Új hozzászólás Aktív témák
-
WinstonWolf
senior tag
válasz janeszgol #80 üzenetére
Egy történet, és egy jogszabályhely.
Történet: Egy nagy pénzintézettel megtörtént telefonos beszélgetés, ahol a hívás elején közölték, hogy rögzítik a hívást, amit kikérhetek később. Megkaptam a tájékoztatást, mindent aszerint tettem, a végén kiderült úgy szar, ahogy van, félretájékoztattak. Mondtam rendben van, semmi gond, - mivel én is rögzítettem a beszélgetést - pontosan vissza tudtam játszani magmanak mit mondtak, tudtam, hogy faszságot. Kértem egy következő beszélgetésben, hogy adják ki a felvételt, amiben rossz információt adtak, mert a kárt be akarom rajtuk hajtani. Közölték, hogy a felvételt 70 000 Ft-ért a rendelkezésemre bocsátják. Erről is volt hangfelvételem.
Ezek után bementünk a bíróságra, ahol az én hangfelvételeimet benyújtottuk a bíróságnak, akik elfogadták, és nekünk adtak igazat.
Miért?
Mert magyarországon szabad bizonyítási lehetőséged van. a polgári perrendtartástól szóló törvény 269. § (1) bekezdése azonban megatározza az un. jogsértő bizonyítási eszköz törvényi fogalmát, ezek szerint nem lehet felhasználni bizonyításra azokat az eszközöket:
- amelyet az élethez és testi épséghez fűződő jog megsértésével vagy erre
irányuló fenyegetéssel szereztek meg, illetve állítottak elő (pl. valakit
megvernek és elveszik tőle az okiratot);
- amely egyéb jogsértő módon keletkezett (pl. hamis közokirat);
- amelyet jogsértő módon szereztek meg (pl. valaki ellopja az okirati vagy
egyéb tárgyi bizonyítékot);
- amelynek a bíróság elé terjesztése személyiségi jogot sértene (pl. a
munkavállaló tudja, hogy munkahelye be van kamerázva, de nem járul
hozzá, hogy a perben a munkáltató felhasználja a róla készült felvételt).
Amint látod a fentiekben a hívások rögzítése nincs benne. Tényszerű, hogy elméletileg csak akkor lehetne felhasználni, ha minden fél tájékoztatva lett a rögzítés tényéről, azonban a törvény ugyanezen szakasza kimondja az 5-ös bekezdésében
(5) Ha a jogsértő bizonyítási eszköz nem használható fel és a perben jelentős tényt a bizonyító fél más módon bizonyítani nem képes, a bíróság a bizonyítási szükséghelyzet szabályait alkalmazhatja.
Tehát egy perben igenis felhasználható egy hangfelvétel ma a magyar jogrendszer szerint, abban az esetben, ha az adott tényt más módon nem tudja a fél bizonyítani. Természetesen joga van az ellenoldalnak az ügyben szabálysértési, és büntető eljárást kezdeményezni a jogsértő bizonyíték miatt, és az esetünkben hangfelvételt készítő félnek ezt tűrnie kell, ha bírságot kap miatta meg kell fizetnie.
Egy a lényeg: Magyarországon a jelen jogi helyzetben a hívás rögzítésének lehetőségét megtilatani gyártói szinten olyan korlátozás, mely nem megalapozott, kvázi egy kollektív büntetés mindazoknak, akik jogszerű keretek között végzik a hívások rögzítését, és azoknak is akik ezzel visszaélnek.WinstonWolf - A második farkas, aki sütni tud.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Asszociációs játék. :)
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Autós topik
- Battlefield V
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- PS5 Lemezes 825GB - használt -
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- "Billentyűzet hibás" Dell Latitude 7390 laptop (13FHD/I5-G8/4GB/128SSD/MagyarVilágítós/Win11)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest