- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Jó, de nézd meg, hogy hány embernek kell Adobe After Effects meg hasonló szoftver? Még a professionális felhasználók között is csak töredék, átlag felhasználók között meg ritkaságszámba megy. Ezt bírom egyébként Linux vs. Win flame-topikokban, hogy mikor ez előkerül, akkor hirtelen mindenki Adobe Photoshopozik, Lightroomozik, InDesignozik, Distillerezik, Illustratorozik, Auditionozik, AutoCAD-et és ArchiCAD-et csapat. Persze-persze, hiszem a látom. Egyedül a legújabb játékok a valós usecase, ami még a legtöbb felhasználót visszatartja a Linuxól, más nem nagyon a gyakorlatban.
Meg mindig előkerül, hogy Linuxra is vannak vírusok. Vannak, de gyorsan elavulnak, és már szándékosságot súroló balfaxság kell hozzá szándékosan nem frissített rendszeren, hogy meg tudd velük fertőzni a gépet, egyébként gányolás nélkül nem tudnak felmászni a gépre.
-
Így van, viszont pl. hobbifotósnak, aki nem úgy csinál jó képeket, hogy 1. lépésben full háttércsere, tök elég a Gimp. Szenzorkoszt leszedni, stb. teljesen jó.
Amúgy meg nyilván nem Linux való a Windows alá klészült játékok futtatására, mert nem arra készültek - Windowson sem tudom a Linuxos programjaimat futtatni, a következő cél az lenne inkább, hogy legyenek játékok natív Linuxra.
-
Ezzel szerintem mindenki egyetert.
Viszont en Adobe / Autodesk termekekrol par het alatt atszokatm Blender / Gimp / Inkscape kombora.
Mivel nem kell masokkal kollaboralnom, hanem csak privat megrendeleseim vannak, igy ez nem jelentett gondot.
Regebben, amikor csapatban dolgoztam, akkor eselytelen lett volna a 3dsMax-ot lecserelnem. -
Apollyon
Korrektor
Én meg egy processt max 10mp alatt kilövök terminálos "feladatkezelővel", ha szükségem lenne rá – de csak akkor ennyi idő, ha egy terminált is nyitnom kell hozzá, meg elindítani a programot.
Nem használok GUI-t, de ha látnád a gépemet, meglepődnél, hogy "igen, így is lehet".
A többi kommentedből egyértelműen látszik, hogy a linux neked nem jön be, nem neked való. Semmi gond nincs ezzel, nem leszel ettől kevesebb ember.
A játékokkal kapcsolatban pedig, van ami megy, van ami nem. A Valve SteamOS projektje miatt a Steam meglepően jól fut, és ami így natívan elérhető a steamen keresztül játék, azon gyakorlatilag észrevehetetlen a különbség, hogy ez most épp linux alatt van.
Sajnos vannak olyan gammák, amik nem mennek. Pl. nagy sajnálatomra a DOOM (2016), ahhoz bizony windowst kell indítanom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez is nézőpont kérdése. Én játszom Linuxon is, tehát nekem alternatíva.
Az egyéb problémákkal meg ki mennyire szerencsés... Nekem van egy scannerem, amihez utoljára XP-s drivert adtak ki és ennyi, vegyél újat, ha Win10 alatt akarod használni, Linuxra meg csak egy scannelő programot kellett letöltenem és egyből működött, beállítás nélkül. -
cami][us
senior tag
A játékok kapcsán már el lett mondva, hogy valójában miért nem aternatíva
Az ilyen sommás véleményekből születnek a legnagyobb flémek. Az is el lett "mondva", hogy miért lehet mégis alternatíva, de aki szerint a GUI gyorsabb, mint a TUI, vagy simán a terminál, annak már mindegy. Használjon amit akar, az ő baja.
-
Az élet nem habostorta! (Linux alatt sem mindig)
Nekem ez a kilövés eszembe sem szokott jutni, talán azért, mert nem is emlékszem, mikor volt rá szükségem. Lehet, hogy te Win Bajkonur-t vagy Win Cape Canaveral-t használsz! (ezt jelenti hát a titokzatos X)
A kedvedért mutatok egy kilövési szimulációt, persze pont egy launchert kilőni......
A nyomorult parancsoros rettenetet egyébként kifejezetten jó használni, de nem fontos, mint látod a képen sem az van.
Én nem tartom felhasználóbarátnak, ha már egy szimpla driver telepítéséhez ilyen megoldásokhoz kell nyúlni.
Ez valóban nem az.
Már a driver telepítésnél ferdén néztem, mert van 1-2 egyedi kártám, amihez bár van linux drivere a gyártónak, de GUI-ból azt nem lehet telepíteni, mert alapból nincs a kernelben.
Hallottam már olyat, hogy egyedi kártyáknál Winen sem volt driver. Azokat a drivereket, amik a kernelben nincsenek alapból......hát igen, amik benne vannak, azokat valószínűleg nem is kéne telepíteni.
Azt senki nem mondja, hogy minden hardveren könnyen és GUI-ból minden pillanatok alatt megoldható, ha nem ismered a rendszert.Izgulni kell az OS miatt
Ja, ez igaz időnként, viszont ha már minden OK, nincs több izgulás, Win alatt ez fordítva van, ott a telepítés alatt nem kell izgulni, a használat során ráérsz erre.
-
Reszben igazad van, es aki biztosra akar menni jatekok kapcsan, annak nem valo a linux.
A hardver kerdes kicsit mar arnyaltabb. Par ev linuxozas utan tok jol meg fogod tudni mondani, hogy mit erdemes venni, es mit nem. Altalaban minden tamogatott a speci dolgokat leszamitva, mint pl. a nagyon okos gamer eger, meg a vilagitos konfiguralhato billentyuzet.
De manapsag a Wifi, bluetooth, stb beallitasa nem jelenthet lehetetlen feladatot.
A legrossazbb, ami tortenhet, hogy elo kell venni a parancssort, ami szinten kicsi gyakorlas utan mar majdnem olyan gyorsan megy, mint windows-on a GUI-bol megoldani ugyanazt.
Persze, nem indenkinek valo, ez is teny.mod: Nem is melekszem, hogy mikor kellett linuxon utoljara kiloni valamit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még olyan nem volt, hogy gui-ról a KDE rendszermonitorban ne tudtam volna kilőni egy processzt. Tényleg nem.
A terminál meg Windows alatt is előkerül, csak cmd a neve és butább
. Ugye ipconfig /all parancs, win10 előtelepített dolgait mint a Candy Crush Saga csak powershellből tudod törölni és akkor még a regedit turkálásához neki se láttunk. Ezekre is lehetne mondani, hogy 2018 van hékás.
De javaslom, hogy ezeket a témákat ne a kolléga topicjában folytassátok, mert nem ide tartoznak.
-
(#134)-ben Syl kolléga által említett Linux Mint Cinnamon kifejezetten desktop rendszernek készült, kicsit direkt hasonlít is a Winhez kinézetre és minden home user feladatra tökéletes. Akinek bírja a gépe, ugyanezt szoktam felrakni.
Amit leírsz, azt pont a Linux ellen hozzátok fel, hogy mennyit kell állítgatni, hogy megfelelően működjön, de ezek szerint a Winnél is ez van. Én a Mint-et csak testreszabom, mert könnyen olyan kinézetűre állítom, ami tetszik. Már csak az elavult NTFS miatt sem használnám a Winx-et desktopra, mert akárhogyan állítgatod, töredezik például, a Linuxos fájlrendszerek kicsit modernebbek, nem csak a töredezettség hiánya az előnyük.
Egyszóval aki felismeri a Linux előnyeit és megtalálja a számtalan változatból a megfelelő asztali környezettel a kedvencét, annak tökéletesen megfelel.
Talán számotokra az is hátrány, hogy rengeteg disztró van sok asztali felülettel és ablakkezelővel?Az idő pénz, ha munka mellett van időm tanulni, akkor a szakmámban fejlesztem magam és nem egy oprendszer mélységeinek megismerésére
Értem. A Win beállításait meg az anyatejjel szívtad magadba. Megsúgom, hogy aki egyik rendszert sem ismeri, annak jóval bonyolultabb a WIn beállítgatása, kezelése, mint a desktop Linuxok asztali kezelő felületein keresztül való beállítgatás, talán a KDE GUI-s ! konfigolása ér fel bonyolultságban a Win beállításához.
Syl
Látom, azért van érzéked mégiscsak a Linuxokhoz!
Tetszik a választás.
-
cami][us
senior tag
A linuxos vírusról írt megjegyzésed kb. annyira igaz, mint az, hogy a zárt forráskód biztonságosabb, pláne, hogy egy kommenttel feljebb pont arról írsz, hogy a linux mindenütt ott van, kivéve asztalon. Nyugi, nem kell pont az egyik legnehezebb (kernel) támadásából kiindulni, miközben az userspace sokban azonos lehet, pláne böngésző esetén, főleg ha nem akar a homokozóból kitörni, max bányászni és hasonló. A vírusok kora lejárt, Linuxon igazán el se jött és nem azért mert ritkán használt, hanem mert általában nehezebb célpont. A 2,3-as pontod kb. olyan jó érv a W10 mellett, mint a "parancssoros b*szakodás". Cserébe a parancssor nem változik nagyjából semmit, a Windows-os tudás meg kb. fő verziónként megy a kukába. Mert csak.
Valójában a Linux a winXP SP3-ig volt komoly alternatíva desktopon
Miért a Windows stabilabb lett? Pláne a 10? Nálam pusztán egy EMET telepítés hazavágta a start menüt 7-esen, pedig állítólag az egy stabil kiadás volt. A 10 hülyeségeivel meg tele a net.
Az ár meg irreleváns. Nem az ára, vagy annak hiánya miatt választja valaki a Linux-ot, hiszen a W8.1 és az alatti verziók törése gyerekjáték és ez elég komoly részesedést biztosított a Windows-nak a múltban. 10 sem túl bonyolult, ha jól tudom, de igazából mindegy is. -
Frawly
veterán
Ebben igazad adok neked. Aki gamer, mindennel akar játszani, annak még nem opció a Linux. Azért dobtam fel én is egy Windowst a külső SSD-mre (kb. 8 másodperc alatt átbootolok rá, visszafelé meg olyan 6 másodperc a boot a fő rendszeremre, az Arch Linuxra). Viszont nem játszol, vagy olyan játékkal, ami ott van a támogatott natív vagy Wine-s listákban, akkor Linuxon is szépen el lehet játszogatni. Egyébként meg marad a Windows futtatása hardveres virtuálizációval (a fizikai GPU passthrough-hoz viszont két GPU kel), dualboottal vagy külön lemezre téve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kutya topik
- Dell notebook topic
- Direct One (műholdas és online TV)
- Háztartási gépek
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Windows 11
- Bestbuy játékok
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged