- Fotók, videók mobillal
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Íme az új Android Auto!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"Mert az OpenGL x.x nem? Vagy nem értem ezt a párhuzamot. XP-nél is volt a sírás, hogy nincs DX10-11 mégse érdekelt senkit igazából."
Volt sírás, de ez van akkor, ha üzleti alapon készített operációs rendszert használsz, semmilyen cégnek nem érdeke az elavult terméket tovább árusítani az új mellett.
Ennek eredményeképpen be is építették a DX9 megjelenítőt is kb. minden kiadott játékba. Ha Wine alatt elindítok egy Wines játékot ami nem tisztán DX11-es, akkor az is azt használja.Az ogl-t meg egyértelműen leírtam, hogy miért nem szeretik használni, hiába elérhető mindenre.
De nézzük a többit. Legyünk optimisták, mondjuk, hogy a W10 eléri a 20%-ot a játékosok körében az 1 év ingyenesség alatt. Készítesz egy játékot, amivel majd fog tudni játszani a játékosok 20%-a, ennek mondjuk ötödét érdekli az a műfaj, amit csinálsz. Marad kb. 4%. Megéri rájuk fejleszteni DX12-re?
Amihez kell a DX12 hogy jól fusson, az valószínűleg nem az Indie játék kategória, szóval nem kevés pénz kell hozzá, ergó sok eladást kellene produkálnod. És akkor visszaértünk a 4%-hoz... Ezért vannak nekem ezzel kétségeim. Kellenek oda az alternatívák is. Valahogy úgy, ahogy pl. az Ashes of the singularity (oxide games) csinálja:What platforms will Ashes of the Singularity be on?
Windows PC for now, but we are entirely confident that we’ll release Ashes on MacOS, SteamOS, and Linux. Oxide Games is part of the Khronos group, which is developing the next-gen Vulkan graphics API that should be the API of choice on those platforms. This gives us great confidence in getting Ashes and Nitrous running on those platforms in the not-too-distant future.Jack@l: Abu nem is a portolásra gondolt, hanem eleve úgy készíteni, hogy ne legyen nagy meló betenni még egy, elég hasonló leképezőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
"De mi a különbség az OpenGL vs. DX11-hez képest? Teljesen ugyanazok a körülmények az égvilágon semmi se változik azon, hogy Windows-on kívül kvázi nincs játékos közösség, és a Linux-szal sok esetben szívás van játékkiadás szempontjából."
Az a különbség, hogy a DX11 elérhető a most támogatott Windows verziókon, a 12 meg csak a legújabbon. Ha te AAA játékot fejlesztenél, be mernéd vállalni most, hogy csak DX12-re fejlesztesz? Én biztosan nem.
Továbbá ahogy írták itt és cikk is volt róla korábban, vannak gondok a jelenlegi OpenGl megvalósításával, nehéz a hibák keresése és javítása, stb. Egészen máshogy készül a Vulkan (levonták a következtetéseket az OpenGl problémáiból), és az eddigiek alapján mentes lesz a fejlesztést nehezítő dolgoktól.
Egy játék DX-es kiadását meg kell csinálják és a Vulkan-ba befektetett +erőforrás egyszerűen kis eséllyel térül meg, pont ugyanoda jut mint az OpenGL.
Igen Khronos mögött van az összes cég akik szépen saját API-t csináltak.Látszik a töretlen óriási támogatás.
Abu írta, hogy ha normális építik fel a játékot, akkor nem nagy kaland beépíteni mindkettőt. Vulkan és DX12 is tök hasonlóan működik, nem lehet túl nagy probléma megoldani, ergó nem nagy költség. Ha ezt megcsinálják, akkor kb. mindenen futni fog a játék. Igazából az a kérdés inkább, hogy ha a Vulkannal mindenen futni fog, akkor minek a DX12?
- ha nem nézzük a Windows Store-t.
-
A kérdés akkor dől majd el, amikor az API támogatásának eldöntésekor megnézik a windows 10 statisztikákat.
Ha mindenki frissített win10-re, akkor valszeg DX12 lesz a kijelölt út, de ha nem, akkor valszeg a Vulkan.Egyébként az OpenGL-t sem azért hanyagolták a fejlesztők, mert a dx11 is lefedte minden igényeiket, hanem mert az OpenGL rendelkezett egy csomó olyan hibával, amivel a dx11 nem.
Ha a Vulkan esetében ezt sikerül elkerülni, akkor teljesen más helyzet alakulhat ki az új apik körül.
-
Cathulhu
addikt
Vulkan lesz Mac-re, DX nem. Vulkan lesz SteamOS-re, DX nem, Vulkan lesz Androidra, DX nem. Egyenkent nem nagy durranasok, foleg nem a hardcore gamerek szamara, de sok ilyen aprosag es mindjart vonzo lesz. Az idobeli elonye a DX-nek szerintem egyelore nem lenyeg, meglepodnek, ha az elso 1-2 evben elarasztanak a piacot a dx12 only jatekok, maximum ha megjelenne 7-re meg 8-ra is es nem csak 10-re.
-
Raysen623
addikt
Kissé pesszimistán látod a helyzetet úgy érzem.
Gondolj bele, min akarnak mist változtatni: eddig bele voltak szorulva a DX keretrendszerbe, de most ebből kitörni látszik az iparág. A DX megmarad, sőt fejlődik hála a halott mantle-nak, és mellette még marad további lehetősége is a fejlesztőknek. Így mindenki úgy fejleszti az engine-ét ahogyan az neki jobb. Akinek nincs pénze, annak ott lesz gondolom a DX továbbra is (alap), de mellé ezek után odateheti a Vulcan-t vagy a Mantle 2.0-át ha éppen olyan igényei vannak. További jó hír, hogy ez a három API szinte semmiben nem különbözik egymástól (na jó azért ezt óvatosan kell kezelni, de gyakorlatilag a Mantle 1.0-ból indultak ki tehát van közös nevezőjük), ezért könnyebbé válik a fejlesztés is, amivel időt és pénzt spórolnak. Kérdezd meg a jó EA-t mennyit jelent ez nekik?!
-
Cathulhu
addikt
Én meg pont azt mondom, hogy Vulkan mellett minek dx12? Ami csak win only, abból is csak a 10, fejlesztőként kb nem is érdekelne, max xbox portoknál.
A helyzet meg nem ugyanaz, mert az opengl már jópár éve nem volt versenyképes a dx-szel, nem volt választása az AAA játékoknak, most nem így lesz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hát ha megírják a drivert a HW gyártók akkor lesz Win támogatás, de ahhoz a játékkészítőknek is használniuk kéne, és DX12 mellett minek? - Mert nem Windows 10 only, miközben kb. ugyanolyan jó. Ha PC-ről van szó, akkor először a Win10-nek bizonyítania kell, csak aztán jön képbe a DX12. Ezt a kérdést valószínűleg minden komolyabb játékfejlesztő átérzi most.
Amellett a Khronos Group mögött ipari támogatás áll.
-
.LnB
titán
A probléma forrása az, hogy semmit sem tudtam a Khronos Group-ról szinte. Így nem is kerestem se honlapot, se "About linket". És tudtam, hogy itt választ kapok a kérdése(i)mre. Köszi a linket. Remélem nem volt nagy meló belinkelni, ha igen linkelhetek én is cserébe valamit, mi érdekel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Milyen processzort vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Eredeti játékok OFF topik
- Windows 10
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Mesterséges intelligencia topik
- Fotók, videók mobillal
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest