Új hozzászólás Aktív témák
-
FehérHolló
veterán
válasz
VaniliásRönk #50 üzenetére
Igaz. Bocs, akkor nem szóltam. (Eljött az idő és elolvastam a fent linkelt white papert.
)
-
FehérHolló
veterán
válasz
#95904256 #47 üzenetére
Az rettenetesen ritkán fordulhat elő, hogy L1-ben lévő adat ne legyen benne az L2-ben, mivel ami L1-ben van, ahhoz mostanában hozzáfértek L2-ben (L2 -> L1 áttöltés), így nincs az az értelmes csere-stratégia, ami olyan adatot választana áldozatként L2-ben, ami épp L1-ben is ott van.
Wikipediát meg sürgősen felejtsd el hardware kérdéseknél. Tele van hibákkal és pontatlanságokkal.
-
FehérHolló
veterán
válasz
FehérHolló #40 üzenetére
Bocs, elszúrtam. Nem 1 órajel, hanem 1 ciklus alatt hozza fel.
-
FehérHolló
veterán
Ezt nem tudom értelmezni: cache-szinten mi a 'tömb' (úgy, hogy különböző szinteken azonos a cache line size)?
Szerintem több cacheblokk (vagy te minek nevezed, nálam cacheblokk = cache elemi egysége) egyidejű cseréjét értette rajta. Természetesen ez csak előrelátó behozatali stratégiánál fordulhat elő.
Annyi komparátor van, ahány utas a cache, és ezek a TAG-bitek számával egyező hosszúságúak. (Szerk.: Közben rájöttem, hogy te is ezt írtad.
)
Nem kell aktiválni, mert már aktív akkor, amikor a TAG összehasonlítás megtörténik. (Szerk.: Bocs, megint ugyanarról beszélünk...) Ha van találat, keletkezik egy hit jel, a párhuzamosan elindult memóriahozzáférés megszakítódik, cacheből CPU felhozza az adatot 1 (CPU) órajel alatt, és mindenki örül.
-
FehérHolló
veterán
válasz
#95904256 #33 üzenetére
Első kettőben igazad van, de azért egy műveletsor adatai és kódja (persze ha nincs benne hívás, vagy ugrás) egymáshoz viszonylag közel helyezkednek el a memóriában.
Utána kellene járni, hogy pontosan milyen elágazásbecslése van és pontosan hogy hajt végre ennyi lebegőpontos műveletet párhuzamosan. Valószínűleg ezek valamelyikéből fakad, hogy 16 utas L1 jobb, mint mondjuk egy 2 utas.Harmadikra egyelőre nem tudok mit mondani.
-
FehérHolló
veterán
válasz
#95904256 #31 üzenetére
L1 16 útját még talán lehet azzal magyarázni, hogy ez kell a több lebegőpontos számítás párhuzamosításához. Persze ennek az az ára, hogy az L1 késleltetése körülbelül duplájára nő. (A leggyorsabb komparátorok is csak 0.25ns alatt képesek megbízható eredményt szolgáltatni.)
-
FehérHolló
veterán
Nem túlzás egy kicsit az a 16 utas L2?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- 1
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest