Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
BerserkGuts #293 üzenetére
Mindegyik megy. Kivéve, amelyik nem
Komolyra fordítva, annyi játék megy, hogy majdnem lehetetlenség felsorolni. A Steam-en, GOG-on, humblebundle.com-on tudsz szűrni, hogy listázza ki a linuxos játékokat. Ha az adott játékot nem találod ezeken a listákon, a winehq.org-on rá tudsz keresni a nevére, hogy Wine-nal (amolyan Windows-emultárféle) megy-e.
Esetleg az alternativeto.net oldalon is tudsz játéknevekre keresni, ha nem lenne belőle linuxos verzió, akkor ajánlani fog más, de hasonló játékokat Linuxra.
A többieknek: aki beleköt, hogy a Wine nem emulátor, mert rendszerhívásokat fordít át, azt fel fogom rúgni. Dúlván. Ebben a hozzászólásban próbáltam kezdőbarátabban összefoglalni a lényeget.
-
sh4d0w
félisten
válasz
BerserkGuts #293 üzenetére
Mindegyik
-
BerserkGuts
addikt
Minden játék megy rajta vagy melyikek?
-
Divinity
őstag
Nevén nem véletlenül nem nevezzük saját vagy már megjárt cégeinket, szerintem.
Saját példa, mi azért nem vettünk fel a múltkor egy kollégát mert a beugrón hihetetlen helytelenül írt.
Az alap munkaköre miatt nem is lenne fontos, hogy helyesen írjon de bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy ügyféllel kell kommunikálnia és akkor eléggé hitelét tudja veszteni a cég. (szoftverfejlesztő cég) -
-
Frawly
veterán
válasz
feccmecc #281 üzenetére
Nem tragédia. Csak ha a jövőben mégis helyesírónak mennél, ignoráld a kolléga által írt helyesiras.mta.hu oldalt, ugyanis megbízhatatlan, mert nem szótár, hanem algoritmus alapján működik és sokszor téved. Nem váltja ki a helyesírási szabályzatot meg a kiadott hivatalos helyesírási szótárt.
-
feccmecc
csendes tag
Sziasztok!
Jatek virtualis gepen, linuxon, nekem igy mukodik: https://www.youtube.com/watch?v=uh8EPJT1pIE
Ez KVM Vfio Passtrough, masok Wine-znek. En windows-t csak akkor inditok ha feltetlenul muszaly, amikor jatszok vagy tesztelek. Masra nekem nem kell, mindenre van linux-os alternativa, ami nekem tobb mint eleg, es meg ingyen is van.
udv -
Divinity
őstag
Igaz ha játék akkor az nálam konzol de, hogy hozzak valami értékelhetőt is évek óta van fent a Battle.Net nekem Arch alatt Wine segítségével.
WoW, Hearthstone, HOTS, StarCraft 2 ezek mind tökéletesen futnak benne.
A Steam-es appok egy nagy része pedig natívan támogatott. Az újabb játékokkal meg a hardverem nem birkózna meg de lehet a Wine azokat is megenné. -
Lehet a GRUB konfigját lövöd be rosszul.
Nem sokat konfigolok rajta, csak ezt írom be alulra. [link]
GRUB_CMDLINE_LINUX="processor.nocst=1"
A poen az, hogy ha felrakok egy Arch klónt, akkor viszont bootol a már fennlévő is.
Az Arch klón telepítés viszont nem nyírja ki a Debian alapúakat. Ez is valami.
-
Az Arch is megy dualbootban.
Persze, hogy megy, nálam MBR alapon csinálja ezeket, meg elvétve olvasok ilyesmit, azt nem mondom, hogy nem megy.
utána nem leszel Debianra rászorulva.
Dehogy vagyok rászorulva, időnként egyszerűen szükségem van rá, hogy foglalkozzak vele, kikapcsol.
A Cinmanó pedig örök! Napról napra jobb.
-
Frawly
veterán
Jó, de nézd meg, hogy hány embernek kell Adobe After Effects meg hasonló szoftver? Még a professionális felhasználók között is csak töredék, átlag felhasználók között meg ritkaságszámba megy. Ezt bírom egyébként Linux vs. Win flame-topikokban, hogy mikor ez előkerül, akkor hirtelen mindenki Adobe Photoshopozik, Lightroomozik, InDesignozik, Distillerezik, Illustratorozik, Auditionozik, AutoCAD-et és ArchiCAD-et csapat. Persze-persze, hiszem a látom. Egyedül a legújabb játékok a valós usecase, ami még a legtöbb felhasználót visszatartja a Linuxól, más nem nagyon a gyakorlatban.
Meg mindig előkerül, hogy Linuxra is vannak vírusok. Vannak, de gyorsan elavulnak, és már szándékosságot súroló balfaxság kell hozzá szándékosan nem frissített rendszeren, hogy meg tudd velük fertőzni a gépet, egyébként gányolás nélkül nem tudnak felmászni a gépre.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #263 üzenetére
Az Arch is megy dualbootban. Valószínű azért kernel panicol, mert mikor feltelepítsz valamit mellé, az a GRUB-ban elhányja a kernelparamétereket, külön tekintettel a root partició UUID-jére. Szépen gyűrődj vele, Arch Wiki alapján tessék kiszenvedni, rájönni, utána nem leszel Debianra rászorulva. Különösen ajánlom figyelmedbe a GPT-UEFI bootot, amihez nem kell GRUB sem. Egyébként nem értem, hogy miért akarsz tesztelni. Ha boldog vagy az immár cinmanótlanodott Mint KDE-vel, akkor használd azt, a tesztelést meg hagyd meg másoknak.
Egyébként meg utánaolvastam, a két legbleeding edgesebb disztró a Fedora és a Arch Testing, ezeken vannak a legújabb csomagverziók. Vagy Gentoo, de azt neked még nem ajánlom.
-
Frawly
veterán
válasz
-Skylake- #148 üzenetére
Vannak dolgok, amikben igazad van. Linuxot azért nem érdemes feltenni, hogy valaki kispórolja a Windows árát. Ha valaki annyira nem engedheti meg a OEM Wint sem, annak azt szoktam javasolni, hogy eBayről vegyen 1-2 ezer forintért működő Windows termékkulcsot, ami mindenféle crack meg külön warez nélkül egyszerűen csak működik az idők végezetéig.
Abban viszont marha nagyot tévedsz, hogy desktopon nincs helye a Linuxnak. Egyre inkább van, a legtöbb felhasználó nem játszik AAA játékokkal, meg nem kell neki Win only szoftver, a többit meg a Linux is maximálisan nyújtja, nem csak mosógépekre meg routerre jó. Nagyon kinőtték magukat a disztrók felhasználóbarátságban is, már nem csak geekek játékszere. Egyre több laikus felhasználónál, főleg idős embereknél látom, hogy unoka Mintet, Ubuntu variánst tett fel, és jól elvannak vele, filmeznek, böngésznek, Skype-olnak meg FB Messengereznek, e-maileznek mindenféle probléma nélkül, nuku vírus, nincs fél-egy évente Windows újrahúzás, a gép is gyorsabb Linuxszal, mivel kevesebb erőforrást kér. Ikonok épp úgy vannak az asztalon, épp úgy el tudják indítani rajta a programokat. Főleg régi gépeken lett fő alternatíva a Linux, mióta az XP-t kivezette a MS és a szoftverkészítők sem támogatják már, ezekre a szerény hardverkiépítésű, elavult gépekre nem érdemes Win7-8-10-et tenni, mert ha egyáltalán fut rajta, akkor is használhatatlanul lassan, az esetek többségében a kevés RAM a leginkább korlátozó tényező. Ami játék ment XP-n, az elég régi, az általában szépen fut Wine alatt is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #263 üzenetére
Egyik Arch klónnak se okozott még gondot nálam a dualboot. Pont úgy mentek, mint bármi más disztró.
Amúgy rosszul írtam, nem a Debian vonaltól, hanem a Debiantól távolodtam el. Lehet mostanra már a 9-es is normálisan megy, de a megjelenéskor nem ez volt a helyzet és a 9.3 környékén sem.
-
válasz
CPT.Pirk #260 üzenetére
Mivel a Mint a fő rendszer, mellette pont arra kell a Debian, amire használom, tesztelgetni meg ugye csak a testing jó.
Nemrég többen magyarázták nekem, hogy ami itt testing, az az Arch-on stabil, ami igaz lehet, de nekem az Arch klónok mindig kernel panic-ot kapnak, ha valamit felrakok multi bootba melléjük. Tudom, hogy miket kell ilyenkor hókuszpókolni, csak néha megunom.
Én meg elfelé a Debian vonaltól...
Melós gépre mit raksz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ez a Debiannak se sikerült mindig. Lehet csak mert nem volt elég tesztelő ember, de többször volt olyan gondom, hogy pl. hetekig nem lehetett használni a KDE egyik modulját, mert összeomlott. Igaz akkoriban nem jelentettem be bugokat, de lehet akkor sem frissítettek volna...
Valamint a 9-es Debian kiadás se sikerült túl jól, olyan bugokat tartalmazott, amiket másik disztrók már hónapokkal korábban kijavítottak. Ugyanazon a tök átlagos Core2-es gépen amin a Debian 7 és 8 hibátlan futott, azon a 9-es bazi lassan indult el és közben tolta ki a hibákat a konzolra. Akkoriban nem, is volt rá megoldás pedig sokat kerestem, ment vissza a Debian8 a gépre. Én meg elfelé a Debian vonaltól...
-
-
válasz
CPT.Pirk #258 üzenetére
Ezt vegyük a hét viccének inkább!
A Jessie-t a 9 megjelenéséig így használtam, mivel a végén már teljesen testing meg unstable, experimental volt. A mostani már csak a testing repoból frissül és atomstabil.
Nekem laikusként fura is, hogy az Arch-nál szuperül működik a folyamatosan frissülő disztró, a Debian testing meg ne lenne alkalmas használatra.
-
válasz
CPT.Pirk #255 üzenetére
Azért ha jobban megnézzük, amit pont neked válaszoltam, annyira nem régi az, még a rollingokhoz képest sem. Persze a testing repo-s.
Debian 9 (testing)
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.15.0-2-amd64, LLVM 5.0.1)
version: 4.1 Mesa 17.3.7Itt meg azért a testing nem azt jelenti, hogy nem stabil.
De ti ezt jobban tudjátok nálam.
Ezért csípem többek között a Debiant, mert rugalmas, még ha nem is egyszerű a repókkal variálni, de a Jessie-nél mindig a stable-t felfrissítettem a Cinnamon és Nemo csomagok miatt, utána kikommenteltem a repót. -
-
-
sh4d0w
félisten
-
Vesa
veterán
RAW fájlt nem tud natívan a GIMP, csak pluginnel tudod megnyitni.
Ha fotós célokra kell, akkor inkább erre nézz rá. Ingyenes, Linux alatt is megy. -
Tényleg, apropó. GIMP-pel lehet fotókat előhívni? Tehát mezei, egyszerű, alapszintű fotófeldolgozásra gondolok. Úgy értem mint RAW feldolgozás, objektívtorzítás kezelése, csúcsfények-árnyékok, fekete mélység, tisztaság (clarity), zajszűrés, élesítés, színgörbék, légkörkorrekció (dehaze)?
-
-
Így van, viszont pl. hobbifotósnak, aki nem úgy csinál jó képeket, hogy 1. lépésben full háttércsere, tök elég a Gimp. Szenzorkoszt leszedni, stb. teljesen jó.
Amúgy meg nyilván nem Linux való a Windows alá klészült játékok futtatására, mert nem arra készültek - Windowson sem tudom a Linuxos programjaimat futtatni, a következő cél az lenne inkább, hogy legyenek játékok natív Linuxra.
-
Vesa
veterán
Professzionális felhasználásra a Gimp sajna alkalmatlan. Sokszor hallom arról is, hogy alternatíva, de sajnos messze nem az. A PS tudásának tizedét sem hozza sajnos. Egyszerűbb feladatokhoz persze használható, de komoly munkára nem. A Blender valóban jó, az használható akár komolyabb munkára is, feltéve, ha a GUI-t meg tudod szokni, nekem sajnos nem sikerült a 3ds MAX után.
SolidWorks-nek sincs alternatívája linuxon, de gondot jelent az is, hogy a Quardro kártyákkal finoman szólva sincs jóban a linux. De ez itt már nagyon OFF.
-
zsolti1debre
tag
erdekes iras volt,koszi
-
Ezzel szerintem mindenki egyetert.
Viszont en Adobe / Autodesk termekekrol par het alatt atszokatm Blender / Gimp / Inkscape kombora.
Mivel nem kell masokkal kollaboralnom, hanem csak privat megrendeleseim vannak, igy ez nem jelentett gondot.
Regebben, amikor csapatban dolgoztam, akkor eselytelen lett volna a 3dsMax-ot lecserelnem. -
Vesa
veterán
válasz
Apollyon #230 üzenetére
"A többi kommentedből egyértelműen látszik, hogy a linux neked nem jön be"
Akkor nem olvastál elélg figyelmesen, mert erről szó nincsen! Mint írtam, használok Linuxot napi szinten, az fut a NAS-on és a HTPC-men is. Én a desktop Linuxról beszélek, elsősorban -hogy ON maradjak-, amellett érvelek, hogy játékra alkalmas ugyan, de jelenleg sajnos nem alternatíva a windows-al szemben, mert ha Linuxot használok, nem lehetek biztos abban, hogy az általam favorizált játék futni fog majd. Ha én X játékkal akarok játszani, de csak Y elérhető Linux alatt, akkor azzal nem megyek semmire, tehát fel kell tennem egy windowst is. Ha pedig fel kell tennem/meg kell vennem egy windowst emiatt, akkor már nem beszélhetünk alternatíváról.
Én erről beszélek. A másik ami miatt nem használom desktopra, hogy a munkámhoz szükséges szoftverek jelentős része szintén nem érhető el linuxra.Azt soha nem kérdőjeleztem meg, hogy a linux desktop ettől még bizonys célokra, egyszerűbb felhasználásra, netezésre, filmezésre stb. ne lenne használható. Abszolút az és rengeteget fejlődött az idők során. De játékra és komoly munkák bizonyos szegmenseire a mai napig nem jelent alternatívát. Azt is értem, hogy arról sem a Linux tehet, hogy nincs mondjuk After Effects linuxra, de attól még nekem, egyszerű usernek, nem lesz alternatíva, ha egyszer nem tudok dolgozni a szoftverem nélkül, tök mindegy, miért nem fut, miért nincs, miért nem támogatják.
-
Koszi, mar ertem. Csak ugye a parancssornal alapbol ott van az egesz repo, ennel meg nem lattam nyomat, hogy a fooldalon felsorolt progiknal tobbet tudna kezelni.
Persze, lehet, hogy tevedek, nincs most windows-om, amin ki tudnam probani, de majd valami Vbox-os windows/-zal lehet, hogy kiprobalom, hogy ha legkozelebb kell valam iismerosnek, akkor vagjam. -
icemad
nagyúr
Csak a végéhez szeretnék hozzászólni...
Windowsnál lehet használni a ninite.com címet. Itt csak bejelölöd melyik programra van szükséged, és töltheted is le mindet, egyetlen telepítővel, reklám, toolbar nélkül. Ha ezt a telepítőt elmented, és később megnyitod, akkor a frissítéseket megkeresi és telepíti. Szüleim windowsos gépén használom. Hasznos tud lenni egy windows reinstall után is.Csak azért említem meg, mert lehet, hogy valaki nem ismeri, és pont kapóra jön neki.
-
Zicokuka
senior tag
Egy szó mint száz Linuxot ne rakjon senki gamer vasra
Minden másra tuti.
-
-
Apollyon
Korrektor
Én meg egy processt max 10mp alatt kilövök terminálos "feladatkezelővel", ha szükségem lenne rá – de csak akkor ennyi idő, ha egy terminált is nyitnom kell hozzá, meg elindítani a programot.
Nem használok GUI-t, de ha látnád a gépemet, meglepődnél, hogy "igen, így is lehet".
A többi kommentedből egyértelműen látszik, hogy a linux neked nem jön be, nem neked való. Semmi gond nincs ezzel, nem leszel ettől kevesebb ember.
A játékokkal kapcsolatban pedig, van ami megy, van ami nem. A Valve SteamOS projektje miatt a Steam meglepően jól fut, és ami így natívan elérhető a steamen keresztül játék, azon gyakorlatilag észrevehetetlen a különbség, hogy ez most épp linux alatt van.
Sajnos vannak olyan gammák, amik nem mennek. Pl. nagy sajnálatomra a DOOM (2016), ahhoz bizony windowst kell indítanom.
-
Vesa
veterán
válasz
cami][us #211 üzenetére
Félreértelmezed amit mondok és elbeszélsz mellette!
A windowson futó játékok 100%-ka megy linuxon? Nem! Akkor tehát nem alternatíva a linux, ezt nem én jelentem ki, hanem ez a fentiekből adódó tény! Akkor lenne alternatíva, ha bármilyen játékkal lehetne linux alatt játszani, ami a windowson is elérhető.Ezzel szemben te arról beszélsz -ami én sem vitattam-, hogy a linux is alkalmas játékra! Ez igaz, sőt, ez is egy tény! De tekintettel arra, hogy csak erőteljes tartalmi korlátozásokkal képes erre -értsd: nem fut minden, amivel a játékos éppen játszani akar-, alternatívakénet a windows mellé nem tehető oda!
Alternatíva viszont mondjuk egy HTPC esetén, mert a linuxal is minden megoldható egy ilyen felhasználáshoz, pont úgy, mintha windowst tenne rá a user.
-
cami][us
senior tag
Ha a wine nem menne, akkor még van a CrossOver, ami fizetős és gyakorlatilag a wine fejlesztését tartja el.
-
kovgab
tag
hmmm ...
jó kis cikk, élmény volt olvasni -
-
vinibali
őstag
magyarázatok a 3.oldalon
WINE: a processzor DirectX hívásokat OpenGL kérésekké/kóddá alakítja, ezzel némi plusz terhelést és késleltetést róva a rendszerre
CSMT: a működése megegyező a vanilla Wine-nal, de a DirectX hívások itt már több szálon kerülnek feldolgozásra, az eljárás atyja Stefan Dösinger
NINE: vagy D3D9, segítségével natív DirectX 9-ben lehet a GPU felé küldeni a grafikai hívásokat
NINE CSMT: megvalósítja a többszálú feldolgozást, Axel Davy munkája -
simonzé
addikt
Akartam. Tényleg akartam. Elolvastam minden szavát. Volt amit kétszer is. De az ilyen mondatoknál be kellett dobnom a törölközőt:
"célszerű olyan csomag használata, ami már támogatja a CSMT vagy NINE implementációkat, hivatalosan a wine-staging része a CSMT, míg a NINE abszolút nem az, többnyire user repositoryból érhető el: Archhoz, Ubuntuhoz"Egy klasszikust idézve "I'm too old for this shit." Marad a Windows.
-
Hagyd a freedost, itt egy Linuxos és egy Windows 10-es gép árkülönbsége.
Azt azért senki nem is gondolhatta komolyan, hogy ingyen kapja a Wint, persze az igaz, hogy nem kell megvenni, mert adják a géphez, de az már nem igaz, hogy nem kell megfizetni!
Kb 29 rugó a különbség, ahogy saccoltad.
Asus Vivoknál szinte minden típusból van a T-s verzió, ez jelenti, hogy Windows van rajta. De még csak nem is olcsó, ők Linuxból az Endless OS-t preferálják.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez is nézőpont kérdése. Én játszom Linuxon is, tehát nekem alternatíva.
Az egyéb problémákkal meg ki mennyire szerencsés... Nekem van egy scannerem, amihez utoljára XP-s drivert adtak ki és ennyi, vegyél újat, ha Win10 alatt akarod használni, Linuxra meg csak egy scannelő programot kellett letöltenem és egyből működött, beállítás nélkül. -
válasz
-Skylake- #148 üzenetére
"A legtöbb boltban vásárolható konfiguráción alapból ott van a Windows 10 , tehát nem kell plusz kiadást számolni az oprendszer miatt , de" akkor miért olcsóbb FreeDOS-sal?
Amúgy ezért a szarért a halál adjon 30-40 ezret. Amire nekem kell, tök elég az ingyenes cucc, ami jobban is működik
(meg pláne azokra, amiket nem is lehet megoldani winen...)
-
cami][us
senior tag
A játékok kapcsán már el lett mondva, hogy valójában miért nem aternatíva
Az ilyen sommás véleményekből születnek a legnagyobb flémek. Az is el lett "mondva", hogy miért lehet mégis alternatíva, de aki szerint a GUI gyorsabb, mint a TUI, vagy simán a terminál, annak már mindegy. Használjon amit akar, az ő baja.
-
Vesa
veterán
válasz
CPT.Pirk #204 üzenetére
Nem igazán lehet szátválasztani a témát sajnos, ráadásul arra a felvetésre reagáltam, miszerint a Linux beállítása könnyebb, ami szintén nem konkrétan játék specifikus téma volt. A játékok kapcsán már el lett mondva, hogy valójában miért nem aternatíva, és ezek tények, tehát ehhez már nem hiszem, hogy sokkal többet hozzá lehet tenni.
-
-
Az élet nem habostorta! (Linux alatt sem mindig)
Nekem ez a kilövés eszembe sem szokott jutni, talán azért, mert nem is emlékszem, mikor volt rá szükségem. Lehet, hogy te Win Bajkonur-t vagy Win Cape Canaveral-t használsz! (ezt jelenti hát a titokzatos X)
A kedvedért mutatok egy kilövési szimulációt, persze pont egy launchert kilőni......
A nyomorult parancsoros rettenetet egyébként kifejezetten jó használni, de nem fontos, mint látod a képen sem az van.
Én nem tartom felhasználóbarátnak, ha már egy szimpla driver telepítéséhez ilyen megoldásokhoz kell nyúlni.
Ez valóban nem az.
Már a driver telepítésnél ferdén néztem, mert van 1-2 egyedi kártám, amihez bár van linux drivere a gyártónak, de GUI-ból azt nem lehet telepíteni, mert alapból nincs a kernelben.
Hallottam már olyat, hogy egyedi kártyáknál Winen sem volt driver. Azokat a drivereket, amik a kernelben nincsenek alapból......hát igen, amik benne vannak, azokat valószínűleg nem is kéne telepíteni.
Azt senki nem mondja, hogy minden hardveren könnyen és GUI-ból minden pillanatok alatt megoldható, ha nem ismered a rendszert.Izgulni kell az OS miatt
Ja, ez igaz időnként, viszont ha már minden OK, nincs több izgulás, Win alatt ez fordítva van, ott a telepítés alatt nem kell izgulni, a használat során ráérsz erre.
-
Reszben igazad van, es aki biztosra akar menni jatekok kapcsan, annak nem valo a linux.
A hardver kerdes kicsit mar arnyaltabb. Par ev linuxozas utan tok jol meg fogod tudni mondani, hogy mit erdemes venni, es mit nem. Altalaban minden tamogatott a speci dolgokat leszamitva, mint pl. a nagyon okos gamer eger, meg a vilagitos konfiguralhato billentyuzet.
De manapsag a Wifi, bluetooth, stb beallitasa nem jelenthet lehetetlen feladatot.
A legrossazbb, ami tortenhet, hogy elo kell venni a parancssort, ami szinten kicsi gyakorlas utan mar majdnem olyan gyorsan megy, mint windows-on a GUI-bol megoldani ugyanazt.
Persze, nem indenkinek valo, ez is teny.mod: Nem is melekszem, hogy mikor kellett linuxon utoljara kiloni valamit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még olyan nem volt, hogy gui-ról a KDE rendszermonitorban ne tudtam volna kilőni egy processzt. Tényleg nem.
A terminál meg Windows alatt is előkerül, csak cmd a neve és butább
. Ugye ipconfig /all parancs, win10 előtelepített dolgait mint a Candy Crush Saga csak powershellből tudod törölni és akkor még a regedit turkálásához neki se láttunk. Ezekre is lehetne mondani, hogy 2018 van hékás.
De javaslom, hogy ezeket a témákat ne a kolléga topicjában folytassátok, mert nem ide tartoznak.
-
Vesa
veterán
válasz
ubyegon2 #137 üzenetére
"Megsúgom, hogy aki egyik rendszert sem ismeri, annak jóval bonyolultabb a WIn beállítgatása, kezelése, mint a desktop Linuxok asztali kezelő felületein keresztül való beállítgatás"
Ez bizonyára nézőpont kérdése, de pl. egy process-t 1 perc alatt kilövök GUI-n keresztül, míg Linuxon nekem az a tapasztalatom, hogy számos esetben elő kell venni azt a nyomorult parancsoros rettenetet, ami egy codernek barátságos lehet, de az átlag user a világból kimenekül tőle.
Kb. Mandrake óta próbálkozom a Linuxal, volt már a gépemen Mint és Ubuntu számos verziója, Elementary OS, de még a Tiny Core és Lucid Puppy szerű kisebb disztrók is megfordultak egy-egy teszt erejéig.
Már a driver telepítésnél ferdén néztem, mert van 1-2 egyedi kártám, amihez bár van linux drivere a gyártónak, de GUI-ból azt nem lehet telepíteni, mert alapból nincs a kernelben. Néztem a leírást, de már jött is a parancssoros izélgetés...gépeljem be ezt, paraméterezzem azt...xorg és társai, na, hahó, 2018 van!
Én nem tartom felhasználóbarátnak, ha már egy szimpla driver telepítéséhez ilyen megoldásokhoz kell nyúlni.Azt viszont elfogadom, hogy ha szerencséje van valakinek és minden egyes hardvere támogatott alapból, akkor -legalább is driver kapcsán-, nem kell előszedni a parancssort. És itt vissza is térnék arra, hogy mi venne rá a linux desktop használatára, ha:
1. "Izgulni kell az OS miatt", hogy az összes hardveremet támogatja-e alapból, mert ha nem, akkor szívás
2. "Izgulni kell az OS miatt", ha a már jól működő rendszerembe új hardver kerül, mit fog kezdeni vele
3. "Izgulni kell az OS miatt", hogy a játék amivel játszani szeretnék, futtatható-e majd, mert ha nem, akkor nem csak szívás, hanem konkrétan le is kell mondanom róla.Nem vagyok windows fan, távolról sem, de fentiek ismeretében még egyszer sem tudott meggyőzni a linux, hogy van értelme váltanom. Hangsúlyozom, desktopon! Szintén hangúlsozom, hogy mindezt nem flame szándékkal írtam, csak egy személyes szubjektív vélemény a részemről, az általam eddig tapasztalak alapján.
-
Ezzel a listaval csak azt akartam szemleltetni, hogy tok konnyu az egesz.
Tudom.
Épp amiatt írtam, hogy ennél könnyebb is van. Ill. gyorsabb, a Debiannál például a particionáló meg az egész telepítősegédje is jóval bonyolultabb, mint az Ubuntu/Mint-nél. (ezeknél tök ugyanaz, csak más színekkel dolgoznak.
Azért említettem a kollégának, hogy én már rutinból csinálom, mert minden egymást követő ablaknál pillanatokat kell gondolkodnom. Értelemszerű, hogy aki először telepíti még ezeket a könnyen telepíthető disztrókat is, egyes részek komoly fejtörést okozhatnak neki. Winhez szokott embernek a particionálás is nehéz, már csak amiatt is, mert ő megszokta, hogy létezik a C meg a D meghajtó. Itt meg sda1,2, sdb......etc van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged