Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanchez638
addikt
Tudom, hogy már nincs értelme ide írnom, de vicc a cikk írója. Mindenki ajánlotta a jobbnál jobb megoldásokat, de ö már tudta, hogy mit akar és nem volt hajlandó elfogadni senki válaszát. XD
-
Lacces
őstag
Ha már úgy is benne vagyunk a témában és vannak itt profik:
Ha Java webes oldalt akarok üzemeltetni akkor ahhoz elég a linux is, mint oprendszer? És nem kell semmit sem fizetnem? (JSP / JSF)
Mert így már gondolkozos egy saját szerver felépítése!
-
-
Honkydoo
őstag
Majd te eldöntöd, hogy megér e neked 100k-t egy normális raid5 vezérlő.
Egy jó tanács:
Ha jót akarsz magadnak, az 5k-s csodákat kerüld el.... -
törölt tag
Üdv!
Egy lantkártya belehelyezése, kb.:10 perc, egy RMA kör kicsit több...azt hittem számít hogy hozzá férsz-e az adatokhoz, bocsánat. Látom 1 hét belefér.
Nem feltétlen, itt kisebb a távolság a cpu közepe és a PCi-ex port között mint a többi itx-es lapnál.
És magas sem lehet nagyon 1U, és a pörgettyűnek is tartósnak kell lennie, valamint csöndes is legyen. Ha ilyen van, akkor egy linket küldhetnél róla.Annyit mondok próbáld ki hallgassátok meg, Raid 5-el jó vezérlővel semmi probléma nincs, ha nem akarjuk ott használni ahova nem való
A Raid kontroller intenzív huzatban érzi jól magát, az a kis borda 10W-ra van kiszámolva...
Akkor annyit tegyél meg, hogy üzembe állítás előtt forraszd át nem ROHS ónnal, és a kondenzátorok közül igazgasd ki a kábelkorbács fölösleges részét. Ha van időd akkor a kondenzátorok ESR-jét mérd meg 1 hónap folyamatos üzem után. Nem károgás
-
Polemius
senior tag
A HW részébe nem akarok beleszólni, mert ízlés, a használat célja és források kérdése (én Brazos alapon építettem egyet egy régi asztalkába).
Ám felmerül, hogy mi mindenre lehet jó, ha már van.
Ami adni szokta magát, az ugye a nyomtató és filemegosztás, DLNA, FTP, backup.De használható zene streamelésre, hogy akárhol hallgathassuk a kedvenc zenéinket (VLC vagy Shoutcast), biztonságos netezésre (proxyként, Hamachival vagy SSH szerverrel), tehetünk rá msn, skype vagy egyéb klienst, hogy lássuk egyből, ha valamiért nem online.
Érdekelne, akinek van hasonló házi szervere, mi mindenre használja még.
-
devast
addikt
csavar a fémen.
Ha lenne igényem/pénzem rá, vennék egy olyan házat aminek rácsos a teteje, ~9db 5,25-ös hellyel, és kéne 5db ilyen is. Ez akárhogy is nézem min 20k, de inkább 30k befektetés lenne.... így inkább elviselem, hogy néha rezonál az egész ház és belerúgok olyankor egyet, akkor elhallgat
ps: a hang amit említettem, az a normál motorhangja a hdd-knek. 4-5 darabnál már rendesen hallani. -
SaNyEe
aktív tag
válasz
#16939776 #95 üzenetére
Ahoj!
Öm, ha kihal az integrált lan akkor gariba kérek másik lapot, ha gari időn túl megy tönkre akkor valószínű úgyis csere lesz
Későbbi bővítés nem lesz max RAID controller, amikor nőni fog a diszkek száma.
Na igen a CPU hűtés az egy érdekes kérdéskör az összes ITX lapnál, mindegyiken ilyen módon van elhelyezve a CPU. Annyi a titok keresésnél, hogy nem szabad nagyobb alapterületű hűtőt venni mint amekkora területet kijelölnek a hűtő lefogatói.
A RAID tömb kialakításáról még nem döntöttem, eleinte ugye RAID 1 lesz nyilván, utána meg majd kialakul, a RAID5 egyre rosszabbul áll nálam
Mi a probléma az FSP-vel, komolyan. Már a második "nem tenném bele" jön rá. A 24/7 elé odacsűrtem, hogy kvázi, havi 1 outage tervezettem lesz (nem alkalmazok porszűrőt, inkább takarítom időnként). FX szempontból pedig lehet heti 1 kiesés is akár.
-
törölt tag
Ha később szettnél bővíteni akkor mindenféle képen mATX-es lapot javaslok.
Legalább 2 (4/8x-os)PCI-ex port-al, normális energiagazdálkodással.
-Az integrált lan halála esetén nem kell másik lapot venned
-könnyebb rá hűtést találni(ez az asrock nagyon kaka hűtő elhelyezés szempontjából ilyenem van)
-ez a rezgéscsillapítás dolog elég komoly helyet foglal el, ha nem akarsz egy itx-es quasimodo-t építeni akkor inkább Matx..
-jobban szellőztethető, halkabb.Ha ezt hálóba akarod rakni akkor, nagyon bátor vagy. Egy sorral feljebb már írták hogy a Raid5 tömb elég kellemetlen zajokat tud kiadni, de 4-6 7200-as még önmagában is durva, még nappal is
Ezt A tápot 24/7-ben én nem merném... valami delta tápot nézz inkább itt aprón.
-
SaNyEe
aktív tag
Milyen felfogatást alkalmazol a háttértárolóknál? Csavar és fém a fémen, vagy valami csillapítás is van a HDD és a ketrec között?
zdanee: Pedig leírtam feketén és fehéren mire kell, sorry ha ez nem jött át, van egy HSZ kicsit előrébb abban is lefirkáltam miért vanik.
Mókolni mondjuk épp szeretek, de annyi időt azért nem fog igénybe venni amit írtál. Elég gyorsan mennek a dolgokosztraksajt: Jó meglehet, hogy nem teljesen hétköznapi HomeServer funkció
Polemius: Köszönöm az ajánlást, felvéstem a listámra
-
devast
addikt
Nekem még csak 4db 3,5"-os hdd van a passzív home serveremben, de már ezt simán hallani csendben. Igaz, hogy még mindig nagyságrendekkel halkabb, mint akármilyen ventilátor.
Az meg egyszerűen fenomenális, amikor 4 hdd raid5-ben egyszerre seek-el... na annak is van egy hangja -
zdanee
őstag
6x 3.5 diszk minden, csak nem csendes... Talán el kéne gondolkozni egy nagyobb házon, ha ez a cél. Bár végigolvasva oda és vissza még mindig nem világos, mire kell ez a gép. Amolyan "azért van, hogy megcsinálhassam, és pár évig bütykölhessem" gép szaga van. Nos, ha van valakinek erre ideje és pénze, hajrá! Még mindig jobb, mint a bélyeggyűjtés
-
Polemius
senior tag
- Milyen freeware FTP servert használtok?
A Cerberus személyes használatra ingyenes.
-
Atos23
senior tag
Inkabb egy fain kis NAS kellene...
-
SaNyEe
aktív tag
Mire kell a gép első körben:
- backup a saját gépemről
- backup barátnőm gépéről
- megosztásául fog szolgálni dokumentumoknak, filmeknek, zenéknek
- szerverfunkciókat fog ellátni (első körben csak egy PWSafe, FTP, Reminder, Print, MikroTorrent .. lehet most hirtelen valami kimaradt)
- tárhelyéül fog szolgálni egy földrajzilag távol eső gépnek (ami az én kritikus adataimat fogja menteni)
- később esetleg TV-re is lesz kötve
- Forex, tőzsdei adatok nonstop gyűjtése és feldolgozása, expert futtatás és optimalizálás (próba módszerekkel)
- Hmhm, azon csak most gondolkodom, hogy a barátném gépének teljesítménye olyan sok kívánnivalót hagy maga után, hogy pár alkalmazás futtatása jobb volna számára, ha erről a gépről történne majdFontos számomra, ha később bíznék rá extra feladatokat, akkor is maradjon kakaó ezért pár alkalmazás rögtön kiesik.
Raspberry egy P1 MMX 300 szintjén mozog kb, nem nyert illetve 100MB/s-es network köszönöm nem. Egyedüli vonzó oldala a fogyasztása .. najó az ára is
Erősebb konfigok mint például Intel Atom vagy AMD Brazos, költségük 25-40ezer között alaplap plusz proci egybe integrálva. Azok amik ennyi szolgáltatást nyújtottak volna mint ez a H67 ASRock alaplap egyszerűen nemigen voltak olcsóbban mint az alaplapl plusz Celeron processzor.
Fogyasztásban ez 1W nem sok annyival sem fog többet enni mint egy D525 amíg idle-ről, HD video lejátszásról van szó. Amikor meg kell a kakaó akkor többet is fog kérni nyilván ellenben a feladatokkal is jóval hamarabb végez. Nekem nem lesz mindegy, hogy egy expertet 2-4-6-18 óra alatt optimalizál le 10 éves intervallumon (csak mondtam egy nem túl durva példát)HP mikroserver:
-1 év garancia
- előre csomagolt megoldás (sorry szeretek mókolni)
- FX expert tesztelésnél/optimalizálásnál harmatos teljesítmény szintúgyAz oprendszeren viszont most nagyon elgondolkodtam annak fényében amit az előző hsz-ekben olvastam ...
WHS erőforrásigényesebb mint egy linux.. ez így van
A proci meg azért lett Celeron mert .. áh úgyis hamarosan jön a második rész.
-
zdanee
őstag
Igaz, még pár hónapig nehéz hozzájutni, de az élelmes kínaiak már elkezdték az ebayen a memóriakártyák/USB HUB-ok/műagyagdobozok/pendriveok elnevezgetését.
Raspberry Pi-kompatibilis műanyagdoboz (gépház?) [link]
USB HUB (port-replicator) [link]
Elem-tartó ráforrasztott USB kábellel (szünetmentes) [link]
Sőt, van memóriakártya előre feltöltött Debiannal (ha valakinek meghaladná a képességeit magától felrakni) [link]Pofám leszakad!
-
quarros
tag
válasz
osztraksajt #76 üzenetére
Nézd várjuk meg mit válaszol. Lehet hogy tényleg csak elsiklik valami felett a figyelmünk. Csak azért mert mi így határozzuk meg a homeserver fogalmát attól még nem biztos hogy ő is így gondolja. Simán lehet hogy ez az egész úgy indult, hogy: Akarok egy non stop futó gépet de nem akarok zajt miatta meg ha lehet akkor ne egyen már annyit, de néha dolgozni is akarok rajta, gondolkozzunk... Utána meg ő szépen kitalálta hogy ez így egyedileg összerakva jaj de jó, jaj de szép lesz és mi meg jövünk a vizesvödörrel és jól lehűtjük. Hát persze hogy még csak bele sem akar gondolni milyen lenne alternatívának amit mi mondunk. Ismerős a helyzet de nagyon, velem is megesett. Mert ha ez a hobbiproject -ed akkor hiába lehet a másik megoldás racionálisabb neked akkor is a saját ötleted tetszik.
SaNyEe:
Azért legalább egyvalamiben tudok segíteni, ha ezt nonstop futó szerverként akarod használni akkor egy alkatrész van amin semmiképp se spórolj: ECC memóriát tegyél bele baromi fontos mert rengeteg fejfájástól restarttól rejtélyes hibaüzenettől kíméled meg magad. -
BiP
nagyúr
Ha be tudsz egyet egyáltalán szerezni.
Amúgy én is gondolkodtam már ilyenen.
Mert nekem olyan cucc kell, ami egy okos router és egy nas funkcióit ötvözi, és min. 2 vinyót kezel. (hogy torrentezésre és file-megosztásra. - amit akár egy netezős smart tévé is elér, és le tudja játszani róla a filmeket)
De ha van olyan media player, ami tud torrentezni, és kezel 2 vinyót, nekem az is jó lenne -
osztraksajt
őstag
2db hdd részére viszont drága azért egy használt noti, 2 lemezes nasokat jóval 30 alatt is meg lehet venni, főleg ha használtban is gondolkodik az ember. 2,5 colos HDD meg finoman fogalmazva sem költséghatékony nagymennyiségű adat tárolására.
Pár HSZ-el fentebb leírtam a konfigomat, az nekem 35k-ból kijött HDD-k nélkül, és 6 sata+1 ide csatoló van benne.
Az MX31 házban nekem 3 db 2,5hdd + 2 db 3,5-es HDD van benne, igaz a táp ki van véve mert külső passzív tápról van meghajtva. Összesen 1db 8cm-es Noctua venti van benne ami szerintem sokkal halkabb mint bármely noti kis ventilátora, és napi 22 órában amúgy is áll, tehát teljesen néma a gép használaton kívül.
De mindenki a saját igényei alapján dönt jól vagy rosszul, ez mindenkinek a szíve joga. Nekem nem lenne jó az általad megoldás, mert mások az igényeim.
Mod: Csak egy PI-ből leghamarabb nyárra lesz valami, már a második előrendelős kör is kompletten elkelt.
-
zdanee
őstag
Esetleg ha tényleg csak file-megosztásra kell, a CPU kapacitása teljesen lényegtelen, elgondolkoznék a Rasberry PI-n valamint két USB vincsin. Maga a gép 25$, teljesen passzív hűtés, nulla fogyasztás, egy régi router házába beleépítve még marad is hely 2 2.5"-ös vincsinek meg wifinek. Ez mondjuk Linux lehet csak, mivel ARM alapú. [link]
-
zdanee
őstag
válasz
osztraksajt #75 üzenetére
4db 3.5-ös HDD ezekben a pici házakban sem fér el, 2db 2.5-ös viszont az ultrabay-es régi notiban elfér (1+1 terra), a táp+CPU+vincsi zaja már jóval több, mint egy noti zaja, a gépet pedig simán élére állíthatod (igen, bírja, még van is ilyen dokkoló némelyikhez, pl Acer). Sw raid sima ügy, már ha erre van szükségem. De igazából csak azért írom, mert ezt tartom a legköltséghatékonyabb megoldásnak.
Ügye home serverről beszélünk, nem egy vállalati kiszonlálóról 2187 userrel meg 6 virtuális kiszolgálóval VMWare-ben. És nem egy workstationről, aminek fullHD videókat kell renderelni realtime. Homeserverre rákötöd a nyomtatódat, futtatsz rajta egy torrentet, egy Sambát, média-szervert, esetleg ha olyanod van egy FTP/Apache, ilyesmik. Ha mind egyszerre fut, egy P3 simán viszi. Akinek ennél több kell, az nem homeservert épít. De ha megnézed a HP microservert, az sem erősebb, csak több vincsi fér bele, egy intelligensebb NAS.
-
osztraksajt
őstag
Aha, és 2-4 darab 3,5"-os 2-3 terrás hdd-t meg csak úgy simán rápattintasz. És akkor raidről, hűtéséről stb még nem is beszéltünk. De nekem a home serveremen se bill, se monitor, és alapterületre kisebb mint egy notebook.
Nekem egy 5k-ért vett smart-UPS van rákötve, amibe az akksi 3,5k ha mégis cserélni kell, egy thinkpad 20 perces akksi meg kb fél éven belül garantáltan feladja, ezt tapasztalatból mondom, és annak a csréje nem fog megállni 6-8K alatt.
-
zdanee
őstag
Nem igazán értem ezeket a home-servereket... fogok egy régi PentiumM-es notebookot (kb 30eFt használtan), halkabb, kevesebbet fogyaszt, kevesebb helyet foglal, a teljesítménye kb azonos ezekkel az atomos gépekkel, egyből van képernyő és billentyűzet (képernyőhibás noti még olcsóbb!), és egy 20 percet bíró akksi éppen 20 perccel bír többet, mint egy home-server áramszünet esetén. Plusz van egy notebook a gyereknek amit szétverhet a munka-géped helyett.
Ja, és ha kevés az 1 vincsi, a 6-8 éves ősöreg ThinkPad-ekben van Ultrabay, abba akár SATA vincsi is szerelhető, bootolni is tud róla.
-
quarros
tag
Bocsi de most már felkeltetted az érdeklődésem. Te mit akarsz ezzel a szerverrel csinálni
? Mert lehet hogy a félreértés onnan ered, hogy te teljesen másra akarod használni mint amit mi gondolunk. Mert a microservert is azért ajálottam neked, mert hosszu hossszú évekre elegendő a teljesítménye normál szerver feladatok esetén, hogy mik ezek a feladatok név szerint: Mail szerver, Ftp szerver, Samba server, Nfs server, DLNA szerver, Apache mysql-el vagy Postgresql, Torrent szerver, Othoni média center, Transcoding állomás, stb...
Félre értés ne essék nem akarlak meggyőzni te ismered a saját igényeidet legjobban, de ha lehet szeretném megérteni az mögöttes okokat. -
törölt tag
Kár,hogy a sorok között olvasol nem sejtettem,hogy emocionálisan gond van...
Vegyes hálózat van itt is.Tehát van Windows is.
Szived joga a hardveren spórolni az operációs rendszeren meg túkölteni...
Mindenesetre (oldanám kicsit a félreértésedet) az erőforrásigénye a mai Windowsoknak sokszorosa a linuxénak.De te tudod.Ez a te blogod részemről csak benéztem.
-
SaNyEe
aktív tag
válasz
#92942848 #69 üzenetére
Valójában azért nem vettem Xeon-t mert valószínűleg otthon nincs rá szükségem, mert minek.
Valószínűleg azért választottam a Windows Home Server-t mert ki akarom próbálni.
Munkahelyemen találkozok eleget HPUX-al, Solarissal, különféle RedHat disztribúciókkal, valószínűleg nem pusztulnék bele, ha arra akarnám tenni a konfigurációt, ha nagyon nem jön be a Home Server akkor majd váltok valami másra.Egy dolog amit üzennék az utáljuk együtt a windóz-t klubba .. a munkahelyemen számos nagyvállalatnak támogat a csoportunk Windows szervereket és nincs velük több problémánk mint bármelyik Linux/UNIX vassal.
Szóval Celeron mert nincs erősebbre szükség, Windows mert ki szeretném próbálni a home servert. Az hogy te ezeket lenézed és nem fogadod el mint gépet/szervert akármint mert neked nem az van
az egyéni szoc probléma.
-
törölt tag
-
törölt tag
Valószinüleg okkal...
Például mert jó rég óta üzemeltetek otthoni linuxos kiszolgálót,levelezéssel saját domainnel miazmással.
Persze én kiváltságos helyzetben vagyok fix ip cimmel gigabites nettel idehaza...
De windowst meg celeront olvasni egy lapon nekem bearanyozta a reggelem. -
SaNyEe
aktív tag
válasz
#92942848 #67 üzenetére
Hadd segítsek: "A server is a a software program, or the computer on which that program runs, that provides a specific kind of service to client software running on the same computer or other computers on a network."
Csak azt nem értem miért írtál bele ebbe a témába egyáltalán...
-
törölt tag
homeserver.
napersze,
-
Honkydoo
őstag
Ennyi!
Szerk:
A Red Hat egyébként nagyon jó linux.
Virtualizációra kifejezetten alkalmas. Legalább is ezt írják róla.
De ha virtualizálni akarsz, van ingyenes software hozzá.
Meg még valami, ha MSDN hozzáférésed van akkor gondolom tanuló vagy.
Bár lehet hogy melóhelyen is van ilyen azt nem tudom.Mind1 is.
Most lehet elcsesztem mert nem fog senki se válaszolni, de szerintem már összeállt a config.Grat hozzá!
-
SaNyEe
aktív tag
Hello, sokminden összejött pár HSZ-be
Nem tudom ismersz-e, névről nem ismertelek fel. a HP-nak vagyok egyik Orákulum adatbázis adminyonja. (Nem, nincs kellően nagy kedvezményem HP termékekre .. sajnos
)
Win home server tutko overkill, de annyi jót olvastam róla, meg van MSDN hozzáférésem akkor meg már ráfigyelek egy kicsit. Maximum ha nagyon nem jön be a dolog akkor átnyargalok valami másra, de egyenlőre ezt most kipróbálom. Ha nagy csalódás lesz akkor egy Red Hat disztribúció + virtuális gép + win XP.. persze csak poénkodok most
Köszi a tippet az alulfeszelésre, pont emiatt nem vettem T típusjelzésű proccot 4k-val többért, ha egyszer magam is lejjebb tudom ereszteni a Vcore-t.
ncc1701: hajajj pedig azok a jó kis SLOT1-es, FCPGA-s, S370-es idők, meg csilliómillióval húzható procik, mindig jókedvvel gondolok vissza azokra az időkre, bár .. akkoriban csakis AMD gépem volt, így csak utólag kedvtelésből .. igazából anyámnak csináltam egy tualatin cerkát, 1000-est, majd 1333-ra lett kapcsolva csak a "tuning" kedvéért.
Kollégámnak meg időtlen idők óta LGA775 lapja van, most már Quad Core procival, manapság még elegendő aztán idejét se tudom mikor vette .. igaz nem ismerem csak alig több mint egy éve, de ez nem számít (:
-
Honkydoo
őstag
Ingyenes ftp serverek:
Írd be google-be: ftp server sourceforge.net -
Honkydoo
őstag
És egy kérdés:
Minek otthonra windows server?
Ha MSDNA-ról van az jó dolog, mert ingyenes, de szerintem felesleges.Bár lehet nem ismerlek, lehet hogy igen, nem tudom mi a munkád, de ha az amire gondolok, szerintem nem kell win serverrel bajlódni.
Az ok:
- mezei win7-re is lehet ftp-t rakni.Amiket írtál arra felesleges windows server.
A többi program meg szerintem elfut a 7-esen is.Saját tapasztalat:
Atomon üzemeltettem hónapokon keresztül 7-est 24/7-es üzembe és semmi baja sem volt.
Futott rajta a torrent, ugyanúgy. -
Honkydoo
őstag
Még egy 5let.
Feszeld alul a procit, vedd lejjebb az órajelét, majd ha meglesz.
Ha van időd, energiád, kedved el lehet szórakozni vele.Így még alacsonyabb lesz a fogyasztás, szerencsés esetben jó teljesítmény mellett.
Hajrá, sok sikert a projecthez, egy kalappal meg minden!
-
SaNyEe
aktív tag
Az érdekes nem az, hogy melyik TDP osztályba kerül a proci
Ugyanebbe vannak Core i3-ak mind, amik sokkal sokkal nagyobb teljesítményt nyújtanak.
Amit ezzel mondani szeretnék, hogy full terhelésen a g530 meghaladhatja a 35W küszöböt, de ez nem jelenti, hogy mindig teljes terhelésen fog menni és az végképp rossz következtetés, hogy 65W-ot valaha is enni fog.Való igaz a maximális fogyasztása magasabb mint ennek a procinak.
2271 / 931 = 2,43x szorzó, de ez nem számít túl sokat.
HD film lejátszás,tömörítés, stb közben kíváncsi lennék többet fogyaszt-e vagy sem mint a Turion, vagy hamarabb befejezi-e a rá szabott feladatot.
Ha meglessz a kész konfiguráció letesztelem, hogy miújság van valójában, addig meg nem akarok procicsata fórumot nyitni.Igazából a proc+memória+alaplap+táp már a kezemben van, ez nem vita tárgya. A jelen feladatkörökben az ideje túlnyomó részét idle-ben fogja tölteni a konfiguráció, vagy valami sleep state-ben, egyikben sem fog többet enni mint bármelyik másik kisfogyasztású konfig, ellenben megvan annak az esélye, ha rá akarok bírni plusz feladatokat akkor azokat el fogja bírni. Aztán lehet csak túlmisztifikálom a későbbi bővíthetőség és erőtartalék jelentőségét.
Viszont ahogy ügyfeleimnél a való életben tapasztalom, meglévő konfigurációkon nem akarnak változtatni amik kőkemény pénzeket hajtanak nekik. Inkább megalkusznak a teljesítményproblémákkal .. valószínű magam sem tennék másként későbbiekben, úgyhogy inkább megelőzöm ezt a gondot
-
radi8tor
MODERÁTOR
Processor AMD Turion™ II Neo Dual-Core Mobile Processors
Model K625
OPN Tray TMK625GAV23GM
OPN PIB N/A
Operating Mode 32 Bit Yes
Operating Mode 64 Bit Yes
Frequency (MHz) 1500
System Bus Speed (MHz) 3200
Wattage 15 W
L2 Cache Size 1024
Process Technology 45nm SOI
Package/Infrastructure Socket S1
AMD Virtualization Technology YesMax TDP 15W vs. 65W
Szerintem azért van különbség a kettő között. De végül úgyis neked kell döntened2x annyi pontot kapott a G530 ezzel szemben.
-
SaNyEe
aktív tag
Öm, ez melyik CPU az alábbiak közül?
[link]Közben megtaláltam CPU benchmarkon, hát pont egy lepkefinggal erősebb mint egy Atom
Féllre ne érts, tök jó cuccok ezek, csak ha most egyszer ezt a konfigot megveszem, akkor az legyen későbbiekben skálázható teljesítményű, (akár CPU csere későbbi Ivy-ra ha úgy adódik). Legeyn benne tartalék, ha kitalálok egy újabb taszkot neki.
Ez a G530-as cerka alsóhangon 2,5x akkora teljesítményt nyújt miközben alapjárati áramfelvétele kb zéró.
-
SaNyEe
aktív tag
Végső soron minden RAID megoldás érzékeny rá, hogy mely lemezek sérülnek meg
, a raid 1 kimaradt a listámból. JBOD nem játszik még mielőtt valaki bedobja
osztraksajt: Köszönöm a konfiguráció leírását, szép lehet az általános fogyasztása
Úgy tűnik a WHS-es teljesen kakukktojás leszek, előre is elnézést
Szoftver kérdések terén a Windows-os emberkék segítségét szeretném kérni -
radi8tor
MODERÁTOR
Mindenhol ezt ajánlom, de ha gondolod fontold meg.
HP Microserver
Ennyiért nem kapsz működő gépet, rakható bele VGA kártya is.Szerk: Ja, látom páran ajánlották már. +1 voks mellette!
Licensz miatt nem értem miért kell aggódni. Át tudják írni az új HW-re a licenszedet. Egyszerre úgyis egy gépen lesz fent. Volt már ilyen esetem (feltelepített gépre beaktiváltam a Win-t aztán alaplap tönkrement. Alaplap csere után telefonáltam M$-nek, és aktiválták az új lapra) -
SaNyEe
aktív tag
Az operációs rendszer Windows alapú lesz ez fix, van egy olyan szoftverem ami csak azon fut, és csak emiatt nem akarok virtuális gépet telepíteni.
Mentés részhez:
A cikkből kifelejtettem, most utólag már nem is frissítem, a RAID nem mentés miatt van, ez csak és kizárólag hibatűrés növelése miatt van, semmi több. Vannak adatok amik pótolhatók, de nem feltétlen szeretném újra beszerezni azt a mennyiségű filmet, zenét amit hosszú évek alatt gyűjtöttem össze.
Mentés:
- van egy fizikailag leválasztott 1TB adattárolóm amit csak akkor teszek a gépemre amikor elmentem ami nagyon fontos számomra
- lopás, természeti kár, Murphy sötöbö miatt bekövetkező adatvesztés miatt van egy offsite mentés a lokációmtól 200km-re. -
SaNyEe
aktív tag
A gumiszalagos megoldást megjegyeztem, utána is nézek hamarosan. Hátrányként .. nem szokott a gumi elöregedni idővel, ha igen akkor mennyi idő után, ja meg milyen gumit
?
A mikroszervert mint megoldást elvetettem már korábban, nagyon vonzónak tűnt, csakhát teljesítményben hagyott "némi" kívánnivalót maga után. Nem mintha a jelenlegi elvárásoknak nem felelne meg, de gondolva esetleges későbbi extra taszkokra skippeltem, emellett szeretem magam összetákolni a gépeimet úgyhogy már csak emiatt is kiesett
Időm pedig lesz szöszölni bőségesen vele mire felölti a végleges/használható formáját a gép.
-
osztraksajt
őstag
-
osztraksajt
őstag
Nálam ami működik:
D945GSEJT intel lap atommal, max fogyasztás 6W full passzív, egy 12V 90W-os FSP táp, a lapnak csak 12V kell, a HDD-ket a lapról lehet megtáplálni.
PCI 4xSata vezérlő (igaz csak sata1, de nincs komoly jelentősége)
Rendszer egy CF 6GB HDD-n, fogysztása kb tizedwattokban mérhető.
2x80gb 5400rpm Sata noti HDD Raid1-ben a lényeges adatoknak, fogyasztás kevesebb mint 3W
2x2TB HDD nem raidezben, csak tematika szerint elosztva rajtuk a "pótolható" adatok, green HDD, darabonként 5-6W, viszont mivel nem raid egyszerre jellemzően csak az egyik indul el.
1x320Gb 5400 rpm Sata noti HDD letöltéshez, folyamatos üzemre, fogyasztás 1,5WRendszer
Debian alapú Openmediavault, gyakorlatilag mindent tud a webinterface, nem kell parancssorban szőrözni ha valaki nem akarja komolyan tweakelni. -
Oldmobil
aktív tag
Én is elgondolkodnék a helyedben egy NAS-on. Szinte biztos, hogy drágábban jönnél ki, de olyan rendszert kapsz cserébe, amit bedugsz és működik, nincs telepítés, konfiguráció, szinte soha sem kell foglalkozni vele. Ha viszont az építést, telepítést is élvezed, akkor persze máshogy néz ki a dolog.
Biztonsági szempontból meg legen egy külső USB HDD vagy csak erre egy egylemezes NAS, amire adott időnként automatikusan ment a szerver. -
quarros
tag
Nem azt mondtam hogy nem biztonságos.
De nem figyeltél idézem: "egy tükrözött RAID0..."
A RAID10 Nem más mint egy RAID0 tömb duplázva RAID1 -el (eg tükrözve) ennek az összeállításnak az elsődleges értelme az, hogy legyen egy redundáns tömböd ami nagyobb sebességet biztosít más RAID megoldásoknál, viszont érzékeny arra hogy melyik HDD-k sérülnek meg. -
Honkydoo
őstag
Hűű, nem gondoltam hogy ekkora vihart kavarok ezzel a hszemmel.
quarros:
A RAID0 nem biztonságos, ez így igaz, de a RAID 1-el karöltve már igen. -
quarros
tag
Áruld már el kérlek egy tükrözött RAID0 miért lenne biztonságosabb mint egy RAID5 ahol a partitás biteknek köszönhetően totál mindegy melyik HDD szál el?
Ehh mindegy. Amugy is senkinek nem ajánlanék jó szivvel semmilyen nem hardveres RAID-et mert még linux alatt is be tud borulni a tömb (személyes tapasztalat).Hopp soorrry! Most nézem csak hogy te is hardveres RAID-ről beszéltél mindegy az első rész viszont még áll.
-
quarros
tag
Ezt nem is tudom, egyáltalán hol lehet OEM Windows -al kapni az N40-et??? Én eddig nem néztem utána lévén a kezdetektől Linux alapokra terveztem a rendszert, viszont a hpshop-ban nem láttam külön opciót rá (igaz ott alapból 75000 -el inditottak tehát lehet hogy alapból benne van)
-
Honkydoo
őstag
Szia!
Az én szerény véleményem a RAID kérdésre a RAID 10 RAID 5 helyett.
Előnyei:
- olcsó
- ugyanazért az árért jobb minőségű raid vezérlőt kapsz
- ahogy hallottam kb ugyanazt a teljesítményt hozzaÜdv,
Ádám -
quarros
tag
Nézd sajnos olyan világban élünk ahol nincs terülj, térülj asztalkám...
(Pedig milyen jó lenne).
Ezért ha végig gondolod, hogy bruttó 37-44 ezerért kapsz egy teljesen müködőképes, jól szerelhető, halk, kis energiafogyasztású, szép, akár 2 PCI-express kártyával is bővíthető, abszolút kis méretü servert, akkor úgy érzem ez egy megbocsájtható "hiba".
(Ha esetleg úgy érzed, hogy nem akkor meg én kérek elnézést).
-
Ringman
félisten
1 probléma van szerintem a hp microserverrel, az 1 év gar, a hpshop szerint a legkisebb választható gar-bővítés az onsite-nbd 3 évre, ami meg kb +45k. ha esetleg valamilyen win szervert is veszel hozzá (oem), elég kellemetlen lenne, ha másfél év után még a licensz is menne a kukába a gép mellé.
-
quarros
tag
Persze hogy tud: [Mono], és Oracledotconnect (ez az ADO.NET összekapcsolásához kell), teszt felületnek meg NAnt, vagy NUnit -ot tudok ajánlani. De valami azt súgja, hogy neked most csak a régi "hehehe ezt a linux biztos nem tudja" mantra rárt a fejedben, nem mint valós megoldandó probléma (Elnézést kérek ha ez nem így van.)
Eredeti témára visszatérve +2 a HP Microserverre! Én két ilyen gépet futtatok céges környezetben Debian/Ubuntu párosítással már vagy egy éve, és azt mondhatom, hogy megastabil és baromi könnyü vele dolgozni linux alatt (nincsenek értelmezhetetlen terminál kimenetek "egzotikus" alkatrészek miatt). Egyetlen negativum a N37 -nél még "hackelni" nem hivatalos firmware-t kellet használni, hogy az Optikai meghajtó sata portja teljes értékü legyen (eg HDD-t köthessek rá) de a N40 nél már ez a gond sincsen, sőt annak a procija már virtualizálási feladatokra is bőven elegendő lehet. Bátran merem ajánlani bárkinek a legkülönfélébb server feladatokra.
-
SaNyEe
aktív tag
válasz
Armagedown #17 üzenetére
Hello,
Most nincs sok időm, csak betekintettem egy percre .. és spoilerezni sem akarok .. ki fogja olvasni a következő részeket, ha itt a topicban kitárgyalok mindent
Van pár cucc már kézben és nem fogyaszt többet mint kellene neki, a táp 80+-os igaz nem bronze,silver,gold .. lesz indoklás is miért NEM lett pico psu, paneltáp meg laptoptáp sötöbö-sötöbö.
Szerintem jövő hét elején-közepén jön a következő cikk, abban sok minden tisztázódni fog
-
-
BatchMan
senior tag
Magam is gondolkodom ilyesmin, de eszembe nem jutna Win-t használni.
Nem értem minek a 4G RAM. Win miatt?
Nekem NAS vagy barkács gép jutott eszembe, ventiket alapból kihagynám belőle, csak gond van vele az évek során. Azért mert a processzorhoz csomagolnak hűtőventit, még biztos, hogy fel kell tenni rá. Ez a gép nem fog teljesítménykritikus, magas számítási igényű feladatokat végezni, csak pakolja az adatokat ide-oda.
Magam részéről fanless alapban gondolkodom, amiben már benne van a CPU is.
A barkács megoldás annyiból jobb, mint egy NAS, mert csendesebbre lehet csinálni, nyomtatót is tudsz rá kötni, és több wincsit lehet hozzácsatolni. Egy soktárolós NAS sokba van.Figyelni kell a GREEN beállításokra, is. Amíg alszol a gép is alhat, sőt amíg dolgozol, addig is. Ez egy NAS-ban ki van dolgozva, míg más esetben Neked kell vele tökölni.
-
Saját és céges tapasztalatból mondom neked, hogy a WD Greent kerüld el
Ez abszolút jóindulatú tanács. Nagyon sokat láttam már elszálni belőle...
-
fudi2002
nagyúr
Ha javasolhatnék home server fronton (ilyet használok)
Ha már kevés fogyasztás Intel Atom d525...
4gb ram, 500gb vinyó, két gigabites hálókari, és ubuntu home server.
Ott shorewall tűzfal, ssh, remote desktop, torrent, ftp.Kérdéseid fele már meg is oldódott...
-
Speeedfire
félisten
válasz
FerroChrom #22 üzenetére
Lol, az fsp szerinted nem minőségi? Napi fail.
Besírtam... -
FerroChrom
csendes tag
Én azért egy kicsit minőségibb tápot tennék a gépbe az FSP helyett, mert lehet hogy olcsó, de egy 24/7-es időben üzemelő számítógépbe én ezt nem tenném bele. Egy számítógépen sok mindenen lehet spórolni, de a tápon egyszerűen tilos. Hidd el, jobban megéri pár ezer forinttal többet kifizetni egy jó minőségű tápért, mint a rossz minőségű táp lepukkanása miatt elhalálozó alkatrészek miatt több tízezret, plusz bosszankodhatsz az emiatt bekövetkező adatvesztés miatt is.
-
Ringman
félisten
csak a hdd-darálást lehetett kihallani. táp hangja nem hallatszott, a 80-as ac venti (ami nem indul 5V-on
) hangosabb volt. most a normál atx házban 120-as ventikkel halkabb.
olyan táppal szerintem jobban jár az ember, ami nem felül/alul ventis, hanem a végén.
azt hisszem az 5400-as hdd-k 33-37 fok körül mentek hwinfo szerint, a régebbi 7200-as 37-40, a 2,5-ös 40-42 fok körül. nyilván folyamatos másoláskor nagyobb hőfokok voltak.
atom proc szintén 40 fok alatt.
szerk:
házi fájlszerver volt, filmnézés&backup volt a legnagyobb igénybevétel. -
Nem túl izmos gép. Nem is a napi látogatószám az érdekes, hanem a konkurens felhasználók száma, hiszen ha van 50.000 látogatód de időben egyenletesen elosztva, az kisebb load-t okoz, mint 3000 konkurens felhasználó. Tippre pedig azt mondanám, hogy 100-150 konkurens felhasználót talán ki tud szolgálni, nagy adag performancia tuninggal, linux-szal. Windows Server ennél kevesebbet maximum 50-100.
-
Armagedown
őstag
A gondok ott kezdődnek hogy a tápod túl van méretezve és hiába használsz alacsony fogyasztású procit , az alacsony hatásfok miatt nem nyersz vele semmit
-
st4rlight
csendes tag
Esetleg egy ilyen személyre szabva?
-
Speeedfire
félisten
Én a win helyett inkább egy debian-t tennék fel és minden le lenne tudva. Sebesség, ftp, torrent, fájlmegosztás stb stb. Nagyon sok doksi van a neten ezzel kapcsolatban.
Írtad, hogy 30-40W, hát 6db hdd-vel ezt nem tudom hogy oldod meg.
-
FlekkeN
aktív tag
Csinálsz mást is a gépen FTP, backup és torrent-en kívül? Azért kérdezem, mert tulajdonképpen egy NAS-t építesz és lehet olyat venni ami tudja mindezeket.
Én ubuntu servert használok itthonra 10.04 LTS. sftp ftp-re. rtorrent-et rtgui-val torrent-re. Backup lefut, amikor felcsatlakozik egy kliens a hálózatra as akkor backupol ha megváltozik(méret- vagy időpecsét különbség) valamilyen fájl.
-
Tas
tag
Szia!
En is javaslom, hogy egy nagyobb hazba koltoztesd a cuccost. Ilyen hazak vannak bent a melohelyemen. Az egyikben 2 destop vinyo van raidelve. A haz tetejet is kifurkaltam mar a jobb szellozes remenyeben. Keves sikerrel. A 2 vinyo kozott jelentos hokulonbseg van munka kozben.
-
ncc1701
veterán
SQL-ről említést sem tettél, akkor Debian storno. Ellenben lehet hozzá venni 60 pénz környékén Windows Foundation server 2008 r2-est. Ennek nézz utána, ha venni akarsz, ez jóval olcsóbb, mint egy standard 2008 srv.
A vasat ettől független ajánlom, elvetemültek tettek bele 8hdd-t is. Alapból 4+1-et tud kezelni, de van benne 2x pci-e csatoló, amire ugye kb bármit tudsz tenni. Mehet bele 2x4G low profile ddr3 1333-as memória, kicsi, halk, aranyos, 2 magos procija van, ami nem egy erőgép, tud hw virtualizálni. Szóval zsír cucc.
-
ncc1701
veterán
Szerintem: HP Microserver N40L, ez br38-39e pénz. Ebben van 2G RAM, csak vinyók kellenek bele, 35W körül fogyaszt. Ebbe belemegy hivatalosan 4 HDD, de többet is tudsz vele kezeltetni.
OS-nek részemről Debiant javaslok, ezzel kb mindent meg tudsz oldani. Ha egyszerűbb kell, akkor freenas 7.x, illetve openfiler. Windowst ne végy, teljesen felesleges ilyesmiért pénzt kiadni.Szerk: Mentés: hiába használsz tükrözött vinyókat, van úgy, h hw hiba miatt minden elszáll. Én ezt úgy csinálom otthon, h usb-n külső vinyóra mentem a fontos dolgaimat kb havonta. A fontos dolog nem a film, meg a könnyen letölthető dolgok, hanem plö a fényképek.
Szóval, menteni mindenképp külső eszközre érdemes. Ettől független, ha 2 vinyó lesz a gépben, és nem tükrözöl, akkor egy egyszerű scripttel lehet két könyvtár tartalmát szinkronizálni.
-
mcroberto
tag
Szia. Ebben nem gondolkodtál? Mindenre megfelel amit írtál. Még 6HDD is megoldható kis okoskodással.
Kompakt, olcsó.
-
Lacces
őstag
Várom a folytatást!
Egy ilyen hardver kábé napi hány látogatót tud kiszolgálni? -
rudi
nagyúr
Ha nem lesz szem előtt a gép (nem HTPC a nappaliban a Hi-Fi cuccok mellett), akkor szerintem érdemes lehet egy nagyobb házon elgondolkodni. Ha mondjuk Bluetooth egeret és bill-t használsz, akkor lényegében akárhová elrejtheted a gépet, ahová elér a táp és monitor kábel (már ha lesz rajta monitor egyáltalán). Cserébe viszont kapsz rengeteg helyet, merevlemezeket felakaszthatod gumiszalaggal, ami szerintem messze a leghalkabb rögzítési módszer, megcsinálhatod rendesen a hűtést, nem kell dárga Mini-ITX alaplapot venned.
Aztán vannak mondjuk a HP-nek olyan micro serverei, amik egy 4 fiókos RAID doboznál alig nagyobbak, és van bennük egy szimplább Intel/AMD platform. Itt a logouton is írtak már ilyen gépről, nézz utána!
Ha pedig tényleg az adattár elérése a fő szempont, akkor egy gyári NAS is szóba jöhet, bár az elsősorban azoknak való, akik a "beszúrom a merevlemezeket és klikkelek párat" szintnél nem akarnak/tudnak komolyabban foglalkozni a gépezettel.
-
SaNyEe
aktív tag
Szia,
Van egy nő az életemben, s mikor meghallotta a hangját a CPU hűtőnek plusz a tápnak pontosan az volt amit írtál
Miután megszabályoztam az intel hűtőt megnyugodott, 1300-as fordulatig teljesen korrekt (zajtalan) az Intel hűtője. Majd amikor konszolidálódtak a diszk árak, akkor jönnek mellé a 2db 2TB kapacitású WD green, ezt írtam a hardver listában, igaz utána nem említettem.Nade nem spoilerezek előre hé
Maga a pénz annyira nem jelent problémát, egyszerűen szeretném a lehető legkisebb keretből kihozni azt amire vágyom és az Intel gyári hűtő jött a procival, ennyi az egész. -
JoeYi
őstag
én egyből leszögezném, hogy akármilyen állat megoldásokat választasz, ha szűkösek az anyagi kereteid (már csak a proci hűtő kérdés miatt is ezt gondolom), ez a gép nem lesz szuper halk. Legalábbis annyira nem hogy ha van egy nő az életedben akkor az megtűrje a hálóban.
Az én tanácsom amit hozzá tudok adni: ne 3.5" desktop vinyókat rakj bele, hanem 2.5" notebookot. Miért:
- kisebbek,
- csendesebbek,
- kevesebbet fogyasztanak
- kevesebb hőt termelnek
- alig 5-10% drágábbak a desktop vinyóknál 500GB -os méretben. Persze nem írtad mekkora tárhely a célSok hardver lesz kis helyre zsúfolva, úgyhogy hűteni kell rendesen. De még így is hangos lesz a sok vinyótól, meg a táp is magasabb fordulaton fog járni ha jól vízionálom. Hangszigeteléssel lehetne faragni vmennyit a zajokon, de akkor megint tovább nő a hőmérséklet.
Szóval szerintem túlnagy fába vágtad a fejszét, és sok pénzt bele ölve se biztos hogy azt kapod amire vágysz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 400 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iPhone 12 Pro Max / 128 GB / 88%-os akku / gyári független / Pacific Blue
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest