Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• trafoka

tag

válasz Doze #59 üzenetére

+1

Kb. ezért is próbálok minden hitelesnek mondható IQ tesztet elvégezni amit találok, hogy a mérési szórás alapján tudjak közepelni, és akkor kb. pontosan meg tudom mondani, hogy én 123-mas okosságú egyed vagyok :D Viszont az alap problémát nem itt látom. Az IQ teszt tulajdonképpen kizárólag a logikai készséget méri. Oké, ez egy rohadt fontos dolog, és tény, hogy akinek jobb a logikai képessége annak általában nem kell kétszer elmondani ugyanazt, de ettől még ez csak egy fajta intelligencia. Ahogy mondtad is, a lexikális tudás, a gyakorlati inelligencia, az érzelmi intelligencia stb. mérésére nem alkalmas. Biztos hogy vannak olyan módszerek, amelyekkel sokkal pontosabb képet lehet kapni az egyén "általános" intlligenciájáról, de akkor sem lehet egy konkrét mérőszámot mondnai. Jó példa erre pl. Cristiano Ronaldo és Messi összehasonlítása (bocs, ha az aktuálfoci nem jó téma :D ). Az egyik gyorsabb, amásik jobban cselez - az egyik több gólpasszt ad, amásik kevesebbet - az egyik kétábas, a másik nem. Viszont ettől függetlenül mindkettő annyi gólt lő mint a szar és a hátán cipeli a csapatát. Most akkor ki a jobb? El lehet rajtuk végezni egy valag tesztet, de olyan eredményt nem fogunk kapni mint a fifa 98-ban: A 91 pontos, B pedig 93: hurrá, B a jobb. Úgyhogy az IQ egy szép és jó dolog, főleg ha sok van, de ez csak részben határozza meg az ember "általános" intelligenciáját.

• trafoka

tag

válasz #42431471 #56 üzenetére

Nem zsigeri gyűlölet, hanem általánosítás. Mondjuk én pont nem ismerek egy menzást sem, szóval nem releváns a véleményem :D De azt már én is sokszor tapasztaltam (haveri körben is), hogy a magas intelligencia szart sem ér ha lusta vagy hozzá. Tényleg, egyik haverom pl. geci okos! Én sem tartom magam buta embernek, de hozzá képest sehol sem vagyok. De a fasz simán otthagyta az egyetemet, mert lusta volt tanulni. Csinált egy vállalkozást, ami nagyon jó ötleten alapult, meg is szervezett mindent, dőlt is a lóvé, de két év után leszarta, be is csődölt. Most megint ügyeskedik valamit, de már látom a végét... A másik fele (sajnos elég sok ilyennel találkoztam) akinek az irodája ki van tapétázva ilyen-olyan papírokkal, hogy mindenki lássa mekkora fasza van, de emellett az emberünk egy idióta, aki gyakorlatilag mások munkájából él, csak jól adja elő magát. A lényeg az amit már elöttem is leírtak, hogy az IQ szint egy szép és jó dolog, de ez csak egy a nagyon sok tényezőből ami meghatároz egy embert, önmagában annyit ér mint egy döglött hintaló.
    A másik, amit sokan összekevernek az intelligenciával az a lexikális tudás. Hiába bitroklod egy adott terület összes tudását, ha azt nem tudod alkalmazni a gyakorlatban. Egy 500 oldalas tankönyvet bárki meg tud tanulni, maximum sok időbe fog telllni, de ez nem azt jelenti hogy intelligens is lett tőle az ember. Fontos persze ez a fajta tudás is, és nagyon jól meg is lehet élni belőle még akkor is ha az illető nem a legokosabb ember. A másik fele is igaz, az intelligencia lexikális tudás nélkül nem sokat ért, de az is igaz hogy amgas IQ-val könnyebb azt megszerezni, illetve könnyebb a nélkül érvényesülni.

• trafoka

tag

válasz proci985 #30 üzenetére

"plusz szvsz a nyelv matematika:), szoval mai napig nem ertem hogy lehet valaki jo nyelvbol es gyenge matekbol, vagy vica versa."

Úgy, hogy a matematika önmagában nem értelmezhető. Az egy eszköz, amit felhasznál pl. a fizika vagy a kémia. Pont ezért, mivel nincs célja, nagyon sok ember nem tujda (vagy nem akarja) értlemezni. Én is szar voltam világéletemben matekból, ellenben a fizikát kiráztam a kisujamból. A "nyelv" is egy eszköz ez tény, de annak a használata minden általános környezetben élő ember számára magától értetődő. Érdekes kísérlet lenne ha egy kiscserek úgy nőne föl, hogy csak a matematikát használják vele kommunikációra - ez esetben a matek lenne a készség, a mi nyelvünk meg valami értelmezhetetlen halandzsa.

• trafoka

tag

válasz kisza25 #19 üzenetére

a 2000Ft simán vállalható, elvégre nekik is vannak fenntartási költségeik. Ha lehúzni akarnák az embereket, akkor bedobnának mondjuk egy 30e körüli összeget, és jó sog maszlaggal megkennék. Kíváncsi is lennék rá ki is tölteném, de tutibiztosziher hogy nem megek ezért föl pestre, ezért lenne jó ha lenn online is.
    Viszont összehasonlításként, ami hivatalos tesztet kitöltöttem eddig: 1. Katonaság, sorozás (húúú de rég volt...): 131 pont. Valamilyen hivatalos egyetemek által használt cucc (pontosan nem tudom, nagynéném gyógpedagógus, ő szerezte valahonnan): 128. Vmi internetes, ami elég meggyőzőnek tűnt (full angol, de csak kép feladatok): 123. Havereom melóhelyi tesztje (lenyúlta, japán multi, ez volt a legkirályabb): 128. Szóval biztos hogy van ráció egy-egy ilyen teszt eredményében, ennyire hasonló eredmények nem jönnek ki véletlenül. Pont ezért lennék kíváncsi az itteni eredményre is, reprezentatív eredményt akarok arról hogy milyen geci okos vagyok :D

• trafoka

tag

Azt nem tudjátok, hogy a magasabb szintű tesztet is ki lehet-e tölteni online? Néztem az oldalt, de ott csak ottalvós buli van, ahhoz pedig nincs sok kedvem... Ill. ha valaki tud hasonló olnine teszetet, ami mondjuk egy kicsit hosszabb, az ossza meg legyen olyan kedves, imádom az ilyen logikai teszteket :D Nem kell feltétlenül IQ tesztenk lennie, bármlyen logikai teszt jöhet! (Ill. ha valaki tud megfelflő szinonímát a teszt-re, azt is megköszönném, mert rohadtul zavar a szóismétlés... viszont, a felmérés, próba, próbatétel, kísérlet, feladatsor és hasonlók nem felelnek meg szerintem)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés