Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Brutforsz

senior tag

válasz bzoley #18 üzenetére

Aki benézett itt bármit is, az én vagyok: az én Live!-on ugyanis nem 24 bites. :B

A problémát persze az okozta, hogy képtelen voltam megkülönböztetni egymástól a Creative termékeit: se az Eszközkezelő, se az Everest nem tudta pontosan (!) megmondani, hogy pontosan (!) melyik SB Live! változat van a gépemben (csak egy kódszámot ad). Előkerestem a dobozát, azon sincsen semmilyen pontos meghatározás. A kódszám alapján a Ph!órum régebbi topic-jaiban található hozzászólások szerint ez egy 16 bites 5.1 hangkártya. Mindenkitől elnézést kérek. :B

Valószínűleg azért nem találod meg a leírt metódussal az AC3-decode pipahelyet, mert én is az Old Death által használt verziójú Surround Mixerben írtam le, hogy hol van. Ettől függetlenül érdemes lenne megnézned a Mixer helpjét (én a programkönyvtárban találtam), hátha ott leírják hogyan lehet aktiválni ezt a funkciót (eme verzióban igen).

Az első hozzászólásban az 5.1 a hangfalrendszerre vonatkozott (a fentiek után még egyszer megnéztem, hogy tényleg ez van-e, és igen :D ).

Hali01-nek: megfelelő beállítások mellett sztereó hanganyag esetén is szólnak a hátsó hangfalak Live!+P5800-on. Megkockáztatom, Audigy4-en is...Persze nem kell, hogy szóljanak. :)

• Brutforsz

senior tag

válasz #30814464 #6 üzenetére

Eszembe jutott valami...

Annak idején, amikor megvettem a gépet, nekem is hasonló tüneteket produkált a hangrendszer, mint nálad: teszt O.K., de normál használatnál nem megy rendesen.

Az én megoldásom akkor: letiltottam az alaplapi integrált hangkártyát. Ezután már ment is a dolog...

Tehát, első körben érdemes lenne megnézni a Vezérlőpultban, hogy az egyes hangtípusokhoz milyen zajkeltő eszköz van beállítva.

• Brutforsz

senior tag

válasz simaz #8 üzenetére

Egyetértve mindenben az előttem szólóval:

Az a legegyszerűbb, ha az összes hangfal csatlakozóját kihúzod a mélynyomóból, aztán megnézed egyenként, hol helyezkednek el a szobában, és ezek alapján kötöd be őket. Egyszerűbb, mint a hangfalakat átrakni... :)

Ezután Surround Mixer - Advanced mode - Test: egy asszonyka sorban bemondja az éppen megszólaltatott hangszóró (bekötés szerinti) elhelyezkedését. Ezek után (ha ezek alapján stimmel) egyszerűen nem lehet gond.

technoboy_: Töröm a fejem a problémádon, ha lesz valami épkézláb ötletem, megírom. Én egyébként, ha a helyedben lennék, lebrutforszolnám a hangkártya mostani szoftvereit, és az elérhető legújabbat letölteném, majd telepíteném. Ártani - a videókártyák drivereivel szemben - nem árthat. Sajnos, azt gondolom, nem a bal/fade beállítás a problémád oka, mert akkor a tesztben sem hallanád a hátsó hangfalakat.

• Brutforsz

senior tag

válasz #30814464 #1 üzenetére

Pontosan ilyen hangkeltő eszköztárral rendelkezem én is. A jó hír: nem kell külön kodeket telepítened, az SB Live!-ba be van építve ez a funkció; kétségtelenül eldugták a Surround Mixerben.

Elölről: installáláskor nem engedem meg a programnak, hogy a Creative összes ostobaságát (médialejátszó, wav-szerkesztő, stb.) feltegye a gépre, kizárólag a drivert és a Surround Mixert engedélyezem. Esetleg az Audio HQ nem árt (ez később a Vezérlőpulton lesz elérhető), de én még nem éreztem a hiányát (előfordult már, hogy fent volt, de sohasem használtam, így legközelebb a ''slim system'' koncepció jegyében nem került fel).

Indítsd el a Mixert, kapcsolj Advanced Mode-ba! Itt egyrészt a Speakers legördülő menüben válaszd ki az 5.1 speakers-t, másrészt a Settings gombra kattintva felbukkanó ablakra tekintve győződj meg arról, hogy az AC-3 decode előtt legyen pipa! Ha ezzel készen vagy, a hangkártya részéről (természetesen, csak ha minden úgy megy, ahogyan a Nagy Könyvben meg van írva) nincsen akadálya a filmek 5.1-ben történő lejátszásának.

Ellenőrzésként nem árt, ha vetsz egy futó pillantást a Vezérlőpultban a Hangok és audioeszközök szekcióra, ezen belül is a Hangszóró beállításai / Speciális traktusra. (Tapasztalataim szerint a Mixer változtatása ugyan felülírja az itt megadott beállításokat, de azért... Ha itt is az 5.1 hangszóró van kiválasztva, akkor rendben.)

Ha ilyen beállítások mellett sem szólalnak meg a hátsó hangszórók, akkor az alábbi lépéseket ajánlom (a sorrendiség lényegtelen):

-a hangfalak csatlakozásának ellenőrzése: előfordulhat, hogy csak az egyik nincs jól bedugva, de a DVD-lejátszó szoftver emiatt már csak sztereó hangfalpárnak hajlandó látni

-a DVD-lejátszó szoftver audiobeállításainak vizsgálata: bár tapasztalataim szerint ezek gyengébbek, mint a hangkártyáé; értsd: hiába állítod be a programban, hogy pl. füllhallgatót használsz, ha a Mixerben 5.1 van beállítva, akkor le fogja keverni a hátsókra is

-annak ellenőrzése, hogy a film valóban 5.1-es-e: bár itt is az a helyzet, hogy noha a film pl. csak sztereó (2.0) hangsávot tartalmaz, a kártya vígan lekeveri a hátsó kimenetekre, és a mélynyomóra is (ez esetben 4.1-ben fog szólni, mert a centerre nem nyom semmit)

Egyelőre ennyi; ha ez sem oldja meg a problémádat, akkor jelezz! ;)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés