Új hozzászólás Aktív témák
-
Race-Face
tag
Ehhh, megfogadtam, sosem szólok bele ''PC-MAC'' vitába, teljesen értelmetlen. Az emberek nem kis százaléka még nem is hallott róla, hogy mi az a macintosh, sőt még a pc-ben egyébként járatosak zöme sem látott életében működő mac-et. Nyilván ennek is megvan az oka, az apple piaci részesedése inkább csak résesedés...
Viszont véleménye rengeteg embernek van róla. Számtalanszor hallottam már, hogy a mac drága, fele annyi pénzből össze lehet rakni ugyanolyan sebességű pc-t, stb... Nincs ezzel semmi gond. Majd kipróbálom, mit fog szólni az asztalos, mikor délután fúrja a falat a polcfelrakáshoz, és mondom neki, minek használ hilti vagy black&decker fúrót, mikor a lidl-ben 6e forintért tuti fúrókalapácsot árulnak, az is tudja ugyanazt. (Félreértés ne essék, ezeket nem „bántásiból'' írtam!)
Én 1999-ben „kényszerültem'' mac-használatra, újy munkahelyemen azon kellett dolgozni. Előtte sok évig pc-n dolgoztam (dtp), és mondhatom, nem volt gondom az átállással. Pedig az még 8.6-os OS volt, ami mondjuk egy windows 95 színvonal... Aztán megszerettem a rendszert, és 2002-ben itthonra is mac-et vettem. Az „áldozat” egy G4 quicksilver, 867 MHz, 768 Mb SDRAM, akkor még 40 GB vincsi, combo drive. Ez akkor kb. 400e forint volt. Azóta kapott egy nagyobb vinyót meg egy dvd-írót, szóval nem mondanám, hogy utána nagy pénzeket öltem volna bele. Van itthon egy pc-m is, illetve azt inkább az asszony használja, de néha cserélünkMeg se tudom mondani, 2002 óta hányszor cseréltem alaplapot, procit, de csak kb. 1 éve van úgy, hogy a pc-m érezhetően gyorsabb, mint a G4. Mostani állapot: PC 3200+ S939, 2×512 MB ram, 2 vincsi (egy külön beállítva, amin a windows meg a photoshop swap-el).
Szóval ha összesítem az elmúlt majdnem 4 évet, vettem egy drága mac-et, amire azóta szinte semmit se költöttem, összesen kétszer ha telepítettem óperenciás rendszert (a szemét apple mindig kiadott egy újat), más dolgom nem volt vele. A kezdetben jóval olcsóbb pc-m sajnos jóval lassabb is volt a mac-nél, mondhatni kényszerből fejlesztenem kellett, számtalanszor telepítettem xp-t, vírusírtóval tököltem, időnként „karbantartást” kellett végezni, szóval összességében ugyanannyit ráköltöttem, csak sokkal többet tököltem vele.
Más oprendszer nálam nem jöhet számításba, csak xp vagy osx, értékelem a linux stabilitását, csak éppen megfelelő programokat nehéz rá találni. OSX alatt alapból ott az iMovie+iDVD, a kamerámmal készített felvételeket pillanatok alatt megvágom, megcsinálom a menüt (elég jók, zenélnek, animáltak), és már csinálja is az image fájlt (pár óra alatt...).
Összességében örülök neki, hogy már pl. az indexen is tesztelnek mac-et, így legalább több ember hall róla. A tescoban lehet mac minit kapni sulinetre, szóval már a világ végére se kell menni, hogy az ember meg tudja venni. Azt mondjuk nem teljesen értem, hogy a prohardver miért nem vállal be egy mac-pc tesztet, ha más nem, páran a saját gépüket biztosan felajánlanák egy teszt erejéig. Túlságosan nagy szakértelem se kell hozzá, olyan programokat kell megnézni, amelyek mindkét platformra megvannak, innentől kezdve csak a stoppert kell figyelni... (rosszul gondolom?).
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Tőzsde és gazdaság
- Gyúrósok ide!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Path of Exile (ARPG)
- alza vélemények - tapasztalatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sorozatok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Amazfit Gtr 3 Pro okosóra dobozával újszerű állapotban
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged