovo Thinkpad X13 Gen2 WUXGA IPS Ryzen5 Pro 5650U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Szerintem nyilvánvalóan a magyar oldalt lassabban/hanyagabban frissítik (általános jelenség sajnos a legtöbb gyártónál).