- iPhone topik
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Macrodroid
- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
BiP
nagyúr
Annyi kiegészítés: Ha nem változtatsz a szokásaidon, akkor valóban az előteljesítés éri meg. Bár a tőkét kisebb mértékben csökkenti (megy még kamatra, költségre), viszont ad egy plusz biztonságot.
Ettől függetlenül ha lehetőséged van, a havi törlesztőn felül érdemes előtörleszteni. Akkor közvetlenül a tőketartozásból írják jóvá.
Bár ahogy nézem, most 2% a kamat, tehát nem hajt a tatár. De sosem lehet tudni, én úgy vagyok vele, hogy ha nincs hitel, az még jobbÉn is első évben, 2001-ben vettem fel az akkori max.21e Ft-ot, kb. másfélmillió gyűlt össze. És az akkori ~10% körüli kamattal ez szépen elkezdett duzzadni, (2év múlva már 1,8m) az éves kamatteher több volt, mint egy havi kezdő nettó fizetésem, úgyhogy úgy döntöttem, szabadulok tőle, amint lehet, különben sosem fogy el. (az akkori 10-12% körüli kamat nem volt vicces, pályakezdőként pláne, és híre sem volt annak, hogy ez pár éven belül csökkenni fog).
A havi kötelező akkor kb. ~14e Ft-os törlesztővel soha nem fogyott volna el, az éves kamatra volt kb. elég, úgyhogy muszáj volt előtörleszteni. Ahogy számolom, [link] mostanra kb. a duplájára nőtt volna. Azért csak nyugodtabb az élet nélküle.megj: mivel a diákhitel kamata még mindig alacsony a piaci hiteleket nézve, ha másra kell a pénz, akkor úgymond érdemes a diákhitelben tartani, és a KP-det fontosabbra használni, minthogy másfajta drágább hitelt kellene felvenned. De ha meg tudod oldani, hogy nem kell másra, akkor érdemes előtörleszteni.
-
BiP
nagyúr
Nekem már rég volt diákhitelem (2005-2010 körül), még az első hullámos (9-10% körüli kamattal), és mivel ott is ingyenes volt az előtörlesztés, ami pénzem volt, oda toltam, fogyjon el minél előbb. Az alap kötelező (fizetés 6%-a) kb. semmire nem elég, azzal nem fogy érdemben, úgyhogy mindenképp érdemes előtörleszteni, ha van rá lehetőség.
Nyilván a mostani kamatkörnyezetben és a 2%-os diákhitel 2-vel már más a helyzet, de szerintem azzal,hogy csökkented a hiteled tőketartozását, biztosan nem jársz rosszul
-
A diákhitelnél a moratórium alatt befizetett törlesztések (nem az előtörlesztés) rendesen el lesz számolva, és előteljesítésként fogják elkönyvelni. Így, ha később lesz egy olyan helyzet az életedben, hogy nem tudsz fizetni, az előteljesítési számla keretéig nem várnak el tőled törlesztést. Így kvázi át tudod ütemezni a jelenlegi moratóriumot későbbre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gigabyte B450M S2H + Ryzen 5 1400 kisebb-nagyobb hibával
- Nokia 105 4G (2023) charcoal, Nokia 110 4G (2023) midnight blue
- ASRock B550 PG Velocita + Ryzen 5 3600 + 32GB (4x8GB) DDR4 3600Mhz CL18
- Philips 58PUS8505 Smart LED Televízió,146 cm, 4K Ultra HD ,Android, Ambilight, HDR10+ KIJELZŐHIBÁSAN
- Canon EOS 250D kiegészítőkkel, táskával (CSAK 200 expoval !!! )
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest