Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• _Smooth

senior tag

válasz petipetya #12 üzenetére

Amit itt írsz, az számomra sem életszerű. Inkább amolyan "szereted a kütyüket, így megpróbálod megmagyarázni, miért van rájuk szükséged" érzetet kelt.
    Ha dimmelve szeretnék fényt kapcsolni hazaérve az előszobában, akkor veszek inkább ilyen kapcsolót.
    Nekem ezekre az "otthon okosításokra" azért lenne szükségem, hogy időzíteni, távolról vezérelni/beavatkozni tudjak, illetve, hogy a rendszer - érzékelők segítségével - önmagát (valóban intelligensen) tudja irányítani.
    Pl. elmegyünk nyaralni, egy gombnyomásra zár mindent, leereszti a redőnyöket, lejjebb veszi a fűtést, behúzza a napellenzőket, lekapcsol minden felesleges fogyasztót. Nem futtatja le a szokásos napi rutinokat (napkeltével redőnyemelés, napnyugtával leeresztés, ha odasüt a nap, akkor árnyékol, ha szél van, behúzza őket, stb), ellenben időnként, kis eltolásokkal, random jelenlét szimuláció (egy kis redőnymozgatás, világítás kapcsolgatás), illetve néha tetőablakon résszellőztetés, hogy ne kelljen a szellőző rendszert üzemeltetni. Kaputelefon a smartphonera cseng ki, ha bent nem válaszol senki, így bárhonnan tudok az érkezővel kommunikálni.
    Ezen kívül pedig, ha otthon vagyunk, a multimedia központ (szerveren tárolt tartalom, klienseken egységes katalogizáló/HTPC szoftver, adatbázis kezelés, multiroom), illetve a napi rutinok (reggel zenével ébreszt, redőnyt emel, fürdőt felfűti, esetleg kávét lefőzi - mindezt "egyénenként", de legalábbis helyiségenként külön - gyerek csak később megy el otthonról, nem kelti fel velem együtt... asszony persze bukta :D), jelenlét érzékelés, ha nappaliban tartózkodik valaki, akkor fűtés aktív, beállított hőmérsékletet tartja. Ha huzamosabb ideig nincs senki, fűtést elengedi, világítást lekapcsolja. Valaki napnyugta után még tartózkodik a teraszon, redőnyt ott nem engedi le, ajtót nem zárja, világítást nem kapcsolja le.
    Hazaérkezést már érzékeli, kaput/garázst nyitja gombnyomás nélkül, majd az ajtót is. Ha gyerek otthon hagyta a kulcsát/telefonját, munkahelyemről nyitom neki az épületet ("ha otthon hagyta a telefont, hogy hív fel" - haver, szomszéd telefonjáról... vaaagy, a kaputelefonról? :) )

Nekem ettől okos az "okos otthon" és ez nem utópia.
    Ezek mind lehetséges, létező dolgok, csak erősen pénz kérdése, vagy sok utánajárás, kombinálás, DIY.
    Ahogy néztem, Somfy cuccai már kb a nagyját lefedik ezeknek (multimedia részt kivéve).

• mackiller

csendes tag

válasz petipetya #10 üzenetére

@petipetya: Bárhol elhelyezhetsz LED izzód, csupán egy standard foglalat kell hozzá. Ha egyedi lámpát szeretnél akkor pedig elég a végére egy Be/Ki dugaljzatot tenni és bármilyet tudsz kapcsolni (akár dimmelhetőt is) :)

• Stanley-B.

őstag

igen Hue izzók vannak mindenhol (van ami színszabályzós, van ami csak fehér), de a kanapén például 2 méteres Hue LED csík van (illetve azóta még pár helyen ami nincs rajta a képen).

A szekrények világítása Power Switch-csel van megoldva. Tehát a szekrény saját beépített világítását irányítom.
    Igen, mindent lehet kapcsolni telefonról.

De ennél összetettebb a dolog. Például ha elmegyek otthonról, akkor a telefon GPS pozíció alapján lekapcsolja az összes világítást a házban, plusz leveszi a fűtést 15 fokra.
    Ugyanígy ha hazaérek, felkapcsolja az előszoba lámpát de csak akkor, ha már naplemente van, illetve felveszi a fűtést is 21 fokra
    Másik példa ha projektoron nézek vmi filmet, akkor egy érintés a "Mozi Scene" ami azt takarja, hogy lekapcsolja az összes világítást, és a LEDcsíkokat leveszi 30%-ra hangulatvilágításnak a film közben.

szerk: látom (#12)-ben hasonlóan gondolkodtál (hazaérkezés, filmnézés), de még ennél is tovább lehet menni azzal amit írtam például, hogy mondjuk kapcsolja fel az előszoba világítást mikor hazaérsz. Be lehet állítani hogy mennyire kelljen megközelíteni az otthont, hogy felkapcsoljon. Nekem például akkor kapcsol ha kb 50 méterre vagyok otthontól.

• Tutu7030

veterán

Tudom, bennem a hiba, de nekem még mindig életszerűtlen, hogy egy lámpa felkapcsolásához a telefont vegyem kézbe. ;] :O

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés