- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
"2 esetben a 14-ből szignifikánsan nagyobb a különbség a GPU órajelemeléstől (16 és 18%), most te ezek után arra következtetsz, hogy memóriasávszél-szegény a 7770?"
Ebből az összehasonlításból nem lehet kiszűrni, hogy melyik tényező mennyivel járult hozzá a teljesítmény-növekedéshez. Ezért mondtam, hogy kéne olyan teszt, ahol egyszerre csak az egyiket változtatják.
"Ez butaság, természetesen emelkedni fog a teljesítmény (még ha csak nem is sokkal), de ugyanez igaz fordítva is, ha csak a GPU-t emeled, ugyanúgy nőni fog a sebesség, mivel egy teszt alkalmával gyakorlatilag hol az egyik, hol a másik a pillanatnyi szűkkeresztmetszet, mivel az sosem állandó. Akkor mondják igazából szűkkeresztmetszetnek, hogy ha döntő többségben az egyik az."
Szerintem viszont a sávszélesség olyan "kiszolgáló infrastruktúra" jellegű, mint a CPU. Ott is, amíg nem üt meg egy szintet, visszafogja a kártyát. De amint megüt egy szintet, már alig van hatása a teljesítményre, onnantól már hagyja a GPU-t kifutni.
Most így munka után már nincs sok kedvem nekiállni keresgélni, de biztos van olyan alsó-kategóriás kártya, ahol a 128-bitet lefelezték 64-re, ott biztos látszana. Vagy: azonos magórajelre beállított 4850 (GDDR3) és 4870 (GDDR5). Pl. ez, de emlékszem mintha valahol máshol is láttam volna egy részletesebbet, csak most nem találom.
Persze, játéka válogatja, hogy mennyire sávszél-igényes, de szerintem egy ilyen erős GPU-hoz egy mindössze 128-bites busz, elég aránytalan. Ha már az azonos órajelű 4850-4870 párosnál volt ennyi különbség, akkor a 4850-nél nem sokkal nagyobb sávszélesség, de egy bő másfélszer, talán majd' kétszer erősebb GPU, hát...
-
ez a teszt konkrétan semmit nem mutat - ha mindkét órajelet közel azonos mértékben emeled, akkor a teljesítmény is kb. annyival fog emelkedni - vagy ha nem, akkor valami egyéb gát is van a rendszerben. jól mondja .mf, olyan teszt kellene, ahol csak a VRAMot gyorsítják, onnan lehetne látni, mennyire szűk a cső. persze az lenne az ideális, ha lenne mindhárom verzió - csak core, csak VRAM és mindkettő, abból lehetne jól elemezni.
-
.mf
veterán
1. A játékokban a skálázódás szinte sosem 1:1 lineáris
2. Ha a teljesítmény nagyobb mértékben emelkedett, mint a magórajel emelése, az már mutatja, hogy a memória a nagyobb korlát.
3. Csak egy játékban nézték meg.
Kéne egy olyan teszt is, ahol konstans magórajel mellett csak a memória-órajelt emelik, ha változik a teljesítmény, abból már látható, hogy a memória fogja vissza. Még 4890-nél is láttam különbséget, ha a RAM órajelét levittem (kishibás chip, a memio iszonyatosan melegszik 4000-nél ill. fölötte, ezért 3200-ra vettem vissza), pedig ez 256 bites, tehát nagyobb a teljes sávszél; és még 3 generációval régebbi egy korábbi architektúrával, tehát a GPU-ja gyengébb. -
ZewaDeluxe
tag
Igen, lehet, hogy egy kicsit "túlreagáltam" a dolgot, de legyünk őszinték: mennyi változást fogsz tapasztalni ettől a "garantált, gyári teljesítmény"-től? ...Ami igazán értéke volt ezeknek a kártyáknak (ahogy a cikk is írja), a "limit alatti" fogyasztásuk, és az, hogy nem kellett plusz tápáram... Szóval felmerül a kérdés: ezért a (szerintem) értelmetlenül kevés teljesítmény-növekedésért megérte-e egyáltalán hozzányúlni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest