Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz MongolZ #115 üzenetére

Közelít az álláspontunk, sok mindenben egyetértünk. De a hsz.-edből úgy tűnt, épp, hogy élvezted az Opera testreszabhatóságát, azzal együtt, hogy ha nem akartál, nem foglalkoztál vele (csak ha nagyon kellett valami, akkor viszont meg tudtad csinálni, mert egyáltalán volt rá lehetőség), és ez ellentmond a korábbi mondatodnak, miszerint "De sz*rok rá a testreszabhatóságra, amikor nekem egy sima böngésző kell.", pont amit korábban idéztem. :) Szóval ezek szerint mégsem sz@rsz rá, mert szereted.

"Erre - szinte - egy az egyben átvették a Chrome-ot."
    Az Operánál nem szükséges a "szinte" szó, mert a Chromium project egyik verzióját vették át (szép magyaros szóval élve forkolták), majd "fejlesztették tovább". Az idézőjel indokolt, a korábban említett fejlesztési ütem miatt. :) Na de azért mégsem teljesen igaz a dolog. Az oldalakkal való kompatibilitási problémák miatt, meg "így jobban megéri" okból döntöttek úgy, hogy renderelőmotort váltanak, és végül a Google által fejlesztett Blinkre esett a választás. De utána a folyamatot valahogy így kell elképzelni, ahogy dqdb leírta az Opera topicban:
    http://prohardver.hu/tema/opera_bongeszo_2/hsz_20441-20441.html

Egyébként még nem temetem az Operát, reménykedem, bár sokan von Tetzchner lemondásához kötik az Opera omladozását akármilyen értelemben. Szar lehet neki végignézni az Opera vergődését. :D :( Egy ultratestreszabható böngészőből lett egy faék (vagy svájci bicskából kőbalta).

Azért reménykedem, hogy a Mozillánál még helyén van az eszük. :)

====

(#119) morgyi :
    "A kezelőfelület nyilvánvaló "ellesésére" azt indokként felhozni, hogy nem történt másolás kicsit sem, mivel az egyik böngésző testre szabható a másik meg nem... Eléggé érdekes."
    Nem tudom, arra célzol-e, amit én mondtam korábban, de én pont nem ezt mondtam, mások pedig láthattad, hogy írták, hogy az ikon a menüelemekre például a Mozilla ötlete volt eredetileg, és pont a Chrome vette át, szóval talán inkább fel kellene tenned a kérdést előbb magadban, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás, bár nekem is egyből nyilván a Chrome jutott eszembe elsőre az új felületről. Amúgy meg nem "érdekes" az érv, mivel ha az egyik böngésző még nem egy ultrabuta faék, hanem konfigurálható, akkor egyszerűen nem olyan, mint a másik. Ha első ránézésre hasonlít is, attól még rohadtul nem mindegy, hogy milyen rétegnek felel meg egyrészt, másrészt meg hogy mi van a motorháztető alatt. Az általad említett BuheraOS-re és CsillivilliOS-re ez ugyanúgy igaz. A többi meg alátámasztandó.

===

(#117) morgyi :
    hogy a Neptunba épp mikor jutsz be (mikor enged be a szerver), annak nem sok köze van a böngészőhöz. ;]

===

(#118) zh1972 :
    "Minden rendben van, aggódásra semmi ok, az opera sem droppolja a fícsöröket csak minimalistább UI-ra törekszenek!"
    Honnan tudod? Használod amúgy az Operát?
    Amúgy túl sok köze az évente kettő alkalommal használt fúródnak nincs a minden nap használt böngésződhöz, remélem azt érzed. :D Na meg ez legfeljebb a cég üzleti érdekeiből következő sajnálatos döntést támasztja alá, hogy inkább támogassuk azokat, akik nem értenek hozzá (esetleg nem akarnak hozzáérteni), vagy egyszerűen nem érdekli őket a dolog, így sosem fognak foglalkozni a dolog hátterével, sosem fogják akarni másként használni az alkalmazást, mint ahogy azt a rettentő okos dizájnerek/menedzserek/projektvezetők/akárkik kitalálták a cégnél.
    A baj az, hogy ez általános tendencia, és régen nem az egységsugarú igényekhez igazodás volt a tendencia, hanem előbb kellett, hogy legyen az embernek valami gondolkodási képessége is, hogy használni tudjon egy alkalmazást. Van a kettő között is út, de jobban megéri a "hőőőő, ez a gomb meg itt micsináááá', ha megnyomooooooom?"-réteghez alkalmazkodni. De remélem nem érted félre, nem baj önmagában a felület-egyszerűsítés, modernizálás, a kiherélés a gond azért, mert "úgysem használják".

Az Operánál a legszomorúbb, hogy csomó döntést eleinte (pl. a könyvjelzők kidobását a kukába) arra alapoztak, amilyen engedélyezve hagyott böngészési statisztikák érkeztek hozzájuk. Arra például nem gondoltak, hogy aki vágja a beállítási lehetőségeket, az például kikapcsolja a statisztikákat? :D

• zh1972

tag

válasz MongolZ #115 üzenetére

Azt jegyezd meg, hogy minden ami professzionális szűk rétegnek készül! De hozhatnék a zenéből is példát: Minél szofisztikáltabb egy zene, és fület/figyelmet/hozzáértést kíván az értelmezése, azzal együtt szűkül a közönség is! A háromakkordos chrome, pont az amire az emberek túlnyomó részének szüksége van (mondom ezt informatikusként) Az orchestrával kombinált jazz-t már jóval kevesebben szeretik meg értik de aki arra vágyik annak legyen ott az általad említett Opera. Én sem kék Bosch fúrót veszek amikor fúró kell, hanem zöldet vagy a még olcsóbb (de bosch gyártmányú) Skill-t, mer nekem évente kettőt fúrni az is elég, még a szomszédom aki építkezési vállalkozó, fullon van kék bosch-al, hiltivel, makitával meg a kis faszom tuggya, hogy még mivel, de én attól még nem vagyok lenézendő mert skillel fúrok és a skill is nekem készül, nem a szomszédomnak. Minden rendben van, aggódásra semmi ok, az opera sem droppolja a fícsöröket csak minimalistább UI-ra törekszenek! (Ugyanezt a dumát tolom pepitában az egyetemen is, sorry ha valaki ráismert!) :DD

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz MongolZ #112 üzenetére

"De sz*rok rá a testreszabhatóságra, amikor nekem egy sima böngésző kell."
    Ez a baj, hogy ez az általános felhasználói hozzáállás, pont ezért szarnak bele a böngészőgyártók is, mert nem éri meg a tudatosabb/ilyen téren nagyobb igényekkel rendelkező pár százalék felhasználóra építeni.

"Az Opera a régi szép időkben az arany középút volt, aki akart, elmélyedt benne, de alapvetően is egy kiváló böngésző volt."
    Ez viszont igaz.

A GPU-gyorsítás viszont nem a legkritikusabb pont a többi böngészővel összehasonlítva, mert egyelőre az a többi böngészőben sem teljesen bugmentes... :DDD

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz MongolZ #83 üzenetére

Könyörgöm, próbáld már ki, mielőtt sírsz. :) De komolyan. Én aztán nagyon nem vagyok Firefox-rajongó, mégis kipróbáltam legalább, mielőtt butaságokat állítottam volna, és a levegőbe beszélve kritizáltam volna.
    Akkor még egyszer, bár korábban már leírtam: cseppet sem hasonlít a Chrome-ra, mert EZ testreszabható. A Chrome nem az. Vágod? Próbáld ki, és UTÁNA írd meg, hogy tetszett. Ezt mondjuk valami első hsz.-be kéne bepasszírozni, hátha másnak is feltűnik. ;]

Az Opera elemzésére meg ott az Opera topic. Sok köze meg ehhez a Nightly buildhez nincs, mivel itt nem történt herélés, míg Operáéknál igen nagy mértékű selejtezés történt, mivel forkolták az egyik Blinkes Chromiumot, és a Prestós kódjaik nagy részét a korábbi túlzott mértékű bedrótozottság miatt úgy tűnik, egyáltalán nem tudják felhasználni (vagy csak részlegesen), így valószínűleg éveket kell még várni, mire újból egy régihez legalább nyomokban hasonló módon használható Opera lesz belőle. A nagyobb probléma az, hogy az Operánál kínos helyben toporgás történik jelenleg, érdemi fejlesztések rettenet lassan történnek, miközben elvileg most hajtanak a piaci részesedés növelésére, de így nem igazán fog összejönni, ráadásul botrányos döntések születnek (legjobb példa erre az, hogy úgy gondolták, a könyvjelzők tök hülyeség, ezért dobjuk ki a p×csába, legyen egy ömlesztett fos gyűjtőhely valami hasonlóra; az óriási felhasználói felháborodás nyomán rettentő bölcs módon rájöttek, hogy ez mégsem volt jó döntés, így hozzuk vissza - első lépés egy elképesztően béna gagyi bookmark extension volt, aminek köze nem volt a régi funkcionalitáshoz, és arcpirítóan bénán nézett ki, ráadásul ugye a natív megoldásokhoz semmi köze nem volt. Végül rájöttek, hogy mégis beépítik, az API is elkészült hozzá, a Developer-változatokban már elérhető a bookmark-sáv is, terv volt a nickname-adás és description mező (mint régen), DE verziók óta nem sikerült még mindig befejezniük), a felhasználók felé történő kommunikáció pedig demagóg ("a modern böngészés élménye"-szerű marketingbullshit, ami nem szól érdemben semmiről, de népbutításra jó) és homályos (nem lehet tudni, mik a tervek, hova tartanak, miről hazudnak, épp miről nem, vagy miért nem reagálnak sokak által igényelt kérésre (legalább annyit, hogy nem lesz, rohadjatok el)).

(#67) pethYeti :
    Igen? Na ezt jó tudni, nekem új, hogy a Mozilla találta ki ezt az ikont, kösz.

törölt tag

válasz MongolZ #83 üzenetére

Opera első kiadás - Valamikor 94-re teszik.
    Mozilla Firefox első kiadás - 2002. szeptember 23.
    Google Chrome első kiadás - 2008. szeptember 2.

Tehát, ha így nézzük akkor a Chrome az utolsó. Most ennyi erővel azt kijelenteni fordított esetben, hogy a Chrome másolt a többiről, butaság! Ennyi erővel lehet azt mondani, hogy az Internet Explorerből meg ezt meg azt koppintották. Felesleges! Leírtam fentebb, hogy az egységes mederbe terelés miatt vannak a hasonlóságok. Ha valamelyik nem tetszik, nem kötelező használni! Mindegyiknek megvan a maga pozitív és negatív oldala.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés