Hirdetés
- Android szakmai topik
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tetsuo
őstag
válasz instantwater #49 üzenetére
Ilyen eszközt (közel) lehetetlen lene kivitelezni, a flicker free fényforrásokat jóval egyszerűbb lenne bevezetni.
Ha egy efféle tárgyat pacra dobnának, az messze nem lenne tökéletes, vagyis attól csak jobban megfájdulna a fejed. -
addikt
válasz janeszgol #48 üzenetére
Új startup ötlet: olyan szemüveg kifejlesztése ami a beérkező vibráló fénnyel ellenütemben és megegyező erősséggel generál vibrálást így kioltva a beérkező vibráló fényt.
Mivel nem tudod az egész világot rávenni, hogy használjon normális fényforrást, ezért személyes védőeszközként funkcionálna, és elég szép áron el lehetne adni.
Legalábbis én megvenném, ha megfizethető, és tényleg működik.
-
janeszgol
félisten
válasz instantwater #44 üzenetére
Semmit nem egyenlít ki, ez nem így működik. Én lámpát mentem venni lámpaboltba, de ki kellett jönnöm. Több gyárban is dolgoztam, volt olyan, ahol szédültem egy idő után. Gáz.
-
addikt
-
kchris78
veterán
kiegyenlítené de ugyanarra a 220-ra vannak kötve. a legócskább fénycsövek villogása meg emiatt van...
-
Atomgeszi
nagyúr
Ja, Aldi Lidl nincs baj Talán még a Spárban szarok a fények.
Tescoba nem is járok, csak Purinas macskakajáért, ha félévente küldenek pár kupont hozzá. Egyébként elkerülöm, drága és nincsenek jó cuccok.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
addikt
válasz Atomgeszi #42 üzenetére
Irány a Lidl, kevesebb választék, kevesebb felesleges dolgot vetetnek meg veled
És még talán PWMes világítás sincs.Amúgy, ha sok forrásból érkezik a PWMes fény, az nem egyenlíti ki valamelyest a vibrálást mire a szemedbe ér? Egy Tesco tipikusan olyan hely ahol egyszerre látsz legalább 30 fényforrást.
[ Szerkesztve ]
-
South Velen
addikt
válasz tobias88888 #41 üzenetére
P30 Pro-d van? A szürke szín nem válik inhomogénné vagy zöldes árnyalatúvá?
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz instantwater #36 üzenetére
Hu. Nekem a tescotól vannak rémálmaim. Oda bemegyek vásárolni, már 2 perc után annyira rosszul vagyok a bent lévő fényektől. Rettenetes. Ha nagyobb sor van, és 5 percnél tovább kell álljak a sorban, már jön a fejfájás, meg zavartság érzet a fények miatt. De érdekes mód, csak a tescoban. Nem tudom, milyen fos csöveket használnak itt.
Mi9-en nem volt zavaró viszont a PWM. De pár hónapja jött a DC Dimming frissítés, bekapcsoltam hátha. Lehet hosszútávon mégis csak jobb. Azért napi 3-4 óra kijelzőidőm van.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
tobias88888
őstag
Bekapcsoltam, de minimális a szin elváltozás. Zavarni eddig se zavarta a szememet, de azért marad bekapcsolva biztos ami biztos.
-
Male
nagyúr
Az mindegy, hogy kevesen használják, ettől még elég gáz a cikkben a villogós megoldások között példának említeni, amikor az pont kivétel, és nem villog...
Igen, ezt írtam, hogy az átlagra áll be, akkor itt alá is van támasztva, hogy helyesen gondoltam, köszi a linket! ( bár még csak beleolvastam, majd holnap megnézem rendesen )
[ Szerkesztve ]
-
Tetsuo
őstag
Ki használ ma már izzót? Sajnos sokat fogyaszt.
A pupilla pedig nem tud abban a nagyságrendben lévő sebességgel változni, ahol a villogás frekvenciái vannak (50Hz-...), ergo átlag fényértékre reagál - megfelelően.
A pupilla reakcióidejének mérése. Ha jól értelmezem, az eredmények minden esetben 200ms feletti reakciót mutatnak.
Ezen kívül érdmes megemlíteni, hogy a pupilla nagysága nem csak a fényerőtől függ, hanem a felismert képi "tartalomtól" is.
Anyák pupillaválasza csecsemő képére reagálva.[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
Igen, sajnos szinte mindenütt ezt nyomják (...de az izzó ettől még kivétel, igaz nagyon nem új ).
Jaja, én is akartam világító billentyűzetet, de pont a villogás miatt inkább nem vettem. Nameg igen, a sütő kijelzője is villog.
A nem romlikban nem lennék biztos. A pupilla beszűkölése szerintem védelmi mechanizmus is. Nem csak arra szolgál, hogy a megfelelően érzékelhető tartományba hozza a szembe jutó fény mennyiséget, hanem ezzel védi is a fényérzékeny sejteket... viszont a PWM miatt ezt nem teszi meg, így a villanásokra a sokszorosát kapják annak, mint amire "tervezve vannak".
Igen, majd ha mindenből újat lehet eladni miatta, akkor hirtelen megérkeznek a vizsgálati eredmények ezekről...
-
addikt
Én ez miatt egy korábbi munkahelyemen kicseréltettem a neont flicker free LED csőre.
A mostani helyemen pedig flicker free monitort kértem.Én annyira érzékeny vagyok rá, hogyha új helyen interjúzom 1-2 órát, észreveszem, hogy PWMes-e a világítás az irodában.
Ez is egy döntést befolyásoló tényező.
Nem akarok felesleges köröket futni, ha engem akarnak felvenni, hogy azt mondjam, rendben, elfogadom azállást, ha kicserélitek az iroda világítást.Ez egy kis pár fős irodánál működhet, de egy nagy open plan officenál esélytelen.
Részben ezért is hagytam ott az egyik helyet néhány hónap után mert égett a szemem és fájt a fejem a PWMes LED világítástól. Fejfájással nem lehet dolgozni.Viszont amennyiben tetszik a munka és az interjún sem égett ki a szemem, úgy első dolog, hogy a szerződés aláírása előtt közlöm, hogy flicker free monitor kell.
-
janeszgol
félisten
Minél alacsonyabb, annál zavaróbb. Ez alól a nulla a kivétel.
Kellően magas frekvenciánál nem fáraszt, mivel azt már a szem sem érzékeli.
Amúgy ez úgy van, hogy a szemed érzékeli, de az agyad nem, ezért nem látod. Szóval elkezd fájni a szemed, amitől később lekezd fájni a fejed. -
Y72
aktív tag
Engem érint a leírt probléma, mellette kék szemem van és érzékeny vagyok az erős nappali fényre is. Sok hasonló emberrel találkoztam, akik viszont a képernyős villogást nem látják / nem zavarja őket. Nem tudom mitől függ, hogy valakit zavar/nem zavar. Lehet az agyi frissítési frekvenciájuk túl alacsony? . Nekem volt munkahelyi PWM-es monitorom ami miatt fejfájásom volt ha nem max fényerőn használtam.
5 éves samu amoled panelnál nem volt ilyen problémám, de az új telefonokon különösen érzem, hogy sötétben legalacsonyabb fényerőn is "szúrja" a szememet a képernyő. Szerintem eddig is tudtak erről, csak régebben a fényerő ugyanúgy az intenzitást szabályozta a frekvencia helyett.
Remélem most ez visszaváltozik mindenhol.Körülményektől függően még a 1-200Hz is okozhat problémát. Pl olcsó kínai fejlámpákkal nem lehet rendesen közlekedni (bringával este) mert alig látni valamit az úthibákból közepes fényerőn. Nagyon zavaró.
-
Tetsuo
őstag
Szinte minden újabb fényforrás PWM-es, és emiatt flicker-es (vagyis vibrál).
Az összes autó, ahogy említetted, de a luxus belső hangulatfények is!, újabb mosógépek kijelzője, billentyűzetek világítása, bármilyen LED visszajelzés, a fényerőszabályozós lámpák stb.Ettől nem a látásunk romlik, hanem a stressz-szintünk emelkedik és talán rosszabbul tudunk pihenni is - aminek nem csak rövid, hanem hosszútávú következményei vannak/lesznek. Pl. mínusz 5 év, a várható élettartamból, nagyobb kockázat a rákra stb. Ezt közvetlenül senki nem vizsgálta és sokáig nem is fogják, persze.
-
Male
nagyúr
"az a legtöbb mesterséges fényforrás esetében (izzók, kijelzők) valamilyen frekvencián vibrál"
Mondjuk az izzók esetén pont nem vibrál.Ami engem zavar: ma az autókat is tele pakolják kijelzőkkel, és többnyire az is PWM ( pl Land Roverek, durván vibrál a lekamerázott kijelző: [link] ), és ez az ember szemének a sarkában van, ahol a leginkább érzékeny erre... persze a tesztekben ezt meg sem említik, legalábbis én még nem láttam sehol. Ezen kívül imádják az autók lámpáit is PWM-esre csinálni, este csak azt látom, hogy villognak a szemembe folyamatosan ezek a rohadt lámpáik. (aki érzékeny rá, az este, fáradtan még durvábban észleli) Aztán az utcai világítás, ahol LED-ekkel csinálják, persze hogy ott is villogtatják...
Kíváncsi vagyok, mikor jönnek majd sorban a tanulmányok, hogy mennyire károsítja ez a látást... mert ugye a szemüvegesek aránya durván nő, de ez egy elfogadott dolog, meg biztos csak mert sokat nézünk közelre, véletlenül sem attól, hogy állandó villogást látunk. ( a pupilla alkalmazkodik a fény mennyiségéhez, namost a PWM-es átlaghoz beáll, mert azért annak a frekvenciáját nem követi le... és onnantól a felvillanásoknál nagyságrendekkel több fény jut be a szembe, mint kéne... nem vagyok szemorvos, de van egy sejtésem, hogy ez rohadtul káros valójában, csak egy gyártót sem érdekel igazán, mert olcsóbb megoldás a PWM.)
-
bedibazsa
senior tag
válasz South Velen #26 üzenetére
Én részben azért adtam el az S9-et, mert a szemem fájt az esti, alacsony fényerős olvasás közben. Ugrált a kép, én sem tudtam, miért van ez, de itt most sok jót olvastam. Azóta visszatértem a P20-ra, szoftveresen borzalmas, de legalább nem fáj a fejem, szemem.
-
addikt
válasz South Velen #24 üzenetére
A CCFL ilyen szempontból jobb volt a szemnek. Aztán átálltak LED megvilágításra és jöttek a viszkető szemű fejfájós emberek.
-
addikt
válasz South Velen #20 üzenetére
Ezek a görbék honnan vannak?
-
NorbixD
tag
Köszönöm a válaszaid! Nekem is sok újat mondtál!
Nekem egy Mi 8 SE telefonom van. Ez a megvétel pillanatában még PWMes volt, viszon azóta jött rá egy frissítés amivel bekapcsolhatóvá vált a "csíkozódáscsökkentő mód" (DC dimming). Azóta is ezt használom, észrevehető árnyalatni különbség ezzel. Inkább mintha tisztább, egyenletesebb lenne a telefon kijelzője.
Tudsz bármit arról, hogy ez a készülék milyen fajta DC dimminget használ? Köszi
-
janeszgol
félisten
Köszi! Végre valaki, aki a megfelelő tudással rendelkezik. Bizony nem egy emberrel találkoztam, aki tojik erre, és még engem néz hülyének, hogy mit problémázok.
Pedig kell vele foglalkozni. -
South Velen
addikt
válasz janeszgol #25 üzenetére
Régen még az összes OLED telefon PWM mentes volt. De ez a kis 60Hz dip azokban is megvolt. Ha megnézed, a notebookcheck teszten sem teljesen egyenes a vonal a lumia 650 tesztnél se, ott vannak a kis dip-ek. De én ezeket PWM mentesnek tartom, de valakit még ez is zavar.
Aztán jött a változás. Hogy miért, azóta se tudni...
Pl. Galaxy S1-S2 még PWM mentes volt, S3-tól már jött az agresszív PWM. Akkor még nem is tudtam mi az, csak azt, hogy fáj a fejem, amikor használom. Aztán vettem egy TV-t monitornak, mint később kiderült 120Hz PWM-mel. Na ott 5 perc után szédültem, széthasadt a fejem, minden bajom volt. Akkor kezdtem utánanézni, mi is ez és azóta folytatok hadjáratokat azok ellen, akik ezt a technológiát fényerőszabályozásra merik használni....
[ Szerkesztve ]
-
janeszgol
félisten
válasz South Velen #24 üzenetére
Lumia 650 PWM mentes úgy tudom.
-
South Velen
addikt
válasz South Velen #20 üzenetére
Egyébként olvastam olyan emberekről akiket ez a kis mini-dip is zavar, de ha ez téged zavar, akkor el kell felejteni az oledet, mert én még nem láttam olyat, amiben ez nincs meg. A technikai sajátossága, de hogy miért kell, annak a hátterét nem tudom. Én baromi érzékeny vagyok a PWM-re, de ez azért nem zavar, a régi CCFL monitorok is PWM-esek voltak, csak ott nem tudott kialudni annyira a fény közben, hogy stroboszkóp legyen, engem az sem zavart.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Egyébként jól értelmezem e, hogy ez a PWM akkor lesz, mikor lejjebb veszem a fényerőt egy bizonyos százalék alá, addig még okés az OLED? S akkor ez a DC ezt hivatott kiküszöbölni, váltani, de azért ez sem lesz megoldás igazán erre a kérdésre? Bocsánat, nem értek hozzá? Köszönöm!
-
enginev3.0
félisten
Engem az érdekelne hogy ez hogy befolyásolja az akksi
SOT stb
[ Szerkesztve ]
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
South Velen
addikt
válasz instantwater #17 üzenetére
Ezek a kis 60Hz-s "mini dip"-ek minden OLED-ben megvannak, még az LG OLED-ekben is. (lásd rtings) [kép]
Technikailag PWM, gyakorlatban pedig ilyenkor nem éri el a teljes sötétséget a panel, tehát nincs stroboszkóp effekt. A Mi9T 75/255 fényerő alatt lép be a valódi PWM tartományba. Persze azt beszéltük a topikban is, hogy kurva gáz egy olyan telefontól ami "DC dimming"-gel volt hirdetve már megjelenés előtt.A Mi9T így működik: [kép]
[ Szerkesztve ]
-
Tetsuo
őstag
válasz South Velen #6 üzenetére
"Amúgy az is érdekes, hogy eddig a tesztekben telibe%@*/átok, hogy egy oledes telefon pwm-e, illetve milyen fényerőtől DC, és milyen fényerő alatt PWM-es, de most..."
Reméljük ez mostantól tesztelt tulajdonság lesz. -
addikt
válasz South Velen #12 üzenetére
9T még 100% on is PWMes, ez a leggázabb benne. Legalább 100% on tűnne el, és Oled Saverrel szépen leszabályoznám, de még max fényerőn is vibrál enyhén.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
De jó, hogy ilyen hozzászólásokból tanulhatok Vajon epilepsziásként mennyire kellene ezekre odafigyelnem. Lehet a következő EEG-re elviszem a mobilom
Örülök, hogy a műszaki cikkek terén is kezd felmerülni az ember egészsége. Ideje.
[ Szerkesztve ]
-
stbtamas
aktív tag
Megint egy huvely reklam.
Oneplusok is tudjak ezt, marmint ki-be kapcsolni.ZTE F101, Samsung Galaxy Mini S5570 GT -> Motorola Atrix -> Lenovo P780 -> Meizu MX4 > Oneplus 3 > iPhone 6/6s/7Plus/X > Blackberry KeyOne Black > Nokia 7.1 > Oneplus 6T > Pixel 4 XL 128GB Just Black > Samsung Galaxy S21 > Motorola Edge 20 Pro > Pixel 6 Pro > Nokia X30 5G > Samsung Galaxy S23 Ultra
-
Taci
addikt
Köszönöm a cikket, nagyon hasznos és informatív!
-
South Velen
addikt
Az orosz ixbt tesztportál a legjobb ilyen szempontból. Orosz - angol teljesen jól működik google fordítóval.
A notebookcheck is méri, de ők sokszor hülyeséget írnak, pedig még műszerük is van rá... (Pl. A Mi9T csak az alsó 30-35%-ban pwm-es, ezzel szemben a notebookcheck szerint 99% és alatta PWM-et ír.
Régen említés szintjén a gsmarena is kitért rá, mostanság nem..
-
janeszgol
félisten
Csak a notebookcheck méri ezt. És az IPS panel is lehet PWMes.
Nem a PWN megléte a nagyon lényeges, hanem annak a frekvenciája. A Samsungok jellemzően 240 Hzes vibrálnak, erre én is érzékeny vagyok. Vannak telefonok, melyek a fényerősségük egy része alatt 12 ezer hertzen vibrálnak, az már okés. A MacBookoknál van, amelyik 18 khzen vibrál, az már nem fáraszt.
A notebookcheck laptopoknál is méri ezt, nem csak a telefonoknál. -
Obyboy
addikt
válasz South Velen #7 üzenetére
Pár napja olvastam a Mi9T fórumban a PWM-es hozzászólásaidat. Akik érzékenyek a PWM-re azok hasonló cipőben járhatnak mint akik a 3D-s mozikra érzékenyek.
Hobby szinten jó ideje követem a telefonos híreket de az OLED PWM vibrálásos problémája néhány héttel ezelőttig újdonság volt számomra (és azóta sem olvastam igazán utána). Ez lehet azért mert leginkább még IPS paneles készülékek vannak a családban (feleségemnek MiA1, nekem OPO), vagy azért is mert csak néha olvasok külföldi tech portálokat, az itthoni oldalak pedig emlékeim alapján nem igazán foglalkoznak ezzel a témával.
Van olyan (akár külföldi) oldal vagy youtube csatorna ahol a készülékek tesztelése során kitérnek a PWM-re is? Telefon csere előtt állok így szeretném minél részletesebb tesztekkel összehasonlítani a lehetséges készülékeket."Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye."
-
kchris78
veterán
válasz South Velen #7 üzenetére
erre en is kivancsi lennek, mert iosnel is van olyan hogy huzd fel maxra a fenyerot es utana allitsd be a kisegito lehetosegeknel a fenyerot szovtveresen szedi le - leszurkiti es olyan mintha dc dimming lenne.. de ennek koze nincs a pwm mentesseghez. szerintem itt ugyanez tortenik, mert az oled SZAR ha a vezerlofeszkot szedik le - mint ahogy irtak is, a feheregyensuly elmegy es hasonlok, foltosodas is jelentkezik, egyszoval szetesik a kep...
iphoneosok talan emlekeznek, en emiatt csereletem az Xemet Xr-re.
es nem is fogok addig amoledet venni amig ezt nem orvosoljak.
240Hz nagyon nagyon keves a szem becsapasahoz. Egy macbookban 100kHz ugyanez...[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
Eddig monitortesztnél lehúzás volt ha PWM-es volt a monitor...
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
South Velen
addikt
Amúgy én nem értem ezt a szoftveres kikapcsolást. Illetve, hogy mit takar.
A cikk azt sugallja, hogy tényleg a ledek feszültségét állítja ez az új mód, és "DC Dimming"-ként hivatkoznak rá, de sok helyen azt olvasni, hogy ez csak szoftveres, és igazából csak maszkolás történik és a "DC-like dimming" a helyesebb megfogalmazás.
Most akkor melyikről van szó pl. a Huawei esetén ?
[ Szerkesztve ]
-
South Velen
addikt
"emiatt előálló villogás ettől még jele van, és ez egyes embertársainknak kényelmetlen. Még úgy is, hogy az OLED panelek kifejezetten alacsony fényerőre szabályozhatók este"
"egyes embertársainknak kényelmetlen" elég slendrián megfogalmazás, migrént és brutális szemfáradást, akár szédülést is okozhat és azok számára is káros, akik nem érzékenyek rá..."Még úgy is, hogy az OLED panelek kifejezetten alacsony fényerőre szabályozhatók" - ez a megfogalmazás most valami vicc? Pont, hogy az a probléma, hogy minél alacsonyabb a "fényerő", annál erősebb a PWM vibrálás és ezzel együtt a PWM okozta problémák....
Amúgy az is érdekes, hogy eddig a tesztekben telibeszartátok, hogy egy oledes telefon pwm-e, illetve milyen fényerőtől DC, és milyen fényerő alatt PWM-es, de most, hogy szponzor cikket kellett írni, egyből fontos lett. De nem baj ez, csak ezentúl is kellene vele foglalkozni a tesztekben...
-
-
Obyboy
addikt
válasz kriszpontaz #3 üzenetére
Az utolsó sor (A blogjegyezés elkészítését a Huawei Magyarország támogatta.) miatt kaphatta ezt a címet.
"Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye."
-
kriszpontaz
veterán
No offense, de ez a "megmutatjuk hogyan" rész a címben nagyon tré. A legócskább semmitmondó cikkek szoktak így kezdődni. Amúgy semmi bajom nincs a tartalmával de a cím irritáló....szerintem.
-
gerii
addikt
Érdekes hogy az LG Oled tévék nem pwm-esek, és soha nem is voltak azok, de telefonoknál csak most jött divatba.
Egyébként meg a PWM pusztuljon mindenhonnan!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Windows 11
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Apple asztali gépek
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen autót vegyek?
- Call of Duty: Black Ops 6