Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DraXoN

addikt

válasz sb #153 üzenetére

Mondjuk az intel pont most akar ráfeküdni erre az APU-val gyorsításos vonalra, az egész Foveros részben erről szól. Azt leszámítva, hogy lesz benne pár "gyenge" CPU, és pár "közepes", de nem lesz erős CPU benne, viszont a GPU úgy van tervezve, hogy általános számításokhoz is jó legyen...
    Kíváncsi vagyok nekik sikerül-e lenyomni a torkokon...

• Prof

addikt

válasz sb #134 üzenetére

Rajottek a programozo azert az ami, mert vegtelenul lusta es nem tudnak sokaig szellel szemben pisalni hiaba isznak sokat.

• DraXoN

addikt

válasz sb #134 üzenetére

Nincs elfelejtve ez a vonal, egyre több program használja, noha általánosan nem terjedt el a gpgpu irányú programozás... "nem kényelmes" sajnos.
    De azért pár program profitálni tud az igpből ha erősebb.. igaz azon programok a dedikált kártyából is nyernek extra teljesítményt, nem IGP specifikusok..
    anno amikor nagyon tolta még az adm a fusion-t a JAVA-ból ígértek egy olyan verziót ami már majd automatán tudja a kódot szelektálni aszerint, hogy min futna optimálisabban és azon futtatni... de ez sose készült el, nyilván technikai akadályokba vagy hatékonysági gondokba ütköztek...
    De valóban általánosabb a grafikai teljesítményű használata az IGP-knek ... nem is kicsit.. az általános számításra való használata nagyon messze van az ideálistól (pedig nagyon sok program előnyt tudna belőlük kovácsolni, de "messze" van a dolog az ideálistól programozás szempontjából).

• Simid

senior tag

válasz sb #116 üzenetére

"A Naviból szerintem tuti több jönne ki, ezt nem értem miért írod, hogy jobb lehet a Vega."

Nem tudhatom, hogy így van-e. Csak annyit mondok, hogy a sok marketing maszlag mellett Lisa Su ezen érvelése speciel teljesen hihető volt. Hogy miért tartóm hihetőnek azt már leírtam. Nem arról van szó, hogy papíron nem jobb az RDNA, hanem arról hogy nekik azt kell nézni, hogy ténylegesen, adott határidővel és kockázatvállalással mit tudnak kihozni. Ebben pedig simán lehet jobb egy továbbfejlesztett, jól kiismert, korábban már használt uarch mint egy új de még kiforratlan.

"Igazából önellentmondás is kicsit, hiszen a 2x perf/W itt számítana a low power szegmensben biztosan. Ezt írod te is. Sokkal jobb ilyen szempontból a Navi, nem hiszem, hogy ezt le tudják dolgozni."

Ebben most te kerültél önellentmondásba, hiszen ott van a dián, hogy sikerült ledolgozniuk és sokkal jobb a hatékonyság (a teljes APUra vetítve meg is van 2x perf/watt, az IGP tekintetében legyen akkor 59%).
    Szerintem ott hibázol, hogy olyan 2x perf/watt értékre hivatkozol ami a 14nm, agyonhúzott Vega10 alapú kártyák és a 7nm Navi10 között van. Már a Raven is sokkal jobb volt energiahatékonyság terén, mint az asztali variánsok. Azóta Vega esetében lett egy 7nm-es Vega20 és Reniorba még ehhez képest is fejlesztettek. A hatékonyság jelentős része a processből jön, de a Navi hatékonyságnövelő fejlesztéseiből is biztosan van olyan ami nem architektúra vagy process függő, hanem az implementációból fakad. Ezeket valószínűleg meg is kapta a Renoir IGP.

"Az Intel épp nagyot ugrott gpu erőben és a kisebb (inkább közepes) variánsok is relatíve erős igp-t kapnak."

Akkor ezzel várjuk meg a teszteket szerintem. Ha az lesz, hogy egy Ryzen 3 nem veri az Icelake alapú i3-t vagy egy R5 az i5-t legalább 10-20%-kal, akkor teljes mértékben igazat adok neked.

"A cpu rész nagyon megszaladt AMD oldalon. A "vedd a legerősebb cpu-t a legerősebb gpu-hoz" most úgy néz ki, hogy egy alig gyorsabb gpu mellé kapsz egy 8/16-os procit ami fényévekkel a korábbi széria előtt van. Érzed az aránytalanságot remélem..."

Érzem, csak más a nézőpontom. Szerintem a korábbi Raven/Picasso volt nagyon aránytalan a túlméretezett, kihasználatlan IGP-vel és a közepes CPU-val. Ezt tették most helyre. Itt ugye nem egy szűz piacra céloznak, hanem egy Intel által uralt területből próbálnak egyre nagyobb területet kiharapni. Emiatt sokkal jobb szerintem nekik egy olyan APU ami CPU és IGP terén is jobb akár csak 10-20%-kal mint egy olyan ami az egyikban duplát ver rájuk, de a másikban akár csak 5%-kal rosszabb. Ebből a szempontból a Reniort tökéletesen lőtték be. A legerősebb H szériás szűken, de veri CPUban az Intel riválist (és alázza IGP-ben), a legerősebb U-s meg veri az Icelake-t GPU terén (és alázza CPU-ban). Mindezt úgy, hogy egy lapkával, miközben az Intel képtelen egyben kínálni erős CPU-t és IGP-t! Ennél arányosabb szerintem nem lehetne a Renior.

• DraXoN

addikt

válasz sb #116 üzenetére

Valószínű amikor ezt a cpu-t elkezdték fejleszteni a NAVI még közel se lehetett kész.
    Bőven elegendő lehetett nekik arra figyelni, hogy a zen2 "aktuális javításai" bekerüljenek készítés alatt, egy második rész amit szintén így piszkálni kell, ráadásul teljesen más mint a korábbi chip (és vélhetőleg nagyobb mennyiségben történik változás 2 "fejlesztői javítás között"), eltolhatta volna a megjelenést ha komolyabb "hibát" fedeznek fel. Szerintem ez most egy "biztonsági játék" volt (egyszerűen fogalmazva).. A következő generációra már bekerülhet a NAVI újabb változata.
    A másik oknak azt gondoltam, hogy az első generációs NAVI-k nem olyan erősek GPGPU területén, mint a VEGÁ-k azonos területet felhasználva. Így akár ez is lehetett az ok, mert egy APU esetén akár fontos is lehet a GPGPU... Főleg, hogy az intel IGP-i általában jól szerepelnek utóbbi felmérésekben.

• Simid

senior tag

válasz sb #96 üzenetére

Azért azt vedd bele, hogy nem tudod a mobil APUknál tisztán csak a grafikus teljesítményt mérni. A Vega10-zel jön az SMT és a magasabb órajelek is, ez pedig a teljesítményre szintén hatással lesz.
    Asztali APUk esetében viszont volt olyan mérés (keresem, de persze nem találom most), ahol azonos szintre hozták a proci részt, IGP azonos órajelen és így csak a CU különbség maradt. Így meg 3200-as RAMok mellett is csak 0-5% van közöttük miközben ott ugye nem kettő hanem 3 CU (+37,5%) különbség van a 3200G és a 3400G között. Mobilban ennél csak rosszabb lesz, mert a jóval kisebb TDP és a kisebb szávszél még inkább összerántja őket.
    Az RDNA biztos jobb lesz hosszútávon, de speciel azt tényleg elhiszem nekik, hogy régebbi és fejletlenebb, ellenben már jól ismert és korábban bizonyított Vegából jelenleg(!) nagyobb teljesítményt tudnak kihozni, mint a nemrég bemutatkozó és amúgy még driveres részen sem remeklő RDNA-ból.
    Persze abban is van logika, hogy visszatartják, de azt szerintem nem így csinálnák. Ha az RDNA már kész lenne arra, hogy bevessék akkor azt használnák és letiltogatással fognák vissza (ahogy a pletyka szerint végülis a Reniorral is teszik).

Kisebb variánsokkal kapcsolatos aggályaid szerintem nem teljesen jogosak. Azt nem várhatod, hogy még a belépő modell is verje a legerősebb riválist. Almát az almával! Az intelnek is vannak gyengébb modelljei, ha minden szinten verik őket CPU és IGP teljesítményben is (akár csak 10-20%-kal), akkor már nyert ügyük van.

• solfilo

veterán

válasz sb #84 üzenetére

Igen, AMD szempontból gondoltam. Ha igaz, hogy így is kb 50%-ot ver a Picasso Vega11-re, akkor nem olyan vészes a helyzet. :)
    Desktopon már morcosabb lennék egy ilyen lépés miatt, mert lehet betennék a 2400G helyére egy 6-8 magosat majd. :B

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés