- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- OnePlus 8 Pro - a túlgondolt
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
Windowson ilyenkor kékhalál és leáll a rendszer.
Elfogyó memória miatt? No' olyat még sosem láttam (XP és újabbról van szó), nem HW-, driverhibás gépnél. Hogy sikerült összehozni? Virtuális gépezek eleget (VirtualBox, és VMware Workstation elsősorban), RAM-ból sokat evő játékokat is használok néha, de ettől még nem volt BSOD, legfeljebb iszonyatosan lelassult, amikor a pagefile-lal sokat dolgozott, meg egy-két alkalmazásnak fájt, ha nem kapott RAM-ot, amikor kért.
-
törölt tag
„Linuxon is esélyes, hogy az ilyesmi kernel pánikhoz vezet”
Aligha. 2GB RAM-mal (ebből 224 MB osztott vga) régebben sokat VBoxoltam, rendszeres volt a teli RAM + pár száz MB swap + sokszoros (akár több tízszeres) átlagos proci terhelés (average load) egy ratyi Celeron M530-ason. Soha nem volt kernel pánik. Utóbbi nem azt jelenti, mint Mancikánál az irodában, hogy kétségbe esik a sok munka miatt. -
Kékes525
félisten
-
zoli62
addikt
A hozzászólásomban valóban pontatlanul fogalmaztam, nem a swap méretének csökkentésére gondoltam, hanem arra, hogy milyen mértékben használja azt a linux. Ezt lehet szabályozni a swappines értékének változtatásával, de ennek nem csak előnye van, a gyorsulás, hanem hátránya is, hogy elfogyó fizikai memória esetén összeomlás történhet. Valóban igazad van, ez egy újabb példája annak, hogy a Windows valamit átvesz a linuxon már régóta jól bevélt fejlesztésektől.
-
Nem linuxon kicsit komolyabban lehet szabályozni a dolgokat, nem a swap-et kell csökkenteni ott hanem a swappiness=0 ilyenkor csak akkor swappel ha elfogy a ram.
A zram szerű megoldás jóval gyorsabb mint a swap még régi gépen is, a swappiness=0 pedig alap desktopon, végre az MS is rájött erre így talán nem fogja reszelni a win folyamatosan a vinyót itthon. -
eladogeppc
veterán
válasz
Namelesske #114 üzenetére
Ezért írtam, hogy valami nem okés az új IE-vel és a 10-essel sem. -
Namelesske
addikt
válasz
eladogeppc #113 üzenetére
De 8.1 alatt nincs Edge.
-
eladogeppc
veterán
válasz
Namelesske #112 üzenetére
8.1 alatt is használtam, de ott nem volt gond.
A 10 rendszeresen belassul egyébként. -
Namelesske
addikt
válasz
eladogeppc #111 üzenetére
Attól még hogy kiírta lemezre, még ott marad a memóriába a cucc. De ha nem is az amit mondtam, akkor is elég WTF memory leak ez.
-
eladogeppc
veterán
válasz
Namelesske #109 üzenetére
Nem oda gyűjti. Ezt már akkor csináltam, amikor befejeződött a folyamat.
-
kispx
addikt
válasz
Namelesske #109 üzenetére
FF/Chome alatt nincs ilyen. IE alatt meg sokáig nem is ment.
-
Namelesske
addikt
válasz
eladogeppc #108 üzenetére
Lehet hülyeségnek tűnik, de a mega nem a memória gyorsítótárba tölti a hülyeségét? Növekszik idővel? Mekkora a cucc amit szedsz?
-
válasz
Namelesske #105 üzenetére
Rendben. Nem erről szólt a thread egyébként.
Amúgy valamelyik Linux topikba megírhatnád, hogyan csinálod, ha alapjáraton 900 MB, de leszorítod 400 MB-ra! komolyan mondom, nem irónia kivételesen
-
Namelesske
addikt
válasz
ubyegon2 #104 üzenetére
Debian 8.1 Jessie, nem azért van benne 4 giga memória hogy ne használja.
Ha nagyon ügyes vagyok letudom szorítani egy screenshot erejéig 400-ig. Nekem nem probléma, hogy mennyit eszik, mert használat közben sose megy 2.5G fölé. Ha befejezi amit csinál, újraindítom és csinálok egy screenshot-ot róla pár perces uptime esetén.
-
válasz
Namelesske #100 üzenetére
-
vigyori78
őstag
Ha már a színek olyan fontosak akkor már a Windows Update beállításokat is visszarakhatnák ,hogy be lehessen állítani mit akarok letölteni ,elég zavaró ,hogy kivan kapcsolva az illesztőprogram telepítés mégis leszed drivert az Update ha abban van valami fix is ,és persze tönkre vágja az eddig jól működő rendszert.
-
Namelesske
addikt
válasz
Namelesske #99 üzenetére
Nem tudom miért nem jeleníti meg a korábbi hszben...
-
Hát, mivel limitált az írás mennyisége, a windóz meg állandóan swappel...
Az újabbaknál talán nem akkora gond ez de kicsit korábban is figyelni kellett erre, amennyire olvastam utána (nem régóta van SSD-m, az otthoni gépemben, de azon meg windóz nincs. Azaz 10 tech pre volt).@Kékes525 : 16GB RAM mellett persze hogy nem kell swap. Amúgy pár progi azért hiányolja, mert konkrétan azt nézi, hogy be van-e kapcsolva, nem azért mert biztosan szükség lesz rá
-
válasz
#40553216 #59 üzenetére
Igazad lehet. Cinnamonnal is 400 MB a Jessie memória használata, pedig az a top 3-ban van a DE-k között memória éhségben.
FF indítás után 600 MB.
(#67) Namelesske
A htop képed nem mérvadó, mert a proci terhelésen látszik, hogy futtatsz valamit, ha csak a rendszer fut, az max pár % procterhelés lenne.(#73) pakesz Én is 2008-ban vettem a gépem, jó, ha 2 GB ram volt az alap általában!
-
Kékes525
félisten
Nálam ki van kapcsolva a lapozó file. Windows 7 64bit. 16GB RAM és 128 GB-os SSD-ém van. Így már több mint egy éve használom, de nem futottam semmilyen problémába. Régebben is próbálkoztam a lapozó file kikapcsolásával, de ritkán valamelyik program 16 GB RAM ellenére is hiányolta. Most nem. Nem tudom miért? Talán javítottak ezen?
-
-
cog777
őstag
A cim az hogy eszhez tert az MS, de en mast tapasztaltam. Kicsit jobban belefolytam az MS okoszisztemaba, de csak a fejemet fogtam az altalan tapasztalt keptelensegektol.
-Ertem hogy a Win 10 uj, de 8-rol 8.1 upgrade utan sem talalkoztam ennyi hibaval, mintha beta statuszba adtak volna ki, oke majd 1 ev mulva stabil lesz de most...
-Ujratelepitettem a Windows 8.1-et. (Megszabadulva a Lenovo szutykaitol) Legelso update csomag utan ujrainditasi ciklusba kerult. Hihetetlen hogy amikor megallapitja hogy nem lehet telepiteni egy update-et akkor miert probalkozik a reboot utan?? A friss rendszer a kardjaba dolt...
-Ismet ujratelepites, engedelyezem a telepites soran hogy update-et keressen. CSAK A WIN 10-et ajanlja fel miutan keresek frissiteseket! Be kell lepnem es kikapcsolni az opcios frissiteseket. Hihetetlen aggressziv.
-XBOX One, beallitom a regiot es nem tudom az angol nyelvet kivalasztani. Fincsi, nagyon, nincs annyi esze az MS-nek hogy sokan kulfoldon laknak es vasarolnanak jatekokat?
Nem igazan erzem azt hogy az MS komolyan venne az ugyfeleit
-
cog777
őstag
NT4-tol kezdve hasznalok Windows es nalam a problema mindig az volt hogy a fele memoria szabad de mar veszettul hasznalta a lapozofajlt. Egeszen a Win 8.1-ig ez volt. 10-ben mar javitottak es nagyon keveset hasznalja azt.
Tomoritesnek inkabb akkor van ertelme amikor HDD-n van a lapozofajl. Na, annak elerese tenyleg lassu. Meg akkor is jobban jarunk ha tomorit a CPU mintha megakadna az egesz gep percekre. Tudom, mert 1.5GHz-es celeronon muszaj volt hasznalnom, keves memoria es merevlemez mellett.
SSD-n nem hiszem hogy a lapozas nagyon visszafogna a gepet. -
azbest
félisten
A 2GB-ra limitált tabletes intel soc-ok meghálálják a memóriatömörítést.
-
brd
nagyúr
-
janos666
nagyúr
Nem olyan nehéz előidézni otthoni körülmények közt sem egy memóriahiány miatti összeomlást. Elég ha pl. nyitva felejtesz egy virtualizált OS-t, aminek odaadtad a RAM-od felét (és hiába dinamikus a memórifoglalása, a saját pagecache-e miatt már lefoglalta mindet, amit tudott és csak egy irányba dinamikus, vissza nem adja akkor sem, ha ott épp nem fut már semmi), ami legyen példaképp 8/4 Gb RAM, a háttérben leng mondjuk egy webböngésző 10-15 füllel, ami könnyen felhízik 1-2Gb közé, szóval a Windows kernel+asztalkezelő és pár apró háttérfolyamat/szolgáltatás után marad legfeljebb 2Gb, inkább csak 1-1.5Gb szabad RAM. Ha itt eszedbe jut elindítani mondjuk kikapcsolódásképp egy izmos játékot (egy 64-bites motorral, ami képes >1.5Gb RAM-ot lefoglalni) és meg akar tömni legalább 2Gb-ot, vagy kilengésszerűen inkább 3-at, 4-et. Valami "pukkanni" fog. Szélsőséges esetben ilyenkor el tud szállni az egész OS. Linux-on is esélyes, hogy az ilyesmi kernel pánikhoz vezet, de a Windows kernelt is ki lehet így akasztani (hektikussá, kiszámíthatatlanná válnak a dolgok, nem tudod, hogy mi fog elszállni, aktív vagy háttérfolyamat, OS kernel, bármi megadhatja magát...). Ha van pagefile, akkor felhízik 1-2Gb nyugalmi állapból (ami nem azt jelenti, hogy már ki van lapozva ennyi, csak le van foglalva...) 4-5 (szélsőséges esetben akár 6-7)Gb-ra és csak annyit veszel észre, hogy lassan töltött be a játék (közben lapozódott ki valami más, ami egy gyors SSD-re nem is olyan lassú, hogy úgy nézzen ki, mint ha megfagyott voln minden, csak lassú), és mikor kilépsz, akkor nehezen tér magához, amit a háttérben felejtettél. Persze ez még mind sima ügy lett volna 16Gb RAM-al pagefile nélkül is.
-
-
janos666
nagyúr
amugy en mar a windows 2000 -tol kezdodoen letiltottam a lapozofajlt, idegesitett a tudat hogy belassul
Az jobb, ha egy szempillantással eltűnik előled a program a képernyőn és felugrik helyette a hibaüzenet, hogy elfogyott a RAM, mint ha csak látványosan lelassul (és esetleg van időd menteni az aktuális munkát, majd talán rájönni, hogy nincs elég RAM mindenre, amit csinálsz és bezárni valamit a háttérben)?
Maga a lapozófile megléte szerintem nem lassít semmit, főleg nem az utóbbi pár Windows verzióval. Ellenben jó indikátor ránézni néha a méretére, mert ha rendszeresen hízik a kezdeti és visszavágott méretéhez képest, az azt jelenti, hogy talán hasznos lenne nővelni a fizikai RAM méretét. Ugyanakkor, ha pl. csak 1-2Gb közt mozog a mérete mondjuj 8Gb fizikai RAM mellett, akkor szerintem nincs is gond, pont ideális (épp elég a 8Gb arra, amire kell, a háttérfolyamatok pedig időnként kikényszerülnek a lapozófile-ba, de ez általában észrevétlen, de kényelmesebb, mint kézileg bezárni mindent, majd újraindítani, mielőtt futtatsz valamit [pl. mindig észben tartani, hogy szétnézz a háttérben is, mielőtt megnyomod a compile, stb gombot abban a programban, amit futtatsz - ez szerintem kényelmetlen és több a hibalehetőség]).
Nekem inkább ez a zram szerű megoldás nem tetszik. Szerintem inkább lapozzon ki valami háttérfolyamatot az SSD-re, mint hogy nekiálljon ki-be-ki-... tömöríteni a memóriát. A lapozás ideális esetben észrevétlen (kilapoz egy aktuálisan inaktív programot, majd visszatölti, mikor felszabadul némi RAM a vélhetően ritka szélsőséges terhelések után), minimális CPU használattal jár, a tömörítés viszont igényli a CPU teljesítményt, méghozzá épp akkor, mikor vélhetően a memórizabáló programnak is szüksége lenne a CPU-ra (nem szórakozásból tömi meg a RAM-ot, hanem csinál valamit).
-
Ja, ha 4GB + 1 hely van benne, de ha a 2x2-t kell cserélni
De láttam már olyat is, hogy 2+1 volt benne... Újként eladott HP gépben. Meg a 7000 az valahol igaz, de sok boltban drágábban kapod.
Winyó : Csak akkor meg nincs tárhelye. Tehát valahova a winyót is tenni kell, illetve mPCIE SSD (ami sokkal értelmesebb) az nem minden gépben megy. Meg aztán a boltok kiszámlázzák azt is, amit dolgoztak vele, stb.
"hozzatennem hogy a windoz (ha dobozos lenne akkor 34e lenne) koltseget bezzeg kepesek kikohogni"
Én úgy tapasztaltam, hogy azt sem, illetve ha igen, csak azért, mert esetleg nem tudják, hogy azt is veszik. De inkább azt köhögje ki, mert akkor legalább nem jön utána, hogy tegyél fel neki kalóz windózt.Amúgy windóz indulással az a legjobb, hogy ugye bejött a 7-8 -tól kezdve hogy minél gyorsabban induljon.
Mi történik? Minél gyorsabban bedobja az asztalt, aztán 10 perccel később is világít a HDD LED, mert futnak a háttérben még folyamatok erősen -
pakesz
aktív tag
válasz
#40553216 #72 üzenetére
"Tele volt a net „4 GB-m van, miért csak 2,5-et lát a Windows” típusú kérdésekkel."
na latod ez a durva...
hogy ossze-vissza beszelnek...http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows7/taking-the-mystery-out-of-64-bit-windows
"Egyes kiemelt felhasználók a Windows 64 bites verzióját részesítik előnyben. Ebben nincs semmi rejtélyes. A Windows 64 bites verzióját futtató számítógépek több memóriát képesek használni - 4 GB memóriát vagy többet -, mint a 32 bites Windows rendszert futtató számítógépek, amelyek legfeljebb 3,5 GB memóriát tudnak használni. (Ha egy számítógépben 4 GB memória van, a Windows 32 bites verziója akkor is csak körülbelül 3,5 GB memóriát tud felhasználni.)"amugy en mar a windows 2000 -tol kezdodoen letiltottam a lapozofajlt, idegesitett a tudat hogy belassul
jo megertem hogy vannak emberek akik feltolnak minden fost hogy induljon a gep inditasaval, de nekik a tomoritett RAM se megoldas
-
-
pakesz
aktív tag
"Manapság SSD mellé inkább a 8GB RAM lenne alapfelszereltség, mint 4. Viszont az SSD sem alapfelszereltség, mindenki a 100 ezres konzumer vackokat veszi, azokban általában winyó van."
fel nem tudom fogni se az SSD nelkuliseget se a 8 GB alatti letezest uj gepnel
7e pluszba kerul a fenti ketto darabonkent, na most akkor inkabb procibol vegyen az ember olcsobbat mint ezen a ket tetelen sporoljon -
-
válasz
Namelesske #74 üzenetére
A 8.1-nél ez úgy nézett ki, hogy swappelt, ha kellett, ha nem, ha volt elég RAM, ha nem. Legalábbis nekem nagyon úgy tűnt. Otthonra 4GB-al már elmegy, de még mindig ott tartunk, hogy az SSD-re támaszkodik... A 10 jobbnak tűnt (tech pre-t néztem csak) de a 8 preview is gyorsabb volt itthon, mint a végleges.
Manapság SSD mellé inkább a 8GB RAM lenne alapfelszereltség, mint 4. Viszont az SSD sem alapfelszereltség, mindenki a 100 ezres konzumer vackokat veszi, azokban általában winyó van. -
pakesz
aktív tag
válasz
#40553216 #72 üzenetére
de pontosan azt allitottam hogy a 4 GB RAM az alapfelszereltseg volt 6-8 evvel ezelott
en pl. 2008ban a gepemet mar 4 GB -al vettem
az akkori gepekben meg mar elterjedt volt az alaplapi grafikus csip, ami tovabb csokkentette a 4 GBos gepekben a feleslegesen berakott RAMot -
törölt tag
Rosszul emlékszel. Aligha állíthatod, hogy 6-8 éve alapfelszereltség lett volna akár csak a 4 GB RAM. Hiszen a 64 bites rendszer sem volt még általánosan használt.
Microsoft: Nearly Half of Windows 7 installations are 64 bit
Windowsnál abszolút felesleges lett volna 4 GB RAM-ot rakni 32 bites rendszer alá, főleg, ha egy izmosabb VGA is került a gépbe. Tele volt a net „4 GB-m van, miért csak 2,5-et lát a Windows” típusú kérdésekkel. -
pakesz
aktív tag
ha jol emlekszem memoria nem lett joval tobb az elmult 6-8 evben, SSD viszont lett, szinte alapfelszereltseg, igy az "a RAMban tarolt lapozofajl" program mintha nem lenne sok ertelme...
-
kpal
nagyúr
Így elsőre tetszik ,de várok még amire azt mondom napi szinten használni fogom ,pár frissítésen át kell esnie .
-
Romvr
őstag
Lapozófájlt én is szoktam hagyni, mert hát ki tudja mikor jöhet jól, de nem hagyom a rendszernek a beállítást mert volt hogy 32Gb RAM mellett 12gb-os volt a lapozófájl 3%-os MEM kihasználtság mellett. Nem mintha számított volna abban a gépben az 512-es SSD-n de amint levettem a max méretét 1Gb-ra egyből 10%-os lett a MEM használat és a rendszer is gyorsabbnak érződött, kevesebbet piszkálta az SSD-t.... mondjuk ez Win7 alatt volt...
A W8/W10 már jobban bánik a memóriával és a lapozófájllal, de akkor is meghúzom a határokat:
4GB RAM = 8GB SWAP
8GB RAM = 2GB SWAP
10 - 32GB RAM = 1GB SWAP
64GB (+) = 512MB SWAP -
-
a rendszer ezentúl igyekszik elkerülni a lapozófájl használatát
Végre, hogy rájöttek
Már évek óta tiltom a lapozófájl használatát a gépemen, 8GB RAM mellett teljesen felesleges ( persze kivétel most is van, némely program igényli, de hogy minek? )
-
-
cog777
őstag
Inkabb azt tartom erdekesnek hogy az Intelnek sikerult egy jo opensource drivert csinalni Linuxhoz mert Debian alatt 40 fokos a gep, addif Win 8.1 -10 alatt 48 fokos, uresjaratban. Orunek ha a gyartok jobb drivereket csinalnanak (Win alatt es Linux alatt ugy altalaban) illetve Windows alatt ne fusson annyi hatterszolgaltatas uresjaratban. Egy laptop nem igazan szereti ha fozik folyamatosan...
-
hallador
addikt
Ezt mondtam én is amikor egyik topikban írtam neked, hogy az MS nem megbízható, mert egy új terméknél eltelik fél egy év is mire kialakul a rendszer, ami nem baj alaphelyzetben. Ezért nem annyira hiszem el amikor az MS azt mondja, hogy a rendszer ezt is tudja meg ezt is meg ezt is, Igen tudni fogja egyszer.
-
cog777
őstag
Win 10-esnek hatarozottan jobb a memoria kezelese osszehasonlitva a korabbiakkal. Meg a Win 8.1 is ha huzamosabb ideig nem kapcsoltad le, hajlamos volt 2 het utan mar 800MB lapozofajt hasznalni. Igaz, a rendszer is tobb memoriat evett egy ido utan. Mindenbol kilepve majdnem elerte a 4GB-ot. Persze par program futott, skype, Avast, OneDrive, Dropbox kb ennyi.
Win 10 alatt 1GB-al ez csokkent, es lapozofajl hasznalat leesett par 10 MB-ra.
Ubuntu alatt is megfigyeltem hasonlot, egy ido utan a 32 bites mar 1GB-ot fogyasztott. Ebbol a szempontbol a Debian jol szerepel, alig emelkedik a memoria hasznalat, 6-700MB KDE, 64bit.Szerk: Latom a memoria hasznalatot hasonlitjatok ossze. Azt tapasztaltam hogy Win alatt akar driver, akar a gyartotol szarmazo service is kepes memoriat szivarogtatni
Lenovo csodalatos ujjlenyomat olvaso szolgaltatasa (.NET-es a draga) 1-2 het utan 500MB-ot evett. Es meg csak nem is hasznaltam.
-
törölt tag
válasz
Namelesske #56 üzenetére
XFCE vagy LXDE. Na, jó, nem 200, inkább 300 MB (64 bit), de semmiképp nem 6-700.
A (nálad) másfélszeres nem pre/superfetch. Mert a superfetch a készenléti. A másfélszeres az csak az OS-komponensek.
Htop:Windows 8 resource monitor
-
válasz
Namelesske #56 üzenetére
Pista óta nem változott?
Az elvolt még 1-2GB-on is, pedig annak híresen rossz az erőforrás kihasználtsága.
Amúgy az XP SP3 se nagyon érte be fél gigával, 256MB-ban meg meg se mozdult.@Kékes525 : Bizonyos helyzetekben.
-
Namelesske
addikt
válasz
#40553216 #48 üzenetére
Nekem a Jessie nem áll meg 500-600 alatt, azért nem mindegy milyen DE-et használsz. Nem eszik annyira durva sok memóriát a Windows, Vista óta nem változott. Sose volt gondom a memória kezeléssel Windows-on. Szerintem erős csúsztatás az a 3x 3.5x-ös memória felhasználás. Nálam úgy max másfélszeres lehet, ami meg egy az egyben prefetch.
(#49) woland_y2k
Köszi!
-
zoli62
addikt
Azaz az MS is gyakran változtatja az álláspontját, ami azt is jelenti, hogy nincs kiforrott stratégiájuk. Ennyit számít, hogy a korábbiaktól eltérően a szoftverfejlesztési folyamat bizonyos lépcsőfokaira "beengedték" a nyilvánosságot, korábban pedig nem alapoztak a tech közösség véleményére, és emiatt a hivatalos kommunikációból kivülről kapkodás jelei látszanak?
-
zoli62
addikt
válasz
Namelesske #41 üzenetére
A memóriakezelés mindig is összetett kérdés volt mind Windows, mind linux alatt. Egyébként ebben szerintem már a W8 is nagyot fejlődött a W7-hez képest. Linuy Mintnél például pont a kevés memóriával rendelkező régebbi gépekhez ajánlják a swap csökkentését a gyorsabb működés miatt, de ez nem feltétlenül segíthet ebben, lehet, hogy pont azért okoz fagyást, mert a böngészők különböző bövítményeinek "éhsége" miatt a rendszer vészesen kifogy a még használható RAM-ból. Ez tipikusan a melyik ujjamat harapjam meg szindróma.
-
zoli62
addikt
Egyelőre az az MS álláspontja, hogy Insider Program résztvevőinek nem biztosít tiszta telepítéshez letölthető médiát, illetve előírja, hogy kell lenni frissítési alapnak, tehát csak éles környezetben lehet próbálni, pedig mint tudjuk, az nem ajánlatos és célszerű. Nem lehet tudni, hogy ez a későbbiekben változni fog-e.
-
Воланд
titán
-
törölt tag
válasz
Namelesske #41 üzenetére
Ugyanazon gépen 4GB RAM-ból a Windows 7 rendszerre elhasznál 6-700 MB-ot, ezen felül van a cache és a többi; Debian Jessie meg elhasznál 200 MB-ot, és ezen felül van a cache és a többi. Akkor most, ugye, azért csak a Windows 7 mint OS, mint rendszer használ 3-3,5-szer annyit? Tehát ha (még alapesetben otthoni felhasználásnál is) a rendszer memóriafoglalásáról van szó, akkor erről a 3-3,5-szeres használatról, nem arról, hogy a programok használatához hogy osztja a memóriát.
-
brd
nagyúr
+1. Sokkal jobban örülnék, ha a szokásos Microsoft minőségben készülő RAM tömörítés helyett az OS footprint csökkenne. Érdekes, az XP még megelégedett max. kb. fél GB-tal is. Ma már ott tart a Microsoft, hogy pl. 8GB-ból 6-ot sem lehet felhasználni valójában a programok futtatására. Példa: ugyanaz a VirtualBox verzió XP-n az én gépemen, az XP által használható 3.5GB-ból 3-at is a VirtualBox számára biztosítani tudott, ráadásul úgy, hogy ez a futó gépek RAM-ja volt és ugye a VirtualBox-nak is kell még némi extra RAM ezen felül, a Win7/8 használatával pedig 8GB-ól már 6-ot sem tud használni, egyszerűen nem kapja meg.
-
válasz
Namelesske #45 üzenetére
Azt írtad. Az a kérdés, hogy mennyi marad kihasználatlan. Az meg ugye függ attól is, hogy az OS maga mennyit foglal el, mert én meg azt írtam.
Nálunk a céges vasakat naponta érdemes újraindítani, mert a domain + szekuriti mellett 4GB-ban alig marad hely annak, amivel a melósok dolgoznak.
-
Namelesske
addikt
Azt írtam nem?
Vagy nem értem mire írod.
Nekem nem reszel, mert apránként tölti fel a lapozófájlt, ha tényleg kihajtom a gépet. Alapjáraton nagyon finoman bánik vele.Pár nap után felszabadítja a lefoglalt helyet, és valami 0.7 gigát állít be mindennapi használathoz. Legalábbis így tapasztaltam az újabb Windows-oknál. Nem használok már 7-et.
-
válasz
Namelesske #41 üzenetére
A kihasználatlant
@Kurta9999 : Nekem a Win8.1 a céges vason 4GB RAM mellett olyat művel swap nélkül, hogy random összedőlnek programok (érdekes módon az Outlook sosem, a Lync sosem, mindig a Firelfranc meg a Rawtherapee
) 8GB swap nélkül frankó, 6GB swap nélkül elfogadható. Ha be van nyomva a swap, folymatosan reszeli a winyót 4GB-al.
-
kurta9999
tag
Nálam akkor szokott a baj lenni, ha kezd betelni a ram és nincs lapozófájl. Mert ugye nézz meg egy program forráskódot, nincs minden memória allokáció alatt ellenőrzés, hogy sikerült-e lefoglalni a memóriát. Ha nem, és jön a null pointer ellenőrzések nélkül akkor érdekes dolgok történnek.
-
FLATRONW
őstag
válasz
Namelesske #41 üzenetére
Nálam pl. teljesen meghülyült a Windows indítása 16 GB memória mellett, hogyha ki volt kapcsolva a lapozófájl. Ezért én is beállítottam egy 16-256 MB tartományú lapozófájlt, azóta minden rendben van.
-
Namelesske
addikt
Nem az OS használja, a háttértár gyorsítótárazására használja a kihasználatlan memóriát a legtöbb modern OS, ahogy a Windows is. Ahogy szükség van több memóriára egyszerűen üresnek veszi, és felülírja így nem lassul.
(#29) Kékes525
"Fölösleges a lapozófájlba tenni a memória egy részét, ha van elég memória. A Windows ezt akkor is megteszi, ha 16GB a memóriám és 80%-a szabad. Ezért én a lapozófájl-t letiltottam."
Egyrészt igazad van, másrészt meg szvsz butaság teljesen kikapcsolni a lapozófájlt Windows alatt. Ezzel csak kevésbé lesz hatékony a memóriakezelés. Eléggé összetett a dolog, de itt van rá egy jó cikk.
A lényeg nagyjából annyi, hogy nem a memória kiterjesztésére használja a Windows a lapozófájlt, hanem a memóriakezelés optimalizálására. 16 GB memória estén is legalább 1 gigát hagynék a rendszerpartíción, több okból is.
1: Ha összefossa magát a rendszer legalább lesz debug információ
2: Ha valami miatt észrevétlenül eléred a memória limitet, nem mindegy hogy megkotlik a rendszer, vagy van időd reagálni.
3: Néhány program furán viselkedik ha nincs lapozófájl, esetleg hibaüzenet nélkül el sem indul, vagy össze vissza bezáródik, és nem is tudod hogy miért mert ki agyal ilyeneken hogy lapozófájl amikor összeomlik valami előjel nélkül.Én mindenképp tartanék valami jelképest egy HDD-re akár ramdiskre eldugva, ha már hibainformációt nem is tudsz kiolvasni (az csak a rendszerpartíción tárolt megfelelő méretű fáj esetén lehetséges), de az alkalmazások átverésére már min-max 16MB is elég, hogy ne rinyáljanak.
Ezt csak úgy mondom, ha neked bevált akkor lelked rajta, ne piszkáld
-
hallador
addikt
Win 7 -> Win 10 "Upgrade"-ről beszéltem, amihez elméletben, de gyakorlatban sem szükséges semmilyen ISO.
Ilyet nem mondtam, hogy nem volt Insider program, de ez megint ilyen Microsoftos dolog volt. Amit úgy megszokhattunk a Microsofttól.
Egyszer majd beáll a Windows 10 is, csak miért kell ezt eljátszani minden alkalommal, mikor Új Windows jelenik meg.
Ha az MS előállna hogy elrontottuk és bocs, akkor nem lenne találgatás, magas lóról tesz a userekre, lehet azért van ilyen fogadtatása ezeknek a dolgoknak.
Szerintem.
-
Воланд
titán
ahogy cikkek tomkeleg jelent meg hibas xp, vista, win7, win8, win8.1 frissitesekrol. akkor sem ellenorizte senki a frissiteseket, mivel nem volt insider program? mert a cikk, pontosabban a forraskent megjelolt cikk ezt sugallja, ami nyilvanvaloan egy baromsag.
a vm-es tortenetednek meg semmi koze a 9-es hsz-ben felvetett problemahoz. a legujabb build egyelore csak fast ringen keresztul erheto el, nincs belole iso, igy nem lehet tiszta telepitest csinalni vele (akkor sem, ha az esd fajlbol keszitunk iso-t, mivel a benne levo kulcs blokkolt, nem fog vele menni az aktivalas). mielott kitalalnank, hogy akkor innentol az insider programhoz is kell frissitesi alap (ami eddig nem igy volt), varjuk meg, hogy a slow ring-el egyutt adnak-e ki iso-t es ha igen, akkor mik lesznek a telepites feltetelei.
-
ƬΛЯΛ
senior tag
Jó írás lett
Valóban végre egy igazán jól használható rendszer a 7 óta
-
hallador
addikt
Nyilván ez akkor lenne igaz, ha csak Te lennél az egyetlen "szakmai szűrő", csak éppen cikkek tömkelege jelent meg arról, hogy a Windows 10 updatek mennyi problémát jelentettek rengeteg usernél erről gondolom hallottál, biztosan az összes akinél problémákat jelentettek, azok a userek mind rosszul csináltak valamit...
A Microsoft mint születő griffmadár megrázta magát, mint aki semmiről nem tud, rosszabb esetben pedig a hardvergyártó volt a hibás...
(#11) woland_y2k
Mi több nem egy VMware környezetben láttam, hogy frissíteni akartak Win 7-et Windows 10-re, és már a telepítés sem indult el, mert kiírta, hogy a VGA nem felel meg a Windows 10 "Magas és Kifinomult" követelményeinek. Legfrissebb VMware tools-al, és dedikált VGA-val direct path pass rout-al...
Érdekes ugyanezen a VM-en grafikus munkát végeznek, a VM alatt 64 GB memória van, a komoly grafikus szoftverek futnak gond nélkül a Windows 10 nem... Ezek a véletlenek...
-
vzozo
senior tag
Hát ez elég gyengére sikeredett, mind a címadás, mind pedig a tartalom, konkrétan az igazságalapja eléggé konvergál a nullához. Fentebb páran már leírták a miérteket, erre nem fogom koptatni az ujjaimat.
Régebben ez egy szakmainak tűnő portál volt. Mi a baj, hogy ennyire kellenek a click bait cikkek?
-
Kékes525
félisten
A memória kiosztást az OS dönti el. Az a jó, ha minél több programot tart benne, de kilövi őket, ha nincs szükség rá. Fölösleges a lapozófájlba tenni a memória egy részét, ha van elég memória. A Windows ezt akkor is megteszi, ha 16GB a memóriám és 80%-a szabad. Ezért én a lapozófájl-t letiltottam.
-
-
FLATRONW
őstag
Ha jól tudom, akkor androidon van valami hasonló megoldás.
Hogyha megnézed, hogy mennyi a szabad memória, akkor pl. azt mondja hogy 2 GB-ból 1 GB szabad.
Azonban hogyha rámész a tárolt folyamatokra, akkor azt is kimutatja, hogy ebbe az 1GB szabad memóriában valójában kb. 200 MB gyorsítótárazott adat benne van. Azonban hogyha hirtelen egy memóriaigényes programot elindítasz, akkor tényleg elérhető az 1GB, mert a rendszer azonnal törli a tárolt folyamatokat. -
Namelesske
addikt
-
Namelesske
addikt
Nekem a Debian egy fejhibás merevlemezre van telepítve(nem bírja az IO terhelést lassulás nélkül), és ZRAM-ot használok lapozófájlnak. 4 giga ramból csinált 6,9 Gb-ot, lemezhasználat nélkül. Nagyon szeretem. Nem tudom mire képes a Windows 10-ben, de itt az ideje elhagyni a háttértár felesleges használatát. Hasznos lehet még főleg az 512-es Windows Phone-ok miatt is. Ehhez az is kell hogy nagyon kevés CPU-t használjon, meg elég sokat tömörítsen. Gondolom ha lenne rá hardveres megoldás a jövőben még jobb lenne, akkor nem használna CPU-t. Ez szerintem killer fícsör.
-
scarabaeus
őstag
válasz
#32839680 #12 üzenetére
(#12) morgyi: "A kánaán az lenne, ha bejönne egy olyan cellatípus (elvileg vannak fejlesztések erre) aki egyszerre nyújtja egy RAM késleltetését sebességét és élettartamát, azzal az egy plusszal hogy emellett háttértárként is működik, azaz nem kell dinamikusan frissíteni, és feszültség nélkül is megőrzi a tartalmát, ráadásul az SSD árán jönne."
Mostanában itt is volt szó ilyesmikről, két cikkben (árak most még lényegtelenek):
Belátható közeléségbe került a régóta fejlesztett csodamemória
"A működésre rátérve az NRAM egy nem felejtő, karbon nanocsövekből álló memória, amely elméletben végtelen mennyiségű írási ciklust garantál, miközben a sebessége a DRAM memóriákhoz mérhető."
A hozzászólásokban írogattunk a betöltögetést nélkülöző ráépíthető rendszerekről.Másik cikk: Optane lesz a 3D XPoint memória hivatalos márkaneve
"A Micron és az Intel közös fejlesztése PCI Express csatolóba helyezhető SSD-ként, illetve DIMM formátumú szervermemóriaként is elérhető lesz, vagyis gyakorlatilag mindenhol bevetésre kerül." -
Popes
őstag
válasz
Namelesske #5 üzenetére
Remélem már jól ismered.
Ja és végre örülök hogy a memória használatot részesítik előnyben és nem az SSD-t(HDD-t) terhelik feleslegesen.(ha már van elég)
-
Romvr
őstag
válasz
#32839680 #12 üzenetére
Win 8.1 esetében 2GB RAM mellett tableten ez úgy nézett ki, hogy használtál X számú programot ami beette magát a RAM-ba aztán ha X+1 programot akartál indítani akkor sírt a rendszer hogy nincs elég szabad memória. Ilyenkor vagy elkezdted kilőni a folyamatokat Taskmanager-ből, vagy beszereztél egy Tool-t ami ürítette a memóriát gombnyomásra. Ezért is tartottam böszmenet nagy marhaságnak az 1Gb RAM-os tableteket.
Sajnos az Win.OS-t még nem tanították meg intelligens módon használni a RAM-ot, azaz ha nincs 8, 16, 32 GB akkor olyan módon használja az SSD-vel karöltve hogy mindig az éppen futó, vagy magasabb prioritású programok kapjanak. Tehát ha megnyitok egy új alkalmazást akkor azt amit régen futtattam előtérben kikotorja a RAM-ból, rárakja SSD-re és az újat tölti be RAM-ba.
Amiről amúgy beszélsz az a MEMZISZTOR ha minden igaz (vagy ki tudja milyen néven emlegetik mostanság) egy memória-tranzisztor azaz képes a hordozott töltést tárolni az energiaforrás lekapcsolása után is. A HP kísérletezett még vele, de nem volt gazdaságos a tömeggyártása így jegelték a projectet. Lényegében a háttértárat és a memóriát akarták egybeolvasztani. Azaz ha van a gépben 256Gb tárkapacitás van akkor az 256Gb RAM-ként is funkcionál, illetve amennyi szabad hely maradt az adataid mellett. Bár itt merült fel bennem pár kérdés, de mindegy
-
cog777
őstag
Amugy egyetertek, a memoria tomorites jo dolog, kar hogy korabban nem lett bevezetve.
Amikor tonkrement a laptopom, egy eleg gyengus gepre tettem fel linuxot (Win XP-t nem birta 700MB memoria), memoria tomorites utan valoban be lehetett tolteni akar EGY nagyobb memoriaigenyu weblapot is
Persze CPU-t jobban terhelte de meg igy is elvezhetobb elmenyt nyujtott mint ha csak percekig tekeri a hdd-t. -
cog777
őstag
válasz
#32839680 #12 üzenetére
Felig egyetertek azzal amit irtal, jo lenne egy olyan memoriatipus. Viszont SSD-k koraban nincs szukseg elotolteni a memoriat. Igy is gyorsan indulnak a programok.
Merevlemez eseten a mostani implementacio inkabb lassit. Sokat kell varni amig az OS hasznalhato allapotba kerul indulas utan, addig csak daralja a merevlemezt. Illete program inditas-leallitas utan is. Alternativ megoldaskent meg korabban vettem kismeretu SSD-t es gyorsitotarkent hasznalom. Kar h az MS a ReadyBoost-t nem fejlesztette tovabb es kellett egy programot vasarolnom.
-
JasL
őstag
válasz
#32839680 #12 üzenetére
Sírés lenne a vége, hogy minden RAM-ot megevett az OS. Lehetne olyat, hogy a felhasználónak azt mutatni, hogy 16-ból 10GB szabad, a valóságban meg tele lenne előtöltve, de akkor meg eltitkolt hack-ként fekete hírként jönnének elő vele. Mi marad? Nincs előtöltés és az emberek boldogok.
-
zoli62
addikt
Igen. Az Ms arról mélyen hallgat, hogy az IO keretében már nem ad lehetőséget virtuális gépen tiszta telepírés után tesztelőknek kipróbálásra, mert kötelezően egy frissítési alap meglétét.
-
vandor01
senior tag
faszentos....
veszek egy win10-et 70e piiizert aztan elesben csatlakozhatok a tesztcsapathozlehet ezek elirták az evszamot?
2016 julius 29 et akartak csak vmi rejtejes hiba miatt előbbre ugrott a számláló? -
Воланд
titán
az itcafe mar megint le van maradva egy korrel (az elmult egy hetben ez mar a sokadik).
mar a windows 10 megjelenese elott megmondtak, hogy az insider program folytatodni fog a megjelenest kovetoen is. persze ertem, enelkul a cim nelkul nem kattintananak valami sokan. a komolyabb bugok meg mindig is fel voltak sorolva az uj build-et bejelento blogposztban.
"ám ezek egyike sem sikerült hibamentesre, aminek egyik oka lehet – legalábbis a magyar portál megalapozottnak tűnő véleménye szerint –, hogy az Insider program jegelése miatt kimaradtak azok a szakmai szűrők, "
ez igy konkretan egy vicc. insider vagyok, az osszes frissites felment bug nelkul. akkor most mi van, en nem tartozom bele a "szakmai szuro"-be? vagy eddig az insider program elott nem ellenorizte senki a frissiteseket? igen, tisztaban vagyok vele, hogy tortent egy kis valtozas a belso tesztelest illetoen, de ne csinaljunk mar ugy, mintha az insider programon kivul nem lenne semmi fele ellenorzes.
-
Namelesske
addikt
Személyesen ismerek közülük valakit LOL.
(#3) Polllen
Ha tudnák, hogy a ZRAM konkrétan "meg másfél szerezheti" a beépített memóriát egyből lenne örömködés. Szerintem jól kell tudni eladni, és máris mehet a hype meg a wérpistik dezinformálása. Tudod mint a ReadyBoost is ramnövelő.
-
crazy07
csendes tag
Jó kis oldal az a dirtywindows
-
Polllen
félisten
Új memória kezelés... Megint menni fog majd a sírás, hogy milyen RAM éhes a windows, meg világvége.
-
alevan
őstag
Windows 10: észhez tért a Microsoft
Elég.... szubjektív cím.
A Microsoft soha nem lőtte le az Insider programot. Csak amíg a kiadás alatt felmerülő problémákat megoldották, jegelték.
-
gabro0
őstag
A megjelenés után pár nappal kipróbáltam a végleges verziót, sajnos csalódnom kellett. A mobil és a gép közötti adatátvitel egyszerűsítésére szolgáló appot ki se tudtam például próbálni, azonnal FC-zett.
Másik dolog, hogy 125%-os nagyításnál sok rendszeralkalmazás (ilyen mondjuk az eszközkezelő) homályosan jelenik meg. Azt nem tudom a driver hibája-e, de elég zavaró
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Deeepdaaark
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ZIDOO médialejátszók
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Diablo IV
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest