Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• letepem

aktív tag

válasz Stanley-B. #51 üzenetére

Technikai szinten ennek a LED-nek a valós értéke 1000-2000 forint között mozog a többi csak az "újdonság" varázsa miatt beépített profit!
    A sima led fényforrás jóval olcsóbb is lehetne, de nem érdeke az iparnak, hogy te kevesebbb energiát eméssz fel!

• MongolZ

addikt

válasz Stanley-B. #54 üzenetére

"Töredék áron, olyat, aminek a képességei is a töredéke a Philips Hue-nak. Nincs ezzel gond, mindenki eldöntheti, hogy milyet szeretne és mit engedhet meg magának."

A Philips Hue izzó egy egyszerű vezérelt lámpa, semmi több, ugyanannyit tud, mint akármelyik másik színváltós led, semmi többet. Ami tudja a "különlegességeket", az a vezérlése. Azt meg ma is olyat veszel, amilyet akarsz, rengeteg megoldás létezik már, amelyik legalább annyit tud, mint ez a rendszer, max nem ilyen csicsa, nem ilyen menő, viszont olcsóbb.

"A Hue izzókban nincs wifi....
    ZigBee Light Linken keresztül kommunikál a bridge az izzókkal. Semmilyen hatékonyságromlásról nem lehet beszélni."

Tök mindegy, hogy wifi/nem wifi, egy plusz valami, amit bele kellett tenni az izzóba. Már a trafóval egybeépített ledek hatásfoka is gyengébb, mint a külön lévőké, itt még belepasszíroztak egy vezeték nélküli egységet. Nem véletlen, hogy a gyári értéke csak 60 lm/W. Egy mai normális led izzó hatásfoka 100-120 lm/W... Ehhez jön még hozzá, hogy a led legnagyobb ellensége a melegedés, amit természetesen ügyesen meg is tesz, na még erre jön rá a trafó hője + a vezeték nélküli technológia hője és helyfoglalása.

"Az én meglátásom az, hogy ha valaki kiad 3500ft-ot, akkor már érdemesebb rászánni a pénzt és Hue-t venni, mert a képességei fényévekre vannak egy béna távirányítós izzótól.."

"béna" távirányítós izzó? Ugye most viccelsz? A telefonod nem egy távirányító? Láttál már ilyen rádiójel vezérlésű távirányítót? Mondom még egyszer: A Hue-nek semmilyen extra képességei nincsenek, egy egyszerű lámpa az, a vezérlése az, ami lehetővé teszi ezeket az extrákat, de ez is akárhogy máshogy megoldható.

"Béna távirányítós izzók: felemeled a kapcsolót és felkapcsolod a világítást, mintha a TV-t kapcsolnád fel."

Megint ez a "béna". Mondom, hogy neked csak a vagizás miatt kell, egyébként nem szólnád le. Így meg a BÉNA telefonodat veszed föl, ez mennyivel jobb?

"Philips Hue: nem csinálsz semmit, mert napnyugtakor már felkapcsolt magától, te meg sem mozdultál."

Ezt akármelyik vezérlés megcsinálja neked, akár alkonyatérzékelővel, akár előre beprogramozott idővel.

"Arról nem is beszélve, hogy ki akar magánál egy távirányítót tartani, vagy mi van akkor, ha az emeletről szeretnéd felkapcsolni az alsó szinten a világítást ugyebár..."

Akár minden helységben lehet távirányító, akár zsebedbe is teheted, ha nagyon akarod. Nehogy azt mondd nekem, hogy te a telefonoddal a zsebedben mászkálsz otthon egész nap...
    Ezek a rádiójel vezérlésű kapcsolók akár több száz méterre is hathatnak, nem probléma neki ez.

"Miért is? Azt fogja csinálni, amit beállítottál."

Látszik, hogy nem láttál még ilyen rendszert a gyakorlatban. Olyan könnyen elqrható, hogy az emberek 99%-a el is qrja. Ezen kívül egy falfűtés, padlófűtés, stb, esetében kb. semmi értelme.

"Jó lehet sok mindenre egy külső időjárás érzékelő, pl. Elgato Eve Weather"

Ez neked időjárás érzékelő???

"de azzal nem tudod megoldani, hogy kapcsoljon le a klíma, ha kinyitod az ablakot."

1., Kezdjük az alapoknál: miért kell egyáltalán a klíma? Azon az égövön, ahol mi lakunk, LUXUS a klíma. Rengeteg építészeti megoldással lehet csökkenteni, akár megszüntetni a klimatizálási igényt, kezdve a normális szigetelésen, nyílászárón át a tető kialakításán keresztül az árnyékolásig, valamint a természetes árnyékolásig (délen lombhullatók, kelet-nyugat ízlés szerint lombhullató/örökzöld, észak örökzöld). Nekem nincs otthon se légtechnikám, se klímám, egyszerű éjszakai szellőztetést használva ezen a nyáron 24 fok volt a maximum, amit mértem benn, egy használaton kívüli szoba hőmérséklete 21 fokig ment fel. Majdnem minden szoba hőmérsékletét mérem (vonatkozó rendelet szerint 26 fok alatt nincs hűtés, de ezzel nincs baj, ez az egészséges). Igaz, az én házamnak nem a mai divatnak megfelelő "amerikai" kialakítású tetője van, hanem jó pár méter magasságú nyeregtetője.
    Persze vannak kivételek, pl. Budapest jó része, ahol az aszfalt/beton hatalmas hőtároló tömege miatt nem hűl le a levegő éjszaka sem.
    2., Miért van nyitva az ablak nyáron? De most tényleg... MIÉRT??? Ha nincs légtechnika, akkor szellőztetni mindig huzatban, az max 1 perc, addig akár mehet is a klíma, többet árt a ki-be kapcsolás.

"Az okostermosztát és 1-2 eszköz van még a piacon, amivel szerintem jelentős megtakarításokat lehet elérni éves szinten."

Röhej az egészben, hogy ezek a megtakarítások a marketing anyagokban nagyon szépen mutatnak, de a valóságban pár %-ot, ha érnek.

Az egész Philips Hue sorozatot ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor a Tesla kijött az energiatárolójával, mindenki úgy ünnepelte, mint a világmegváltót, hatalmas fejlesztést... miközben évek óta elérhető a technológia, csak nem ilyen szép, nem ilyen csicsa, több energiát is tud tárolni, cserébe sokkal olcsóbb... De mondhattam volna akár az Apple termékeit is.

• MongolZ

addikt

válasz Stanley-B. #51 üzenetére

Azt azért tegyük hozzá, hogy ha az ember nem ragaszkodik ahhoz, hogy a telefonjával beszélgessen, meg ott keresse ki a menüket, gyönyörűen elrejthető rádiójel vezérlésű kapcsolótáblák közül tud választani, ezekhez képest töredék áron. Továbbá nem kell belesűríteni (mint pl. a Philips Hue esetében) a Wifit, a trafót, és magát a led izzót az E27 foglalatba, hogy a melegedés miatti hatékonyságromlásról ne is beszéljek.
    3e forintért már röhögve talál ugyanolyat, mint amilyet linkeltél, csak nem wifis, hanem távirányítós, 3,5e forintért meg a falba is el tudod rejteni és soha senki nem látja.

Én egyelőre csak a "vagizást" látom ebben, sokkal hatékonyabb egy egyszerűbb rendszer, ráadásul olcsóbb is.
    Ha meg ráraksz egy csomó nyitásérzékelőt, stb. a fűtési rendszeredre, szegény rendszer azt se fogja tudni, mit csináljon, elég neki a külső időjárás érzékelő (ha már kötelező 100m2 fölött). Néhány ilyen eszköz hozzátételével alig fogsz tudni spórolni, de legalább sokat költöttél.

Persze ennek megvan a piaca, ahogy látjuk nem az szegény emberek vannak megcélova, hanem akinek már gondolkodnia kell azon, hogy mire költse a túl sok pénzét...

• azreon

tag

válasz Stanley-B. #42 üzenetére

De ez az hogy ehhez megint új izzó kell :( Szerintem igazából a vezérlést kéne okosabban csinálni, hiszen sok eszköz már modern(LED izzók) és inkább a "hogyan használjuk"-on tudna az okosítás javítani. Mi van ha én olyan lámpa teste szeretnék, amibe ezek nem mennek be? Miért kéne emiatt lemondanom akkor az okosítás lehetősgéről? Tudom, jönnek többféle formában, kialakításban, de lassan... Pl nálunk a hagyományos E24 izzó nem fér be az álmennyezetbe.

• letepem

aktív tag

válasz Stanley-B. #42 üzenetére

Akkor kérdem én megéri ez nekem ? Veszek egy ilyen starter kitet hub-bal és két grátisz izzóval 26 ezerért! Legyen a házban 20 körte -sohasem számoltam :) -, akkor a kezdő csomagon felül vennem kell még 18 darab izzót 6500 Ft/db áron!

Feltételezve, hogy annyira buta az otthonom, hogy hétköznapi wolfram szálas izző van itthon, de én mindenképp bővítenék és LED-ek irányába indulnék el.
    -Nos, ha szuperhightech-okos-helyettem-felkapcsol-a-lámpa-mert-az-úgy-jó-nekem otthont szeretnék, akkor a kasszánál ki kell adnom 143 ( :Y :Y :Y :Y ) ezer forintot és boldog vagyok! Mert már olyan okos a házam/lakásom hogy ihaj!
    -Második eset, hogy nem vagyok rest magam kapcsolgatni a fényforrásokat, de maradunk a LED-es megoldásnál és durván 1500 Ft/db áron kellemes minőségű darabokat kapok, akkor a korszerűsítésem okán 30 ezer birodalmi valutát kell kipréselnem a tárcámból.

Ezen különbség nem elhanyagolható és még többet is fogyaszt az okos rendszer!
    Mindamellett:
    -több hibaforrás
    -nem biztos hogy a philips továbbra is támogatni fogja és a többi...

Lehet ez még csak egy drága hobbi... :U

• tzl

senior tag

válasz Stanley-B. #33 üzenetére

A hsz-emnek csak az IR-re vonatkozó része volt valójában válasz, a többi már általános megjegyzés volt a cikkhez :)

• MongolZ

addikt

válasz Stanley-B. #22 üzenetére

A Wood mit csinál???

Egyébként engem, mint villanykütyüb*zi energetikust sem hoz lázba ez az egész, egyszerűen (számomra) nem éri meg a kiadást. Én törekszem az egyszerűségre, a kertben van egy programozható C-sínes kapcsoló, ami éjszaka többször felkapcsol néhány lámpát, kb. a felsorolt előnyök meg egyszerűen számomra nem azok.

A helyiségenkénti hőmérsékletmérés abszolút hasznos, legalább be lehet állítani hozzá a fűtésrendszert, illetve kiderülhet néhány turpisság energetikai szempontból.

Azért az, hogy amikor elmész, leveszed 15 fokra a belső fűtést, kicsit erős, 21-ről 15 fokra még 3 nap alatt sem kellene lehűlnie a háznak.

• tzl

senior tag

válasz Stanley-B. #23 üzenetére

Plusz bármilyen eszköz vezérelhető, aminek infravörös távirányítója van, csak egy IR blastert kell bekötni a rendszerbe. Létezik ilyen minden szabványhoz, z-wave, zigbee, dect stb-stb
    Egyébként van itthon is megvehető okosotthon rendszer, ami ezeket tudja és még ki is néz, pl a fibaro. Mozgásérzékelő(fényerő és hőmérséklet is), füstérzékelő (optikai), áradás szenzor, dugalj, redőnyshutter, lámpákhoz switch, plusz univerzális szenzor, ami bármilyen digitális jelet fogad. Szabvány z-wave, úgyhogy bármilyen más eszköz is csatlakoztatható hozzá, pl termosztatfej radiatorra, okoszár ajtóra stb-stb
    És jönnek az egyre jobb új cuccok a világban, pl b1hub vagy a nero
    Ez itt egy insteon pr cikk, mert az nem igaz, hogy a többi gyártó nem ennyire széleskörű

• Gh0sT

addikt

válasz Stanley-B. #13 üzenetére

Mint tudatlan kérdem:
    - milyen rendszereket lehet így automatizálni?
    - világítás - ezt látom, ok
    - fűtés - gondolom ez is ok
    - redőnyök, klima?

Mennyire szabadon programozható a rendszer? Pl. napfelkeltekor automatikus redőny felhúzás, este leeresztés, fűtés állítása időszaknak megfelelően? Létezik olyan, hogy bár nem vagyok otthon, de a rendszer imitálja az otthonlétet (kifejezetten betörés ellen pl. villany kapcsolgatás stb).

• onionHU

újonc

válasz Stanley-B. #13 üzenetére

Megkérdezhetem milyen rendszerű fűtést vezérel a Netatmo Thermostat? Köszi!

• onionHU

újonc

válasz Stanley-B. #9 üzenetére

Valóban jobb egy szabványra alapozni mint egy gyártóra, és biztos, hogy ez lesz a jövő. Az Insteon viszont valamiért egyelőre nem adja a Homekites Hub-ot Európába, hiába kérjük. Azt gondolom, hogy valamilyen minősítésre vagy tanúsítványra várnak.

• petipetya

nagyúr

válasz Stanley-B. #9 üzenetére

Ha jól értelmezem, akkor lényegében mindenhol van egy külön izzó (vagy led lámpa), például a szekrényben is, amit simán fel tudsz kapcsolni a telóról? A hőmérséklet szabályozás alap, így azt most nem emelném ki. A világítás része fogott meg a dolognak.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés