- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Ulefone Amor 34 Pro - a nagy vetítőgép
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
vanhalen
senior tag
Képzeld, amikor az egyetemista kislány (nem a mercis pasis, az ösztöndíjas) az összespórolt pénzecskéjéből meg a szülei beledobott dellájából beviharzik megvenni az übercuki netbookot, mondjuk karácsonyra, mert csak arra van pénze, örül, hazamegy, kibontja és az fogadja, ami téged is. Mire rájön, hogy cisztás drályvert köll rátolni
Én egy ilyen trauma után inkább elhúznék krv@nak bánatomban suli mellé és vennék egy thinkpad-et, vagy egy air-t
.. mondjuk az én vagyok
-
vinibali
őstag
jó múltkor volt nálam egy Atomos Eee talán 1001valami... nagy boldogan felraktam rá a windows 7-et... 64bit, mulassunk
és meglepődve tapasztaltam, hogy nemhogy 64bitre, de még kimondottam 7-re sincs VGA driver.... hát a hajamat eldobtam
végül egy 32bites starter win7-re felment a vista-'s driver. ez nálam (is) elég nonszensz kategória
-
csongi
veterán
Egy apró kis jel!
Lehet az AMD jól sakkozik. Ha csúsznak még egy pár hetet, akkor több brazos fog feltűnni a nettop piacon, aminek örülök..
Az ilyen driver csúszásokkal jobban előtérbe kerülhet a konkurencia. És ha a mobil szegmensben is előfordulnak ilyen fincsi bakik akkor lesz nagy baj. Ott nem sokat lehet teketóriázni, a konkurens megoldások megeszik pillanatok alatt az intelt. És akkor lesz deficit rendesen. Sokat akar a szarka, de ...... -
Pikari
veterán
az még hagyján, de azóta minden pc-re kihozott imgtec cucc driverhibákkal küzd
lásd: PowerVR Videologic NEON
opengl driverek sehol, aztán hónapok múlva, amikor már senkit se érdekelt, méltóztattak kihozni egy opengl 1.0 (!!!) drivert
PowerVR GMA 500/600: mai napig nincs normális driver, sebesség az elvárható szint fele/harmada, a linux drivertől a mai napig jó eséllyel szétborul a kernel.
egyszerűen botrány, amit az imgtec megenged magának PC-n. De asszem ez volt az utolsó dobásuk.
-
ftc
nagyúr
Imagination Technologies
grafikus driver gondjai anno voltak Kyro időkben is...De hogy azóta se fejlődtek az érdekes.
-
Male
nagyúr
"Anno a "mikroszámítógépekre" (Az IBM-PC megjelenése előtt így hívták őket) is ezt mondták, illetve hasonlókat."
Igen, sokan nem láttak benne fantáziát... de ez nem jelent semmit az ARM-ra nézve. Nincs semmi összefüggés.
Majd 5 év múlva visszatérünk rá, addigra eldől melyikünknek volt igaza.
-
vanhalen
senior tag
"Ebben a nagy ARM előretörésben azért nem vagyok biztos... egy ideje már ez megy, és most még tényleg jók is, de ahogy lépdelnek fel a teljesítményben és tudásban, úgy fogják elveszíteni az előnyüket teljesítmény / fogyasztás arányban"
Anno a "mikroszámítógépekre" (Az IBM-PC megjelenése előtt így hívták őket) is ezt mondták, illetve hasonlókat. Igaz, akkor még az energia takarékosság nem volt ennyire porondon. Szerintem az ARM üzletpolitikája, hozzáállása, fejlesztései elég árulkodóak, a jövőjükre nézve. Nem minden a technikai fejlettség.
(pl. ott az Amiga. Technikailag fejlett volt hülye vezetőséggel, vagy 3Dfx, S3, de mondhatnám a Xerox-ot is, akik nem nagyon láttak fantáziát a saját berkeiken belül kifejlesztett GUI-ban stb stb stb)A múltkor olvastam, hogy az ARM arányaiban elég olcsó az X86_64-es procikhoz képest, úgy értem aránytalanul olcsó hozzájuk képest. Valami 5-25$-ra emlékszem.. Lassan már a Wc deszkában is ARM van, szerintem ez (is) az üzletpolitikájuk része, de jól csinálják, kelendő és sokat fejlesztenek, a konstruktőrök kezét sem kötik meg, akik licencelik tőlük. Bizonyára lehetne részletesebben is sorolni, de én egyelőre ezeket vettem észre velük kapcsolatban. Valaha talán az Intel is ilyen hozzáállással kezdte
(Egyébként annak idején kiröhögték)
-
Pikari
veterán
,,Tekintve, hogy az Imagination Technologies hardverének felépítése nagyon komplex drivert igényel''
bla bla bla.
szarul van elmaszkolva a driverarhitektúrájuk.
-
Male
nagyúr
Jah, hát az már évtizedes dolog, hogy nem megy nekik... bár az Intel 740 pl nem lett volna rossz emlékeim szerint, csak az is bukott a driveren - bioson...
P.H.: A fene tudja... ha meg nincs az a mikor jön már az új, akkor meg az előző verzió is eladható.
Ebben a nagy ARM előretörésben azért nem vagyok biztos... egy ideje már ez megy, és most még tényleg jók is, de ahogy lépdelnek fel a teljesítményben és tudásban, úgy fogják elveszíteni az előnyüket teljesítmény / fogyasztás arányban. Persze ez erősen szerintem csak, amolyan megérzés. -
P.H.
senior tag
Az egy év, amit írtam, a legrosszabb eset, de ez mégiscsak a low-end: erre senki nem vár, csak veszik, ha van = elvileg és gyakorlatilag is a legtöbben; de ha nincs, senkinek sem hiányzik.
Időnyerésre csak azonos területen dolgozó ellenféllel (itt pl. az AMD-vel) szemben lehetne a paper launch-t felhasználni, de az ARM SZVSZ magasról tesz erre; meg úgy látom, jelenleg gyakorlatilag mindenre: az 64 bites ARMv8 A64-gyé keresztelése eléggé felhívó magatartás tőlük, már ezért is érdemes odafigyelni rájuk (a 64 biten megvalósított 64 KB-os lapozásuk pedig elég komoly fegyvertény az AMD64-gyel szemben).
De lesz ez még durvább is. -
Male
nagyúr
Azért ez az egy év faragható... egyrészt nem tudni hogy áll az utód, másrészt egy jókis paper launch is bevethető pár hónap időnyerésre.
Igen, ebben van valami. Erre már jól jöhet amúgy is a névváltás, és egyben elintézik akkor a mostani problémát is, eltűnik az Atom névvel.
-
P.H.
senior tag
Az "Atom" branddel máig a legkisebb, legolcsóbb gépeket lehet összekötni, nem hiszem, hogy bárki laikus vagy nem laikus még mással is társítaná ezeket (szakmailag valóban az egyik legjobb teljesítmény/fogyasztás mutatóval rendelkező x86-megvalósítás, de ez nagyjából kettőnket érdekelhet még néhány szakmai fanatikuson kívül). Ha jól számolom, az Atom generációfrissítése kb. 1 évnyi időközökkel történt meg, tehát a jelenlegi kiesés is nagyjából 1 évet fed le az új generációs termékek szempontjából; hacsak időközben nem várnak a gyártóknál elkészülten a csak a driver-re váró termékek, de arról SZVSZ tudnánk.
1 év múlva pedig az Atom kategória már a nagyon elavulttal fog egyet jelenteni (már most sem állnak távol ettől a máig rá - azaz 45 nm-es variánsára - épült gépek).A Pentium név egy sejtésem: 1 év múlva tényleg valami olyannal kell előrukkolni (OoO-alapú megoldást pletykálnak már; normális GPU, alacsony fogyasztás), aminek nem elsősorban az AMD hasonló megoldásával kell megütköznie, hanem az ARM - lassan asztali szintet elérő teljesítményű, de alacsony fogyasztású - cuccaival (NV pl. nagyon sokat ígér). Ide pedig jól jön egy bejáratott márkanév.
-
Male
nagyúr
Végülis tolják lefelé a Pentium nevet évek óta (máig nem értem miért, hioszen eléggé jól csengett), de szerintem ennyi miatt nem kell kukázni az Atom márkanevet, csak ez a generáció fog "kiesni", és gyak. nem lesz eladás belőle.... a konkurencia meg piacot szerezhet, amit nehéz lesz visszaszerezni.
-
P.H.
senior tag
Szakmai körökben ezzel már el is bukhatják a teljes Atom brand-et. Ki bízna komolyabban abban a driver-ben, ami végül majd megjelenik?
Az utódaiba talán már beleölnek némi fejlesztési pénzt is, nem csak a korábban kidolgozott Atom CPU-magot pakolgatják össze a többi részegységgel (NB, hogy kevesebb legyen a gyártási költsége) és licenszelt GPU-val (hogy kevesebb legyen a tervezési költsége is).Laikus, nem szakmai körökben pedig kevés lesz az, amit az "Atom" brandhez kötni lehet: kb. úgy múlt el az előző Atom-generáció fénye az elmúlt 1 évben, mint az átlagos, de "okos" telefonoké az okostelefonok mellett. Nem azért, mert a konkurencia erős, hanem mert megint divat lett a "kis cuki" helyett a "minél nagyobb, annál jobb" értékszemlélet (pl. okostelefon » tablet analógiája a kezdetben kedvelt 10"+1024*640 utáni mára alapvető 12-13"+1366x768 felbontásra).
SZVSZ a következő generációt (ill. az Atom helyére pozicionált low-end terméket) már nem Atom-nak fogják hívni. Sanszos a Pentium név ide, az jó alap egy új vásárlóréteg felépítéséhez.
-
zoltanz
nagyúr
Legalább nem lesz annyi Intel Atom hála az égnek, már eddig is sok született arra a piacra ahová sztem gyorsabb CPU kel,l és kevésbé energiatakarékos megoldás.
A suszter maradjon a kaptafánál.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Szerintem rég rossz, ha másolsz valamit, mert akkor csak annyira leszel képes, mint akitől másoltál. Az Intel IGP-jével még érdemes bevárni az Ivy-t. A Sandy jó előrelépés, de sok benne még az átgondolatlan rész, nem is támogat minden API-t.
(#58) Male: Az Intel korábbról is licencelt az NV-től, csak nem annyi szabadalmat, mint amennyihez hozzájutottak azzal a megegyezéssel.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A hardverrel nem lehet szvsz gond. Az Intel átrakta a dizájnt a saját gyártástechnológiájukra, de ez nem jelenthet gondot. Egyszerűen az a helyzet, hogy az ImgTec nulla tapasztalattal állt neki a WDDM 1.1-es drivernek. Mivel a felület kezelhetősége nehéz, így nem kevés probléma merült fel. Ennyi.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem hiszem, hogy erre külön pont van a szerződésben. Az ImgTec számára legalább annyira fontos az Intellel való kapcsolat, így mindent megtesznek, hogy legyen hitelesített driver. Azt esetleg el tudom képzelni, hogy a licencdíj mértéke az eladáshoz kötött, és ezzel az ImgTec már alapból bajban van. Az Intel azért elég nagy megrendelő.
-
Male
nagyúr
Pár évük? Alig több, mint 10 hónapja él a dolog.
-
vinibali
őstag
azért ez elég érdekes... Sandy Bridge E-t tudnak csinálni, de egy GPU-t, úgy hogy az nVidia szabványokkal gazdagabban már nem. nem értem, ennyire jól sikerült a Fusion APU-k Radeonja?
-
GribMate
aktív tag
-
tlac
nagyúr
tuti?
közben megtaláltam hol olvastamAz Android 4.0-ra az Intel ezen a ponton erősen építhet, hiszen az összes új generációs Atom termék grafikus magja PowerVR SGX variáns, és az Imagination Technologies régóta kínál grafikus drivert az Androidra.
[link]ok, nyílván nem x86-ra, de valószínűleg a portolás sokkal egyszerűbb, mint 0-ról win-hez drivert írni
-
tlac
nagyúr
x86-os android nem opció?
-
P.H.
senior tag
Azért valahol ironikus, hogy a heterogén éra beköszöntével és a CPU+CPU egy szilíciumra integrálásával mindkét nagy gyártónak meggyűlik a baja: az egyik nem tudja műdödésre bírni a saját fejlesztésű GPU-részét csak kisebb kihozatal mellett, a másik meg nem képes a lincenszelt GPU-jához normális driver-t előteremteni.
A végkimenetel azonos mindkettőnél: alig lehet a boltokban hozzájutni majd vagy már most az ezekre épülő termékekre, akármilyen csábítóak is legyenek, és a megbecsülésüknek sem tesz jót.Nyilván mindkét probléma meg fog oldódni a (közel?)jövőben, de ez mindkét gyártónál elég nagy a veszteség:
- az Atom esetében "A termékek szállítása a héten kezdődik meg, az árazás pedig ezer darabos rendelés esetén 42 és 52 dollár." pár 10 négyzetmilliméter szilíciumért és pár évnyi $0.0 belefektetett fejlesztési költségért (egy piacra dobott lapkához most kell driver-t írni?!); egy legalsó kategóriás Sandy Bridge Pentium ára pedig 64-70-75 dollár legalább 4-5x akkora lapkaméret mellett.
- Llano-t is vennék, szinte ugyanezért az árért, csak nem tudnak belőle elég hibátlan lapkát gyártani.Így talán azért jogosan merülhet fel a kérdés: mibe kergették ezek bele egymást, az alacsony fogyasztással (GPU-assisted) feldolgozott web-tartalmakra hivatkozva?
Vagy nem is egymást? Az ARM még csak a markába röhög, vagy már hangosan is? -
Boxi88
őstag
Aminek bármi köze van az ATOM-hoz, az totális bukás...
-
vanhalen
senior tag
-
sh4d0w
félisten
Dől a cédrus...
-
GribMate
aktív tag
Elvileg az van, hogy a HW az jó, csak ugye az Intel nem írhat más vállalat IGP-jéhez saját grafikus drivert, mivel ő is gyárt sajátot, ezért ki kellett adnia egy külsős cégnek, akinek viszont semmilyen tapasztalata nincs a WDDM felületen, ami ahhoz kell, hogy megfelelő drivert írjanak, amit a Microsoft elláthat WHQL aláírással, mert csak így adhatóak el az erre épült konfigok előre telepített gyári Windowszal.
1 szép nagy hosszú mondat.
-
hétalvó
addikt
Nem lehet erről tudni többet? A HW-ből hiányzik valami vagy csak egyszerűen nem képesek megírni a drivert?
-
Talma
tag
Mit balfaszoskodnak, hihetetlen. A telefonomban komolyabb GPU van, mint ebben. Kb ez az egyetlen szegmens, ahol AMD-t választanék, ráadásul gondolkodás nélkül
-
Male
nagyúr
Jaaa.... azthittem tudsz valami olyan feltételről, hogy X időpontig meglesz a hitelesített driver, ha nem, akkor pedig Y (jó nagy szám) kártérítést kell fizetniük, vagy ilyesmi. (Mondjuk valami ilyen valószínűleg van, mert az Intelnek teljes bukás a chip, ha nem készül el a driver.)
-
Male
nagyúr
"Itt már nem szabad hibázni, mivel az Imagination Technologies nemcsak a Cedar Trail platform életével játszik, hanem az Intellel kötött szerződéssel is."
Ezzel mire célzol? Talán kártérítést kell fizetniük, vagy csak szerződésbontás, vagy mi?
-
ddekany
veterán
Innentől én ezt akkor sem merném megvenni nagyon sokáig, miután meglett a WHQL. Nyilván teli lesz gyermekbetegségekkel (főleg, tisztelegve a PC-s tradíciók előtt,
videólejátszásnál). (Mondjuk amúgy is igyekeznék Brazost választani, ha ilyen netbook-os cucc kellene, de ez más kérdés.)
-
nuke7
veterán
"mivel az X felülethez nagyon kezdetleges meghajtó van, azaz a stabil működés érdekében csak a parancssoros mód lehet opció."
azaz
-
Móci
addikt
Szopás van, méghozzá nem kicsi. Bár, én jót röhögök rajta.
-
rumkola
nagyúr
Igen, ezek bombasztikus viharfelhők.
D
sztem be is csődölnek, és az atom is bukik ez miatt
pöttyet bulvár? -
lassiee
tag
Ez eleg cumi az intelnek
-
Zoz
őstag
Ez a töketlenkedés nagyon az S3-ra emlékeztet...
-
he7edik.
addikt
De kit érdekel a WHQL minősítés???
Az forceware-ek évekig megvoltak nélküle. -
BoC1ka
senior tag
nagyon mellelott az intel....tudom hogy nem a legfobb lenyeg, de pl megbneznem, hogy tudna elfuttatni ez a grafikus ize pl a cod ot ellenben a brazossal,,, nem tudtak volna integralni egy butitott hd graphicsot?
-
atti_2010
nagyúr
Csereegyezmény: Az Intel legyártja az AMD -nek a Deccant az AMD meg megírja a drivert az Atomhoz.
-
poli27
veterán
Az Inteltől ez elég nagy melléfogás így..... még mielőtt megjelent miért nem lehetett kész driver hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Anime filmek és sorozatok
- PlayStation 3
- Formula-1
- Milyen notebookot vegyek?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest