Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
djculture #213 üzenetére
Én minőségvágy tekintetében nem vagyok casual gamer, ennek ellenére bőven beérem a FullHD-val és nagyon óvatosan bánok az élsimítással, elsők közt erről mondok le (főleg ha eleve problémásan dolgozik, mert pl. nem egészen MSAA kompatibilis az engine, és nagyon maszatol mindent az egyedi szoftveres megoldás, amit belepakoltak). Azon túl próbálom megkeresni azt a beállítást-kombinációt, amivel a lehető legszebb és csak nagyon ritkán esik le 60 alá az fps Vsync mellett. (Az is alap dolog nálam, hogy a film grain és motion blur szerű dolgokat kilövöm, ha lehet. Néha a lens flare-t is, ha túlzó.)
Egyrészt be is vagyok szorítva 2k-ra, mert számomra nem alternatíva egyik ma megfizethető 4k-s kijelző sem a meglévő 2k-s Panasonic plazmám helyett kontraszt és mozgáskezelés tekintetében (a 4k-s LCD nem nagyon jön szóba, 4k-s OLED-ről lehetne csak szó PDP után, de milliókat nem akarok és nem is tudnék fizetni érte).
Másrészt jelen körülmények közt nem tartom még optimálisnak a 4k-s renderelést minőség/ár szempontból VGA oldalról sem (majd ha már olcsóbb lesz a gyors VRAM, magasabb a nyers számítási teljesítmény, még okosabb a GPU és még ügyesebbek az algoritmusok, ami szerintem még 1-2 generációval odébb van).Hasonló volt ez annak idején FullHD-nál. Legtöbbeknek csak egyéb tekintetben gyenge minőségű kijelzőből futotta 2k-s felbontásúra, így egyik oldalon legalább annyit romolhatott a kép, amennyit felbontás tekintetében javult egy kisebb felbontásúhoz képest (ha valaki csak és csak azért cserél kijelzőt, mert neki már 2k kell, akkor is ha amúgy még nagyon drága a minőségi). Ez annyiból más volt, hogy akkor a CRT halt ki, bár az már a 2k váltá előtt elkezdett haldoklani, nem vele párhuzamosan kopott ki, most pedig a PDP tánt el a váltáskor (bár CRT-ből még volt is 2k-s felbontásra képes, de előfordult, hogy valaki egész jó kis CRT-t, játékra ideális, lag és motionblur mentes kijelzőt adott el a 2k-s TN paneles LCD-ért, "nulla" kontrasztaránnyal és "csóvázó" mozgással, mert a CRT-je csak kisebb felontáson tudott elég magas frissítési frekit, ami nem bántotta a szemet - bár azon a felbontáson legalább a VGA-ja is tudott elég sok fps-t...). Utána vehetett mellé az ember SLI/CF rendszereket vagy több GPU-s kártyákat, hogy ne legyen diavetítés 2k-s felbontáson játszani (aztán remélte, hogy adott játékban majd nem -10, hanem +40%-ot hoz a második GPU
). És itt már magamról is beszélek, mert én is viszonylag korán vettem egy 2k-s PVA paneles monitort. Tűrhető volt a képe egy TN-hez képest, de akkoriban még aránytalanul drága volt a TN-től jobb panel, és egy pöpec CRT sokkal jobb lett volna játékra a jobb mozgáskezelés és lag miatt, illetve a 4870X2 szörny után már azt mondta, hogy nekem SLI/CF többet "soha, és még akkor se" (pedig azt még le is vizeztem, úgyhogy nem is volt porszívó hangja).
Most is 2k-ban is meg kell válogatni a beállításokat a 290X-nek is. Nem olyan egyszerű, hogy minden Very High és szoftver AA. A fene akar 2-3 darabot egy ilyen kártyából (főleg mindet végigvizezni), csak hogy 4k-s felbontás révén "optikai-SSAA" legyen (a mai textúra és geometriai részletesség mellett más nem nagyon történik 2k-ról 4k-ra lépve játékokban, mint hogy optikai módon valósul meg az anti-alising).
-
janos666
nagyúr
válasz
Malibutomi #125 üzenetére
Nálam volt több is (már nem is emlékszem pontosan, de csúcsidőben 6-al bányásztam, amik részben cserélődtek is [garancia], aztán mind eladtam, de később visszavásároltam egyet játszani, ami egyszer szintén cserélve lett, szóval úgy 8-10 darab fordult itt meg) és egyik sem volt igazán, 24/7/365 stabil határozottan 1000Mhz felett. Ennyit mindegyik vitt, a 290 és az X is (ennyin bányásztak élesben, 1000/1375 ? a RAM-ban már nem vagyok biztos, de 1325, 50 és 75 volt, amikkel tesztelgettem, azt hiszem a BIOS VRAM időzítéseitől függött a nyerő órajel, és/vagy hogy Elpida vagy Hynix RAM-os volt a kártya), de egyik sem érezte jól magát 1000 felett. Volt, amelyik látszólag lazán bevette az 1100-at, némelyik akár 1125-öt vagy, netán 1150-et, de csak ideig-óráig. Magas órajeleken véletlenszerűen néhány óra, vagy legfeljebb 1-2 nap múlva kifagyott az OpenCL kernel (télen és kora tavasszal, hidegben, pörgő ventikkel...)
Az én tapasztalataim szerint hasonló az ~1375 feletti VRAM órajel. Elsőre látszólag bekajcsizza az 1500-at, mint az óvodás a dupla adag tejbegrízt, csak aztán pár óra vagy egy-két nap múlva megfekszi a hasát. Vagyis itt ritkábbak okoz leállást, inkább csak kiderül, hogy a félredobott hibás eredmények miatt átlagban kb. ugyan az volt a sebesség, mint alacsonyabb órajelen, csak még néha le is fagyhat, szóval igazából értelmetlen.
Nyilván, ha csak játszol vele, akkor nincs folyamatosan közel 100%-ig kihasználva a shader procik nyers számítási teljesítménye és a memóriavezérlő és ha lenne, akkor sem valószínű, hogy 24 órán át megszakítás nélkül játszanál és ha néha-néha pár naponta apróbb képhibákat látnál egy játékban, akkor rögtön a VGA tuningra gyanakodnál (nem feltétlenül fagy le a kártya magas órajelen, lehet hogy csak ritkán hibázik, amit egy játékban talán meg sem látsz szabad szemmel, de OpenCL számításnál kibukik).
Szóval, talán nem egészen reprezentatív az a szám, amit ezen tapasztalataim alapján írtam, de nem is a levegőből kaptam (rajtam kívül is többen fix 1000Mhz-nél lukadtak ki, akik bányásztak). Viszont nem is azt mondtam, hogy 1001Mhz már gáz, hanem hogy 1000-től csak 4-5% a tuti (amit minden kártya bír), minden más már csak szerencse (ami lehet 0, még további 4-5% vagy még több) és/vagy csak látszólagos (csak bizonyos terhelési minta [mérték és idő] mellett igaz).
A játékra használt és levizezett 290X-em sem tuningos. Itt most a WDDM 2.0-ás alpha driver nagyon érzékeny, azonnal viszi magával az OS-t is, ha picit is tovább emelem az órajelet, mint szeretné, ami nem túl sok (1100 már sok).
Nyilván alapfeszes tuningról beszélek. Plusz feszt még sohasem próbáltam adni ezeknek (majd a játszós, vizes kártyának egyszer biztos fogok, de egyelőre elég az alapórajel is arra, amivel mostanában játszok).
----
A 290X ref. hűtésről szerintem ugyan ezt írtam (csak hangosan hűt rendesen).
A memória: hát igen, én sem mertem bányászni azzal az ASUS DCUII-vel, amit egyszer garanciából kaptam vissza ref helyett. Egy keveset játszottam vele, aztán eladtam és vettem érte egy használt ref kártyát.
Konkrétan így a Hawaii esetében szerintem az a gond, hogy mindentől függetlenül rohadt forró az egész NYÁK. Egyébként, ha rendesen le lenne hűtve az egész nagy tégla, akkor szerintem nyugodtan elvezetné azt a hőt a NYÁK és egy kis légáramlás, amit a RAM termel (a legtöbb csupasz RAM-os kártyán így van). Gondolom így spekuláltak az ASUS-nál is, mikor rárakták a copy-paste hűtésüket, de ugye ilyen tekintetben is szerencsétlen termék volt ez a Hawaii (a ref. és pár gyártó custom hűtője sem volt igazán jó, hangosan és/vagy elégtelenül dolgozott).
Ezzel együtt is, szerintem a legtöbb ilyen ASUS DCUII-vel sincs gond, hanem inkább véletlenszerű a dolog, annál okoz problémát, aki eleve egy kényesebb példányt fogott ki, ami rosszul viseli a meleget. Különben már cikkekben lehozott botrány lett volna.
-
janos666
nagyúr
válasz
ezmiez36 #109 üzenetére
"még nem akarják ellőni a puskaport"
Több, mint fél év lemaradásban még valóban korai lenne.Itt az a kérdés, hogy kell-e bármire >4Gb, főleg az új API-kkal?
Remélem nem. Én legalább is még csak "mesterséges" módon láttam >3Gb VRAM igényt (első Thief Mantle patch fix ~3.8Gb fogyasztással) és DX11-től elszakadva elvileg könnyebben lesz kezelhető a véges VRAM mennyiség problémája. (A fullscreen SSAA-t / VSR-t [új játékoknál] meghagyom a VérPisti-nek. Én nagyon örülök már egy stabil 60fps-nek 1920x1080-on "olcsó szoftver AA" mellett is. Ezt nehéz is elérni viszonylag új játékokkal. Egyelőre a natív 4k sem gazdaságos, a 2k+4xSSAA / VSR sohasem volt, ez csak régi nosztalgiajátékokhoz poén.)A vízhűtés hang szempontból sokkal fontosabb, mint a teljesítmény oldaláról.
Ritkán múlik ezen a tuning bármi más tekintetben, mint hogy leszabályozza magát, (vagy leáll) a GPU, ha/mikor túlmelegszik, szóval általában már egy szoftveres úton maximumra pörgetett gyári léghűtéssel (füldugóval melléülve) is be lehet saccolni a maximális órajeleket. Ami itt érdekes, hogy a 290X-nek szar volt a léghűtője, így a referencia órajelet is nehezen tartotta tűrhető zajszint mellett. Itt fixen mehet majd a maximális órajelen zajártalmak nélkül. De szerintem ennyi. Épp a vízhűtés miatt tartom eősen valószínűnek, hogy ugyan úgy ki van centizve a referencia órajel, mint a Hawaii-nál volt (~4-5% biztonsági ráhagyás / tuningpotenciál + véletlen [ritka] szerencse), hisz ott egy alulméretezett hűtéssel is így volt (bár mint ha valamiféle más gond is lenne a Hawaii-nál 1000Mhz felett, amitől instant instabil minden magasabb órajelen, hőmérséklettől és feszültségtől függetlenül is, pl. egy részegység maximum ekkora órajelre számít és rosszul visel bármi magasabbat, nincs rá felkészítve, hogy szabadon kövesse a tetszőleges órajelet, míg véletlenszerűen bírja adott feszültségen/hűtéssel ; ez most lehet jobb lesz az új GPU-nál
).
A GDDR5 RAM-okat gyakran hagyják akár hűtőborda nélkül is csupaszon akár custom design csúcskártyákon is (közeli példának ASUS 290X DCUII), mert nem jellemző rájuk az intenzív melegedés. Itt pedig (ránézésre a korábbi csupasz fotóból) sokkal kedvezőbb lehet a hővezetés a GPU-hoz hasonló tokozás és elhelyezkedés miatt. Léghűtés esetén ilyen elrendezésnél szerintem valós félelem lenne, hogy felfűti a RAM-ot a GPU (előbbi nem melegedne 95 fokig, utóbbi annyira volt mostanában belőve és nehéz lenne kellően elszigetelni a hűtésüket összteljesítményre gyakorolt kompromisszum nélkül), de a víz azért valószínűleg hűvösen tudja majd tartani mindkettőt. Itt nincs "műanyag kupak" és jól felfekhet a RAM tükörsima teteje a hűvös hűtőblokkhoz egy vékony hűtőpaszta réteggel a szokásos gap pad-ek helyett. Léghűtéssel nem tudom hogy lesz, de valószínűleg a RAM is bírja majd a GPU hőmérsékletét... -
janos666
nagyúr
válasz
dangerzone #1 üzenetére
Milyen alacsony lehet az órajel, vagy milyen magas a késleltetés, ha ez, és a sávszélesség mező is helyesen van kitöltve...? Mert ha utóbbit (sávszél) nézem, akkor a 290X-el összevetve bár jelentősen magasabb, de azért nem többszöröse.
(#11) Fricrich
Ha türelmetlen vagy, akkor másfél éve (nem túl tuningosak, de ennyit azért lehet húzni egy 290X-en, hogy 390X legyen belőle).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Samsung Galaxy S24 Ultra / Kártyafüggetlen / 12/1024GB
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B660M i7 13700 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Thermaltake Core X5 GB 850W
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Plus - Black - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest