Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathulhu
addikt
válasz
#06658560 #125 üzenetére
Ezt irtad:
Aztán jött a DX10, meg a belebegtetése a minden más, ami nem MS, így OpenGL is nem kap direkt hozzáférést a kernelhez/hardverhez, csak köztes szinten át, ami teljesítményvesztést fog okozni, stb.Ez most meg fog szunni. Majdnem teljesen direktben elered a hardvert, mind DX12 mind Vulkan reszrol. Ugyanazt tudjak, ugyanazt nyujtjak, ugyanakkora esellyel indulnak (csak az egyik platform kotott, a masik meg meg nincs kesz)
-
Cathulhu
addikt
Vulkan lesz Mac-re, DX nem. Vulkan lesz SteamOS-re, DX nem, Vulkan lesz Androidra, DX nem. Egyenkent nem nagy durranasok, foleg nem a hardcore gamerek szamara, de sok ilyen aprosag es mindjart vonzo lesz. Az idobeli elonye a DX-nek szerintem egyelore nem lenyeg, meglepodnek, ha az elso 1-2 evben elarasztanak a piacot a dx12 only jatekok, maximum ha megjelenne 7-re meg 8-ra is es nem csak 10-re.
-
Cathulhu
addikt
Leginkább a Khronosnak és magadnak, láttam én már nagyon buta programozót is, sőt olyan hülyét is, aki a blogjára posztolta ki a belső céges commitjait, szóval akkor is lehet valaki síkhülye, ha blogja van, az nem jelent semmit.
Most nem nézem meg telefonról, de van egy másfél órás youtube a Khronostól ami pont ezt a témakört fejtegeti. -
Cathulhu
addikt
Abu vulkan cikkje:
Mint ismeretes, a Mantle API HLSL forrásból fordított kódot az AMDIL virtuális utasításarchitektúrára. Ez egyértelműen nem jó a Khronos Group számára, így az elmúlt fél évben főleg ennek a modellnek a megváltoztatásán dolgoztak, és a validációs réteget is az új modellhez igazították. Ebbe a munkába bevonták a piac vezető játékfejlesztőit, ugyanis a tradicionális OpenGL API-ban a shader fordítás kapja a legnagyobb kritikát, így a Khronos Group jobbnak látta, ha a Vulkan ebből a szempontból a fejlesztők szakszerű segítsége mellett épül fel.
A SPIR-V az igazi innováció
A SPIR-V az igazi innováció [+]Az egyik legnagyobb változás a SPIR-V beépítése. A SPIR leginkább az OpenCL API-ból ismert, és egy olyan közbülső fordítási egységről van szó, ami reprezentálhatja a programot a shader forrás és a lefordított bináris között. Ennek két előnye van: egyrészt nem szükséges a fejlesztőknek magát a shader forrást szállítani a végleges programban, másrészt a fordítás erre a köztes szintre egységesítve történik, vagyis garantált, hogy a megírt szabványos shader kód futni fog a Vulkan API-t támogató hardvereken. Többek között pont az OpenGL egyik legnagyobb gondja, hogy ezt nem garantálja.
A SPIR-V kódot jelen formájában egy zárt rendszer fordítja. A Khronos Group nem zárja ki, hogy később ezt a részét is megnyitják a Vulkan API-nak, de mivel alapvetően ez a fordító biztosítja a kompatibilitást, így jobbnak látták, ha házon belül, csak a legfontosabb cégekkel együttműködve fejlesztik. Maga a Vulkan zárt SPIR-V fordítója a GLSL nyelvet támogatja, de ugyanakkor a SPIR-V egy publikusan specifikált reprezentációs szint, és itt jön az újítás igazi előnye. A GLSL használata mostantól nem kötelező, így más nyelvekből is fordítható SPIR-V kód. A Khronos Group szerint akár az adott videojáték-motor is tartalmazhat egy egyedi magas szintű nyelvet, vagy más elterjedt, domain-specifikus nyelvek is szóba jöhetnek, mint például a C++ vagy akár a C++ AMP.
-
Cathulhu
addikt
Elolvastad amit írtam? Nem úgy tűnik. Az opengl évek óta erős lemaradásban volt, nagyon nehezen és lassan hozott be olyan újításokat, amiket a dx már rég támogatott. Rádásul az állandó visszafele kompatibilitási kényszer és a mindenféle nem hivatalos kiterjesztések megfojtották az egészet.
Volt idő, mikor még nem így volt (csak elég rég), akkoriban több játék jelent meg opengl renderellel, mint dx-szel, de a minimum a választható volt. -
Cathulhu
addikt
Én meg pont azt mondom, hogy Vulkan mellett minek dx12? Ami csak win only, abból is csak a 10, fejlesztőként kb nem is érdekelne, max xbox portoknál.
A helyzet meg nem ugyanaz, mert az opengl már jópár éve nem volt versenyképes a dx-szel, nem volt választása az AAA játékoknak, most nem így lesz. -
Cathulhu
addikt
Ha teljesitmenyben es komplexitasban is hozza a dx12 szintjet, akkor en pl fejlesztokent hulye lennek nem a Vulkant hasznalni inkabb.
Anno Quake2, UT idejeben volt az, hogy szinte minden jatek jott mindenfele APIval, ami csak letezett, most is ilyesmi idoszakot varok. Indie fejlesztok berelt motorokkal szerintem kb biztos tamogatni fogjak, mivel a motor eleve tamogatja majd, EA-nal a Frostbiteban van Mantle, akkor lesz Vulkan is. Bethesdanal a Gamebryo nem tudom hogy viszonyul a temahoz, de ok mindig jopar ev elmaaradasban vannak mondjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE Pulse OC RX 9060 XT 16GB GDDR6 videokártya 27% áfa 3 év garancia
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 6700XT 12GB Videokártya!
- MSI Gaming X Trio 3060
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 24GB GDDR6X
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Mire Vágyik a Gamer Szíved? Mi tudjuk! Kamatmentes rèszletre is!
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest