Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Dehogynem, az esetek 99%-aban a kep szerinti UP pozicioban kell bedugni egy fekvo csatlakozoba, csak nehany elbaszott codegen hazban talalkoztam azzal, hogy forditva van belerakva a csati. Monitor oldalan felem esik a kabel ures fele, es hatra a muanyagos, ha pedig monitor/tv aljan van az usb aljzat fuggolegesen, akkor a kabel teli reszenek kell befele (a keszulek hatlapja fele) esni, es az ures all kifele.
Fentiek alapjan mondanom sem kell, nem fogom megvaltasnak erezni a ketoldalas USB csatit, mert szinte kivetel nelkul eddig is betalaltam elsore -
liksoft
nagyúr
Ironikusan írtam, elnézést ha nem jött ki. Így pontosan írom le!
NEM kattogtatott, hanem a sávon tartó servo rendszer nem viselte el az ingadozást, így spirálisan írt a lemezre! Az meg, hogy a firmware írója nem volt a toppon, engem nem érdekel. A tápellátás hibájából kuka drive lett servo jel sérülése miatt.
A sima kattogást meg mechanikailag is el kell viselnie, mert a forgó lemezek esetén a légpárna határra, de erre is tervezve lett. Arra viszont nem, hogy a processzora ingadozó tápellátás esetén hibázik. És itt nem a sima leállás az érdekes, hanem a berángatás (el-vissza-el-vissza többször) szerű hiba. Erre NEM tervezik, és nem méretezik. Lehetne, de az plusz pénz, amit egyre inkább kivonnak a fejlesztésből és a gyártásból.
-
Reggie0
félisten
Hat latod, jo pap holtig tanul
Attol, hogy visszaesik a feszultseg semmi baja nem lesz, viszont attol, hogy vegtelen ciklusban allandoan kattogtatja a fejet mar igen, mert mechanikailag nem birja. Szoval nem az USB-tol ment tonkre, hanem attol az idiotatol, aki nem programozta le fw-be, hogy felismerjen egy ilyen szituaciot.
A "megfelelo szures" nem olyan egyszeru, mert az usb power buson korlatozva van a maximalis (kondi) kapacitas, ami fole mar csak felvezetos in rush current limiterek hasznalata mellett lehehet menni.
A parhuzamositas sosem volt tokeletes, mert nem biztositott a kiegyenlitett terheles, az eletero vezetekhosszak(ellenallasok) es alkatreszek szorasai miatt igy valamelyik mindig elobb fog leoldani. Arrol a szerencsetlen esetrol nem is beszelve, amikor az egyik usb kapun visszafele folyik az aram, a mogottes reszek kiegyenlitettsege miatt. Erre a csatlakozokba kene vedelmet epiteni, de nincsen. (Azert a csatlakozoban, mert a parhuzamositas egy szabvanyon kivuli dolog, igy az eszkoznek kell biztositani, hogy legfeljebb 500mA-t vesz fel).
Nincs itt semmi manko, ezek ismert es nyilvanvalo problemak.
-
pusszycat
nagyúr
-
liksoft
nagyúr
Örülök neki. Most már tudom, több mint 20 éves adatmentéses tapasztalattal a hátam mögött, hogy egy USB-s drive-om nem attól vált servo hibássá mert kevés tápot kapott íráskor. Ugyanis USB-s volt. A sajátom! Igen, mentettem magamnak. (Lehet kuncogni! Szerencsére csak a struktúra kellett, mert rendezés alatt voltak az anyagok, így ez csak másolat volt.) A drive nem élte túl.
Sajnos a drive a fej pozicionálásakor és utána azonnali íráskor meghúzza a tápot. Ha nincs megfelelő szűrése (minek, a gyártók itt is tudnak spórolni), akkor sáv mellé tud írni. Ez viszont servo hibát okoz, ami nem javítható, bizonyos esetekben sem a SMART, sem a firmware (kitiltással) nem képes kezelni.
Sőt, sok alaplap esetén találkoztam azzal, ha Y kábelt egy usb csatorna 2 portjába kötöttem, a drive induláskor kattogott. Ha csak egybe vagy 2 csatorna 2 portjába kötöttem, kitűnően ment! Vagyis az USB áramkorlátozása is a párhuzamosítás esetén beleszól a működésbe. Pedig nem lenne szabad.
A gyakorlati kialakítások elméletben tökéletesek, csak a gyakorlatban kérnek időnként mankót...
-
-
PetX
aktív tag
Ez a foglalat továbbra is 100 Watt -ot képes leadni maximum vagy ebben visszalépés lesz a kialakítása miatt?
Erről nincs info. -
dabadab
titán
Mielőtt még bárki takonyarcú papagájürülék-rakásnak nevezné a másikat a dióda hidak miatt, szólnék, hogy valószínűleg nem lesz benne ilyen (legalább is a falon nem), hanem párban lesznek a +5v meg a gnd lábak.
-
Reggie0
félisten
Nincs komoly eses. Nyilvan meg nem hallottal ideal diode bridge controllerrol.
-
demagóg
aktív tag
Tökéletesen megfelel, sőt. Az USB3 5 GHz diff. jelét nem is lehet másképpen lekezelni. A Graetz jellegű megoldás hiányosságára utaltam csak. Mert tápot még beforgathatunk egyszerűen egy dióda híddal. De valamit kell kezdeni a nagyfrekis alacsony jelű diff. jelekkel is. Ha én csinálnám, akkor szimmetrikus táp érintkezőket használnék, a csati forogjon ha akar, a táp polaritása megmaradna. Amúgy se baj tápra a párhuzamos kontakt. Ilyen frekinél amúgy is szeretnek a jelpárok közé árnyékolásként plusz test érintkezőket betenni. A jel vezetékeket meg elektronikusan vissza lehet mozgatni a helyükre, ez tényleg nagyon egyszerű feladat egy kontrollerben (persze ha a táp nem forog). LAN vezérlőket sem érdekli már régóta a diff jel polaritása, bár a jelek egymással ott sem keverhetők.
A fejlesztők sem örülnének, ha a megforduló táp miatt trükkös szint illesztések, forgatások, vagy galvanikus leválasztások kellenének, a chip tervezés bonyolult lenne. -
Persze, hogy nem volt. Én is csak példát mondtam a polaritás-érzéketlen megoldására. Nem is a Te hozzászólásoddal volt inkább szembenállásom, hanem a falfejelgetőssel.
#76: Persze. Az ötletem csak arra vonatkozott, hogy nem megoldhatatlan a szimmetrikus csatlakozó használata akkor sem, ha az +5VDC és a GND felcserélődhetnek.
-
Rebourne
aktív tag
Közben sikerült találni valami hasonlót arra, amire gondoltam, "dcc auto reverser"-re kell keresni. Nyilván más vezérlés kell, de teljesen megoldható a dolog szilikonból.
-
kekegsm
őstag
+1
Amikor még a kereskedelemben dolgoztam, sok vásárló azon problémázott, hogy milyen nehéz eltalálni a laptop (Dell vagy HP) töltőjének dugójával az aljzatot, és milyen nehéz beletalálni. pedig az kör alakú...
Letörés: úgy van kialakítva, hogy a külső burkolat belevezeti a dugót egyenesen, és igazság szerint mire a belső nyelv a dugóhoz ér, már párhuzamosan tartja.
Ugyanilyen a telefonok microusb-je is, csak sajnos sok gyártó annyira gyenge minőségű alkatrészt használ, hogy az a külső burkolat (ami általában egy hajlított lemez) kitágul, és lötyög, innentől ugrott a párhuzamosság... -
liksoft
nagyúr
Mindenki a "fordítva" gondon rugózik. De egyetlen tisztességes ábrát, vagy fényképet, vagy szabványt nem láttam a csatlakozóról. Így nem tudom, az érintkezők megduplázva kerülnek bele, így két kontaktus lesz egy vezetékhez, vagy áramkör érzékeli a pozíciót, és elektronikusan fordítja a csatlakozásokat? Az érintkezők sorrendje a felületeken hogyan található? Amit találtam, száraz hosszú szöveg volt, nem akartam végigolvasni. Annyit szedtem ki belőle, hogy talán 3A a korlát, de ez sem biztos.
Dokumentációt (kivonatot persze), nem egyszerű hírt szeretnék a csatlakozóról.
Én már hallottam olyan emberről aki beszélt olyannal aki már látott ilyent....
-
Reggie0
félisten
Nem ertem miert hagytak le a csatlakozok koruli, kifutopalya fenyeire emlekezteto, villogo ledsorokat.
De sokkal jobb lett volna, hogy ha kamerat is epitenek az aljzatba es az aljzat melle lehetne tenni egy kis LCD kijelzot, valamint minimalis kepelemzest vegezni a dokkolas segitesere, mint mondjuk ahogy a szojuzon is csinaljak: -
vittorio7
őstag
A nyugdíjas édesanyámnak is gondjai voltak az usb csatlakoztatással.
Vettem Neki, egy ilyen előlapos PC házat. Ennek nagyon örül.
-
törölt tag
Gondolom azok értetlenkednek inkább ezen, akik még mindig betonkeverőt használnak otthon a 15 USB kivezetéssel, ami bőven elfér a fél falnyi hátlapon. Ellenben az ilyen méretű csatlakozókból fel lehet értelmes mennyiséget tenni egy ultrabookra is, ami nem hártány, sőt, kifejezetten előny. Régen el kellett volna felejteni már azt a bazinagy végét az USB kábelnek, és a micro szabványhoz közeli méretűvé tenni, és leginkább mindkét végét egyformára csinálni.
-
Male
nagyúr
Minden alaplapon ugyan abban az irányban állnak az USB-k... csak egyszer kell megjegyezni, és soha többet nem rontod el, nem kell látni.
Amúgy tényleg nem hiányzott egy új szabvány. Végre lassan már nem kell utazásnál kábelt cipelni a telefonhoz, tabhoz, mert sima micro USB kábel van hozzájuk, így kb mindenütt / mindenkinél van belőle.... erre jön az új, és megint hordani kell a kábelt
-
Az usb hosszabbító duma jól hangzik, de plusz egy lifegő útban lévő kábel, a töke kivan már az embernek velük. Ha tényleg megoldanák úgy, mint ahogy az apple-nél van, ami meglepően jól sikerült, az nagyon sokat lendítene minden téren.
-
Zimmy88
tag
Érdekes módon én 10ből egy alkalommal próbálom csak fordítva bedugni. Talán mert megjegyeztem, hogy hol van a nyelve az aljzatnak... De előttem már írták többen: egy USB hosszabbító, vagy egy villanykapcsolás csodákra képes!
Ettől függetlenül nem lesz hátrány ha fordítva is jó lesz, csak megfelelően tartós anyagból csinálják a csatlakozó nyelvét.
-
Taybore
aktív tag
-
-
Már csak eszközök kellenének, amik kihasználják, mivel az usb 3-at se sok minden használja ki..
[megnyugtató, hogy a vesszőhibát nme csak én vettem észre]
-
Értelme 0. Az xkcd kép tökéletesen ki is fejezni mit gondolok. 15+1 millió szabvány, most lett még egy...nagyobb, mint a micro verzió, de szimmetrikus, kb. ez az egy előnye van. Cserébe vehetsz új átalakítót, ha univerzális akarsz maradni. Bár lehet csak én nem értem a lényegét.
-
ddekany
veterán
És én még azt hittem, hogy csak én fojtanám bele egy kanál vízbe azokat, akik a USB "A" csatlakozó elkövetéséért felelősek... Komolyan, mi vezette őket ilyen emberiség elleni bűntettre? De egyben azon is megvagyok döbbenve, hogy rájöttek, hogy ez így nem jó! Csak simán bedugom cuccot és megy??? Lehetetlen!
-
kpal
nagyúr
De lehet használni majd régi usb-s motyókat vagy kell átalakító , megvagyok kavarodva
-
Integrale
veterán
Sokan úgy írnak róla, mintha már ezt használnák évek óta.
-
Baryka007
addikt
Király.... még könnyebben törik majd le .... ezt elég már csak rosszul kihúzni és meg fog görbülni ... gratulálok... miért nem volt jó a nagyobb méret ?
-
oraihunter
aktív tag
Kíváncsi leszek ezek mennyi ki be dugdozást viselnek majd el?
Mert erről nem szól a cikk!
-
htc07
addikt
Mindenki ennyit spórol a világításon?
Nekem ki van vezetve a gépből az összes USB hosszabbítóval az asztalra, 1000 forintból megvan 6 port kivezetése, az a másfél méteres kábel pedig nem fog sokat lassítani az adatátvitelen. Pedig kevés embert ismerek, akinek napi szinten szüksége van arra, hogy 6 porton cserélgesse folyamatosan szimultán az eszközöket.
/napi life hack vége/Klassz, hogy fél másodpercet spórolhatunk ezzel, cserébe hamar ki fog törni az a vékony kis pöcök, ha csak nem valami masszív anyagból készül.
A microusb-t pedig könnyű kitapintani, csak egyszer kell megjegyezni hogy hogy kell a telóba dugni, aztán a kis rögzítőpöckök az apán simán elárulják, hogy mi is a helyzet.
-
Akybron
aktív tag
Ha a pendrive belement a gép hátuljába elsőre, és mégsem látja a cuccot, akkor valószínűleg az ethernet csatlakozóba sikerült.... Esetleg a soros portba. utóbbinál még kontaktus is van, a 4 pin jó helyen van
-
xmaas
őstag
Hasznos lesz hogy mindket iranybol berakhato sokszor sotetben kell egy csomot szarakodni a csatlakozassal amig sikerul a muvelet igy legalabb konyebb lesz valamivel
-
vittorio7
őstag
Nekem szimpatikusak. Így talán a mobil eszközökön is elterjedhetnek.
Mert ezeknél a "szörnyeknél" jobb az biztos:
-
dabadab
titán
-
Laci.M
senior tag
És amúgy mi lenne az előnye neki? Mert én nem látom értelmét az asszimetrikus csatiknak.
Rühellem az USB-t, hogy 3 féle képpen lehet bedugni. Rosszul-fordítasz akkor is rossz, majd vissza eredetire és na végre akkor jó.
Az USB univerzális interfész, nem csak a notebook oldalán van jelen, ahova még a hülye is betalál vakon, hanem ott van a tv-ken, mobilokon, autókban, villanyborotván és kb minden hordozható eszközön.
Lehető legidegesítőbb dolog microusb-t dugdosni vak sötétben egy telefonba amely persze tokban van és lehetetlen elsőre beletalálni...
Sok-sok évet késtek már ezzel!
-
Tidus
addikt
Ennél a csatlakozásnál, tényleg néhányan bele fogják törni az USB-jüket. Ha nem is akkor egy idő után valami feszített formában fog csak működni.
Nem valami felhasználó barát megoldásnak tűnik. -
Viktor81
senior tag
Szia !
Nem, nem elkepeszto logikai feladat, de mar megtehettek volna korabban, mert pl. amikor a TV oldalaba/hatuljaba akarom bedugni a PD-t, a keves feny miatt sokszor komoly kuzdelem, hogy forditva probalkozom, vagy az aljzatot nem talaltam el. Mindez teljesen feleslegesen... De szamitogepes felhasznalas soran is latom, hogy a kollegaknak, vagy barki masnak 50% az eselyuk, hogy eltalaltak-e az iranyt, vagy sem (persze forditanak rajta egyet es kesz)
V.
Ui.: amugy az egyseges meret felvetese teljesen jogos
-
kirukris
tag
Egy asszimetrikus formának jobban örültem volna
-
Vicces... ennyire levédte az apple a saját koncepcióját, hogy nem merték normális "apa" formára csinálni. Minek az a vékony bigyó a közepére... ejj. Adtak kis túlzással egy pofont a sz*rnak.
Ha már újat csináltak "ki is fordíthatták" volna egylépésben.
-
-
törölt tag
Talán átlépi a 100 csatlakoztatási ciklus-os léktani határt. Lesz ebből még anyázás
-
BPeter01
tag
De miért nem lehet határozott trapéz alakúra kialakítani?!
Majd véletlen kitörik a közepe és szerencsére az alaplappal együtt elfüstölnek..... -
siti
őstag
már a 3,5-es jack dugó is szimmetrikus volt és mindegy hogy dugtuk be. itt meg? a fiúba dugjuk az anyát, mert így lesz jobb és egyszerűbb és nem törik bele, nem koszolódik....
-
zseko
veterán
Marhára sokat látni belőle...
Van egy felesleges vessző:
...az egy kábellel áthidalható maximális távolságra, nem volt hatással... -
Azt rebesgetik, hogy az új BlackBerry-k ezzel jönnek már.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Filmvilág
- Milyen routert?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Formula-1
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest