- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
balojazz
aktív tag
A H tarifa nyilván azért gáz, mert bonyolultnak vélem. Gondolom, kell egy plusz óra, amin csak a légkondik lógnak. Jól gondolom? Az plusz költség az óra meg a vezetékezés miatt is: hol vezetem hogyan építtetem ki. Plusz bármikor meg is szüntethetik. És ha nem léped át a 210-es keretet, akkor minek. Ha meg átléped egy kicsit, akkor mikor térül meg, ha a légkondikat karban is kell tartani (amortizáció). Plusz odavész a padlófűtés komfortja. Túl sokminden szól ellene. De lehet, hogy tévedek, nekem macerának látszott.
Alap napelemes rendszer alatt azt értem, hogy épp annyi, amennyi meghajtja a kondikat. Nincs akku, nincs túltervezés, nincs autótöltés és extra vételezés. Ismerős egy hasonló házra fölrakott egy rendszert, de minek: nem tudja elhasználni, de meg se fog térülni. Neki a gáz még kevesebb, mert kisebb a ház (havi 5-6 ezer).
A szigetelés költsége valóban nagy, de sokkal jobban termeli vissza a pénzt, mint mondjuk egy jobb kazán vagy egy napelem, plusz a ház piaci értékét is jobban növeli, mint ezek. Persze főleg mondjuk Budapesten vagy egyéb viszonylag fejlett régióban. Plusz volt erre is felújítási támogatás és kedvezményes kamatozású hitel is, szóval közel ingyen meg lehetett volna csinálni, illetve aprópénzből, nem pedig sokmillióból. Szóval olcsón lehetett volna sokat megfogni a rezsin, és közben megnövelni jópár millával egy ház értékét. Infláció ellen is jó befektetés volt tavaly.
-
Feketelaszlo
senior tag
Tűzifa és gáz árak között normál esetben elég laza az összefüggés, akkor már inkább a fűrészáru indexeket érdemes nézni, azokkal valószínűleg jobban fog korrelálni.
Gázpiacon erős kontangó van, tehát ha akad is pillanatnyi kínálati bőség az csak a spot árakra vonatkozik, amúgy mindenki a jelenleginél magasabb árakra számít 2023-ban. -
Dorian
félisten
Enyhe az idő + az okosabb nemzetek több orosztól alternatív forrást is intéztek, így a korábban már megtelt tárolók sem igazán ürülnek.
Jelenleg semmi hatása nincs a tüzifára, főleg nálunk, akik most is a 2 hónappal ezelőtti maximális tőzsdei ár +8%-ot fizetünk érte az orkoszoknak. -
szabonagyur
félisten
Mindenkinek:
Ki vannak tekerve mindenhol, Nyíregyházáról van szó, olyan jó közepesen kemény a víz.
1,5 éves lakásban/épületben ilyen hamar vízköves lenne?
Igazából ami a fura, hogy ha mondjuk bent van 21,5, felrakom 22,5-re akkor amúgy nem mondanám hidegnek az alját sem, inkább langyosnak a többihez képest.
Ha mondjuk 22-ről 22,5-re fűtök fel akkor a felső része ami melegebb, alja nem.
-
asdf_
veterán
-
Frankie50
tag
Tőlem messze áll ez a terület, egy izzót még kicserélek,meg elbütykölgetek, és ahogy írod a siker az jó érzés
Nekünk a fiam intézte a haverjával aki "nagy" cég ügynöke, szerencsére rendben van a rendszer, a szerelők szép munkát végeztek. Nem voltunk felkészülve, nem jártunk utána rendesen. De alapvetően renden van a dolog.
-
Frankie50
tag
Én is próbálkoztam, találtam kivitelezőt a komplex rendszerre. Többször beszéltünk telefonon, aztán mikor elküldtem a tervrajzokat, a nemrég készült ablakos terveket, meg hogy csak 1KWp napelem bővítés lehetséges a következő beszélgetés már arról szólt, hogy mennyi érdeklődő van, és sok idő amíg rendezik az anyagokat
Aztán többet nem jelentkeztek. Olvastam a fórumot, híreket, aztán szépen elengedtem a dolgot. Pedig az ablakcseréhez, fűtés korszerűsítéshez, napelem bővítés+akkupakk nem lett volna rossz ajándék pénzen, még ha hozzá is is kellett volna tenni 10-20%-t.
Ez így már az örökösök dolga lesz -
Marcsello31
őstag
15 napelem 20ezres rezsi villanyszámlával kalibrálva, ennek az ára 1,5milla forint. De mi nekünk elvben 500.000ft lett volna. Mert hogy mi az ingyenesre pájáztunk. azèrtbakartam írni erről hogy ha más is ilyen problèmában van. csodát ne várjon. De nem tudjuk mi sem hogy mennyit kellene fizetnünk. szerintem sokat. így hagytuk. nagy a zavartság. Szerintem ezt a napelemesek a bejelentès előtt jóval tudták. hát kitartás nektek is. ez van.
-
Atomgeszi
nagyúr
Soha nem folyattuk a vizet. Ettől nagyon kivagyok, ha bármikor is ezt látom.
A másik, amikor valaki fogat mos, és közben folyik a víz.
Zuhanyzik és félrerakja megnyitva a csapot.Ezek nálam sosem játszottak.
Ámbár mégsem gondolom, hogy az adott mosogatógépnyi tányért kevesebb vízből el tudnám szebben, vagy akár olyan szinten mosogatni. -
Atomgeszi
nagyúr
Él és fogyaszt, de hogyan és mennyit?
A szükségeset.
Nyilván a mosogató, és mosógépet sem indítom el félig megpakolva. A hűtő is megy, mert hát kell hűteni a kaját. Főleg falun, ahol nem úgy van, hogy akármikor bemész a boltba és kapsz húst, fagyasztott árut.Hiába indítom minden gépen az eco programot és amikor bevásároltunk 3 éve ezekből, akkor a legkorszerűbbet vettük, legenergiahatékonyabbat.
Ha megvan a napi koszos ruha, a mosogatnivaló tányér, pohár, akkor muszáj elindítani. Ezen nem lehet spórolni. Ha az ember kézzel mos, akkor meg a vizet pocsékolja, és a hatékonyság sem lesz jobb.
Tehát igazából ennyi géppel sem lehet spórolósabban élni..
Ilyen EU átlagban viszont ez már simán mélyszegénység számít, ha emberek csak hónapról hónapra, napról napra élnek.
Az átlag meg olyan, mint a KSH átlagbér. Valahogy mégsem azt látom a környezetemben.
-
Degeczi
nagyúr
-
IG55
senior tag
Az MVM weboldaláról:
Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy a rendkívüli diktálás nem kötelező, és a kedvezményes kereten belül fogyasztó ügyfeleinknek nem is érdemes mérőállást rögzíteni a rendkívüli időszakban. Amennyiben az ügyfél augusztus 15-éig nem küldi el az aktuális mérőóra állását, nem érheti hátrány, ebben az esetben becsült érték alapján számlamegosztás történik és a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.
-
Marcsello31
őstag
Kozben mar annyi tortent, hogy vissza hívtak, de nem lesz ingyenes a napelem rendszer telepítése, ahogy annó ígérték, és igen jelezték, hogy még ez a szerencsésebb eset, Hogy kinél hogyan az most mind valahol. De gondolkodunk mi is azon, hogy inkább házon belül kellene felhasználni a termelt áramot. Nyáron felénk 100osan termelne a napelem minden nap, már amikor nem felhős az ég, A december ugye szűrkébb. de Még akkor is. A miénket speciel nem torolték, csak módosították, azaz be kel fizetnünk x osszeget, ha továbbra is akarjuk. Jelezték hogy a mostani jelentkezők már csak talán jovo nyárra jutnak be. Elfogyott minden. Ami nálunk eszi a villanyt az a bojler, és a két hűtő szekrény, pedig azok energia takarékosak már. Nemsokára kiderul hogy beférünk e a keretbe, ha nem valamit változtatunk. Az x osszeg 100.000ft folottit jelez. nem olcsó ez sem. omg.
-
Alex91
félisten
Az aramnal az a mentoov, hogy minden villanyorara jar a kedvezmeny…
Ott a szolgaltato sem jelzi, hogy jelleggorbe lenne.
Szuleimnel is ket ora van. Egy normal es egy vezerelt. Igy mindkettovel kvota alatt vannak, de erdekes modon egy 120 literes bojler havi 200 kWh korul fogyaszt naluk, pedig csak ketten vannak. -
Alex91
félisten
Az eves kvotat osztjak 365-tel, aztan amit kapnak szorozzak a szamlazott napok szamaval (1 honap 30 vagy 31 nap kb.). Ez atlag 210 kWh-ra jon ki 1 honapra. Tehat augusztusra ennyit kapsz kedvezmenyesen. Ha te a honap vegen csak 150 kWh-rat fogyasztasz, akkor a kovetkezo honap 210 kWh-jahoz hozzaadodik az elozo honap maradek 60 kWh-ja, Igy mar 270 kWh-ig fogyaszthatsz kedvezmenyesen. Ha viszont ebben a honapban 280 kWh-at fogyasztottal, akkor 10 kWh emelt aron kerul szamlazasra. A kovetkezo honapban pedig megint lesz 210 kWh-ad kedvezmenyesen.
-
Alex91
félisten
Nincs jelleggorbe az aramnal, tehat minden honapban ugyanannyi a kedvezmeny. De ami marad esetleg az egyik honapbol azt viszed tovabb. Kovetkezo honapban mar nagyobb lesz a kedvemenyed. De ha atleped az adott honap kvotajat (ami a gorgetett kedvezmeny miatt lehet 210 kWh/ho felett is), akkor az adott honapban emelt aron fizeted a kvota feletti reszt.
-
Alex91
félisten
A kedvezményes mennyiséget a felhasználó időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amely alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata kerül érvényesítésre, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron. Amennyiben a kedvezményes éves időszakon belül kiállított (jellemzően havi) számlában elszámolt energiamennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, úgy a kedvezmény nem vész el! Az elszámolás az éves időszakban biztosítja 2022.08.01-2023.07.31. között a kedvezményes sáv mennyiségig az alacsonyabb árat. (pl. ha valaki diktálás alapján kérte az elszámolását, nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát és így a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg fogyasztás, akkor az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket nem veszíti el, azt később ki tudja használni az éves időszakon belül!)
Ezt irja a szolgaltato az aramra... -
Alex91
félisten
Nagyon nem mindegy, mert napon belül nem tudok eleget fűteni a hidegben, időben oda pozicionálnám a felhasználást amikorra kell, csakhogy ezt nem árammal nem tehetem meg (vagy de? vagy nem? ez lenne a kérdés)
Na, most ekkor ezt hogy
Egyebkent most itt pont azon megy a vita, hogy gaznal is mikor van vagy nincs jelleggorbe…Szerintem aramnal nincs jelleggorbe. Ha valaki valamelyik honapban nem hasznalja ki a kedvezmenyt, akkor viszi magaval tovabb a kovetkezo honapra.
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 16GB 512GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB ZALMAN I3 NEO Chieftec 650W
- Eladó karcmentes Apple iPhone 13 Pro Max 512GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest