Új hozzászólás Aktív témák
-
raszputyin
senior tag
[totál off, fórum derailed
]
OK, a sarokpontos dologgal általában igazad van... készültem azért én már matek számonkérésre életemben, ne félts
azért hidd el pls, van amit érdemes pontosan ismerni. sztem félreértetted a ''holt''/''bemagolt'' általam szánt jelentését. de még annak is van értelme, amire gondolsz, ha valami nagyon tömör és nehezen érthető -- van, aminek a megértése lassan, tudat alatt érik meg az emberben: tipikusan irodalom/filozófia, de az ''egzakt tudományokban'' is a dolgok szavakkal nehezen leírható mögöttes logikája. ha minden rendben van (strukturálisan), akár idővel magától rendeződhet megértett, ismerős dologgá az az elsőre fel nem dolgozott információhalmaz. volt velem olyan is, hogy reggelre azonnal, újbóli belenézés nélkül világos volt az, ami este még kínai.
persze valami matematikát általában nem érdemes betűre tudni (kivételesen akár az is jól jöhet, ha sok a szöveg, és szép szakmai magyarsága van a leíró illetőnek), de érdemes tudni egy csomó apróságot: jelölési konvenciók, logikailag elvileg fölcserélhető lépések sorrendje; becsléseknél hol lehet nagyvonalúnak lenni és hol kell figyelni, hogy szép legyen a bizonyítás; mi triviális és mi bizonyítandó (pl. geometriánál, halmazelméletnél kényes pont!); finom, szigorúan véve nem logikai eltérések, mint mondjuk teljes indukció <-> descente infinie, stb.
egy igazán jó versnél pedig minden betű rettenetesen számít, sőt, a világklasszis prózával is így van néha. egyszóval jó, hogy érted, de legalábbis ha minőségi az illető olvasmány, akkor vannak benne olyan szerkezeti finomságok, amiket első (, második, ..., tizedik) találkozásnál tudatosan még nem veszel észre, de a tudatalattidban épít, és ami miatt érdemes lehet a pontosat tudni a legfontosabb dolgokból!
emlékezz csak arra, micsoda erőt adhat a magyarórára bemagolt pár szép memoriter... legalább minden jó költőtől egy-egy szép verset jó tudni, hatalas lelki plussz! a memoriter, a száraz tárgyi ismeretek fontosságát sosem szabad alábecsülni, mert nemépp mellékesen a szellemi kapacitást és az általános állóképességet/akaraterőt/koncentrálóképességet is edzi.
a ''poroszos oktatást'' hibáztatni az emberek esetleges kisebb szellemi rugalmasságáért szerintem tévedés; én úgy gondolom, hogy nálunk ezért a hosszú ''puhadiktatúra'' (dualizmus, horthy, kádár) és annak messzemenő lelki, társadalmi folyománya felel. részleteket már nem írok, mert 3x-os offban vagyok ittde szerintem tudjátok is, mire gondolok!
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- BMW topik
- Milyen videókártyát?
- Furcsán, de elstartolt a GeForce RTX 5050 Laptop GPU
- Futás, futópályák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Linux kezdőknek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Motoros topic
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest