- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Leépíti a Sony az európai piacot?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Friczy
senior tag
válasz
weberzolee #12 üzenetére
A közlekedési táblák ismertetésénél a kerékpárúthoz az alábbi szöveg van:
Kerékpárút” (26. ábra); a tábla a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez; a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja. A kerékpárúton más jármű közlekedése tilos;
Vagyis ez alapján a segédmotoros kerékpár a kerékpárutat is csak lakott területen kívül használhatja.
-
törölt tag
válasz
weberzolee #29 üzenetére
Így van, ha nincs típusvizsga eleve nem kerülhet segédmotor kategóriába, szóval akkor ez alapján nem büntethetnek és tilos is vele a forgalomban részvétel, mert ugye nem is kerékpár. Szerintem amúgy a sporteszköz sem egyértelműen járda... Talán inkább zárt magánterület. Jó kis feladvány ez
Én még úgy tanultam, hogy a kerékpárút amit a segédmotor lakott területen kívül használhat, belül tilos. Azért él bennem elevenen az emlék, mert segédmotorom volt, jogsim viszont nem igazán szóval próbáltam keresni a kibúvókat, hol vagyok büntethető
-
Good_boy
kezdő
válasz
weberzolee #58 üzenetére
Igazad van, köszönöm a javítást! Rosszul írtam én is, már összezavarodik a fejem. Szóval kerékpárSÁV-ot akartam írni. Mert ugye a kerékpárút az külön út.
I
1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet - Nemzeti Jogszabálytár (njt.hu) -
Somatom
veterán
válasz
weberzolee #58 üzenetére
A módosítás tervezete definiálja úgy a rollert, hogy állva vezetendő. Mivel utast nem szállíthat, ezért az ülés nem fér bele a majdani kategóriába.
-
Fall-N
veterán
válasz
weberzolee #58 üzenetére
Értsük már meg, hogy attól hogy a KRESZ elavult még nem lesz jó ez így. Eleve abszurd, hogy aki rollerezik az gyalogos (Biciklinél is csak az számít gyalogosnak, aki tolja! Nem aki lassan halad!) Egy gyalogos önerőből kb. 5 km/h-val közlekedik, a legócskább elektromos roller is tud legalább 15-20 km/h-t. Az is belátható, hogy rohadtul nem öttel vánszorog aki ilyenen áll, hanem inkább a 10-20 közti tartományban. Igenis kellene szabályozni a dolgot, persze ne úgy, hogy szivassák a rollereseket.
A jelenlegi KRESZ-hez is inkább az smkp áll legközelebb, de annak sem felel meg, mert nincs bukósisak, visszapillantó és biztosítás. Pedig lehet ez lenne a legjobb kategória rá, mert legalább szabályozva lenne, hogy kell rá segédmotoros jogsi és a betöltött 14 év. Így ki is lennének zárva a randalírozó hülyegyerekek. Azt azért lássuk be aki ezzel megy meggondolatlanul az nagyon nem gyalogos kategória. Bicikli sem lehet, mert köze sincs hozzá.
Az elavult KRESZ miatt sincs egységes fellépés, ha valami van. Például a részegen rollerező ember azért nagyobb kárt tud okozni bárkiben, mintha gyalog közlekedne. És ilyen esetben igenis büntesse meg a renitenst.
Kíváncsi lennék, ha egy közlekedési szakértőt, vagy maga a rendőrséget kérdezné meg a lapcsalád, akkor az mit nyilatkozna. Mert ez itt csak találgatás.
-
Tschubi
tag
válasz
weberzolee #12 üzenetére
Bukósisak akkor lenne kötelező, ha SMK lenne. Rolleren nem kötelező. De Bog sem tudta eldönteni hová is sorolandó ez az eszköz. Én mondjuk kötelezővé tenném a bukot ezekre is, a kerékparokra és az e-rollerekre is, illetve mindenre, amivel a közúton közlekednek.
-
válasz
weberzolee #29 üzenetére
Mivel személyes adatok vannak benne nem linkelem. De elektromos roller közösségbe bemész ott a fájlok közt megtalálod.
M365 proval 2000km:
Járda, ahol volt bicaj út, 30-as utcában úton.Inokim OX(800W) 6600km: járda 10km/h, bicaj út ahol lehet 40km/h amúgy 25, rakpart (pesti oldal), úton ahol 40-es tábla van, 50-es tábla mellett már veszélyeztetnek, feltartom a sort, 40-es táblánál még 43-4 közt tudok menni(sajna amilyen kedve van a rollernek 40-45 közt megy) ha muszáj.
De alapból 25-30 tempót tartom, mindenhol ha nem sos sietek.Melóba végig bicaj úton megyek 21-ker->4-ker+ így marad tartalék balesetet elkerülni (tegnap körúton mellettem lévő autó gondolt egyet és index majd húzta a kormányt)+70km vagy több kihozható 1 töltésre.
Eddig rendőrrel ennyi volt: álltunk páran odajött kerdezgette mennyivel megy meg mennyibe kerül. Majd rávágta ezért az árért tudna egy 15 éves Yamaha motort venni
-
törölt tag
válasz
weberzolee #23 üzenetére
Kerékpár nem lehet, mert nem hajtja emberi erő a folyamatos haladáshoz. A kerékpár definíciójában a hangsúly az emberi erő hajtáson van amit segíthet 300Wig valami de egyre kisebb rásegítéssel a sebesség függvényében. Nem arról van szó hogy alapjában véve a motor hajtja és az emberi erőre csak az elinduláshoz van szüksége.
Gyalogosnak a kerekesszék, babakocsi, talicska és az elektromos kerekesszék minősül.
Segédmotornak szerintem típusjóváhagyással kell rendelkeznie, vagy kellett anno amikor forgalomba került, persze ez szürke zóna mert egy Simsonnak honnan lenne, aztán mégis L1e.
Ha valami csoda folytán mégis L1e kategóriába esik mert 300W és 4kW között van akkor -> ECE 22.05 bukósisak, kötelező biztosítás, tükör, világítás, karjelzések, KRESZ betartása. Kerékpárúton segédmotoros kerékpár csak lakott területen kívül mehet, és talán 20km/h a max sebesség, lakott területen belül tilos. Gondolom majd az okos szabályozás végre feloldja ezt az anomáliát. Egyébként ha se ez se az akkor sem kell pánikba esni: sporteszköz, vagyis közúti forgalomban nem vehet részt.
-
yerico
senior tag
válasz
weberzolee #12 üzenetére
Tévedés, nincs érvényes szabályozás rollerre. Most jött ki rá tervezet, de jogszabály nincs. Van viszont kerékpárra, és az speciel ki van tiltva a járdákról.
-
Zotya84
őstag
válasz
weberzolee #12 üzenetére
"..n.em is értem, hogy a kerékpársáv miért tiltott terület ha a kerékpárút és az úttest nem az."
Vélhetően a forgalom nagysága lehetett anno az alkotó fejében az ok, ami miatt ez így született meg: lakott területen esélyes, hogy sokkal többen közlekednek kerékpárral, mint pl egy istenhátamögötti kerékpárúton.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Airtag Leather Key Ring kulcstartó - Új, csomagolás sérült
- Spigen Thin Fit Pro + Spigen Slim Armor Pro Samung Galaxy Z Fold5 -höz
- Apple iPad Pro 12,9 Magic keyboard
- Pitaka MagEZ 4 Samsung Galaxy S24 Ultra MagSafe tok, Black/grey, 1 hónapot használt tok
- Gyorstöltős Power Bank - 10600mAh / 22.5W - Kedvező ár!
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Bomba ár! Dell Latitude E5440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 14" HD+ I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest