Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vesa

veterán

válasz Bici #249 üzenetére

Lassan írunk itt egy másik cikket, "Linuxon nem lehet grafikázni?" címmel. :D

• Vesa

veterán

válasz schawo #246 üzenetére

RAW fájlt nem tud natívan a GIMP, csak pluginnel tudod megnyitni.
    Ha fotós célokra kell, akkor inkább erre nézz rá. Ingyenes, Linux alatt is megy.

• Vesa

veterán

válasz Bici #240 üzenetére

Professzionális felhasználásra a Gimp sajna alkalmatlan. Sokszor hallom arról is, hogy alternatíva, de sajnos messze nem az. A PS tudásának tizedét sem hozza sajnos. Egyszerűbb feladatokhoz persze használható, de komoly munkára nem. A Blender valóban jó, az használható akár komolyabb munkára is, feltéve, ha a GUI-t meg tudod szokni, nekem sajnos nem sikerült a 3ds MAX után.

SolidWorks-nek sincs alternatívája linuxon, de gondot jelent az is, hogy a Quardro kártyákkal finoman szólva sincs jóban a linux. De ez itt már nagyon OFF.

• Vesa

veterán

válasz Apollyon #230 üzenetére

"A többi kommentedből egyértelműen látszik, hogy a linux neked nem jön be"

Akkor nem olvastál elélg figyelmesen, mert erről szó nincsen! Mint írtam, használok Linuxot napi szinten, az fut a NAS-on és a HTPC-men is. Én a desktop Linuxról beszélek, elsősorban -hogy ON maradjak-, amellett érvelek, hogy játékra alkalmas ugyan, de jelenleg sajnos nem alternatíva a windows-al szemben, mert ha Linuxot használok, nem lehetek biztos abban, hogy az általam favorizált játék futni fog majd. Ha én X játékkal akarok játszani, de csak Y elérhető Linux alatt, akkor azzal nem megyek semmire, tehát fel kell tennem egy windowst is. Ha pedig fel kell tennem/meg kell vennem egy windowst emiatt, akkor már nem beszélhetünk alternatíváról.
    Én erről beszélek. A másik ami miatt nem használom desktopra, hogy a munkámhoz szükséges szoftverek jelentős része szintén nem érhető el linuxra.

Azt soha nem kérdőjeleztem meg, hogy a linux desktop ettől még bizonys célokra, egyszerűbb felhasználásra, netezésre, filmezésre stb. ne lenne használható. Abszolút az és rengeteget fejlődött az idők során. De játékra és komoly munkák bizonyos szegmenseire a mai napig nem jelent alternatívát. Azt is értem, hogy arról sem a Linux tehet, hogy nincs mondjuk After Effects linuxra, de attól még nekem, egyszerű usernek, nem lesz alternatíva, ha egyszer nem tudok dolgozni a szoftverem nélkül, tök mindegy, miért nem fut, miért nincs, miért nem támogatják.

• Vesa

veterán

válasz cami][us #211 üzenetére

Félreértelmezed amit mondok és elbeszélsz mellette!
    A windowson futó játékok 100%-ka megy linuxon? Nem! Akkor tehát nem alternatíva a linux, ezt nem én jelentem ki, hanem ez a fentiekből adódó tény! Akkor lenne alternatíva, ha bármilyen játékkal lehetne linux alatt játszani, ami a windowson is elérhető.

Ezzel szemben te arról beszélsz -ami én sem vitattam-, hogy a linux is alkalmas játékra! Ez igaz, sőt, ez is egy tény! De tekintettel arra, hogy csak erőteljes tartalmi korlátozásokkal képes erre -értsd: nem fut minden, amivel a játékos éppen játszani akar-, alternatívakénet a windows mellé nem tehető oda!

Alternatíva viszont mondjuk egy HTPC esetén, mert a linuxal is minden megoldható egy ilyen felhasználáshoz, pont úgy, mintha windowst tenne rá a user.

• Vesa

veterán

válasz CPT.Pirk #204 üzenetére

Nem igazán lehet szátválasztani a témát sajnos, ráadásul arra a felvetésre reagáltam, miszerint a Linux beállítása könnyebb, ami szintén nem konkrétan játék specifikus téma volt. A játékok kapcsán már el lett mondva, hogy valójában miért nem aternatíva, és ezek tények, tehát ehhez már nem hiszem, hogy sokkal többet hozzá lehet tenni.

• Vesa

veterán

válasz ubyegon2 #137 üzenetére

"Megsúgom, hogy aki egyik rendszert sem ismeri, annak jóval bonyolultabb a WIn beállítgatása, kezelése, mint a desktop Linuxok asztali kezelő felületein keresztül való beállítgatás"

Ez bizonyára nézőpont kérdése, de pl. egy process-t 1 perc alatt kilövök GUI-n keresztül, míg Linuxon nekem az a tapasztalatom, hogy számos esetben elő kell venni azt a nyomorult parancsoros rettenetet, ami egy codernek barátságos lehet, de az átlag user a világból kimenekül tőle.
    Kb. Mandrake óta próbálkozom a Linuxal, volt már a gépemen Mint és Ubuntu számos verziója, Elementary OS, de még a Tiny Core és Lucid Puppy szerű kisebb disztrók is megfordultak egy-egy teszt erejéig.
    Már a driver telepítésnél ferdén néztem, mert van 1-2 egyedi kártám, amihez bár van linux drivere a gyártónak, de GUI-ból azt nem lehet telepíteni, mert alapból nincs a kernelben. Néztem a leírást, de már jött is a parancssoros izélgetés...gépeljem be ezt, paraméterezzem azt...xorg és társai, na, hahó, 2018 van!
    Én nem tartom felhasználóbarátnak, ha már egy szimpla driver telepítéséhez ilyen megoldásokhoz kell nyúlni.

Azt viszont elfogadom, hogy ha szerencséje van valakinek és minden egyes hardvere támogatott alapból, akkor -legalább is driver kapcsán-, nem kell előszedni a parancssort. És itt vissza is térnék arra, hogy mi venne rá a linux desktop használatára, ha:
    1. "Izgulni kell az OS miatt", hogy az összes hardveremet támogatja-e alapból, mert ha nem, akkor szívás
    2. "Izgulni kell az OS miatt", ha a már jól működő rendszerembe új hardver kerül, mit fog kezdeni vele
    3. "Izgulni kell az OS miatt", hogy a játék amivel játszani szeretnék, futtatható-e majd, mert ha nem, akkor nem csak szívás, hanem konkrétan le is kell mondanom róla.

Nem vagyok windows fan, távolról sem, de fentiek ismeretében még egyszer sem tudott meggyőzni a linux, hogy van értelme váltanom. Hangsúlyozom, desktopon! Szintén hangúlsozom, hogy mindezt nem flame szándékkal írtam, csak egy személyes szubjektív vélemény a részemről, az általam eddig tapasztalak alapján.

• Vesa

veterán

válasz Frawly #117 üzenetére

"Sőt, Linuxon legalább nem kell vírusoktól tartaniuk, meg nem darál a HDD, nem tekeri a procit a Windows Update... "

Ez azért nem teljesen igaz.
    1. Vírusoktól linuxon is tartani kell, maximum lényegesen kisebb eséllyel, mivel a desktop linux terjedtsége olyan minimális, hogy ártó szándékú fejlesztőnek nem jelent célpontot.
    2. A windows sem darál HDD-t, ha beállítod rendesen és kipucolod a felesleges process-eket (pl. defrag).
    3. Procit sem teker az update kéretlenül, ha kikapcsolod az auto update service-t. Persze W10-en ez mókásabb kicsit, utálom is rendesen, de nem is térek át w7-ről amíg csak lehet.

Valójában a Linux a winXP SP3-ig volt komoly alternatíva desktopon, már ami a stabilitást illeti! Amióta pedig használt szoftvert lehet venni legálisan, már a windows ára sem jelenthet akkora gondot. 5k egy legál w7 Pro, és a világból kimegy ha fel van frissítve.

• Vesa

veterán

válasz YASKATIR #74 üzenetére

+1
    Szinte mindenben egyetértek veled! Nálam is pont ez a helyzet.
    Linuxot használok pl. a NAS-hoz, stabil, működik, szuper, és pont. De eszembe nem jut desktop-ra feltenni (mármint tartósan, mert hozzád hasonlóan néha én is próbálkozom 1-1 disztróval, de a vége mindig törlés).
    Nem azért, mert lusta vagyok megtanulni, hanem mert:
    1. Az idő pénz, ha munka mellett van időm tanulni, akkor a szakmámban fejlesztem magam és nem egy oprendszer mélységeinek megismerésére, vagy a parancssoros b*szakodsásra szánom rá a drága időmet.
    2. A munkára használt szoftvereim jelentős része nem is létezik Linuxra, Wine alól meg mindek görcsöljek, ha Winfoson atom stabilan megy az egész, egy HP munkaállomáson?
    3. Játékra megint szívás, mert nem minden fut rajta (konkrétan sokkal több nem, mint amennyi igen), és minek használjak olyan oprendszert, melyen minden esetben kérdéses, hogy az általam favorizált game egyáltalán elindul-e majd?

A Linux beágyazott rendserekben, hálózatokban vagy egyéb célhardveren (pl. HTPC, NAS stb.), szervereken kiváló megoldás. Desktopra is használható, de csak olyan erős kompromisszumokkal, ami miatt az életben nem fog elterjedni.

• Vesa

veterán

válasz Syl #4 üzenetére

Nem gőzöl be senki, azonban maradjunk a tényeknél!
    Kezdjük azzal, hogy a platformválasztás -amennyiben játékról van szó-, nem úgy működik, hogy az OS határozza meg, mivel játszhatok. Linuxon ugyanis ez a helyzet. Előszeretetttel ferdítenek ezzel sajnos, mert bár valóban vannak játszható játékok linuxra, tehát az az állítás nem igaz, hogy linuxon nem lehet játszani, mert lehet. Csak baromira behatárol a rendszer, mert bár a natív portok jól futnak természetesen, csak azokból marha kevés van. A Wine pedig eleve egy kompatibilitási listával indít, mert nem mindent képes futtatni. Ezt általában élből elfelejtik hozzátenni. De ami fut, az sem feltétlen stabilan, ez saját tapasztalat.

Vagyis Linuxon a játék úgy néz ki, hogy felteszed az OS-t és azzal játszhatsz ami van, ami éppen elfut Wine alól is, vagy a listájában szerepel. Nem pedig fordítva! Márpedig a user nem azzal akar játszani, ami véletlenül éppen fut linuxon is, hanem azzal amit szeret és ami Windows-on biztosan el fog indulni (most nyilván a bugok miatti problémákat ne keverjük ide)!
    Azzal sajnos nem sokra megy a játékos, ha ő mittudomén a Subnautica-val akar játszani, de linoxon az nem fut, cserébe kap egy listát, hogy válassz ebből barátom.

Fizikailag tehát lehet játszani Linuxon, de fentiek miatt távolról sem alternatíva a Windows-al szemben, ferdíthet a kérdésben bárki, bármit!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés