Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dave™

nagyúr

válasz tordaitibi #34 üzenetére

Az átlagfelhasználó azt sem tudja, mi az, hogy operációs rendszer, Te viszont igen, és ha azt mondod, hogy a Linux többet fogyaszt, mert megmérted a saját rendszeredben, akkor oda nem lesz elég, hogy "Linux". A FF esetén gyanítom kompatibilitási okokból nincs alapból engedélyezve, az Edge kicsit kényelmesebb helyzetben van, hiszen beépített, biztosan működik. Az about:config azért nem egy hekkelés, átlagfelhasználóknak szóló leírásokban is benne van, ha elrontja vissza tudja állítani.

szerk: kevés embernek szoktam érdemben Linuxot ajánlani, mert kevesen fogékonyak rá. Akinek legutóbb felraktam, oda KDE Neon ment, mert az alapból hasonlít a Windowsra és ott ez plusz volt, de bele se kezdtem volna a különbségekbe, mert nem is érdekli meg nem is érti, csak használni akar valamit, ami nem Windows. Szerintem ha jól méri fel az ember az igényeket, akkor elég jól lehet alternatívát mondani vakon is, de ez egy szakmai fórum, Te is évek óta használod, de legfőképpen ha leírod, hogy a Linux többet fogyaszt, akkor számíts rá, hogy bele fognak kérdezni a fentiek miatt.

• Dave™

nagyúr

válasz tordaitibi #30 üzenetére

Lássuk mi a helyzet nálam:

Videólejátszás Totemmel Ubuntu 22.04-en, és a powertop szerint 7-9W a fogyasztás, az intel GPU top 3-4W-ot mutat, tehát a procira meg minden másra jut kb. 4-5W, amiben benne van a 10,5"-es FHD+ kijelző is. Mindez balanced performance mellett, ha leveszem power savingre akkor megáll 6-7W-ban az egész.

Böngészés Firefox-szal (vaapi enabled kapcsoló be az about:configban) 5-7W amiben benne van a kijelző ismét, itt is szépen látni az intel GPU top-ban a GPU renderinget.

A hardver egy Surface Go 2 m3, az OS Ubuntu 22.04 ahogyan írtam, a Firefox flatpak app és az összes tuning, hogy bekapcsoltam a vaapi-t FF-ben.

Mindebből két dolog látszik: egy mérés semmit sem jelent, abból messzemenő következtetéseket levonni felesleges, másik pedig, hogy beleölsz egy csomó energiát, hogy hatékonyabb legyen, csak rosszul csinálod. ffmpeg GPU rendering kell, ilyen pl. az MPV vagy az új Totem, meg vaapi bekapcsolása az FF-ben, és kész is vagy. Windowson az edge alapból engedélyezi a GPU renderinget gondolom, itt ennyi plusz munkád van, cserébe egy Windows update sokkal több W-ot fog elvinni, mint egy Ubis pl. és akkor még nem beszéltünk a telemetriáról meg az egyéb random háttérszolgáltatásokról.

Ja és még valami: a Windows elég egzakt, mert bár elvileg kétféle van forgalomban, valójában mindkettő a 10-es főverzióra épül, de olyan OS nincs, hogy Linux. Ha van egy awesome wm Debianod az is Linux, meg a KDE Neon is az, meg az Ubuntu 22.04 is az, mégis óriási technikai különbségek vannak megjelenítésben és így fogyasztásban is. Éppen ezért nem is szerencsés ilyeneket kijelenteni, hogy a Linux többet fogyaszt, mert "megmértél" egy kombinációt a végtelenből, és ezt hasonlítottad az egzakt Windowshoz. Pl. ha jól rémlik KDE-t használsz, ami jó eséllyel X-et, ott a kompozitor szinte biztosan jóval többet fogyaszt, mint a Wayland Gnome 42-vel.

• Dave™

nagyúr

válasz tordaitibi #20 üzenetére

Nincs olyan, hogy MPV motor, ffmpeg van, amit a legtöbb lejátszó használ, és kérdés, hogy GPU-n vagy CPU-n dekódol-e. Az MPV hardveresen fut GPU-n, ezért pár % a CPU használat, nem hiszem, hogy nagy különbség lenne Win és Linux között, maximum akkor, ha csak Windows alá van normális driver az adott GPU-hoz. Az Edge szintén túl van misztifikálva, ugyanúgy Blink motort használ, mint minden Chroimum-alapú böngésző, a CPU használat ott is a hardveres renderingből jöhet, amit pl. Firefox alatt be kell kapcsolni az about:config alatt, illetve különbség lehet még a reklámblokkolásban, pluginekben.

• Dave™

nagyúr

A fogyasztási adatoknak filmlejátszásnál semmi köze a Windowshoz, csak azon múlik, hogy a CPU vagy a GPU dekódol-e. Az MPV pl. GPU-n dekódol (ami sokkal hatékonyabb), ezért alig van CPU terhelés, míg a Gnome videók CPU-n, így ott érezhetően magasabb a terhelés.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés