Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• JulWCZar

senior tag

válasz Abu85 #92 üzenetére

Ezt ertem Abu, es amit a masik hozzaszolo irt, hogy ez a jovo zeneje. Tiszta sor.

No akkor viszont a szoftver kenytelen valtozni, a la iPad, vagy maradunk netbook teljesitmenynel, amit viszont ut az iPad.

Nincs kedvem leirni, nem olvasod el, vagy nem erdekel, Jobs is elmondja a videoban, tabletre tablet szoftver kell, vagy varazs hardver.

Te is irod, varazs hardver egy ideig nem lesz. Ez a proci biztos nem az, tudjuk hogy lassu Desktop windowshoz. Es GPU gyorsitas ide vagy oda, a Windows (pl. .net), a Windows alkalmazasok komplexitasa ha nem valtozik szamottevoen, akkor egy C-50-es teljesitmenyu Windows 8 tablet rosszabb elmenyt fog nyujtani, mint egy ket generacioval ezelotti iPad, a nevetseges kis arm cpujaval.

Leirtam a ket lehetseges iranyt: gyorsabb chipek (ez nem az), vagy rendeteg penz es ido butitott szoftverek irasara. Igaz, az iPaddal ellentetben meg a hardver platform is fragmentalt lesz. Hurra.

Ez a chip, ilyen kilatasokkal nem fogja a hasznalt iPad piacot se megrengetni. Nincs az a varazslat hogy desktop Windowssal megtaltosodjon, hiaba gyors a benchmarkokban.

Tenyleg leirtam tobb szemszogbol, es nem erdekel, csak kiragadsz reszeket, vagy elojossz a flashhel, de hat en is turelmes vagyok, leirom sokadjara is hatha.

Nem celom hogy felidegesitselek.

• JulWCZar

senior tag

válasz erdoke #91 üzenetére

A privat iPad munkakornyezetben egy olyan szuk reteget fenyeget, hogy ok nem osztanak/szoroznak. Maximum annyain lehetnek mint az uzleti notebook userek, ami szep piac, de a Microsoftnak edeskeves.

Tartalomfogyasztobol viszont sok van, gyakorlatilag mindenki. Es az Apple meg a tartalmat is eladja nekik, az iTuneson keresztul. Nem hulyek dolgoznak ott na.

A Windows platformnak a tabletizacio tomegesen, iPad anyagminosegben letkerdes, mert ebben a kategoriaban az iPad kiszolgalja a home usert, es az nem biztos hogy az oregedo, doglodo Windows laptopjat lecsereli, ha mar ugyis csak arra kapcsolja be, amire nem jo egy iPad (hosszabb email, office, flash jatekok :DDD ).

Jo lenne tudni miben van a penz.

Vallalati desktopban nagy volt, de a Windows XP-vel erosen tokon lottek magukat, tul idot allora sikerult.

Uzleti notebookok: Londonban a ThinkPad olyan mint a feher hollo, mas business class gep nincs, viszont a vallalati IT-seknek mar nem all fel a szor a hatan, a managerek besetalnak hozzajuk egy MacBookkal.

Es ha meg ez sem eleg, ott a Google es az egyeb hasonlo webes alkalmazasok (csak egy pelda.: Trello), amik vegkepp platformfuggetlenek.

Na azert nem vizionalom a Microsoft veget, tul nagy a Windows momentuma ahhoz hogy hipp-hopp kihaljon, az mar mas kerdes hogy hol lesz ebben a vilagban a Microsoftnak penze belole.

• JulWCZar

senior tag

válasz Abu85 #88 üzenetére

Az akkumlator merettel arra celoztam, hogy az Inteles Core i5/i7 es egy arm chip aramellatasa hasonlo meretbol fedezheto, igaz, az elobbi kb. fele annyi ideig birja, viszont desktop OS-t futtat, desktop alkalmazasokkal.

Vagyis az Intel kozel jar egy nem netbook osztalyu, tabletbe rakhato chiphez.

Mert a user szar gépet vett. De ez nem a hardver hibája.

En meg nem hiszem el, hogy egy HAZIGAZDA-val probalok szakmai vitat folytatni, ervekkel, amikor egy reszletesen kifejtett hozzaszolasomnal elegended a fuled mellett amit irok, es ennyivel elhesegeted az egeszet.

• JulWCZar

senior tag

válasz fordfairlane #82 üzenetére

En megkockaztatom hogy lehet reneszansza a Windows tabletnek, az iPad farvizen.

A baj nem a tabletes Windowssal volt, hanem a magas arral. Premium arkategorias cuccok voltak, gyenge uzemidovel es sokszor gyenge osszeszerelessel (tejfolospohar HP tablet 500K+ HUF, ThinkPad tablet ami erzeketlen a szeleken, stb..).

Ha a Microsoft hajlando megkovetelni a jo osszeszerelest, leveri az arpremiumot, akkor senki nem fogja sajnalni hogy tablet IS a Windows gepe.

S mivel tartalomfogyaszto a Windows user is, a Windows konnyen atalakulhat egy alapvetoen tableten futo rendszerre. Nyilvan a nagyvallalatnal nem. Nem is arrol van szo.

Viszont ebben a folyamatban sem a desktop x86-os legacy alkalmazasoknak, sem ennek az AMD chipnek nem lesz helye.

Ide ultrabook teljesitmeny kell (mondjuk tavaly Sandy max 10-12W-os TDP-vel, de altalaban ennek fele/harmada), Windowstol idegen energiagazdalkodas, es uj, tablet class alkalmazasok.

Es persze ki kell dobni a flash-t :P. Jo csak vicceltem.

• JulWCZar

senior tag

válasz Abu85 #79 üzenetére

Lehet kicsit zavarosan fogalmaztam.

Ezt irtad:
    Lehet, hogy a direkt összehasonlítás hiányzik, de a Z-60 az az Apple A5X-nál processzorerőben úgy 3x, míg IGP-ben úgy 2x gyorsabb. Ezért nem értem, hogy mi az ami hiányzik a teljesítmény oldaláról.

Hagyjuk az A5X-et. Az a legerosebb (grafikaban biztosan) Apple chip.

Nezzuk inkabb az A4-et, ami 2-3 eves, egy magos. Tegyunk melle 256 mega ramot. Ultessuk ele a usert. A user boldog.

Vegyuk a C-50-et, ami meg a mai csucs Apple chipre is koroket ver, nem hogy a fenti hardverre, es rakjunk ala Windows 7-et desktop alkalmazasokkal. A user kegyelemert konyorog.

A portolhatosag azert nem szamit, mert nincs az az isten, hogy a Microsoft varazslattal felgyorsitja a Windows 8-at annyira, hogy a regi szoftverek hirtelen megtaltosodjanak. Kenytelenek lesznek az alkalmazas fejlesztok Windows tabletre butitani/modositani, vagy varni egy megvalto Intel chipre, ami ultrabook teljesitmenyt hoz passziv hutessel, tablet meretben.

Mivel ez a fejlesztoknek ido es penz, ezert inkabb az utobbit valasztjak, mert az Intel nem sokra van ettol (lasd: 11" MacBook Air vs iPad 3 akkumulator meret). Innentol nem hiszem hogy a C-50-es, netbook kategorias chip barmiben valtoztatna ezen.

Vagyis ott vagyunk, hogy ha ennek az AMD chipnek a teljesitmenyet, ami (es most neked becsszora elhiszem) koroket ver az Apple arm csaladjara, ki akarjuk hasznalni, akkor tablet szoftvereket kell irni Windows 8-ra: ergo, Steve-nek a siron tul is igaza lesz.

Persze ott az adu asz, a Windows 8 GPU gyorsitasa. Nos, lehet azon nyerni, biztosan, de hogy egy ekkora szakadekot athidalni, csak ezzel, annelkul hogy kurtitananak a desktop Windows platformon, szerintem nem lehet. Tul komplex a szoftver, tul nagy bloatware a platform, tul sok a 3rd party app, ez nem megy at GPU-ra soha.

• JulWCZar

senior tag

válasz Abu85 #75 üzenetére

Ez lehetseges Abu, viszont a jelenlegi felallas az, hogy egy elso generacios iPad, iOS 4.x-el siman jobb felhasznaloi elmenyt nyujt az emberek 90%-anak, mint egy C-50-es netbook.

Ami valljuk be, a netbookok csucskategoriajaban van.

Vagyis egyelore egy 2-3 eves hardvert kellene utolernie, amiben 256 mega ram van, valamint egy egy magos A4.

Tekintve, hogy ez az AMD proci (az alapjan amit irtal) koroket ver egy A5X-re is, ez azt jelenti, hogy a Windows 7-hez kepes a 8-nak 2-4-6-szoros sebesseg novekedest kellene elernie, hiszen jelenleg a Windows 7-tel egy 2-4-6-szor gyorsabb C-50 rosszabb sebessegre kepes, mint egy 2010-es iPad.

A felhasznalok szemszogebol persze. De hat naluk van a penz.

• JulWCZar

senior tag

válasz Abu85 #70 üzenetére

Nem ertem mibol gondolod hogy az Applenek evekig tartana optimalizalni (?) Intelre.

Tamogat nVidia-t, ATI/AMD-t, Intelt es iOS alatt PowerVR van legalabb 2009 ota.

Abu, sehol nem emlitik a forrasok az OpenGL-t, ezt te talaltad ki. Emlitenek ezer mas okot, csak ezt nem. Ettol meg lehet igaz, de te azt allitod amit en irtam faszsag. :F

A Flash-t nem akarta Jobs, mert kinyirja az akksit mind iOS mind OS X alatt, es az Adobe nem volt hajlando ezt a gondot megoldani. Az Airem uzemideje kikapcsolt Flash blokkoloval felere / harmadara (!) esik vissza. Es ezzel az Apple nem tud mit kezdeni, nem az ovek a kod. Jo hogy kicsinaljak, tonkre teszi a platformjukat. Miert kell hogy egy fostos Youtube video felezze az akksi idomet, mikor egy fullHD nem teszi ezt?

De ez total OFF.

A C-50-es netbook, mint minden netbook, fajdalmas. Rosszabb, mint egy tisztesseges meretu laptop, tisztesseges hardverrel. Ezt mindenki tudja, ezert netbook. Nem lesz csoda tablet formaban sem a teljesitmenyevel, de ha meg pluszban desktop szoftver is fog futni rajta, akkor vegkepp nem ertem hogy miben lesz mas. Hogy fog szembe szallni egy iPaddal, amibol az elso verzio is mosolyt csal az emberek arcara ha webbongeszesre hasznaljak, mig egy netbooktol leizzad a hatuk es eltorzul az arcuk?

Igen, olcso. De az iPad is. Nem veletlenul nyirta ki a netbookokat.

Legyszives nezd meg, ez az a video amirol beszeltem:

Jobs: netbook vs ipad.

Igaza lett.

• JulWCZar

senior tag

válasz Abu85 #64 üzenetére

Nem tudom hogy jon ide a flash, de legalabb offba raktad.

Itt a desktop alkalmazasok netbook hardveren VS iPad tablet alkalmazasokrol irtam, de nem arra reagaltal.

Jobsnak igaza lett. Most itt egy netbook hardver (hiszen a teljesitmenye azonos a korabbi netbookos AMDs megfelelojevel), es attol varjak sokan a csodat, hogy Windows 8-on desktop szoftvert futtathatnak rajta.

Vagyis a legtobb, amit ettol varhatsz, az egy billentyuzet nelkuli, erinto kijelzos netbook.

Mar ha csak atrakod ra ami eddig volt.

• JulWCZar

senior tag

válasz Abu85 #60 üzenetére

Itt az a bajom Abu, hogy te kitalaltad ezt, de nincs ra forrasod.

1. en nem latom hogy rosszul teljesitene OpenGl alatt, ahhoz kepest hogy 17W-ot eszik, es ez csak a Sandy Bridge. Pl.: vigan Diablo 3-azok.

Az alapjan amit te mondasz, a legfingabb AMD/nVidia chip is lemosna, marpedig a 2010-es Airben kulon nVidia chip volt, de a Sandy megis igen jol felzarkozott. Ebben az alacsony fogyasztasu szegmensben nem latom hogy 4-szeres kulonbseg lenne OS X alatt. Es az OS X tamogatja mindharom gyarto chipjeit.

2. a pletykakra erdemes rakeresned, sok minden kiderul, az is hogy az Inteles ultrabook csak B terv volt (!).

Mindket gyarto hitegette az Apple-t:

Az Intel azzal, hogy szallitja majd a versenykepes grafikat. Az Apple erre 6 evet vart (2005-tol szamolva). Jobsnak biztos egnek allt a haja. De ott van az a fomernok (vagy ki), aki lemondassal fenyegette meg ha Atomot terveznek rakni az iPadba. Ugy tunik o sem hitt az Intelnek.

A 2011-es MacBook Air-es sztoriban pedig az AMD vallalta tul magat, a fenti linken is irjak, hogy a CPU teljesitmenye AMD reszrol boven eleg volt az almanak, nekik a csucs ficsorok es a jo grafikus teljesitmeny kellett, amit az Intel eddig csak igert. Az AMD nem tudta szallitani idoben, a Sandy bridge viszont meglepoen eros lett ezen a teren.

Innentol nem meglepo hogy az A6-s sajat armjuk ennyire brutal lett, ennyi pennzel es ennyi hitegetes utan a sajat kezukbe vettek a dolgokat egy ponton.

ARM-os, A7X-es retina Macbook Air, PowerVR grafikaval, 2013-ban?

• JulWCZar

senior tag

válasz Zeratul #59 üzenetére

Desktop alkalmazasok tabletre rancigalasa nem biztos hogy udvozito.

Az iPad bemutatasakor kifejezett hangsulyozta Jobs hogy miert halalra itelt a netbook: mert nem jobb semmiben egy hordozhato laptopnal, kisebb kijelzon, gyengebb hardverrel futtat desktop alkalmazasokat.

A joslata bejott, mert a netbookokat kinyirta az iPad (a userek 90%+-nal, nem a PH! olvasokrol van szo).

A masik iranybol sem mukodik ez, mobil alkalmazasokat egy az egyben atrakni tabletre, lasd Android tabletek (ezt is kihangsulyoztak, mikor valamelyik ujabb iPadnal mutogattak alkalmazasokat a tulfelrol).

Nyilvanvalo elonye lenne egy x86-os chipnek az egyszeru portolhatosag, de ez az AMD chip netbookokba valo, es nem fog tortenni csoda csak azert mert nincs billenyuzet a dobozon. Ha Windows 7-tel, desktop alkalmazasokat futtatva jelenleg lassu (es az), akkor Windows 8-cal ugyanazokat futtatva is lassu lesz.

• JulWCZar

senior tag

válasz Abu85 #54 üzenetére

Forras arra hogy csak az OpenGL miatt akartak valtani?

A grafikon amit linkeltel Ivy Bridge-es Intel grafikat mer. Itt nem arrol van szo.
    2009-2010-ben az Intel joval nagyobb hatranyban volt, 2012-re ledolgozta, most viszont itt van a retina.

Tessek, itt van meg egy cikk Apple Had Late Stage Prototypes of an AMD Fusion Based MacBook Air

OpenGL-t emlites szintjen sem lattam, de nyilvan abban is az AMD fele billen a merleg.

• JulWCZar

senior tag

válasz Jim Tonic #48 üzenetére

Szerintem ezt nem kell offban irnunk, hiszen itt az x86 maszik armos vizekre.

Mint irtam, az Apple mar ketszer atrakta a teljes, fullos desktop oprendszeret egy masik platformra, idovel felegetve a hidakat, lasd legutobb: Apple's transition to Intel processors.

Volt egy jo sztori arrol, hogy egy mernok kvazi titokban csinalta ezt, Jobs nem is tudott rola, aztan fel nap alatt rahuztak neki egy Vaio-ra az OSX-et (2002-ben?), amit a Sony fejesenek bemutatott vigyorogva.

Az hogy kavedaralon is fut "Windows", vagy hogy volt Windows Server Itaniumra is, az csak fragmentalasa a termeknek, es persze tudjuk hogy nem ugyanarrol van szo. Meg ha van is .net, meg esetleg herelt API.

A hidak felegetesevel, az elso csak x86-os OS X-szel a fejlesztoknek vegso soron nem novekedtek a koltsegei: Power ment, x86 jott. Kozben meg volt Rosetta. Es persze upgradelt Xcode.

Ilyet nem csinalt a Microsoft meg soha. Az iparag pedig meglepodott azon, hogy mennyire gordulekeny volt az OS X valtas.

Meg valami, ugy latom senkit nem erdekelt az AMDs ultrabook cikk amit linkeltem: az Applenek nem tetszett az intel chipek video teljesitmenye, nem veletlenul kacsintgattak az AMD fele, de vegul gyozott a Sandy Bridge (joggal).

Ettol fuggetlenul nem lehet ketseges, hogy az Apple valtana AMD-re ha kell. Jelenleg, es a Retina kijelzokkel foleg VGA limitalt lesz a 17W-os szegmens, a CPU teljesitmeny mar boven eleg.

Valamint azt sem ketlem, hogy parhuzamosan csinaljak az armos OS X-et egy ideje. Nem csak mert jol jott 4-5 evig titokban x86-ra is forditani az OS X-et, hanem mert az iOS alapbol OS X-es belekkel dolgozik, immar 5-6 eve.

• JulWCZar

senior tag

válasz jalos #43 üzenetére

Tisztaban vagyok vele hogy sok platformra atkerult, ne magyarazd felre.

A Windows ma es mindig is alapvetoen x86 volt.

Vagy hogy megertsd (bar szerintem szandekosan nem akarod): ha Redmondban kiadjak az ukaszt, hogy dear Windows developers (Ballmer video ;] ), mostantol tessenek armra is full supportot nyujtani, az szep show lesz.

Meg lehet csinalni, de alapvetoen plusz penzt nem varhat senki, viszont parhuzamos termekekkel nonek a fejlesztesi koltsegek.

Ettol fuggetlenul nem ketlem hogy a Microsoft megcsinalja, es hogy elobb utobb megtortenik, de ilyet akkor sem csinaltak meg, ellentetben az Apple-el.

• JulWCZar

senior tag

válasz Oliverda #32 üzenetére

Azert a Nokia jo reg diktalt utoljara, vagy szedte be a nagy penzt.

Mikor volt a Nokia annyira dominans es profitabilis a mobilpiacon, mint amennyire az Apple a tableteknel az elmult 2 es fel evben?

• JulWCZar

senior tag

Ja es persze ne felejtsuk, az Apple mar levezenyelt egy (ketto) platformvaltast, a Microsoft meg egyet sem. Tehat mindket iranyban jarhato az ut.

Es ha meg ez sem eleg:
    Apple Considered Putting AMD Processor In 2011 MacBook Air

Lehet hogy ma "Ultrabook: inspired by AMD" matricak lennenek.

Most vegyetek apple reszvenyt, amig olcso ;]

• JulWCZar

senior tag

válasz hackeeeee #26 üzenetére

Viccet felre teve, az OS X csendben Windows 8 ellenfel lehet a tableteken, ha ugy hozna a sors.

A Lion ota iOS-esedik rendesen, pl.: scrollbar vekony, nem kattintasz ra, hanem ket ujjas gesturet hasznalsz -> innen egy lepes a touchscreen.

Vagy a Mountain Lionban a notification center (bar erre en nem frissitek amig lehet).

Ha hozzavesszuk hogy a 11"-es MacBook Airben 35 wattoras akksi van, az iPad 3-ban pedig 42.5 wattoras, akkor latszik hogy fogyasztasban sincs akkora kulonbseg, sot, a tabletben van az izmosabb telep.

• JulWCZar

senior tag

Hat, az Apple csak jol johet ki ebbol, mert nekik x86-ra is van kesz oprendszeruk, ha ugy alakulna :DDD

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés