- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- A HMD visszalép az USA piacáról
- HMD Skyline - jó szerelés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freddy89
csendes tag
Hello nem tudtok valami jó hütést r9 290 re ??
-
Olajka02
aktív tag
R9 290x Vapor x!
A legjobb, leghalkabb és leghűvösebb kártya.
Msi vol nekem, egy kalap kaki.
Az a hűtő nem erre a teljesítményre lett méretezve.
Az Asus-ról hasonlókat hallottam.
És egyik sem egy csendes megoldás.
A Tri-x-et més sokan dícsérik.
De annak nincsen hátlapja.
Az meg kell, mert nehezek, nagyok ezek a kártyák és pár év alatt deformálódhat a hőtől és súlytól a nyák alakja. -
adolfka00
tag
Nekem a Sapphire megoldása van. Csak ajánlani tudom !
-
bakagaijin
tag
válasz
Malibutomi #21 üzenetére
Nekem is ez tűnt fel, hogy a TomsHardware homlokellenkező sorrendet mért ki.
Ami még szót érdemel, hogy a Sapphire Tri-X rekordhosszú kártya, 30.5cm, szóval vásárlás _előtt_ érdemes kimérni, hogy belefér-e a házba. (Nekem pl. 29cm a limitem, utána fémet ér...)
Szóval én ezek után az MSI-vel szemezek, csak a zajról próbálok infókat gyűjteni. Vagy a Sapphire-t megkockáztatni (mert csak a kártyahelyen 29cm a korlát, a hűtő már a winyók alá lóg be... a Sapphire pedig lépcsősnek néz ki a képeken.)
-
marcihusi
csendes tag
válasz
vespa crabro #146 üzenetére
Igen, ez engem is nagyon érdekel. Melyik r9 290x kártya lenne a legjobb választás? Eddig az MSI kártyán gondolkodtam, de a sapphire-nak már van vapor-x változata is, ami szintén tetszik. Árban jelentős eltérést nem találtam, de kicsit tanácstalan vagyok.
-
vespa crabro
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Videó kártya vásárlás előtt állok és szeretnék segítséget kérni. MSI R9 290 vagy MSI R9 290X ? Netalántán Asus? Ahogy elolvastam a fórumtárs hozzászólását ,kicsit elbizonytalanodtam. idézek: "Az MSi-nél a négy csavar miatt a nagy és nehéz hűtés szintén lefele húz, és távolodik el a GPU-tól a hőelvonó felület a legkisebb torziós hatásra". Most ez a dolog a 290 X-nél vagy a sima 290-nél van így? Vagy mind kettő? Asusnál vagy csak az MSI.nél? Minden szempontból tetszik a kártya ,de ez egy kicsit elvette a kedvem. -
törölt tag
Azt miért nem tüntetitek fel, milyen típusú házban méritek a rendszert?
-
Spirit
őstag
Igen, ebben igazad van. Csak ebben az esetben nem lehet mellé nyúlni, mindenképpen elég lesz a táp tuningnál is és nem fog maxon járni a szerencsétlen, adott esetben bömbölő ventivel. Mikor összeraktam a 2500K+6950 gépemet még csak egy 400W-os FSP-m volt. A fenti számításom alapján (Cpu:~100W,VGA:180W, gép+tartalék:150W) 430W elég lett volna. Mérsékelt tuningnál 1-1 játék alatt előfordult, hogy lekapcsolt a gép. 650W-os Corsairra csere után ez megszűnt(Tudom, elég lett volna 450W-os is), sőt, még egy kövér tuning is belefér feszemeléssel cpu+vga oldalon is. Szóval tartom magam a fenti képletemhez, így nincs overkill, de biztosan elkerülhető az alulméretezés.
-
andro93
aktív tag
Ha ennyire be akarod beszélni magadnak, hogy mennyire sz@r a 290, akkor mindig fogsz okot találni, hogy miért ne cseréld le rá a 7970ed. A 20 nanométeresekből is bőven lesz kuka, elhiheted. No offense, csak ha jól emlékszem mindig te szoktad írni, hogy marad a 7970, nem kell neked 290, hát ne cseréld le, bővel elvagy még év végéig, vagy max 1 évig a 7970-nel, ha meg húzva van, úgy még simábban. No offense tényleg.
-
04ahgy
nagyúr
Az ASUS-hoz: épp most volt egy ilyen custom hűtős csoda a kezemben, mit gondolsz, mi volt a baja? VRM zárlat.
Be sem kapcsolt a gép vele, csak moccantak a ventik.
Tegnap előtt GIGABYTE 3 ventis volt a kezemben, az szimplán nem adott képet.
Múlt héten MSI Gaming, az meg intenzív 3D terhelésre black screenezett.
Sapphire és PowerColor is volt már nálam hibás.
HGyu
-
Werkly
őstag
válasz
TaylorXIII #132 üzenetére
MSI
-
nikos1
csendes tag
Arra lennék kíváncsi,hogy mikor lehet megvenni?
-
így kétszer képzel tartalékot, mert a CPU és a VGA is kevesebbet fogyaszt a gyakorlatban, mint a TDP-je. a 3570k és a 290X játék alatt együtt nem fogyaszt 300W-ot, ezért lekapcsolás csak akkor lesz, ha nem jól sakkozza ki összerakáskor az ágakat. de egy kicsit combosabb egyágas valóban optimálisabb lenne.
-
Spirit
őstag
Veszed a tápod 12V-os ágát. Esetedben max 432W-ot tudna leadni, de sajnos két ágon, így nehezebb megosztani a terhelést.
A gépnek+ventillátoroknak+tartaléknak 150W-ot szoktam számolni. Emellé veszed még a CPU+VGA-t(tuninggal, elmebeteg esetben, 200+300W i5-3570k+290x). Természetesen csak minőségi tápnál szabad így számolni, de eddig mindig bejött hosszú távon is.
Egy 650W-os XFX táp, ami 1 ágas 12V-ot tud, biztosan elég lenne hozzá, de a 430W már valószínűleg tuning nélkül is lekapcsolásokat eredményezne.
-
04ahgy
nagyúr
A HD7970 DualX-eket illettem kritikával. Az egy sima ref. PCB, a hűtő elhúzza, és kitámasztó műanyag van rajta. A későbbi kártyáik valóban jobbak.
(#120) Petyyyyy: Szerintem a Matrixnak ugyanaz a betegsége léghűtéssel, lefele néző ventivel beszerelve. A hűtő súlyát négy kis rugónak kell megtartania, úgy, hogy közben a GPU-tól a hőelvezető felületet nem engedi eltávolodni.
Nekem abból az eresztésből a GIGABYTE R797TO (1100MHz GPU) és a Lightning (legelső, v1) jött be nagyon.
HGyu
-
HSM
félisten
Inkább csak linkelem, de itt [link] nagyjából összefoglaltam az álláspontom az Asus-ról, és az új Sapphire-okról.
Ami a hőcsövek miatti egyenetlen hőleadást illeti a GPU-ról, ez eddig eszembe sem jutott, de valóban elég kellemetlen! Mondjuk a 290-eseken egy fokkal jobb a helyzet, ott legalább a gödrök kimaradtak, amik a leggázosabbak szerintem. [link]
Amúgy a vicc, hogy házon belül egyszer már megoldották ezt a gondot a 7970 Matrix-nál, meg a 280-as Matrix-nál: [link].Ami a Sapphire kártyáit illeti, meg kell cáfoljalak.
7970-ből és 280X-ből amiket letettek az asztalra, az igencsak jó.
Ami külön tetszik bennük, hogy folyamatosan látható, hogy fejlesztik a konstrukcióikat, tanulnak a hibáikból. Nekem volt tőlük kéknyákos 7970 Dual-X kétféle, 280X Vapor-X, és 280X Toxic is és mindegyik kitűnően összerakott, soha ilyen korrekt kártyáim nem voltak még.
A fejlődésről.. Először a Dual-X és a Vapor-X 7970-eken egy ritkán lamellázott hűtő volt, kevés volt extrém terhelésen, kapott egy nagy, sűrűbben bordázottat.Akkor kapott kritikát a 7970 Vapor, hogy lehúzza a hűtő, ferde a NYÁK, pedig ott is korrekt kis merevítés van, a slottól egészen a kártya közpéig: [link], de az utód 280X-re rátettek egy brutál 6 csavaros backplate-et, olyan masszív lett, mint az állat: [link]. Természetesen a Backplate hőpaddal rá van kötve a VRM-ekre, hűtve azokat. Annak ellenére, hogy a GPU-hűtő egyben van a memóriahűtőkkel, nyoma sincs nálam egyenetlen, vagy rossz hőátadásnak, pedig jópár kari van nálam, dekára ugyanolyan melegek (hidegek) azonos körülmények között. 45 fokos borda 55 fokos GPU-val szerintem nem rossz, sokkal sokkal rosszabbakhoz is volt már szerencsém. A Toxic-on pedig nekem az volt szimpatikus, hogy a melegből kiszedték az elektrolit kondikat: 7970 Toxic: [link] és az utód a tantál-kondikkal a VRM-nél: [link]
Ez számomra igen pozitív, hogy ilyen apróságokra odafigyelnek, és folyamatosan egyre jobb termékekkel jönnek.
A 280X Vapor-X-em bátran mondhatom, az eddigi legjobb VGA-m, pedig nem ma kezdtem, nagyon korrekt darab, halk, hűvös, minőségi és brutálgyors.A pasztázásról... Azt olvastam valahol, hogy a refi 7970-ekhez az AMD valami speciális pasztát használ, ami megbontáskor kuka. Nem tudom, mennyire igaz, de gondolom, az került a 290-re is, ha már komplett megkapta a 7970 refi hűtését. Én csak egy PowerColor 7950-et szedtem szét, azon teljesen jó volt a gyári paszta, ugyan sűrű, ragadós, mint a Noctua NT-H1, de jó volt, AC MX4-el átkenve is csak max 2-3 fokot javultak a hőfokok.
Ami a Gigabyte-ot illeti, ránézésre korrekt volt nekem a 290-esük, messze a legigányesebb saját kártyájuk hosszú idő óta, de nekem túl sok rossz tapasztalatom van velük, így még kivárom, milyenek lesznek a visszajelzések.
Amúgy szerintem a mostani Sapphire Tri-x 290 is igen jó lett, nem nagyon találok benne kivetnivalót a 2 év garin kívül. -
04ahgy
nagyúr
Nyilvánosan kijelentem, hogy egy, saját tulajdonomat képező GIGABYTE GV-R929XOC-4GD VGA-t kölcsönadásra felajánlok a teszt utólagos kiegészítéséhez, hogy az objektivitás maximális legyen.
Már korábban is biztosítottam segítségemről a PH!-t a GIGABYTE termékek kapcsán, de leginkább csendes figyelmen kívül hagyásra voltam elégséges.
Térítést, javadalmazást semmilyen módon ezért nem kérek, célom az objektív olvasói tájékoztatás segítése.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Jaja, abszolút igazat adok Neked, gondoljunk csak a HD6970 Direct CU II-re, amire egy az egyben rárakták a GTX580 hűtését. A bökkenő ott volt, hogy az utóbbi fémkupakos GPU, az előbbi meg nem.
Az első és ötödik hőcsőre a GPU-ból nem jut hő, a harmadikra meg kétszer akkora felületen, mint a másodikra és negyedikre. Külön örült a GPU a réz – árok (benne paszta) – alu – árok – réz módon megvalósított hőelvezetésnek, és az ebből következő aszimmetrikus szilíciumon belüli melegedésnek (mert az bizony nem annyira jó hővezető). Tovább megyek: 4 csavar tartotta a szerencsétlent, és fejjel lefele beszerelve a hűtés batár súlya összenyomta felül a rugókat. A gyári paszta meg biztosan mindenki tudja, milyen fincsi, porózus, száraz volt azokban az időkben. Ez az effektus a HD7970 / HD7950 3 slotos DirectCU II hűtéseinél is fennállt, ki is adtak sebtiben egy v2-t, ahol az egész NYÁK körben fel van csavarozva a hűtő keretére. Vajon miért?
Csak ASUS és Sapphire kártyával találkoztam, ami fejjel lefele, moccantásra eldobta a képet (feketére) FurMark alatt... Mert a Sapphire sem jobb ám. Ők még arra sem vették a fáradságot, hogy felcsavarozzák a NYÁK-ot a hűtésre, egy műanyag ragasztós kis támaszték segít, hogy a NYÁK ne csavarodjon meg a torziós erőhatásoktól.
Természetesen ezt anno, mikor subaruwrc vezette csapatunk, az XTreme 3D Team megkapta a fenti VGA-kat, visszajelzésként az ASUS-nak már akkor továbbítottuk, és tudtommal a kapcsolattartónk is továbbította az építő jellegű kritikát a taiwani központ felé.
A GIGABYTE sem szent, ott meg a RAM gap padek egy lemezen vannak a GPU-val érintkező hőleadóval, így az nem tud századmilliméter pontossággal a GPU-hoz közel kerülni. Persze nem körben van gap pad, csak kb. 180 fokos körülöleléssel, így amelyik csavar a gap padekhez közelebb lesz, ugyanakkora meghúzóerővel kevésbé szorítja a GPU-hoz a hűtést, az féloldalasan, rézsútosan fog felfeküdni, tehát a PCIe csati felől kisebb, a RAM-ok felől meg nagyobb lesz a GPU és a hűtő között elhelyezkedő, pasztával kitöltött hézag.
Az MSi-nél a négy csavar miatt a nagy és nehéz hűtés szintén lefele húz, és távolodik el a GPU-tól a hőelvonó felület a legkisebb torziós hatásra.
MSi és ASUS megtette azt a szívességet, hogy garancia-zárjegy van a VGA-n (a korábbival ellentétben), hogy még szakszerűen se tudd normális pasztával illetni. Ref, GIGA, Sapphire kártyát szedtem eddig szét az R9 290 szériából (a fentiek miatt ASUS, MSi-ről nem tudok nyilatkozni, a zárjegy meggátolt), és a paszta terén megemberelték magukat! A HD7970 széria gyári, kásás állagú pasztáihoz képest csak ámulok és bámulok! Gondolom több volt a kókányolás, ezért kellett ezt bevezetni.
A fentiek miatt az általad is kritizált hozzászóló kissé elgondolkodhatna, hogy egyáltalán a mérnököket a kész kártyákhoz bármelyik gyártónál odaengedik-e?
A fenti, abszolút banális, bagatell gyermekbetegségek, prózai egyszerűséggel elkövetett retail hibák miatt mondom mindezt.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
HSM is megírta. Jó vezérléssel ezek a FET-ek szinte hidegek, és hűtés is található rajtuk. Az induktivitások és a tőlük a GPU irányában levő kondik a több száz A áramerősség, és a több száz kHz kapcsolófrekvencia miatt olyan ripple-nek vannak kitéve, hogy jelentősen melegednek. Volt olyan alaplapom, ahol a tekercshez (!) hozzáérve benyálazott ujjal az sistergett...
HGyu
-
Whysperer
addikt
Ez lemaradt a tesztből 8) [link]
-
HSM
félisten
válasz
Kiflinger #110 üzenetére
Gondolom, leesett volna a gyűrű az ujjukról, ha megterveik rendesen a hőcsöveket, mint pl. a Powercolor, ahogy módosította a direkt hőcsöves hűtőjét, hogy ideális kontakt legyen: [link]. Nem hiszem, hogy az a ráforrasztott kis rézlap döntötte volna őket csődbe. Ja, és ezeket a PowerColor még egy 7950-en is megcsinálta, nemhogy a 290-eken, ami majdnem a duplája árban.
Ami a referenciakártyákat illeti, teljesítményben alul lettek méretezve, a VRM és a hűtő is, ez tény, de a felhasznált anyagok tekintetében makulátlan. Egy igazi baja van, hangos.
"Egy VGA kártya aktív termékciklusa már olyan rövid, hogy nem éri meg megtervezni az egyedi kártyát, mert nem hozza vissza a beleölt pénzt."
Jól látod. Gondoljuk ezt egy kicsit tovább... Mikor éri meg egy teljesen egyedi PCB-t tervezni a kitűnő gyári helyett? Igen, két esetben. Vagy ha lényegesen olcsóbban tudunk ideális esetben nem lényegesen rosszabbat gyártani, vagy drágábban jobbat. Nyilván a referenciát sem sültbolondok tervezik.
A többit a fantáziádra bízom...A DC kártyái kezdetben csapnivalóan gagyik, olcsók voltak a felsőkategóriában, az utóbbi pár generációra szedték össze magukat, ami után már el is indultak megint a lejtmenetben....
Amúgy a többi gyártó se rúgta még ki a mérnökeit, gondolj csak a PowerColor PCS, a Sapphire Toxic, vagy az MSI Lightning karikra...
-
N.Ferry
senior tag
válasz
Malibutomi #112 üzenetére
+1
-
Whysperer
addikt
Addig amég mondjuk például megvenném ezt a 290x 8 Gb-os Toxic vga-t mert biztos elég 100 évig. Viszont Én amire használom leg hogy kijöna directx 12 aztán ezt emg kukázhatom majdnem mert nem lehet upragetalni...Amit nem is értek,de amég ezt nem oldaják meg addig nem is fogok ennyit adni érte, Ezt megoldanák már venném is meg! 8)
-
Kiflinger
tag
Legkisebb befektetett mérnöki munka és alkatrészköltség, ami még elégséges minőséget és elfogadható meghibásodási arányt hoz a garanciális időszak alatt = referencia kártya.
Visszafogott teljesítmény = visszafogott fogyasztás.
A referencia kártyákat nem az a cég gyártja sok esetben, amelyiknek a logója a dobozon van.
Egy VGA kártya aktív termékciklusa már olyan rövid, hogy nem éri meg megtervezni az egyedi kártyát, mert nem hozza vissza a beleölt pénzt. Az ASUS a kevés kivétel egyike, aki még nem bocsátotta el a mérnökeit. Nem mert jó fej, hanem mert megfizetik a vevői az extra mérnöki munkaórákat. Közel nem minden arany amit csinálnak, de az utóbbi bő három éveben, a DC hűtéses kártyákkal eléggé befutottak.
-
ilor14
tag
Erre vagy egy GTX 780Ti-re elég lenne egy 500W-os FSP Aurum gold táp szerintetek?
-
Petyyyyy
addikt
válasz
TaylorXIII #105 üzenetére
Na, csak kész lesz a táblázat.
Köszi.
-
TaylorXIII
őstag
válasz
Petyyyyy #100 üzenetére
Szerintem így jobb lenne mivel a termékskála nem igazán lett eltolva csak a csúcskategóriában:
R7 250 - 7750 megjegyzés: kb 7%-kal erősebb nála 7750 de tényleg ez akar lenni az utódja és kapott powertunet is
R7 250X - HD 7770 megjegyzés: Az R7 250X egy nagyobb TPDjű 7770
R7 260 - nincs párja megjegyzés: Butított Bonaire azaz 7790 azaz r7 260x Trueaudioval, powertune-al
R7 260X - 7790 megjegyzés: Magasabb órajelű 7790 TrueAudioval, powertune-al
R7 265 - 7850 megjegyzés: Magasabb órajelű 7850
R9 270 - HD 7870 Megjegyzés: Alacsonyabb gpu órajel de magasabb memória órajel ezért majdnem teljesen olyan erős mint egy alapórajeles 7870, powertune-t is megkapta és alapvetően 1db PCI-E 6 tűs csatlakozó kell hozzá(persze van kivétel is: Gigabyte)
R9 270x - 7870+ Megjegyzés: Magasabb GPU órajel mint az R9 270nél, powertune-t is megkapta
R9 280 - HD 7950 boost Megjegyzés: Valószínűleg hasonlóan fog teljesíteni mint a 7950 boost és nagyobb TDP-t kapott
R9 280X - HD 7970 GHz Megjegyzés: Alapórajeleket nézve a 7970 Ghz picit erősebb
R9 290 és R9 290X valóban páratlan. -
Whysperer
addikt
280 dodó körül lesz a sima MSI Gaming 280 arra leszek kíváncsi. [link]
-
Petyyyyy
addikt
válasz
sid.:Rc211v #101 üzenetére
A 265-öt kis is felejtettem. 270X-nél tényleg jobb a GE jelölés. Köszi.
-
Petyyyyy
addikt
Ha hibát vétettem jelezzetek. Így sikerült pontosítani a táblázatot:
R7 250 - HD 7750
R7 260 - HD 7770+
R7 260X - HD 7790
R9 270 - HD 7850
R9 270X - HD 7870+
R9 280 - HD 7950
R9 280X - HD 7970 GE
R9 290 és 290X - Ez a kettő páratlan. -
-
Petyyyyy
addikt
válasz
BoneDragon #95 üzenetére
Nem. Ez csak egy előrejelzés volt tavaly szeptemberről. Forrás. 280X - 7970-nel van párban. Mindjárt megigazítom kicsit a táblázatot. Értelem szerűen a 290X felett nincs (még) VGA, ahogy a 270X felett sincs.
(#96) HSM Közben rájöttem, csinálok egy rendeset. -
HSM
félisten
Ezt hiba volt feltenni, hibás...
Röviden:
A 290 Hawaii gpu, az új.
A 280X = 7970 (valahol a sima és a Ghz között)
A sima 280 nagyjából egy 7950 boost.
A 270-ek nagyjából a régi 7870 karik. Lejjebb is lehetne menni, de ki lehet találni a specifikációból, melyik melyik.... Nyilván aki vásárolna, azért van rá ideje megnézni.szerk.. mégsem teljesen hibás, de elég agyatlanul van szerkesztve.... Nem a sorok tartoznak össze, hanem a GPU-neveket kell párosítani, lol...
Plussz pár tévedés, pl Hawaii LE Tahiti XT helyett.... Jobb ezt hagyni.
-
Petyyyyy
addikt
Jobbra nem fussa:
-
Miért nem tudtak tovább számozni? Akár 10 ezer fölé is mehettek volna nem kell még ebben is a feltűnésre menni. Vagány vagyok me rrrrrrr9 a karim ehh
-
-
-
Petyyyyy
addikt
-
hali.
Valaki tud linkelni egy összefogó cikket az új radeon elnevezésekről?
Van ilyen egyáltalán?
Feltöltenétek a mátrixomba mert nekem még mindig magas. -
HSM
félisten
válasz
t72killer #85 üzenetére
Remélem, majd valaki csinál ilyen tesztet.
(nekem se felbontásom, se 290X-em nincs hozzá sajnos.
)
(#86) matteo_szg: 280X fórumba is írtam, hogy nagyon kíváncsi lennék típusonként egy statisztikára, mondjuk a 280X karik közül az eladottakhoz képest hány % volt hibás, vagy hibásodott meg idővel az összes eladotthoz képest. Amelyik típusok érdekelnének, az az Asus DC2(T), Sapphire Vapor-X, Dual-X, MSI Gaming, Gigabyte WF3. Természetesen más márkából/típusból is jöhet, ha érdekes.
(#87) csabsz13: Tényleg ezt írtam. Ugyanakkor amikor már az 5. hibás Asusról olvasok rövid időn belül, akkor azért az feltűnik, hogy a többi típusból miért nem olvasok hasonlókat...
(280X Toxic-ból is csak 2 volt, ugyanannál a személynél ugyanaz a túlhúzás-szerű szemetelős hiba, de ott más is lehetett a baj szvsz.) ezenkívül Sapphire-ből egy Vapor nekem megdöglött, egy meg fórumtársnál lett ventibajos. MSI-ből nem rémlik hiba, a Gigánál meg nem is számolom, minek...
-
csabsz13
aktív tag
válasz
matteo_szg #86 üzenetére
Amikor összeszedtem a 280X topicban, hogy milyen gyártótól, hány kártyával jelentkeztek be a topicba és hányan jeleztek hibát, akkor pont ezt kaptam meg a fórumtárstól (HSM), azaz hogy ez nem reprezentatív... de neki ezek szerint mikor hogy.
-
matteo_szg
őstag
Egyrészt a fórum nem reprezentatív, másrészt mi meg más csatornákon pont több panaszt kaptunk a HD7950-re és 7970-re, és pl. kisebb kártyákra.
Szóval ebből aztán nem igazán lehet megítélni, hogy melyik márka mennyire megbízható. Továbbra is alacsony az ASUS kártyák meghibásodási aránya, annak ellenére is, hogy eladott volumenben a legnagyobb a Sapphire előtt hazánkban is.
-
-
HSM
félisten
Nem vagyok benne biztos, hogy ilyen messzire kell menni felbontásban. Csak abból indultam ki, hogy jópár tesztben azért 2560*1440-ben durva élsimítással vagy 4k-ban sem húzott el olyan durván a 290X a 7970-ektől, mint amennyire számítottam a duplázott ROP-ok miatt. Én ebben vélem felfedezni a magyarázatot, hogy míg a Tahitiben csutkára kihajtja a 32ROP-ot a memória (a gyári 1500Mhz-en) 288GB/sec sebessége, addig a 290X-ben a 64ROP lóbálja a lábát, mert a 320GB/sec az csirke etetni őket, ráadásul itt már majdnem 3000 éhes shader is van.
Anno a Tahitinél elhintette amúgy az AMD, hogy azért raktak bele "csak" 32ROP-ot és az ismert jó széles memóriabuszt, mert így a ROP-ok ki lettek hajtva, nemúgy, mint a Pitcairn 256bites buszával, tehát nem volt indokolt többet tenni rá ROP-ból. Mértem is egyet anno a 280X-el: [link]. Ugyan nem a legjobb program a Valley erre, de látszik, hogy ha nem is skálázódott szépen, de azért jött a plussz sebesség még így is.
Persze, a jelenleg általános FullHD-ben bőven elégnek tűnik a 320GB, de elvileg nem ide lett szánva a hawaii....
-
Lewzke
őstag
egy hülye kérdés: ugyanazzal a pasztával mértétek le?
-
Sogron
tag
válasz
- = Zk = - #80 üzenetére
tess: http://www.youtube.com/watch?v=D9J91Iq52Bk
-
Milgram1
aktív tag
http://www.youtube.com/watch?v=u5YJsMaT_AE
-
biacsia
tag
Valaki bennfentes (aki követi a fórumot, mert én csak futólag néztem be néha) erősítsen meg!
Nekem az rémlik hogy az "elpida" chipekkel szerelt karikkal több gond van mint a hynx-es társaikkal (BS-re gondolok még alap órajelen is). Én itt abbahagytam az olvasást. -
HSM
félisten
válasz
Malibutomi #75 üzenetére
Kb. igen.
Bár azért ha arányaiban megnézed a kártya, bizonyos téren mennyivel erősebb lett a Tahitinál (pl- dupla ROP, aminek a legnagyobb a memória sávszélesség igénye) akkor azért elgondolkodtató, hogy talán mégsem ártott volna egy kicsit izmosabb busz. Nekem így ránézésre a 290, és főleg az X kicsit olyan, mint a 7870, hogy elviszi szépen a memóriasávszélesség, de kellene alá több, hogy igazán villantani tudjon.
Persze, állati erős cucc így is, csak lehetne mégjobb, szerintem.
-
Nagynozi
aktív tag
Ha most lenne sok-sok pénzem Asus-t vennék, amúgy tetszik a cikk köszönet érte!
-
MZperX75
addikt
válasz
- = Zk = - #66 üzenetére
fél isten? grat....
-
LGLuke
őstag
válasz
t72killer #70 üzenetére
Egyetértek veled!
Nekem az a legnagyobb problémám eleve a gyári hűtésekkel, hogyha tönkremegy, vagy csapágyas lesz a venti, akkor nem lehet csak ventilátort cserélni, hanem teljes hűtést kell.
2-3 év elteltével pedig nem minden VGA hűtő támogatja már a régebbi kártyákat, illetve vagy nehezen szerezhetőek be és/vagy nagyon drágán.
Na most az Arctic esetében cseberből vederbe jutunk, mert ugyan lehet halkabb és tartósabb is az a hűtő, sőt lehet még jobban is hűt, de megint csak nem cserélhető a ventilátor, ha csapágyas lenne! -
HSM
félisten
"Mindenki ki van akadva, hogy az Asuson nincs vrm, meg memória hűtés, mégis abból viszik vissza a legkevesebbet garanciába."
Szoktad olvasni a 280X fórumot? Kapásból 3db memóriahibás Asus DC2 volt az utóbbi pár hónapban.Még a Gigabyte-ból se volt ennyi hiba miatti beírás... A bányász topikban is az egyiknek 2 hónap után alig forog a ventije, a másik meg kattog, meg fagy... Amikor teljesen kímélve mentek. Ott sem volt semelyik másik márkára ennyi panasz.
Halkan megjegyzem, az Asus remek hibastatisztikája a tavalyi modellek alapján van, amik még a rendes, jóminőségű 7950-ek, 7970-ek voltak, no, meg a kisebb karik, ahol szintén korrekt cuccokat tettek le tavaly az asztalra.
(#69) Sogron: Azért, mert hogy egyszerűbb, kisebb helyen elférő memóriavezérlőt akartak bele, hogy így tudjanak az 512bit ellenére 10% helyet spórolni az elód Tahitihez képest, csaképpen ennek az az ára, hogy az egyszerűbb vezérlő nem bír nagyobb órajelet. Ugyanez a Hynix memória 1750-1800Mhz-eket megy a jobb 7970-eken/280X-eken...
-
válasz
Asassyen1989 #65 üzenetére
Ha belövöd fix 800rpm-re a ventiket a Peteren, az nem jó? Ez a hatalmas borda passzívan is elvisz egész komoly dolgokat... Nekem vhogy a nagyobb borda miatt ez szimpatikusabb.
-
Sogron
tag
Kíváncsi lennék, ha az Asus is egybe blokkal hűtené a vrm-et, akkor milyen gpu hőmérsékletet produkálna, mert így eléggé falsos, hogy külön borda alatt sülnek a vrm-ek.
Amit viszont nem értek, hogy ha a Hynix chipek 1500-ra vannak hitelesítve, miért "csak" 1450-et mentek?
-
andro93
aktív tag
Jó teszt lett, várható esetleg sima 290 custom kártyákról is valamikor teszt? Csak az érdekesség kedvéért.
#HSM: no offense, de azért ennyire ne legyél Sapphire fanboy.
Tényleg jó kártyákat raknak össze, de nálam például sok más emberhez hasonlóan a két év gari miatt alapból kizárt. Eladásnál számít, hogy 2 vagy 3 év garival tudok eladni egy kártyát.
Mindenki ki van akadva, hogy az Asuson nincs vrm, meg memória hűtés, mégis abból viszik vissza a legkevesebbet garanciába. És az Asus nem egy "hiánymárka". Nekem is Asusom van, nem akarom védeni, tényleg nem ez lett a legcsúcsabban összerakott kártyájuk, de nincs okuk szégyenkezni. Aki 290et akar venni, egyik bemutatott márkával sem jár rosszul, csak ugye a Sapphire 2 év gari, mint írtam fentebb, tehát én a másik két márka közül választanék. -
Angel1981
veterán
Vártam már ezt a tesztet - mármint R9 290X VGA-k spéci hűtéssel!
-
- = Zk = -
félisten
A hűtési koncepció most is dupla légkavarót vonultat fel, melyek közül a kártya elejében lévő a CoolTech dizájnra épül, ami két részből tevődik össze.
semmi nem jó úgy, ahogy az régen ki lett találva
de jó is, embernek lenni
-
Asassyen1989
csendes tag
Nekem van a Peter-ből és az Accelero-ból is egy korábbi darab. Mindkettő szépen teszi a dolgát de én az Accelerot ajánlom ha a hely adott.
Az Accelerot egyszer rárakod és nincs több kérdés.
A Peternek külön veszel ventit amit persze macerás a kártyára kötni és ha nem megy külön kell vezérelni, ez persze a szerelést se könnyíti meg.Nekem 2 6970-est hűtenek halkan és jól. Mindenképp megéri befektetni valamelyikbe.
-
Ubran
tag
Koszi a cikket, jo olvasmany volt
-
jocomen
aktív tag
Brutális kártyák ... 6.2 milliárd tranzisztor
6x annyi mint az enyémen.
Amúgy azt nehéz lenne megoldani a gyártóknak, h a RAMok, fetek kis süniket kapjanak, és ne valami szivacson keresztül érintkezzenek a hűtővel?
-
Th1sN04ll
senior tag
válasz
#Morcosmedve #54 üzenetére
Hát rendben van, annyit hozzátennék még hogy én sem szeretem az igénytelen dolgokat
A többi meg történelem
-
HSM
félisten
A FET-eket nem golyók tartják: [link].
Érdeklődőknek ez pl. a Sapphire kék PCB-s Tahiti kártyáin használt direktFET, de sok más terméken is ilyen vagy hasonló van: [link]
De tény, nem annyira tesz nekik sem jót a deltaT, és pontosan ahogy írod, a PCB elvezeti a hőjüket a kondinak a lábán keresztül.(#51) Oliverda: Folyamatosan kapja a játék közben a hőingást. Vagy nálad nincsenek töltőképernyők, amíg szépen visszahűl a VGA, vagy sosem írnak rád FB-on játék közben, esetleg csilingel a mail-kliens?
Nem véletlen írtam valamelyik topikban, hogy a kártya ventilátorát leszámítva a 24/7-es kímélő ésszel belőtt bányászat kímélőbb, mint a hardcore gamer felhasználás.
(#52) N.Ferry: Sajnos nem kizárható, hogy "válogatott" kártyák érkeztek a tesztre, mivel a képviseletektől származnak a cikk szerint. Ellenben a topikban lévő tapasztalatok azok tutira a boltban általunk is megvásárolható termékről vannak.
(#54) hpeter10: Az Asus szerint meg pont azért jobb az speckó venti, mert lefelé erősebben fúj, még videót is csináltak róla. Most akkor hogyisvanez? Lefelé fúj, vagy oldalra?
Ami meg a "véletlen" belelógó kábelt illeti... Elég trehányul összerakott gépház az, amiben bármilyen kábel bármilyen ventilátorba beleérhet. Ráadásul életveszélyes. Egy ilyen balesettől megsérülhet a szigetelés ki is gyulladhat tőle a gép, vagy jól megrázhatja a tulajt a 12V-al.
A Sapphire ventilátorai igen jók, elég jól bírják (sajnos sikerült már párba belenyúlni) és ráadásul könnyen szervízelhetőek is, ellentétben az Asus-al.
(#53) Oliverda: Egy érdeeks dolgot vettem észre: [link].
Itt a FET-ek hűtőcsíkja így volt fenn gyárilag? vagy ez már egy előttetek millió teszteltőt és szétszedést megélt példány? Mert elég durva látvány.Egy FET félig, egy meg semennyi kontakt.
(#56) Oliverda: Azért ha a fémlap felkerül, ha mással nem, azáltal sokat segít, hogy kiegyenlíti a ramcsipek közti hőkülönbséget, és minimum a másfélszeresére növeli a hőleadó felületet is, csak azzal, hogy egy darabból köti össze a csipeket. Nagyon el kell rontani, hogy rontson.
-
BoneDragon
veterán
Azért hozzávághatnák azt a sapphiret is, gyorsba eladnám és az árából vennék egy 280x-t, meg egy jó kis intel procit.
-
#Morcosmedve
veterán
a gigát így se tudja utolérni "minőségérzetben"...
(#55) Th1sN04ll: de van, ha majd veszed a kezecskédet és megfogod pár gyártó termékét, akkor rájössz, hogy melyiknek pattanna el először a lapátja, ha véletlen belelóg egy kábel... nem szomorítanálak el, nekem 780Ti DCII van és nincs hangja, és azért "felemás", hogy ha már az a venti ott van a szellőzőrácsnál, a levegőt részben kifele fújja!
-
Oliverda
titán
Bár elég világosan egyértelműen le van írva a cikkben, de:
A Sapphire nem hangos. Az MSI-nél halkabb, az ASUS-nál valamivel hangosabb. A Sapphire relatíve vékon, gagyi fröccsöntött műanyag elemeket alkalmaz a kártyáinál, összevetve mondjuk az ASUS-szal vagy az MSI-vel. Ugyan ez a működést nem igazán befolyásolja, a de minőségérzetet már igen.
-
N.Ferry
senior tag
válasz
Th1sN04ll #50 üzenetére
Igaz nekem csak a Tri-X-el van tapasztalatom,de az hogy hangos,bazári meg ronda igen távol áll tőle.
Sőt a topikjukban olvasva inkább tünik a leghűvösebbnek pl. ,majd utána az Msi és végül az Asus (gigát nem említem,azzal asszem a topikjában sincs tapasztalat).
Szóval ha Hsm Sapphire fan,akkor a cikk meg Asus reklám,mert valahogy mást mutatnak a felhasználói tapasztalatok. -
Oliverda
titán
Én úgy látom, hogy a FET-ek nem golyózva vannak. Pl.: [link]
"ugyanúgy kinyírja a hőtágulás okozta anyagfáradás a kontaktot, ha túl gyorsan van túl nagy deltád."
Persze, de ki az aki naponta tízszer felmelegíti maxra, majd leállítja nullára? Aki pl. valamilyen számításra használja a kártyát, annak jó eséllyel 7/24-ben maxon megy, ott pedig ez nem jön elő egyhamar.
-
N.Ferry
senior tag
Szerinted mennyibe fognak kerülni ezek a vga-k 2-3 év múlva?
Arról nem is beszélve,hogy aki szereti mindig az akt. toppot megvenni,annak kb. 1 év múlva se ez lesz benne,persze van a másik véglet aki 5-6 évre "tervez" annak megint lényegtelen részben a 2-3 év.
Szerintem kicsit túl van ez lihegve. -
hemaka
nagyúr
Az MSI kartyat szivesen bevallalnam.
-
priti
addikt
Ugyanúgy van felgolyózva az a fetsor, mint a GPU, ugyanúgy kinyírja a hőtágulás okozta anyagfáradás a kontaktot, ha túl gyorsan van túl nagy deltád. Mitől számítana kevesebbet a hőmérséklete? Kár azon rugózni, hogy a GPU 100 foknál tilt, tehát a VRM-el nem lesz gond. Ennyi erővel a VRM hőmérséklete nem is számít. Azért ez nem így van.
Egyébként 125 foknál már megduplázódik a 25 fokon mért ellenállás és magjában égeti el magát, hiába van rajta az a fütyi bordaA kondik meg lábuknál fogva kapják meg a hőmennyiségből ami jár a kitűnő hővezető rézfólián át, ami a nyák vezetősávja szóval tökmindegy, hogy most ott egy fél centi hely a két alkatrész között vagy nincs ott. Persze nem árt ha a kondit körbelengi a léghűtés, de az is belülről kifelé melegszik emiatt lábánál fogva, szóval az a deltaté, hogy a tokozásának a hőmérséklete mennyire van hűtve nem számottevő az élettartama szempontjából, tehát ha fűt a VRM, mint a disznó akkor a kondi is szív...
-
HSM
félisten
290 topikban írtam is, hogy én is MSI Gaming-et vennék 290-ből, egyszerűen azért, mert hasonló minőségű, mint a Tri-X Sapphire, de a +1 év gari hatalmas előny egy ilyen drága karinál.
Ugyanakkor egy 80-90K körüli kártyánál, mint a 280X-eim, inkább vettem a Vapor-X-et, és a Toxic-ot, minthogy a kevésbé jól sikerült MSI-t, aminek VRM melegedési gondjai voltak, vagy az agyonhype-olt Asus-t, amikről sorra hallom többhelyről, hogy hullanak el. A gagyi, bazári Giga meg szót sem érdemelt a 3 év garisok közül.
Ha nem lenne az MSI, tuti Sapphire-t vennék ebből is megint, ha fejleszteni akarnék, mert az Asus nekem itt sem jön be, dacára a jó teszteredményeinek (pláne, más tesztelőknél nem alakított ilyen szépet) a Gigában pedig nem bízom.
-
pilu85
őstag
én ugyanúgy vigyázok a 2 év garis cuccomra mint a 3 évesre. a+ 1év sokkal nagyobb biztonságérzetet ad.
ez pedig a nagyoknál tuti nem úgy működik hogy a 2 év garos jobb minőséget ad mert kevesebb garis ügyet kell beleszámolni az eladási árba...ha így lenne sem vígasztalna téged hogy mondjuk 2,2 év után kukába lehet dobni a kárytád mert meghibásodott. meg énnálam kb 2 évig szokott lenni egy kártya, gari nélküli kártyát elég nehz eladni, legalábbis én nem vennék. tehát a +1 évet nem lehet számomra kompenzálni. -
HSM
félisten
Nézd másfelől. Ugyanazért az árért jobb minőség adható, ugyanis kevesebb garis esetet kell beleszámolni az eladási árba, valamint vélhetőleg a userek is jobban vigyáznak egy 2 év garis cuccra, mint egy 3 évesre.
Amúgy halkan hozzáteszem, az Asus után a Sapphire-nek van a legkevesebb hibás ügye, utána az MSI szorosan, és a végén jól lemaradva a Giga... Szóval nem azért csak 2 év, mert gagyi. Ez csak üzletpolitikai kérdés.
(#42) ZeroDK: A 280X Toxic nálam nem gerjed, rezonál, meg semmi 3 ventivel. Viszont amit nem szeretek benne, hogy a hátsó venti alatt kisebb a borda, ami miatt más a hangszíne, mint a másik kettőnek, nehezebb belőni halkra. Ilyen szempontből nekem jobban bevált a 280X Vapor-X a 2 ventijével, ami alatt ugyanolyan a borda, és nagyon szép, semleges szélzajuk van, alulfeszelve még az is megúszható.
Amúgy a szimetrikus felépítés miatt nekem még ha hnagosabb is kellemesebb a Vapor hangja, mert egyféle, semleges szélzaj, nem többszólamú, mint pl. a Toxic. Persze, a Toxic se rossz, alulfeszelve kisebb órajelen az is nagyon csendessé tehető, de ha valaki csendmániás annyira, hogy a HDD motorhangja is hangos neki, ott ezek komoly difik.
Nálam ezért is vágta el magát az Asus a kétféle ventivel, kösz, nem kell nekem kétféle zajú venti, elég egyefélére jól belőni a hűtési profilt.
-
HSM
félisten
válasz
#97716736 #35 üzenetére
Pedig 3 kisebb fordulatú venti könnyen lehet halkabb 2 gyorsabbnál, azonos légcsere mellett. Gondolj bele, miért haltak ki az egyventis hűtések a komolyabb karikon....
Ezenkívül nagyon sokat számít a használt ventilátorok minősége, motor, csapágy típusa, és hogy mennyire zajos alattuk a borda.(#36) uberpowers: Ezért kár volt regisztrálni.
-
HSM
félisten
Ne érts félre, nem tartok én ettől. Megoldom annyival, hogy nem főzöm 110 fokon a VRM-ememt.
A Sapphire 280X Vapor-X-em pl. alulfeszelve hajtom, 1000/1450Mhz-en, 1,2 helyett 1,1V-on, és max 70 fok, síri kussban, nekem ennél jobb nem kell. [link]Mert ahogy linkelted is, a 105 fokon 5000 órás kondi 85 fokon már akár 45 000 órát elmegy, ami már bőven elég.
Ahogy írod, előbb megy a kukába, minthogy ezt elérd. Az 5000-órát, és a kevésbé jó kondiknál a 3000-et 105 fokon viszont nem olyan nehéz 2-3 éves távlatban elérni.
Azonkívül pl. a Sapphire 280X Toxic nekem ilyen szempontból nagyon bejön, ha meglesed, a meleg helyekre tantál kondi került és a VRM-et is szép nagy felületre oszlatták el: [link]. Mondjuk ilyenből is van nálam kettő.
-
monguz82
tag
A VRM hőfok akkor számít, ha nem megfelelő a hűtés nagy GPU kihasználtság mellett. Saját tapasztalat alapján a VRM1 hőfokát is figyeli a kártya és ugyanúgy visszaveszi az órajeleket, mint a gpu túlmelegedésénél. Csak nem 95°C-nál, hanem 120°C környékén, 125°C felett pedig lekapcsol a kártya. Nyilván ezeket az értékeket csak extrém GPU terheléssel lehet megközelíteni, de ha a "szőrös fánk"-ot kibírja, akkor mindent.
-
Oliverda
titán
Ha nagyon tartasz ettől, akkor olyan kártyát kell venni amint tantálmagos kondik vannak.
-
-
Akula
őstag
Vérpistikék mindjárt elélveznek
Mondjuk az a Sapphire tényleg jól néz ki. De az én kuckómba be se férne -
Látványos lesz a javulás, sőt, sztem még be is fogod előzni ezeket a karikat. Jómagam az Alpenföhn Peter2-vel kacérkodom. (Az elődről volt teszt a PH-n)
Gondolkoztam a vízen, de túl macerás és a teljes rendszer elég drága
.
-
HSM
félisten
Egyébként nem is arra próbáltam kihegyezni a mérést, hogy 60 vagy 70 fok, hanem hogy mennyire melegszik fel a kondi a VRM-hez képest.
Nem akartam 90-100 fokokkal gyilkolni, azért ennyin mértem meg, normál üzem közben is hasonló hőfokon üzemelt a kártya.
(#23) Entryy: Rajta van az eszközön, milyen távolságból mekkora átmérőjű körben mér (nyolcada távolságnak). Odafigyeltem rá, hogy ez kellően közelről lévő mérés legyen és csak a kondenzátor hőfoka legyen.
Azért is csak azt a legszélső kondit tudtam megmérni, mert csak ahhoz fértem hozzá üzem közben oldalról kellő távolságból.
-
Entryy
aktív tag
A világért sem akarom megkérdőjelezni a tudásod a témában, de ezzel a hőmérővel ilyen aprólékos területeket maximum 4cm es távolságból érdemes mérni, maximum.
Erre nem tértél ki a linkelt bejegyzésben sem, pedig nagyon fontos paraméter.Hogy a témához is szóljak, a grafikonokba bekerülhettek volna a tavalyi referenciakártyás értékek is, mégha más a driver is.
-
Oliverda
titán
A második link nem megy.
A 60-70 fok megint nem egy olyan hőmérséklet ami miatt aggódni kellene. Túl van lihegve kissé a dolog szerintem, illetve ezeket a kártyákat nem nagyon fogják használni pár év múlva. Olyanok lesznek mint most a HD 3850 vagy 4850, amik most pár ezer forintot érnek.
Malibutomi: Milyen ház, hány ventilátorral, milyen procival, stb. Ezekből az eredményekből így nem lehet sokat leszűrni.
-
Malibutomi
nagyúr
Házba rakva azért más a helyzet, az Asus sokat romlik az MSI-vel és Sapphire-al szemben. [link]
-
HSM
félisten
A referencia 290-es alkatrészei igencsak jóminőségűek.
Szvsz még sokkal jobbak is, mint amiből az Asus építkezett. Az MSI sem véletlen a refnyákot alakította át, de csak picit. Lehet, nyers erőben az Asus jobb, de minőségben a másik kettő, ami a fogyasztáson is meglátszik.
A 2 év gari nem a legjobb ez tény, de annak semmi köze a termék minőségéhez.
-
denetol
csendes tag
Az én kérdésem kicist eltér a témától de még mindig idevág.Van 1 ref r9 290x -em és nagyon jó kari viszont baromi hangos.Ha rárakok 1 Arctic Accelero Xtreme IV hűtést(http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=HS-056-AR) van esélyem rá,hogy hasonlóan látványos javulást érek el,vagy mindenképp vizezni kéne?
U.I:esetleg van esély rá hogy tesztelitek majd a fent említett vga+hűtő párost? -
HSM
félisten
Ez esetben elnézést a kritikáért, nem is értettem, miért tértetek át hirtelen %-ra.
Ami a kondikat illeti, a gyakorlat nem igazolja, amit írsz.
Én anno megmértem a PC 7950-emen egy Voltcraft IR260-as infrás hőmérővel: [link]
Pedig ha megnézed, a méréshez használt PowerColor 7950 V2-n sem voltak közelebb a FET-ekhez a kondik.[link]
Az a gond, hogy a FET-ek rengeteg hőt adnak le a NYÁK-nak, hiába van rajtuk borda, ami meg elviszi a hőt a kondiknak. Ráadásul ha megnézed, a kártyán be sem volt kötve a mért kondihoz legközelebb eső VRM... -
Locutus
veterán
Nem lehetne olyan játékokkal tesztelni, amivel játszik is (még) valaki?
-
Petyyyyy
addikt
Köszönet a tesztért! Sírás kerülget miattuk...mind külső és teljesítmény párost, mind árat tekintve.
-
LGLuke
őstag
Azért az fura, hogy itt a sima 290-es kártyának mindenki szidja a hűtését. Kérdés, hogy gyári hibásak lehettek az első változatok, vagy a felhasználók tolnak-e el valamit?!
-
Azért 120fok környékén már nem fog túl sokáig élni. A VRM-ek élettartama exponenciálisan függ a hőfoktól (egy alaplapi példa, a VGA-kon lévők ennél combosabbak)
De köszi az utánanézést.
#12: nekem ref 290-esem van, minden OK vele, ha manuálisan belövöm a ventit 70% fölé. Illetve egy a baj, a hangja mint egy startoló mig-21-es
-
HSM
félisten
Ugye rosszul látom, hogy % a mértékegysége a mért ventilátorfordulatoknak a grafikonon?
Régebben még sikerült rendesen RPM-ben kiírni....
(#7) Oliverda: 105 fokon remekül érzik magukat a kondik a 120 fokos VRM mellett, kb. 3-5000 óráig, aztán kampó.
10 fokonként dupla az élettartam. Ha engem kérdezel, azért megéri 90 alatt maradni.
-
Hét ezek az ASUS kártyák azért össze vannak rakva, az MSI se rossz,de a Sapphire csalódás nekem.
-
Motion_Blur
félisten
Köszönjük, hiánypótló írás!
ASUS most nagyon jó hűtést dobott össze a 290-re és a 780-as sorozatra is
-
-
xmaas
őstag
Nem ertem a a Tetszett plecsni a Sapphire valtozaton hangos is a garancia is csak 2 ev akkor meg mirol beszelunk mi tetszett benne? Ha a gyarto olcso jancsi es csak 2 ev bizalmat szavazz a termekenek akkor miert johet egyaltalan szoban amikor a hutese se jobb mint a tobbi versenyzonek sot meg hangosabb is
-
De bizony
.
VRM hőfokokra lennék még kíváncsi, a DirectCU hűtés állítólag ezen a téren csúnyán elhasal.
-
BlackSoft
addikt
Nekem mindig Sapphire kártyáim voltak (többnyire), azok a legjobbak az AMD-nél.
-
GIJoe
addikt
ASUSon Elpida ram, a többin Hynix, olcsóbb lenne az Elpida?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- 3DMark 11 eredmények
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- XPEnology
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hegesztés topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Eladó nem szép állapotban levő Apple iPhone 12 128GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest