Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dave™

nagyúr

válasz tordaitibi #30 üzenetére

Lássuk mi a helyzet nálam:

Videólejátszás Totemmel Ubuntu 22.04-en, és a powertop szerint 7-9W a fogyasztás, az intel GPU top 3-4W-ot mutat, tehát a procira meg minden másra jut kb. 4-5W, amiben benne van a 10,5"-es FHD+ kijelző is. Mindez balanced performance mellett, ha leveszem power savingre akkor megáll 6-7W-ban az egész.

Böngészés Firefox-szal (vaapi enabled kapcsoló be az about:configban) 5-7W amiben benne van a kijelző ismét, itt is szépen látni az intel GPU top-ban a GPU renderinget.

A hardver egy Surface Go 2 m3, az OS Ubuntu 22.04 ahogyan írtam, a Firefox flatpak app és az összes tuning, hogy bekapcsoltam a vaapi-t FF-ben.

Mindebből két dolog látszik: egy mérés semmit sem jelent, abból messzemenő következtetéseket levonni felesleges, másik pedig, hogy beleölsz egy csomó energiát, hogy hatékonyabb legyen, csak rosszul csinálod. ffmpeg GPU rendering kell, ilyen pl. az MPV vagy az új Totem, meg vaapi bekapcsolása az FF-ben, és kész is vagy. Windowson az edge alapból engedélyezi a GPU renderinget gondolom, itt ennyi plusz munkád van, cserébe egy Windows update sokkal több W-ot fog elvinni, mint egy Ubis pl. és akkor még nem beszéltünk a telemetriáról meg az egyéb random háttérszolgáltatásokról.

Ja és még valami: a Windows elég egzakt, mert bár elvileg kétféle van forgalomban, valójában mindkettő a 10-es főverzióra épül, de olyan OS nincs, hogy Linux. Ha van egy awesome wm Debianod az is Linux, meg a KDE Neon is az, meg az Ubuntu 22.04 is az, mégis óriási technikai különbségek vannak megjelenítésben és így fogyasztásban is. Éppen ezért nem is szerencsés ilyeneket kijelenteni, hogy a Linux többet fogyaszt, mert "megmértél" egy kombinációt a végtelenből, és ezt hasonlítottad az egzakt Windowshoz. Pl. ha jól rémlik KDE-t használsz, ami jó eséllyel X-et, ott a kompozitor szinte biztosan jóval többet fogyaszt, mint a Wayland Gnome 42-vel.

Új hozzászólás Aktív témák