- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 400 Pro - gép a képben
Új hozzászólás Aktív témák
-
8nemesis8
veterán
Nem olyan rossz ez, akár egy kis biztonsági hálózathoz vagy hasonlóhoz, esetleg torrentnél nem nézted, ha több torrentet futtatsz mennyire eszi az erőforrásokat?
-
megema
őstag
OpenELEC és Raspbmc alatt is ha elindítok egy zeneszámot, akkor 0:00-ról kb. fél másodperc alatt 0:05-0:06-ra ugrik a számláló, így a végén meg vagy áll pár másodpercet a vizualizációval együtt, amíg még szól a zene, vagy levágja a szám végét. A számváltásra is várni kell csomószor. Találkozott valaki ilyennel? Olvasgattam fórumokat, de nem nagyon találtam megoldást. OMXPlayert felfrissítettem Raspbmc-n, de nem hozott javulást.
-
tvamos
nagyúr
Szerintem is jobb lett volna, ha egy jobb supporttal rendelkezo gyartot valasztanak. Plane, ha kicsit kilincselnek tamogatasert is. (Legyen az akar TI, Freescale, ST Micro, vagy akar az Atmel.) No, nekem valami ilyesmim lesz... nemsokara... de csak sajat okulasra... mondjuk az is oktatasi cel...
-
Peter789
senior tag
androiddal viszont adott lenne minden... nekem úgy rémlik, hogy a raspi alap koncepciója nem az olcsó vezérlőgép megalkotása volt, hanem az olcsó PC-t a szegényeknek - nyilván nem az 1080p a lényeg meg a tökéletes flash futtatás, hanem alap office használat és netezgetés. amikor elkezdték használni ezt a broadcom csippet, akkor még jónak számított, csak túl sokáig tartott a bohóckodás vele és miközben már 1-2 éve elavult a cucc, még mindig nincsenek készen a platformmal úgy ahogy tervezték... választhattak volna valami félkész, már jelentős közösségi támogatással rendelkező platformot amihez gyorsan összedobhattak volna egy olcsó saját vasat és utána koncentrálhattak volna az office használhatóságra
-
válasz
Peter789 #117 üzenetére
Egy Mali alapu cucc sem lenne sokkal jobb. Arra sincs normalis tamogatas. Pl. az Allwinner cuccok tamogatasa is eleg vicces. Pl. a hivatalosan letoltheto forrasokat nem lehet leforditani.
Az igazi valami OMAP vagy egy Tegra lett volna, de azok nem jottek volna ki ennyibol. Bar szerintem sokan a duplajat is megadnak, ha normalisan hasznalhato lenne.
-
Peter789
senior tag
tény hogy fontos szerepük van a haladásban, csak hát szerintem rettenetesen melléfogtak ezzel az átok broadcommal... a jó kapcsolataik ellenére alig jutottak a fejlesztési anyagokhoz és csak szenvedés az egész... érdekes hogy a kínaiak a sok év helyett hónapok alatt képesek komplett platformokat piacra dobni - talán nem a broadcom maradi támogatásával / hátráltatásával dolgoznak?
-
válasz
Peter789 #115 üzenetére
Lassan megint oda jutunk vissza, hogy mas chippel jobban jartunk volna.
De ha mindet figyelembe veszunk, akkor en nem vagyok elegedetlen a vassal. Ha csak annyit ertek volna el, hogy beinditjak az olcso dev board kategoriat, mar akkor is sokat koszonhetnenk nekik. De en ugy erzem ennel tobbet tesz le a raspberry csapat.
Kicsit ugy erzem, hogy az angol csapat Sir Clive Marles Sinclair nyomdokaban jar.
-
Peter789
senior tag
A halozatot viszont nem lehetett maskent megoldani
szerintem megoldható lett volna, eddig minden soklábú ARM procin láttam valamiféle system bus meg local bus néven emlegetett buszrendszerhez lábakat. az általam használt SOM2416 modulon is egy ide csatlakozó SMSC LAN9221 hálócsipp van, ami szerintem messze nem fogja le úgy a procit mint az USB-s
nem beszélve a kicsit modernebb chipsetekről, amelyekben vagy van alapból 10/100 vagy gigabites LAN, vagy akár 1-2-x PCI express sáv is rendelkezésre áll
-
válasz
Alchemist #103 üzenetére
A legtobb ember szerintme nem akar GPIO-t, de akar egy megfelelo teljesitmenyu mini gepet. Arra talan alkalmasabb, mert CPU-ban alapbol dupla a tejesitmenye, de RAM-ban is jobb.
A raspberry kiritikaval egyetertek, pont ezeket fogalmaztam en is meg. A GPIO meg kevesbe faj, mert egyszeruen lehet multiplikalni a portokat, de az SD teljesen jogos. A halozatot viszont nem lehetett maskent megoldani. Ami jo megoldas lenne, ha egy bovito board-ot lehetne hozza venni, amit a tuskesorra lehetne feldugni. Ehhez a tuskesort kibovitenem egy USB porttal is, igy a boviton lenne USB is.
-
Peter789
senior tag
valami modellbe menne, azért kritikus a súlya? mert akkor érdemes megnézned a TP-Link TL-MR3020 vagy TL-WR703N routereket. házból kivéve, esetleg UTP, illesztőtrafó, USB alj leforraszt - ezek is nyomnak pár grammot és alámegy bőven a raspi súlyának. openwrt-vel pedig határtalanok a lehetőségek...
vagy még érdekes alternatíva lehet egy MK802 / UG802 vagy Mini X Plus androidos multimédiás stick is - ezekre is lehet ubuntut húzni
-
Peter789
senior tag
válasz
Alchemist #103 üzenetére
sajnos a raspi is elég csonka lett, tehettek volna rá több GPIO-t... nem sokra elég, hamar belefut az ember hogy lehet rá USB-s vagy soros külső uC-t kötni... de az USB-re kötött buta LAN chip se szimpatikus megoldás, az egy nagy SD helyett kaphatott volna 2 micro SD foglalatot vagy helyet egy SDIO WiFi modulnak - legalább a helyét, ha már nem fért az árba, valamint NAND-nak is hagyhattak volna helyet - ezt is lehagyva az ára miatt, stb stb - elég sok hibája/hiányossága van, ami miatt nem az igazi számomra...
-
tvamos
nagyúr
Sehol sem talalom hirtelen, hany gramm lehet egy ikyen kutyu...
-
-
creation
senior tag
"Először csak a CPU frekvenciáját növeltem." Csak meg ne lássa bacsis kollega... Kap majd ez is kompresszort meg szárazjeget
-
-
PonPon
senior tag
vékony klienst lehet ebből csinálni? próbált vki ilyesmit?
-
ddekany
veterán
Kíváncsi lettem volna rá, mit lehet vele kezdeni Weboldal böngészés terén, mert sokan azt hiszik, hogy arra is megfelel. Én a 256 MB RAM miatt eleve kétlem. (Ja, meg LibreOffice... azt végkép nem hiszem, hogy használható rajta, de érdekes lenne.)
-
-
HaZse
őstag
És ha nem dekódolja a hangot a RP, akkor mekkora felbontású videót tud lejátszani? Mert gondolom, hogy akkor szinte semmilyen erőforrás nem kell a hangoz, mert azt direktbe tolná ki HDMI-n.
-
Peter789
senior tag
ilyenre ne is, mert ez már elavult, gyenge... de egy 1-1.5GHz-es 1-2 magosra nyugodtan! androiddal nem igazán lehet (még) kiváltani teljes mértékben egy asztali irodai netezős filmnézős gépet, de ha az ARM-os Win8-hoz elkezdenek majd szivárogni a szoftverek, akkor azzal idővel igen! persze vele párhuzamosan lehet az android (és a szoftverkínálata) is továbbfejlődik ilyen irányban is, de az csak külön üdvözölendő ha versenyezniük kell egymással...
-
Alex91
félisten
Egy Amiga emulatorra azert kivancsi lettem volna...
-
-
Peter789
senior tag
a raspi legnagyobb baja, hogy rettenet sokat ültek a fejlesztésén és gyártásán... amikor először olvastam róla hogy már készülget, akkor még azt mondtam hogy hűha 700MHz az szép... csak mire kijött (és még mindig csak gyerekcipőben jár a támogatása) totál elavulttá vált az olcsó kínai ARM-ok mellett. de nem baj, első tömegfecskének jó ez...
aztán hamarosan jön a Win8 ARM-ra, ez szerintem hatalmas lavinát fog elindítani a kínai olcsó piacon is: bár hivatalosan először csak a 4 nagy gyártó mobilcuccaira lesz elérhető, de azért nagyon meglepne, ha rövid időn belül ne dobnának piacra sorban egyre több kínai alternatívát mind tabletek, mobilok, mini PC-k, multimédiás lejátszók terén. lehet ezek még irtó bugos, alig használható cuccok lesznek először W8 szoftveres téren, de majd jön a lelkes közösség és készítik hozzá a linux disztro alternatívákat hamar - az árak pedig rohamosan esnek és esnek...
-
Tisztaban vagyok vele, volt mar a kezemben olyan gep, amit azzal szereltek fel. Rendszer szinten nagysagrendi elteres van a fogyasztasban, de a teljesitmenyben is. A C60-at felhozni a raspberry ellen olyan, mintha tankkal mennenk szantani a foldre. A raspberry-t nem multimedias feladatok ellatasara vagy desktop gepnek terveztek. Ezen a teruleten elverzik, azt hiszem ez egyertelmuen kiderult abbol, amit leirtam.
Nezzuk meg azt is, ahol a David legyozi a Goliatot:
GPIO porttal rendelkezik a C60?
I2C, I2S interface?
Egy kis modell-t par Ah-as akkumlatorarol mennyi ideig mukodik? Elmegy 4 ceruza akurol?
Racsavarozhato egy olcso, ezert kis meretu modell alvazara?
Mennyibe kerul kompletten? Mert ugye kell memoria, hattertar, tap ahhoz is.Szoval a raspberry-t a helyen kel kezelni, de abban, amire terveztek az x86 nem fogja megverni egyhamar.
-
-
Update uj kernel + xbmc: Nem eri meg a veszodest. A menu gyorsabb, a hang mar alulrol kozeliti az elfogadhatot, de a HD anyagok meg mindig nem mennek.
-
A 4W-ot alulrol nyalogatta, de ebben mar benne volt a tap is. Brazos fogyasztas panel tappal, merevlemezzel: [link]
csendes: Ez eleg olcso, persze ennek ara van. 256MB es a kivezetesek egy SO-DIMM-re hasonlitanak. A memoria kevesbe akadaly, mint a kivezetes. Ahogy irtad erdemesebb tabletben gondolkozni.
Osiris: Viccnek szantam, par eve volt valami hasonlo a neten, de most nem talalom
-
"Mellé kell valami USB/háló vezérlő is, plusz egyebek, szóval a végén azért inkább 8-10 watt környékén járunk...
"
A Pi-n rajta van a LAN aljzat... De ha USB-set teszel rá, akkor is, mi van? Lesz mondjuk horror 6W a fogyasztása...
...mennyit eszik a Brazos? 20? 30?(A tesztben a kollega valami 4-5W mért a Pi-vel?)
Mondjuk egy 0/24 torrntkliens vagy biztonsági rendszer esetén nem mindegy -
Vladi
nagyúr
Ami okozhatja ezt, az a drm. uvd-t se adják ki pont ezért. Nagy szívás, nem modnom.
De van egy olyan érzésem, hogy kiharcolja mostmár a közösség. Valami megoldsá lesz.Mert ha megnézed, még a htpc-s fórumban is az emberek leaglább 10, de inkább 30%-a linuxban gondolkodik. Mert feltesz egy openelecet és a szoftver része letudva. Ezt csak linuxszal cisnálod meg.
-
Engem a tamogatas akaszt ki. Ott van pl. a Mali, amit a legtobb cuccban hasznalnak. miert nem lehet osszehegeszteni neki valami ertelmes drivert? Pontosabban van, de eletre lehelni nem trivialis es barmelyik kernellel nem is megy. Ha kiadnak a forrasat, akkor a kozosseg tudna tamogatni es lenne egy elfogadhato driver X-hez.
Az x86 meg egyenlore nem vetelytars, mert a disszipacioja a tobbszorose. Talan majd az uj tabletekbe erkezo passzivan huthato 1GHz koruli AMD es Intel megoldasok mar labdaba tudnak majd rugni.
-
Vladi
nagyúr
-
A kettő között: brazos - rpi nem sok minden van. Ami van az horror árú.
Gooseberry, Cubieboard, stb. Akad alternatíva, csak ideális megoldás nincs. Nem csak teljesítmény, támogatás terén se. Ez a gond pl. az Allwinner bázisú próbálkozásokkal, amelyeknek a Linux/XMBC támogatása harmatos. A legolcsóbb Brazos meg ~16,5e Ft, szóval annyira nem ugrik nagyot az árlista (főleg a tudáshoz és támogatáshoz képest).
alacsony fogyasztású cpu, arm 8-9, 2-4 maggal. Kijön olyan max 3-4 wattra.
Mellé kell valami USB/háló vezérlő is, plusz egyebek, szóval a végén azért inkább 8-10 watt környékén járunk...
Hozzá egy penge gpu, 1-2 fontosabb csatoló, pici méret. Olcsó ár.
Nem véletlen, hogy a teljesítmény és az olcsó ár annyira nem jár kézben. Ami olcsó, az gyenge, ami megfelelő teljesítményű (pl. Tegra 3), az viszont piszok drága...
-
csendes
addikt
Annyiért már nem annyira drága Tegra2 1 GB RAM-mal, kis tételben, tehetnél fel linket. Bár használt AC100-zal vagy tablettel együtt lassanként 30 ezer Ft-ért is van, igaz nem 1 GB RAM-mal. Viszont van Tegra3 lap is 529 euróért: [link]. Itt összehasonlították a Tegra 2 T25-t és az OMAP 4 4430-t (Pandaboard) [link], az OMAP 4 valamivel gyorsabb, a Tegra kevesebbet fogyaszt.
-
Osiris
őstag
Köszönöm a cikket, nagyon informatív. Elvileg az én kütyüm is úton van hozzám kb 15 hete, remélem ideér.
"Simán megoldható egy jó kamera és azzal párhuzamosított lézer integrációja, amit a Raspberry vezérel és szúnyogokra vadászik."
Eddig torrent kliensnek akartam használni, de ezek után mindenképp bevetném legyek és szúnyogok ellen.
Merre találok ehhez egy leírást? (Komolyan érdekel!) -
Destructo
senior tag
Nagyon jó cikk! Eszembe jutnak a retró korszakok is ( Celeron 433MHz
)
-
Vladi
nagyúr
Ó ki bírnánk mi találni, hogy milyen legyen egy jó lapocska.
Kár, hogy a gyártók erre nem mindig vevők. A kettő között: brazos - rpi nem sok minden van. Ami van az horror árú.
Amire én gondolnék:
alacsony fogyasztású cpu, arm 8-9, 2-4 maggal. Kijön olyan max 3-4 wattra.
Hozzá egy penge gpu, 1-2 fontosabb csatoló, pici méret. Olcsó ár. -
-
40W koruli idle-ben. Terhelve 60-ig is felugrik. Egyszeruen nem osszevetheto. A grafikon teljesen olvashatatlan lett volna tole, ezert hagytam ki.
UG802 tema: Ez egy korai fecske. Az A10-et en mar nem feszegetnem. Igaz a sebessege cirka a ketszerese, de meg az is keves, raadasul az x driver (mali) nem az igazi. Akkor mar inkabb szeretnek kicsivel tobbert egy Tegra 2 vagy 3, vagy valami ket magos ujabb OMAP alapu rendszert, ami tenyleg hasznalhato.
-
Mennyi a celeronos lap fogyasztása? Ha már a sebességnél belevetted végig, itt is elférne szerintem
-
Sennalacy
aktív tag
Én is épp az UG802-re szerettem volna felhívni a figyelmet.. erősebb hardver, akár GTA 3-at is képes futtatni a youtube szerint.. inkább oda kéne ölni a kreatív energiákat driver és egyéb ügyben.
Abból többet ki lehetne hozni.. a cikkben említett készülék szerintem késve jött ki és ma már kevés, el kéne engedni a kezét..
-
csendes
addikt
Ez (UG802) jól néz ki, de erre is olyan egyszerű lesz-e Linuxot felpakolni Android helyett, mint az A10-esre (MK802)? [link]: Sajnos Rockchip szinte semmi támogatást nem ad Linuxhoz, ami azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy teljesen működő Ubuntu, Fedora vagy más asztali Linux operációs rendszert láthatunk hamarosan ezen az eszközön.
-
-
tobal
tag
Tök jó, hogy vezérlésre is használható, de azért én nem szeretek ágyúval verébre lőni
. Amit meg lehet oldani passzív elemekből, arra nem használok digitális logikát, amit digitális logikával, arra nem használok mikrokontrollert, amit mikrokontrollerrel, arra... stb stb, értitek a lényeget
. De ha egy egyszerű vezérlő eszközhöz vki raspi-t akar használni, lelke rajta... mindenkinek van vmi perverziója
.
Egyébként nekem van egy kis gondom az én pi-mmel, lehet valaki tud tanácsot adni. Egy sima pendrive-ot akarok rákötni, de nem akar működni. A dmesg szerint nincs elég áram ami meghajtsa, pedig aktív usb hubom van. Mit tehetek ezen kívül, hogy működjön?
-
xstyle
tag
Én márc/ápr rendeltem jun elején még nem kaptam meg ekkor lemondtam (még mindig azt írta, hogy még 1 hónap)
-
Kris87
aktív tag
Van, aki direkt azt szereti, ha macera van vele. Persze lehet használni azt az androidos kütyüt is, aminek még az összköltsége is kevesebb, egyszer bedugja az ember és megy. Én speciel jobban értékelem azt, amiért meg kellett szenvedni egy kicsit. Sikerélménye lehet az embernek attól is, hogy megtalálta a hdmi csatlakozót a kütyün és be tudta dugni a lapostv hátuljába, meg attól is, hogy egy script adott esetben hiba nélkül lefut. Nem lehet olyan terméket kitalálni, ami mindenki számára hasznos lehet, ennek is megvan a célközönsége. Kár, hogy szabadidőt nem árulnak a masina mellé!
-
Bármilyen olyan eszközbe, amibe önálló számítógép kell, olcsón, és rugalmasan programozhatóan.
Otthonra pl. biztonsági rendszernek, torrentkliensnek, sörkollektor vezérlésnek, akárminek.De mondjuk pl. az otthoni egészségközpontban kiépített (gondolom nem olcsón) beteginformációs-betegirányító rendszerbe is ilyet kellett volna tenni, nem Zotac mini PC-ket, ami gyanítom, nem 15 ezerbe kerül..
Bár mondjuk mindegy, mert úgysem használják.Valaki egy Canon portrémarkolatba pakolta bele, olcsóbban kijön a wifis fényképezőgépvezérlés + adatátvitel, mint a Canon gyári cucca...
-
"Mindenkinek ajánlom, aki bütykölni, tanulni, faragni akar. Simán megoldható egy jó kamera és azzal párhuzamosított lézer integrációja, amit a Raspberry vezérel és szúnyogokra vadászik. De egy Lego alapú robotot is simán el lehet vele terelgetni."
Maskent megfogalmazva: hobbira es tanitasra. Tanulasra jo project:
3 fo keszitsen egy raspberri pi-vel vezerelt robotot
A robot mechanikajat adott epitoelemekkeszletbol tervezze meg (pl. lego)
Integralja a raspberry-vel
Oldja meg a tavvezerlest
A robot legyen kepes a kornyezeterol kepet tovabbitaniVegrehajtando feladat:
tavvezerlessel latokoron kivuli (pl szomszed szoba) teruleten adott tragy megtalalasa.
Ezt lehet bonyolitani felautonom/autonom feladatokkal, felismeressel...
-
klambi
addikt
én mint hozzá nem értő, (de a cikket élvező) földi halandó csak arra nem kaptam választ, hogy ez mire jó?
-
Zsír cucc, ha beágyazott rendszert kellene csinálnom valahova, akkor csak ilyet
-
zone
őstag
Én inkább egy mk802 vagy ug802 Androidos "mini pc"-ben gondolkozom. Csak nem tudom, hogy A8 helyett A9 megér-e 15 dolcsi felárat. Először én is a Pi-t nézegettem, de ezekkel kevesebb a macera, van beépített Wi-Fi és az irányításához elég egy telefon.
-
banhammer
veterán
Kicsit csalódáskeltő a sebessége.
-
solah
csendes tag
Gratulálok a cikkhez, és várom a további tapasztalataidat!
Nagyon kedvelem ezt a kis kütyüt, a korlátaival együtt.
Gyorsan fejlődnek az RPI-hoz használható rendszerek, és ez biztató! -
válasz
telescreener #33 üzenetére
Igen.
-
Ha csak torrentezésre kell, akkor viszont az Rpi és hasonszőrű társai is untig elegek, nem kell erősebb hardver hozzá.
Ha viszont médialejátszónak / mini-desktopnak kell, akkor kell az erősebb hardver. És hiába fogyaszt kevesebbet, ha a használhatósága nem üti meg a szintet.
Gondolom feltűnt, hogy nem azok panaszkodnak az Rpi teljesítményére, akik torrentkliensnek akarják használni...
-
telescreener
tag
Érdeklődnék, hogy az RCA csatin sima scartra tudom kötni a masinát mondjuk 1 régebbi tvhez? átalakítóval persze A cikkhez gratu, nagyon tartalmas.
-
.mf
veterán
... viszont cserébe nagyobb, összetettebb és többet fogyaszt (márpedig egy ilyet simán használna az ember 24/7-ben).
Örülök a RP sikereinek, de még inkább reménykedek abban, hogy ez csak egy úttörő, és a "komolyabb" (olyan hardver, ami most felső-középkategóriás telefonban vagy táblagépben van) is megjelenik ilyen kis méretű, sok csatlakozóval ellátott lap formájában. 2db A9 vagy A15 mag és 1GB RAM, egy használható modern GPU-val, s máris sokkal használhatóbb lenne, míg a chip csak pár dollárral lenne drágább.
-
-
Hisztogram
tag
Ezt otthoni felhasználásban talán a fűtés, a klima szabályzójaként tudnám elképzelni.
-
hege8888
aktív tag
Itt van a Cubieboard ,ami szerintem életképesebb lesz XBMC-nek.
Pár hónap, és gondolom erre is jön kivalami -
Alchemist
addikt
Mikrokontrolleres fejlesztőkészletnek gazdaságos, jól felszerelt és viszonylag gyors is.
Nem "pécés jellegű adatfolyamok" kezelésére lett kitalálva. -
hoffman_
nagyúr
Hű nagyon fasza cikk, kellett, köszi szépen
-
sonar
addikt
Csak tudnának szállítani értelmes időn belül. Mert ha jól néztem a fórumokat a 6-8 hét még mindig a minimum amit várni kell a cuccra.
-
Koszonom mindenkinek.
Nem rossz a kis malna, csak helyen kell kezelni. torrentre web alapu kezelofelulettel van tobb megoldas is, ami tokeletesen mukodik.
Az XBMC-vel meg kuzdok, sikerult alatolni az uj kernelt es a gyorsitasi funkciokat. Egyelore meg tudom rebootolni, szoval nem sikerult elrontani, de valami egyszerubb megoldast keresek, amit masnak is le merek irni.
-
csigabig
tag
Üdv !!
Köszi a tesztet nagyon jó lett gondolkoztam sokáig egy ilyen megvételén de letettem róla.
Amúgy nem rossz kis gép. -
Crus
őstag
Nekem egy normális, grafikus torrent kliens kellene rá, ami nem dobja le a láncot 30-60 perc után. Eddig nincs sikerem, ha erre sem jó, úgy adom el, mint a....
-
lanszlo
csendes tag
Köszi a cikket! Szintén van tervben nekem is egy példány beszerzése. Én a torrentjeim futtatására fognám be, valami remote megoldással.Egy gui nélküli linux rá + transmission és pöröghet is... Perpill kb. ennyire, aztán talán másra is, de most csak ez lenne az elsődleges cél.
-
Kris87
aktív tag
Egy ilyen ketyere beszerzését fontolgatom most, hogy kijött hozzá a hivatalos dinamikus prociemelési lehetőség. Média szervernek szeretném használni, Divx/Xvid BR-ripek lejátszásához usb-s wifi-vel dlna-ról. Ebben valakinek van jó tapasztalata?
-
aram01
nagyúr
köszi a cikket,szóval ha kell egy apró masina szörfözni filmezni és flash játékokra,akkor várnom kell még
-
Vladi
nagyúr
"1100/550/900 let"
Tejóisten! Durván duplájára tekerted a kis gépet? Nem semmi.
-
Két hónapja van lassan egy félkész Rpi posztom beragadva a Logout-ba, egyszerűen nincs kedvem foglalkozni vele. Köszönöm, hogy neked volt erőd!
Saját megjegyzés:
Az Rpi nagyszerű eszköz arra, amire kitalálták: barkácsolóknak és iskoláknak. Rengeteg mindenhez lehet használni, és alapvetően olcsó eszköz.
Ugyanakkor az Rpi egy szörnyen gyenge hardver, és ahhoz, hogy kezdeni is tudj vele valamit, érteni kell a linuxhoz. Vagy neki kell állni tanulni a Linuxot. Én részben ezért vettem de rájöttem, hogy ennyi fölös szabadidőm nincs. Ha belevágsz, mindenképpen nézz el Simon the PiMan oldalára, mert jól vannak összegezve a kezdőknek szóló anyagok.
A másik gond, hogy annyira azért nem olcsó, mert oké, hogy a hardver ~10e Ft, de kell mellé táp, kell mellé SD kártya, és bizony el fog jönni az idő, amikor kelleni fog az aktív USB hub, mert a két USB port kevés, ráadásul a Pi max. 1100mA áramot tud felvenni, vagyis egy külső merevlemez már olykor bizony problémákat okoz egér és billentyűzet mellett. Emellett pedig lassúúúúúú...
Oké, egy Brazos rendszer olyan kétszer drágább két giga rammal, és ahhoz is kellenek kiegészítől (pl. táp), de például van rajta SATA csati, van rajta VGA kimenet (én ezt nagyon hiányolom az Rpi-ről, az összes olcsó monitoron VGA bemenet van...), és a teljesítménye oda és vissza hülyére veri az Rpi-t. Ráadásul Win-t is rárakhatsz, így aki nem akar kitekinteni a Linux felé, az könnyebben és gyorsabban építheti ki a rendszerét.
Jó dolog az Rpi, de sajnos én is beugrottam azoknak a videóknak, ahol lazán neteznek vele, Quake3-at futtatnak, és hasonlókat promóznak. Az Rpi nem jó mini-desktop gépnek, senki se akarja így kezelni, mert csalódni fog... :\
-
quailstorm
félisten
A Cortex-A8 nem feltétlen erősebb mindenben. Az ebben lévő VFP11 kb 170%-a a Cortex-A8 VFPLite-jának, ami alig jobb egy emulált FPU-nál, csak pontos. Ezen felül a Thumb utasítások nagy részét is lefedi ezen Broadcom.
-
joysefke
veterán
Gratula a bemutatóhoz, érdekes olvasmány, és úgy érzem, hogy képet kaptam arról is, hogy processzorerőben hol tartanak a csoda ARM-es masinák!
üdv
J. -
GIJoe
addikt
Köszönjük az írást, és sok sikert a barkácsolgatáshoz!
Én személy szerint várom a rossz időt, h nekem is legyen időm hasonlóra,
bár én már az A10 allwinner, v még inkább a Rockhip felé kacsingatok... -
nemr;g megjelent egy update az oprendszerhez. azonos orajelen akar 10%/ot is jelenthet. Reszeleteket az utolso oldalon az Update utani linken talalhattok.
-
Vladi
nagyúr
Köszi a cikket! MIndjárt olvasom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Suzuki topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen egeret válasszak?
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Eredeti játékok OFF topik
- iPhone topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Amazfit Gtr 3 Pro okosóra dobozával újszerű állapotban
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest