Hirdetés

Huawei Experience: Mi a DC elsötétítés?

A DC dimming vagy villogáscsökkenés egyre több AMOLED panelen érhető el, és sötétben hivatott a szemet kímélni. Megmutatjuk hogyan.

Amit folyamatosan világító fénynek látunk, az a legtöbb mesterséges fényforrás esetében (izzók, kijelzők) valamilyen frekvencián vibrál. Ez azonban olyan gyakorisággal történik a másodperc töredéke alatt, hogy látó érzékszervünk, pontosabban az onnan érkező információt az agyunk kiegyenlített fénynek dolgozza össze. Az efféle agyi működésre jó példa a mai okostelefonok kijelzője, amely általában 60 Hz képfrissítéssel jeleníti meg a tartalmakat, ez pedig bőven elegendő, hogy a lassított felvétele darabosnak látszó mozgásokat teljesen gördülékenynek lássuk. Viszont máris feltűnik, ha egy játék 20 FPS környékén „szaggat”, leleplezve, ha a hardver nem képes kellő mennyiségű képkockát kirajzolni a folyamatosság érzéséhez.

Amit az emberi szem folyamatosan világító fénynek lát, az technikailag nem feltétlenül az
Amit az emberi szem folyamatosan világító fénynek lát, az technikailag nem feltétlenül az [+]

A mai OLED panelek rendelkeznek azonban egy másik frekvenciaértékkel is: a P30 Pro számításaink szerint például 240 Hz-en, azaz másodpercenként 240 ciklusban szabályozza az apró piros, kék és zöld szerves fénykibocsátó diódák működését, felvillantásukkal összeállítva a színes képet. Ez tökéletes folyamatosságot jelent szemeinknek, és maximális fényerőn a diódák lényegében egyfolytában világítanak. Amikor azonban az ember a fényerőt leszabályozza, ahelyett, hogy a diódák fényereje csökkenne, a szabályzó egyszerűen csökkenti ciklusonként a fény hosszát – ez a PWM (pulse width modulation), avagy szép magyar nevén az impulzusszélesség-moduláció.

A PWM fényerő-szabályozás működése
A PWM szabályozás, vagyis az impulzusszélesség-moduláció működése (forrás: Android Developers)

50%-os fényerőn egy ciklus felében villannak fel a diódák (méghozzá maximális fényerőn), és a felében sötétülnek el, 25%-on a negyedében villannak fel, 1%-on pedig rendkívül rövid ideig. Bár ezt az agy éppúgy nem fogja fel, mint az emberi fül hallótartományán kívül eső hangfrekvenciákat, az emiatt előálló villogás ettől még jelen van, és ez egyes embertársainknak kényelmetlen. Még úgy is, hogy az OLED panelek kifejezetten alacsony fényerőre szabályozhatók este, és még kékfényszűrő is bevethető. Ezt a jelenséget sok mai LCD panel egyszerű trükkel kerüli ki: nem a cikluson belüli felvillanás hosszát szabályozza le, hanem a megjelenítőre jutó feszültség csökkentésével a háttérvilágítás fényerejét. Ezt hívják DC dimmingnek, amit magyarul DC elsötétítésnek, avagy az egyszerűség kedvéért csak villogáscsökkentésnek lehet lefordítani.

A villogáscsökkenés a P30 Pro beállításaik között bekapcsolható
A villogáscsökkenés a P30 Pro beállításaik között bekapcsolható [+]

Az AMOLED panelt használó gyártók ezzel eddig azonban azért nem éltek, mert a fehér fényű LCD háttérvilágítással szemben a piros, a kék és a zöld fénykibocsátó diódák feszültségének leszabályozása észrevehető színeltolódással és egyéb színhibákkal járhat. Ezt azonban, úgy tűnik, sikerült javarészt kiküszöbölni, mert számos készülék között a Huawei P30 Pro is észrevehető minőségromlás nélkül kínálja fel a DC villogáscsökkentést a megjelenítőbeállítások / szemvédelem menüpont alatt.

Az előnyeit a fenti video normál sebesség mellett is hatékonyan demonstrálja, de még beszédesebb a különbség egész képernyős fehér hátteret rövid záridővel lefényképezve. 1/4000 mp-es expozíciónál jól látható, hogy PWM módban, adott pillanatban az összes képernyőpixel töredéke jelenik csak meg, azaz egyszerre kevés dióda világít, de magas fényerőn, ami az erre érzékenyeket zavarhatja. DC módban viszont láthatóan haloványabban világít a panel, cserébe a diódák abszolút többsége szinte folyamatosan üzemel, így kevesebb a vibrálás.

A P30 Pro PWM és DC elsötétítéssel minimális fényerőn, 1/4000s-os záridővel
A P30 Pro PWM és DC elsötétítéssel minimális fényerőn, 1/4000s-os záridővel [+]

Mindezt persze érzékszerveink nem fogják fel, bár normál használat mellett ki lehet szúrni apró különbségeket a két mód között. A villogáscsökkenést bekapcsolva 0,2 nittel világosabb marad a panel minimum fényereje a PWM 1,9 nites fehér fénysűrűséghez képest, ami egyébként nagyon alacsony eltérés. A kontraszt is változik némileg, ami szürkeárnyalatos tartalmak esetében tűnhet fel, ha nagyon észre akarjuk venni, színtorzulásra viszont nem lettem figyelmes. Végül a P30 Prón a kékfényszűrőt bekapcsolva a DC villogáscsökkentés kikapcsol, azaz a telefon visszavált PWM szabályozásra, szóval még lehet finomítani a dolgon. Ám az arra érzékenyek örömmel használhatják sötétben a villogásgátlót, ami rövidesen széles körben elterjedhet.

A blogjegyezés elkészítését a Huawei Magyarország támogatta.

Előzmények