Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• arn

félisten

válasz Malibutomi #288 üzenetére

A ref 390ek tdpje 25w wattal tobb. De mitol is lenne kevesebb? Minden magasabb orajelen jar es tobb ram van rajta.

• janos666

nagyúr

válasz Malibutomi #125 üzenetére

Nálam volt több is (már nem is emlékszem pontosan, de csúcsidőben 6-al bányásztam, amik részben cserélődtek is [garancia], aztán mind eladtam, de később visszavásároltam egyet játszani, ami egyszer szintén cserélve lett, szóval úgy 8-10 darab fordult itt meg) és egyik sem volt igazán, 24/7/365 stabil határozottan 1000Mhz felett. Ennyit mindegyik vitt, a 290 és az X is (ennyin bányásztak élesben, 1000/1375 ? a RAM-ban már nem vagyok biztos, de 1325, 50 és 75 volt, amikkel tesztelgettem, azt hiszem a BIOS VRAM időzítéseitől függött a nyerő órajel, és/vagy hogy Elpida vagy Hynix RAM-os volt a kártya), de egyik sem érezte jól magát 1000 felett. Volt, amelyik látszólag lazán bevette az 1100-at, némelyik akár 1125-öt vagy, netán 1150-et, de csak ideig-óráig. Magas órajeleken véletlenszerűen néhány óra, vagy legfeljebb 1-2 nap múlva kifagyott az OpenCL kernel (télen és kora tavasszal, hidegben, pörgő ventikkel...)

Az én tapasztalataim szerint hasonló az ~1375 feletti VRAM órajel. Elsőre látszólag bekajcsizza az 1500-at, mint az óvodás a dupla adag tejbegrízt, csak aztán pár óra vagy egy-két nap múlva megfekszi a hasát. Vagyis itt ritkábbak okoz leállást, inkább csak kiderül, hogy a félredobott hibás eredmények miatt átlagban kb. ugyan az volt a sebesség, mint alacsonyabb órajelen, csak még néha le is fagyhat, szóval igazából értelmetlen.

Nyilván, ha csak játszol vele, akkor nincs folyamatosan közel 100%-ig kihasználva a shader procik nyers számítási teljesítménye és a memóriavezérlő és ha lenne, akkor sem valószínű, hogy 24 órán át megszakítás nélkül játszanál és ha néha-néha pár naponta apróbb képhibákat látnál egy játékban, akkor rögtön a VGA tuningra gyanakodnál (nem feltétlenül fagy le a kártya magas órajelen, lehet hogy csak ritkán hibázik, amit egy játékban talán meg sem látsz szabad szemmel, de OpenCL számításnál kibukik).

Szóval, talán nem egészen reprezentatív az a szám, amit ezen tapasztalataim alapján írtam, de nem is a levegőből kaptam (rajtam kívül is többen fix 1000Mhz-nél lukadtak ki, akik bányásztak). Viszont nem is azt mondtam, hogy 1001Mhz már gáz, hanem hogy 1000-től csak 4-5% a tuti (amit minden kártya bír), minden más már csak szerencse (ami lehet 0, még további 4-5% vagy még több) és/vagy csak látszólagos (csak bizonyos terhelési minta [mérték és idő] mellett igaz).

A játékra használt és levizezett 290X-em sem tuningos. Itt most a WDDM 2.0-ás alpha driver nagyon érzékeny, azonnal viszi magával az OS-t is, ha picit is tovább emelem az órajelet, mint szeretné, ami nem túl sok (1100 már sok).

Nyilván alapfeszes tuningról beszélek. Plusz feszt még sohasem próbáltam adni ezeknek (majd a játszós, vizes kártyának egyszer biztos fogok, de egyelőre elég az alapórajel is arra, amivel mostanában játszok).

----

A 290X ref. hűtésről szerintem ugyan ezt írtam (csak hangosan hűt rendesen).

A memória: hát igen, én sem mertem bányászni azzal az ASUS DCUII-vel, amit egyszer garanciából kaptam vissza ref helyett. Egy keveset játszottam vele, aztán eladtam és vettem érte egy használt ref kártyát.

Konkrétan így a Hawaii esetében szerintem az a gond, hogy mindentől függetlenül rohadt forró az egész NYÁK. Egyébként, ha rendesen le lenne hűtve az egész nagy tégla, akkor szerintem nyugodtan elvezetné azt a hőt a NYÁK és egy kis légáramlás, amit a RAM termel (a legtöbb csupasz RAM-os kártyán így van). Gondolom így spekuláltak az ASUS-nál is, mikor rárakták a copy-paste hűtésüket, de ugye ilyen tekintetben is szerencsétlen termék volt ez a Hawaii (a ref. és pár gyártó custom hűtője sem volt igazán jó, hangosan és/vagy elégtelenül dolgozott).

Ezzel együtt is, szerintem a legtöbb ilyen ASUS DCUII-vel sincs gond, hanem inkább véletlenszerű a dolog, annál okoz problémát, aki eleve egy kényesebb példányt fogott ki, ami rosszul viseli a meleget. Különben már cikkekben lehozott botrány lett volna.

Új hozzászólás Aktív témák