- Mobil flották
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Szakított a OnePlus és a Hasselblad
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Lecsap az S26 Ultra az Exynos 2600-ra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gh0sT
addikt
Köszönöm a kimerítő választ, ezzel eddig nem voltam tisztában.

No, akkor még egy kérdés: a költségosztós megoldás hogyan működik a gyakorlatban? A kiépítését a Távhőnél lehet kérni, esetleg pályázható, stb.? Ha van ilyen megoldás, akkor ezt miért nem hangoztatják (esetleg én vagyok alultájékozott)?
Gondolom a cél az lenne, hogy megtartsák a jelenlegi ügyfélkört. Ergo ha van olcsóbb megoldás, akkor azt ajánlom az ügyfélnek, hogy két év múlva is nekem fizessen. Vagy talán mégsem érdeke a szolgáltatónak az, hogy a fogyasztó kevesebbet fizessen? Netán a bevételi oldal csökkenésével nem lenne arányos a költségszint csökkenése? Kihasználja, hogy a fogyasztó kényszerhelyzetben van és csak nehézkesen tudna váltani, ha pedig már nagyon szorul a hurok és felmerül a piacvesztés lehetősége, akkor nagy kegyesen előrukkol ezzel a megoldással?
Kérdéseim nem neked szántam, inkább hangosan gondolkodtam... -
Gh0sT
addikt
Tudtommal légköbméterre fizetsz, vagy legalábbis a lakás nagyságának megfelelő a díjazás. Maga a nyílászárók cseréje hogyan csökkenti a hődíjat, illetve mi az a költségosztó? Ez valami olyasmi, hogy minden lakás egyedi órán van és ennek megfelelően fizet? Valamint állítható a hőfok külön-külön?
Más: a fogyasztót legkevésbé sem érdekli az, hogy egy cég milyen működési kockázattal üzemel, milyen költségei vannak, esetleg mennyire eredményes. Én, mint mezei végfelhasználó arra vagyok kíváncsi, hogy a szomszéd kerületben lakó Gipsz Jakab miért fizet az egyedi gázas hasonló felépítésű lakás fűtéséért havonta 10e Ft-tal kevesebbet. Tehát én csak azt érzékelem a laikus felfogásommal, hogy ennél van olcsóbb szolgáltatás is, ami hasonló végeredményt produkál, ráadásul testreszabottabb is és szabályozható.
A tavasz beköszöntével pedig konstatálom, hogy míg én még a februári hődíjakat nyögöm, addig Jakab barátunk megvette a 72 cm-es LCD TV-jét abból a félretett pénzből, amit nekem meg KELLETT fizetnem. Merthogy nekem fizetnem KELL. Ha tetszik ha nem. A Távhő szolgáltat ha tetszik, ha nem. A lakásban lerohad a gatyám, ha tetszik ha nem.
Végkövetkeztetés: én olyan valamiért fizetek plusz költséget, amire nincs ráhatásom. Nem mondhatom azt, hogy nekem elég a 18 fok télen a 23 helyett. Nem tehetem meg, hogy lekapcsolom a fűtést napközben, amíg nem vagyok otthon, vagy éppen arra a két hétre, amíg síelni mentem. A meleg dől, ha akarom ha nem és ezt meg kell fizetni.
Összességében tehát azt kell mondanom, hogy talán a leadott hőmennyiség még arányban is áll a díjakkal, mert mi van akkor ha egy egyedi gázas lakásban non-stop megy a konvektor... biztosan ott is lehetne vakarózni...
Mégis úgy érzem, hogy a mai magyar átlagember számára ezek a díjak magasak. Nem a nettó 80e Ft-os fizetéshez van méretezve a szolgáltatások ára. És bizony itt választási lehetőség nem sok van. Az egész társasház átépítése nem 5 perc. És ezt szerintem a Távhő is tudja. A konkurencia megjelenése önmagában nem elég, mivel a kiépítés sokkal kellemetlenebb, mint fizetni a magasabb összegeket.
Magyarán: váltani kell, de az emberek többsége lusta, kényelmes, ugyanakkor fél is. Jó a megszokott biztos pont, még ha a gatyánk rá is megy... A szolgáltató ezzel tisztában van és ha teheti, akkor rátesz még egy lapáttal. Biztosan érzik ők is, hogy ez nem alternatíva a mai világban, az emberek racionálisabb fele keresi az olcsóbb megoldásokat. Tehát marad az a taktika, hogy amíg piacon vannak, addig a maximális haszonkulccsal próbálnak meg dolgozni.
Ez van... ezt kell szeretni... -
Vandit.
addikt
Ahhoz nem kell közgázt végezni,hogy észrevedd mi folyik ebben a sz@r országban.És nem is szükséges semmilyen számolást végezni meg elemezgetni.Azt mindenki tudja(gondolom)lehúzás ez az ország.
Elemezgetni mindig az akar aki nagyon okosnak,hiszi magát és jön az okfejtéseivel meg a számaival.A statisztikák,elemzések sz@rt sem érnek,mindegyik ferdít. -
V.Stryker
nagyúr
1.Nem kell ide irogatnod és az igazadat magyaráznod.Van elég topik.
2.Az hogy te annyira naív vagy,hogy minden szart megeszel, a te dolgod. Csak mást ne próbálj erről meggyőzni.
3.Ha megnézzük a fűtés árát, akkor már magában akkora, hogy bele van integrálva már minden. Ne mond azt,hogy annyival nagyobb a költsége, hogy már nem lehet mást beleintegrálni. Egy szóval nem állítottam,hogy a másik kettőnél nincs benne, hiszen természetes. Az a nem természetes, hogy kurva magas a retkes fűtés díja alapból+még szednek mellé egy rakat pénzt más címszóval. Egy ilyen szimpla dolgot nem bírsz felfogni? Ne mást magyarázz meg, hanem ezt.
Az ilyenekből él a rabló, mint te. Ha BKV-val közlekednél és a bérlet árán kívül még járműtisztántartási díj fejébe 100 forintot kéne bedobálni a járműn lévő dobozkába, akkor te még azt is bedobnád.
[Szerkesztve] -
stangli
senior tag
Teljeségében egyetértek, de az emberek megfeledkezni arról, hogy minek fényében kire húzták az ''X''-et. Van aki azért mert jó az állása, más azért mert a szomszéd is arra szavaz... de ellenben ha nem úgy mennek a dolgok akkor nyavalyog és anyázik, hogy miért kell meghúzni a nadrágszíjat... Majd belenéz az esti híradóba, a szokásos Anettka Show megy Győzike helyett és jön az anyázás mert a kormány… de már nem emlékszik hogy kire is szavazott mert mélyen elhessegeti a buksijából ezt a fatális tévedést… amúgy ez egy másik sztori. de erre nagyon is hajlamos az átlag ember…
És mielőtt leszólnál, az átlagember alatt azt értem aki szarik a mindennapi politikára, gazdaságra és unalmas perceiben Blikk szerű újságot olvas majd ezután fröcsög a nyála politika meg gazdaság terén és halljuk az idézetek hogy bezzeg az Én időmben amikor Kádár volt a vezér és társai… nem volt ilyen… -
V.Stryker
nagyúr
De ne feledd, a végén, úgyis mi fogunk kifizetni minden költséget, az utolsó vasszögig, legfeljebb más megoszlásban.
Na látod, ebben rohadtul igazad van. Ehetjük egymást reggeltől estig. Vitatkozhatunk,hogy melyikünk hülyébb, de a helyzet változatlan marad.
Viszont nem szeretnék belemenni nagy gazdasági érvelésekbe, mert az megint csak eltérítene a lényegtől és másról beszélnénk, mint kéne.
Nos,beszélsz te itt nekem,hogy bonyolúlt rendszer, irodaházak, alkalmazottak, javítások, csőcserék.... Drága barátom, tudtommal ugyanilyen nagy szolgáltatók és bonyolult rendszerrel rendelkező szolgáltató az ELMŰ és a Fővárosi Gázművek RT. is. Sőt, az utóbbi még veszélyesebb is. A kedvedért elővettem a számlákat és még az éves elszámolást is...egyiknél sincs készenléti díj. Ne gyere azzal,hogy a másik kettő beleintegrálta az árába, mert közhelyes, ha megnézzük a fűtés árát. -
stangli
senior tag
Gazdasági erősség? ejnye bejnye

Figyu azért, lehet számolgatni, ha gazdaságilag annyira pöpec vagy akkor gondolom azt is tudod, hogy statisztikailag bármit ki lehet hozni... sőt nemhogy statisztikailag de könyvelésileg is... lásd tavaly nyáron amikor az Eu befenyitette a magya államot hogy ''Nem, nem, így nem lehet elkönyvelni dolgokoat mert az EU tiltja...'' na szóval, ki ver át kit? amikor a kedves államunk azon van, hogy az emberekből kipréselje az utolsó szuszt is...
Egészségügy, ami az utóbi időben nagy port kavart... na szóval, mióta is akarják átalakitani? ha az emlékezetem nem csal, a Fidesz éra óta, akkor el is kezdték csak mivel nem volt meg a szavazatok 3/4-e így bukta volt... ki szavazta le? egyet lehet találni (súgok, nem a narancsos színűek). és most Ök verik a mellüket hogy elkezdtél és stb...
[Szerkesztve] -
-
V.Stryker
nagyúr
Nézd...legyen általány, kifizetem a hődíjat. De az ''esetleges dolgokért'' hadd ne fizessek ilyen húzósan. Ha 3000 lenne, akkor nem sírna a szám, de ez már kicsit túlzás. Ma már mindenkire rátukmálják a hitelt, így a főtáv is kaphatna, ha szegénynek nincs pénze.
Ha nem a lehúzásra menne ki, akkor talán azt is meglehetne oldani,hogy azt mondják,hogy ez és ez tönkrement, ki kellett cserélni...havi részletbe ennyit kell fizetned,mert ennyi volt a javítás és ebből ennyi rád esik. Ne azért fizessek,ami megtörténhet és nem megtörtént. Egyébként,akkor mit tartalmaz maga a fűtés ára?Az anyagköltséget,amivel tüzeltek? Miből áll össze az az összeg? Nem kell nagy gazdasági levezetésket írni ide. Elárulnám neked,hogy közgáz szakon végeztem és nem idegen a gazdaság tőlem. Pont ezért hőbörgök,hogy megvezetnek. Ezt én is tudom és ők is tudják, de azt is tudjuk,hogy nem tehetek semmit.
Lehet,hogy neked mondanak pár gazdasági idegenszót és azzal elvagy. Én nem...
[Szerkesztve] -
V.Stryker
nagyúr
A főtáv is beletehetné.... Egy másfélszobás lakás fűtése ezen a télen,amikor nem igazán voltak fagyok, 22.000 forintba fájt...mert fájt. Ráadásul múlthónapban,amikor bőven 10 fok felett volt a hőmérséklet, akkor is ennyit számláztak ki...ne már,hogy nem fér ki ebből az esetleges csőjavítás.
-
V.Stryker
nagyúr
Nézd. A Pannonál lebeszélhetem teljesen az előfizetési díjat. És nem kérnek havi 3000-et azért, hogy ha esetleg a vihar kidönti az antennát, akkor legyen miből megjavítani.
Egy másfélszobás lakás fűtése ezen a télen,amikor nem igazán voltak fagyok, 22.000 forintba fájt...mert fájt. Ráadásul múlthónapban,amikor bőven 10 fok felett volt a hőmérséklet, akkor is ennyit számláztak ki...ne már,hogy nem fér ki ebből az esetleges csőjavítás.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3653,90% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955
- (Cini) Minis Forum mini PC Ryzen AI 9 HX 370 AMD Radeon 890M 16 GB RAM 512B SSD 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Új Asus Zenbook Pro Duo 14 OLED QHD 120Hz i7-12700H 16GB 1TB Nvidia RTX 3050Ti Studio Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Sajna nem én vagyok a lakás tulajdonosa, így csak közvetetten dumálhatok.

Elemezgetni mindig az akar aki nagyon okosnak,hiszi magát és jön az okfejtéseivel meg a számaival.A statisztikák,elemzések sz@rt sem érnek,mindegyik ferdít.