- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
s_e_n_k_i
tag
Egy kis infó.
Nekem Openelec fut az RP2-n, eddig minden film minden gond nélkül ment, de gondoltam, megnézem, hogy mit csinál ez a cucc a PH-s teszt videókkal.
Jelentem, mindent lejátszott, egyedül a VC1-es teszt videó akadozott (10 FPS), de az nem is csoda, mivel nincs külön codec license-em, így az SW renderrel ment. De legalább elindult.
A killa sample is minden gond nélkül ment, gyönyörűen nézett ki.
FullHD LG TV-n a 24p amikor kellett, gond nélkül ment.
A proci terheltség pár százalék körül volt (ofkorsz a VC1-nél az egyik mag 100%-on tekert, de a többi mag szintén 2-3% körül volt. Gondolom, ha a SW codec fel lenne készítve a többszálas működésre, akkor azt is gond nélkül lejátszaná, HW decoder nélkül).
A filmek egy másik RPi-re (RPi B rev1, 256 MB RAM) csatolt 80 GBs külső vinyón voltak, Samba-val megosztva, mindkettő ugyanarra a router-re volt Ethernet-en csatlakoztatva).Próbáltam volna fotókat csinálni, hogy milyen jól néz ki a killa sample FullHD-s 42 colos TV-n, de sajnos a gagyi RPi2 - mint tudjuk - nem szereti, hogyha fényképezik.
-
s_e_n_k_i
tag
Ne haragudj, nem akarom megkérdőjelezni a tudásod, de azért van itt kavarás rendesen.
Akkor először is. A Kodi (régi nevén XBMC) egy applikáció, ami alá mindenképpen kell valami OS. A Raspberry Pi-n ha Kodit szeretnél használni, akkor 4 lehetőséged van.
1. Openelec: Kifejezetten médialejátszásra van, az OS-el "egybe van gyógyítva", Linux jellegű oprendszer van alatta.
2. XBian: Raspbian az oprendszer, a Kodi gyárilag része a csomagnak.
3. Raspbmc: Szintén Raspbian alapú, Kodi gyárilag része a csomagnak, de már nem támogatott, RPi2-n nem megy! Az utódja az OSMC lenne, az támogatja az RPi2-t, de mivel eléggé béta, megbízhatatlan (és azt sem tudtam kideríteni, hogy milyen Linuxra épül). Szóval olyat nem mondhatunk, hogy a Raspbmc az Kodi.
4. Tetszőleges Linux (raspbian, arch, stb) és magadnak fordítasz Kodi-t. Ez eléggé advanced mód, és egy csomó olyan készülékspecifikus tuning, mint ami az előző 3-ban van, hiányozni fog.
Ebből látszik, hogy olyan, hogy "gyári Kodi" (amit te írtál) nem létezik RPi-re. az oldaluk is az első 3-at javasolja.Minden vélemény/teszt/review szerint médialejátszásra az Openelec a legjobb, leggyorsabb. Persze, ha valaki a régi Pi-re készült Openelec-et akar használni, akkor ne csodálkozzon, hogy nem megfelelő az élmény (az a csoda, hogy egyáltalán elindult).
És ne haragudj, de egy általános Python tankönyvben nem fognak HW specifikus dolgokat emlegetni. Bjarne Stroustrup C++ könyvében sem fogsz semmi Windows/Intel specifikus dolgot találni. Ha téged ez érdekel, akkor be kell írni a gugliba, hogy "raspberry pi python gpio", és van egy millió találat. De vannak kifejezetten olyan könyvek is, ami Python-t tanít Pi-n, így annak szerves része a GPIO programozás.
Én eddig 20 év alatt sokszor próbálkoztam Linux-al, de mindig feladtam, mert nehézkesnek találtam. Viszont a Pi-vel egyszerűen megszerettem, annyi infó, guideline, tutorial elérhető, hogy most már azon gondolokozom, hogy a nagygépen is áttérek Linuxra.
A nagytöbbség meg nem Windowst akar, hanem Android-ot, meg iOS-t.
-
s_e_n_k_i
tag
válasz
KillahHornet #365 üzenetére
Ha jól értem, akkor két kártyád van, mivel beszélsz raspbian-ról és openelecről.
Mivel a config.txt az SD kártya FAT partíciójén van, az nem működik, hogy csak az egyiken változtatod meg, a másikon is meg kell változtatni (bővebb infó: http://elinux.org/R-Pi_configuration_file)
Egyébként külső vinyóhoz mindenképpen javasolt egy külső tápos USB hub ha megbízhatóságot is szeretnél. -
s_e_n_k_i
tag
válasz
KillahHornet #362 üzenetére
1. Raspbian alatt beirod:
sudo nano /boot/config.txt
Itt modositod a szukseges dolgokat, majd Ctrl+X, utanna egy Y (mint Yes) és Enter.
2. Vagy kiveszed a kartyat a Pi-bol, beteszed egy windows-os PC-be, es a kedvenc editoroddal modositod a config.txt file-t a kartyan. -
s_e_n_k_i
tag
Nem tudom, miért oszlanak meg a vélemények. Már a sima B+ -os RPi-n sem volt semmi gond a médialejátszással, 1080p simán ment úgy, hogy a film egy Synology NAS-on volt, arról szedte az adatot.
Ami gond volt az az, hogy a menükezelés nem volt az az "instant feeling", néha késlekedett, miközben a menüben mászkált az ember. Lassan töltődtek be a fun-art-ok, lassú volt a youtube keresés, stb. De amikor a film elindult, onnantól semmi gond nem volt. -
s_e_n_k_i
tag
válasz
DarkByte #312 üzenetére
Előttem írták, hogy B+ ház kell hozzá.
A kábelnél pedig nem keverendő össze a mobil telefonnal. Ott a 4. csatlakozó a mikrofon, itt pedig az analóg videó. Kábelt szerintem sok helyen lehet kapni, pl
itt van egy. Ha esetleg nem jól van bekötve, akkor fel kell cserélni a csatlakozókat a TV-n :-).
Mondjuk az RPi analóg videó minősége nem igazán "kiválló", mindenképpen javaslom a config.txt módosítását ez alapján. -
s_e_n_k_i
tag
Nekem pénteken megjött (szerda este rendeltem az rpiboltból). Mivel nincs raspbmc, xbian sem volt még akkor a 2-esre, így először életemben feltettem az Openelec-et. Hááát.
TV-re dugva pár perc után elindult, és lehetett konfigolni. Beállítotam a NAS-on lévő videó mappát (kb 390 film). Aztán átállítottam magyarra, mivel angolul csak én beszélek a családban. Aztán elmentem ebédelni, mivel tudtam, hogy a 390 film adatainak lekérése eléggé hosszú lehet. Kb 20 perc múlva ránéztem, és láttam, hogy befejezte a média infók begyűjtését, amit nehezen hittem el, Sony Z3-n az androidos Kodi több órán keresztül csinálta meg ugyanezt. De minden rendben van, minden-t felismert, funart-ok mennek, stb.
Aztán az LG tv-n bekapcsoltam a CEC-t, és működött minden. Még a "Back" button is, holott arra sokan panaszkodnak (külön kell xml file-okban mókolni), de nekem az is outofthebox.
Aztán nyomogattam, nézegettem, teszteltem, de sajnos semmi rosszat nem tudok mondani (pedig tudom az a menő). Villámgyors, atomstabil, pörög-forog, egy röccenés nélkül megy minden elsőre. Android Yatse tökéletesen megy vele. Szóval bosszant a dolog, de majd esténként mindig vakuzgatni fogom, hogy lefagyjon ez a sz*r, és nyugodt szívvel tudjam fikázni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kedvenc zene a mai napra
- Mercedes topic
- Diablo IV
- Okos Otthon / Smart Home
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Háztartási gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest